Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Житен режим  (Прочетена 128723 пъти)

Nelli

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 141
Re:Житен режим
« Отговор #360 -: 08-02-2015, 18:37:01 »

Да, снощи накиснах порция номер 1 и сега, като го гледам, почти е готово, утре сутрин -начало.
Успех на започващите от утре!
Активен

Vov

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1102
  • Познай себе си.
Re:Житен режим
« Отговор #361 -: 08-02-2015, 19:25:18 »

Че покълналите зърна са една от най-най ценната храна, много пъти по-ценна от обикновени, смлени такива, е известно от десетилетия... Но дори и само накиснат от вечерта, лимецът пак е вълшебен.
Интересно как, спазвайки всички препоръки, не огладнявам зверски, както очаквах.  :flower:
Активен
Искам да променя света - започвам от себе си.

Ouroborus

  • Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 67
Re:Житен режим
« Отговор #362 -: 08-02-2015, 20:17:42 »

От години внимавам какво консумирам,но сега ще пробвам житния режим...притеснявах се не как ще устоя на плодовете и ззеленчуците,а как ще удържа без чаша кафе. Помогна ми чудната цикория,още не мога да се нарадвам,че от седмица не съм пила кафе :) Успех на житуващите/лимецуващите утре! Ще се радвам на взаимна подкрепа :)
Активен
Щастие е, когато мъдрите мисли, думите и делата ти са в единство и хармония. Затова е важно не само какви са делата ни, но и какво мислим и говорим...

zinaida

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 200
Re:Житен режим
« Отговор #363 -: 08-02-2015, 20:56:23 »

Хм...
Да споделя за лимеца нещо.
Покълвала съм многократно , но винаги при опит да го консумирам не успявам. Усещам при дъвченето още в устата много кисел вкус , откровено казано неприятен.
Нещо средно между кисел и горчив. Това е и причината да не започна житният режим. Но от същия лимец ако си направя питки с масло нямам проблеми..
Като цяло е странна тази непоносимост към вкуса на покълнал лимец , защото кълнове от всевъзможни други неща си правя , но такава неприятна реакция от нищо друго не съм усещала...
Активен

DeNiro

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 649
Re:Житен режим
« Отговор #364 -: 09-02-2015, 02:47:59 »

От години внимавам какво консумирам,но сега ще пробвам житния режим...притеснявах се не как ще устоя на плодовете и ззеленчуците,а как ще удържа без чаша кафе. Помогна ми чудната цикория,още не мога да се нарадвам,че от седмица не съм пила кафе :) Успех на житуващите/лимецуващите утре! Ще се радвам на взаимна подкрепа :)
Ето това с кафето е голямото предизвикателство. Миналата година жена ми пробва житният режим. В резултат на това, щеше почти да припадне, при това още на първият ден. Опитах се да и обясня, че вероятно се е почувствала зле заради липсата на ежесутришната и водна чаша с кафе, а не заради житото, плодовете и липсата на друга храна. От тогава обаче не иска и да чуе за житния режим. Та идеята ми е, че кафето е наистина много сериозна зависимост. Все се чудя, как потребителите му си вярват, че кафето давало енергия. Любопитно е не се ли замислят, че дори и да предизвиква някакъв енергиен пик, той неизменно, ще бъде последван от енергиен спад, защото тази енергия не идва от въздуха, а си е тяхната собствена. Тоест, ако изконсумираш 60 % от енергията си наведнъж в рамките на час, ще ти се наложи после да прекараш останалата част от денонощието с остатъка от 40 %. Да не говорим за кошмара, който би последвал при пропускане на дозата кафе поради някаква причина, например, ако кафето е свършило. Не употребявам кафе, но погледнато отстрани пиенето на кафе си изглежда, като зависимост.
« Последна редакция: 09-02-2015, 02:51:26 от DeNiro »
Активен

Ouroborus

  • Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 67
Re:Житен режим
« Отговор #365 -: 09-02-2015, 08:52:05 »

