Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Процеси в тялото при гладолечение.  (Прочетена 10713 пъти)

batkiki

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 23

От доста години практикувам гладуване в различни форми- само на вода,гладуване на вода и чай,гладуване по Лидия Ковачева с консумация на малки количества плодове или зеленчуци.
Имам навик при повечето гладувания да събирам от първата урина сутрин за да наблюдавам количеството на утаените отрови .
Който и метод на гладуване да използвам не съм наблюдавал някаква разлика в количяството на отделените отрови.Т.е. според тези наблюдения излиза че няма значение кой метод ще изберем.
Според книгите на Пол Брег и някои материали по йога които съм чел след третия ден на пълно гладуване само на вода организма започва да изяжда мъртвите и болни клетки.Според това излиза че ако прилагаме друга система този процес не може да стартира а това е много важно.
И въпросът който ме вълнува е това твърдение на Пол Брег дали е вярно или само предположение.
Дали някой е срещал научно доказателство за това че след третия ден на пълно гладуване организна минава на вътрешно хранене и изяжда болните клетки,или си е само предположение.
Защото ако не е вярно излиза че е по добре да изберем гладуване  с чай,мед,плодове ,което е много по лесно за изтърпяване.
Активен

Vov

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1102
  • Познай себе си.
Re:Процеси в тялото при гладолечение.
« Отговор #1 -: 26-05-2016, 16:11:27 »

Кики,
Между 3-тия-4-тия и 12-тия, че и повече дни след началото на въздържане от храна (гладуването е друго нещо), човешкият организъм (тяло, душа и дух) преминава към повече или по-малко вътрешно хранене. Които неща могат да се "ядат", се използват за храна. Които неща не стават за храна, но са неприсъщи (молекули на чужди елементи и съединения, пречещи натрупвания, мазнини, калций на грешни места и др.) се изхвърлят. Изяждането и изхвърлянето се случват по определен ред, но поради влиянието на голям брой фактори, проявите при всеки човек са различни. Дори при един и същ човек протичането на процесите всяка година е различно. Броят на процесите, разликите в скоростта на протичане, промените в зависимост от различни фактори е огромен и едва ли подлежи на изследване, описание и систематизиране. А методът си работи и така.
Дали се изяждат мъртви и болни клетки...  и тези изследвания са сложни и не съм срещал конкретна информация за проведено нарочно, специализирано такова. Причините са ясни на всички в този форум.
Физическото, душевно и духовно състояние след правилно проведено въздържане от храна винаги показва чудесното, невероятно, почти магическо положително въздействие на метода върху нас. Невероятните на пръв поглед резултати са много лесно обясними и означават поне, че всички ние разполагаме с, сме разпоредители на... нашето здраве. В нашите възможности е както да го влошим, така и да го подобрим - в огромни граници. Почти единствената голяма трудност е предварително да извършим тази духовна дейност, която ни позволява достатъчно задълбочено да разберем какво точно искаме, защо го искаме, какви ресурси сме готови да изразходим за постигането му и т.н. Ако направим това, няма да се усещаме като "...да го изтърпяваме..." и резултатите ще са в пъти по-добри и дълготрайни.

Частичното въздържане (също грешно наричано гладуване) - на плодове, чай, сок и пр., е изключително опасно и може да причини повече вреда отколкото полза. Множеството хора, твърдящи, че са получили подобрения по този метод, се радват на намаляване или изчезване на предишните оплаквания, предпочитайки да не обръщат внимание на другите изменения, или са с късмет...

"Лесно за изтърпяване" означава, че изглежда гледаш на тези действия като на нещо, което е неизбежно зло или подобно и "...да го изтърпим там, да се свърши, да мине... и после пак ще си хапваме и пийваме както сме свикнали...".
Ако е така, успехите са малки и временни, а не е ясно какви са вредите.

Като цяло, временното въздържане от храна е вероятно най-старият известен метод на човечеството и според мен е най-мощния, най-бърз, практически безвреден. Противопоказанията са много малък брой. Заслужава да спомена и  известния факт, че някои други бозайници го практикуват без изобщо да са учили...
Активен
Искам да променя света - започвам от себе си.

Тихия

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 740
  • Болката е неизбежна. Страданието - по желание.
Re:Процеси в тялото при гладолечение.
« Отговор #2 -: 26-05-2016, 16:32:11 »

Това последното е вярно, но приложимо само в случай на крайна нужда. Хората не са готови да предприемат крайни действия, за жалост. Затова понякога и лекия вариант само на сокове или чай е добър. Показва на човек, че може да се тръгне в тази посока, защото има видими резултати. Особено ако си доста натровен. Много са важни и други фактори като тръгнеш по този път - работа, възраст, сезон, жизнена среда, приятели, ментална подготовка... То и слънцеядството е прекрасно, но не виждам кой е готов да го приложи.
Активен
Да виждаш е събитие на съзнанието, а не зрителна реакция.

