Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Суровоядство  (Прочетена 12938 пъти)

lin

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 18
Re:Суровоядство
« Отговор #20 -: 16-11-2018, 07:09:35 »

Да, нека да обесня,
Първо аз живея в други климатични условия на различна географска ширина (справка в "Да се запознаем"),второ не ходя на работа, гледам си децата.Трето, за да си оправя функцията на щитовидната жлеза трябва да си заздравя тялото, за да може то да си възстанови способността  да се самолекува.
Четвърто,
от повече от месец съм  на суровоядство и се чувствам чудесно, но искам освен че ползвам храната като лекарство, да преведа тялото си в лечебно състояние като почистя огромният броѝ токсини натрупани през годините.Това е водещата идея, която ме кара да започна гладуване.
Това е което аз мога да направя за себе си, останалото съм оставила в  Божиѝте ръце.
 Досега не съм правила кълнове, четох за тях в различни източници на различни езици от които става ясно, че глутена няма къде да отиде, няма как да изчезне.  Тази е причината да ги избягвам, но ми трябват протеини и трябва да реша този проблем как да си ги набавям.Ще си направя кълнове и ще видя как тялото ми ги приема.
 Аз съм толерантен човек и приемам чужди идеи, така че ще опитам.
За сега пожелаѝте ми успех в гладуването, което е изпитание за волята.
Поздрави на всички и бъдете здрави !

Активен

Elia

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 494
Re:Суровоядство
« Отговор #21 -: 16-11-2018, 08:31:26 »

Здравей Лин,
права си,че глутена няма къде да отиде в зърната.Но не си права за това,че не се преобразува.Има разлика дали зърната са сурови и сухи, дали са сварени, дали са покълнали с малки кълнчета или дали са поници.В пониците, в кълновете, във варените и в суровите зърна различните вещества, витамини и минерали са различни.Ако желаеш да ползваш протеини , които са от растителен произход това са кълнове от бобови растения.А животински протеин може да се ползва знаеш от какво - риба, месо, морски дарове и др.
И аз съм чела различни книги и сайтове, но не съм видяла някой на 100 % да се е отказал от готвена храна.Повечето само си пишат, но едва ли прилагат всичко.Хората, които прилагат са рядкост и те са хора наистина с тежки здравословни проблеми.Така е при мен, така е и при моята позната.ДА, човек се чувства прекрасно в началото, но с течение на времето ако храненето не набавя всичко необходимо се явяват дефицити.Така и ние в началото по 3 - 4 месеца карахме без кълнове, но кагато започна да пада белтъка и хемоглобина се осъзнахме.Гладът не е всичко.Ако Бог не даде изцеление и да гладуваш полза няма.Има полза ако направиш глад за прочистване, но може и да не се излекуваш.Ако гладът лекуваше всичко аз нямаше да съм на суров режим.С поредни гладувания щях да оправя всичките си проблеми със здравето.Истината е,че причастието когато се вземе с много силно осъзнаване и разкаяние за някой грях е много по - силно от каквото и да е гладуване.ЗАтова сега вече не гладувам, достатъчен е само 1 ден - 24 часа на вода или сух глад.Но само който го е изпитал на гърба си той го знае.Иначе гладът наистина прочиства и възстановява, но понякога когато не се прави правилно може и да навреди.Освен това гладуваш ли трябва активно да почиваш и да нямаш ангажименти вкл. и деца.ЗАщото те изискват грижи.Когато аз съм правила дълги гладувания съм вземала почивни дни.Така е правил и Димитър Станев, но не съм имала други ангажименти.А дали се оправят хормоните с глад според мен не.Това са изпитания тук на земята и Бог ги дава с някаква цел.Режимът на хранене помага само за да облекчим поне малко страданията си от някои болести, но излекуването е трудна и тежка задача и без Божията помощ нищо не става.
Поздрави !
Активен

Vov

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1102
  • Познай себе си.
Re:Суровоядство
« Отговор #22 -: 16-11-2018, 09:19:13 »

... аз лично спрях да го правя това, защото обикновено съм супер стресиран после хем на работа хем гладуване ;)
:Content_14: :Content_14: :Content_14:
Активен
Искам да променя света - започвам от себе си.

ogrizko

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 167
Re:Суровоядство
« Отговор #23 -: 17-11-2018, 19:45:25 »

