Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Как да изберем здравословен матрак  (Прочетена 3598 пъти)

sisikik

  • New
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 3

Здравейте,
От дни съм в размисъл и търсене как да изберем матрака си,така че той да бъде природосъобразен и да здравословен за нас без в него да са използвани лепила,полиеуретан и вредни химикали и някакси достигам до извода,че да си направиш сам е най-доброто решение.Някой има ли опит с това какви материали е използвал или пък е запознат с матрак,който не е вреден едва ли на българския пазар има такъв. Моля споделете...Благодаря
Активен

Mupo

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 20
Re:Как да изберем здравословен матрак
« Отговор #1 -: 30-11-2016, 11:32:34 »

Здравей,

Първо да отбележа че не ми плащат от нито една фирма за това което ще напиша и ако се приеме за реклама моля линковете да се изтрият. :)

И аз преди около година реших че е време за промяна на матрака и като цяло леглото. Допитах се до нашия "Доктор" за съвет на какво трябва да се спи и на какво по скоро не. Под "Доктор" имам предвид един уникален човек който се занимава с масажи,акупунктура, йога, рейки и още какво ли не, но има завършено медицинско образование макар да не практикува модерната медицина от години и просто от уважение се обръщаме към него с Докторе. Та Доктора директно каза, че трябва да се спи на твърдо, най-много 10см дунапрен върху равна плоскост било най-добрия вариант според него.

Вземайки го на предвид си начертах спалня и я дадо на мебелист, който за радост ми е роднина и с малко мрънкане го изпълни (мрънка да съм си бил взел подматрачна рамка а не ситно надупчени ПДЧ плоскости).

След това се разтърсих за матрак. Обикновеният дунапрен не е най-добрия избор. Мачка се, понамирисва, къса се лесно и не е антибактериален. Много добър е латекса. Има естествен латекс който за съжаление е много скъп и трудно се намира, но е много устойчив и антибактериален. Изкуственият, ако може да го наречем така, латекс обаче е достъпен и може да си го поръчаш в каквито форми и размери искаш (горе долу :) )

Аз си взех от ЕКОН https://ekon-bg.com/bg/products/izdeliia_ot_penolateks-11 (не еконт :) ) ядро за матрак, съответно две парчета 160/200/5. Едното е меморилатекс, а другото 7 зони. Поръчах си като директно си писах на техния мейл с една много отзивчива жена която ме изтърпя с мойте хилади въпроси. С безплатна доставка до София ми излезе около 360лв по спомени! За справка техен матрак готов със тези размери от мемори латекс излиза около 1100лв .

Понеже матрака идва на гол латекс си трябва калъф. Поръчах си тук http://model73.com/product/301/kalaf-za-matrak.html като директно отидох там и казах какво искам с какви размери и тнт. Не помня цена, но не беше повече от 40 лв.

Повече от година след това съжалявам само, че не сложих 2см кокосова вложка за по добра циркулация между 2те части на матрака (пак от ЕКОН).

пп: Даже жената, която искаше да спи на много меко, от тогава казва, че най добре си спи вкъщи.

Активен

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4053
  • дипломиран рекреативен специалист
Re:Как да изберем здравословен матрак
« Отговор #2 -: 30-11-2016, 12:23:34 »

11 см е даже много, Миро.
Колкото по-нисък - по-добре! За подробности - аргументирано е прекрасно  в системата за здраве на знаменитият Кацузо Ниши. ( той дава и препоръка за възглавницата, което било не по-малко важно  )
Аз спя върху 5см обикновено  латексово парче, ( по поръчка ти го изрязват на размери , може и 2 см да си поръчаш :)  ),  но върху плътна дървена плоскост. ( подматрачна рамка не е уместна при толкова тънък слой )
Скоро ще се опитам да мина на 4, после на 3 .. :))
Има естествено и недостатъци  - свикваш на твърдо и после си го нося със себе си когато се налага да спя на друго място  tooth tooth
    
« Последна редакция: 30-11-2016, 12:31:20 от бате Бино »
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

Mupo

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 20
Re:Как да изберем здравословен матрак
« Отговор #3 -: 30-11-2016, 13:55:49 »

За възглавниците ме заинтригува много тъй като пък от месец се чудя моята къде да я хвърля и с какво да я заменя. Ще прочета каквото намеря за Кацузо Ниши!

