Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Солта - приятел или враг?  (Прочетена 5640 пъти)

Mia

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 215
Солта - приятел или враг?
« -: 25-05-2017, 06:16:28 »

Защо солта е толкова заклеймявана от някои специалисти по здравословно хранене?

Полезно ли е да се изключи напълно консумацията на сол?

Мненията са крайно противоречиви, но въпреки това искам да попитам потребителите от форума като хора с практически опит в здравословното хранене, дали ползват сол и какво ви е мнението за солта?

Какво количество сол е полезно за организма, и трябва ли напълно да се лишаваме от тази природна съставка, която придава вкус на ястията?

На пазара днес изобилства от сол - различна по състав и цвят - йодирана, нейодирана, хималайска, натриева, морска, калиева, каменна, черна, бяла, розова и т.н. сол.

Ако ползваме сол, коя е най-полезна и какви количества са най-здравословни?

Цитат
Осем годишно изследване в Ню Йорк на хора с високо кръвно налягане и подложени на диета с малко сол установи нарастване с четири пъти повече на сърдечен удар отколкото нормална диета с достатъчно сол. Много или малко сол в диетата може да доведе и до други проблеми, като спазми, схващания, гърчове, замайване, световъртеж, електролитен дисбаланс, който от своя страна може да доведе до неврологични проблеми или до фатален край. Д-р Джефри Кутлер документира, че няма полза от диети с ниско съдържание на сол. Морската и каменната сол са известни от древността да спомагат на функциите на тялото, като храносмилането и физиологичното отделяне. Солта е включена в лечителните методи на Хипократ. Древните гърци са използвали пиенето на минерализирана вода при храносмилателни проблеми и вдишване на солени пари при дихателни проблеми
 
Цитат
Част от ползите на натуралната сол

    Според Д-р Батмангелиджи (Dr. Batmanghelidj, M.D)
    Тя е най -добрият диуретик, играе жизнена роля за елиминиране на киселинността вътре в клетките, по специално мозъчните клетки ( предпазва ни от болест на Алцхаймер). Никога не минавайте на диета без сол!
    Играе жизнена роля при бъбреците за елиминиране на киселинността и отделяне и в урината. Без достатъчно сол, тялото си повишава киселинността.
    Играе значителна роля при третиране на емоционални проблеми (депресия) и за запазването на нивото сератонина и мелатинина в мозъка.
    Натуралната сол, може да окаже жизнена роля за предпазване от рак и за третиране на рак. Раковите клетки се убиват от кислорода. Те са анаеробни “организми”…дехидрацията, недостига на вода и сол подтиска имунната система и способността на здравите клетки да се съпротивляват.Солта е жизнено важна за регулиране на съня и е много важен елемент при третиране на диабет. Спомага за балансиране на нивото на кръвната захар и за производството на необходимия инсулин. Солта е абсолютно необходима за поддържане структурата на костите и  е жизнено важна за поддържане на сексуалността и либидото.
    Солта е жизнено важна за предпазване от разширени вени на краката и бедрата.

https://lifeinhealthdotcom.wordpress.com/2011/07/11/%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%B5%D1%82%D0%B5-%D0%BB%D0%B8-%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%BE-%D0%B5-%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B7%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0/
« Последна редакция: 25-05-2017, 06:24:12 от Mia »
Активен

papa64

  • Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 62
Re:Солта - приятел или враг?
« Отговор #1 -: 25-05-2017, 21:24:24 »

Солта от 1до 3 гр.на ден е достатъчна.В много продукти има сол,аз съм против солта,както захар,брашно.
Активен

ogrizko

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 167
Re:Солта - приятел или враг?
« Отговор #2 -: 26-05-2017, 00:31:02 »

Абе, по едно време и аз реших да махна солта. Ама после се наплаших нещо и сега по малко хималайска сол си слагам на салатите ...предполагам 1 гр консумирам на ден.

