Начало   Помощ Вход Регистрация  
Страници: 1 2 3 [4] 5 6   Надолу
Изпечатай
Автор Тема: Кълнове  (Прочетена 75870 пъти)
0 Членове и 2 Гости преглежда(т) тази тема.
kokolqja
Young
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 33


« Отговор #60 -: 06-08-2012, 16:42:48 »

аз открих как да не ги хвърлям чопля си ги като семки,но ако споделиш че са хубави смятам да опитам и аз,линка е полезен мерси
Активен
purelove
Гост
« Отговор #61 -: 06-02-2013, 12:52:57 »

Последно правих поници от коприва и синап. Синапените особено ми се усладиха. Вкуса им навява спомен на горчица. Много приятни на вкус  ам-ам
Активен
Крем
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 58


« Отговор #62 -: 10-02-2013, 13:51:45 »

Здравейте! слънце Как покълвате нахута и как го ядете? И...дали е от сем. Бобови, защото те нали не са за препоръчване..
Съжалявам, ако въпроса е олигофренски  ухилен
Активен
xITSOx
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 84



WWW
« Отговор #63 -: 10-02-2013, 23:09:16 »

Здравей Крем Smiley Покълването, както и при другите семенца и зрънца, се прави, като предварително накиснеш нахута (за една нощ примерно), после изхвърляш водата, отмиваш го хубаво и можеш да си го оставиш в тавичка или буркан и на топло във вас. Важното е винаги да е влажен, затова поне два пъти на ден го мокриш (примерно сутрин и вечер) и след това го отцеждаш хубаво. След около 4 дена е готов. Аз лично не обичам кълнове от семейство бобови, а нахутът е от тях. Тези храни в сурово и узряло състояние са токсични за организма, затова, когато се готвят се сменя и водата 1-2 пъти и се отмиват след варене за най-добър резултат, пък дори и после зрънце по зрънце да им белиш люспите  пак се образуват газове намигам В сурово състояние съм пробвал кълнове от нахут, както на чисто така и във вид на суров хумус (хомос и аз не знам как се пише;), но не ми хареса вкуса, и стомаха ми после негодува намигам Та сега само ям готвен нахут с подходящите подправки (кимион задължително намигам
Най-добре е ти да си пробваш лично и да видиш как ще ти се отрази Smiley
Виж хубава статия по темата от сайта: http://www.zemianazaem.com/archives/159
Виж и това клипче: http://www.youtube.com/watch?v=9h1ADMsKQTg
показват както един вариант за покълване, така и много готина практика за домашно отглеждане на микро зеленинка Cheesy мисля да го пробвам и да си сложа няколко саксии до прозореца, та да си има винаги зеленко под ръка Smiley
ПоЗдрави
Активен

Total Liberation
Крем
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 58


« Отговор #64 -: 11-02-2013, 11:33:56 »

Ицо, благодаря  ангелска целувка  благодаря
отговорил си и на въпросите , които междувременно се зародиха в главата ми  пеперуди слънце
клипчето е страхотно и аз искааам мммм
Активен
bori79
Young
*
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 18



« Отговор #65 -: 11-02-2013, 12:35:09 »

Еййй,

благодаря за клипчето flowers2
И аз ще се пробвам с кълновете от нахут, като за начало.
Активен
Jackie
New
*
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 7



« Отговор #66 -: 12-03-2013, 14:18:33 »

Здравейте на всички! И аз съм още в експериментална фаза за покълването и намирам интересни съвети във форума. Само за бобовите не се разбра много кое им е вредното в покълнал вид, хем изчетох цялата тема. Не съм стигнала още до фаза да покълвам бобови, а и имам усещането, че няма да ми харесат  амии... знам ли ,но от информативна гледна точка - този боб мунг например много се полза за покълване и той ли е вреден? Има и негов сродник, адуки, който мислех да пробвам. На опакоовката му в биомагазините пише, че става и за варене , и за покълване! Cheers! Smiley
Активен
zhivko
Full member
***
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 196


