Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Нощни смени  (Прочетена 5354 пъти)

Люба

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 155
Нощни смени
« -: 22-01-2012, 17:31:23 »

Прочетох де що намери търсачката,но искам още инфо-братя и сестри кажете как се оправяте(оправяли )с нощните смени.Аз работя на 3 сменен график,като ги въртя през 4 дни,с 1 ден почивка помежду.Работя с отрови,мн е шумно,прашно и вдигам тежко-т.е.-задачата е сложна.От няколко месеца работя така,експериментирам с помощните средства,но имам чувството че нищо не може да ме оправи.След нощна и 4те дни(нощи) нямам нито наспиване,нито наяждане,студено ми е.Да,искам нормално работно време ,но засега това е офертата.
Пробвала съм-никакво ядене и половин литър зелен чай.Резултат-като свършат нощните и съответно спра чая ме боли глава-нещо като лека абстиненция.Иначе на работа нямаше по-бодър и весел човек от мене  :D
Друго-литър,литър и половина сок(от тиква,портокал или ябълка) пак без ядене.Резултат-докато работя имам чувството че ще заспя,мн ми е убито но като свършат нощните го няма това изтощение,защото 4 дни наливане със сок си е благодат за тялото все пак.
С храненето през деня изобщо незнам какво да правя,защото почти целия ден го проспивам,а и не знам колко ми се яде,усещанията ми са притъпени буквално не мога да разбера колко да изям и се случва да преяждам което го мразя.
Пробвала съм примерно:
Прибирам се сутринта 6:30-40 баня,банан и лягам.Да ама се събуждам след 3 часа от глад.Айде пак плод и пак лягам.И пак същото.
Друго-прибирам се,сядам и си спретвам една стабилна закуска-ако имам някой пастет останал от предния ден,или нещо готвено веганско ако има,тахан с мед,орехи,стафиди-каквото има.Съответно ям прекалено много защото тялото ми е изтощено и търси зареждане отнякъде и прекалявам.Лягам да спя,спя дълго,но като стана ми е грозно,всеки знае като се наплюскаш и легнеш веднага после как е.
Така още му търся колая.


Ето снощи бях на работа,но като се прибрах пих само вода и сега като станах пак чаша гореща вода защото ми писна.Иначе енергията ми я няма никаква-45 мин не мога да се излюпя от леглото.Спах 7 часа.
Сестра ми е направила сурови бонбони"Рафаело".Не знам дали ще ям.
Активен

Люба

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 155
Re:Нощни смени
« Отговор #1 -: 22-01-2012, 17:32:06 »

Олеле как звучи мн депресирано,Но така е след нощна :D
Активен

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4053
  • дипломиран рекреативен специалист
Re:Нощни смени
« Отговор #2 -: 22-01-2012, 17:40:25 »

Не можеш, Любче, да го компенсираш с нищо. Ще си разсипеш здравето и после паричките в "повечко"  дето ти ги дават сега, няма да можеш да им се радваш :)  Виждаш колко са навързани ядовете :)
Работил съм на смени , помня какъв ужас беше.
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

Zloqd

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1374
Re:Нощни смени
« Отговор #3 -: 22-01-2012, 19:24:26 »

Люба, направо я сменяй тази работа при първа възможност. Нормално на човек му трябват около 2 седмици да се адаптира към преместването на часовника с един час, а тука на 3 смени. Аз когато имах нощни смени сутрин бях жълт като лимон от това, че не виждах слънце.
Активен
Умният човек знае как да излезе от затруднена ситуация, а мъдрият знае как да не попада в нея - даоска поговорка

Люба

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 155
Re:Нощни смени
« Отговор #4 -: 23-01-2012, 01:49:33 »

Да,хора,прави сте благодаря ви,но ще се махна само ако съм сигурна че веднага ще започна на друго място-не мога да си позволя да стоя без работа.Пък и плановете ми включват курс за преквалификация,за който трябва да си събера лев първо.


Последното,което измислих е когато съм  нощна да се възприемам като бебе-т.е. да се грижа максимално добре за себе си,през деня само почивка,никакви ходеници,задълженията да ги оставям за други дни и по възможност по-концентрирана храна-пастети с ядки,семена и тахан за да се засищам от по-малко,а на работа нощем ще си продължавам със сока(и самовнушенията че всичко е наред :D :whistling2 - emotloader:)
Активен

shaman

  • New
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 5
Re:Нощни смени
« Отговор #5 -: 08-02-2012, 11:29:08 »