Кафето си е доста пристрастяващо...поне аз съм направо зависима, без ритуала сутрин не мога...не можеХ :weight_lift: Трябва ми изключително силен стимул, за да не си пийна поне глътка кафе...първият такъв беше, когато забременях - тогава не близнах нито кафе, нито грам захар....винаги съм била сладкоманка, изяла съм тонове захар, нищо че не ми личи....и не можах да повярвам, че вместо глад за сладко, имах постоянен глад за кафе...почти две години не близнах кафенце, а само да усетех аромата....
Когато спрях да кърмя с радост си върнах сутрешната доза и мислех, до скоро, че няма друга сила, която да ме спре да си пийвам така любимото кафе....е да ама ето че успях и то с такава лекота. Поредното доказателство, че всичко е в ума ни и това колко силно го желаем. Много ми помогна групата на Дъновистите със съвети, упреци и кураж, както и въпросната цикория.
Де Ниро, сега като споменаваш за това, май за това не ми е понесла и на мен "диетата" с цитрусите преди година...втурнах се и аз през глава без никаква подготовка на организма, рязко спрях кафето...при мен ефекта дойде на третия ден - почти невъзможност да стана от леглото поради силна умора и отпадналост и силен рефлукс при поемане на вода
Активен
Щастие е, когато мъдрите мисли, думите и делата ти са в единство и хармония. Затова е важно не само какви са делата ни, но и какво мислим и говорим...

cherry

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 411
  • Любовта е смисъла на живота.
Re:Житен режим
« Отговор #366 -: 09-02-2015, 10:37:59 »

При зависимостта от кафе трудно се започва какъвто и да било пречистващ режим. Първото, което е -това си е наркотичната зависимост и нуждата от кафе  :Confus_3:, второто-спада на енергия и третото-силното главоболие първите 1-2 дни. Също-имам позната,която прави плодуване,но без кафе кръвното й силно пада.   А то и без това е много ниско. Получи припадък по време на режима. И затова си позволява кафе от време на време.
Да не забравяме, обаче, че кафето не е строго забранено за доша капха... ;D
 zinaida, ако лимеца ти е неприятен суров то пробвай следното:загрей вода на котлона(гореща), свали я и прибави покълналия лимец. Накисни го за час,два. Става много мек и приятен. За мен той си е нашенска суперхрана. :essen:
Активен
„Живеят само влюбените,останалите просто съществуват.”      
Уилям Шекспир

навигатор

  • Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 51
Re:Житен режим
« Отговор #367 -: 09-02-2015, 13:10:33 »

Миналата година жена ми пробва житният режим. В резултат на това, щеше почти да припадне, при това още на първият ден.
Да се отчета и аз - след неуспешен опит още миналата година да направя житния режим, тази година и аз се провалих отново, на втория ден вечерта. Започнах с първата група- тези, които слагат началото му в петък, на 6 февруари. Първия ден успях криво - ляво. Но ме поддържаше меда - не спрях да се тъпча с мед и топла вода между порциите жито.
 На втория ден, събота, ми се наложи да изляза - ами щях вече да припадна...Но не защото пия кафе. Спряла съм го от месеци. Не се получи - явно на ментално ниво не съм готова, знам ли?!
Или просто не е за мен. Тук в къщи се храним предимно със салати - сурови. Ами няма как да се изолирам от обстановката, да се затворя някъде и да не виждам кой какви зарзавати хрупа..........Лигите ми текат. А вечерта щом легнах, умрях от студ - треперя при 23 градуса стайна температура ( силно изразена Вата съм).

А иначе като пречистващ режим явно също не е за мен. В последните години открих за себе си най- доброто средство за прочистване. Мисля, че Гроуи го беше споменал - че не яде около 12 часа след последното хранене вечерта. И аз съм така - вечерям салата към 18- 19 часа и след това до следващия ден 12-13-14 часа по обед не мога да хапна нищо. Само на топла вода съм. Това го практикувам вече 3 години, както и жабурене с олио и до сега нямам отрицателен ефект.

Та извода ми е, че не на всяка цена трябва да се прави нещо, което другите правят, след като това нещо не те кара да се почувстваш по- добре. Предполагам, че 2-3 дни само гладуване ще ми повлияе по добре и ще мога да го издържа по- лесно, от колкото житния режим.
Активен

Vov

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1102
  • Познай себе си.
Re:Житен режим
« Отговор #368 -: 09-02-2015, 13:31:22 »

... Любопитно е не се ли замислят, че дори и да предизвиква някакъв енергиен пик (ТИК), той неизменно, ще бъде последван от енергиен спад, защото тази енергия ... си е тяхната собствена. Тоест, ако изконсумираш 60 % от енергията си наведнъж в рамките на час, ще ти се наложи после да прекараш останалата част от денонощието с остатъка от 40 %. ... погледнато отстрани пиенето на кафе си изглежда, като зависимост.[/quote]

 :Content_14: :Content_14:

