Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Аюрведа май греши за млякото .Така поне твърди науката..  (Прочетена 62986 пъти)

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4053
  • дипломиран рекреативен специалист

Здравейте пак.
 Позволих си  да пусна още една тема за млякото , въпреки , че имаме още 3 ,които са пръснати в различни раздели на форума.  Идеята ми беше да ги обединим а  и при  въвеждане на настоящото заглавие  в гугъл   да излизат всичките – тази като текст и  останалите като  линкове  http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=7179.0
    http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=7375.msg65086#msg65086
http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=953.0
Темата  всъщност е една сглобка от няколко филмчета по Youtube, ( по-точно - на текста от тях) които съм подбрал  грижливо на база определени критерии  :)  Всичко е преводен материал ( от руски и малко от немски) , така че не претендирам за оптимален български ( не ми е проблем да го прецизирам още , но дотук  ми отидоха  два дни и една вечер :) .. затова моля за разбиране )
Не съм направил кой знае какво,  само икономисвам времето за изглеждането на тези филмчета . (от знаещите руски. За незнаещите бонусът е малко по-голям даже :) )
Темата нарочно е по-обемна. Това се налага заради спецификата на „казусът с млечните” – определени стереотипи са набивани от рекламата  цели 100 години, като  са вече направо ВГРАДЕНИ  в масовото съзнанието и е трудно  с няколко изречения  да излязат от там и да си идат на мястото ..:)   И все пак ще я прочетете по-бързо , отколкто ще изгледате филмчетата  :bleh 

 Наясно сме , че ако човек е предубеден (не само по въпроса за млякото ,ами и  за каквото и да е! ) .., - не една тема, не една книга, ами и  всички  лекари и учени по света да  му се наредят в редица – пак няма да го убедят, ако той вече има мнение по въпроса , което  пасва изцяло на душевния му комфорт..:)    (http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=7455.msg66112#msg66112)
Та, материалчето е за тези, които не са предубедени и които са достатъчно готови да разсъждават и  смели за да подложат на изследване дори хилядолетната наука Аюрведа в частта й - защита на млякото. ( Като ярък симпатизант на Аюрведа ще дам мнението си за това , но в отделен пост)
Забележете ,  темата е почти изключително на база   изследвания от сериозни научни журнали, разяснения от сериозни изследователи, медици , както и честни лекари-практици, необвързани с млечния бизнес!  Тоест – това е позицията на НАУЧНАТА МЕДИЦИНА!  Фактите са достатъчно красноречиви  и който е на друго мнение , ще му бъде трудно да го отстоява (най-вече пред себе си :) )  , само на база клишетата  - „калций”, „здрави кости” или ведическите „аргументи” че било „естествен продукт на енергията на луната „ , „продукт на любовта на майката към детето” ,  ”концентрация на енергията на любовта „ , че „доставяло радост” и т.н. ( за това – в следващия пост)

Най-голямо внимание съм отделил на лекцията  на проф. Валтер Файт. Според мен там е най-подробно и понятно  обяснено ЗАЩО ТОЧНО млякото не е нашата храна..
 Като цяло учените са почти единни  по въпроса за млечните. Най-общо тяхното мнение е следното :
У човека липсват биологични механизми за пълноценно разграждане  на млечен белтък от чужд биологичен вид.  А след кърмаческата възраст – дори на собствения, човешкия белтък! Белтъкът е сложна храна, даже по-точно казано – той е „структура” , която трябва да се разгради на съставни части (аминокиселини)  посредством ферменти, които са  специфични за всеки конкретен  вид белтък .И  се отделят само там, където има нужда от тях.  Затова природата е дала  на котката едни ензими, на козата-други ,а на човека-съвсем различни, защото не е предвидено котката да бозае от кравата, а кучето- от лисицата.
Резултатът  от заобикалянето на природните закони  почти винаги е тъжен.. 
Затова  млякото и млечните продукти  могат да бъдат ( и в различна степен винаги СА)  вредни за  : очи, имунна система ( най-вече диабет тип1, ревматоиден артрит)  бели дробове (бронхити, хреми, възпаления), дебело черво (всякакви възпаления в него), кожа (екземи, обриви), за множество детски болести -  от бронхити  до бъбречни ( товари силно нежните детски бъбреци,  които трябва да се справят с извеждането на 6 пъти по-голям излишък от   калций и фосфор ,съдържащи се в кравето мляко )  отмива калция (остеопороза) ,сърдечни заболявания (заради големия процент наситени мазнини ) онкологични заболявания ( Силно подкиселяване на организма , заради  казеина  в млякото – казеинът не може лесно да се разтвори в стомаха и организмът е принуден да отдели огромно количество солна киселина , която всъщност го и подкиселява излишно  като допълнение към другите подкиселяващи храни  със всички последствия от това – от отнемане на минерали и калций , остеопороза, до... онкология- най-вече рак на простатата, на млечната жлеза, на ячниците.. ( онкология не възниква при  алкално-киселинен баланс 7.4 , а само когато той се измести в посока киселинен, което се причинявя в голяма степен  И от  млякото) цялостно объркване в баланса на хормоналните и половите жлези с непридвидими последствия  в държави (като USA) където той още не е забранен. .( По принцип се прилага само индустриално, и е забранен в Европа,  но както сме забелязали – в бизнеса моралът не е на първо място..:) , така че  и всеки дребен производител би могъл да го набави и „вложи” ) Може да съдържа ( и ще видите, че съдържа  ) гной, кръв, лекарства,хормони, пестициди,бацили, вируси . От кравата.


