Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Кълнове  (Прочетена 76251 пъти)

Zloqd

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1372
Re:Кълнове
« Отговор #80 -: 10-12-2014, 21:20:39 »

Мисля, че имам отговор на проблема с тиквеното семе. Когато си приготвям ориз аз го кисна предварително понякога с дни и ако пропусна да му сменя водата и да го изплакна се получава същия ефект. Трябва поне по веднъж дневно да се сменя водата и по възможност да се изплакват семките (а ако може и по два пъти дневно).
За семената - продават се на пазара, но все едно играеш лотария. Поникват растения, но не знаеш какво ще датат. Тази година си насадихме броколи, станаха високи над половин метър, но повечето от тях нямат китки или дават съвсем дребни китки. Най-добре е да вземеш семе от някой познат от село, който редовно гледа такива култури. Арпаджика също не направи големи глави, и хората на село коментират, че може да сме купили семе на повече от една година. Половината от чесъна сами си го произвеждаме и само с него няма проблеми.
Активен
Умният човек знае как да излезе от затруднена ситуация, а мъдрият знае как да не попада в нея - даоска поговорка

zinaida

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 200
Re:Кълнове
« Отговор #81 -: 20-12-2014, 21:54:37 »

Мога да споделя за кълновете защото от 6-7 месеца са част от менюто ни.

И сега и аз да си задам въпроса : някъде из форума четох, че в кълновете от люцерна имало фитоестрогени. За себе си не се притеснявам , но за мъж ми и детето-значи ли че ще има ограничение в консумираното дневно количество?  Не за друго , ами всеки ден ги консумираме в къщи
Ако някой и прочел достоверна информация моля да сподели .

Повтарям си въпроса с надежда някой запознат да сподели  :pensif_29:
Активен

Тихия

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 741
  • Болката е неизбежна. Страданието - по желание.
Re:Кълнове
« Отговор #82 -: 21-12-2014, 08:37:25 »

Не прекалявай с кълновете. Увеличават драстично вата енергията. Огледай в семейството ти кой какво е.
Активен
Да виждаш е събитие на съзнанието, а не зрителна реакция.

Vov

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1093
  • Познай себе си.
Re:Кълнове
« Отговор #83 -: 21-12-2014, 23:12:36 »

Току що прочетох, че в САЩ са се появили много силни съмнения в доброто действие на соевите продукти върху хората...
Активен
Искам да променя света - започвам от себе си.

Евгени

  • Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 88
Re:Кълнове
« Отговор #84 -: 22-12-2014, 00:26:53 »

Володя, ако и ти като американците сега откриваш топлата вода, можеш да прочетеш нещо интересно за соята тук: http://www.yosif.net/bg/med/index15.htm
Активен

Newly

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 194
Re:Кълнове
« Отговор #85 -: 22-12-2014, 11:20:00 »

Зина, от къде купуваш детелината? Някаква специална ли е за покълване? Соя не употребявам. Въпреки, че  ми е интересно соевото мляко какъв вкус има.
Активен

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 3981
  • дипломиран рекреативен специалист
Re:Кълнове
« Отговор #86 -: 22-12-2014, 11:53:34 »

Евгени, познавайки вече Володя, не смяташ ли , че той е открил много други и далеч по-съществени неща ,отколкото това за соята?  ;)  ( Колко соя консумира средният българин , ти колко соя изяде тази година ..?  tooth ) С което, обаче, Володя не парадира  ;)  , напротив - раздава се добронамерено и безвъзмездно.

Демонстрирайки превъзходство в дребните неща ,навяваме подозрението, че го губим за наистина значимите  ;)
« Последна редакция: 22-12-2014, 11:58:40 от бате Бино »
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.

zinaida

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 200
Re:Кълнове
« Отговор #87 -: 22-12-2014, 19:54:21 »

Тихий , трудно ми е да определя едно 5 годишно дете каква вата е. Принципно в къщи всички сме слаби ( аз 42 кг , мъж ми около 70 , като и двамата свалихме за 6-7 месеца по 12-13 кг....)
Не знам какво значи прекаляване с кълнове , но ги консумираме вечер по 1-2супени лъжици върху салатата ( детелина или люцерна, боб мунг, елда, или броколи, слънчоглед.
Newly купувах ги от Зоя, а последния път поръчах от друг он лайн магазин ( където излизат 3-4 пъти по-евтино) , ще го намеря и ще го публикувам.
Соя не съм си купувала май никога.
Активен

