Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Етикет "био", вярвате ли му?  (Прочетена 2925 пъти)

zinaida

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 200
Етикет "био", вярвате ли му?
« -: 10-06-2014, 19:25:40 »

Здравейте на всички. Не съм писала при вас , но от доста време ви чета. Скоро ще си направя дневник да разкажа как попаднах тук.
Но сега по същество :има ли наистина "био" продукти или всичко е отново една конспирация с цел да се се оберат доверчивите човеци ( като мен).
Съмнението в мен настъпи след един спор с мъжа ми . Понеже аз настоявам , когато видим продукт с етикет "био" да вземем него. Та  мъж ми извади следния довод: защо  био доматите , които купихме преди 10 дни от Била не са мръднали, стоят изкуствено и на вид и на вкус? А розовите домати, които си купихме от близкото пазарче на третият ден започнаха да омекват и загниват и имаха вкус на домат! 
Често си пазарувам семена за покълване, ядки, подсладители от  Зоя.бг. Последният път като получих слънчогледово семе на етикета му пише произход Китай , но иначе БИО. Е замислих се - кой е по-добрият вариант  био ядки и семена от Китай (респективно друга държава )  или небио , но нашенски от борсата на Първенец , на 4 пъти по-ниски цени....Как мислите вие, какво купувате?
Активен

съншине :3

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 187
Re:Етикет "био", вярвате ли му?
« Отговор #1 -: 10-06-2014, 23:03:16 »

Отиваш на пазарчето и купуваш от по-възрастните хора. :angel: Зоя, Моя... аз си купувам 3 пъти по-евтини продукти от марката Дълголетие и като си ги накиснеш във вода стават екстра.  :Content_22:
Активен

purelove

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 148
Re:Етикет "био", вярвате ли му?
« Отговор #2 -: 10-06-2014, 23:51:03 »

Права е съншайн. Има много хора, които произвеждат чисти органични продукти, но разбира се не се водят със статут "био" поради липса на сертификат. Сертификатите все твърдят, че не се пишат на коляно и всичко много стриктно се следи. Ако закупиш нещо от бабата на пазара ще ти кажат, че плащаш 3-4 пъти по-малко, но не се знае какво съдържа и какво е качеството на храната. Разбира се не става дума за отровна и неотровна храна, а за гарантирано чисти от пестициди храни. Не можеш просто да излезеш и да кажеш продукцията ми е чиста. Ако на добра воля някой ви повярва, това е ок за вас. Разбирате ли, че не може да живеете в мръсен природен участък, където от човешки интервенции почвата е отровена с тежки метали и други вредни вещества и то над пределните допустими концентрации, и да твърдите, че продукцията ви е освободена от пестициди? Как можем да знаем , че храната не е отглеждана върху замърсена земя реално? Има райони в България където категорично ще Ви откажат да Ви издадат сертификат. В тези участъци земята е необратимо замърсена както от природни фактори, така и индустриални. На сайта на агенцията по безопасност на храните съм виждала списък на промишлено замърсените райони в страната и много ме е озадъчавало, че спекулират с био продукции от тези места, където реално не се издават сертификати. Според изследванията разликата между био храните и конвенционалните е , че био продуктите съдържат до 20-30% по-малко пестициди но няма разлика в хранителното съдържание между двете групи. В смисъл био продуктите не са по-богати на витамини от другите. Напоследък се зароди една тенденция в мисленето - колкото храната е по-скъпа, толкова по-малко пари за лекарства ще давам. По-скъпа и био не са еквивалент на по-здравословна и по-полезна храна. Аз лично влизам рядко в био магазините и то предимно за домакински консумативи и декоративна козматика. Използвам кислородна вода, сол, сода бикарбонат,лимон за извличане на пестицидите. Има няколко био ферми от които пазарим, когато сме в България. През останалото време взимаме конвенционални плодове и зеленчуци.
« Последна редакция: 10-06-2014, 23:55:17 от purelove »
Активен

aichryson

  • Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 73
Re:Етикет "био", вярвате ли му?
« Отговор #3 -: 11-06-2014, 00:01:50 »

Напълно подкрепям съншине!
Моите детски години са най хубавият ми период, тогава нещата които съм вкусила ги търся и сега...
Супите на баба със "нейните" си подправки, които сама отглеждаше.
Плодове и зеленчуци собствено производство.
Още търся и намирам рашки - вид малки круши, подвид на дивите, много ароматни и вкусни.
Колко пъти сънувам, че сме с баба в  гората и берем гъби и билки...
Сега е модерно да отишеш до супермаркета, до МОЛ-а.
Всичко със времето си.
А относно био храните предлагани по веригите магазини аз много не им вярвам, взимам си неща от познат производител.
Активен

zinaida

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 200
Re:Етикет "био", вярвате ли му?
« Отговор #4 -: 11-06-2014, 12:26:59 »

Благодаря Ви. Аз също си пазя спомените от  бабините зеленчуци, но поради невъзможност да консумирам тях си зададох въпроса , кое е по-добре  да косумираме тук и сега, при настоящите условия ? Иначе с всичко , което сте писали съм съгласна и знам че  е така .
От отговорите ви разбирам че :
първо част от нашите почви са тотално замърсени и няма как продукцията им да е годна за консумация, второ  , все пак е по-добре да си купя от нашата родна продукция . И пред Био слънчогледовите семки с прозиход Китай  е по-добре за изберем тези от борсата в Първенец (това е образно казано) , въпреки че не  е ясно върху каква точно почва са отглеждани и  с какво са пръскани......
Правилно ли тълкувам ситуацията ?
Активен

purelove

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 148
Re:Етикет "био", вярвате ли му?
« Отговор #5 -: 11-06-2014, 17:46:47 »

Поне аз обръщам внимание на тъмните страните на българската природа. Човека е търговец, ще каже това, което очакваме да чуем, за да си пласира продукцията. Когато няма документ за качеството, всичко опира до едно голо доверие. Мисълта ми е, че ако познаваме екологичните проблеми и замърсените компоненти на природната среда това няма да ни навреди. Ако ми предлагат зеленчук от района на Девня или Провадия, Никопол, Плевен, Долна Митрополия, Гълъбово, Раднево, Димитровград, Пирдоп, Златица, Етрополе, Своге..., ще имам едно наум доколко продукцията е чиста , понеже това са райони с установени екологични проблеми - почви, води, въздух, промишлени зони са и териториите няма как да не са замърсени с отпадъци и тежки метали. Най-добре е собствено производство или доказал се производител в годините на когото имате доверие. В София знам, че има Био Кооператив и работят със сертифицирани  производители. Мисля, че имат седмичен събор на Римската стена и там всяка еко ферма участва с продукцията си. Сега станаха модерни тези еко селища, био ферми, здравници и ред такива с "грижа за околната среда". Обличат всичко в духовна краска, но каквото и да ми говорят, това за мен са едни търговци. Имам горчив опит с едно зеле от една от фермите, което първо беше пръскано със суроватка или зелева чорба срещу една мушичка, при лична среща когато го взех от един от работниците, излезе че е пръскано с био контактни химикали, които не навлизали вътре в растителната клетка през протопласта на листа, а оставали отгоре.  :Confus_3:
Честно казано аз предпочитам конвенционални зеленчуци от борсата пред натурална еко био краставица с етикет "без хормони" и следи от псетициди, обвита във фолио, внос от Нова Зенландия, пропътувало хиляди километри, не се знае кога брана. Нали знаете, че нитратите не са вредни. Обвити в стреч много лесно се превръщат в нитрити. Последните се свързват с хемоглобина, в резултат на което се образува едно междинно съединение, наречено метхемоглобин. Кислород не се пренася до тъканите и настъпва цианоза. Това е най-опасната форма. И при едно неправилно съхранение, риска е висок. Избягвайте да купувате зеленчуци, обвити във фолио, вакуум опаковки.
Моля ви ако някой има информация кои конвенционални храни са най опасни и задържат най много пестициди, нека сподели. Доколкото знам зелето във всичките му видове и особено броколито задържа най-много пестициди и с него не бива да се прави компромис.
« Последна редакция: 11-06-2014, 17:49:54 от purelove »
Активен

zinaida

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 200
Re:Етикет "био", вярвате ли му?
« Отговор #6 -: 12-06-2014, 13:59:43 »

 purelove  това за фолиото не го знаех и ми беше наистина полезно, ще го имам предвид определено. Благодаря  :fluretaa:
Активен

zinaida

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 200
Re:Етикет "био", вярвате ли му?
« Отговор #7 -: 12-06-2014, 15:52:24 »

Но , аз като се замисля всичките Био зеленчуци, които съм виждала из хипермаркетите са били обвити в стреч фолио. Какво излиза сега - че купувайки именно тях: вместо да изпиша вежди, съм изваждала очи.....?
 :flowers2:
« Последна редакция: 12-06-2014, 15:55:01 от zinaida »
Активен

titan

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2318
Re:Етикет "био", вярвате ли му?
« Отговор #8 -: 13-06-2014, 07:32:25 »

Имайте предвид,че повечето търгаши и производители като гимел напр. ползват хибридни сортове. Веднъж ме черпиха на едно изложение с домат, беше почти безвкусен, попитах ги холандски ли е и главната беше много изненадана от въпроса ми , кимна ли леко. След това като се прибрах опитах домашен розов домат - нищо общо , вкус , мирис, цвят ...
Активен

aichryson

  • Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 73
Re:Етикет "био", вярвате ли му?
« Отговор #9 -: 13-06-2014, 08:16:32 »

Райската ябълка - Diospyros , знам, че ако се натори, тоест се внесе нещо изкуствено при отглеждането й загива.
Но не на всеки се нрави този плод, защото е стипчив - http://dieti.rozali.com/hranene/p15024.html
Сега не му е сезона, но за да узрее добре, се слага във хартия/то вече в България всички плодове и зеленчуци се слагат във найлонови торбички.../, или във вестник заедно със ябълки и за 2-3 дни узряват, стават сладки и сочни.
Иначе има и един сорт който е оранжев / гръцки/, който си е твърд и се яде така, не се чака да омекне.
Активен
 

Страницата е създадена за 0.081 секунди с 23 запитвания.