Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Ако се чудите какво да закусите. "Закуска за шампиони"  (Прочетена 12487 пъти)

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4053
  • дипломиран рекреативен специалист

С радост споделям какво закусвам напоследък. За някои може да е интересно , а други могат дори и лично да го изпробват  :Appetit_17:
Спокойно можем да я наречем " закуска за шампиони" , нищо , че има и други претендиращи за това заглавие, но нашето творение, както знаем, е винаги по-добро от тяхното   tooth
 
Закуската е мое изобретение, с което се гордея, за разлика от някои други мои "авторства" .. tooth
Сурова, вкусна, бърза! ,проста и лесна за изпълнение, засищаща, и най-важното- с висока биологична стойност!
( Какво беше това последното?  ;) Това е храна, която е МНОГО  "хранителна" , но изискваща  МАЛКО енергия, за своето разграждане.)  Доста продукти отговорят на това условие - напр. плодовете, но те пък не засищат и ако си много гладен , рискуваш да преядеш с тях и после трябва да мине доста време преди да отидеш във фитнеса :) (Като  може да ти се наложи предварително да си се отбил непредвидено и до тоалетната  ;D )Докато  този вариант е същевременно и калоричен, което значи, че се наяждаш с малко и коремчето ти е благодарно , че си го оставил да му е лекичко :)

СУРОВА КАША
Стривам на прах ( с кафемелачката):
сурови слънчогледови семки,
ленено семе,
сусам ( белен и небелен)
елда сурова ( да не е от бланшираната)
сурови тиквени семки
сурово кашу
трици ( овесени или каквито там има)  - от тях малко слагам, пречкат се на вкуса :)
 стафиди, сухи боровинки..

Не е задължително всичките съставки да участват, каквото имате под ръка, това слагате.
Съотношения също няма - набързо ще се ориентирате от кое повече или по-малко..
Та към тази суха смес се добавя топла вода докато стане гъста каша, солчица ( за който я ползва) и евентуално нещо за подслаждане.
Може да се консумира и веднага, но ако постои 20-30 мин. се яде по-лесно, най-вече елдата "се отпуска" , а и другите съставки поомекват, по-добро става и на вкус.

Важно за напредналите! Както знаете ,  пълноценното разграждане на въглехидратите започва още от устата ,в която се отделя ферментът птиалин. ОБАЧЕ този фермент се отделя само ако липсва вкус на сладко. Тоест - ако добавите здраво медец, ферментът не се отделя.  :'(
Естествено , на едно 4 годишно дете не е лесно да се обясни какво е "фермент" , затова се подслажда, защото иначе то ,не му ли е вкусно, никога няма да оцени всичкото това хранително богатство, :)

Аз лично съм си намерил петмез ( маджун) от тръстикова захар ( това е много рядък домашен продукт, има го само на едно място във Варна)  който добавям в много малко количество. Петмезът намирам за изключително вкусен, той добавя свой собствен специфичен карамелен аромат, а  е  и един съвсем здравословен подсладител.

Тази каша "вкарва " немалко макар и добри растителни мазнини, затова всеки трябва да си реши какво количество от нея да си направи. Важното е , че съставките не влизат в противоречие, след като дори моят чувствителен стомах  (  почти разгромен от 2 години "армейско" хранене , последвано от дълги години бързо гълтане и полупреяждане ) , не реагира  с  оркестрално допълнение  или БОВ - бойни отровни вещества от дълбокия резерв, както му се случва с някои други ястия  tooth  

Аз лично си приготвям една средно голяма купа с тая каша и хапвам после ( за донаяждане  :Appetit_17:) още малко сварено вече просо, лимец, киноа, ръжени ядки  или нещо подобно.