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4053
  • дипломиран рекреативен специалист
Re:Процеси в тялото при гладолечение.
« Отговор #3 -: 26-05-2016, 22:05:26 »

batkiki, извинявай, поздравявам те за смелостта и научният подход, но е супер дилетантско да се опитваш да преценяваш ей така, на око  tooth , при кой метод какви и колко отрови се отделят. Че и да извеждаш изводи :)
То даже и думата "отрови" не е на място..
Без познания, без апаратура, без сложен анализ, без множество тестове, без НОРМАТИВНА БАЗА , това си е само едно чесане на езика под асмата :) и съответно - загуба на време.
Освен това , "отровите" не се отделят само с урината :) Тялото има и други отходни посоки - дебело черво, кожа, носоглътка..

Вова, е как не си срещал информация за научни изследвания по гладуването , бе приятелю? :)
Направо ме застреля  tooth
Бате ви Бино още преди  няколко години се потруди  да изнамери , да пресее, да синтезира , да преведе на български , и да предостави за безвъзмездно ползване   ЕДИНСТВЕНАТА ИНФОРМАЦИЯ НА БЪЛГАРСКИ по този въпрос - научната обосновка на гладуването , както и линкове към множество  НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ !

Ама няма кой да чете ..  tooth
Всички само Брег цитират... , ще кажеш , че само той е гладувал на този свят  tooth

Ето ми я разработката тук:
http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=6533.0
може да се дръпне от линка в абв , линкът работи

А това е най-важният линк! ( давам го пак, темата е тук:
http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=7394.0 )

Вътре гъмжи от научна информация за гладуването!

http://golodanie-da.ru/medbook.htm

Естествено, всичко е на руски, защото у нас такава наука не е имало.
 Бяха правени 2-3 независими едно от друго  научни изследвания по време на соца, като едното от тях се проведе  в клиниката по физиотерапия във Варна , през 1985 , и в което изследване дейно участие взе тогава и майка ми, доц. Боянова. ( По това време леля Емилова май не беше дори чувала  термина   "лечебното гладуване"..а камо ли  "КАСКАДНО ГЛАДУВАНЕ", каквото всъщност проведоха в клиниката на майка ми  )
 
 В следващият пост ще копирам и спомените на майка ми  от онова време. Резултатите от изследването бяха докладвани на една конференция в София, там от министерството казаха "Браво! "  :Content_14: и .. толкова!
 Папките с така ценната информация отдавна са станали храна на симпатични и жадни за познания мишлета в някой прашен архив..
    

 
« Последна редакция: 26-05-2016, 22:56:09 от бате Бино »
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4053
  • дипломиран рекреативен специалист
Re:Процеси в тялото при гладолечение.
« Отговор #4 -: 26-05-2016, 22:24:50 »

   2.  Разработки и практическо прилагане на метода на лечебното        гладуване   в    Русия.  
         