@lin ...хубаво си решила да гладуваш, но все пак имай предвид, че това е стрес за организма освен лечение ...и че понякога може и да си навредиш ако не си достатъчно внимателна ;) или примерно нещо да поизчистиш, но пък стреса да ти дойде в повече ...както на мен като работя и гладувам примерно :weight_lift: и дори да се чувстваш добре и да ти е леко по време на гладуването и да имаш сили ...идеята не е да ти е кеф и гот и да се наслаждаваш на блаженото състояние, а да си възможно повече в покой и тялото да си впрегне силите за лекуване... но и захранването е важно и това да не си пресилиш с гладуването, особено като нямаш много опит :bleh и обикновено се почва с еднодневни гладувания, но като те слушам колко сериозно се точиш и събират инфо ми се струва, че мислиш да се пробваш направо седмица, но знам ли... :surpris_23: освен това гладуването едва ли ще излекува някакви дефицити ако имаш такива.... примерно едва ли ще си набавиш вит. Д или йод или селен... примерно последното може да си набавиш като ядеш по 2-3 сурови бразилски ореха всеки ден... за вит. Д идея нямам откъде може да се набави O0 а пък ако беше толкова наясно какво правиш, нямаше да имаш световъртежи и работи след суровоядството и т.н. явно нещо бъркаш и не си съвсем наясно ...или поне така си мисля, въпреки че вероятно си напреднала ;) и се чудя защо не си оптимизираш храненето и после да мислиш за гладуване ....ето, ти още не знаеш дори какво искаш ...какви кълнове да правиш, как да ги правиш ...едно друго ...ако решиш и да гладуваш, а едновременно сменят и хранителните си навици и режими ...дали стреса няма да ти дойде малко в повече от последния път със световъртежите? абе, както и да е ....човек се учи от грешките си, така че експериментирай както намериш за добре ...не ме слушай мен, щото преди няколко месеца 2 пъти ходих в спешното след поредните експерименти и щуротии, така че едва ли съм най-добрия съветник какво и как да правиш  :pensif_29:
Активен

lin

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 18
Re:Суровоядство
« Отговор #24 -: 19-11-2018, 07:32:46 »

Много ме разсмя Огризко,
никога не лошо да се усмихваш, благодаря!
Да те успокоя нямам никакво намерение да гладувам цяла седмица, наѝ-много три дена на вода и захранване, може би по Столешников.
 Чакам края на седмицата, когато съм си осигурила спокоѝствие . Знам, че ако не си правил нещо стресът за тялото ти е голям. Аз съм гладувала, но не повече от два дни, но преди няколко години и имам добри спомени от тогава, сега ще опитам да прибавя един ден или два, но съм убедена, че трябва да го направя това гладуване. А на всичкото отгоре много чета и на различни езици, но едно е теорията а друго е практиката. Преди много ме учудваше, че за американците наѝ-важното нещо е каква и колко дълга практика имаш, а след това каква ти е дипломата, вече това отдавна вече не ме учудва. Това беше една от причините да се включа във форума, за съвет от хората с опит.

Дерзаѝ и се грижи за тялото си Ogrizko, за да ти служи. Човек се учи от грешките си наѝ-бързо и добре, така че гледаѝ се да не повтаряш много грешките си, е доколкото може разбира се.   Ние всички сме деца на Бог!
Поздрави, успех и една чудесна седмица на всички добри хора!

Активен

Elia

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 494
Re:Суровоядство
« Отговор #25 -: 19-11-2018, 08:31:52 »

Здравей Лин,
аз си мислех,че имаш въпроси относно по - дългите гладувания - 7 и повече дни.Кратките са лесни и  обикновено не създават проблеми.Така,че пробвай в бъдеще и  6  - 7 и повече дни.Практиката наистина е по - важна от теорията колкото и книги и информация да прочетеш.
Поздрави !
Активен

ogrizko

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 167
Re:Суровоядство
« Отговор #26 -: 19-11-2018, 11:46:58 »

@Elia, кротувай си! тъкмо lin взе да се вразумява да не прави дълги гладувания и ти сега почваш да я насъскваш 7 дни да правела :surpris_22: 3 дни са достатъчни за имунната система да си подобри действието значително и да почнеш на чисто нови режими и работи ...за нея е най-добрия вариант! освен това над 3 дни вече трябва повече грижи и наблюдения, внимателни захранвания и какво ли не ...за повече от 3 дни е хубаво да има доста повече практика и опит  :weight_lift:

