Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Възстановяване и поддържане на здравето  (Прочетена 126144 пъти)

Vov

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1102
  • Познай себе си.

Здравейте всички стремящи се към Здраве!

Благодаря на всички, които ме насърчават!  :)
След известно чудене реших да напиша (ох, лелее  :surpris_23:) всичко, което съм преживял и научил - от безкрайното море от знания - през последните 26-7 години в областта на възстановяване, подобряване и поддържане на здравето.
Като нямам претенции за владетел на истината от последна инстанция, приемам всички въпроси, забележки и пр.

Всичко написано от тук нататък е лично мое мнение и не трябва да се приема за истина. Не нося отговорност, ако някой реши да ползва написаното, за да (се) лекува или по друг начин.

Съществуват учудващо много пътища към физическо и духовно здраве, при това - известни от хилядолетия. Направо е унизително как човечеството не върви по тях, а се плъзга по тъжните пързалки, старателно подготвяни и поддържани от силния съюз между производители на лекарства, част от лекарското съсловие (силно зависимо от предишните) и правителствата...

Та, преди тридесет и пет години си бях обикновен български военен летец. Обучавах курсанти да стават летци-изтребители. Е, летците сме обект на доста чести и подробни медицински прегледи, изискванията към разните показатели на здравето ни са доста строги...
През пролетта на 1981 г преминах успешно дори значителна част от медицинските прегледи за космонавт.
Към 1987 -8 гг "изведнъж" имах дископатия (не можех да стоя наведен и полунаведен) почна да ми пада косата, зъбите... Накрая получих и силни сърбежи от външната част на ушните канали - след чесане се разраниха, почна да изтича бледожълта/розова течност... Получих и безкрайно кихане - към 10-11ч преди обяд като ме грейне слънцето, почвах да кихам - около 4-5 часа (!!!) през 20 - 40 секунди... Просто не ми се спомня.
Разбира се, престоях 31 дни в отделенията на Военномедицинска академия... с точно никакво подобрение. Все пак, тогава научих един много важен урок. Ето го:

В редица състояния на хората се предписват големи дози противоалергични лекарства.
Активен
Искам да променя света - започвам от себе си.

миа

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 201

Здравей, Вов!
Това е само началото, предполагам.
Вероятно си извървял доста дълъг, труден, но и интересен път към възстановяването и устойчива поддръжка на здравето ти, който си заслужава да се сподели. :Content_22:
Активен
Тайната на здравотворният живот се крие в хармонията между дух, тяло и разум.

Daniella

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 164

Много интересно започваш Вов, нямам търпение да прочета нататък  :)

Би ли ми пояснил какво трябва да означава последното ти изречение, моля.

Все пак, тогава научих един много важен урок. Ето го:

В редица състояния на хората се предписват големи дози противоалергични лекарства.
Активен
Stay Hungry Stay Foolish

Vov

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1102
  • Познай себе си.

                       ***  Продължение    ***

Някои хора пък си променят предписаните количества и вид противоалергични лекарства по свое "висше и обосновано" решение. :Content_4 - emotloader:
Така лекуващите ме лекари от 2 отделения във ВМА през пролетта на 1988 не откриха нито един микроорганизъм в сърбящите ме до полуда и сълзящи уши и решиха, че е някаква алергия, още повече, че проявявах такава - спрямо пряка слънчева светлина. [Всеизвестно е, че всеки, като му се докиха, търси да погледне светлина, за да кихне по-силно и по-бързо, но моето беше мъчение...]
В първите дни след началото на приема на няколкото противоалергични отрови, се чувствах вял, отпаднал, сънлив, неработоспособен и т.н. Това се дължи (главно) на намаленото кръвно налягане. След това организмът ми се приспособи и постепенно уж се нормализирах... Тъй като престоят ми в болницата се удължаваше, започнах да правя леки общофизически упражнения – дишане, протягане, клякания и лицеви опори – не исках да се превърна (да ме превърнат) в „мекотело”, както се изразявахме тогава... ;D
В един прекрасен ден ми спряха противоалергичните неща. Без да ме предупредят за възможните промени. Така аз си продължавах сутрешната физ-загрявка и едва не се убих. След 1-2 или 3 дни, при поредното изпълнение на лицеви опори изведнъж почувствах 1-2,3 тежки удара по слепоочията – като че тежък чук ме тупкаше... Замръзнах на пода и известно време не знаех какво става, не смеех да мръдна, уплаших се здраво от неизвестна причина... Чукането бързо намаля и изчезна. Внимателно се изправих и тръгнах да легна. По коридора срещнах дежурната сестра (време – 06:30 сутринта) и с нетърпящ възражение тон я помолих да измери кръвното ми налягане. Оказа се, познайте : 140/100 (!!!) При постоянно и дълготрайно налягане около 100-115/65-70, а в последните 10-15 дни – значително по-ниско, този ръст беше огромен. Изпълнението на лицеви опори го е повишило още и съм бил на милиметър от спукване на кръвоносен съд в главата или в сърцето... с известните ни тъжни последици.  :flower:
Бях много бесен на лекарите: просто трябваше да ми кажат, че така, както при започване на големи дози противоалергични кръвното налягане спада, при тяхното спиране то се вдига и е необходимо да изчакам 4-5-6 дни без интензивни физически натоварвания... Просто, като въздържане от храна, но можеше да ме убие. :Confus_34: Затова не е добре да се опитват разни методи и терапии, току що измислени, без никаква обосновка.