  Имам чувството, че има нещо объркано в цялата ти схема. Не може да извършваш тежък физически труд и да караш само на сокове или чай. За да може да се възстанови организма, му трябва определено и протеини и мазнини. Вече има много хубави конопен и оризов протеин на прах, които можеш да добавяш към храната си.
  Друго, ако работиш ежедневна смяна, какво правиш? Ставаш от сън, цял ден на работа, прибираш се и до следващия сън имаш няколко свободни часа. Не разбирам, ти какво целиш след нощната смяна. Прибираш се, няколко часа сън и после цял ден свободен. Става, ама за един или два цикъла, и после пак опираме до възстановяването на организма. Колкото и да са ти неизчерпаеми енергийните запаси, все някога трябва и да се попълнят, иначе болки в главата и се чувстваш ката пребито куче.
  От 10 години работя на трисменен режим и не бих го заменил доброволно с ежедневна работа. Никъде няма толкова свободно време, както при работата на смени. И толкова много възможности за сън!
  Има две малки хитрости. Докато човек (тук май трябва да включа и жените  ;) ) спи, той се буди след всеки цикъл от четирите фази на съня. Значи, спиш, бодърстваш,спиш, бодърстваш,........... и така 8-10 пъти на нощ. Обикновено, не си спомняме, че сме се будили, но будното състояние винаги присъства. (Понякога си спомняме само, че сме били будни, а не кога сме спали и тогава се оплакваме как цяла нощ не сме спали, а човека до теб се опитва да те убеди, че той не е спал от хъркането ти  :) )  Целта е да ги хванеш и осъзнаеш тези състояния на бодърствуване. След това вече можеш и да ги манипулираш, т.е. да ги удължаваш или скъсяваш.
  Освен това има и цикли от 4 часа, през които е достатъчно да спиш 20-30-40 мин. и можеш да изкараш останалото време будна. При мен са 2, 6, 10, 14, 18 и 22 ч. При всеки, може да е различно. Тази техника много се използва от самотните мореплаватели, които не могат да си позволят нон стоп осем часа сън, особено когато пресичат пътя на корабите.
  След като организма има необходимост от определено количество сън за възстановяване, то трябва да му го дадем, независимо кога. В следствие на горните две техники съм си изработил навик да заспивам почти когато си поискам или когато имам нужда от сън. Като разхвърляш съня през цялото денонощие, няма значение, че не си спал през нощта. Ти си му дал на тялото, това което си иска и баланса е точен. Само изисква малко време да започнеш да се осъзнаваш, че се будиш и не спиш, и после организма да се пригоди към новите условия. А човешкия организъм има огромни адаптационни възможности. Успех!
 
Активен

Люба

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 155
Re:Нощни смени
« Отговор #6 -: 08-02-2012, 17:13:19 »

Радвам се много на отговора ти,благодаря!
Нощем карам на течности,защото ми е гадно да ям през нощта-всичко ми бие на трески.Освен това не знам що за стомах имам,но той трябва да остава празен всеки ден/нощ за 8-10 часа иначе се сърди.Дори това че ям преди да отида на работа(20ч) и след работа в 7-т.е.-вечер и твърде рано сутринта-и това ми влияе зле.Понеже пък през деня не мога да не ям,будя се от глад и така стомаха ми няма кога да си почине.На предишните нощни пробвах както бях решила-с по-концентрирани храни и нощем ядково мляко-на четвъртия ден вече  ми се гадеше.Моя стомах явно е направен за по-малко храна :D.Примерно сега ще си правя чернодробно прочистване и това да пия 1-1.5л сок,отделно толкова вода и да ям и храна между това-няма как да стане.Днес съм почивка.От сутринта съм изпила 400мл сок на 2 пъти.На обяд ядох салата и суров шоколадов бъркоч,както и да е,важното е че беше количество което се събира в една чаена чаша,това с цел до към 17 ч да мога да огладнея пак,та да пия сок,и след това да има време и да вечерям(едно че утре ще ставам 4:30 за работа,а също и заради това че тялото ми се чуства най-добре с ранна вечеря).

Влизам в такива подробности за да обясня че не мога да разчитам на стомаха си и съответно храната като нещото което може да ме поддържа във всякакви условия(кво да прайш-физиология),явно и почивката е важна.
Не,след нощна не че се надявам на цял свободен ден,но трябвам и на семейството-имам малко дете,което отглеждам сама с помощта на родителите си,а понякога изскачат и други задължения-всички знаем как е.