 Ще разгледаме по-обстоятелствено  Руският опит  в прилагането на лечебното гладуване. Първо - защото Русия е първата страна , където гладуването е поставено върху стабилна научна основа и второ - очевидно  върху прилагането на метода  не се оказва натиск от страна на законодателните органи или от  посока на фарамацевтичните среди.
    Както ще стане ясно, методът РДТ (разтоварващо-диетична терапия- по същество лечебно гладуване) е признат от Министерството на Здравеопазването на Русия за безспорно ефективен и  се прилага като пълноправен лечебен  метод сравнително отдавна, в комплекс с други оздравителни методи, но също и самостоятелно.
       Може да се каже, че методът на лечебното гладуване получава научна обоснованост в Русия още през 1960 г., когато е защитена първата  докторска дисертация на Ю.Николаев. В следващите двадесетина години биват защитени още 3 докторски и 26 кандидатски дисертации. Руски учени получават няколко авторски свидетелства за изобретения в областта на РДТ. (Наименованието РДТ е дадено за благозвучност, защото в една социалистическа страна хората не може да "гладуват"  в мирно време, изникват неприятни и ненужни асоциации.)  Издавани са методични указания  за лечение на този метод на широк кръг заболявания - нервно-психични, алкохолизъм,астма, сърдечно-съдови заболявания, хормонални нарушения и мн. др.  Ето най-общо част от по-значинтелните разработки и мероприятия  при развитието на РДТ . Някои от тях ще бъдат разгледани и по-подробно.
-- 1969г Московският НИИ по психиатрия при МЗ на РСФСР отпечатва голям сборник "Проблеми на лечебното гладуване" част I "Клиника на лечебното гладуване"-под редакцията на проф.Николаев, част II  "Неврофизиология на гладуването и насищането" -акад. Анохин, част III  " Патофизиология на гладуването" -акад.Фьодоров, част IV  "Биохимия на гладуването"- акад. А.А.Покровски
--  Методични писма с указания по прилагането на РДТ се издават от МЗ в периода 1975-1985
--  1073-1975  В Централната републиканска болница функционира отделение по РДТ.Методът е приложен върху 238 болни със всякакви заболявания ,безуспешно лекували се по най-различни начини. 233 от тях са изписани практически здрави.
-- от 1974г в Ленинград се провежда обемна изследователска дейност и практическа работа по РДТ във ВНИИ по белодробни заболявания към МЗ под ръководството на проф. А.Н.Кокосов.  През 1980 и 1984 са издадени монографии и сборник трудове на този институт( "РДТ при болните от бронхиална астма")  , както и методични указания
-- От 1974 в болница №11 в Кривой Рог РДТ се използва при редица заболявания.
-- От 1974 РДТ започват да прилагат 29 болнични заведения в Минск. Като през 1978г в Белоруския НИИ по туберкулоза при МНЗ е разработен и включен и фракционния метод на лечебно гладуване ( по Г.Войтович) чрез който е било възможно излекуването редица тежки заболявания, вкл. захарен диабет,остеопороза, язва на стомаха, саркоидоза на белите дробове и др..
-- В 1976 и 1978 се провеждат две научни конференции по РДТ с основна тема - лечение на нервно-психични и соматични заболявания. Както ще видим по-долу - на тях са представени множество съобщения за успешно лечение.
-- в 1980г в Московска градска болница №68е открито отделение за РДТ с 40 места за лечение на болни страдащи от най-различни болести. За 7 години там са излекувани 2500 болни. Болшинството от тях са изписани практически здрави или със значителни подобрения.
-- В изследователския план на Института по хранене за 1986-1988 е включена темата "Биологично, морфологично и физиологично изучаване  механизма на действие на гладуването върху организма на човека" -клинично експериментално изследване. Създадена е работна група с ръководители проф.Ю.Николаев и проф.А.Кокосов. В работната група влизат 9 академици и 3 кандидати на мед. науки.
-- 1984г се състои научно-практическа конференция на тема "Организация и методи за по-нататъшното внедряване в медицинската практика метода на РДТ  ", която завършва със създаване на център за изучаване и внедряване в медицинската практика на този метод.

    
2.1. Строго научна обосновка на лечебното гладуване  (РДТ)
                      
От специалистите в лечебното гладуване:  - проф. д.м.н.  Алексей Николаевич Кокосов -заслужил деятел на науката , ръководител на терапевтично отделение по пулмонология към  ГНЦ към Министерството на Здравеопазването, Санкт Петербург,
 проф. д.м.н. Луфт Валерий Матвеевич , Военно Медицинска Академия, С.Петербург, проф. д.м.н. Евгений Иванович Ткаченко началник катедра по гастроентерология към ВМА, главен гастроентеролог на С.Петербург,
к.м.н. Игор Евгениевич Хорошилов, ВМА , С.Петербург,  изказват следните становища  в методическото  пособие  " Лечебное голодание при внутренних болезнях".  Издателство "Лань", 1999. - 64 с.( Серия "Мир медицины" )


   ........... " По мнение на Ф.З. Меерсон (1981) стрес-синдромът се явява първа и начална фаза на адаптацията на организма към екстремални въздействия , в това число към отсъствие на храна и вода. Много от заболяванията на съвременния човек са свързани с нарушена адаптация към външната и вътрешната среда. Усъвършенстване на адаптационните възможности на организма се явява едно от най-важните направления  на профилактичната медицина.
      
      Адаптацията на организма към отсъствие на постъпваща отвън храна (гладуване) преминава в няколко ,преминаващи един в друг стадии.  В първи-трети ден от гладуването ( което е  първи стадий, стадият на хранителната възбуда)  в организма се извършва нервноендокринна пренастройка. Симпатико-адреналиновата система посредством своите медиатори - адреналин и норадреналин мобилизира резервите от "първото звено" - леснодостъпните въглехидрати във вид на гликоген , а също пренастройва нервноенндокринната регулация на сърдечно-съдовата, дихателната и храносмилателната система. Тази реакция се явява доста "несъвършенна".
  Катехоламините ( адреналин , норадреналин) не само мобилизират вътрешните резерви , но довеждат и до тяхното усилено разходване, засилва се тяхната обмяна.  Проведените научни изследвания  показват, че делът на въглехидратите в енергообеспечаването на организма в първият ден на пълното гладуване е средно 80%, а делът на мазнините 10-15%. , а през 2-3 ден съответно -40-60%   и 30-40%. По този начин към третият ден от гладуването 1.5 пъти се намалява използването на въглехидратите в качеството им на източник на енергия, като в повече от два пъти се увеличава мобилизацията на мастните ресурси (триглицериди, холестерин) Това има голям физиологичен смисъл. Тъй като запасите от въглехидрати са неголеми ( до 500 - 800 гр. гликоген в черния дроб и мускулите) тяхното окисление би обезпечило организма с енергия само в първия ден от гладуването. Но мастните енергийни резерви са много повече. Средно човек с тегло 70 кг притежава 12-16 кг мастни тъкани , което е еквивалентно на 100-150 000 ккал. Тези запаси са достатъчни да поддържат основния обмен на веществата за срок до 50-70 дни.

