Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Здравейте приятели!  (Прочетена 16312 пъти)

zhivko

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 201
  • Намасте
Re:Здравейте приятели!
« Отговор #40 -: 11-12-2014, 08:45:24 »

zhivko - и аз прочетох статията, и на мен ми допадна, но филмът още не съм свалила. Мисля си, че човек си е суровояд - така му е дадено от Бог, после еволюцията е оплескала нещата...
Да,Ирен,само сте забравили да сложите в кавички еволюцията.По мое скромно мнение Вие със съпругът Ви сте много по напред от 90% от пишещите тук,поне тия,които са останали(такива като Вас с Отворено съзнание не се задържат дълго тук) :),за справка наблюдавайте колко души на ден посещават форума,дори като наблюдатели,аз си направих труда и няма да повярвате-от 1.5мес цифрата не надхвърли 6 дневно :).
Няма как да не Ви хареса статията на Йогата,та това е наука датираща по официални данни от 5000г,а аз съм на мнение,че са много повече.Ето и още 1,която също ще Ви е от полза:
Тези простички съвети са написани преди близо 100 години за учениците в ашрама на Свами Шивананда, един от най-големите индийски йоги на 20-ти век.

    Яж умерено. Стани от масата, когато коремът ти е ¾ пълен. Не го претоварвай.
    Яж само, когато си наистина гладен. Не вярвай на фалшивото чувство за глад.
    Не яж нищо между отделните хранения.
    Яж здравословни храни в разумни количества и точно определени часове.
    Не яж прекалено горещо или прекалено студено – това дразни стомаха и пречи на храносмилането.
    Не яж нищо, което не харесваш, но и не яж всичко, което харесваш.
    Намали готвените ястия.
    Поемай само 4-5 различни храни на едно ядене. Откажи се от прекалено много комбинации и смеси. Храносмилането се справя трудно с прекалено различни и сложни комбинации.
    Не яж консерви и гранясало масло. Готви ориза и зеленчуците на пара. Дългото готвене отнема вкуса и хранителните вещества. Не изхвърляй водата, в която са варени зеленчуците – съдържа ценни минерали.
    Яж само два пъти на ден в точно определени часове. Никога не подгрявай ястията.
    Поемай само тогава храна, когато дишаш чрез дясната си ноздра.
    Поседи десет минути след всяко хранене във Ваджрасана (диамантената поза) за да улесниш храносмилането.
    Яж мълчаливо.
    Променяй хранителните си навици постепенно. Когато някой елемент от храненето ти не ти подхожда, намалявай количеството му.
    След хранене не предприемай напрягащи действия, нито физически, нито мисловни. Почини си половин час. Не бягай веднага за да хванеш влак.
    Избягвай ядене късно вечер.
    Не яж, когато си гневен. Нека най-напред духът ти отново намери спокойствие. Едва тогава яж. Когато човек е гневен, жлезите му с вътрешна секреция отделят отрови в кръвта.
    Приемай храната като лекарство. Не бъди ненаситен.
    Гладувай веднъж седмично. Чрез гладуване се отделят отровите, вътрешният механизъм се възобновява и органите могат да си починат.
    По време на хранене и по всяко време мисли затова, че Бог живее във всяка храна, в плодовете и в зеленчуците. Той дарява полза на всеки. Моли се непосредствено преди и след хранене.
Ако проявявате интерес с удоволствие ще споделя наученото с годините.
Намасте!
Активен
"Нещата, които никога няма да научим, са тези, които сме убедени, че знаем"  Джузепе Донадеи

Vov

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1102
  • Познай себе си.
Re:Здравейте приятели!
« Отговор #41 -: 11-12-2014, 11:14:46 »

Живко, отново уцели десетката!  :Content_14:
Ми те всички лечители и медици, надраснали обичайното образование и натрупали достатъчно опит, препоръчват едни или други от изброените от теб правила... Но като сме свикнали да възприемаме по-лесно от авторитети - ето ни.

Единствено бих добавил: преди и след хранене е добре да благодарим на Вселената/Главния Разпределител/Бог или който си изберем, за храната, с която ни е дарил. Същата благодарност можем да отправяме към водата, която ще пием. Отнема секунди, а променя много!  :pensif_29:

За точно и постоянно следване на част от тези препоръки ми трябва още работа върху ...изкривеното ми съзнание.  :Confus_3:
Активен
Искам да променя света - започвам от себе си.