Намасте


« Отговор #67 -: 21-10-2013, 01:45:39 »

Здравейте,лющено просо покълва ли Smiley?
Активен

"Нещата, които никога няма да научим, са тези, които сме убедени, че знаем"  Джузепе Донадеи
Ros
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 615



« Отговор #68 -: 22-10-2013, 17:50:51 »

Олющено семе покълва/ако под олющване разбираш махане на най-външната люспа  - шушулка/. Smiley
« Последна редакция: 22-10-2013, 17:53:44 от Ros » Активен

Rainy
Young
*
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 14


« Отговор #69 -: 22-01-2014, 23:25:35 »

Здравейте. Един съвсем зелен суровоядец на линия. Не ставам за ядене, де  Grin

Първият ми въпрос е много смешен, но не намерих никъде отговор, а прерових мрежата. Значи сигурно е доста глупав, но ще рискувам... Коя част на кълновете се яде точно? Прорастналото кълнче ли само - едно беличко, или и самото зърно?

Благодаря Smiley
Активен
Ros
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 615



« Отговор #70 -: 22-01-2014, 23:47:13 »

Яде се зърното и кълнчето. Smiley
Активен

Rainy
Young
*
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 14


« Отговор #71 -: 23-01-2014, 00:30:31 »

Благодаря наистина. Такова блъскане ударих на главата си...  ама че съм

Купих прорастнала салата днес, а мислех че е кълн.. хаха... Блажени са неграмотните (даже направих снимка преди няколко дни - направих я умишлено да питам, но не можах да я кача Smiley)

Сега остава и да се пробвам да ги покълна някога. Поздрав сърдечен.
Активен
nortifox
Full member
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 158



« Отговор #72 -: 23-01-2014, 08:47:49 »

Ако е поница само стеблото с листенцето....
Активен
boby888
New
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 1


« Отговор #73 -: 29-01-2014, 18:09:46 »

Здравейте,
бих искал да попитам от къде се снабдявате с различните семена за кълнове? Примерно: крес, рукола, броколи, синап и др.
Благодаря Smiley
Активен
Newly
Full member
***
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 194



« Отговор #74 -: 06-12-2014, 12:08:39 »

Мен също ме интересува горния въпрос. Дано да успея да събудя темата, тъй като имам питанки. първият ми въпрос е защо след като започнат да израстват и да се видоизменят слънчогледовите ми семки започват да потъмняват. Все едно започват да се развалят, вместо да позеленяват? Разбира се рядко достигам до този етап, защото винаги доста по - рано ги изяждам, но когато направя повече съм стигала до там 2 пъти, но не ми се струва да станат зелени листенца, по - скоро потъмняват, сякаш повяхват. Дали въздух не им стига? Или друго? Какво?
2 пъти си правих и кълнове от нахут. Добре си стават, лесни са, защото са едри и се плакнат за секунди в буркана. Бързичко добиват вид, но пък се чудя за люспата. Трябва ли да се отстранява непременно. Първият път си играх и едно по едно ги белих, но не обичам "трудна" храна. Затова втория път ги ядох директно с люспите и вкуса не беше по - различен. Харесва ми, определено.
Активен
Евгени
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 88


« Отговор #75 -: 06-12-2014, 13:35:06 »

Newly, премахването на люспата на покълнал нахут си е чиста загуба на време и освен това се лишаваш от съставките, съдържащи се в нея.
Активен
zinaida
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 200



« Отговор #76 -: 06-12-2014, 15:57:02 »

