Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Мухъл, плесен , пеперуди....  (Прочетена 4023 пъти)

zinaida

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 200
Мухъл, плесен , пеперуди....
« -: 09-11-2014, 16:00:31 »

Потърсих предварително из темите , но не срещнах подобна такава , а за мен е важно та реших да питам.
От както ( преди около 7 месеца) попаднах в този форум промених на 360 градуса храненето си ( съответно и това на мъж ми и детето )
Съответно в къщи основните храни станаха зърнени, бобови, кълнове, ядки , плодове и зеленчуци .
И се появи Проблемът -който и шкаф да отворя все някоя пеперуда ще излети , около плодовете на масата, все едни мънички мушици хвърчат. Така свикнах вече с тез твари, че почти ги усещам като нормално присъстващи обитатели у нас.. Обаче реших да попитам Вас ( повече прочелите и знаещи от мен ) : следвайки логиката, че пеперудите се излюпват от яйца , гъсеници и т.н. , до колко е опасно за здравето съжителството с тези твари ( визирам консумацията на оплютата от тях храна и връзката с паразитите в телата ни?
Това първо.
После да се оплача и попитам друго. 2-3месеца чаках един познат да ми донесе домашни орехи ( човекът е точен много и проверен във времето) , та дочаках го аз и прибрах  двата килограма орехи в едни големи плътно затварящи се стъклени буркани. Действието се случва преди 2седмици, като периодично вземах по една шепа , киснех ги 10-12 часа и ги хапвахме. Така до днес ,когато се вгледах случайно в единият стъклен буркан и с ужас установих , че всичките орехи са забулени в зелена плесен и мухъл . Естествено изхвърлих всичките орехи ( почти със сълзи на очи , не заради парите ,които съм платила , а заради нетърпението с което ги чаках и щастието че съм открила нещо полезно , истинско и чисто, което да хапваме..Та това от което се притесних ,е че и в буркана,от който бяхме яли имаше единични мухлясали орехи. Съответно изхвърлих всичките орехи. Въпросът ми е -до колко е опасно това, че сме яли от тях. Защото е ясно , че мухълът е започнал да се образува много преди да стане видим на повърхността....
И последно питане ( също не маловажно). Купуваме си по-голямо количество био зеленчуци ( сега колко е био и какъв е смисълът е друга тема ) , но понеже Моравско село пращат един път в седмицата , съответно количествата са по-големи.
Обаче след няколкодневен престой в хладилника , с ужас установявам че по черната ряпа и по няколко от доматите има малки петънца по които е започнало да се образува мухъл. Какво правите в този случай -изхвърляте всички зеленчуци , влизали в досег с мухлясалите ( което значи всичко в хладилника) или изрязвате мухлясалото и изяждате останалото. За платената цена и хвърлените пари на вятъра няма да коментирам , че ще ми прилошее  вече :Confus_3:
Аналогичен случай имах и с едни райски ябълки . Щастлива че съм намерила производител, реших да си купя 2 щайгички направо ( да си ги оставя на хладно и да си ги консумираме поетапно. Да обаче днес гледам -при част от ябълките се появила мухъл , а все още не са узрели да стават за ядене.
Какво правите вие в тези случаи -хвърляте всичко ( защото примерно сте чели за изключителната вредност на таквиз храни ) или изрязвате само засегнатите части и хапвате останалото.
Съжалявам за обстоятелственият пост, но това е част от ежедневната ми вътрешна борба и ми се иска да получа ценна и достоверна информация ( мисля че няма по-подходящо място в интернет пространството) .

По повод на пеперудите и молците прехвърчащи в къщи мислех , че ще реша кардинално проблема като затворя всичко в херметични стъклени буркани, но уви , не помогна.
Знам че решение е да съхранявам във фризер ,но за съжаление -много е малък и нямам място никакво.
Вероятно и друг е имал моите проблеми. Споделете как постъпвате Вие?
Активен

Евгени

  • Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 88
Re:Мухъл, плесен , пеперуди....
« Отговор #1 -: 09-11-2014, 17:01:00 »