Напомням правилото за оптимално приготвяне на зърнени храни:
Накисват се от вечерта, след което на сутринта те са толкова меки , че някои от тях (като напр. овесени, ръжени ядки, лимец дори.)  могат да се консумират и директно , но все пак може и да се понагреят малко но без да се превишава температурата от 100 градуса!! За да се запазват съставките колкото може повече. Това се вижда по повърхността на водата в тенджерата - не трябва да мърда! Размърда ли се , значи температурата е 99 градуса.  

Тази смес от смлени сухи  съставки може да е направена предварително и  да си стои в буркан, а преди консумация само да се накисне набързо.
Достойнства: бързо , вкусно и полезно - нещо което не се среща толкова често :)
Сега се сещам и за още едно, което е май най-ценното - не омръзва!
Иначе ако закусиш да кажем само варена киноа, на другият ден ще ти се яде просо или овесени ядки.., а тази каша много странно, сгъвям я всеки ден.  :surpris_23:

Пробвайте и се похвалете .  :essen:
« Последна редакция: 06-07-2014, 14:36:41 от бате Бино »
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

Тихия

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 740
  • Болката е неизбежна. Страданието - по желание.

А най-добре пропуснете закуската. Така няма да натоварите стомаха със сигурност. Загубите на енергия през нощта са минимални. Ако има нужда от нещо нашето тяло сутрин, това е вода.
Активен
Да виждаш е събитие на съзнанието, а не зрителна реакция.

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4053
  • дипломиран рекреативен специалист

Тихий, ти нали не признаваше никакви авторитети ?  ;)  учени ,физиолози, холистични медици, Аюрведа.., - нали не ги признаваш..? ( Народа даже не признаваш!  :pensif_29: дето е казал - "закуската изяж сам, обядът раздели.. " )
Тогава откъде тази твоя  препоръка??  ??? само на база "Лично мнение от обща култура"?   :Content_4 - emotloader:
 Освен това , казваш нещо ново за света - че храненето било "товарене на стомаха"  :flowers2:

 Уточнявам заради теб: Става въпрос за закуска в 9.30 ,след като си станал в 6.30 или в 7. ( и когато до закуската наистина е била нужна само вода!  ;) ;) )
Но да се пропусне закуската е абсолютно и категорично погрешно!!  
  И най-вече за слабите хора с бърз метаболизъм, тип "вата" ! Искаш да ги държиш гладни до обяда, със стържещо стомахче? ЗА да могат да преядат след като са се въздържали 5 часа ?? След като дори не са и вечеряли , защото преди лягане също е вредно да се яде?  ;) За да бъдат , както казваш "загубите на енергия минимални през нощта"  tooth tooth  

Значи според теб човек трябва да яде само на обед?  tooth Е , айде де , бъди милостив, отпусни му поне и една закусчица, след като самата биоритмология не само го допуска, но го и изисква.. :)
На какво беше пък "биоритмология" и  почасова активност на органите..? Знам, че дори и да си чувал за нея, не я признаваш, но това не й пречи да си я има..  tooth tooth
Както и обстоятелството  че , универсални препоръки за храненето няма , защото метаболизмът на хората се различава в пъти! нещо ,на което  Аюрведа учи още от преди  10 000 години та до днес.. ;)  

( Да не се закусва е допустимо само за пълните хора, тип "кафа". Те и без това не са много гладни сутрин)
« Последна редакция: 06-07-2014, 15:35:10 от бате Бино »
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

Евгени

  • Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 88

И двамата сте прави, но всеки за себе си. Това, което Бате Бино нарече закуска, спокойно може да е  обяд за мнозина от форума. Моето закусване започва от 10.00ч. и до 12.00 съм изял вече 2-3кг. плодове и зеленчуци. Бих се замислил да пробвам рецептата около 1-1.30ч. или по-късно към 17-18.00ч.
Активен

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4053
  • дипломиран рекреативен специалист

Уточних какво имам предвид по "закуска"  ;) :)
За барманите и други нощни труженици ще пусна щом трябва нова тема с нови понятия и катогерии, за да може всички да са щастливи  и да няма за какво да се закачат tooth
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

Тихия

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 740
  • Болката е неизбежна. Страданието - по желание.

