Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Витамин Д. Две важни теми!  (Прочетена 9265 пъти)

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4053
  • дипломиран рекреативен специалист
Витамин Д. Две важни теми!
« -: 30-12-2018, 00:22:05 »

Преди 2-3 дни  в групата ( във ФБ) се пуснаха 2 важни теми за вит. Д. Особено ценна е първата, препоръчвам да я прегледате. Ще копирам и няколко от коментарите.

http://med.anthrobg.net/bg/node/388?fbclid=IwAR1BJCGb1DLpcXo_GKr2-l-U5VobThauLNFw7i8hbCHYcSAP6uCUNSZ4bJE

https://lifegivingvibration.blogspot.com/2017/02/3-2.html?fbclid=IwAR3xidSc_4WuC_siRPn7pdeHmNROx9qCr6AibzrglN1_Jr2U2AeuogvB2pg&m=1

С. Николова: Вчера имаше статия за антропософската гледна точка за отравянето с “витамин Д”, днес статия за холистичната гледна точка колко е добре да го приемаме. Аз лично започнах да се обърквам.

бате Бино : Да. Налага се да четем внимателно ,Светлана и по много , за да имаме СОБСТВЕНА компетентност, на база която да преценяваме :) .Или поне да се опитваме :) Аз лично не виждам големи противоречия с другата силна статия " антропософската".
 Без съмнение, най-добре е ако можем да си набавим вит. Д по "първият начин" от слънцето! Както си е било винаги назад в еволюцията. Обаче ако не успяваме - тогава включваме на резервният , "втори начин" - чрез добавяне. Тоест - ако ТАКА И ТАКА ЩЕ СМЕ В НЕДОСТИГ - то тогава явно ползата от добавки с вит. Д ще е по-голяма , отколкото вредата от тях.--- Точно както и при содата - тя е компенсаторният вариант , "по вторият начин" да наместим нещо, което е трябвало да се случи по "първият начин" :) ( при естествено алкална среда) Най-добре е когато не ни се налага да добавяме нищо - нито сода , нито вит.Д , вит.С, прекис или каквото и да е друго.. обаче тогава ще трябва да полагаме повече усилия да заживеем изцяло по природните закони. А това в днешно време е почти толкова възможно и вероятно да се случи , колкото и да изровим Тракийско съкровище   :D


Радостина: Аз лично мисля, че стойността на витамин Д е изкуствено завишена в медицинските изследвания. Калцификацията на епифизата е свързана с достъпа до висшите светове или казано по друг начин лесен достъп до интуицията. Колкото повече калцификация на съдовете, толкова по-лесно ще ти се насаждат всякакви модели и собствената ти мисъл ще буксува. Това се казва в антропософската статия и според статията това е страшното, а не толкова последствията на физическо ниво, за което всички се хващат. Хвърлят се много средства и реклама да се убеди обществото как нещо липсва, например Б12, а на никой не му минава на акъла че това е също манипулация. Има превишаване и последствия от превишаването с Б12 и го казвам от собствен опит. И с Д3 е същото.

(бате Бино) Страшна работа е това с дозировките, не знам вече по какво ще се ориентираме  :surpris_23: Почти винаги са неадекватни! Нагласят ги или високи , че да плащаме за да си ги набавяме ( като с  вит.Д) или ниски ( като с холестерола) за да се налага да плащаме за да го сваляме ,защото при всички е висок. За други пък ( сещам се за вит. С , за белтъчините , за йода , за калориите ..) дозировките са абсолютно неадекватни! ---------Най-объркващото е , че самите лекари се поддават на тези "научни" данни! Миналата година доживяхме да чуем с майка ми ( доц Боянова) не от кой да е , а от колегата й , проф. Н. Пенков ( дългогодишен специалист вътрешни болести , кардиоревматология, ехокардиография , Варна. Почти на 90 е и продължава да бяга! Уникат.) , че ,видите ли , вече в щатите кръвно 120/80 се смята за високо!!  :o Трябвало да е до 115. И си вярваше човекът.. От възпитание задържахме усмивките си , смяхме се след като излязохме  :D Както го беше добре описал д-р Гълъбов, от доста време върви процес на МЕДИКАЛИЗИРАНЕ и ПАТОЛОГИЗИРАНЕ на нормални физиологични състояния ( като например - срамежливост ) и които , съответно , изискват дългогодишно лечение ( естествено - най-добре - до живот!  :weight_lift: )