Орехи в стъклен буркан няма как да не хванат мухъл. Аз купувам орехи с черупките и от време на време чупя и приготвям определено количество за ядене, но не за повече от седмица напред. Ядките поставям в стъклена бонбониера и на стайна температура. Същото е и с бадемите и лешниците.
Дозряващите през зимата круши и дюли увивам в хартия. Някои от тях се скапват, но не засягат съседните и щетите са минимални.
При зимните круши има една особеност /имам предвид за круши от дървета в домашни дворчета и задължително непръскани/. Когато има червейче в плода, той узрява по-бързо /максимум до средата на ноември/. Изчаквам ги да видя до тогава кои ще узреят и останалите увивам в хартия.
Ябълки /сорт Айвания/ и мушмули съхранявам в обикновени щайги. И между тях някои се скапват, но не голям процент от общото количество.
Според мен мухълът по кората на репите не е проблем. След обелване отвътре е важно да няма поражения. Познава се лесно - мирише свежо.
С райски ябълки нямам опит, но до 2-3 години ще имам собствено производство и ми е важно някой да сподели опит за съхранението им през зимата.
Активен

Nelli

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 141
Re:Мухъл, плесен , пеперуди....
« Отговор #2 -: 09-11-2014, 22:50:00 »

Може би тази година е особено лоша по отношение на качеството на реколтите. Още лятото бях много  изненадана от буркана с бъза и акацията, който представляваше зловеща гледка и ми трябваше време да се сетя какво точно е това, бях го снимала и мислех да го кача, но каква полза... Тогава обвинявах наляво и надясно онези със самолетите отгоре, нали видях реколтата на череши, зарзалите, на ябълките, на домати, лешниците, орехите- то това дори не подлежи на дискусия, истински ужас е.
 Дали е влажност, отрови или епидемия от гъбични - за мен вече няма значение, ще се мине без много неща,  а напролет какво ли ще бъде...
Затова каквото може - фризер, каквото не - сурово и докато има. И както стане...
Може би и житуването тази година ще е проблемно, поне в частта с орехите и меда
Активен

Vov

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1102
  • Познай себе си.
Re:Мухъл, плесен , пеперуди....
« Отговор #3 -: 11-11-2014, 09:38:42 »

Хм, орехи се отглеждат и ползват за хранене от векове...
Винаги се оставят да изсъхнат добре - обикновено на таван. След това (2-4 седмици) се прибират в платнена торба, кошница или делва - все съдове, които  позволяват проветрение. Иначе - плесен, мухъл и пр.

Има и по-съвременен метод за прекратяване действието на червеите в орехите: може да се поставят за 2-3 дни в камерата на хладилник - на -18 градуса никои червеи не оцеляват. Нооо - ще умъртвим и ядките.
Активен
Искам да променя света - започвам от себе си.

zinaida

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 200
Re:Мухъл, плесен , пеперуди....
« Отговор #4 -: 11-11-2014, 20:57:40 »

..Благодаря на всички включили се. Аз си взех поука за орехите така или иначе , още в момента в който ги изхвърлих. Пуснах темата по-скоро с надеждата повече прочелите, по-знаещите из между Вас , да споделят от позицията на опита в книгите ( основно в частта с паразитите) да споделят до каква степен е резонно да се консумира примерно  плод , чиято една част е започнала да гние , зеленчук , който има наченък на мухъл, брашно , съхранявано в буркан в шкаф от който изхвърча пеперуда...Ето днес в стъкленото бурканче , където съхранявах Годжи беритата си , забелязах бял червей ( образувал се явно от само себе си) и изхвърлих всичко. Но колко е опасно , че сме яли от всички тези храни -това се питам аз...
Активен

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4053
  • дипломиран рекреативен специалист
Re:Мухъл, плесен , пеперуди....
« Отговор #5 -: 11-11-2014, 22:09:16 »

Точно тогава явно съм внимавал в час, защото специално за мухъла ми е останал спомен още от урокът по биология в 8ми клас на Немската гимназия, (това е било през 84-та ) когато фрау Вицман ни каза, че не бива да ядем от бурканчето с конфитюр или лютеницата, ако в единият му крайчец е започнало да мухлясва.  Мухалът бил проникнал и в останалата част, нищо че не го виждаме. Семейство Витцман бяха най-изтънчените и интелигентни преподаватели , които съм имал, и никога не съм изследвал и ревизирал това нейно твърдение  :Content_22: 
Сега,знаейки малко повече от тогава, съм сигурен , че това е така. Същото е като да ти кажат, че имаш златист стафилокок само в гърлото ,защото само то ти е възпалено и  защото там са го намерили лаборантите   tooth
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

zinaida

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 200
Re:Мухъл, плесен , пеперуди....
« Отговор #6 -: 15-11-2014, 13:09:27 »

М даааа , разбирам -изхвърляте всичко. Ок.
Разумът сочеше същото, но се надявах вътрешно, някой да опровергае теориите с някоя нова информация.. 
Благодаря.
Активен
 

Страницата е създадена за 0.08 секунди с 23 запитвания.