Ха ха. Бате Бино, ама не се наемай толкова де. Аз не закусвам от 15 години и съм жив и здрав. Стомахът ми е в уникална форма. Не знам какво е това гастрит и тем подобни. Колкото до вечерята, тя е до седем вечерта. Иначе  народните поговорки не са винаги актуални, както и  авторитетите, за щастие. Нямам нищо против да си закусваш когато и колкото искаш.
Активен
Да виждаш е събитие на съзнанието, а не зрителна реакция.

DeNiro

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 649

Загубите на енергия през нощта могат да бъдат и огромни. Свикнали сме да вярваме, че енергия губим главно, чрез физическа, понякога и чрез психическа(стрес) и умствена активност. Смятаме, че само през нощта тялото си почива. Само, че истината според мен е че при пълен стомах, тялото НИКОГА не си почива. Понякога дори изразходва почти цялата си енергия за преработката на храната. Често се питам дали твърдата храна е тази, която ми дава енергия или аз съм този, чиято енергия същата тази храна изпива. Въпрос на гледна точка биха казали някой. Е, това е моята гледна точка. Тялото ми работи неуморно на 24 часови непрекъснато редуващи се работни смени в полза на планетата, без осигуровки, без дори да го осъзнавам. Казвам на планетата, защото там отива преработената от храносмилателната ми система твърда храна в точната за нея формула. Онзи ден завърших 12 денонощия на вода и на сокове.  Чувствах се прекрасно през този период. Вечерта на 12-я ден си помислих" Утре ме чака усилен физически труд , трябва ми силна енергия. Без много да му мисля изгълтах 10-на пъдпъдъчи яйца". На сутринта се събудих размазан, едва се отлепих от леглото. Е, хайде коментирайте. Нали пъдпъдъчите яйца били с безценни качества. За мен истината е че белтъчините задръстват тялото. Мислим постоянно как да си набавим по-здравословна твърда храна. Ок, но и тя трябва да се преработи и този процес, ще отнеме енергия. Определено всичко онова, което наричаме нездравословна храна(месо, мляко, тестени и подобни), затлачва още повече. Единствената полезна храна за мен лично си остават растителните сокове. Бързо и лесно веществата им навлизат в кръвообращението без да се товари храносмилателната система. Всичко това това са си мои разсъждения и вярвания и аз просто ги споделям с вас и по никакъв начин не желая да ви ги натрапвам. Под понятието храна визирам само твърдата храна, която при преработката си се превръща във фекалии.
Активен

DeNiro

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 649

Когато написах в горният си пост, че според мен белтъчините задръстват имах предвид само белтъчините от животински произход. Към тези от растителен произход нямам нищо против. Просто уточнявам грешката си.
« Последна редакция: 06-07-2014, 18:26:31 от DeNiro »
Активен

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4053
  • дипломиран рекреативен специалист

Приятелю Тихий, аз мога да ти се радвам и такъв, незакусвал.. :Content_22: tooth
Наистина рядко може да се види мъж, който да изглежда по-млад и по-добре от теб на твоите години! ( аз лично съм виждал само един, който може да ти е конкурент, това е Иван Томов , който като си показа личната карта на семинара в Търново, всички присъстващи си глътнахме граматиката и трябваха влажни кърпи за да се  свестим .Той изглеждаше на 40 , а беше на 60 )  Но при теб това едва ли е от закуската , ти си таен агент , работиш си по твои направления   :pensif_29:  :thankyou:

Де Ниро, щом искаш - веднага коментираме :)
Много верни попадения , "мнението" ти не е само твое, то почти съвпада с доктрината на натуралната Медицина. Ще направя само две разяснения-корекции , ако позволиш.

