Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: днешната ми среща с комшията ми Коцето  (Прочетена 1420 пъти)

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4053
  • дипломиран рекреативен специалист

Тъкмо преди 2 мин. се засичам долу пред блока с комшията ми , Коцето. Коцето е 60 годишен засукан чичак, словоохотлив,  с дяволит поглед , който често ме заговаря, явно  с надеждата да ме впечатли  с житейска мъдрост. ;)  Случва се  и да поспорим по някои от гледните му точки  tooth
  Този път той  съзерцава няколко чайки , които се борят за къшей  на паркинга.  Разговорът протича по следният начин:
 -"Гледай ги, гледай ги!" ..( усещам как им се радва  :heart_2: )
-  Обичаш ли ги , Коце ?
-  Слязох да ги храня.  Не само чайките, аз обичам всички животни!
- А! Да не си вегетарианец?
- Не , не съм.
- А, че как така , бе, Коце? Хем ги обичаш , хем ги изяждаш?  tooth
-  Ааа, аз чайки не ям!
- Чакай, чакай , че ми стана интересно.. - дай да изясним как  ги разграничаваш - кои животни да обичаш и кои да изяждаш :)
- М мммм
-  Излиза , че обичаш само  животните , които не ядеш ли ? Или пък, обичаш ги всички, но някои ги изяждаш  с  обич?   Или - от обич?  ;D

Щях да го питам и още неща, напр. - как му  се получава при него - да вземе нож и да отреже главата  на обичаното от него животно.  Сигурно не би могъл, но ( след като яде месо) явно няма нищо против, ако тази процедура бъде извършена от друг, и  не пред очите му..( Коцето има куче, но него още не го е изял, понеже го  виждам да го разхожда  tooth )  
За съжаление, Коцето не  продължи разговора  в желаната от мен посока, явно неприятно изненадан  от изсипаните  му  изведнъж  твърде много  и  все  сложни въпроси :)  Този път философстване не се получи
А аз се замислих , докато се качвах в асансьора - интересно нещо е  обичта, тя като че ли се прилага само за да си доставим допълнителна доза приятни усещания.. ? Лесно е да обичаш някого , който също те обича. Но дали можем да обичаме   хора и животни , които не ни обичат? Кое улично куче ще нахраним - което върти опашка или което ни лае? Котката , която ни съска или тази , която ни се умилква?  Та те са еднакво гладни.. Ако твърдим, че ги храним от обич, тогава би трябвало да ги храним по равно? Дали ?  Не, не ги храним от обич. Самозаблуждаваме се умишлено, за да не ни се налага да признаваме пред себе си , че не обичаме  просто така  и "безвъзмездно".  Даваме от себе си , но с идеята  да получим!  ;)
 Да си нахраним егото. Собственият си любимец обичаме, защото  от него получаваме! Но ако той е ЛЮБИМЕЦ НА ДРУГИ ( на своите деца, на своят партньор в живота) , и от него ние  обич не получаваме ,  ние го отстрелваме и изяждаме , без да ни мигне окото - лисица, заек, птица, или друго диво животно .
Кога е обич и кога - по-скоро  его, бихме могли да опитаме да изясним и заедно .  :peperudi:            

« Последна редакция: 01-06-2019, 19:25:49 от бате Бино »
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

lin

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 18
Re:днешната ми среща с комшията ми Коцето
« Отговор #1 -: 02-06-2019, 07:09:02 »

 Бино, чудесна темичка!

 Чисто лингвистично погледнато има разлика в семантиката на "харесвам" и "обичам"  и тяхната употреба не на правилното място и не в смисъла, които носят. Затова аз мисля, че чаѝките се харесват те не се обичат.
Обич е да  мислиш,  да се грижиш, да бъдеш предан на някоѝ/ нещо.
В този ред на мисли, твоят съсед Бино има неточен изказ.  8)
Активен

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4053
  • дипломиран рекреативен специалист
Re:днешната ми среща с комшията ми Коцето
« Отговор #2 -: 02-06-2019, 10:54:15 »

Да , Лин, съгласен съм.  :Content_22:
Копирам  и няколко мнения  по темата  от ФБ

Силви Станева
 Когато даваш с отворено сърце или както казваме "от сърце" няма значение на кого и какво, и нямаме никакви очаквания .... това е обич :) Тогава получаваме истинско удоволетворение, но то не е Его. Границата е много тънка.
 

Ganka Nedelcheva
Мноооого философски въпрос.Също като да бъдеш или да не бъдеш! Всеки има свое виждане.Според мен растенията също са живи.????

Антон Караиванов
Антон Караиванов
Обективно погледнато животните не могат да се обичат с истинска любов. Любовта е саможертвена, а за животно да се жертва човек е ... ненормално. "Обичам животни" е същото като да кажеш "обичам на село" или "обичам салам" - това са предпочитания и смисълът е всъщност "харесвам". В този смисъл "обичам животни" и "обичам да ям животни" не си противоречат.


Radostina Nikova
Radostina Nikova нека първо да изясним три понятия, привързаност, обич и любов. Привързаност и обич са неща които можем да практикуваме към хора, животни и предмети и категории / дом, родина/. Що казае любовта обаче, аз определям тази дума по друг начин. Тя може да се изпитва единствено и само към нещо от което си създаден и си се отделил и нещо с което ще се слееш когато изчезне илюзията за отделност, това е категория на абсолюта, затова често се нарича и безусловна.

   

John Smith
Това, бате Бино , хората го наричат видизъм и водят сериозни битки срещу него :)

   
Красимира Христова
Обичта е безусловна, останалото е его.


 Силви Станева
Красимира Христова Абсолютно ????
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))
 

Страницата е създадена за 0.082 секунди с 23 запитвания.