Нали кафето се продава на килограм? Кой тогава би си помислил, че не го торят с всичко възможно?!
Освен кофеина, приeмаме и значителен брой алкалоиди и кой знае колко, какви и колко отровни и изграждащи зависимост химически вещества...
Главният фактор, изграждащ зависимостта, е потискането на естествено създаваните в мозъка на всеки човек наркотици - сутрин. След кратко време на приемане на кафе, мозъкът спира да произвежда допамин, серотонин и др., улесняващи събуждането. И естествено, спирането на кафето причинява невъзможност за "тръгване" на човек сутрин... първите няколко дни, в зависимост от продължителността на изграждане и поддържане на тази зависимост.
Един пациент се беше стреснал от високо кръвно налягане и беше преизпълнил препоръките на лекаря: първата сутрин беше взел двойна доза от лекарството за намаляване на кръвното и, като изпълнителен офицер, не беше пил двете си обичайни кафета до 9 ч сутринта... В 9 и нещо, както си говореше прав, обърна очи и припадна (здрав, як мъж около 50 г., среден ръст), едва успях да го задържа да не падне и си удари главата в близките мебели.
По-добре ми е да съм свободен, отколкото зависим - от каквото и да е, почти на всяка цена. :flower:
« Последна редакция: 09-02-2015, 13:34:10 от Vov »
Активен
Искам да променя света - започвам от себе си.

Newly

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 194
Re:Житен режим
« Отговор #369 -: 09-02-2015, 14:42:09 »

И аз да се отчета: Днес започнах лимецов режим. Киснах го една нощ в гореща вода. И понеже на око съм го "мерила", а и съм много лакома (както не веднъж съм си признавала), започнах да го ям чак в 13 часа. До тогава пих чаша топла вода, изядох една ябълка, която беше абсолютно безвкусна или клонеше към кисела, не мога да преценя точно. Когато опитах лимеца, останах очарована. Дали защото бях гладна или вкуса му наистина ми харесва, но изпитах истинска наслада да го дъвча. Едно бурканче от мед е количеството, което си нося на работа за днес и гледам, че половината вече поизчезна. Често казано гладна съм си. Хапнах и малко орехи след лимеца, защото можех да го изпапкам наведнъж, но до 7, когато ми свършва работния ден, ще съм опустошила всичко. Имам малко останал тахан с мед, мисля и него да го включа.
И едно незатвърдено мнение ми се иска да споделя. Първия път когато опитах накиснато жито, няколко дни го киснах в студена вода, докато покълне, ми се стори, че в корема после имам усещане като все едно съм яла манджа. Все едно ми гори в стомаха. Не е силно, издържа се, но дали е добре. Сега след лимеца, усещам същото, леко горене, като киселини ли, не мога да преценя.
Имам и едно друго чудене - дали лимеца подклажда развитието на гъбички в организма? ??? АКо някой подозира нещо, нека го напише. Ще ми е интересно да разбера.
А Ouroborus, би ли споделила тази цикория, от къде я купуваш и как си я приготвяш?
Уж не съм пияч на кафе, но понякога пия като съм с приятелки, в компания с колежките, като ми се налага да издържам до късно (например късна прожекция, Нова година - не ми се смейте). Ако нямам възможност да дремна, няма шанс да изкарам нощта будна. Заспивам права, където и да се намирам. Спала съм права във влака Враца - София след абитюренския бал на една приятелка  :laugh: Та кафето наистина ми дава енергия, едно готино ми става, някакъв приятен оптимизъм изнамирам в себе си... Понякога просто за удоволствие го пия. Но забелязах, че тутакси все по - често ми се пие. Направо всеки ден. Забелязах, че ме затруднява да не пия, ако съм решила да не пия. Все кафенце си представям и почти не мога да го махна от ума си. Направо се ужасих. След няколко поредни дни с кафе, после ме цепи глава като не пия. Страшна работа. Слава Богу, в новия офис колегите не пият кафе, сутрин си го пият в къщи, та тук няма вече групово черпене, на което не мога да устоя. Започнах да пия зелен чай, от него също се ободрявам явно. Пиех Инка доста време, но винаги с мляко, Сега като почти спрях и млякото и тя отпадна.
Така че съчувствам им на пристрастените  ::)
Ами... не съм си определила колко дни ще житувам, но много исках да опитам. Ако издържа - екстра. Ако не - ще опитвам пак в по - сгодни времена.
Успех на всички житуващи. С пожелания за приятни усещания и удовлетворяващи резултати  :kisss:
Активен

Ouroborus

  • Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 67
Re:Житен режим
« Отговор #370 -: 09-02-2015, 16:06:59 »

Newly,
ето една хубава статия за цикорията и отделно снимка на пакета, който си го взимам от Пикадили - сигурно го има и по другите вериги...при щандовете с кафе се намира, сигурно го има в Берьозка -руския магазин...

