Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: детоксикацията - митове и реалност  (Прочетена 4178 пъти)

iskrena

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1122

здравейте!
в една от фейсбук групите ми попадна следната статия, касаеща въпросите за детокса, написана от Емил Викторов, човек с доста познания на здравна тематика и затова реших да я споделя тук, за да има и алтернативно виждане по тия въпроси!

" Тази тема е провокирана от _ _ _ _   и от факта, че много хора имат намерение да правят или правят т.нар. прочиствания на черен дроб и жлъчка, които за съжаление имат много кратък, а понякога дори отрицателен ефект.

Да започнем с малко теория. Както писах в друга тема, организмът ни има невероятна способност за детоксикация, която не бива да се подценява. Ако тя спре само за няколко часа сме мъртви. За сравнение само колко е съвършен човека - никотина само от една цигара убива на място почти всяка птица, а този от една кутия цигари - куче със сравнимо тегло с човек. А много от нас пушат цял живот. Тъпчем се с какви ли не боклуци с години, но сме живи и повечето от нас дори се чувстват добре. Къде е тайната, кое е огромната разлика между човека и останалите бозайници. Не говорим за птици и други животни, те са много назад в еволюцията. Разликата е, че Създателя ни е дарил с перфектна лимфна система. Лимфната система е тази, която ни спасява от всички отрови от околния свят. Това може спокойно да се каже, че е НАЙ-ВАЖНАТА система в телата ни. Другите бозайници също имат такава, но способностите й са много занижени в сравнение с човешката.

Другото, което е много важно - над 80% от всички отпадни продукти, токсини, вредни бактерии, гъбички и т.н. се намират в междуклетъчното пространство по всички тъкани в цялото тяло. Те не са в черния дроб или в жлъчката. В тази връзка, чистене на тези органи най-меко казано, е лишено от смисъл.

Какво можем да направим, за да помогнем на лимфната система в процеса на чистене? На първо място, лимфната система няма "мотор" като кръвоносната, лимфата се движи благодарение на съкращаването на мускулите. Затова от изключително голямо значение е движението, най-вече ходенето пеш. Колкото и елементарно да звучи, ходенето пеш е най-доброто упражнение за човека. Понеже лимфопотока е отдолу нагоре (обратен на кръвния), ритмичното съкращение на мускулите на краката дава така нужния първоначален тласък на движението на лимфата. А какво по-добро от ходенето пеш за тази цел? Още по-добре би било да се включат в дневния режим (най-добре рано сутрин, но винаги на празен стомах - поне 4 часа след храна) обърнати асани от йога - стойка на глава, поза свещ и всички останали, които помагат гравитационно на движението на лимфата.

А относно т. нар. детоксикации, добре е да се прави 2 пъти в годината следното прочистване - февруари-март и октомври-ноември, с една дума при смяна на сезоните. Процедурата продължава един месец:

1. Първите 2 седмици се минава на изцяло растителна храна, в готвено състояние - не сурова! Всеки ден се приема по три пъти по 1 ч.л. растително масло около 30-40 мин след хранене - слънчогледово, ленено, зехтин или друго, което съдържа предимно НЕНАСИТЕНИ мазнини. При готвене се използват също такива мазнини.

2. През третата седмица се добавя по 1-2 капсули със закуската билката Бял трън. Храненето остава същото. Това е с цел стимулиране и подпомагане на черния дроб за изхвърляне на токсините.

3. През четвъртата седмица рано сутрин на гладно (желателно преди изгрев) се изпиват 2 големи чаши гореща вода и 1/2 до 1 ч.л. от билката Женско биле (Сладник, Сладък корен). Това стимулира движението на лимфата и способността й да пренася и отдава токсини, които след това се изхвърлят през черния дроб и белия дроб (с дишането).

4. През петата седмица се преминава плавно и постепенно към обща храна, като чашата гореща вода сутрин рано остава задължителна през цялата година.

Паралелно с всичко по-горе силно се препоръчва лека сутрешна гимнастика, обхващата всички мускулни групи, до 20-30 мин, не повече, както и много ходене пеш - поне 7-8 км дневно. Правете сутрин и вечер по 5-10 мин дихателни упражнения с дълбоко дишане. Много важно е и сутрешното протягане и прозявка, не ги прескачайте, имат страхотен ефект върху лимфата.

Не задържайте естествените си нужди - ходене по малка и голяма нужда, кихане, кашляне и т.н.. Според Аюрведа задържането на естествените нужди е много важна причина за болестите.