 
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4053
  • дипломиран рекреативен специалист

Авторът на настоящата видео лекция , Prof. Dr.Walter Veith
 http://www.youtube.com/watch?v=i_KquARXvf4, веднъж бил осмян в някакъв вестник,(защото казал ,че в млякото няма нищо хубаво)  и,  както обикновено – опитали да го изкарат недобре с главата  tooth Обаче веднага след това при него кацнало цялото ръководство от една млекопроизводителна фирма и го заплашила да почва да мълчи , защото ще го съди. Валтер им отговорил, че в такъв случай трябва да привлекат в съда и университетите Харвард, Кембридж и още стотина учени от световна величина, защото той всъщност не изказва лично мнение , а само цитира техните. .Тогава шефът на фирмата го помолил поне да помълчи известно време или да говори по-малко по въпроса,защото така му се унищожава бизнеса.. на което Валтер отговорил – „Ако вие можете да се договорите със съвестта си , затова че хората получават много болести от вашето мляко, то аз не мога, защото няма да ме остави в покой”

1. Казеинът е най-големият проблем в кравето мляко!  Млякото е различно при всеки биологичен вид и всяко животно  отделя различни  ензими за да го разгради.
За преработка на кравето мляко телето изработва ензима ренин. Като се отбие, телето вече не го произвежда и ако се продължи да му се дава мляко, то се разболява и дори умира!
При хората обаче нещата стоят по друг начин – за  преработка на майчиното мляко, при бебето отговорен е не ензимът ренин, а симбиотичните бактерии (бифидос ), които се изработват В МАЙКАТА , и които са в самата кърма и чрез кърмата попадат в бебето!   А краве мляко то не може да усвоява дори и докато суче, защото му лисва съответният ензим – ренин. Ензимът ренин при бебето го няма!  Затова една голяма част от казеина (от кравето мляко, което приема)  остава неразграден!  
    Казеинът е сложно вещество с различна структура при различните биологични видове. И всеки животински ( или човешки) вид е създаден така, че да преработва неговия си казеин !  А казеинът  от други , (несъответстващи) биологични видове  не може да се разгради напълно.  Само че точно в това непълно разграждане е  големият проблем, четете внимателно:

     Човекът ( а и други бозайници) имат способността да усвояват  и непреработените остатъци от казеина. ЗАЩО? :  След раждането си , бебето приема първото си мляко от майката, което обаче е особено, защото в него се съдържат много антитела, които са извънредно важни за имунната система на бебето. Тези антитела  също са протеини! Но за да достигнат до предназначението си , за да попаднат в кръвотока, природата е направила така  те УМИШЛЕНО ДА НЕ  БЪДАТ РАЗГРАДЕНИ от храносмилателната система на бебето! Тази способност  -известно количество  неразградени белтъци да попадат  в кръвта  се запазва не само при детето, а даже и при възрастните! Това не е проблем, стига обаче да се употребяват човешки белтъци! Ако се приемат обаче белтъци от чужд  животински вид
 ( краве мляко) ,организмът ги приема, но може да почне да ги разпознава като ЧУЖДИ ЗА НЕГО ВЕЩЕСТВА.
А какво прави имуннната система с чуждите вещества? Правилно – атакува ги! Изработвайки собствени антитела срещу чуждият белтък. Причината е в това, че тези чужди белтъчни структури могат да се окажат много подобни  на някои от собствените ни клетки и тогава  нашите антитела да се насочат към унищожаване на нашите си клетки , а не на чуждите! Това се нарича автоимунна реакция. И затова приемът на мляко от чужд вид може да предизвика автоимунни заболявания.  ( за които се търсят какви ли не причини, вкл. свръхестествени..)
 
     Количеството белтък в човешкото мляко е 1.2 гр/л. И бебето удвоява теглото си за 120 дни.
 Белтъкът в кравето мляко е 3.3 гр/л.   А теленцето удвоява теглото си за 47 дни. То веднага след раждането скача на крака и се придвижва само. Високото белтъчно съдържание в млякото на неговата майка( кравата)  е важно за бързото му укрепване , и развиване на мускулатура, костна система. Само че при човешкото бебе нещата стоят съвсем по друг начин..При него акцентът не е да се развият бързо костите и да наддаде на ръст, при него най-важен е един друг орган – МОЗЪКЪТ. От какво най-вече се състои мозъкът? От белтъци ? НЕ. Състои се най-вече от мазнини! Затова съотношението м-у белтъци и мазнини в храната на човешкото бебе трябва да е съвсем различно ,в сравнение с храната на телето. Установено е , че децата хранени предимно с краве мляко имат по-малък коефициент на интелигентност, в сравнение с тези, хранени с майчино мляко!  И това е логично, защото на телето не е заложено от природата да ходи на изпити по математика, а за човек  развитието на мозъка е приоритет и това развитие трябва да започне максимално от рано без да му се пречи. Затова кравето мляко е добро за телето, а човешкото – за човека.
    
Могат ли децата да се развиват , пиейки краве мляко? Разбира се , че могат. Даже изглеждат и по-развити на външен вид   , в сравнение с тези, които са били  на майчино мляко.  Но тези последните  компенсират с по-развит интелект. Така че нещата с  белтъка не са на принципа „колкото повече –толкоз по-добре”  дори за малкото дете.
  Цитира се статията „Никакво кисело мляко за бебетата „  от изданието на  MEDICAL TRIBUNE ( от 25.10.2002 , за което ще стане дума по-нататък)
Цитира се и статията от Журнал за Педиатрична Гастроентерология и Хранене 1993, със заглавие:  „ Би трябвало да се потрудим  да използваме храни, които отговарят на потребностите на  децата, но и храни , които нямат вредни въздействия. Кравето мляко не отговаря на тези  изисквания.”.

   Както се вижда, някои неща са известни отдавна на научния свят, но рекламата не ги признава вече 100 години..
Статията продължава: „Бебета , които са хранени с краве мляко  през вторите си 6 месеца  имат около 30 %  загуба на кръв  и чувствителна загуба на желязо , чрез дефекацията.( изпразването на дебелото черво)  Механизмът е следният:  Твърде голямото количество белтък поставя повишени изисквания  към храносмислателната система – за да го разгради ,тя трябва да отдели повишено количество  солна киселина . Тази солна киселина идва в повече за нежното още детско чревце ,което още не е приспособено. В резултат от нея  чревните стени се разраняват  и започват да кървят! Така с кръвта си отива и желязото . (По време на изхожданията).
Цитира се още една статия от   MEDICAL TRIBUNE ( от 20.09.1996) със заглавие – „Кръв в изпражненията на малкото дете – това може да е заради млякото.”
Следващи статии – от Postgraduate Medicine 95/1994 и  Digestive Disease and Sciences 1982 / -
 
2.ГАЛАКТОЗА. Очните проблеми, като катаракта и др. , могат да имат за причина употребата на мляко. Тук виновникът е галактозата , която спира да се разгражда от  човека , от момента когато той спре да суче! Какво е пък това..?  Кърмачето получава енергията си под формата на млечна захар, състояща се наполовина от глюкоза и галактоза. . Млечната захар се нарича ЛАКТАЗА. Тя се разгражда до ГЛЮКОЗА и ГАЛАКТАЗА посредством ензимът лактаза.  У малка част от хората той запазва действието си и през годините.  ГАЛАКТАЗАТА обаче се разгражда чрез ензимът Б-галактозидаза, който при всички хора спира да действа след кърмаческата възраст!!
Галактозата е нещо като резерва към глюкозата, организмът посяга към нея, когато има недостиг от глюкоза. Но след отбиването на кърмачето, генът , който отговаря за преработката на галактозата вече не е активен! (точно както и ензимът ренин за преработка на казеина от млякото)  Възрастният човек не може да преработи галактозата! Или генът е дотолкова дезактивиран , че практически процесът не работи.
Какво се случва: Организмът лесно се справя с глюкозата от млякото , но с галактозата не знае какво да прави!  А все някъде трябва да я  свре. И той започва да я складирва, да я отлага на различни места в тялото: 1. В кожата или в подкожието ( което е всъщност ЦЕЛУЛИТ) 2. В очите ( настъпва катаракта) 3. В ставите. Което съкращава тяхната подвижност и води до болки в тях.
Отлага я и на други места по тялото, което се характеризира със  съответната симптоматика, която лекарите  щамповат  с някаква  „диагноза”..:) ).

3. Млечните продукти са много богати и на мазнини и холестерин. Само че мазнините са такива, че холестеринът в тях е оксидиран,  ( окислен. Заради контактът му с въздуха при преливане на млякото, преработката,  разнасянето му..) , който е много по-вреден от обикновения холестерин. Защо? Заради свободните радикали, които се образуват точно при окисление на мазнините. Този лош холестерин по-нататък  си знае работата – склеротични плаки в артериите, инфаркт, инсулт..Свободните радикали също си знаят тяхната – преждевременно остаряване, някой ден- рак, и т.н. При кърменето това не се случва, бебето го поема директно ,без да се стига до окисляването му.
  
Мазнината в млякото е много  и  това означава – повече калории.Които е по-добре да се приемат под формата на сложни въгрехидрати, защото те се разграждат лесно и също така – засищат! А мазнината  не засища толкова и провокира към  още по-голяма консумация на мляко.  Някой сигурно си мисли, че калориите са си калории, без значение от къде ги набавяме. Но не е така! Калориите от въглехидратите са по-важни за организма (заради глюкозата в тях) и той ги преработва първо тях, а чак след това започва да преработва калориите от мазнините!  И ако няма нужда от всичките калории, които са в мазнините, той просто „ги зарязва” и ги отлага някъде по тялото . НА практика производителите на мляко ни лъжат в процента масленост. (Отново жонглиране  с  терминология ) Те измерват сътношението на мазнината към водата , а не към целия продукт! И затова четем че млякото съдържало 2-3% , като на практика това е съвсем иначе – чаша мляко – до 49%, „обезмаслено” – 20% , сладолед , кисело мляко – до 50%, мазно сирене – до 65%. В среднодневното потребление на мляко се съдържа толкова холестерин ( 160мг) ,колкото при 53 резенчета колбас.

4. Лекарите отдавна свързват употребата на краве мляко в детска възраст и с диабет тип1. Механизмът беше разгледан по-горе – организмът атакува собствените си клетки, които не успява да разграничи от чуждите , които много наподобяват неговите.Оказва се , че структурата на казеина е много подобна на структурата на клетките на панкреаса.Организмът разпознава казеина като антиген ( чужд агент) и отделя антитела  за да го обезвреди. Но се случва в един момент тези антитела да се насочат към клетките на панкреаса  и ги разрушава.  Разбира се , това не се случва винаги, но може да се случи!  Особено при повишена и продължителна консумация на мляко. За това докладват различни изследвания, публикувани в различни научни списания:  „ diabetologia” 1994 /,бр. 37    ,   Am J Clin Nutr.  стр.381-387 , 1990 51 стр 489-491,   DIABETES Care 1994 , New England Journal of medicine 1992 302-307 )
Практически, това се оказва основната причина за диабет тип1 !
Във Финландия потреблението на млечни продукти е 2-3 пъти по-голямо от това в Испания. Диабет :  във Финландия – много високи нива, в Испания – много ниски.(изследвания на учени от Хелсинки . В публ.02.11.2000 в Германия – Arzte Zeitung немски лекари правят също връзката м-у сухо краве мляко и диабет тип1. ) В Лансет медицински журнал се съобщава пак същото – употребата  на млечни продукти  в ранна възраст може да е причина за диабет в по-късна възраст.
Намерили се критици, които издирили  в Япония деца,  страдащи от диабет тип1, които не били употребявали краве мляко. Обаче при по-детайлно изследване на „случая” , се оказало, че самите майки са употребявали много млечни и организмът им по описаната вече логика, е решил да се освободи от натрупания неразграден казеин посредством кърменето! И по този начин  този казеин ,дошъл от майката , на практика е провокирал диабета у децата , неупотребявали краве мляко.
Медици  в Рим и Лондон изследвали 47 пациенти с диабет тип1.Оказало се , че 51% от тях имат имунни клетки,  активирали се и причинили заболяването, при срещата си с Бета-казеин  протеина от кравето мляко. От контролната група само 2.7% от хората имали такива клетки.
Има расови различия в НЕспособността за преработка на лактазата от млякото . Например в  Дания това са 2%, индианците – 50%, амер.негри70% , Гърция 85%  и в Азия – 85-90 %.


5. ОСТЕОПОРОЗА – причините за нея са комплексни,но една от най-определящите е твърде много протеин в храненето!
 American Journal of Clinical Nutrition 1974, 27 (9)    Journal of Nutrition 1981 ,111,(3)  
Science 1986 ,233

Калцият е много необходим за борбата с остеопорозата.ДА,НО...В кравето мляко наистина има много калций.  Но може ли да считаме  млякото за негов добър източник?  Не! В млякото  калцият съжителства с голямо количество (животински)  белтъчини. Правени са стотици изследвания с един и същ извод: „Жените , които си набавят калция от животински белтъчини имат 3.7 пъти повече счупвания от тези, които използват растителни източници.” American Journal of Clinical Nutrition 2001,
Причината е , че растителният белтък не провокира отделяне на такова голямо количество киселина. А подкиселеният организъм  връща баланса чрез изземване на калция от костите!
Което води до загуба на костна маса. Най-силно това се проявява при жените през менопаузата.
Съществува парадокс – на хора страдащи от дефицит на калций  предписват допълнително количество  калций – (напр. - да пият мляко)..Само че тук отново има проблем и той не се състои в недостиг на самия минерал, а в компрометираната вече система за усвояване и ВГРАЖДАНЕ на калция , а именно -  клетките-остеобласти . При нарушен киселинен баланс + влиянието на неусвоения казеин тези клетки спират да функционират. При връщане на алкално-киселинния баланс в норма тези клетки отново стават активни. И тогава няма нужда от таблетки или животински продукти с калций.
Дори да се приемат 1400 мг калций на ден, човек приемащ голямо количество протеини на ден, ще губи до 4% от костната си маса всяка година . American Journal of Clinical Nutrition 1979;32

   Интересна е таблицата за чупливост на костите при жени в различните държави. Най-малко счупвания има в Южна Африка ( не се употребяват млечни)  - 5 на 100 000. Най-много – в скандинавските страни  (Норвегия и Дания) - 200 на 100 000 . А там е най-голямата консумаия на млечни продукти! Въпреки това , лекарите им, когато установят дефицит на калций, предписват употреба на колкото се може повече ... млечни продукти  tooth
  От статистиката се вижда обаче, че това май не им помага много..:)

6. Има изследвания , че в области с разпространена кравешка левкемия числото на болните от човешка левкемия също е много високо . Установено било също, че пренасящата  вируса на левкемия  крава дава много повече мляко от здравата!  ( коя от двете би избрал производителят на мляко? :)  ) НЕ е задължително кравата  да е болна,въпреки заразоносителството, но още не е проучено добре как процедира вирусът, когато попадне в човешия организъм посредством   млякото й.
American Journal of Epidemiology 1980; 112  Science 1981;213

  Канадски учени установяват през 2001 много тясна имунологична връзка м-у Множествената склероза и диабет тип1. И при двете заболявания имунните клетки реагират силно на млечни белтъци от краве мляко.
Много болести като туберкулоза, бруцелоза, Дифтерит, Ку-треска, скарлатина, чума,  гастроентерит могат да се пренасят чрез кравето мляко. Journal of  Dairy Science 1988 ;71

    Млякото е превъзходен носител на инфекции! Заради  мазнината му бацилите,попаднали в организма,  са защитени от стомашните  сокове , а  понеже то е течност – в нея те удобно  се придвижват  извън  сектора,  където  се отделят  тези стомашни сокове и се настаняват в безопасното дебело черво . Journal Of the American Medical Associacion 1984;252
Направени са опити , при които се установява  следното: Преди пастьоризацията в млякото нормално присъстват малко количество патогенни бактерии, успешно потискани от млечните бактерии (лактобацилос и др.) Обаче след пастьоризацията полезните бактерии почти измират , а патогенните – не.  Останали без естествения си враг патогенните започват бурно размножаване!  Така в млякото може да има и салмонела, и стафилококи.. (Пастьоризираното мляко оставено на топло гние , а не вкисва , както ако не бъде пастьоризирано)   New England Journal Of Medicine 1985;312
Детската смъртност до  9 месеца е 8,5 % в страни, където на бебетата се дава краве мляко и 0,15% в страни , където то не се употребява. Освен това лекарите наблюдават, че в страните където се употребява краве мляко, нивото на всевъзможни болести и инфекии е много по-голямо!
Болести,които медиците свързват с употребата на краве мляко:
Хронична умора, диария, хиперактивност, алергии, астма, ранна атеросклироза,диабет1, 2 ,ревматоиден артрит,акне, обриви, понижен коефицент на интелигентност. Рак на простатата, на правото черво, на млечната жлеза.
 
7. АЛЕРГИИ. Около 90% от алергиите се причиняват от употреба на краве мляко ( астма, мигрена , кожни проблеми..)  Само чрез прекратяването на приема му, може да се постигне пълно излекуване..
Израелско медицинско списание твърди , че млечните продукти са основната причина за алергии, астма, проблеми със съня, мигрена. Israel Journal of Medical Science 1983 ;19   ,  Pediatrics 1989 ;84
В таблица от American Cancer Society са представени случаите на рак на простатата и на млечната жлеза в различните страни. Както може да се предположи – страните с най-голяма честота на тези заболявания са Швейцария и Норвегия – най-големите производители и потребители на млечни продукти в света.
В друга таблица е представена статистическа информация за  рак на простатата в Америка, по слоеве . При чернокожите този показател е два пъти по-голям, защото те имат генетична непоносимост към млякото.   Чернокожите също така страдат 4 пъти повече от сърдечни заболявания. Причината е същата.
Знае се , че в Африка е пълно с гладуващи и умиращи като мухи деца. Въпрос- какво им праща милостивият Запад като хранителна помощ? Как какво – сухо мляко на прах!!! ( не е удобно тук да слагам усмивка)  Професорът неколкократно е повдигал точно този въпрос и по телевизия и в СЗО , но никой не проявявал безпокойство по случая..


Калцият от кравето мляко се усвоява на 25%.( и заради това че в него няма достатъчно магнезий ,необходим за разграждането на калция)  Останалите 75% отиват да неутрализират повишената от самото мляко киселинност. Обаче не всичките 75 се разграждат, причинявайки допълнителни проблеми на организма с извеждането на неразградения калций  Най-често се кашира в някоя тъмна нишичка – я става, я кръвоносен съд..

8. Кравето мляко прави и  ХОЛЕСТЕРОЛНИ ПЛАКИ по кръвоносните съдове. В които отлагания има холестерол и  КАЛЦИЙ! Същият калций, който е иззет от костите за да неутрализира  подкиселяванията от млякото! Обаче остатъкът от него не може да бъде нито изведен от бъбреците ( заради свръколичеството му), нито вграден обратно в костите ( защото остеобластите на са в състояние за това) и организмът решава да го отложи тъкмо в съдовете и ставите.

Какво си доставяме от „купешкото краве мляко” – допустимо е определено съдържание на фекалии, вируси,бактерии, хормони, антибиотици, органични пестициди ( Хиляда пъти по-концентрирани, от колкото са били в храната на животното, защото се натрупват в кравата)

Малко и накратко за  сиренето и кашкавала:  в процеса на производство глюкозата се усвоява от бактериите , остава само галактозата ( която не се преработва от организма)  оксидиран холестерин ( най-лошия),  казеин, голям процент мазнини.  Попаднали в стомаха сиренето и кашкавалът стоят там много дълго, защото много бавно и трудно се разграждат,(затова  създават чувство за ситост)
Това ,което идва  от стомахаи и попада  в червата е висококонцентрирана  и силно киселинообразуваща смесица от казеин, галактоза,холестерин. Кашкавалът е възможно най-киселинообразуващият от всички възможни хранителни продукти.

9. БЕЗПЛОДИЕ: Екип  учени от Америка и Финландия докладва, че в области, където се потребява много краве мляко, съществува и голям процент жени с проблеми в това отношение. ПРи това –още във възрастта 20-24 години. SCIENCE NEWS 12.03.1994  
Причината отново е лактозната непоносимост. С възрастта проблемът става още по-изразен. Неразградената галактоза се напластява в тръбите и така се затруднява или прекъсва достъпът до яйчниците! Цифрите са много показателни:  В Тайланд, където  98% от жените са с лактозна непоносимост,  способността за забременяване (на жени  35-39г.) е  само 26% под оптималната стойност. А в Англия и Австралия, където лактозната непоносимост се среща само при 5% от жените , този процент е цели 82%.
При мъжете положението също не е цветущо. Тук експериментите са направени не с хора, а с маймуни. Резултатите – при употребяващите мляко маймуни – подвижност на сперматозоидите  3 пъти по-малка + голям брой дефектни такива.
При това всичко казано дотук се отнася за суровото  мляко! Ако то се приема сварено или на кашкавал, тогава положението е много по-лошо, защото над 70 градуса настъпва денатурация на белтъка ,смърт на клетката. Това изисква още по-големи усилия от страна на организма (за да изведе отпадните продукти) и е свързано с още повече зашлаковане  ( от отпадните продукти , които не е успял да изведе, както и трупна отрова- отпадни продукти от  бактериите-редуценти, които разлагат мъртвия белтък. ) Част от тези шлаки се отлагат в кисти, миоми, полипи, в междуклетъчното пространство, в  дебелото черво под формата на фекални камъни.  Да, това се случва при  разпада на  кравешкия ( или козия или овчия)  млечен белтък, за които по природа човек не е пригоден! А такива зашлаковани тъкани  после стават благодатна среда за заселване на всякакви бацили, микроорганизми и паразити , за което обвиняваме всичко друго , но не и млякото  :)
    
Prof. Dr.Walter Veith
 http://www.youtube.com/watch?v=i_KquARXvf4

« Последна редакция: 02-10-2013, 15:48:59 от бате Бино »
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4053
  • дипломиран рекреативен специалист

„Който употребява твърде много белтъчини, товари бъбреците си. Отпадните продукти от преработката на аминокиселините  трябва да се филтрират главно от бъбреците . И когато тяхното количество е твърде голямо, бъбрекът не успява да ги филтрира от кръвта и да ги  изведе с урината. В най-лошите случаи се стига до бъбречна недостатъчност, което може да доведе  до проблеми  в  кръвотворната функция на организма, от там – възпаление на мозъка , което е свързано пък с промени в личността , сътояния на хиперактивност, проблеми със съня и т.н.  

     д-р Беате Вагнер, лекар и медицински журналист.
http://medizintexte.com/wagner.html

Много трябва да се внимава с количеството краве мляко, давано на децата през тяхната първа година. (максимално 200мл на ден!)  Може да доведе до проблеми в кръвотворната функция, тъй като кравето мляко съдържа по-малко количество желязо и организмът се оказва в недостиг - принуждава се да го пренасочва , но за сметка на желязото от други продукти, като в крайна сметка се нарушава усвояването на този минерал.
Освен това голямото белтъчно съдържание товари не само бъбреците на детето,  и като цяло обмяната на веществата , но стимулира и образуването на инсулин , което в по-късна възраст води до затлъстяване.  Изследванията откриват, че обилно хранените с краве мляко деца, по-късно  страдат от затлъстяване, заради  нарушения в обмяната на веществата.
MEDICAL TRIBUNE (медицинско специализирано списание от 40г)
http://www.medical-tribune.de/home/news/artikeldetail/kein-joghurt-fuer-babys.html


Кравето мляко наистина съдържа много калций, но съдържа също и много мазнина,белтък и фосфати – все вещества, които пречат на усвояването на същия този калций!   Употребата на мляко заради калций  е  митологизирана най-вече по икономически причини..Съществуват достатъчно растителни храни, които го съдържат в не по-малко количества, при това става въпрос за реални количества , които остават в организма , а не се отмиват през бъбреците , както става при млякото. На усвояването на калция пречат също така продуктите , съдържащи оксалова киселина ( спанак, готвено домати, какао и др.)
Пречат му също и фосфатите, намиращи се най-вече в месото и местните продукти. Организмът има нужда от фосфати , но те трябва да бъдат в точно опредеена пропорция с калция, за да не си пречат.
(„Натурален доктор” – немско месечно списание за лаици и медици.)
 http://www.naturarzt-access.de/sixcms_upload/media/184/0711nena_k.pdf


Д-р Малышева , по руската телевизия ( предаването по Канал1, което замени „Малахов+ „ )
„Цели две години не се решавахме да говорим на тази тема, но още преди две години  медицинският алианс на докторите по света под ръководството на най-знаменитият медицински център – Харвардския Институт, постанови :  ” Изключете млякото от списъка на полезните храни! „     Трябва да ви признаем, че за нас докторите това не беше изненада.. твърде много научни факти се насъбраха..И затова е крайно време да се предприеме борба срещу лицемерието и мракобесието”
„Млякото и млечните произведения съдържат най-вредните мазнини – т.н. „твърди мазнини” , водещи до поява на склеротични плаки по съдовете, а  после – инсулт ,инфаркт.
Оказва се обаче , че не това е най-лошото... В млякото на  ”Индустриалните крави” се съдържа веществото естролсулфат  в количество 33 пъти повече отколкото при  домашните крави.
Това вещество води до появата на рак на простатата и на тестисите. Научно доказано.”
 http://www.youtube.com/watch?v=FjZUsjHedcY

 Д.м.н. Иван Головинов , вицепрезидент РНАН за вредата от казеина.
http://www.youtube.com/watch?v=IEnZy4vRiZo

По Израелската телевизия :
 Има доктори , които смятат че млякото е вредно и  трябва да му се сложат предупреждения , както при цигарите.
Д-р Арье Авни наскоро е публикувал книга , в която предупреждава за вредата от млякото. В нея той разказва как  млякото води до диабет тип1 и до рак. „когато премахна млякото от рациона на детето , почти всичките му заболявания изчезват „  „Млякото е най-лошото. То поврежда пикочния мехур, белите дробове, имунната система, очите, дебелото черво, кожата, мозъка.Там където не се употребява мляко , заболеваемостта от рак пада  на 70-80-90% ! В Китай , където млякото не е популярно ракът на гърдата е 1 на 10 000 жени. В Израел - 1 на 7-8. Хиляда пъти повече!  
В 1976 медицинската каса на Израел публикува съобщение , че кравето мляко е най-разпространения алерген, водещ до множество тежки усложнения.
И най-вече при децата – бронхит, хреми, диабет тип1,
http://www.youtube.com/watch?v=hQBYG73fmvw

  
« Последна редакция: 02-10-2013, 15:53:01 от бате Бино »
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4053
  • дипломиран рекреативен специалист

От книгата на Робърт  Коен – „Смъртната отрова”  
 
1.  Във всяка глътка мляко им  59 вида хормони. Кравата има мляко още преди да роди  и част от тези хоромони  са за да стимулират нейната собствена гръдна тъкан - да расте повече. Попаднали в човека обаче , тези хоромони освен че се намесват в работата на ендокринната ни система, предизвикват и  растеж на някои клетки,  които никой не би искал да му растат .. например – раковите!   В това отношение най-коварен е кравешкият инсулин растежен фактор-1   , който е идентичен със човешкия ! (  Такъв хормон на растежа вземат някои бодибилдъри. Но те не знаят, че от този хормон растат не само мускулите.. -  расте всичко! )  Този хормон  е уникално изключение в природата – един хормон да е идентичен за два биологични вида. Този хормон е ключов фактор, механизъм  за включване  на рака!  Добавяйки го чрез млякото , удвояваме количеството  на този растежен фактор в телата си и вместо да се разложи за 2 секунди , сега той остава активен до 30 мин. Когато той попадне на ракови клетки, ги провокира да растат.   И ето защо нации, които пият най-големи количества мляко и ядат най-много сирене, са тези с най-високи нива на всеки човешки вид рак.

2.   Townsend Medical Letter, е издание  от лекари за лекари и над 180 хиляди доктори го получават. В броя си от Май 1995 г., пише за кравето мляко, за симптомите, с които са били свързвани множество различни здравни проблеми – производство на слуз, загуба на хемоглобин, алергии, като номер 8, 9 и 10 от списъка бяха смяна на настроенията, депресия и раздразнителност. Замислете се за хора на средна възраст, бидейки склонни към криза, които изпитват смяна на настроенията, депресия и раздразнителност и много от тях смятат, че това е предизвикано от вирусът Епщайн-Бар (Epstein-Bar virus).
Смяна на настроенията, депресия и раздразнителност – с млякото вие приемате естроген всеки ден,  прогестерон ( – женски хормон, участващ в цикъла на жените, бременността) мелатонин ( – хормон, съдържащ се в епифизната жлеза, който подобрява съня и е мощен антиоксидант) и всички тези женски хормони, които идват от бременни крави и цялото това нещо здраво ще ви оплеска. Дори не мога да ви кажа какво ще ви причини.
Аутизъм – наблюдаваме много  резки промени у деца, когато изцяло спрат да приемат млечни произведения!

3.  Има едно място на тази планета, където има повече столетници от всяко друго място, където средната продължителност на живота на жените е 86 години, където хората дори нямат нужда от рентгенови снимки, защото те не получават рак на гърдата или остеопороза. Това място са 160 острова между Япония и Тайван, казва се Окинава. Книгата е написана от Уилкокс и Сузуки и се казва “Планът Окинава” и ще прочетете, че тези хора приемат 5% от количеството калций, което ние ,американците, приемаме, но въпреки това те не получават счупвания  на костите.
Ще прочетете анализа за приетите количества калций по целия свят – в ЮАР приемат под 100 мг. на ден, в САЩ 980 мг. на ден, но въпреки това имаме 14 пъти повече тазови счупвания. Не е калцият, който ядете, не е кравето мляко, което  ядете, а е протеинът – животинският протеин, който причинява подкиселяването  на организма, което той трябва да неутрализира,  и го прави, но  като извлича калция от костите ви. И това е истинската наука – това не са глупавите реклами и маркетингът за мляко – това е истинската наука, която ще намерите в сходни медицински вестници и списания, истината, която огромната част от американците не  получават.
 
4.  Има един наистина страхотен журнал, един от световно уважаваните журнали, наречен Лансет (Lancet), британски журнал. И мисля че беше Лансет от 4 юни 1994 г., в който беше публикувано едно изследване относно синдрома на внезапната детска смърт, показващо, че белодробната тъкан в клетките показва бронхиално възпаление, подобно на астма, от млечните протеини. Така че децата приемат последното си ястие преди да умрат и какво е то – една бутилка мляко с кравешка формула. Относно децата, хранени с кравешко мляко, Лансет пише поредица от статии още от 60-те години, за внезапните детски смъртни случаи и в тези статии се казва, че свръхчувствителността към млечния протеин се подразбира като причина за този синдром.

Робърт Коен: Японците преди наричаха американците “бутерните хора”. Защото можеха да ни помиришат – можеха да надушат гнилото и разлагащо се мляко и млечни произведения в кожата ни.  А  млякото е течно месо.  Млякото и млечните произведения са най-лошата форма от всички тези замърсяващи вещества. Не само с огромното количество диоксин, а с огромното количество сяра. Не искате да имате тази миризма на изгнило – това е нещото, ускорявашо сърдечните болести и загубата на костна тъкан. Ето защо откриваме, че хората живеещи в страни, където се ядат най-много млечни произведения, са тези с най-високи нива на остеопороза и сърдечни болести. Това е причината.
Млякото в щата Мериленд съдържа 350 милиона гнойни клетки в  1л. мляко. Можете да видите, че в щата Мисисипи количеството е 442 милиона – това мляко би било незаконно да се продава, ако беше в Европа или Канада – 400 милиона е тяхното магическо число.
Могат също да намерят едно великолепно писмо  от един хирург по рак на гърдата към пациентите му – д-р Робърт Краджан (Robert Kradjian). Наричам това писмо Фамозното писмо за млякото. Там е обяснено с елементарни термини как млякото е нещо, което причинява множество дискомофорти и болести.  Корените на алергиите от детството: екземата, болки в ушите, нощно напикаване и отново не аз казвам това – аз съм просто един човек, който обединява всички тези неща заедно. Началникът на педиатричното отделение в медицинския институт Джон Хопкинс, д-р Франк Оски (Frank Oski) написа книга за млякото и тя беше със заглавие “Don’t’ Drink Your Milk” (Не си пийте млякото). Написа го  на база  на  наблюденията си  през всичките години практика.

http://www.naturalnews.com/002695.html
http://www.amazon.com/exec/obidos/ASIN/0965919609/ref=ase_dorwaybookshelf/102-1645015-4199347




http://www.youtube.com/watch?v=y15SaQ07XOg

Участници във филма:
1.Colin Campbell, PhD \професор по хранителна биохимия/  
2. Amy Joy Lanou, PhD изследовател по хранене, Университет Северна Каролина.
3.Jennifer K.Reilli  старши диетолог , изследвания за рака
4. д-р Neal Barnard  клиничен изследовател
5. д-р John A.McDougall физик и експерт по хранене
6 д-р Joel Fuhrman автор на книгата „Яж за да живееш”

 

проф.Брюс Бейкър (Питсбъргски Ун.)   : „Да, млякото наистина предотвратява остаряването , но по един по-специален начин – провокирайки  исхемична болест на сърцето”. :)  
Д-р Dougles Lisle (директор на клиника) : „Картите на масата – сърдечни заболявания, затлъстяване, диабет първи и втори тип,”  
От 1988 до 1993 в медицинските издания е имало 2700 статии за млякото. В нито една от тях млякото не е представено като отлична храна, както е в рекламите. Вместо това в тези статии се казва друго:  чревни кръвотечения, волска левкемия,астма, детски диабет, болести на сърцето,артрит, алергически реакции и рак.
Млякото  е един от най-разпространените хранителни  алергени.Типични симптоми- хрема, забавяне на растежа, хрипове, астма, обриви,копривна треска, запек, повръщания, желязодефицитна анемия (  давано на бебета от 6-12 месец, кравето мляка придизвиква анемия и оттам-забавено интелектуално развитие, което оставя отпечатък на цял живот) , сърбежи, отекли очи PubMed Central- Clinical Practice –Eur J Pediatr 2009,august,168\8\  
8 от големите компании за мляко, са дали 5 млн долара  за лобиране през 2005.Това са официциалните им данни..
1 см3 мляко съдържа 250-300 000 гнойни клетки ( бели кръвни клетки) ,също и 250 000 бактерии. Тоест – по стандрат в чаша мляко може да има, и има 180 млн гнойни клетки. Тези клетки са добри за телето , но не и за човека.
Погледнете състава на млякото – това е готова рецепта за инфаркт. Наситени мазнини, холестерол..