Още в болницата обърнах внимание, че като пропусна някое хранене, сълзенето на „ексодат” от ушите ми доста или значително намалява. Това си спомних по-късно, когато се запознавах за първи път с лечебния метод Временно въздържане от храна + упражнения.
Така и бях изписан от болницата – без никакво подобрение.
Тръгнах отново на работа, периодично сменях памуци в ушите... дори не искам да си спомням. И чак тогава, когато бях почти готов, срещнах първия си учител – проф. Николаев   :pensif_29:„Голодание ради здоровья”. По-късно беше Пол Брег „Чудо голодания” май беше заглавието на руския превод, д-р Шелтън и т.н.  :Content_22:
Нека направя едно уточнение. Не обвинявам „лекуващите” ме лекари. Те толкова знаеха. По-късно научих, че и в България е започнат (вероятно през 70-те) да се чете цял официален курс лекции по лечение чрез временно неприемане на храна :Content_14:. Чели, чели, от октомври до Нова годинаааа. Тогава дошъл един партиен вожд и ги наругал и забранил да се занимават с такива упадъчни неща... и край. Никой повече официално не е преподавал тази материя. А се оказва, че тя е известна от преди Христос. Да не говорим, че мнозина са наблюдавали други висши бозайници (кучета, котки, коне и др.), които в определени състояния си намират някаква трева, хапват от нея, повръщат здраво и няколко дни нищо не ядат... и се оправят!
Активен
Искам да променя света - започвам от себе си.

zzaska

  • Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 54

Лудите Господ ги пази   :weight_lift:  ..радвам се, че все пак си се разминал с най-лошото (от предния пост, не си дал резюме и ще те четем като роман с неизвестен край  tooth ). Колкото до лекарите, мисля, че ви е куцала обратната връзка, и ти е трябвало да си кажеш какви ги вършиш, все пак те се предполага, че знаят въздействията и биха те предупредили.. ама едва ли им се случва често  пациентите им да тренират сутрин  tooth

..чакам с нетърпение продължението   :peperudi:
Активен

Daniella

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 164

Вов, много леко ти тече мисълта, приятно и интересно е да те чете човек  :love_026:
... направо се записвам да получавам известия за новите ти публикации.
Активен
Stay Hungry Stay Foolish

zzaska

  • Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 54

Вов, много леко ти тече мисълта, приятно и интересно е да те чете човек  :love_026:
... направо се записвам да получавам известия за новите ти публикации.

Подкрепям напълно.. и на мен ми харесва начина по който описваш какво си преживял. Явно просто си бил нужен на Земята, а не в космоса  tooth
Активен

Евгени

  • Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 88

И на мен ми е интересно. Продължавай.  :Content_14:
Активен

Vov

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1102
  • Познай себе си.

Ххх-хоп, приятели, по-леко с похвалите, да не ми се развали стилът... :-[

Във всички военни организации по света денят започва с физическо натоварване... от векове. И, аз си мисля, че военните лекари го знаят... няма значение. Имам още няколко случая на близки срещи с края на земното ми битие и съм непрекъснато и от сърце благодарен на Главния разпределител, че ми е помагал той да не настъпи... до сега. Убеден съм, че е само полезно, ако често (колко често - всеки сам решава) си даваме ясна сметка, че дните ни са краен брой и нищо не можем да отнесем от този свят, освен духовно развитие.