@lin, то и аз много чета на разни езици, затова предната година измалко не ме уби ябълковия оцет, а тая - солта :sorcerer - emotloader: дори не искам да си помислям догодина какво ме очаква и дано поне не се налага до спешното да ходя... тъй че си слушай там тялото ако имаш такова, че сигурно и диоптрите си увеличила и тялото се опитва да ти каже да четеш по-малко и да внимаваш повече... значи най-интересното нещо в цялата работа е, че е възможно твоето тяло (пак казвам ако имаш такова?) да реши да се противи на всички супер полезни читания, които си успяла да прочетеш и да има някакво свое мнение по въпросите, които те вълнуват... така че е хубаво да го питаш може би и него и да видиш какво ще ти каже ..и прецени как и доколко да се довериш на мнението му, понеже може пък само леко да се е паникьосало... ама ако паниката продължи по-дълго от очакваното хубаво да се замислиш и може би да му се довериш? :surpris_23:

Поздрави ..и да не вземе някой да се обиди, аз така си пиша понякога просто... :whistling2 - emotloader:
Активен

Elia

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 494
Re:Суровоядство
« Отговор #27 -: 19-11-2018, 13:26:27 »

Огризко,
правенето на кратки гладувания първоначално 24 часови е задължително в началото.Минава се един период на адаптиране и тогава се пристъпва към 3, 6, 7, 14 и повече дни.Но дългите гладувания според мен са по - ефективни за някои болести.Кратките не вършат работа.Но всичко това става постепенно, а не изведнъж да се пристъпва към дълго гладуване.И задължително да се осигурят условия за добра почивка и сгряване на тялото.Да не се допуска в никакъв случай преохлаждане и натоварване с някаква работа.
Поздрави !
Активен

Vov

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1102
  • Познай себе си.
Re:Суровоядство
« Отговор #28 -: 21-11-2018, 21:57:44 »

За (бъдещи) суровоядци:
Едно от силно необходимите условия за цялостно добруване при преминаване на хранене със сурова храна, е старателното сдъвкване на всяка хапка. Дъвчете докато хапката изгуби вкус в устата, докато при движение на езика към небцето не можете да усетите отделни частици от храна.
Тази техника изисква много и упорити тренировки. Който обича себе си достатъчно, ще пренебрегне или преодолее дългогодишния навик да говори по време на хранене. Така ще може спокойно да сдъвче храната. Възможно е също, преди началото на всяко хранене да МУ благодарим, да създадем тържествена атмосфера и чак тогава, в пълна тишина, да пристъпим към хранене.
На мен ми отне години да се науча (не питайте колко).  :flower:
Активен
Искам да променя света - започвам от себе си.

Elia

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 494
Re:Суровоядство
« Отговор #29 -: 22-11-2018, 08:13:35 »

Вов,
аз почти всичко смилам с пасатори, блендери и машинки за мелене на месо.Така трябва да постъпват и всички, които имат проблеми с венци, зъби, стомах, черва и въобще проблем с храносмилателната система.Така,че хората имащи подобни проблеми ще се затрудняват определено да прилагат техники на продължително дъвчене.Но пасаторите и блендерите ще им служат за по - добро и лесно храносмилане.
Поздрави !
Активен

Vov

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1102
  • Познай себе си.
Re:Суровоядство
« Отговор #30 -: 27-11-2018, 00:16:32 »

Ели,
Пак, отново не съм се изразил ясно...
Старателното, продължително, изчерпателно дъвчене не е толкова, и далеч не само за раздробяване на храната. Макар, че наличието на толкова кътници, предполага изначално продължително дъвчене.
То е потребно, за да се отдели в храната много слюнка (имаме 6 слюнчни жлези в устата). А тя не е просто сгъстена вода, а съдържа птиолин и кой знае още колко важни за по-нататъшната обработка ензими и др. хим. съединения... Т.е. по-дълго дъвчене - повече птиолин. Малките размери на добре сдъвканите парченца храна осигуряват по-голяма повърхност за въздействие на следващите сокове и др. Същевременно, докато дъвчем, в стомаха се получават управляващи сигнали за производство на ...стомашен сок. Киселина. И т.н.
Затова предварително смляната, издребнена с електро- и др. уреди храна подвежда хранещия се, че няма нужда от много дъвчене, което е вредно...
Активен
Искам да променя света - започвам от себе си.