(бате Бино)--------Проф. Неумивакин пък в едно видео разказва, че по негово време кръвна захар над 5 вече се е считала за преддиабет! Тоест - патология! Докато сега стойностите до 6.1 са нормални. Тук надушвам друга нечистоплътност - вместо да лекуват болният с диети , спорт и т.н , те го оставят да се влоши за да се наложи после да мине на инсулин, което , както знаем, често продължава до живот. ( ох мамоо, доживотен клиент - манна небесна!  :essen:)
« Последна редакция: 30-12-2018, 00:32:17 от бате Бино »
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

ogrizko

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 167
Re:Витамин Д. Две важни теми!
« Отговор #1 -: 30-12-2018, 14:39:09 »

Благодарим за темата, бате Бино :) иначе наистина малко объркващи статиите ...на мен ми изкараха вит. Д на критичната граница от 12 ....и ми се иска да го вдигна ама естествено ...обаче как да стане естествено като е всеки ден студено и няма слънце.... и явно трябва да чакам до пролетта най-рано ...като междувремено 3-4 пъти се изкуших да глътна по една капсула 2.000 единици Д3 ....ама като напоследък не съм голям фен на добавките и разни такива и не смея по изкуствен начин... въпреки че дори по едно време 10.000 единици Д3 мислех да си купувам, но не съм се пристрашил... абе, заради цялото това объркване и различни мнения и човек се замотава и се чуди какво да прави като хем е по-добре естествения път, хем невинаги е възможен :surpris_23: но са яки статиите иначе.. :Content_22:
Активен

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4053
  • дипломиран рекреативен специалист
Re:Витамин Д. Две важни теми!
« Отговор #2 -: 31-12-2018, 00:23:38 »

Голямата разлика , френд, м-у  вит. Д и всичко останало, е че той е ХОРМОН. (Предполагам, че си обърнал внимание ) Едно е да добавяш вит. С, силиций, йод , магнезий , и т.н, ( не пречи да се приемат като добавка , говорим за натурални по възможност )  и съвсем друго - хормон, който се произвежда в тялото. Когато се заиграваме с хормони винаги има рискове и ядове :) Разбутват се  нещата надълбоко и  после - върви ги оправяй :)  Защото хормоналната система е сложна, всички хормони и жлези са в някаква връзка помежду си, а е и ултра сложна материя и ако попаднеш на честен  ендокринолог, той ще ти признае, че в тази област  Медицината  не  разбира почти нищо  tooth  Самият факт, че има повече от 40 НАУЧНИ теории защо боледува щитовидната жлеза , е повече от красноречив . :)  След като са 40 , значи все едно няма нито една, след като не можем да определим коя точно е вярната :) А то така и става - установи ли се нарушение в производството на хормони - веднага те почват на хормонозаместителна терапия до живот! Като после в един момент ще лекуват и рак.. ;) , защото  продължителният прием на хормони е силен канцерогенен фактор, доказано отдавна. И въобще не се интересуват , че китайски лечители са овладявали тези състояния още преди 2000 години само чрез прием на йод! ( от морски водорасли).    
« Последна редакция: 31-12-2018, 00:31:58 от бате Бино »
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

ogrizko

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 167
Re:Витамин Д. Две важни теми!
« Отговор #3 -: 01-01-2019, 11:50:16 »

За много години и честита 2019 по-здрава от предишните, съфорумците :)