1. Дискомфортът ( "размазването"), който си усетил  на 13-ия ден , няма нищо общо с яйцата, не си го изкарвай на тях :) Да, напълно погрешно е да захранваш с яйца, но в случая дори и варени картофи да беше ял (или каквото щеш друго, небелтъчно..) причината не е в това.
Тя е в това, че излизаш от цикъла на гладуване и влизаш в цикъл "хранене". Организмът заработва в съвсем различен режим, при който се губи тая пълна мобилизация на вътрешни резерви , което външно резултира в рязък спад на  тонуса! Не бой се , и при мен е същото :) Иначе яйцата са си супер за през периода на нормално хранене.

2. Дали твърдата храна е "по-скоро лоша" , отколкото "по-скоро добра" зависи от нейната биологична стойност - колко дава НА и колко взема ОТ организма..  ;)  Колкото е в по-суров и необработен вид , толкова по -лесно се смила, на база съществуващите в самата нея ферменти. ( процесът се нарича автоамилаза)  И обратно - "задръстваща" и пренапрягаща системите, когато е печена,пържена и т.н. , дори да е най-полезна в сурово състояние. (кафето , какаото , цикорията са полезни сурови, но печени  са вредни. Особено вредни месото и млякото стават именно заради термичната обработка! Дори хищниците в природата се разболяват когато ги храниш с печено месо!  Така че , дори и да е твърда храната, ако отговаря на тези условия, тя не е в тежест на организма. Само на сокове не става за постоянно, трябва и градивен материал.

А за животинските белтъци - не само че "задръстват", ами провокирват сума ти патологии именно затова , че не може да стане пълноценно смилане, когато са термично обработени! Твърде са сложни като структури и организмът еволюционно още не е готов да ги преработва оптимално. Непълното им разграждане води до всмукване на неразградени полипептидни вериги ( частици белтък) в кръвта, което бавно я трови и провокира напрягане на имунната система да се бори с тези полипептиди, защото те за нея са ЧУЖДИ ТЕЛА. А чуждите тела имунитетът АТАКУВА. Няма лошо , но покрай тях може да заатакува ( и той го прави!) и неговите си клетки! Така се пръкват и автоимунните заболявания. За които НАУЧНАТА Медицина още казва - "причините не са докрай изяснени"..  tooth  )
Горките старци обаче понеже слушат признати!  диетолози  и експерти  ( като Байкова  tooth)    и блъскат само месо и мляко, като ги имат за "силна храна", но Байкова не им казва ( защото май не знае :) ) , че на стари години организмът съвсем не може да се оправи с животинският белтък, дори на млади да е успявал някак..
"Ама навремето как са яли месо и мляко.." Навремето е нямало и помен от милионите отрови , които ни стовари "цивилизацията". Организмите ни едва смогват да неутрализирват токсините. А навремето са оцелявали ВЪПРЕКИ месото и млякото, защото в организма е имало много повече ресурс ,който да се справя с последиците.. ;)

Без значение на  вида белтък, знаменитата лекарака, изследователка и биоложка Галина Шаталова доказа със себе си и със стотици още нейни пациенти , че организмът има нужда от съвсем минимално количество белтък, да кажем -10-15гр на ден. Останалото количество, което му е нужно, той си набавя (преработва! ) от азота от въздуха ( чрез азотофиксиращите бактерии, които живеят в хранопровода и в дебелото черво) , както и от "зелените" храни , от които пък симбиотични бактерии в дебелото черво ( в незамърсеното и с непрецакана микрофлора! черво) произвеждат тъй наречените "незаменими" аминокиселини.  За това откритие сме благодарни на знаменитият учен и лекар, академик Александър Уголев. Който, естесвено, е непризнат от "научната" общност , която се изхранва най-вече от големият бизнес ..Само това му трябва на бизнеса - някой да пъха крак в теорията за "балансираното хранене" , "незаменимите" амино и мазнини и калорийната таблица   tooth tooth

« Последна редакция: 06-07-2014, 20:44:41 от бате Бино »
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

ribkata

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 309

Вонегът ми е любим  :)
а по повод твоята закуска, ще я пробвам така, но зимата. И аз обичам да комбинирам сурова елда, кисната, и овесени, ленени, слагам лъжица тахан и малко вода. Нищо сладко, но ако трябва да приготвя за друг, сина или дъщерята, ползвам тръстикова. Стевията не ни допада в тази каша. Иначе вариант е кокосова захар.
Сега лятото закусвам с плодове, около половин кило, разделено на два пъти.
Активен

iskrena

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1122

А най-добре пропуснете закуската. Така няма да натоварите стомаха със сигурност. Загубите на енергия през нощта са минимални. Ако има нужда от нещо нашето тяло сутрин, това е вода.

абсолютно подкрепям това!
Активен

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4053
  • дипломиран рекреативен специалист

Предложеното от мен ястие не е задължително да бъде изядено "за закуска". Може да е за обяд ( от тези, които не закусват) или за вечеря (от тези, които не обядват)  или за нощна вечеря ( от тези, които се хранят само нощем)
За слънцеяди и праноеди предложението не е удачно  :-\  Очаквам и тяхното включване с препоръка за изтриване на целият раздел "хранене", като ненужен, защото нали , да се яде , като цяло е вредно.  :whistling2 - emotloader:
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

cherry

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 411
  • Любовта е смисъла на живота.

П
За слънцеяди и праноеди предложението не е удачно  :-\  Очаквам и тяхното включване с препоръка за изтриване на целият раздел "хранене", като ненужен, защото нали , да се яде , като цяло е вредно.  :whistling2 - emotloader:
Забелязвам,че слънцеядите,които съм гледала по филмите не изглеждат добре-изглеждат по-възрастни за възрастта си,по-бързо се сбръчкват tooth,а и всъщност не знаем дали те живеят повече от нас. ???
Да не говорим,че някои от тях са много изнервени и агресивни... :whistling2 - emotloader:
Активен
„Живеят само влюбените,останалите просто съществуват.”      
Уилям Шекспир

Мими

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 131

Предложеното от мен ястие не е задължително да бъде изядено "за закуска". Може да е за обяд ( от тези, които не закусват) или за вечеря (от тези, които не обядват)  или за нощна вечеря ( от тези, които се хранят само нощем)

tooth  Това вече е друго - два лафа каза и ме съгласи! 
Активен
Най-доброто време да променя живота си беше преди двадесет години. Второто най-добро време е сега!

grow

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 519

Без значение на  вида белтък, знаменитата лекарака, изследователка и биоложка Галина Шаталова доказа със себе си и със стотици още нейни пациенти , че организмът има нужда от съвсем минимално количество белтък, да кажем -10-15гр на ден. Останалото количество, което му е нужно, той си набавя (преработва! ) от азота от въздуха ( чрез азотофиксиращите бактерии, които живеят в хранопровода и в дебелото черво) , както и от "зелените" храни , от които пък симбиотични бактерии в дебелото черво ( в незамърсеното и с непрецакана микрофлора! черво) произвеждат тъй наречените "незаменими" аминокиселини.  За това откритие сме благодарни на знаменитият учен и лекар, академик Александър Уголев. Който, естесвено, е непризнат от "научната" общност , която се изхранва най-вече от големият бизнес ..Само това му трябва на бизнеса - някой да пъха крак в теорията за "балансираното хранене" , "незаменимите" амино и мазнини и калорийната таблица   tooth tooth

    Интересно включване на бате Бино! :Content_14: ,веднага го ограждам, да го има поне 2 пъти, тема за размисъл и проверка. 
   Отностно закуската за шампиони- има и от трите достатъчно, като май май мазнини са най-много. С такава закуска след това цял ден тялото няма да има нужда от храна,само вода особено в тия жеги. Остава да се пробва  :)
Активен
If you are,you breathe,If you breathe,you talk,If you talk,you ask,If you ask,you think,If you think,you search,If you search,you experience,If you experience,you learn,If you learn,you grow,If you grow,you wish,If you wish,you find,If you find, you doubt,If you doubt,you question,If you question..