Обаче защо брашното да се избягва? От лимец не става ли, нахут и там разни такива?!  :surpris_23:
Активен

Vov

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1102
  • Познай себе си.
Re:Солта - приятел или враг?
« Отговор #3 -: 28-05-2017, 20:56:21 »

Моят кратък отговор е: докато се пречистваме, лекуваме и сме в обичайното не"върхово" здравословно състояние, да приемаме по 0,9% (тегловни) сол на всеки литър изпита вода. Как ще сметнем солта, попаднала в тялото ни от храни и други течности, ...не е лесно нито точно...
Като не знам кой производител какво е направил със  солта, преди дда ми я продаде, ги сменям - хималайска, морска, германска с калиев хлорид и някакъв йод, полска и т.н.
Постепенно се научавам в храната почти да нямам сол, а във водата - да.

При захранване след продължително въздържане от храна - е друго.

Чааак при достигане на състояние, близо до слънце- (прана)- хранене, вероятно ще можем и без сол.
Активен
Искам да променя света - започвам от себе си.

Zloqd

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1374
Re:Солта - приятел или враг?
« Отговор #4 -: 28-05-2017, 22:44:48 »

И аз съм се опитвал да спра солта поради това,че от излишъка и зимно време оттичат клепачите, а лятно време стъпалата, но се отказах.
Приема на солена храна стимулира прозводството на стомашни сокове. Също така наличието на сол в храната поддържа жизнена среда за ферментите в червата.
От доста време съм махнал готварската сол заради инхибиторите. Салатите си правя с хималайска сол, а за останалите неща - морска.
Добре е да се знае, че добавянето на мазнина към храната променя субективното усещане за соленост.
Активен
Умният човек знае как да излезе от затруднена ситуация, а мъдрият знае как да не попада в нея - даоска поговорка

iskrena

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1122
Re:Солта - приятел или враг?
« Отговор #5 -: 29-05-2017, 00:04:33 »

Вов, а защо е по- добре водата да е солена а храната - безсолна?
заради това, че ако има сол във водата, тя става по- добър електролит или нещо друго имаш предвид?
тия проценти колко грама сол са за литър вода?
Активен

Elia

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 494
Re:Солта - приятел или враг?
« Отговор #6 -: 29-05-2017, 07:48:21 »

По мой опит и наблюдения солта повече вреди отколкото помага.Употребата на сол според мен е въпрос на придобити навици.И голямото количество сол определено вреди.Ако човек свикне да не използва сол дълго време и след това започне да употребява дори и минимално количество организма веднага реагира.При едно такова въздържане от храна за 40 дни след минимална употреба на сол получих бодежи в очите, отоци по цялото тяло.
Във вода или в храна според мен - няма значение къде, но солта си действа на болните органи.За мен тя вреди независимо как е употребена - дали във водата, дали в храната, особено ако има болестен процес някъде по стомашно - чревния тракт.Солта обостря язви, гастрити и колити и човек може да си навлече някоя криза вследствие употребата на сол.Изключвала съм солта за дълги периоди напълно - проблеми няма ако човек се нагоди и свикне да използва други подправки.Според мен растенията и без това съдържат определено минимално количество сол, което извличат от почвата и това количество е напълно достатъчно за да задоволи нуждите на организма.Друг и въпроса,че всеки човек е свикнал да си угажда и храната / особено готвената / без сол е безвкусна.Имайки предвид и този факт е ясно защо някои хора са твъди противници на храната без сол.
Солта е враг №1 за очите, тя вреди също при много заболявания.Така,че употребата в минимални количества е допустима, но все пак трябва много да се внимава.Храната, която употребяваме е според мен много по - солена отколкото е необходимо .Всичко се приготвя с много повече сол от допустимото - риби, сирена, кашкавали, маслини, туршии и т.н.
Хималайската сол е каменна, а морската е извлечена от водата.Трябва да се има в предвид когато се употребява сол как е получена, но определено солта си дава вредните последствия при завишени количества и трябва да се полагат усилия да се сведе употребата и до минимум.
Поздрави !
Активен

Vov

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1102
  • Познай себе си.
Re:Солта - приятел или враг?
« Отговор #7 -: 31-05-2017, 08:36:23 »

   Човешката кръв и плазма имат осмотично налягане 0,9%. То се получава от разтворените там соли. Тези соли позволяват протичането на безбройните електрохимични процеси. Също червените ни кръвни телца живеят при такова налягане.
В болниците често прилагат вливане на т.нар. физиологичен разтвор, който е дестилирана вода и соли ДО ниво 0,9%.
Учебникарският пример, станал известен през Първата Св. В., гласи да не се дава вода за пиене на ранени хора, въпреки техните неспирни молби и дори псувни. При раняване и загуба на кръв, се получава силна жажда. Пиенето на вода БЕЗ соли води до намаляване на това, уж никакво особено, осмотично налягане от 0,9%. То пък причинява пукането на червените кр. телца, няма кой да пренася О2 ииии, човекът умира! Толкова е важно непрекъснатото му поддържане в много тесни граници.

В по-нормално състояние, без да сме имали загуба на кръв, нашият организъм има и способности за защита. Така, ако изпием голямо количество вода през устата и тя отиде в кръвта, за да бъде разнесена по цялото тяло, за да участва в безбройните му потребности, тази вода би причинила рязко и значително намаляване на осмот. наляг. със споменатите последици. За да не става това, организмът ни дава водата "на слив" - ускорява нейното изпишкване. Но тогава тя НЕ извършва главното, за което сме я изпили, не може да достигне всички далечни ъгълчета и затлачени тъкани... В други случаи се получава прилошаване и повръщане - голяма част от водата напуска тялото...

Ако храната е солена, много скоро след хранене (или дори по време!) ще почувстваме желание да пием. И ще пием - ПРЕДИ да е обработена храната в стомаха...

[Те това и правят - търговците - във всички заведения за хранене -
 продават ни сол, захар и олио, замаскирани с други, също евтини и понякога вредни или лишени от полезност вещества. И много се учудват, като е си поръчвам дори вода за пиене, че и настоявам салатата да е без сол и т.н.
]

Ако сме гладни, ако проведем старателно, правилно и продължително прочистване, организмът ни се връща към действителните си инстинкти. Тогава той без никакви сол, захар, олио, оцет, горчица, кечуп и пр. разграничава коя храна е добра. И я възприема като вкусна. Изобщо думата "овкусявам" (т.е. подобрявам, правя нещо по-добро отколкото го е направил Бог,)  е  дума заблуждаваща, да не кажа мръсна...

И така, като пием вода, на 1 литър слагаме 0,9 грама сол. Ако не можем напълно да избегнем солта в храната, слагаме по-малко сол във водата.

Колкото и да сме жадни, не пием повече от 4 (четири) глътки вода наведнъж. Чакаме 2-5 минути, проверяваме старателно дали ни се пие още, и, тогава пием пак.
Активен
Искам да променя света - започвам от себе си.

iskrena

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1122
Re:Солта - приятел или враг?
« Отговор #8 -: 01-06-2017, 12:19:35 »

благодаря, Вова!  :)
излиза, че Батманджелидж е препоръчвал много повече сол, нали така?
а защо е тази препоръка да се пият по не повече от 4 глътки вода наведнъж и да се изчакат минути преди да се пие пак?

преди време ми се  е случвало да пия по много вода без да ми се пие, просто щото трябва да се пие и... ми е ставало страшно зле - зачервяване на лицето, едно особено усещане за дискомфорт... и така няколко минути докато отмине....
Активен

ogrizko

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 167
Re:Солта - приятел или враг?
« Отговор #9 -: 01-06-2017, 13:25:49 »

Вова, а на око как се преценят тия 0.9г ....каква част от чаената лъжичка е това примерно? И ако ще се пият по 4 глътки и толкова малко вода ...защо 1л да се разтваря, а не 200 мл примерно ...или 1л според теб трябва да се изпие за 1 ден?!  :surpris_23:
Обаче аз малко капвам сол и на салатата... значи трябва вместо 0.9 примерно 0.5г да слагам във водата?!
Активен

Mia

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 215
Re:Солта - приятел или враг?
« Отговор #10 -: 02-06-2017, 08:43:10 »

А какво мислите за солният разтвор наречен "СОЛЕ"?
................
Соле е 1% разтвор на хималайска сол във вода. Такава е концентрацията на сол и в човешкото тяло. Но солето е не само физиологичен разтвор, а съдържа и редица жизнено важни минерали и то в йонна форма, която позволява лесното им усвояване.
Нещо повече, съотношението на минералите в солта е идентично на съотношението на минералите в човешкото тяло. Поради тази причина Солето поддържа хомеостазата в организма – алкално-киселинния, електролитния и водно-солевия баланс, на базата на които се формират всички процеси в тялото.