Бате Бино, благодаря за побутването... забелязах, че е хормон, но не се замислих изобщо че като такъв не би трябвало да го вземаме наистина ...понеже дори в другата статия се препоръчваше евентуален прием ...но сега като ми натърти на хормон наистина май е по-добре да не го приемаме като хапче! а той специално витамин Д се взема като детски бонбони все едно ...въпросът е какво правим в случай като моя дето примерно си на някаква критична долна граница и за съжаление понеже си го разбрал скоро преди да почне зимата и не си успял достатъчно да ходиш на слънце... а пък сега зимата е само облаци и студ и евентуално ако ти пекне 5 мин. върху носа за седмицата е пак добре.... да речем, че аз съм търпелив ...мога да изкарам някак до пролетта - лятото и да си търпя симптомите, които има вероятност в голяма степен да се дължат и на ниския Д-хормон! но пък не всеки ще изтърпи, просто аз съм свикнал от толкова експерименти все нещо да търпя и да знам, че може да е и по-зле tooth но пък и аз примерно мога да излизам през деня ......но ако някой подобно на мен е на критичния минимум и работи от 8-17 или 9-18 или нещо от сорта и примерно реално може само събота и/или неделя да събира лъчите ...а да речем, че тогава пък не се падне добро времето...... какво правим в неговия случай тогава, дали не е по-добре да вземе шантавата таблетка все пак или?
Активен

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4053
  • дипломиран рекреативен специалист
Re:Витамин Д. Две важни теми!
« Отговор #4 -: 02-01-2019, 15:01:54 »

 Ти в колко лаборатории направи този тест ?  ;) Често сме си говорили, разминаванията може да са огромни. Освен това , възможно е показателят да е динамичен, да е с различна стойност в различните дни и части от деня. ( това не съм проучвал, но за много други е така ) Според мен , направи още един тест, пък после ако толкова си нетърпелив ,схрускай някоя таблетка :)
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

ogrizko

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 167
Re:Витамин Д. Две важни теми!
« Отговор #5 -: 04-01-2019, 17:56:47 »

Разбира се, че в една! Остава да обикалям по лабораториите да ме дупчат ....ако не бях закъсал и в една нямаше да ида даже :thankyou: Засега ограничавам таблетките ...само като се заредят 7-10 мрачни дни се замислям, щото на мен липсата на слънце много ми влияе и се чувствам депресиран и уморен и оттам съм склонен да вярвам на ниските нива на Д-хормон от лабораторията ..ама предпочитам слънцето :peperudi:
Активен

Vov

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1102
  • Познай себе си.
Re:Витамин Д. Две важни теми!
« Отговор #6 -: 06-01-2019, 18:31:02 »

Хм, има и някакви свръх-чисти, свръх-полезни, свръх... капки Д3.. И препоръчваната дозировка за възрастни, еий така, без да се знае конкретното състояние..., е 1 капка на ден.
Като имам пред вид ужасната храна, ужасния въздух, неподвижния живот, почти никакво слънце... може и някой да си пие по 1 капка - през ден - през 2...
Вероятно ползите ще са повече от вредите. НО, само - вероятно.

Възможно е също, някой да прави ВСЕКИ ДЕН от ония прекрасни упражнения, изискващи предварително старателно съсредоточаване и постигане на необходимото вътрешно състояние... Те са свръхполезни и достъпни за всеки. Иска се само най-трудното - постоянство и съсредоточаване - месеци, години наред.
Активен
Искам да променя света - започвам от себе си.

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4053
  • дипломиран рекреативен специалист
Re:Витамин Д. Две важни теми!
« Отговор #7 -: 09-01-2019, 23:35:49 »

В друга ФБ група се появи статия, в която , наш учен също препоръчва прием на вит. Д.

https://www.svetovninovini.online/2019/01/blog-post_9.html?fbclid=IwAR326vsRJl9ont0-e1XW30_8_O9SjNJRpLaikGuSA2d-Q6g75jae9wW-Olo

"Български учен измисли как да НЕ БОЛЕДУВАМЕ от ГРИП!!! Споделете на всички, които искате да са здрави. "

Нямаше как, пуснах коментар, защото имам причини да не съм съгласен с него.