За дебелината има и друг момент, колко плътен е съответния материал/латекс. При по голяма плътност дори при малко по дебел слой ще се усеща по твърдо.

А по мои лични размисли не е и много добре директно върху дъска/под да се спи, така както кучето като спи някъде то си изравя леко земята и си я напасва по извивките, дъската/пода не могат да се напаснат с времето по  нашите.

Пък аз и за това съм си ги взел 2 слоя по 5см. Ако реша че е много махам единия  tooth

Вече като спя някъде на гости на някой облак и на другия ден ох ах гърба не е на център  :Confus_3:
Активен

sisikik

  • New
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 3
Re:Как да изберем здравословен матрак
« Отговор #4 -: 01-12-2016, 15:24:19 »

Здравейте отново,
За взглавница се замислям за модел,който е от био обвивки от спелта и просо обработени с каучук този модел
 
http://biodarove.com/%D0%92%D1%8A%D0%B7%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0-%D0%A2%D1%83%D0%B8%D0%BD%D0%B8-%D0%B4%D0%B2%D1%83%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B5%D0%B2%D0%B0

А за матрак попаднах на един американски сайт в който се продават обвивки от елда и просо и плат който е направен на кръгове в който да сложиш тези обвивки и да си сглобиш матрак,на който му е интересно може да погледне тук http://openyoureyesbedding.com/
 :peperudi:
Активен

ogrizko

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 167
Re:Как да изберем здравословен матрак
« Отговор #5 -: 01-12-2016, 18:20:13 »

пиши отзиви като си вземеш възглавницата, че за пръв път виждам такова нещо възглавница със семена вътре :) и кажи колко е дебела ...щото пише дължина и широчина, но не и дебелината поне не видях

също искам да питам - очевидно е хубаво да се спи на по-твърдичко! но как стои въпроса със седенето - стол, фотьойл, диван и т.н. пак ли е добре да са твърди, или заради различната поза е необходимо да са по-мекички? щото си мисля, че има голяма вероятност да се понаръбя докато седя на твърдо, а и едва ли ще мога да стоя с изправен гръб повече време.
Активен

sisikik

  • New
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 3
Re:Как да изберем здравословен матрак
« Отговор #6 -: 14-12-2016, 22:34:49 »

Здравейте, възглавницата е супер и по точно частта със обвивките от просо понеже са по финни тези от спелта са по груби и е по неприятно усещането.
Продават се възглавници със обвивки от просо само.
Активен

zinaida

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 200
Re:Как да изберем здравословен матрак
« Отговор #7 -: 07-01-2017, 16:34:36 »

Аз да попитам (жена съм , дано  ми простите)  Mupo си е поръчал ядро отделно , а не директно матрака от посочената фирма , за да е максимално тънък ли ?
Понеже защото и  аз скоро ще избирам матрак затова се чудя какво трябва да съблюдавам. Знам че е най-добре да се спи на твърдо, но всичко ме боли след твърд матрака. Явно нещо не е както трябва  :Confus_3:
Активен

stan73

  • Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 87
    • Photography by Stanislav Sterev
Re:Как да изберем здравословен матрак
« Отговор #8 -: 08-01-2017, 07:45:39 »