– – –

Соле нормализира алкално-киселинния баланс на тялото и нормализира кръвното налягане.
Разтваря и елиминира отлаганията и отпадъците(токсини), които причиняват образуване на камъни, като бъбречни и жлъчни камъни и различни форми на ревматизъм, като артрит.
Намалява желанието (страстта) ни да консумираме нездравословна храна.
Когато водата се комбинира със солта, позитивните йони на солта заобикалят негативните йони на водните молекули и обратно. Йоните се хидролизират. При този процес геометричната структура на солта и водата се променя в тотално нова форма, друга дименсия. Водата не е вече вода и солта не е вече сол.
Напоследък много популярна е Хималайската кристална сол.
Балансиране на pH фактора на тялото и освобождаване от тежки метали.
Соле напитка е превъзходна за балансиране на pH средата на тялото. Соле напитка премахва натрупванията на тежки метали, като олово, живак, арсен, амалгама и също натрупване на калций. За да се освободи тялото от тези депозити първо трябва да ги метаболизира, разлага молекулната им структура. Даже животинските протеини, които трудно се преработват и елиминират ще бъдат елиминирани чрез урината с помощта на мощната структурна формация на кристалната сол. Винаги подпомагайте този процес като пиете 8-10 чаши вода на ден.

Приготвяне на Соле – наситен солен разтвор (26%)

1.Сложете 2-3 лъжици Хималайска кристална сол в 1 литров стъклен съд (буркан) и го напълнете с изворна вода до горе. Солта може да е на кристали или на ситни зрънца. Разбърквайте раствора от време на време.
2.След около 24 (ако на кристали, ако не след 1-2 часа) часа погледнете да видите дали кристалите са се разтопили. Ако са се разтопили добавете още, докато водата не може повече да приеме сол. Това ще разберете, ако на дъното има неразтопени кристали. Разтворът е наситен 26% със сол и е готов за консумация.
3. Вземайте една чаена лъжичка от разтвора с чаша вода всяка сутрин преди закуска.
Забележка: Стъкленият съд може да бъде периодично дозареждан отново със сол и вода.

Соле спомага за балансиране кръвната захар,намалява усложненията при диабет, подпомага дейността на нервните клетки и пренасянето на информация по нервните влакна, подобрява усвояването на храната в червата, изчиства бронхите от слузни налепи, което е особено полезно при астма, муковисцедоза, емфизем и кистична фиброза на белите дробове, изчиства задръстените синуси, притежава антихистаминов ефект, предотвратява мускулни схващания, укрепва костите и намалява остеопорозата, регулира съня и облекчава безсънието, при гаргара облекчава сухата кашлица, възстановява сексуалното желание и подобряването на либидото, облекчава при разширени вени.
Помага разтварянето и изхвърлянето на натрупаните утайки, които водят до камъни в бъбреците и жлъчката, ошипяване, подагра, артрит, ревматизъм, намалена подвижност на ставите, артериосклероза и т.н. Соле е и много полезно при кожни болести като пречиства организма отвътре.

Нерафинираната и нейодирана морска сол, нерафинираната и нейодирана каменната сол и разбира се хималайската кристална сол са един натурален антибиотик с антибактериално действие. В древността хората са го знаели това, но ние напоследък пренебрегваме това, поради лошата слава на обикновената сол (натриев хлорид).



https://ga3l.wordpress.com/2014/09/07/%D0%B6%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%BA%D0%B0-%D1%81%D0%BE%D0%BB%D0%B5/
Активен

Vov

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1102
  • Познай себе си.
Re:Солта - приятел или враг?
« Отговор #11 -: 02-06-2017, 23:00:04 »

благодаря, Вова!  :)
излиза, че Батманджелидж е препоръчвал много повече сол, нали така?
а защо е тази препоръка да се пият по не повече от 4 глътки вода наведнъж и да се изчакат минути преди да се пие пак?

преди време ми се  е случвало да пия по много вода без да ми се пие, просто щото трябва да се пие и... ми е ставало страшно зле - зачервяване на лицето, едно особено усещане за дискомфорт... и така няколко минути докато отмине....