http://www.blitz.bg/article/36217

Моят първи ден протича повече от добре, не изпитвам глад, дори се озорих с последните 2 лъжички жито...някои от дните може и да разнообразя с лимец, но като цяло съм запланувала с жито да го правя. Дори и мед до сега само 2ч.л. съм взела...пия повече топла вода

От както смених кафето с цикория, се чувствам много свежо и изобщо не ми се пие кафе, не се чувствам отпаднала...от събота не пия и цикория и дори без нея се чувствам тонизирана и свежа...Първите три дни били най-тежки, след това ставало лесно...така че Newly, дръж се и не предавай щафетата, дори и с буркан мед или 10-20 ябълки  tooth :flowers2: :weight_lift:
Активен
Щастие е, когато мъдрите мисли, думите и делата ти са в единство и хармония. Затова е важно не само какви са делата ни, но и какво мислим и говорим...

Vov

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1102
  • Познай себе си.
Re:Житен режим
« Отговор #371 -: 09-02-2015, 17:13:18 »

Ааа препоръката да се дъвче лимецът/житото 99 пъти срещахте ли?
Активен
Искам да променя света - започвам от себе си.

iskrena

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1122
Re:Житен режим
« Отговор #372 -: 09-02-2015, 17:36:21 »

хаха, 99 пъти    tooth
че то човек ще забрави какво прави в един момент    tooth
Активен

iskrena

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1122
Re:Житен режим
« Отговор #373 -: 09-02-2015, 17:50:22 »

по повод на кафето - наистина е много тежка зависимостта от него.
аз години наред не можех да го прежаля, че бях обещала да не пия, иначе щях с кофите да му се нахвърля.
то май по - тежка тази зависимост от тази към цигарите.
е, то и по тях с години тъгувах, де  ;D

както и да е, аз съм писала за това, но на мен, лично, много ми помогна пийването на цикория, смесена с какао и малко мед и заляти с гореща вода, гъста смес, с каймак отгоре, която напълно ми замества кафето.
сега съм благодарна, че съм го спряла, но толкова години е цедило жизнени сили от мен...
Активен

rosi73

  • New
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 3
Re:Житен режим
« Отговор #374 -: 09-02-2015, 17:55:29 »


А Ouroborus, би ли споделила тази цикория, от къде я купуваш и как си я приготвяш?

"Инка" или цикория- това си е една и съща напитка.
Едно време майка ми като се събираше с приятелки на кафе,на мен(тогава ,все още дете) ми правеше "Инка".Ако не се лъжа беше румънско производство. :)
Активен
Благодаря на всички активни участници в този вдъхновяващ форум.

Newly

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 194
Re:Житен режим
« Отговор #375 -: 09-02-2015, 18:20:09 »

Ouroborus, благодаря. Точно на такъв отговор се надявах :) Виждала съм го този плик, напоследък го има в много магазини. И сега кое е по - добре - кафе инка или кафе от цикория?
А си купувах тази инка http://superstoka.com/products/%D0%9A%D0%B0%D1%84%D0%B5-Inka-feltd-golden-lion-150g..html и с мляко е божествено, точно вкуса на мляко с нес кафе   :Content_22:
Изядох житото за деня. Дъвках го много, с наслага, докато всяко зрънце бива разпукнато, но свърши. Ябълки не ми се ядат, мед не ми се яде (да не повярва човек), сигурно след малко ще нападна орехите. До довечера... ще Умрем...  ::) Чета тука тонове материали да се вдъхновявам. То смисълът на самия пост е и самото лишение, вероятно затова количеството не е колкото ти душа иска.
Някъде назад в темата Ортодоксалния леко ме "разклати" с един пост как всички храни от житения режим били едва ли не любими на кандида, което вероятно не е далеч от истината... ??? Съгреших с 2 фреша, портокал и морков и малкото тахан с канела, смесен с меда, то май много станаха вече...  :Confus_3:
« Последна редакция: 09-02-2015, 18:24:24 от Newly »
Активен

Nelli

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 141
Re:Житен режим
« Отговор #376 -: 09-02-2015, 20:39:47 »

при мен първият ден е ок, жито, лесно се дъвче този сорт, трябва да заложа и от другата фирма, за да сравня двете, имаше разлика миналата година в твърдостта на зрънцата...
3 големи ябълки, без мед, 9 ореха.
Утре ще видя кое как  ще е, но съм житувала и като кафепийка, и като отказала кафето за дълго - главоболие все си има, то не е точно от кафето.
За кандида съм сигурна, че при нормална флора няма такова действие. Имала съм ядове с тази особа и поне за това съм наясно. Ако е извън контрол, обаче-не знам, но не мисля, че ще е фатално, прочистване си има и това е достатъчно.
Освен това има опция за ябълките-ползват се Грени смит, кисели, те са идеални при протокол кандида. Като се спазва и правилото за поредността на храните - ще се избегне риска, ако има  такъв
« Последна редакция: 09-02-2015, 20:43:31 от Nelli »
Активен