      Вторият стадий ( на нарастваща ацидоза) започва от 3-4 ден  до 7-9 ден при пълно гладуване. В този период се наблюдава нарастваща кетонемия, кетонурия и метаболическа ацидоза , което ,заедно с увеличението на свободния билирубин в кръвта , се явява своего рода "заплащане" за адаптацията, която на този етап все още остава несъвършенна. Със започването на активната мобилизация на мастните депа (мастната подкожна тъкан, мезентерий ) най-голямото метаболитно натоварване понася черния дроб. В този орган се осъществява разграждане на триглицеридите до свободни мастни киселини с последващото им окисление, а също и синтез на липопротеините с висока и ниска плътност.  Към 5-7 ден на пълното гладуване се наблюдава умерена холестеринемия ( до 6.5-7.5 ммол/л) , която се явява преходна , тъй като холестеринът активно се използва за образуване на жлъчка и кортикостероидни хормони . В черния дроб от мастните киселини се образуват кетонови тела ( ацетон, ацетонова и роксимаслена киселина), играещи роля на основен източник на енергия ( до 60-70%) за мозъка , сърцето и мускулите. От 3-4 ия ден на гладуването  организмът започва да функционира по-икономично. Намалява честотата на сърдечните удари , както и количеството на изпомпваната кръв при едно  съкращение . Забавя се обмяната на веществата ( до 30-35% ). Паралелно с понижаване нивото на адреналина и норадреналина в кръвта нараства концентрацията на кортикостероидните хормони (кортизол, хидрокортизон, алдостерон)
      Стадият на компенсирана кетоацидоза настъпва на 7ия, 9ия ден от гладдуването със започване активното използване на кетоновите тела. В този период кетонемията намалява и метаболитната ацидоза се компенсира, което съответства на "кетоацидозната криза" и се изявява с подобряване на самочувствието , отслабване на чувството за глад ,слабост и болки в главата. Настъпва относителна стабилизация на метаболизма , стрес-лимитиращите физиологични системи минават в икономичен режим.  В кръвта се повишава съдържанието на глюкоза (глюконеогенеза от кетоновите тела и глюкогенна киселина) намалява количеството на триглицеридите  и холестерина. До два пъти нараства активността  на ферментите АЛАТ и АСАТ.  
До 14-20ия ден на пълното гладуване не се извършва съществено разграждане на белтъчните структури на организма ( плазмен и мускулен белтък) . От 70 до 90% от общия разход на енергия се обезпечава за сметка на окислението на триглицеридните мастни депа и кетоновите тела. Адаптацията на организма към условията на глада става по-съвършенна. Ако в този период не се предизвика екстремна загуба на енергия( чрез физическо пренатоварване, травми, термични въздействия и др.) организмът е способен в този режим да издържи да гладува в течение на 1-2 месеца и повече.
В клинични условия дозираното гладуване ( назначено от лекар) може да бъде използвано като ефективен метод на "стрес-терапия".  Преструктурирането на метаболизма на ендогенно (вътрешно) хранене за сметка преимущественото използване на мастните субстрати (триглицериди, холестерин) и продуктите от тяхното окисление ( кетонови тела)  облекчава работата на   повечето  органи и системи в организма. Намалява количеството на произведените храносмилателни секрети (слюнка , слюнчена киселина, пепсин, жлъчка, панкреатични ферменти)  и  ферменти в  чревния тракт. Забавят се много ферментни процеси ( белтъчен синтез, синтез на триглицериди, гликоген) което дава на организма възможност за "отдих". Сърдечносъдовата и пикочно-отделителната система се намират в по-благоприятни физиологични условия. Сърдечният мускул започва да работи не само по-икономично а и по-ефективно. Удържава  се диастолата , намалява продължителността на    систолата ,забавя  пулса и намалява минутния обем, понижава се периферното съдово съпротивление. Образуването на по-малко количество  крайни  продукти от белтъчното разграждане ( остатъчен азот, пикочна киселина, креатинин) намалява  филтриращото натоварване върху бъбреците и понижаване на дневната диуреза . Общата потребност на организма от течност намалява до 1-1.5 л. на денонощие. Активно се използва екстрацелуларната течност, което е свързано с намаляване напрежението на извънклетъчните структури,   без да се понижава съществено обема на кръвната плазма.
       Поставянето на организма във физиологично благоприятни за него условия  по време на   гладуване позволяват методиката (РДТ) да се използва при лечение на болни с недостатъчност на кръвообращението, хипертонична болест I и II стадий, атеросклероза, исхемична болест , при хронични заболявания на храносмилателния тракт и задстомашната жлеза. Положителен ефект се наблюдава при болни с бронхиална астма, алергии от всякакъв вид, с което се обясняват някои положителни промени в организма на болните: намаляване на алергичната чувствителност, повишаване съдържанието на биологично активни вещества, стимулация на глюкокортикостероидната функция на надбъбрачните жлези., отслабване хиперактивността на лигавицата на бронхите и др. Регулиращото влияние върху обменните процеси позволява методът да се препоръчва на пациенти страдащи от остеохондроза, полиостеоартрози с обменно-дистрофически произход, алиментарно-конституционални затлъстявания.
       В основата на на лечебния ефект на дозираното гладуване стои стимулирането на възстановителните процеси в организма, гибелта на слабопотентните и болни клетки, активното извеждане на крайните продукти от обмяната на веществата и токсините, вклчително и метаболитите на лекарствените вещества , елиминиране антигенното хранително натоварване.
       При дълго гладуване се задейства предпазната функция на ЦНС като защитна реакция на организма срещу чрезвичайно стресово въздействие.  Кратките срокове на гладуване оказват психостимулиращо въздействие, докато при по-продължителните срокове се наблюдава седативен ефект, който отново бива заменян от стимулиращото въздействие вечев периода на възстановителното диетично хранене.  Лечението с глад наричат "предпазно-стимулираща " терапия.  Закономерностите в динамиката на психическото състояние на пациентите , подложени на дозирано гладуване , позволяват то да се прилага при лечение на неврози, реактивни състояния, психопатии и шизофрении във фаза на компенсация.    