Батман предполагам не е искал да тормози хората да мерят такива малки количества сол... Ако слагаме 1 щипка на литър вода, сме много близо до истината.
Искре, ми ти си отговорила защо да не пием наведнъж повече от 2-4 глътки. Защото, като не съдържа соли, приетата в кръвта вода причинява понижаване на осмотичното налягане и т.н. Много е възможно, според мен, съвършенният ни организъм (2,5 милиона години еволюция САМО в хуманоиден вид, а преди това още безброй...) може да се опитва и да прави неща, да насочи излишната вода направо към бъбреците, за де НЕ настъпва намаляване осмотичното налягане. Прилошаването също е достатъчно ясен знак, че следващия път не е добре да пием чак толкова - наведнъж.
Активен
Искам да променя света - започвам от себе си.

Vov

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1102
  • Познай себе си.
Re:Солта - приятел или враг?
« Отговор #12 -: 02-06-2017, 23:17:02 »

Вова, а на око как се преценят тия 0.9г ....каква част от чаената лъжичка е това примерно? И ако ще се пият по 4 глътки и толкова малко вода ...защо 1л да се разтваря, а не 200 мл примерно ...или 1л според теб трябва да се изпие за 1 ден?!  :surpris_23:
Обаче аз малко капвам сол и на салатата... значи трябва вместо 0.9 примерно 0.5г да слагам във водата?!
Огризко, в къщи имам поне 3 размера чаени лъжички, с доста значими разлики. 70 килограмов човек трябва да изпива 2,1 литра вода на ден. Извън сокове, кафета, чайове и подобни. Предложех да не пием повече от 4 глътки НАВЕДНЪЖ, просто с няколко минути почивка.
Можеш с някакво тарирано съдче (малко стъклено или прозрачно пластмасово...) да отидеш в аптека, в която приготвят рецепти и да помолиш да ти отмерят 0,9 грама от носената от теб сол. После да си бележиш ("маркираш") до къде е да го ползваш за мярка. Или да ти отмерят примерно 1,8 гр, а ти да си го разделиш на 2 равни части - на око...
Изобщо, тъй като в храните винаги има сол, можем да слагаме по-малко от 0,9 гр на литър вода. Но сол си трябва, и вода си трябва.
Обърнете внимание - когато 30 - 40 годишен човек се обърне към йога и започне интензивни тренировки и спазване на всички и всякакви препоръки, са му потребни ГОДИНИ докато изчисти дебелото черво и гърло/език (!!) А, ако живее в един от най-мръсните градове в Европа, чистенето си е до живот.

Не забравяме, че чистенето, възвисяването, е на няколко нива: физическо, умствено, емоционално, морално, духовно...  :whistling2 - emotloader:
Активен
Искам да променя света - започвам от себе си.

Vov

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1102
  • Познай себе си.
Re:Солта - приятел или враг?
« Отговор #13 -: 02-06-2017, 23:34:10 »