Това което споделяш за циклите на сън е много ценно-аз така процедирах лятото,когато обикалях из бг сама със сина си,но тогава нямах друго задължение освен грижата за него.Но ще помисля в тази посока и как мога да го приложа при сегашното си ежедневие.
Конопен протеин не,но конопено семе на мляко ползвам стига да не е свършило на аптеката(че аз все им го купувам всичкото  ;D)много ценно растение,страхотно е наистина,еейй добре че ми напомни пак ще(им го) взема тия дни

Иначе вече правя усилия към смяна на работата,дано да стане по-бързичко че хич не съм от търпеливите :Confus_3:
Активен

ili

  • New
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1
Re:Нощни смени
« Отговор #7 -: 18-05-2015, 23:28:13 »

Здравейте, темата е малко стара но все така актоална според мен.
От вече три годони съм на подобен трисменен график, но при мен са 3 сутрещн 3 следобет 1 ден почивам 3 нощни и 2 дена почивка и всичко отначало  :) . Пробвах много и различни варианти и за хранене и за сън.... И стигнах до извода че е строго индидуално  за всеки, с течение на времето си изградих навик да ям често и по малко. На 4 часа, преди работа понсредата на смяната и след като се прибера (сутрин около 6, преди обят около 10, на обят около 14, при вечер около 18 съответно около 22 и през ноща около 02:00 според смяната). Това се превърна в закон божи замен, естествено като всеки навик не зависимо дали съм на работа или не когато ми дойде часа аз трябва да хапна нещо  :) , все пак нали всички диетолози лекари и там компетентни лица твърдят че така било най-полезно  ;D. За съня се научава човек да спи когато може и по колкото може.... както обеснява колегата по горе тебе са ти нужни 30 -40 мин да се обудриш.
Дано да съм полезен поне мъничко :)
Активен

Vov

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1102
  • Познай себе си.
Re:Нощни смени
« Отговор #8 -: 19-05-2015, 21:22:19 »

Добре е и често - поне през ден - да те вижда слънцето - поне за час. :flower:
Активен
Искам да променя света - започвам от себе си.

papa64

  • Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 62
Re:Нощни смени
« Отговор #9 -: 21-05-2015, 23:02:04 »

Радвам се много на отговора ти,благодаря!
Нощем карам на течности,защото ми е гадно да ям през нощта-всичко ми бие на трески.Освен това не знам що за стомах имам,но той трябва да остава празен всеки ден/нощ за 8-10 часа иначе се сърди.Дори това че ям преди да отида на работа(20ч) и след работа в 7-т.е.-вечер и твърде рано сутринта-и това ми влияе зле.Понеже пък през деня не мога да не ям,будя се от глад и така стомаха ми няма кога да си почине.На предишните нощни пробвах както бях решила-с по-концентрирани храни и нощем ядково мляко-на четвъртия ден вече  ми се гадеше.Моя стомах явно е направен за по-малко храна :D.Примерно сега ще си правя чернодробно прочистване и това да пия 1-1.5л сок,отделно толкова вода и да ям и храна между това-няма как да стане.Днес съм почивка.От сутринта съм изпила 400мл сок на 2 пъти.На обяд ядох салата и суров шоколадов бъркоч,както и да е,важното е че беше количество което се събира в една чаена чаша,това с цел до към 17 ч да мога да огладнея пак,та да пия сок,и след това да има време и да вечерям(едно че утре ще ставам 4:30 за работа,а също и заради това че тялото ми се чуства най-добре с ранна вечеря).

Влизам в такива подробности за да обясня че не мога да разчитам на стомаха си и съответно храната като нещото което може да ме поддържа във всякакви условия(кво да прайш-физиология),явно и почивката е важна.
Не,след нощна не че се надявам на цял свободен ден,но трябвам и на семейството-имам малко дете,което отглеждам сама с помощта на родителите си,а понякога изскачат и други задължения-всички знаем как е.

Това което споделяш за циклите на сън е много ценно-аз така процедирах лятото,когато обикалях из бг сама със сина си,но тогава нямах друго задължение освен грижата за него.Но ще помисля в тази посока и как мога да го приложа при сегашното си ежедневие.
Конопен протеин не,но конопено семе на мляко ползвам стига да не е свършило на аптеката(че аз все им го купувам всичкото  ;D)много ценно растение,страхотно е наистина,еейй добре че ми напомни пак ще(им го) взема тия дни

Иначе вече правя усилия към смяна на работата,дано да стане по-бързичко че хич не съм от търпеливите :Confus_3:
                             Аз също съм на 3 смени 1,2,ношна.
Активен

DeNiro

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 649
Re:Нощни смени
« Отговор #10 -: 22-05-2015, 14:43:58 »

Открил съм един единствен ефективен начин за справяне с нощните смени и той е: НЕ СЕ ХРАНЯ ПРЕЗ ДЕНЯТ, ЗА ДА НЕ МИ СЕ СПИ И ДА НЕ СЪМ ИЗМОРЕН ПРЕЗ НОЩТА. Консумирам основно плодове, ако се почувствам зле. Иначе съм пробвал кофеинови напитки, но там проблемът е огромен, защото след като отмине действието им, се чувствам двойно по-изморен отколкото, ако изобщо не съм консумирал кафе и това е само част от страничните ефекти на кафето.
Активен
 

Страницата е създадена за 0.088 секунди с 23 запитвания.