« Последна редакция: 26-05-2016, 22:49:11 от бате Бино »
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4053
  • дипломиран рекреативен специалист
Re:Процеси в тялото при гладолечение.
« Отговор #5 -: 26-05-2016, 22:32:29 »

1. Ситуцията в България  и другите европейски страни.

Що се отнася до България, не ни е известно до 1989г научната медицинска общност официално  да е проявявала какъвто и да е  интерес  към този метод на лечение , въпреки, че в бившия СССР към този момент методът (под името РДТ- разтоварващо-диетична терапия)  беше проучен и защитен  на академично ниво и признат от  Министерство на здравеопазването за пълноправен клиничен метод  с доказана ефективност при най-широк спектър заболявания и се практикуваше в няколко държавни учреждения.
И въпреки това, оказва се  че до 1989г поне в две медицински учреждения  научни работници са проявили интерес към дозираното гладуване и са се убедили на практика в неговата ефективност. (Макар и резултатите от тези "експерименти"  да не стават достояние на висшестоящите медицински и управленски структури. )
Едното е клиниката по лечебно хранене към Медицински Факултет, София, със завеждащ проф. Л.Балабански. В нея с лечебен глад ( наричали са го "нулева диета") са третирани болни с тежко затлъстяване , съчетано най-често с хипертония, диабет, подагра и др. Постигнати са много добри резултати, оптималният период е определен на 21 дни.
Другото медицинско учреждение е клиниката по физиотерапия, рехабилитация и морелечение във Варна.
Ето какво разказва доц. Боянова, научен сътрудник, а впоследствие и ръководител на клиниката :
        
"През 1985 год., когато липсваше всякаква информация за подобни изследвания, в нашата клиника беше проведено Научно-експерименално  проучване на методиката на лечебното гладуване при болни с хипертонична болест и наднормено тегло. Обект на проучването са част от болните с хипертонична болест и наднормено тегло по време на едномесечен лечебен курс  в Клиниката по морелечение в гр. Варна.
            Интересът към лечебното гладуване беше породен от една малка книжка на Пол Брег „Чудо голодания”, където ни впечатлиха   убедителните доказателства за ползата от този метод- активизиране клетъчния метаболизъм, мобилизиране на естествените  защитни механизми, увеличаване  способността за оптимално използване на жизнената енергия –пренасочена за структурно обновление на всички тъкани. В резуллтат- забавяне процесите на стареенето и поддържане на висок дух, сила, енергия,издържливост – качества,осигуряващи добро психо-физическо състояние на човека много години напред. Тази предварителна информация  провокира научния интерес  на  сътрудници от Клиниката към този безлекарствен метод, който се вписва сред прилаганите други естествени фактори: климат, движение и хранене. Целта на проучването беше  да се  проследят евентуално настъпващите клинико-физиологични  промени  при хипертонично болни след провеждане на лечебно гладуване по метода на Пол Брег.   Сформирана беше група от желаещи да проведат лечение по схема, вкючваща: подготвителен етап, активен етап и период на захранване. По време на подготвителния етап  от 2 дни  болните  приемат разтвор на английска сол за цялостно освобождаване на храносмилателния тракт, след което  в продължение на 4 дни /активен етап/  приемат само определено количество дестилирана вода вместо храна. В периода на захранване от четири дни, болните са оставени на редуциран  хранителен режим, осигуряващ 1000 ккал.дневно. В следващите 4 дни преминават отново на активния етап от гладуването, последван от 4 дни период на захранване.Този цикъл се повтаря трикратно в рамките на едномесечния престой в клиниката,по време на който наблюдаваните пациенти са включени в режим на активна двигателна ангажираност и слънчево-въздушни процедури, дозирани по самочувствие и обективно. Не са предписвани медикаменти.
 За да се проследи поносимостта на пациентите към прилагания метод  лекарите осъществяват системно наблюдение върху субективното и обективно състояние чрез ежедневно отчитане на самочувствието, настроението, желанието за физическа активност, умора, издържливост и др. Пациентите  са отразявали резултатите в анкетни листи. Обективно функционалното сътояние на ц.н.с. е оценявано с тестове /  САН-тест, тремометрия, реакционно време/. Артериалното кръвно налягане е измервано всеки ден – сутрин преди ставане, следобяд , а така също и по време на двигателната ангажираност. Телесното тегло е измервано след приключването на всеки цикъл от активния етап на гладуването.
Ефективността от приложения метод на Лечебното гладуване лекарите са преценявали по измененията на стойностите в проследените обективни  показатели в началото  и в края на престоя: артериално налягане и пулс, велоергометрично тестуване, телесно тегло, кръвна картина и бихимични показатели на мастната обмяна/ общ холестерол, триглицериди, общи масти /; реакционно време, тремометрия, концентрация на вниманието, самочувствие.
В края на престоя се отчита положителна динамика в стойностите на  проследените показатели, като по-отчетливо се променят показателите на мастната обмяна и телесното тегло; забелязва се по-високата издържливост при велотеста; отчита се подобрено функционално състояние на централната нервна система.
       Получените резултати обяснихме   с различните  биохимични и физиологични промени в организма в резултат на мобилизация на компенсаторно-саморегулационните  механизми, провокирана от режима на гладуването. В резултат се активират процесите на разграждане  на натрупалите се шлаки в клетките, както в системата на кръвообръщението , така и в останалите вътрешни органи. С активирането на ферментните системи и по-специално на фермента липаза се свързва настъпващото по-силно разграждане на мазнините. Подобрената хемодинамика може да се обясни и с настъпващия общ регулиращ ефект в работата на  ендокринната система и нервните центрове, имащи отношение към работата на сърдечно-съдовата система. По-голямата устойчивост на пациентите при физическо натоварване  свързахме с увеличаване на енергията на организма и възможностите му за по-пълноценното й използване.
       Еднокурсовото провеждане на лечебното гладуване води до благоприятни физилогични  промени , но за да се поддържат в активност саморегулиращите механизми на организма е необходимо той да стане елемент от здравословния начин на живот, като системно и регулярно се прилага – затова на  пациентите са давани препоръки за работа в тази насока и в ежедневието.
        Получените добри резултати от приложението на лечебното гладуване при една група пациенти, даде основание на научните сътрудници от Клиниката по морелечение  да го използват и в по-нататъшната си дейност и при други заболявания /неспецифични белодробни, диабет/, а така също и в тематиката по проучване ефективността на крайморския отдих.
       На научни форуми у нас и в чужбина са изнасяни  научни съобщения с резултати от използваните методи, в това число и метода на лечебното гладуване, в посока създаване на режими за  оптимално използване  естествените фактори на Черноморското ни крайбрежие за лечение и рекреация."
« Последна редакция: 26-05-2016, 22:37:09 от бате Бино »
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

Vov

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1102
  • Познай себе си.
Re:Процеси в тялото при гладолечение.
« Отговор #6 -: 26-05-2016, 23:42:52 »

Браво Бино,
Прекрасно е, че и в България са провеждани системни изследвания.  :thankyou:  Имам непроверяема информация, че въпреки широките изследвания в СССР, у нас БКП е забранила по--нататъшни разширени изследвания и прилагане на чудесния метод още през 60-те, 70-те години.