Така, прочетох книгата на проф. Николаев, позверих се и я оставих. След 40-50 дни я прегледах отново... Голямо чудене падна.
 В три поколения невежествени семейни традиции в моето семейство, всички деца трябваше да ядем много и винаги, и от сутрин до вечер, и още и още... А аз бях и единствено момче всред 5 други момичета (братовчедки и пр.). По-късно в авиацията работният ден започваше със закуска (след физзарядката) независимо колко е часът, а после започваше истинска та работа (полети и пр.). По време на полети имаше и допълнително хранене - между закуска и обяд, или между обяд и вечеря...
...Към наследствените предразположености към костни заболявания, при мен се добавиха крайно неправилното хранене в детството, допълнено и развито в авиацията, и големите претоварвания при полети с курсанти - фигурен пилотаж. Тогава ядях месо по 3 (!!!) пъти на ден! Шоколадът ми беше омръзнал, пушех... И за никакви разделни хранения не ставаше дума.
С тази моя "култура" на храненето, голямо чудене падна - как да приложа метода на проф. Николаев. Нерешителността ми се допълваше от препоръката на професора да не го правим сами първия и втория път, а да си намерим ръководител: лекар, който лекува по този метод, или лечител (като Пол Брег или като мен - сега), който го е правил поне 20 пъти!
Търсих, търсих, над 3 месеца и не намерих ръководител.
Накрая измислих:
1. Нямам друго решение.
2. Мечка страх, мен - не страх (голяма мъдрост  :Confus_3:).
3. Ще го направя в мъъничък срок.

И го направих - 7 дни и нощи не приемах храна!  :surpris_22:
Активен
Искам да променя света - започвам от себе си.

veronika

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 129

И аз следя с интерес написаното от теб VOV :Content_14:
Активен

aichryson

  • Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 73

Vov, чакаме с нетърпение, да пишеш!   :love_028:
Активен

zzaska

  • Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 54

..завършваш постовете като сериал - на най-интересното  tooth   

 ..развръзка и дали аджеба е оцелял след 7-те дни глад, очаквайте в следващия пост  tooth
Активен

Vov

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1102
  • Познай себе си.

Хм, аз пък си мислех, че ще има въпроси, коментари, 'що така?..', 'не така..' 'по-напред...' 'по отстрани...' и пр., като оная работа пред ЦУМ... ;D.

Седем дни и нощи в студеното време на късната есен на 1988 и к'во? Живеех си в чистия град София, ходех си на спокооойната си военна служба... Беше ми много студено, болезнено студено особено сутрин при отиване на работа.Не смеех да кажа на колегите какво правя и продължих да си пуша, макар и много по-рядко, дори пиех кафета...Пиех и черен (!!!) чай. Точно както е казал професорът: Каквото и да прави човек, с книгата в ръка да върви, пак ще допусне големи и опасни грешки.
Но, тъй като изходното ми състояние беше много плачевно, пак получих бързи, резки положителни изменения: влудяващите кихания и още по-влудяващи сърбежи изчезнаха - дори имах усещането, че нямам нос и нямам уши...  :surpris_22:
Позахраних се някак си, възторгнат от щастие, че съм намерил ПЪТЯ! Поради падане на сняг, реших да изчакам зимата. Прочетох внимателно още веднъж книгата. С ужас открих повечето идиотии, които свърших, но нищо не можеше да помрачи възторга ми!
Като примерен обучаем, отново търсих ръководител и отново не намерих.
На 15 март 1989 започнах "пълноформатно" временно въздържане от храна. Временно, временно, 15 дни. Втората седмица успях да изляза в отпуск. Продължиха подобренията в състоянието на ушите и носа ми, силно намаляха болките в кръста и се увеличи издръжливостта ми в изправено и леко наведени положения, които преди бяха изпитание за мен.
Всички тези действия, придружени, както мнозина тук вече знаят, с ужасяващи спадове в настроението и общото състояние, последвани от леки подобрения и пак обратно, преживявах и устоявах на непрекъснатите оплаквания на близки и познати, прогнози, че ще се разболея, ще умра, не изглеждам добре, много съм се влошил и пр. и пр. - и това сте го преживявали... Ми, беше трудно, но имах ясни и силно желани цели. Това и може би професионалното изграждане ми дадоха необходимата устойчивост и упоритост да проведа всичко до край. Купих си и сокоизтисквачка, плавно преминавах към "нормално" хранене...
Тук най-голямо внимание заслужават "страничните ефекти", които ми се случиха по ПЪТЯ. Дойде ред отново да хапвам от любимата ми храна - месо. Майка ми беше на гости, купила месо, запекла и пр., сервира ми и радостно ме гледа, как най-накрая ставам "нормален" човек... Хапнах една хапка, предъвках я точно 2 пъти и ... я изплюх. Не знаех какво точно става. Мам подскочи, взе друго месо и бързо го "направи". Опитах и него - не ще, не ми се яде месо. И така, до днес. Всяка година опитвам по 1-2 до 3-4 пъти по една хапка месо - да проверя как е на вкус... същата работа.
След още 10тина дни реших, че отново е време да си пуша... Купих си цигари, запалих една - гадост. Хвърлих всичко и така - до днес и докато съм жив. Случва ми се хора да пушат около мен, доколкото мога ги избягвам, но не изпитвам никакво желание да пуша за да проверявам нещо...  :Content_14:
Разбира се, периодът на захранване винаги е потопен във възторг, който преминава в екстаз. Степента на приятност и на успешност на лечението зависи от степента на правилност на прилагането, всички малки донастройки, разговори, мисли, действия, упражнения, правилното дозиране и редуване на физическа активност с почивка, правилно поставените цели, решението, че с цялото си същество постигам тези цели, осигуряване на достатъчно време, в което можем спокойно да мислим само за себе си... Ръководителят знае всички тези неща и е способен своевременно да ги прилага, дозира и променя.
Така завърши най-трудната част от новия ми ПЪТ. Познанието, прилагането му, съвършенно обективната оценка за постигнатите резултати - вече никой не можеше изобщо да ме смути, камо ли отклони от ПЪТЯ... :)
Активен
Искам да променя света - започвам от себе си.