Всичко това, съчетано с правилно хранене през останалото време от годината, ще реши проблеми като мозъчна мъгла, хронична умора, болки по мускули и стави и т.н. Всичко това са симптоми на претоварена лимфна система, не на черен дроб. "

« Последна редакция: 30-03-2018, 16:25:31 от iskrena »
Активен

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4053
  • дипломиран рекреативен специалист
Re:детоксикацията - митове и реалност
« Отговор #1 -: 30-03-2018, 19:43:16 »

Искрена, и аз имам някои въпроси към теб :)

1. Ти как прецени , как определи гражданина Викторов като "човек с доста познания" ? :)  Или просто така са го определили други? :)
2.  Ти не си от вчера във форума и знаеш колко много изписано имаме за прочистването на черния дроб. Мисля, че поне  4-5 теми.  А сега, само защото Викторов е на друго мнение , трябва да си преразгледаме и ревизираме публикациите  ли ?  tooth Мнението ни е вече дадено  и  ако иска, нека Викторов да се запознае :)
   Не смятам, че неговото мнение е повод да се започва нова дискусия. Освен , ако нямаме какво да правим  до започването на сериалът ни  tooth  

Прочистването на черният дроб  и мехура е съвсем отделно от прочистването на лимфната система. Чрез лимфната не можеш да изкараш  пресована , застояла жлъчка в жлъчните пътища! ( каквато изкарах аз два пъти )
Може и да има някакви познания Викторов, но има и още доста да чете..  ;)
"Невероятната способност на организма за детокс"  - да, но при определени условия -напр. живот по законите на прородата!  ;)   А при съвременните условия.. ?
  Помоли Викторов да ти разясни защо, след като организмът се самоочиства напълно .. , по света всяка година от инфаркт и инсулт умират 20 млн. хора ? (може и повече да са ) Защо не са им се самоочистили кръвоносните съдове?  ;) ;)   Същото е и с черният дроб , а и с останалите органи  - самоочистват се , но само донякъде.. :-\
ОТ там нататък трябва "помощ отвън".
Освен това чернодробното прочистване се препоръчва от  всички лекари -натуропати!  
Щом Викторов е готов да спори с тях - шапка долу! Нека да поспори  tooth  
« Последна редакция: 30-03-2018, 19:51:09 от бате Бино »
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

iskrena

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1122
Re:детоксикацията - митове и реалност
« Отговор #2 -: 30-03-2018, 20:08:08 »

благодаря за отговора, Бино!
Активен

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4053
  • дипломиран рекреативен специалист
Re:детоксикацията - митове и реалност
« Отговор #3 -: 31-03-2018, 09:08:49 »

Моля.  :Content_22:  Ама не даваш становище по същество - съгласна ли си с "алтернативната" гледна точка. :) (Нали нашата трябвало да е алтернативна, което означава , че неговата е основна  :) )
Но нека да заповяда човека, покани го тук , ще поразискваме, ще изслушаме неговите аргументи.
Във ФБ групите нивото , виждам, е много ниско, едва ли ще намери там хора, с които ще може да коментира въпроси с повишена трудност.

Има си тънкости, за които трябват някои познания по Медицина.  ;)
Вярно е , че огромното количество токсини ( над 80 %, както казва  Викторов ) , са в междуклетъчното пространство.( вкл. под формата на соли в стави, хрущяли.. )  Обаче те са така разпределени и складирани, и  най-главното - далеч от жизненоважни органи!  , че могат да си стоят там дълго време без да представляват непосредствена опасност.
  Обаче ако САМИТЕ ОРГАНИ  са затлачени, макар и в малък процент, - напр. ако има запушване на дебело черво с фекален камък, човек може да има дълги години запек. ( познавам жена , която само с една клизма се отърва от 20 годишен запек. Явно нещо се е продухало :) )
Фекалните "камъни"     предизвикват куп още проблеми понеже възпрепятстват нормалното евакуиране на отпадъците - те се застояват по-дълго, разлагат се и т.н.
Бъбреците също се затормозяват ако има отложен пясък.  Него също не можем да махнем само чрез почистване на лимфата.
 Жлъчните пътища , както споменах - също. Черният дроб - също. С лимфно прочистване по никакъв начин няма да разтвориш жлъчни камъни! Докато с чернодробното  ще ги продухаш само с една процедура!Ако са до 2-2.5см   ;) ( след което , естестествено, сядаш да мислиш как да не допуснеш рецидив.. )
Тоест - "шлаките" в органите са по-малко като процент, но са по-опасни.