А какво мислите за солният разтвор наречен "СОЛЕ"?
Соле е 1% разтвор на хималайска сол във вода. Такава е концентрацията на сол и в човешкото тяло. Но солето е не само физиологичен разтвор, а съдържа и редица жизнено важни минерали и то в йонна форма, която позволява лесното им усвояване.
Нещо повече, съотношението на минералите в солта е идентично на съотношението на минералите в човешкото тяло. Поради тази причина Солето поддържа хомеостазата в организма – алкално-киселинния, електролитния и водно-солевия баланс, на базата на които се формират всички процеси в тялото.
Соле нормализира алкално-киселинния баланс на тялото и нормализира кръвното налягане.
Разтваря и елиминира отлаганията и отпадъците(токсини), които причиняват образуване на камъни, като бъбречни и жлъчни камъни и различни форми на ревматизъм, като артрит.
Намалява желанието (страстта) ни да консумираме нездравословна храна.
Когато водата се комбинира със солта, позитивните йони на солта заобикалят негативните йони на водните молекули и обратно. Йоните се хидролизират. При този процес геометричната структура на солта и водата се променя в тотално нова форма, друга дименсия. Водата не е вече вода и солта не е вече сол.
Напоследък много популярна е Хималайската кристална сол.
Балансиране на pH фактора на тялото и освобождаване от тежки метали.
Соле напитка е превъзходна за балансиране на pH средата на тялото. Соле напитка премахва натрупванията на тежки метали, като олово, живак, арсен, амалгама и също натрупване на калций. За да се освободи тялото от тези депозити първо трябва да ги метаболизира, разлага молекулната им структура. Даже животинските протеини, които трудно се преработват и елиминират ще бъдат елиминирани чрез урината с помощта на мощната структурна формация на кристалната сол. Винаги подпомагайте този процес като пиете 8-10 чаши вода на ден.
Приготвяне на Соле – наситен солен разтвор (26%)
1.Сложете 2-3 лъжици Хималайска кристална сол в 1 литров стъклен съд (буркан) и го напълнете с изворна вода до горе. Солта може да е на кристали или на ситни зрънца. Разбърквайте раствора от време на време.
2.След около 24 (ако на кристали, ако не след 1-2 часа) часа погледнете да видите дали кристалите са се разтопили. Ако са се разтопили добавете още, докато водата не може повече да приеме сол. Това ще разберете, ако на дъното има неразтопени кристали. Разтворът е наситен 26% със сол и е готов за консумация.
3. Вземайте една чаена лъжичка от разтвора с чаша вода всяка сутрин преди закуска.
Забележка: Стъкленият съд може да бъде периодично дозареждан отново със сол и вода.

Соле спомага за балансиране кръвната захар,намалява усложненията при диабет, подпомага дейността на нервните клетки и пренасянето на информация по нервните влакна, подобрява усвояването на храната в червата, изчиства бронхите от слузни налепи, което е особено полезно при астма, муковисцедоза, емфизем и кистична фиброза на белите дробове, изчиства задръстените синуси, притежава антихистаминов ефект, предотвратява мускулни схващания, укрепва костите и намалява остеопорозата, регулира съня и облекчава безсънието, при гаргара облекчава сухата кашлица, възстановява сексуалното желание и подобряването на либидото, облекчава при разширени вени.
Помага разтварянето и изхвърлянето на натрупаните утайки, които водят до камъни в бъбреците и жлъчката, ошипяване, подагра, артрит, ревматизъм, намалена подвижност на ставите, артериосклероза и т.н. Соле е и много полезно при кожни болести като пречиства организма отвътре.

Нерафинираната и нейодирана морска сол, нерафинираната и нейодирана каменната сол и разбира се хималайската кристална сол са един натурален антибиотик с антибактериално действие. В древността хората са го знаели това, но ние напоследък пренебрегваме това, поради лошата слава на обикновената сол (натриев хлорид).
https://ga3l.wordpress.com/2014/09/07/%D0%B6%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%BA%D0%B0-%D1%81%D0%BE%D0%BB%D0%B5/

Миа, нали това говорим до сега: 0,9%, НЕ 1%... Нито една сол не е антибиотик, сипването на 1 ч.л. преситен разтвор (26%) в чаша вода е най-неточния за мен метод за постигане на исканите 0,9%... дори само поради различните размери чаени лъжички...
А писаното за "позитивните" и "негативните" йони на солта и водата... децата от прогимназия може да се смеят.
Добре е, според мен, да сменяме солите от време на време (от опаковка на опаковка примерно). Например в хималайската сол няма йод, което е неин съществен недостатък. В другите може да няма или да има неща, които не са добре за мен, за това ги сменям.

Ако някой реши изведнъж и почне да пие препоръчаните количества вода, дори с препоръчаните количества сол, ще наблюдава, доста дълго време, много по-чести пориви за изпишкване. Освен по-чести, те са и по-силни, може да достигнват и до нетърпимост. Това смятам е от състава на извежданите от тялото течности - те съдържат и много боклуци, а и откровени отрови.
Чаак след правилно захранване след продължително въздържане от храна, хората изведнъж наблюдават много увеличена способност да задържат големи количества урина без силни позиви за изпишкване. Познайте защо.  :whistling2 - emotloader:  :Confus_3:
Активен
Искам да променя света - започвам от себе си.

iskrena

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1122
Re:Солта - приятел или враг?
« Отговор #14 -: 04-06-2017, 01:27:31 »