Евгени

  • Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 88
Re:Здравейте приятели!
« Отговор #42 -: 11-12-2014, 11:55:44 »

По повод написаното от Живко и някои мои находки от не много популярни, но достоверни източници, също искам да обърна внимание, че при силни емоции телата ни отделят токсични вещества. Най-вече при негативни емоционални състояния. Това е причина да се увеличи киселинността в тъканите ни. Широко разпространеното определяне на гневните или ядосани хора като кисели или вкиснати не е просто само една метафора. Ph наистина пада т.е. киселинността на тялото се увеличава. Неутрализирането на отровите изисква време. Изграждането на навик да нормализираме емоциите си преди, по време и след хранене ни предпазва от смесването на токсините с храната, която поемаме.
Активен

IrenIren

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 17
Re:Здравейте приятели!
« Отговор #43 -: 12-12-2014, 10:51:38 »

Живко, благодаря ви за думите - много правилно описание на това как да се храним, благодаря, че го споделяте с нас и също сте толкова отворен! Вчера с мъжа ми хапнахме в един ресторант - Кринг се казва, струва ми се, че той и още един са единствените в София за веган кухня - считайте колко сме напред :)
Веднага искам да ви попитам, защо да поемаш храна само, когато дишаш с дясната ноздра? Аз се интересувам от йога, чела съм няколко книги и като бях бременна посещавах йога за бременни, но това не го знам за ноздрите и храненето. Би ли споделил? :) И всъщност ти имаш ли нещо общо с йога студио 108? :) Не че нещо, просто ми е любопитно...

Евгени, и аз мисля, че човек не трябва изобщо да сяда на масата, ако е вкиснат! А вие забелязал ли сте, че сутрин хората доста често са вкиснати и смятат, че ако не пият кафе няма да се "оправят"? Това също е заради киселинния баланс - когато си ял вредните неща, сутрин си кисел, защото организмът се бори ли бори да неутрализира отровите, и ако закусиш в този момент се получава точно това, което описвате за отровите - смесват се с новоприетата храна и става манджа с грозде :) нещо такова .... :)

Vov, много ми допадна това за молитвата преди и след хранене - ние освен за храната трябва да сме благодарни и за живота като цяло и особено на тези, които ни помагат! 
Активен

Тихия

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 740
  • Болката е неизбежна. Страданието - по желание.
Re:Здравейте приятели!
« Отговор #44 -: 12-12-2014, 11:43:01 »

Когато вдишваш през дясната ноздра се усилва Агни/ огъня/. Той ти е нужен за доброто храносмилане. Това е техника и за стопляне на организма, когато ти е студено. Но това са дълбоки води, в които не бива да навлизаме твърде рано.
Активен
Да виждаш е събитие на съзнанието, а не зрителна реакция.

Евгени

  • Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 88
Re:Здравейте приятели!
« Отговор #45 -: 12-12-2014, 12:16:46 »

Ирен, при мен няма сутрешно "вкисване". Първото ми хранене започва около 10.00 и до 12.00 изяждам около 1-1.5кг. плодове /ябълки, круши, една мандарина, райска ябълка, киви, нар - от което и по колкото ми се яде/, малко /около 100гр./ накиснат лимец и накиснати ядки /орехи, тиквено семе, лешници, кайсиеви ядки или бадеми - всичките български - около 50-70гр. в сухо състояние/. Второто ми хранене е около 16-18ч. - голяма салата + нещо готвено /по принцип веганско, но понякога правя и изключения/. През топлите месеци готвеното липсва или е в пренебрежимо малки количества Това ми е оптимално и вече е утвърден навик.
Не каза кой е вторият вегански ресторант, в който ходиш. Един наш съмишленик от форума откри такъв ресторант: http://soulkitchen.bg/
« Последна редакция: 12-12-2014, 12:18:19 от Евгени »
Активен

IrenIren

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 17
Re:Здравейте приятели!
« Отговор #46 -: 12-12-2014, 14:13:23 »