Ouroborus

  • Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 67
Re:Житен режим
« Отговор #377 -: 10-02-2015, 09:05:10 »

Ouroborus, благодаря. Точно на такъв отговор се надявах :) Виждала съм го този плик, напоследък го има в много магазини. И сега кое е по - добре - кафе инка или кафе от цикория?
А си купувах тази инка http://superstoka.com/products/%D0%9A%D0%B0%D1%84%D0%B5-Inka-feltd-golden-lion-150g..html и с мляко е божествено, точно вкуса на мляко с нес кафе   :Content_22:
Изядох житото за деня. Дъвках го много, с наслага, докато всяко зрънце бива разпукнато, но свърши. Ябълки не ми се ядат, мед не ми се яде (да не повярва човек), сигурно след малко ще нападна орехите. До довечера... ще Умрем...  ::) Чета тука тонове материали да се вдъхновявам. То смисълът на самия пост е и самото лишение, вероятно затова количеството не е колкото ти душа иска.
Някъде назад в темата Ортодоксалния леко ме "разклати" с един пост как всички храни от житения режим били едва ли не любими на кандида, което вероятно не е далеч от истината... ??? Съгреших с 2 фреша, портокал и морков и малкото тахан с канела, смесен с меда, то май много станаха вече...  :Confus_3:


Newly, пожелавам ти днес да съгрешиш с поне на половина от изброените съгрешения  tooth :flower:
"Кафето „Инка" представлява извлек от изпечени корени на цикория, брашно от житни растения и захарно цвекло." - има лека разлика между цикория и инка...и все пак, основно е цикорията, така че, което и да вземеш няма да сгрешиш според мен....в пъти по-полезно и ободряващо е от кафето...ти го знаеш де :)))

Първият ми ден мина като по вода, толкова леко се чувствам, не изпитвам глад...дори готвих най-любимите ми гуакамоле и печени картофки и не се изкуших да опитам...нямам търпение да свърши режима, за да си направя отново гуакамоле и за мен  tooth tooth tooth
Активен
Щастие е, когато мъдрите мисли, думите и делата ти са в единство и хармония. Затова е важно не само какви са делата ни, но и какво мислим и говорим...

Newly

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 194
Re:Житен режим
« Отговор #378 -: 10-02-2015, 10:36:31 »

Ей, страхотни сте. Как се държите. Много ме радвате. От както спазвам някакви хранителни ограничения, от 11.2013 сякаш все съм гладна. От тогава свалих трайно 3 кг от теглото си. Вече са поне още толкова. Но някак самата идея, че се ограничавам, ми оставя чувството, че все съм гладна. Реално погледнато понякога си позволявам любимите ми неща, но то е все едно си разведен и виждаш децата си веднъж седмично  :D :D :D Много шантаво сравнение, но така го чувствам. Липсват ми бисквити Траяна  :Appetit_17: Не е и да не съм преяждала с нещо, което ми е вкусно.
Като цяло момента с храненето е тема, в която доста съм забила. Понякога си мисля, че се смахвам. Толкова мисля кога, какво, как  ::)
За житуването: Сутринта пих водица, имаше желания ефект, после със зор изядох половин ябълка, от онези безвкусните от вчера. Другата си я мъкна и на работа, но като гледам как съхне, кой знае дали ще й дойде времето. Малко мед ядох и една шепа орехи. Ей, много вкусни ядки са това. Пазя си житото за по - късно. Снощи ядох и ягоди в края на деня.  :Confus_3: И май това е за сега. Житото ми е почти наполовина в пакета. Дали да не житувам докато не свърши?
Хайде спорен ден, момичета и момчета.
Активен

nortifox

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 158
Re:Житен режим
« Отговор #379 -: 10-02-2015, 23:40:29 »

Днес съм пети ден на лимец ,чувствам се добре и не съм гладен. Първия и втория ден малко ми беше паднало кръвното, но водата с лимон и мед си каза думата. Вчер и спортувах някъде към 3 часа с пиене на много вода. Четери кила надоло за сега ,дано се спра че ще стана .....  Ако до третия ден не сте ходили до ВЦ пийте нещо разхлабително като чайчета например. Винаги има какво да се изведе навън и трябва да му се помогне за да не се задържат в нас.Успех на всички.....
Активен
 

Страницата е създадена за 0.104 секунди с 30 запитвания.