(бате Бино)-------Браво!. Но има още да почете Петьо Евтимов, нищо че е "учен".. :)  Явно не е запознат с ролята на интерферона в борбата против вирусите. И , че зимата той се отделя в по-малки количества , което е и едно от обясненията защо в студено време боледуваме по-често.  ;)---За вит.Д явно също не е запознат, след като така смело го гълта като бонбонки  ;D Вит Д е хормон, който се произвежда и от организма. А да се набавят отвън хормони, ( при това - изкуствени) е много рисковано за здравето ( може да се разбута цялата ендокринна система, защото в нея всичко е свързано) ----

 И най-важното - как е преценил, че да се боледува от грип е лошо?  :whistling2 - emotloader:

За холистичната Медицина грипът ( простудата) , е "токсемична криза", чрез която организмът се самопочиства .. ,прочиства се и лимфата. А високата температура той (организмът) използва, за да разложи ( и изведе) натрупаните в съединителната  и мастната тъкан "шлаки" . Това са "отработени" неутрални соли, получени от реакцията м-у алкални минерали и подкиселена вътрешна среда. С времето, при подкиселените организми с отслабнали бъбреци, част от тези соли не могат да се изведат и се натрупват. ------ Освен това е доказано , че тези , които боледуват по-рядко от грип, боледуват по-често от рак! ???? ( лесно обяснимо за всички, които са запознати с логиката на тази болест ) Така че , аз лично, не разбирам какъв е поводът за радост в случая :) ---- Тежките грипове са опасни само за хората с отслабени защитни системи - най-вече от антибиотици и от хронична интоксикация.. А за такива, само един вит.Д не е достатъчен за възстановяване на здраве и енергетика.. ;) Нужни са редица още мероприятия и усилия , които реално да помагат , а не само да "замазват" положението :)
« Последна редакция: 09-01-2019, 23:40:09 от бате Бино »
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

Рекс

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 42
Re:Витамин Д. Две важни теми!
« Отговор #8 -: 10-01-2019, 09:26:19 »

Какво тогава мислите за "задължителния" витамин Д в първата година на новороденото?
Кажеш ли, че разчиташ на слънцето, веднага те погват медицинските лица колко си безотговорен.
Активен

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4053
  • дипломиран рекреативен специалист
Re:Витамин Д. Две важни теми!
« Отговор #9 -: 10-01-2019, 11:21:17 »

Безотговорен към кого, Рекс? :)  Към здравето си или към тях , медицинските лица ?  tooth
Ако те разбираха нещо от здраве, тогава знаменитият д-р Роберт Менделсон ( педиатър №1 на Америка) нямаше да озаглави книгата си " Как да отгледаме здраво дете въпреки лекарите"   ;D , а  "... с помощта на лекарите"  tooth
« Последна редакция: 10-01-2019, 11:44:35 от бате Бино »
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

platex

  • New
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1
Re: Витамин Д. Две важни теми!
« Отговор #10 -: 20-08-2021, 11:15:18 »

Измерването на витамин Д в лаборатории е много трудно, лятото повече време на слънце!
Активен

joropetkov93

  • New
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 8
Re: Витамин Д. Две важни теми!
« Отговор #11 -: 09-03-2022, 20:50:44 »

По цял ден работя на компютър и чак вечерно време излизам почти след заслез слънце. Значи мога да ви кажа такива проблеми си докарах здравословни, че лекарите се чудиха какво точно ми има. Какво ли не пробвах. Бях чувал, че Витамин Д е важен, но си казвах колко пък да е важен. Млад съм, здрав съм - нищо ми няма.

Моят съвет след патилата ми - излизайте много на слънже и се разхождайте. По-добър лек от това няма. Аз зимата се замислих над тази тема и започнах да пия хранителни добавки витамин Д. За 2 седмици ми намаляха много болките в ръцете и гърдите. Не съм доктор, но от моят опит витамин Д е много много важно за човек.
Активен
 

Страницата е създадена за 0.076 секунди с 23 запитвания.