Евгени, да нормално е при вас да няма това сутрешно "вкисване", защото се храните нормално, има го при другите хора, като то също е показател за недобро функциониране на организма, а оттам и на психиката. При децата например киселото настроение си е направо симптом и спешно родителите трябва да обърнат внимание. Ако сте чували много често майките казват: "Напоследък нещо е много кисел/а, но ще му/й мине". Но надали ще мине без промяна в режима. Сутрин само плодове, както правите, за да е нормална киселинността и съответно настроението! :) Стана ми интересно, че подчертавате, че купувате български ядки. От къде взимате и знаете, че със сигурност са български. Ние пазаруваме напоследък  от верига за ядки "Алмонд", защото там са едно от местата, където не са гранясали, но сигурно не са български - всъщност не знам. Аз кисна и ядките, без кашуто, даже и сушените плодове кисна и мия - не винаги, но го правя. Бадемът става супер вкусен, като е киснат предварително в топла, но не гореща вода, все едно е пресен пресен :) А за лимеца - подкрепям с двете ръце и към салати е много подходящ. Човек желание да има и малко импровизация... стават чудеса в кухнята! Днес съм решила да направя пълнени гъби с амарант - сутринта ми хрумна. Да видим какво ще стане.
Относно ресторантът - да точно този е Soul Kitchen на ул. Кокиче се намира.

Тихия, добре сега ме накарахте да мисля за ноздрите още повече, предложете, литература за четене, моля!
Чували ли сте за йога учител Пракаш, аз много исках да се запиша на йога при него, но все няма места, явно интересът е огромен, а не знам дали като се съберат толкова много хора на едно място не си пречат. Вашият опит какво показва?

 
« Последна редакция: 12-12-2014, 14:26:34 от IrenIren »
Активен

Евгени

  • Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 88
Re:Здравейте приятели!
« Отговор #47 -: 12-12-2014, 14:36:44 »

Ядките купувам от пловдивските пазари. Посещавам специализирани в този сектор сергии. Там на едно место има и вносни, и български. Дори да ме излъжат за нещо някога не го намирам за повод да се ядосвам. А и количествата не са астрономически - 2-3кг. на месец, и то от много видове по малко.
Активен

Тихия

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 740
  • Болката е неизбежна. Страданието - по желание.
Re:Здравейте приятели!
« Отговор #48 -: 12-12-2014, 16:16:39 »

Ирена, ако не сте се записали още, значи не ви е дошло времето. В началото на пътя ви трябва учител. Не става с литература. Ако насочите мисленето си в тази посока, учителят ще се появи. Гуру на снаскрит означава - този който те превежда от тъмнината към светлината.
Активен
Да виждаш е събитие на съзнанието, а не зрителна реакция.

Atlantis

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 144
Re:Здравейте приятели!
« Отговор #49 -: 12-12-2014, 17:18:11 »

Здравейте и от мен  :peperudi: :laugh:
Напълно нова съм в този форум. От много време се интересувам от по-рационален и природосъобразен начин на живот, но ми е много трудно да започна с него.
В семейството ми има няколко случая на близки роднини починали от рак на 33-35 годишна възраст. Знам, че това ме слага в графата с висок риск от генетична гледна точка. Положението ме плаши, защото от първо лице се уверих, че химиотерапията и съвременните методи на медицината не са способни да помогнат, да не говорим че могат да наредят повече от самата болест. Вярвам, че човекът е нещо повече от къс месо и че с правилните умствени и духовни техники, можем да направим тялото си много по-силно със способността да се самолекува и възстановява.
Тази година за пръв път спазвам Коледния пост и ще се опитам след него да остана на вегетарианска храна. Да стискате палци, че по принцип цял живот не съм се ограничавала в яденето :)
Взех си книгата на Пол Брег, но там нещата сякаш за представени много общо и липсват детайли, които са нужни на един пълен начинаещ като мен.

Сега сядам да чета във форума, че ме чака доста работа. Ще се радвам ако ми помогнете с малко материали, как да почна. Знам, че трябва да подготвя организма си а не да хвана нещата от "вратата за краката", защото вече съм го правила номера и не става  ??? Надявам се и, че не съм прекалено закъсняла за тази промяна.

Иначе се казвам Тони, на 27 години от Стара Загора :)  :Content_22:
Активен

IrenIren

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 17
Re:Здравейте приятели!
« Отговор #50 -: 12-12-2014, 18:45:20 »