Elia

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 494
Re:Суровоядство
« Отговор #31 -: 27-11-2018, 09:20:29 »

Вов,
тук говориш за здрави хора, които нямат проблем със зъби и венци.Хората, които имат този проблем и имат болки и да искат не могат да осъществят продължително дъвчене.Имала съм подобни проблеми и силни болки във венците.Ако не беше йода и солта и до сега щях да имам болки.Слава на Бога пооправих си венците, но отново имам проблеми с продължително дъвчене.А и именно за това повечето хора ползват пасатори и Нутрибулет, и най - вече възрастните хора.Иначе за здрав човек да - трябва продължително и бавно да се сдъбква и преглъща храната.Така се хранеше на времето баба ми и за никъде не бързаше.Но за днешното забързано ежедневие е трудно осъществимо дори и за здрави хора продължително дъвчене и преглъщане.
Поздрави !
Активен

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4053
  • дипломиран рекреативен специалист
Re:Суровоядство
« Отговор #32 -: 29-11-2018, 10:02:45 »

Даа, при забързаното ежедневие много неща са трудни :) Особено ако не са ни приоритет :) Но на практика е просто като боб - който иска здраве - ще намери начин да си забави ежедневието  tooth В противен случай - ще му се наложи да го направи когато се разболее  tooth Подобно на оная крилата мисъл: "Ако не бягаш докато си здрав, ще бягаш когато се разболееш " :)
« Последна редакция: 29-11-2018, 10:04:41 от бате Бино »
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

Vov

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1102
  • Познай себе си.
Re:Суровоядство
« Отговор #33 -: 29-11-2018, 11:58:10 »

Даа, при забързаното ежедневие много неща са трудни :) Особено ако не са ни приоритет :) Но на практика е просто като боб - който иска здраве - ще намери начин да си забави ежедневието  tooth В противен случай - ще му се наложи да го направи когато се разболее  tooth Подобно на оная крилата мисъл: "Ако не бягаш докато си здрав, ще бягаш когато се разболееш " :)
:Content_14: :Content_14: :Content_14:

Според един ...лечител, хората се делели на 2 групи: в едната  - хора, които нямат пари за да възстановят здравето си; в другата - хора, които нямат време да възстановят здравето си.
Когато нещата станат зле - хората усетят и научат, че са тежко болни, и двете групи намират - пари и време - за лечение. Но често е късно.
Активен
Искам да променя света - започвам от себе си.

zhivko

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 201
  • Намасте
Re:Суровоядство
« Отговор #34 -: 29-11-2018, 13:15:53 »

Даа, при забързаното ежедневие много неща са трудни :) Особено ако не са ни приоритет :) Но на практика е просто като боб - който иска здраве - ще намери начин да си забави ежедневието  tooth В противен случай - ще му се наложи да го направи когато се разболее  tooth Подобно на оная крилата мисъл: "Ако не бягаш докато си здрав, ще бягаш когато се разболееш " :)
:Content_14:
Това,което виждаме в огледалото е облеклото на душата ни и е единственото ,което имаме.Така както се грижим за облеклото си да е чисто,изгладено,без"дупки" :),така трябва да се грижим и за тялото си,защото,ако не го направим,то ще ни застави.
Активен
"Нещата, които никога няма да научим, са тези, които сме убедени, че знаем"  Джузепе Донадеи

zhivko

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 201
  • Намасте
Re:Суровоядство
« Отговор #35 -: 08-08-2019, 12:45:00 »

 Скъпи ,Приятели,
от няколко дни се завърнах към суровоядството.Останаха ми киноа ,амарант,просо,гречка зелена и др.варива.Дали след накисване мога да ги ям като лимеца.Помня преди мн години,когато бях пак суровоядец и експериментирах,че накисвах просото ,но нещо не ставаше.
Благодаря ви предварително!
Активен
"Нещата, които никога няма да научим, са тези, които сме убедени, че знаем"  Джузепе Донадеи

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4053
  • дипломиран рекреативен специалист
Re:Суровоядство
« Отговор #36 -: 09-08-2019, 09:04:56 »

Е не пречи да ги понакисваш и в гореща водица :) Някои от продуктите ще изискват  да е вряла, за други ( като киноата напр. ) може да е и с по-ниска температура. Амарантът изисква варене, него няма да успееш да го надхитриш :) Оризът - също.( иска си поне 2 мин варене )
Сам ще се ориентираш.
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

zhivko

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 201
  • Намасте
Re:Суровоядство
« Отговор #37 -: 09-08-2019, 10:09:50 »

Е не пречи да ги понакисваш и в гореща водица :) Някои от продуктите ще изискват  да е вряла, за други ( като киноата напр. ) може да е и с по-ниска температура. Амарантът изисква варене, него няма да успееш да го надхитриш :) Оризът - също.( иска си поне 2 мин варене )
Сам ще се ориентираш.

Жив и здрав бъди! :Content_22:
Активен
"Нещата, които никога няма да научим, са тези, които сме убедени, че знаем"  Джузепе Донадеи
 

Страницата е създадена за 0.099 секунди с 22 запитвания.