Ще споделя как постъпих аз (много съм доволен от резултата).
От родителите ми наследих голяма и солидна ретро спалня (а те вече спят на отделни легла).
Та размерите на леглото са 144х190 см.
Първоначално беше с 2 пружинни матрака със собствени рамки, като цяло бяха добри, но бяха почнали да се изкривяват на места, а и правенето на любов върху тях, не беше суперкомфортно поради вдлъбнатината посредата.
Реших да сменям матраците и да си купя голям, единичен. Речено/сторено - на някаква промоция купих пружинен на Тед - оказа се кошмарен, по-неприятен за спане от старите ми. След рекламация им го върнах. Доста четох в нета за матраците, а и ходих в няколко мебелни къщи да изпробвам различни матраци и реших, че ще е изцяло от пенолатекс. Реших също (като колегата по-горе) да е от фирма Екон, Русе, по технология на Дънлоп (това преди около 5 или 6 години). Купих го от техни представители във Варна за около 600 лева на промо и без калъф. Дебелината на матрака ми е или 22 или 20 см (монолитен е). Със средна твърдост е - а доколото помня тогава твърдият им матрак от същият модел беше с калъф и с 200 лева по-скъп, но нямаше как да си го позволя. По въпроса за подматрачната рамка - разгледах доста, но ми се видяха прекалено рехави (аз съм доста едър, имал съм и по слабички и дребнички приятелки, но и 2 доста едри, та затова исках и подматрачната рамка да е солидна), а и прекалено скъпи (около 200 лева за желаните от мен размери). Та реших да си направя такава по мой проект. От близкия строителен склад си купих дъски (срещу доплащане ми позволиха да си ги избирам). Избирах такива с ширина около 10 до 12 см и без дефекти. Излязоха с цена около 60 до 80 лева. После поизшкурих дъските, изрязох ги до правилните размери. Спалнята ми има 4 напречни дъски, които служеха за опори на оригиналните матраци, които си бяха с рамките. Ползвах ги и за новата подматрачна рамка. Наредих дъските с пролуки от по около 2 до 3 см (за проветрение на матрака) прихванах ги с винтове за дърво към напречните дъски (естествено, предварително пробивах и пилотни отвори, че иначе много от дървеният или талашитен материал се пука). Подматрачна рамка стана толкова солидна, че мога спокойно да ходя по нея без никакъв проблем (тогава бях около 100 кг, а сега съм около 125). Върху нея сложих едно дебело вълнено ръчно тъкано от баба ми навремето одеало (за всеки случай да не се протърква матрака). Интересното е, че матракът, ми който е със средна твърдост (те имат 3 вида за този модел - мек, средно твърд и твърд), сложен върху така направената от мен солидна подматрачна рамка като усещане е, че е твърд, което се оказа идеално всъщност, защото преди няколко години в следствие на спорт, работа и най-вече глупост (визирам най-вече неправилно вдигане на няколко неща, някои от паданията при тренировка по Айкидо и игра на тенис на корт) получих и 2 дискови хернии, та този матрак, и на така направената подматрачна рамка е много удобен и комфортен и за спане и за правене на любов, а и за гледане на тв даже и за човек с проблеми като мен. За сравнение когато се е налагало да преспивам на друго място (при приятели или в хотели) - обикновено за мен е кошмар... Да допълня - през няколко месеца (обиновено 6) матракът трябва да се преобръща, а той не е лек (за преобръщането му трабват поне двама или трима). А също така той не е от тези дето са навити на ролка и за донасянето му тук ми помогна приятел с доста голямо комби.
П.П. Спалнята ми отдолу беше и с чекмеджета - махнал съм ги, за да има по-добра циркулация на въздуха.
П.П.2 Благодарение на колегата дал линкове по-горе най-вероятно тези дни ще си поръчам дебел калъф за матрака (че моят има някаква обвивка, но няма сериозен, дебел калъф).
П.П.3 От към възглавница - с Дормео Мемори Сан Плюс съм (последният да затвори вратата :) ). Много съм доволен и я имам вече около 10 до 12 години. Всъщност оказа се, че и читавата възглавница е много важна за доброто наспиване...
« Последна редакция: 08-01-2017, 07:53:50 от stan73 »
Активен

stan73

  • Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 87
    • Photography by Stanislav Sterev
Re:Как да изберем здравословен матрак
« Отговор #9 -: 09-01-2017, 16:29:47 »

https://ekon-bg.com/bg/products/gotovi_izdeliia-10/matraci-12/luks___cip___10_-120

Моят матрак е този модел и е с размери 144х190х20см.
 

Страницата е създадена за 0.212 секунди с 24 запитвания.