Вова, ако човек гладува често, дали не се забавя метаболизмът?
говорили сме го това, но нещо не ми се видя да е логично обяснението.  :)
Активен

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4053
  • дипломиран рекреативен специалист
Re:Солта - приятел или враг?
« Отговор #15 -: 04-06-2017, 07:57:53 »

А ти защо питаш, Искре ?  :)   Каква според теб е ролята на този фактор - "скорост на метаболизма" ?  ;)
С други думи - добро или лошо е ако се забави или  ускори ?  tooth
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

Vov

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1102
  • Познай себе си.
Re:Солта - приятел или враг?
« Отговор #16 -: 05-06-2017, 16:35:01 »

Ха, браво Бино, точно това щях да питам!!
Метаболизъм е голяма група електрохимични и други, неизвестни процеси, при които едни хим. съедин. се превръщат в други после - трети и т.н., за да се доставят необходимите съединения до разните ни органи, тъкани, клетки...

Един от тези процеси може да е и делене на клетките... За възрастен човек клетките (според мен) се делят само по необходимост - за да не умрат от ....замърсяване, задушаване, затлачване. Тоест, ако сме достатъчно чисти -  през цялото време - клетките ни няма да се делят и ще живеем ...вечно. Вероятно за тази цел трябва да се научим да се храним с въздух, вода и слънце, "чи", прана или подобни...

Тоест, забавянето на метаболизма, ако не се случва поради замърсени клетки и телесни течности, е добре за нас.

Това изобщо е много интересна за мен тема, вероятно заслужава отделно заглавие.
Активен
Искам да променя света - започвам от себе си.

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4053
  • дипломиран рекреативен специалист
Re:Солта - приятел или враг?
« Отговор #17 -: 05-06-2017, 17:57:24 »

Тя вярно, че заслужава , Вова, но дали има въобще информация по този въпрос?  :surpris_23: Аз до момента никъде не съм срещал такава. Но самият факт, че това е може би параметърът, по който най-силно се различават хората, много усложнява материята. Знаем, че метаболизмът при хора вата е много по-бърз ,отколкото при хора тип кафа. Но това не значи автоматично, че при равни други условия вата са по-здрави
( или по-болни! ) от кафа.  ;) Просто и едните и другите си имат своята скорост на метаболизъм. Което автоматично доказва , че самата скорост едва ли има някакво значение за каквото и да е :) Освен , с изключение на случаите  когато тя се изменя в неподходяща за съответният тип  посока - например допълнително ускоряване метаболизма при вата ( което ще доведе до превъзбуждането й и съответно - до проблеми във връзка с това ) или до забавяне на метаболизма при кафа ( което също ще доведе до проблеми при кафа хората заради това забавяне )
С други думи ,  за мен лично, трябва само да се внимава при какъв човек ( вата пита или кафа)  какво точно се случва - дали конкретната методика ще забави или ще засили метаболизма му и на тази база вече да се следи дали това няма да разбута баланса на дошите му. И съответно да се предприемат противодействия ако това се случва.
Според мен промяната в тази скорост ( на метаболизма) е само странична проява на други по-важни процеси, които се извършват в организма. И едва ли може да бъде анализирана самостоятелно.
 
« Последна редакция: 05-06-2017, 18:14:45 от бате Бино »
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

iskrena

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1122
Re:Солта - приятел или враг?
« Отговор #18 -: 06-06-2017, 01:28:58 »

ааа... ъъъъ... нещата станаха още по- неясни  tooth
ако такъв ще е резултатът от специална тема по въпроса, май по - добре не пускайте такава  tooth
Активен

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4053
  • дипломиран рекреативен специалист
Re:Солта - приятел или враг?
« Отговор #19 -: 06-06-2017, 06:35:13 »

Ами тогава ти, или някой друг , пуснете такава, от която да стане по-ясно .  :Content_22:  По лесните локумести теми като напр. за политиката, за "безусловната любов" , "позитивното мислене" и т.н.. всички знаем много  tooth  , но по трудните - чакаме някой друг да се е потил с  дни докато се докопа до отговора, а после ние да го ползваме наготово ,защото сме били заети с по-важни неща   :essen:
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))
 

Страницата е създадена за 0.072 секунди с 22 запитвания.