veronika

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 129

Браво VOV  че си намерил пътя за себе си и си се оправил.
Първите 7 дена в които си гладувал и си ходил на работа не ти ли беше отпаднало, да ти се вие свят....?

Да те питам мислиш ли, че с гладувания могат да се оправят полипи в носа? Имал ли си такъв случай в практиката си?
Аз до този момент успявам само с по един ден глад и пак  ми става много отпаднало вие ми се свят,
за ходене на работа гладувайки на този етап не мога и да си помисля.
Въпреки това астмата ми затихна, но възпалението ми изби в полипи в носа.
Така се увеличиха че не мога да дишам през носа изобщо и не знам какво да правя.
УНГ лекаря разбира се настоява за операция, а не искам 3 та такава.
Активен

zzaska

  • Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 54

Браво VOV  че си намерил пътя за себе си и си се оправил.
Първите 7 дена в които си гладувал и си ходил на работа не ти ли беше отпаднало, да ти се вие свят....?

Да те питам мислиш ли, че с гладувания могат да се оправят полипи в носа? Имал ли си такъв случай в практиката си?
Аз до този момент успявам само с по един ден глад и пак  ми става много отпаднало вие ми се свят,
за ходене на работа гладувайки на този етап не мога и да си помисля.
Въпреки това астмата ми затихна, но възпалението ми изби в полипи в носа.
Така се увеличиха че не мога да дишам през носа изобщо и не знам какво да правя.
УНГ лекаря разбира се настоява за операция, а не искам 3 та такава.

Според мен, ако проблемът ти е само в следствие на полипи, може лесно да ги изчистиш с глад. Организмът ще ги усвои. Може да пробваш да ограничиш млечните, те са слузообразуващи. Ако ти е трудно гладуването, пробвай на плодови и зеленчукови сокове или само плодове и зеленчуци една седмица.. зависи колко драстична промяна ще е това за теб, предвид настоящия ти начин на хранене. Но във всеки случай, каквато и прочистваща програма да избереш, ще имаш ефект.

Аз също имах проблеми с полипи, но моето не беше сериозно... дори не знаех, докато не ми казаха, че похърквам нощем  tooth ..усещах само едно леко, но перманентно запушване на носа. Често правя по 1-2 дни сухо гладуване и дава резултат бързо.  :angel:
Активен

veronika

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 129

Благодаря  zzaska за съветите...ще трябва да се взема в ръце и да направя нещо :)
Активен

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4053
  • дипломиран рекреативен специалист

Някои махат полипите и без гладуване  :)
За АСД съм споменавал нерядко тук, подготвям и тема, която ще се появи някой слънчев ден  :Content_22:
Ето набързо излязоха 3 отзива за лечение на полипи с помощта на АСД-2.
http://www.woman.ru/health/medley7/thread/3931892/
пост 20
http://www.medsvit.com.ua/%D0%90%D0%A1%D0%94-%D0%B2%D0%BE%D0%B7%D0%B2%D1%80%D0%B0%D1%89%D0%B0%D0%B5%D1%82-%D0%BA-%D0%B6%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B8.html

http://z0j.ru/article/a-1307.html

Ако не можете да си го доставите от рускоговорящите страни, обадете се , имам няколко шишенца останали.  :Appetit_17:
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

Vov

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1102
  • Познай себе си.