Мога да споделя за кълновете защото от 6-7 месеца са част от ежедневното ни меню.
Почти всеки ден добавям към салатите кълнове от люцерна или детелина.
Кълновете ми от белен слънчоглед също потъмняват на 2ри - 3ти ден, но горе долу за толкова време са добре покълнали и ги хапваме в салатата.
Кълновете от броколи са ми много вкусни , но те стават изключително бавно и не увеличават обема си. Ако например от една супена лъжичка от люцерна покълне и след 4-5 дни се е напълнил буркана, то тези от броколи  за този период са си още на дъното.
Кълнове от боб мунг също стават бързо и лесно и могат да се хапват в салата или сготвени.
Често си правим кълнове от репичка ( обикновена, зимна ) също са много вкусни.
Покълвала съм семена от сминдух, праз лук и чесън , но не ми харесаха особено. Някак твърди и безвкусни ми се сториха..
Покълвам нахут след което го сварявам на пара и го правя на хумус или пък на кюфтенца.
Покълнала леща може да се добавя върху салата или да се сготви също.
Относно ориза мога да споделя , че кафявият ориз покълва за 3-4 дни много добре, докато ориз басмати не покълва.
Елда също покълва лесно и бързо - може да се добави в салата, може и да се сготви ( мога да дам много сполучлива рецепта за сготвяне ...)
Кълнове от лимец стават бързо и лесно за 2-3 дни.
Не успях да изкарам хубави кълнове от рукола и лен , че те образуват слуз и е по-трудно.
Иначе за всичко ползвам най-простия метод :
Вечер преди да легна слагам измитите семена в буркан, наливам воса. Сутринта изливам водата и измивам. Вечер и сутрин ги премивам и така. За 3-4 дни почти всички семена са готови.

И сега и аз да си задам въпроса : някъде из форума четох, че в кэлновете от люцерна имало фитоестрогени. За себе си не се притеснявам , но за мъж ми и детето-значи ли че ще има ограничение в консумираното дневно количество?
Ако някой и прочел достоверна информация моля да сподели .
« Последна редакция: 06-12-2014, 15:58:48 от zinaida » Активен
Stefo
Young
*
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 12



WWW
« Отговор #77 -: 06-12-2014, 16:27:06 »

Белен слънчоглед,елда,леща и лимец.Спрял съм се на тях,че ми стават бързо и безотказно всеки път.Вечер накисвам по две лъжици в бурканчета,а сутринта ги изплаквам и за обяд са готови за салатката и смутито.
Активен
iskrena
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1122


« Отговор #78 -: 07-12-2014, 01:11:02 »

слънчоглед защо само белен, чета, ползвате?
небеленият също става и то много добре, а после си го чоплиш за занимавка   Smiley
е, не е със същия вкус като печения, де  Smiley
Активен
Newly
Full member
***
Неактивен Неактивен

Пол: Жена
Публикации: 194



« Отговор #79 -: 10-12-2014, 16:31:29 »

Слънчогледа на мен ми е любим. От няколко месеца само това ям. Какви 2 лъжички спомена някой? В един голям буркан изсипвам 2 пакетчета на Rois, т.е около 0.160кг. Първото плакнене след кисненето е голяма мъка, че доста люспи има за отделяне, лесно изпадат с водата, но понякога започват и кълнове да се изсипват с водата и трябва по-внимателно да се отлива. Страхотни са и само така да ги яде човек. Някъде бях чела, че до 100 грама на ден се хапват. И може да съм прекалила, че леко ми стана тежко, но само веднъж прекалих толкова. Мисълта ми е, че и с тях трябва умерена консумация.
Скоро опитвах белено тиквено семе да покълвам - нищо не стана. На втория - третия ден семките станаха лигави и започнаха да миришат на жаба, една странна миризма, като на тиня някак. На вкус ставаха, но мириса беше много отблъскващ. Споделете, моля, как се приготвя тиквеното семе, Много ме е яд, защото моето го изхвърлих все пак.
Друго: От къде си купувате семена за всички тези неща като броколи, репички, чесън, детелина, люцерна...?
И последно: Баба ми каза, че ако не се покълнат правилно семената могат да са отровни. Вярно ли е това, според вас?
Активен
Страници: 1 2 3 [4] 5 6   Нагоре
Изпечатай
Отиди на: