Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Основни Обичайни Странични Ефекти и Промени, които съпътстват гладуването  (Прочетена 29000 пъти)

purelove

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 148

Здравейте,

ще се опитам набързо да систематизирам Основните Обичайните Странични Ефекти и Промени, които съпътстват гладуването. Същите по правило са относително слаби и рядко сериозни. Но считам, че ще е полезно да ги има обобщени. Като своеобразен наръчник за сега прохождащия и начинаещ гладуващ човек

Разчитам на допълвания и поправки :)

√ Главоболие - обикновено с продължителност по-малко от един ден, често срещано в началото на гладуването. Не трябва да се вземат никакви медикаменти за потискане на болката. Студени компреси, киснене на краката в топла вода и масаж на врата би трябвало да го облекчат.

√ Безсъние - доста разпространено в началото на гладуването. Отново не трябва да се прибягва до лекарства за сън.

√ Повдигането и обложеният език са обичайни при гладуване. Ако в началото се за почне със съпътстващ гладуването детоксикационен режим или се изградят навици за извършване на краткосрочни гладувания периодично, тези симптоми (и главоболията) би трябвало постепенно да намаляват силата си, тъй като детоксикацията ще стане нещо обичайно. Механичното почистване на езика, щателното плакнене на устната кухина, измиването на зъбите само с четка или пръст, спомагат за намаляване на симптомите. Гаденето преминава само.

√ Виене на свят, замаяност и сърцебиене са също част от "ранните" симптоми на дискомфорт. Те подчертават нуждата от почивка. Не е препоръчително да се захващате с дейности, изискващи големи физически усилия или концентрация на вниманието по време на гладуването. За да "надхитрите" и спомогнете за нормализирането на тези временни симптоми, може да приложите различни техники на релаксация и бавното дълбоко дишане. Също така е препоръчително по време на гладуването да се надигате бавно от лежаща или седнала позиция и още при първите признаци за замайване да легнете и да си почивате.

√ По време на гладуването може да забележите усилване на телесната миризма, появата на обриви по кожата или суха кожа. Редовни топли, но не и горещи душове, помагат в голяма степен. Състоянието на кожата обикновено се подобрява драматично при редовните кратки гладувания.

√ Повишено отделяне на слуз от лигавиците (носна, вагинална ..) се получава често и по време на гладуване Не трябва да се предприемат мерки за прекратяването му.

√ В ранната фаза на гладуването могат да се появят болки в крайниците и мускулите (познати като "грипоподобен дискомфорт"). Масажът и изпълняването на леки упражнения за разтягане, йога, би трябвало да облекчат тези симптоми, които изчезват от само себе си с прогресирането на детоксикацията.

√ По време на гладуването е нормално да усещате, че ви
e по-студено от обикновено и е препоръчително да обличате по-топли дрехи.

√ По правило чувството на глад изчезва след първия до третия ден на гладуването.

√ Почивката в леглото съвсем не е основна или дори желана част от гладуването, освен ако физическото ви състояние не го изисква. Свежият въздух, слънчевите бани, кратките разходки сред природата и серия леки упражнения са полезни, но прекалените физически усилия (например аеробика, джогинг, колоездене), трябва да се избягват, за да запазим енергията си и да предотвратим "принудителната" дехидратация.

√ Перисталтиката на червата може да престане да функционира по време на гладуването, но това не е проблем. При продължителните гладувания, ако сте страдали от заболяване, свързано с интоксикация на червата, е препоръчително да се прави клизма или иригация на колона, въпреки че това рядко е необходимо.

√ Ако по време на гладуването се получи повръщане или диария, не бива да взимате никакви медикаменти или мерки по прекратяването им. Ще изчезнат от само себе си. От голямо значение е да поддържате оптимално ниво на поглъщаните течности, макар че нуждата може да не е изключително висока.

√ Задължителен е приемът на големи количества течности (вода!) при хора, които са страдали от подагра в миналото. Бъдете предпазливи! Нивата на пикочна киселина в кръвообръщението се повишава по време на гладуване. Големите количества вода ще предотвратят развитието й по време на гладуването, дори ако нивата й станат относително високи.

√ Добре е да се избягва гладуването точно преди или по време на менструация, тъй като процесът на детоксикация може да доведе до по-силно кървене, увеличаване на дискомфорта или забавяне началото на менструация. Ако ви изненада по време на гладуване, не е необходимо да прекъсвате/елиминирате гладуването!

√ Диабетиците от тип 1 НЕ трябва да спират инсулина. При тях следва да се тества РЕДОВНО нивото на глюкозата и да се регулира приема на инсулин според намалените потребности на организма по време на гладуването. Диабетиците от тип 2 също трябва да се подлагат на редовни проверки, но при тях нивата на кръвната захар се нормализира до няколко дни след започване на гладуването.

√ Хората с бъбречната недостатъчност трябва да бъдат особено предпазливи. Тъй като това е патология, която поставя твърде големи изисквания спрямо редуцираните функции на бъбреците. Да, заболяването реагира положително на гладуването и е полезно като част от общата стратегия да се подпомогне нормализирането на функциите им (имам приятелка, която го прави) , но дебело подчертавам КРАТКОСРОЧНИ гладувания (до 7 дневни !!!).

√ С повишено внимание трябва да се отнасят и хората с дефицит на ацилкоензим дехидрогеназа (ДАКД). Това е напоследък доста срещан ензимен дефект, който затруднява организма при преработването на мастните киселини, мобилизирани по време на гладуването. Лесно може да го разпознаете по цвета на урината. В такива случаи урината има много светъл цвят, което е необичайно за ранната фаза на гладуване, точно когато се преработват най-голям брой отпадъци (кетони). Обикновено се съпровожда с обилно повръщане и крайна летаргия. В този случай не са препоръчителни дългосрочни гладувания над 48ч.

√ Силно противопоказно е да се взимат каквито и да е медикаменти по време на гладуване, тъй като могат да настъпят непредвидими реакции. Токсични агенти (лекарства) комбинирани с гладолечение могат да причинят токсично увреждане на бъбреците преди всичко. Всякакви антидепресанти, нестероидни противовъзпалителни лекарства, аспирин, орални хипогликемични лекарствени препарати, антикоагуланти, химиотерапевтични, бета блокери, против високо кръвно налягане, трябва да се спрат по време на гладуването. Такива хора следва да редуцират поетапно зависимостта си към тях, да намалят лекарствата и да предвидят максималко отдалечен във времето период , през който да се подготвят за безопасно прекъсване на медикаментозното лечение. Веднага след като медикаментите бъдат спрени без опасност за здравето, едва тогава може да пристъпите към гладуване и гладуването да започне.

√ Всеки, който редовно използва алкохол, тютюневи изделия, наркотици, трябва да се детоксикира много внимателно и да се откаже от порока си, преди да си помисли за дългосрочно гладуване. Трябва да сте напълно сигурни, че сте залостили вратата на вредните си навици и сте ги победили напълно. Краткосрочните гладувания съчетани с други методи на детоксикация биха били по-полезни за Вас в началото. С тях може да положите основите и сложите началото на процеса

√ Специфичните характеристики на клиничните резултати са непредвидими по време на гладуването, тъй като индивидуалните показатели се променят в зависимост от общото здравословно състояние и текущите медицински проблеми.
Общата оценка на клиничните тестове съгласно модифицирания общ начин на функциониране на човешкия организъм, разбира се ползва обща стратегия при навлизането му в стадий на детоксикация. Общата постановка/стратегия, в която се изменят показателите е следната:
-Нивото на чернодробния ензим се повишава независимо дали страдате от конкретно чернодробно заболяване или сте здрави.
-Нивата на холестерола и триглицерида обикновено се повишават, когато се мобилизират мастните запаси, нивото на пикочната киселина също се увеличава (всички тези признаци трябва да се нормализират след гладуването).
-Регистрират се по-високи нива на кръвната захар в началото на гладуването. С напредването на дните спада и се нормализира.
-Скоростта на утаяване на еритроцитите (СУЕ) обикновено се понижава по време на гладуването, докато повечето показатели на пълната кръвна картина остават стабилни, ако поемането на течности (вода!) е адекватно.
-Увеличеното относително тегло на урината обикновено е признак за недостатъчно поемане на течности. По време на продължителното гладуване в урината могат да се открият множество необичайни (отпадни) продукти - мътилка, песъчинки.
-Нивата на инсулина и тиреоидния хормон обикновено спадат по време на гладуването, докато хормонът на растежа се увеличава (освен при много затлъстели хора). Други хормони, чиято секреция обикновено също се увеличават, са серумният мелатонин (подпомагащ съня и намаляващ стреса), глюкагонът, кортизолът и плазменият норадреналин.
-Кръвното налягане обикновено се понижава, теглото намалява и пулсът се забавя.
-Получава се забележително подобрение на имунната функция, особено в първите 36 часа. Повишават се нивата на Т-лимфоцитите и лимфокините, отчита се занижен фактор на комлемента и антиген-антитяло комплексите, повишават се нивата на хемоглобина, подобрява се НК клетъчната активност, повишава се моноцитната и бактерицидната активност, чувствително се увеличава и резистентността към заболявания в периода след гладуването.

√ С напредването на гладуването начините по които става става използването на разнообразните източници на енергия, при индивиди със стандартно тегло, се променят, по следния начин:
-Протеини - между 64 и 84 гр. дневно в ранната фаза на гладуването, като намаляват между 18 гр. и 25 гр. по време на същинското гладуване.
-Мазнините като източник на енергия се променят от 100 - 140 гр. на 160 - 200 гр. дневно.
-Използваната глюкоза пада от 100 - 180 гр. на 80 гр. дневно.
-Усвояването на натрий се променя от 1,6 - 1,8 гр. на 0,02 - 0,035 гр. дневно.
-Калият намалява от 1,6 - 1,8 гр. на 0,4 - 0,6 гр.
След започване на гладуването:
-Остатъчната храна, която се храносмила в момента, се използва като енергиен източник и стига за четири до осем часа.
-Запасите от гликоген в черния дроб привършват за период от около 12 часа.
-Аминокиселините, които са свободно достъпни, като енергиен източник се изчерпват за около 48 часа.
-Протеините, които се извличат от мускулите, могат да снабдяват с енергия тялото около три седмици, ако се използват единствено за производството на глюкоза, и до шест месеца, ако останат само „задължителните" им функции, докато мастните запаси и кетоните доставят повечето енергия.
-Триглицеридите (мастните киселини) при един средностатистически индивид би трябвало да стигнат за около два месеца, ако се използват като гориво.

Активен

emo75

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 222
    • Разходка из Езерната градина

Много добре систематизирано и изложено. Поздравления!

Само една вметка, която може би не е толкова важна: драстично  повишение на имунитета се наблюдава след 8-9-ия ден от гладуването, когато е преминала първата ацидозна криза. Склонен  съм да го приема, защото когато бях болен от грип, симптомите започнаха да отшумяват едва след 5-6-ия ден, а след ацидозната криза бях в перфектно състояние; освен това /вече съм го споделял във форума/ случи ми се да преболедувам есенен вирус на 6-ия ден от водно гладуване, с последващо усложнение - отит; що се отнася до болките в главата и нарушенията в съня - честно казано зависи много от ситуацията. И на 12-ия ден от гладуването сънят ми е доста накъсан. Все пак трябва да се има предвид, че моят опит в тази сфера е доста скромен: 5-6 осемдневни гладувания, 2-3 десетдневни и 3 дванайсетдневни, плюс десетина четиридневни. При мен лично не се получава очакваната лекота след първата ацидозна криза - в смисъл, да, чувствам се далеч по-добре, но не достатъчно, за да не ми пречи на ежедневната работа и поради тази причина обикновено спирам на 13-ия ден. Последният път /юни тази година/ ми се гадеше и драйфаше зверски на 12-ия ден, беше доста неприятно.
Освен това забелязах по себе си, че критичен за имунитета период е около 5-7-ия ден от захранването: на два пъти с гладуване мачкам вирусите, но след това, като ми се изкашля някой в момент на захравнане и отново бера ядове.  :)
« Последна редакция: 28-11-2013, 19:34:58 от emo75 »
Активен

purelove

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 148

Емо, имунитета е лисича дупка :) Това, което ти описваш за тласъците да се чувстваш като Херкулес, илюстрира имунния праг (готовността на организма ти ГЪВКАВО да отреагира). Това е така безспорно. На 36-я час от опит споделям, че не можете да се почувствате като супергерои. Клиничната картина по-скоро илюстрира сухото гладуване (или по скоро неправилно съм определила и използвала определението "чувствително" ). Но човешката природа прилича на празно гнездо, празна ниша..., която чака да се заеме от човешкия опит и поведение. Така че човек може да промени всяка своя способност и качество, променяйки заложеното му.

Телата ни са различни. А тялото, като био-механичен костюм   :) , си има свой собствен интерфейс и свои собствени вградени програми за поведение и функциониране.  Разбира се това е много обобщено и образно казано, гледайте по-широко на тази метафора , понеже се опитвам само да опиша силуета на ситуацията. А именно колко са различни телата ни.  :Confus_3:
Активен

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4053
  • дипломиран рекреативен специалист

Лунно  момиче, би ли споделила , това изцяло твоя разработка ли е , или са използвани някакви източници на информация?  Понеже стилът е доста формален, като от учебник..  а присъства и силно специализирана терминология ( напр. "иригация на колона"), та затова ми стана любопитно. :)  
От друга страна , нашата си Медицина не се занимава  с гладуване  ( Забранено е от Закона за Здравето, а и никога не го е препоръчвала официално.. :) ) , а пък е написано доста "медицинско" ... , много интересно наистина :)
« Последна редакция: 28-11-2013, 22:24:57 от бате Бино »
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

purelove

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 148
Активен

iskrena

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1122

ти лекар ли си или нещо, свързано с медицината?
Активен

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4053
  • дипломиран рекреативен специалист

Погрешно ме разбра  :) И децата знаят , че учебник за гладуване у нас не е издаван. Все пак, това е много специализирана материя , няма как  всичко това да се формулира  по този начин, освен ако не е на база някаква информация от специализирана литература  или поне от  гладолечители-МЕДИЦИ с огромна практика . ( Тези ,които не са медици, не биха използвали точно такава терминология)
Ако не искаш, не казвай..., не че толкова държа, важното е , че  постът ти   и така ( без източник )  си е много ценен и полезен.
Но нали знаеш, и ние ще го препращама на наши познати, а  хората лошо се научиха - все искат източник и авторитети , иначе не вярват .. :) :)  
« Последна редакция: 28-11-2013, 22:24:18 от бате Бино »
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4053
  • дипломиран рекреативен специалист

ААААА, добре дошла отново при нас, "лунно момиче"   :flower:
  Вероятно сме го заслужили  :surpris_23: ..  завръщането на високият стандарт и силните постове  ?
« Последна редакция: 28-11-2013, 22:42:56 от бате Бино »
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

purelove

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 148

Бобо :) , медицината РУХВА.. Стана на парчета.. На РУИНИ! И биологията ПОТЪВА! И Физиологията! Потъват, потъват  като Титатик!
Затова  - Събудете се!!!!! Няма наука! Сами сме си, не разбирате ли! Дерзайте и споделяйте.
Аз го правя, можете го и вие ;)


P.S. Радвам се да те "видя" :)
« Последна редакция: 28-11-2013, 22:53:35 от Лунното момиче »
Активен

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4053
  • дипломиран рекреативен специалист

Разбира се. Съобразявам се , щом такава е молбата ти.  То не му е тук мястото ( после може да го изтрием)  но понеже ти тук го разказа... Та , поздравявам те за... , то това твоето си е жив подвиг!  
( Но добре , че се поразговорихме... защото сега ако някой ме пита, знам как да го успокоя , че точно на този източник на информация може да има доверие.
« Последна редакция: 28-11-2013, 22:59:04 от бате Бино »
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

iskrena

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1122

някои смятат, че да се издържа само на слънце може да стане само с намеса на сили, извън човешкия организъм.
един вид, може това за някакъв друг етап от човешкото съществуване да е възможно, но не и докато човекът е в тяло от плът и кръв... без намесата на тия сили...
Активен

purelove

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 148

Искрена  :) Всеки организъм е направен, за да може да преодолява различни предизвикателства. Всеки организъм има вградена в системата си гъвкавост към околната среда. С други думи телата ни имат изконна издръжливост към промени. Тялото има имунна система.., има системи, които се грижат за устойчивостта на системите, които пазят активното равонвесие; има системи, които усвояват промените и пригаждат организма към тях и така нататък. Когато човек  няма нито средствата, нито методите, нито ресурсите да се справи с възникващите около него предизвикателства, дори те да са все още потенциални, тогава разчита на "извънземните"  tooth :)  Интелектът на човека е онова, което му осигурява повече ресурси, средства и методи за съществуване.  Човек е зависим от нещата, които Не знае за себе си.  :) Защото непознатото за човека е той самия ! Ние не сме машинки посветени на храненето и почивката. Т.е. живата материя не е само общо-телесен енергиен баланс. Здравето е разумна политика на цялостния (хомеостазисен) баланс в организма и болестта е грешка в тази политика. Едни го постигат с хляб и зрелище, други с помощтта на компанията на партньорите по жизнена сила – слънце, чиста почва, вода и въздух  :)  Но ако едно знание не минава през тялото, значи е просто слух.  :police:
Активен

salvaje

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 303

Разбира се. Съобразявам се , щом такава е молбата ти.  То не му е тук мястото ( после може да го изтрием)  но понеже ти тук го разказа... Та , поздравявам те за... , то това твоето си е жив подвиг!  
( Но добре , че се поразговорихме... защото сега ако някой ме пита, знам как да го успокоя , че точно на този източник на информация може да има доверие.

Бате Бино, по-мистериозни изказвания от теб до сега не бях чел. И на мен ми е интересен източника, но доколкото разбирам, молбата е да не се споделя.  ;D
Активен
Now I lay me down to sleep
I pray the raw will make me freak

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4053
  • дипломиран рекреативен специалист

Да , отстрани вероятно е "мистериозно" ,salvaje   :-[  Но аз мисля , че стана ясно -в случая  източникът е "лунното момиче". :)
Ще цитирам една друга личност от интернет пространството ( Мартина се казва , има си собствен блог..)
 Та тя беше пуснала точно този коментар към коментара на един друг коментиращ, дето настояваше ( и той като нас  :) ) за източника за някакви данни , цитирани в една статия..
Аз виждам ползите, а не ме интересува кои са източниците. Много често източникът е нашата собствена опитност и години практика, четене, проучване. Докато се превърне в твое лично знание. Така че – поздравления за полезният материал. КОйто е с отворено съзнание – извлича ползите. КОйто не – търси под вола теле.  

Аз лично нямам нищо против  да търся "под вола теле" , защото много често съм го намирал.. :Content_4 - emotloader:, а те надушвам, че и ти си като мен, но в тоя случай - толкова казват, толкова ще ползваме  :surpris_23:
Достатъчно настойчиво попитахме  tooth

« Последна редакция: 29-11-2013, 00:05:28 от бате Бино »
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

iskrena

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1122

благодаря ти. Лунно момиче!
това, до което аз съм стигнала е, че болестта е винаги последица от греха на човека, греха, както е дефиниран в библията и в частност - греха на незаинтересованост към собственото здраве и начините за поддържането му.

пречистванията и гладуванията са основата за поддържането на добро физическо здраве, което е важно, разбира се, но още по- важно е здравето на духа, което е тема, доста дълга и широка, че и дълбока!  :)

когато говорех за сили извън човека, нямах предвид извънземни, не и в смисъла, който се влага обикновено.
Активен

Андрей

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 217

Информацията щеше да е още по-ценна, ако освен изброяването на "страничните ефекти и промени", и какво да се прави, беше направен опит и да се обясни какво всъщност става в организма.
Информацията звучи логично и пълно. Сериозните автори на книги го правят.
Активен
Не се бойте, че не учите, бойте се, че не мислите.
"A great civilization is not conquered from without until it has destroyed itself from within" : Will Durant

purelove

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 148

Не съм автор на книги, а нормален потребител във форум  tooth

беше направен опит и да се обясни какво всъщност става в организма.

Пиши и допълвай. Темата е отворена и имаш реалната възможност да го направиш.

Активен

Тихия

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 740
  • Болката е неизбежна. Страданието - по желание.

Радвам се да те видя отново. Споделяш безценна информация. Който има сетива ще оцени. Да минеш само на прана веднага след раждането, е истинско геройство. Вярвайки, че реалната борба се води в мислите ни, се подготвям ментално за този момент. Не е далеч, признавам.
Активен
Да виждаш е събитие на съзнанието, а не зрителна реакция.

Роми

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 155

Тихи, с кого се бориш в мислите си и за кой момент се подготвяш, ако не е тайна?
Активен

Ros

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 614

Лунно момиче, радвам се за твоето присъствие във форума и се надявам да продължаваш да споделяш своите знания и опит - те са много ценни и полезни.  :thankyou:
За мен ти си била и си оставаш слънчево момиче! :love_026:
« Последна редакция: 29-11-2013, 13:05:52 от Ros »
Активен
 

Страницата е създадена за 0.181 секунди с 22 запитвания.