Евгени

  • Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 88
Re:Кълнове
« Отговор #88 -: 23-12-2014, 00:09:36 »

Бояне, не разбирам за какво парадиране, превъзходство, дребни и по-съществени неща имаш предвид. Предложих на вниманието на Володя линк за информация от уважаван от мен човек. Нищо повече. Нека да не спамим темата и да не влизаме в излишни полемики. На такива хора не играя.
Активен

Vov

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1093
  • Познай себе си.
Re:Кълнове
« Отговор #89 -: 23-12-2014, 00:13:03 »

Спокойно, хора, тук обсъждаме как да подобрим и опазим здравето си, не нашите личности и характери; няма полза от оценки колко някой е по-, а друг е - по-малко...  :) Всеки, спазвайки правилата на форума, има право на мнение, дори на становище, но предпочитам да не вазсейваме обсъжданията и споделянията...  :Content_14:

Хм, една от многото нагласи, вярвам налични у пишещите и четящите тук, е непрекъснатото съзнание, че ние сме готови, дори търсим нови знания всеки ден, за храни, напитки, съчетания, рецепти за приготвяне и пр. на уж утвърдени, познати и признати за естествени - за нашите тела - произведения на земеделието...
В този смисъл е добре да споменаваме, периодично, че например, лецитинът в шоколада (вероятно във всичкия шоколад, съдържащ лецитин), е от соя. Но, не от обикновена соя, а от мощните производители от ...САЩ. А тяхната е генномодифицирана!
Както вероятно са генномодифицирани и част от продаваните кълнове, за които на етикета не пише ясно какво има в кутията. Та става дума не само за соята в САЩ, а също за тази по целия свят и да си даваме сметка, че соеви съставки се влагат в най-неочаквани други храни, сладкиши, и кой знае още какво.

Обикновените плодове и зеленчуци не траят много - в студените мази, при поставяне в слама и подходящи температури, влажности и микроби, ябълки, грозде, круши, дюли... се хапват приблизително до края на февруари... Прекрасните туршии с трънки и круши като консерванти, също траят до тогава. (А онова световно известно племе в Тибет - хунза или хънза, има един месец пролетно време, когато пият само вода от изкиснати в нея сушени кайсии)... Т.е., има около месец време всяка пролет, когато няма пресни плодове и зеленчуци, а ние май само си мислим, че ядем плодове и зеленчуци целогодишно - много от тях се берат зелени, съхраняват се дълго, и след това ни се продават ... без да имат особена хранителна стойност.
И понеже е възможно да се опитаме да ги допълним със соеви съставки, покълнала соя... подсещам, че щом дори в държавата САЩ открито почват да посочват вредностите от соята, може би тия вредности са много по-големи, отколкото си мислим, че знаем...
« Последна редакция: 23-12-2014, 00:18:35 от Vov »
Активен
Искам да променя света - започвам от себе си.

DeNiro

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 649
Re:Кълнове
« Отговор #90 -: 23-12-2014, 00:19:34 »

Зина, от къде купуваш детелината? Някаква специална ли е за покълване? Соя не употребявам. Въпреки, че  ми е интересно соевото мляко какъв вкус има.
Соевото мляко няма никакъв вкус, все едно вода пиеш. Ако търсиш вкусно ядково мляко пробвай бадемово или оризово. Ако е оризово препоръчвам рецептата на бате Бино, тоест първо мелиш с кафемелачка оризовите зърна. За овкусители можеш да добавиш фурми, стафиди или други сушени плодове по предпочитание.
Активен

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 3981
  • дипломиран рекреативен специалист
Re:Кълнове
« Отговор #91 -: 23-12-2014, 11:14:12 »

Евгени, извинявам се, не съм бил прав . Сега разбирам, че просто не си наясно какъв е подтекстът на израза - "да откриеш топлата вода" и затова си го използвал, явно без задна умисъл.
 Но ако искаш да си наясно за в бъдеще - това е подигравателен , фамилиарен начин  да демонстрираш,  че някой ЧАК СЕГА се е светнал за нещо, за което ти знаеш много отдавна.
Затова беше и реакцията ми. Тя би била такава и в твоя защита , ако някой друг би използвал тоя израз към теб.

Второ. Хубаво е , че знаеш името ми , но тук съм регистриран с друг ник. Ако не те затруднява чак толкова, използвай него. На "Бояне" се обръщаше към мен баща ми ( бог да го прости ) само когато ми се караше. Та затова съм чувствителен, вероятно неправилно  :-[
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.

Newly

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 194
Re:Кълнове
« Отговор #92 -: 24-12-2014, 11:23:08 »

Ако търсиш вкусно ядково мляко пробвай бадемово или оризово. Ако е оризово препоръчвам рецептата на бате Бино, тоест първо мелиш с кафемелачка оризовите зърна. За овкусители можеш да добавиш фурми, стафиди или други сушени плодове по предпочитание.

Да, непременно ще опитам. Ползвам пълнозърнест ориз на Uncle Ben's. Дали е подходящ? А с бял ориз, става ли?
Активен

DeNiro

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 649
Re:Кълнове
« Отговор #93 -: 24-12-2014, 12:24:32 »

Ако търсиш вкусно ядково мляко пробвай бадемово или оризово. Ако е оризово препоръчвам рецептата на бате Бино, тоест първо мелиш с кафемелачка оризовите зърна. За овкусители можеш да добавиш фурми, стафиди или други сушени плодове по предпочитание.

Да, непременно ще опитам. Ползвам пълнозърнест ориз на Uncle Ben's. Дали е подходящ? А с бял ориз, става ли?
Става с бял, дори е най-вкусно, особено с леко накиснат и подсладен, но е по-здравословно да го употребяваш кафяв и сурово смлян, накиснат, след което го смесваш с вода в блендера. Ето тук можеш да поразгледаш http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=337.0
« Последна редакция: 24-12-2014, 12:31:39 от DeNiro »
Активен

Newly

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 194
Re:Кълнове
« Отговор #94 -: 20-01-2015, 15:26:35 »

Пак да питам как се оправяте с дребните кълнове от люцерна. Толкова са ситни, че изпадат през всяка малка дупка. Сигурно 1/3 от първоначалното количество отиде в канала   :(
Активен

ribkata

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 309
Re:Кълнове
« Отговор #95 -: 20-01-2015, 17:02:41 »

пробвай с марля когато ги миеш
Активен

zinaida

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 200
Re:Кълнове
« Отговор #96 -: 21-01-2015, 09:06:59 »

Аз използвам цедка , метална , ситна и така си мия всички кълнове.
Активен

Newly

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 194
Re:Кълнове
« Отговор #97 -: 21-01-2015, 09:43:59 »

И аз ползвам цедка, ама стават после много лепкави и едвам ги връщам в буркана. И някак не всички покълват, някои си остават само семенца до края. Иначе не са лоши, в салатка ги бухвам...  :essen:
Активен

Elia

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 494
Re:Кълнове
« Отговор #98 -: 21-01-2015, 11:51:10 »

За приготвяне на кълнове технологията никак не е сложна.Трябва семената да са пресни.По пазарите, там където се продава храна за животни има хора от селата, които продават пресни семена и зърна.За люцерната - покълвам я в уред като накисвам семената за 12 часа.Технологията е описана в блога ми, но който желае може да погледне как става.След накисването семената заедно с водата / използвана за накисване / се изсипват в тавичките с преливници на уреда.Отново се заливат с вода, за да може семената да се разпределят равномерно.Изчаква се да се оттече всичката вода през преливниците, ако има останала тя внимателно се отцежда през ситна цедка.Семената се държат на стайна температура, на по - тъмно и покълват за няколко дни или седмица / ако искаме да получим поници /.Семената на люцерната ако са стари, повече от 1 година стават на каша / една част покълват, други - не /, пускат слуз и трябва да се изхвърли цялото количество .Могат и трябва да се използват много кълнове, всички животни се хранят със зоб.В България преди години са отгрлеждали много фий, соя и нахут за храна на хората.И никой от тях не е умрял.Питала съм навремето баба ми, нямало е диабет, хората са ядяли хляб с нахут, соя и фий.
Днес много хора изключват дадени храни, възприемат само даден режим - напр. плодове.Те обаче също са отровени от трансграничното замърсяване, повечето от тях се берат зелени, не в пълната си зрялост.
Трябва много да се внимава.
Поздрави !
Активен

Elia

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 494
Re:Кълнове
« Отговор #99 -: 21-01-2015, 11:53:18 »

За да имате кълнове по всяко време трябва през два или три дни да зареждате нови семена.Аз го правя вечер, заливам ги с вода, а сутрин ги отцеждам.
Активен
 

Страницата е създадена за 0.097 секунди с 21 запитвания.