А специално за отърваване от споменатите токсини в съединителната тъкан и междуклетъчното пространство има много по-интелигентен начин , отколкото чрез лимфната система  ;) Той се е прилагал дори в древността, макар и да не е ясно дали тогава са разбирали какъв е принципът му на действие.
Методиката е чрез прилагане на солно-содени вани. Бидейки кисели, шлаките се изтеглят през кожата и попадат във водата на принципа на осмозата - лягаш в топла солно-содена вана, която е алкална ( има си методика, пропорции.. ) гледаш си телевизия или си слушкаш музика , докато в същото време се детоксикираш.  :surpris_23: :peperudi: :peperudi:
Просто ,лесно , гениално  :kisss:        


« Последна редакция: 31-03-2018, 09:16:07 от бате Бино »
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

iskrena

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1122
Re:детоксикацията - митове и реалност
« Отговор #4 -: 01-04-2018, 01:09:35 »

добре звучи тоя солно - соден детокс, признавам :)
сигурно е доста приятен :)
за нещата, дето си написал, има логика да са така.
а Емил Викторов едва ли ще дойде да разисквате, но ще му предам любезната покана :)
още веднъж благодаря!  :flower:
Активен

ogrizko

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 167
Re:детоксикацията - митове и реалност
« Отговор #5 -: 03-04-2018, 21:44:24 »

така като гледам ..на мен най-логично ми се вижда, че ако се изчисти всичко ще е най-добре :surpris_23:

вероятно ако всички органи, системи и междуклетъчни са чисти ..всичко ще си тече по мед и масло :bleh

важното е да се върви в правилната посока.. към чистене, а не към замърсяване и това е!!
Активен

Vov

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1102
  • Познай себе си.
Re:детоксикацията - митове и реалност
« Отговор #6 -: 08-04-2018, 16:53:16 »

Аааа, еее, приятели, каква тема, а?
Без претенции за крайна истина...
Замърсяванията от всякакъв вид (веществен и друг) са единствената причина да не живеем няколко стотин години (е, един автор твърдял, че можело и повече, но го вкарали в ...псих. дом).
Нашият мъдър организъм, създаден по "образ и подобие..."  си е изработил отличен механизъм да намалява, доколкото му позволяваме, влиянията на замърсителите. Има ред за отлагане на нечистотиите, които не успява своевременно да изхвърли, като последни са мозък, сърце, преди тях - други органи.
Междуклетъчно пространство, стави, сухожилия...няма значение. Ако искаме да сме здрави, е добре да чистим всичките. В тоя смисъл не виждам причини за несъгласия, нито спорове... Ясно е, че каквото и да успеем да почистим, все е от полза.
Още по-добре е, да не замърсяваме, нали?? Но, това е невъзможно. За 30 години четене, практика, проби и грешки  успях да намаля до някъде скоростта, степента и видовете замърсяване. Но потребността от периодично старателно почистване - на всичко - си остава.
Та, лимфата, може, нека да се чисти, не виждам противоречие. Отделно, или още по-добре - съвместно, може да се чистят и органи. Методи - много, кой от кой по- най- ...вълшебни. Въпросът е, освен да ги обсъждаме, и да ги прилагаме...
Всички сутрешни целенасочени движения, упражнения, пиене на гореща вода, средно бързо ходене (до работа) са си класика, нека ги правим.

Особено силно очистително въздействие върху всички наши структури, съчетано с изключително приятни усещания (!) има свободното гмуркане.

Растителното хранене - колегата по-горе изрично пише "готвени!" ...тук имам уговорки. Всички растителни масла при нагряване над някаква температура (40-60 град.) се променят в силно отровни, дори ракообразуващи хим. съединения... Та, "готвенето" на растения го разбирам като леееко оставяне над пара, накисване на зърна (както Бино отдавна е споменал), млечно-кисело ферментиране, покълване и ...толкова. Тук неизбежно включваме потребността от продължително, достатъчно ...дъвчене.

Всички тези очистителни мерки имат очистително действие. Но, не можем с един замах да препоръчваме нещо и да твърдим, че ще излекува всички (както Бино вече отбеляза). Всички сме еднакви, нооо всеки е различен по доста неща. Така че, профилактика - всекиму, а конкретно лечение - за всеки отделно.
Но не виждам никаква причина за спорове. По-добре да се допълваме...
Активен
Искам да променя света - започвам от себе си.

Maradon

  • New
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1
    • คาสิโน
Re:детоксикацията - митове и реалност
« Отговор #7 -: 16-11-2018, 07:29:50 »

Добра информация.
Активен
สโบเบ็ต the team wishes to return the property with the blue to list themselves.Should last a minimum of 24 hours or not. 1 Full ha member Which is different from the Sabbet way that can transfer money to
 

Страницата е създадена за 0.06 секунди с 23 запитвания.