Просто не ми е известно някой да е изследвал/измервал специално какво точно се случва с болни и мъртви клетки. По логика е ясно какво става, но знаем, че единствено сигурна е обективно получената информация. Тя пък, като се подреди, може да се превърне в знания.
"Гладуване" е прието да се нарича състоянието след изчерпване на над 90% от наличните мазнини. Тогава организмът почва да потребява белтъчини от мускули и др. Настъпва далеч след 30-тия ден на въздържане от храна, но зависи от множество фактори и е променливо. До този момент, а и по смисъл, по състояние на ума и духа, проф. Николаев използва "въздържане от храна". Това название означава също, че някой съзнателно е избрал да не приема храна - за известно време... и т.н.
Времената на настъпване на различните етапи/състояния/изменения във физическите тела на участниците са различни.
Огромно влияние върху хода и изхода на курса оказват фактори като начално състояние на участника, степен на осъзнатост на целите, склонност на участника да променя процедурите, климат/температура на въздуха и водата, чистота на въздуха, допълнително извършвани упражнения, в група/самостоятелно, обща грамотност и култура на участника, подготовка на ръководителя, преобладаващи цветове и миризми в района на провеждане на лечението и т..н и т.н...
Методът е прекрасен и дава резултати в иначе безнадеждни случаи, включително състояния на рак, дългогодишна астма, псориазис, бързо зарастване на счупени кости и мн. мн др...  :flower:
Активен
Искам да променя света - започвам от себе си.

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4053
  • дипломиран рекреативен специалист
Re:Процеси в тялото при гладолечение.
« Отговор #7 -: 27-05-2016, 18:44:57 »

Вова, виждаш, цялата наука за гладуването е в Русия. След като са защитени повече от 20 дисертации,
( а в ония времена и там , и тук , това не се случваше току-така , както сега )
най-вероятно  в тях  трябва да се търси инфо какво става с болните клетки.  :surpris_23:
Но и да го научим - за какво ни е ? :) След като имаме доказан краен ефект , интересува ли ни как точно  организмът го постига ? :) 
На колко хора им е ясен принципа на работа на климатика?  :surpris_23: ( на мен лично - не съвсем  :-[ )
Ами на микровълновата печка?
А и за какво им е ?  Важното е  като се изпотят здраво, да знаят кое копче да натиснат  за да се охладят  tooth
или да си стоплят пачата  tooth
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

Vov

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1102
  • Познай себе си.
Re:Процеси в тялото при гладолечение.
« Отговор #8 -: 28-05-2016, 07:09:21 »

Съвсем вярно Бино,
Просто такъв интерес беше проявил в началото батКики...:
"...Според книгите на Пол Брег и някои материали по йога които съм чел след третия ден на пълно гладуване само на вода организма започва да изяжда мъртвите и болни клетки.....
И въпросът който ме вълнува е това твърдение на Пол Брег дали е вярно или само предположение.
"

Иначе в Русия има толкова натрупани знания по въпросите, че можем само да се кланяме и учим.  :pensif_29:
Активен
Искам да променя света - започвам от себе си.

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4053
  • дипломиран рекреативен специалист
Re:Процеси в тялото при гладолечение.
« Отговор #9 -: 28-05-2016, 11:44:38 »

Интересно ще е и за баткики, и за Вов  (най-вече)  че има начин  да се диагностира и визуализира   разбираемо какво се случва по време на гладуване, и по-точно - благотворното влияние на методиката върху  работата на организма. С помощта на акупунктурната диагностика.
Затова припомням пак линка с информацията за това:
http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=3587.msg70320#msg70320
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

Vov

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1102
  • Познай себе си.
Re:Процеси в тялото при гладолечение.
« Отговор #10 -: 30-05-2016, 16:53:19 »

Бино, с най-голям ентусиазъм при случай ще ти се обадя да проведеш тази проверка-измерване-тълкуване...  :Content_14:

А във връзка с обсъждането ни от по-рано, за любителите на "частични", плодови, зеленчукови, чайови и пр. опити за лечения, копирах текст от руските лекари... Нали повечето хора като чуят, видят, прочетат нещо от примерно НАСА, БАН, световни учени и авторитети, много по-лесно възприемат/вярват на нова информация.

Общото значение накратко е: опасно и дори вредно е да се правят "частичните" опити, "частично "гладуване"" за излекуване на дадено страдание.