DeNiro

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 649

"Забелязвам,че слънцеядите,които съм гледала по филмите не изглеждат добре-изглеждат по-възрастни за възрастта си,по-бързо се сбръчкват ,а и всъщност не знаем дали те живеят повече от нас.
Да не говорим,че някои от тях са много изнервени и агресивни... "
Според моите разбирания това е едно много странно изказване. Можеш ли да защитиш изказването си и да посочиш конкретни примери и имена на слънцеяди, които изглеждат по начина който описваш и които се държат по начина който описваш?
Активен

iskrena

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1122

Предложеното от мен ястие не е задължително да бъде изядено "за закуска". Може да е за обяд ( от тези, които не закусват) или за вечеря (от тези, които не обядват)  или за нощна вечеря от тези, които се хранят само нощем)


е, добре, притесних се, че не става за мен!   ;D
ето, аз сега похапвам първо ядене за деня - череши !
досега бях на води с лимон и малко чай и то не щото съм на диета, а просто не ми се ядеше!
« Последна редакция: 07-07-2014, 22:21:17 от iskrena »
Активен

iskrena

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1122


Забелязвам,че слънцеядите,които съм гледала по филмите не изглеждат добре-изглеждат по-възрастни за възрастта си,по-бързо се сбръчкват tooth,а и всъщност не знаем дали те живеят повече от нас. ???
Да не говорим,че някои от тях са много изнервени и агресивни... :whistling2 - emotloader:

как няма да са при положение, че ако не са измамници, тогава силата им за живот иде от духовната област и то определено от  зли духовни личности, т.е. - това не са безопасни състояния... плодът на нещото се разкрива добре чрез характера на тия люде.
Активен

cherry

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 411
  • Любовта е смисъла на живота.


Забелязвам,че слънцеядите,които съм гледала по филмите не изглеждат добре-изглеждат по-възрастни за възрастта си,по-бързо се сбръчкват tooth,а и всъщност не знаем дали те живеят повече от нас. ???
Да не говорим,че някои от тях са много изнервени и агресивни... :whistling2 - emotloader:

как няма да са при положение, че ако не са измамници, тогава силата им за живот иде от духовната област и то определено от  зли духовни личности, т.е. - това не са безопасни състояния... плодът на нещото се разкрива добре чрез характера на тия люде.
Не си права,Искрена. :bleh Човек трябва да е узрял духовно,за да практикува слънцеяденето.Само с гладуване човек няма да се извиси духовно. В източните практики наблягат преди всичко на медитацията като начин за духовно извисяване и свързване с Бога.С помощта на медитацията човек издига своята енергия (кундалини) до седмата си чакра и се свързва с божественото.Отваря се и неговото трето око.По този начин той става по-мъдър,великодушен,благороден,смирен.Глада също се практикува при тях,но не е основен такъв,защото това е само на физическо ниво, основата, след което следва духовното като надграждане.Така поне мисля аз... 8)
Активен
„Живеят само влюбените,останалите просто съществуват.”      
Уилям Шекспир

zhivko

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 201
  • Намасте

 ???
"Забелязвам,че слънцеядите,които съм гледала по филмите не изглеждат добре-изглеждат по-възрастни за възрастта си,по-бързо се сбръчкват ,а и всъщност не знаем дали те живеят повече от нас.
Да не говорим,че някои от тях са много изнервени и агресивни... "
Според моите разбирания това е едно много странно изказване. Можеш ли да защитиш изказването си и да посочиш конкретни примери и имена на слънцеяди, които изглеждат по начина който описваш и които се държат по начина който описваш?
??? :-X
Активен
"Нещата, които никога няма да научим, са тези, които сме убедени, че знаем"  Джузепе Донадеи
 

Страницата е създадена за 0.066 секунди с 24 запитвания.