Вероника, точно и само полипи не съм лекувал до сега. Споменаването на астма говори за по-цялостно, от много фактори, и продължително замърсяване... Нямам информация, от  която да следва, че не биха се повлияли/изчезнали. Всички други хронични УНГ състояния направо изчезват!
За радост на всички астма, както и ВСИЧКИ алергии, ни се случват поради общо и дълготрайно (години) замърсяване. Повлияват се прекрасно, още от първия курс.
Тук "общо" разбирам: от повече от няколко замърсители, от повече от един ВИД замърсители (т.е. хранене, дишане, пиене, мислене, всякакво влияние от хора и природни фактори, кармични прояви...).

За още радост на всички, досега не съм срещал, нито съм чел за случай на ПРАВИЛНО прилагане на метода Временно въздържане от храна + упражнения , който да не е дал медицински значими, видими резултати.Трайното и пълно излекуване зависи не само от правилността на прилаганото лечение, но и от ЦЯЛОСТНАТА промяна на личността - ако тя желае... :pensif_29:.
 Вероятно тук е подходящо да припомня противопоказанията за обсъждания метод. Те са Болест на Адисон, напреднала бременност, напреднал рак, напреднала, остра туберколоза, както и всички остри възпалителни състояния: апендисит, синузит, отит, ангина, мозъчни, гангрена и подобни...
Дори и тук внимателният читател вероятно ще си спомни от какво е лекуван Пол Брег..., какви са били резултатите от лечение на бременна, а по-късно ще опиша един скъп за мен случай на рак...

Всъщност няма нелечими състояния (още наричани заболявания). Има обаче степени на увреждане на органи и системи, които не може да бъдат възстановени!

Та, вероятно така ще върви: разказ, отклонение, пояснения и после - пак.

Да, разбира се, самостоятелно прилагане на метода или негово подобие е опасно, може да е вредно и не го препоръчвам.

При наличието на ръководител, поне в случаите, които ръководя, лекуващият се изцяло ми се доверява, цялата отговорност е моя... Така част от страховете и страданията отпадат и се "прехвърлят" към мен и това улеснява процеса.
Затова малко след началото на лечението отиваме в санаториум - извън работа, семейство, голям град, обичайне дразнители, функции, стереотипи, задължения и пр. Време - само за лечение.
Да, кръвното налягане спада и това изисква съответни подходи, действия, техники, особено в някои, иначе стандартни дейности.
Дали налягането спада от 200/160 на 160/120 или от 100/60 - на 80/40 - няма значение. Мозъкът остава без кръв, т.е. без кислород и въглехидрати, също няма кой да отнася мръсното... и пр. Това, както и доста други неприятни в началото прояви, е мааалка цена (която аз и всички желаещи да подобрим и задържим здравето си, с готовност плащаме), на фона на иначе непростимите злоупотреби, причинени от безкрайните епидермални наслади и неоправдания мързел  :essen:  :(. В хода на лечението тези неприятни състояния постепенно отслабват и изчезват.
[Ако на някой усилията му се струват прекалено високи, моля да ги сравни напр. със смяна на тазобедрена става, операция на дискове, всекидневно приемане на скъпи и отровни лекарства, операция от рак, лъчетерапия, химио... и пр. зловещи, с, както Бино спомена, 2% вероятност за успех издевателства над многострадалните ни тела.]
Има голяма светлина! Тя не е в тунел, тя е пред нас, в простора! :)  :Content_22:
Активен
Искам да променя света - започвам от себе си.

veronika

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 129

Благодаря VOV чудесно си го написал.
Активен

Vov

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1102
  • Познай себе си.

При всяко общуване, най-важно е какво другата страна разбира от това, което се опитвам да й кажа (напиша).

Отдавна имам потребност да уточним някои термини, понятия. За да се разбираме по-лесно, еднозначно, от един път. Ето моите разбирания, естествено силно повлияни от моите учители:

Въздържане от храна: съвкупност от умствени и физически действия за освобождаване на тялото на извършващия ги от натрупани замърсявания - до усвояване на всички мастни запаси на тялото.Извършващият не приема храна, приема вода.

Глад: Живеене без храна в периода след усвояване на всички мастни запаси на тялото. Животът се поддържа като се усвояват белтъчини от мускулите. Приема се вода.

Сухо "гладуване": живеене без приемане на храна и вода. Животът се поддържа за сметка на усвояване на мастните и калциеви запаси на тялото.     ["Изтеглянето" на калций при всяко обезводняване, силно нарушава здравината на костите.]
Активен
Искам да променя света - започвам от себе си.
 

Страницата е създадена за 0.072 секунди с 23 запитвания.