Тихия, да, съгласна съм с вас, мисля, че още не ми е дошло времето, имам още работа в друга посока. Благодаря, че ми помогнахте да погледна по този начин на намирането на йога учител! Човек има нужда от жив учител, но и книгите също си избират притежателя.
Тони, съжалявам за загубите на вашите близки. Според мен въпросът за храненето е сериозен, а вегетарианството може да докара още по-големи проблеми на организма - аз съм крайно против употребата на воля на млечните продукти, защото те внасят основната отрова в организма на човека - не само те разбира се, всяка преработена мазнина също, да не говорим за печените меса. 30 гр седмично на козе сирене ми се струва горе-долу разумно, но не повече. Това е едно парченце, а прясно мляко и кашкавал, особено тези т.нар. френски сирена са просто недопустими във вегетарианската диета :) Казвам само, защото понякога хора дългогодишни  вегетарианци, които искат да живеят здравословно се оказва, че са едни от най-болните хора. Затова е най-добре, ако човек не може да се придържа сам към даден режим и не е наясно какво точно прави да се обърне към по-просветен човек, който има също сериозно отношение към храната. Същото важи и за крайните гладуващи, които пък си правят жестоки дефицити в организма, което си има своите последствия. Затова въпросът не опира само до: Четох една книга и ще следвам правилата, които са изброени там, за да съм здрав :) Разбира се, че човек е хубаво да чете, а постът е едно много добро начало и аз ви пожелавам успех! Пол Брег също е добро начало :) :peperudi:
« Последна редакция: 12-12-2014, 19:39:17 от IrenIren »
Активен

Atlantis

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 144
Re:Здравейте приятели!
« Отговор #51 -: 12-12-2014, 19:30:40 »

Ирен, мерси за отговора :)
Попринцип до този момент в живота си съм яла абсолютно всичко, а едно от любимите ми неща е таратор. На този етап мисля, че дори само отказването от месото, солетите и сладките ще ми дойде добре :)
Не знам дали в моя град ще успея да намеря група или компетентен човек, който да ми помогне лека-полека да направя тази трансформация.
Засега ми изглежда доста страшно да се лиша от киселото и прясното мляко. Сирене и кашкавал не ям, защото не ми миришат добре.  :-\
Иначе мисля по един ден в седмицата да почна да карам само на прясно изцедени сокове и вода. Знам, че прабаба ми го е правила това и е била много жилава и здрава жена  :Cherries
Активен

IrenIren

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 17
Re:Здравейте приятели!
« Отговор #52 -: 12-12-2014, 19:42:13 »

Четете Пол Брег :) Той ще ви помогне. Особено захарта... ммм да, тези брутална отрова, и солта, тази още по-брутална отрова... Четете и за млякото, не го подценявайте изобщо! Това е съветът ми :)
Активен

Тихия

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 740
  • Болката е неизбежна. Страданието - по желание.
Re:Здравейте приятели!
« Отговор #53 -: 12-12-2014, 19:50:45 »

Атлантис, добре дошла във форума. Тук има безценна информация, разхвърляна из различните теми. Доста си млада за да казваш, че ти е късно. Коледния пост е добро начало. Чети, експериментирай и се опитай да разбереш тялото си. Животът без болести е възможен и постижим, дори в нашето болно време. Тук сме за да даваме надежда на хората които са я загубили някъде по пътя. Успех от мен.
Активен
Да виждаш е събитие на съзнанието, а не зрителна реакция.

Vov

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1102
  • Познай себе си.
Re:Здравейте приятели!
« Отговор #54 -: 13-12-2014, 00:03:45 »

В семейството ми има няколко случая на близки роднини починали от рак на 33-35 годишна възраст. Знам, че това ме слага в графата с висок риск от генетична гледна точка.
Здравей Тони, добре дошла! Колкото и да съм се опитвал да науча, дали има изследвания в семейства с повтарящи се в поколенията болести (рак, диабет, наднормено тегло, ставни/костни заболявания и др., срещащи се в 2 и повече поколения от едно семейство), досега нито един представител на официалната медицина не е отговорил, че са проведени изследвания и "болестите" не се дължат на повтарящ се модел на мислене, действия, хранене и пиене, а на наследственост.
За това не е нужно да се плашиш. Моите лични, ограничени и неподкрепени с лабораторни методи наблюдения показват, дори доказват, че и да има наследственост, тя е по-скоро предразположение, а не "болест". Дали това предразположение ще се прояви, в каква точно форма и сила, на каква възраст и пр., зависи в огромна степен от дадения човек. От неговото отношение към себе си и решителността му да направи нещо по въпроса... Добре си решила какво да правиш, сега трябва да разбереш по-точно как. Чети тук многото теми, бавно, препрочитай ако трябва, ще намериш.  :flower:
Активен
Искам да променя света - започвам от себе си.
 

Страницата е създадена за 0.104 секунди с 22 запитвания.