"Учёные различают три варианта голода. Первый вариант – голодание ..., когда человек употребляет, пусть даже ничтожно малое, но какое-то количество пищевых продуктов. ... Такое питание не может обеспечить элементарное энергоснабжение и полноценное питание клеток. Органы и системы недополучают при этом даже минимума нормы питательных веществ, энергетических ресурсов. В то же время даже это ничтожно малое количество пищи не позволяет организму переключаться на так называемый полноценный внутренний (эндогенный) режим питания. При этом быстро и нерационально расходуются жировые, резервные запасы организма. ... К этому варианту относятся «голодные» диеты с однообразным, ограниченным питанием. Иногда в результате применения некоторых лекарственных средств для «похудения» нарушаются процессы внутриорганного синтеза. При этом создаётся дефицит и ухудшается качество синтезированных белковых и других биологически важных структур организма человека. Этот вариант похудения, также как и голодание в форме длительного недоедания, может приводить, в конце концов, к дистрофическим изменениям внутренних органов. Такие формы голодания и методы снижения веса не обеспечивают лечебно-профилактического эффекта, а наоборот, создают условия для развития болезней.
Однако «голодные» диеты ещё широко применяются среди населения и даже по рекомендации некоторых врачей. Такие люди, в том числе и врачи, необоснованно отождествляют подобные диеты: «английские», «французские» и т. д., с методом дозированного лечебного голодания, что дезориентирует пациентов. Эти эксперименты доводят больного до таких истощений, что, в конце концов, приходится восстанавливать их здоровье специалистам по РДТ. ...
Один из натуропатов, ученик Х. Шелтона, восстанавливал здоровье киноактрисам, которые доводили себя до такого истощения определёнными методами и медикаментами, что это состояние организма не позволяло им набрать нормальный вес. "

 Важно е също, при захранване дори след 7 - 10 дневни въздържания от храна, да се правят (и правилно и своевременно изпиват) сокове от най-големия възможен брой зеленчуци и плодове.
Като цяло, броят, интензивността, промените и т..н. на процесите, протичащи в телата ни при временно въздържане от храна е огромен. Те се променят от ден на ден и се влияят както от изходното ни състояние, така също от действията и мислите ни... Изключително важно е въздействието на ръководителя. Много хора просто изпитват страх. Страхът се поражда също от множество фактори и мнозинството е склонно да преувеличава значението на новопоявило се усещане, болка и пр. Наслушал съм се на такива  " логики" и фантастики... Затова препоръчвам на всички да преминат  - с ръководител - 2 последователни курса в 2 последователни години, а след това да правят самостоятелно - ще бъдат безопасни за себе си. :flower:
Активен
Искам да променя света - започвам от себе си.

Delcho

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 11
Re:Процеси в тялото при гладолечение.
« Отговор #11 -: 31-05-2016, 22:08:13 »

Здравейте. Нов съм във форума и се радвам, че намерих български такъв. В момента съм в осмия ден на водно гладуване и затова реших да потърся такъв форум на български език, в който човек може да сподели впечатления и да обмени информация, и много се радвам, че го намерих. За гладолечението научих преди 20 години от книгата на Юрий Сергеевич Николаев "Гладуване Здраве" и оттогава започнах да го практикувам(нередовно, само при нужда). Правил съм много 3-5 дневни гладувания, няколко по 7-10, едно 15 и едно 23 дни.  През годините участвах в един форум на английски език, в който под псевдонима "the fast doctor" списваше доктор Крюгер(живият Пол Брег), който обикаля света и чете лекции за гладолечението на лекарски семинари и конгреси. Същият има действаща клиника за гладолечение в Южна Африка. Издал е няколко книги за гладолечението(не знам дали са преведени на български). За съжаление от 2014 г. насам този форум не е активен - в него може само да  се чете написаното дотогава, всички поставени въпроси и дадените от доктор Крюгер  отговори.  Много от въпросите, гледам, са зададени и тук - например дали организмът използва за храна мъртви и болни клетки. Да, при гладуване организмът се храни с натрупаните за тази цел запаси от мазнини в черния дроб, а след третия ден започва да използва за храна всичко налично в организма(включително вируси), което може да се разгради до захари или кетони, без да засяга жизненните функции. След като свърши с мъртвите и болните клетки, или пък ако те са недостатъчни, организмът се храни със здрави клетки - това са главно наситени мазнини и всички други, които не засягат жизнените функции. Но процесът не свършва дотук - наред с разграждането за храна на ненужните клетки, организмът започва да произвежда стволови клетки, с които подменя увредени клетки(включителнo и нервни такива), които са важни за жизнените фукции. ТОВА е същинското лечение, при което огранизмът регенерира увредените вътрешни органи, кръвоносна, нервна или лимфна системи.
« Последна редакция: 31-05-2016, 22:12:34 от Delcho »
Активен
 

Страницата е създадена за 0.083 секунди с 23 запитвания.