Colin Campbell, PhD (професор по хранителна биохимия)  „Работихме по това цели 27 години, направихме много много експерименти, търсехме отговора:  Вярно ли е че животинските белтъци увеличават риска от рак? СЕга това е обоснован факт. Това е истината и това е ужасно.Ние даже управлявахме развитието на рака – само чрез добавянето на  млечен белтък в рациона или чрез отнемането му. Това е чудовищно.
Инсулиноподобния растежен фактор  (хормон) от млякото на  кравата  е съобразен с идеята теленцето й да порсатва . Но човек, особено ако е вече пораснал, няма нужда от такъв растежен хормон в кръвта си! (Няма какво още да му расте)  Попаднал в човешкия организъм този растежен хормон намира мутираща клетка на която може да въздейства и така провокира растежа на рака! ( особено рака на млечната жлеза) И изведнъж млечният белтък, светая светих( както ни учат)  се превръща в канцерогенен! ПРи нашите изследвания  се оказа , че млечният белтък е най-канцерогеннния фактор в нашата храна!  Известна е връзката м-у растежният фактор и рака на простатата, на яйчниците, на млечната жлеза и т.н. , но тази информация не достига до обществото. „  

« Последна редакция: 02-10-2013, 16:19:13 от бате Бино »
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4053
  • дипломиран рекреативен специалист

Естествено , привържениците на млякото  не се дават лесно  ( заблуждението е толкова дълбоко вкоренено в тях, но пък им е и приятно с него, начин на живот ..:)   и тогава дори  да имат някои съмнения, те предпочитат да продължават да се самозаблуждават )
И отчаяно  се мъчат да извадят някой коз и да се защитят от науката.. :

„Щом е толкова вредно, как сме оцелели досега”?
 Предложение за отговор: Оцелели – да. Но дали ВСИЧКИ в безупречно здраве? Лекарите са достатъчно ясни : „спираме млечните – децата спират да боледуват!” При това,както се оказва – млечните са фактор, който действа  във времето! До 30-40 год. може и да няма оплакване, но после (заедно с другите вредни въздействия) става комплект от фактори с резултат- сърдечни, автоимуни , алергии и т.н.    

   „Аз знам една баба , дето живя 86 и цял живот е пила мляко.”
Предложение за отговор: Оцеляла е ВЪПРЕКИ млякото.И благодарение на ползите за здравето й от селския начин на живот!  Ако не го е пила, можело да изкара и 95 , а вероятно и без артрита, от който се е мъчила последните 30 год. ( лекарите напомнят: млякото- сериозна причина за автоимунни заболявания)  Освен това е пила домашно мляко от щастлива крава, на която не са взели детето на втория ден от раждането! А и в крайна сметка не знаем колко точно е пила .. ;)

   
       " Ама нали лекарите казват?"
Предложение за отговор: КОИ точно лекари казват? У нас на лекарите в колежите не четат  на практика  никакви лекции за теория на храненето  и как влияе върху здравето - тогава откъде знаят?   tooth От вестник "Втора младост" ?  
А тези , които наистина знаят, както видяхме от материалите по-горе, казват друго.. :)

„Хилядолетната Аюрведа силно препоръчва млякото!”
Тук ще се спрем по-подробно , защото и аз съм почитател на Аюрведа..:)
Нека да видим какво казва един специалист по Аюрведа – д-р Олег Торсунов , авторитет, натуропат.
http://www.youtube.com/watch?v=fAUBDd4SbuY

„...млякото е продукт на любовта на майката към детето, на кравата към теленцето, продукт-еликсир, с голямо въздйиствие на нашата психика,.. Чувство за радост, за оптимистичност  се крият  в млякото и те се натрупват в нас  и ни енергизират , млякото е естествен продукт на енергията на луната –трябва да се пие само вечер след 18ч или сутрин при  изгрев, иначе не се усвоява!..

   Така. Какво се набива в очи? – Един приятно изглеждащ човек, с врътовръзка, доктор с мелодичен глас,  употребява красиви фрази, галещи сърцето , позовава се на авторитети - ВЕДИТЕ, на висшите сили , на Луната...   и на никаква конкретика и аргументи! Не знам, като го гледах, у мен изведнъж изникна  образ на пастор..:)  а се сетих и за    „Кока Кола- отвори път на щастието!” :)  
Но  да оставим  манипулатора с приятни обноски и кухи фрази..Нека напрегнем гънки  и вникнем сами  в  „мъдростта”  на Аюрведа. Тогава обаче  ще видим, че самата идея е абсурдна! Тя влиза в противоречие със себе си!  Защо?
  
 Щом трябва да се пие повече мляко –
1. значи трябва и да се размножават повече крави – значи трябва и повече да се убиват! ( мъжките телета все още не дават мляко и отиват директно за стек и за салам. Женските също отиват под ножа след като „отдадат своето” . Колко стопани биха изхранвали стари бикове и крави до естествената им смърт? )  
2. Значи трябва милиони хектари плодородна земя  да отиват за пасища , а  се знае,  че от единица  площ земя се изхранват 300 пъти повече хора , ако тя бъде засята със зърнени култури!  (А после казват – светът е гладен, решението е само  ГМО...)
3. Значи трябва да се разхищават милиони тонове питейна вода (животновъдството гълта стотици пъти повече вода )  
4. Значи трябва да се замърсява допълнително екосистемата! ( изчислено е , че животновъдството замърсява 4 пъти повече ,отколкото всичките превозни средства в света – заради метана ,който се отделя от телата им.)  
5. Значи трябва да се губят милиони киловати енергия - кравеферми, индустрия.., което е нефт, газ, дървен материал, бетон, ресурси..
Къде е тук „енергията на любовта”  ?...


   Интересно Торсунов дали през живота си  е посещавал кравеферма?? Да види ,че дори в малките , домашни такива , детенцето на кравата й се отнема задължително още на втория ден!! И се връзва на другия край на обора , като двете животни тъжно се викат едно друго.
И за какъв „пълноценен продукт на любовта на майката към телето” може да става въпрос тук?
А за индустриалните кравеферми  да не говорим, има филми за тях достатъчно – щастливи крави прекарват целия си 4 годишен! живот на тъмно и на бетонен под ,постоянно бременни и доени и съсипвани от хиляди препарати и нечовешко отношение .. Това ли е „енергията на любовта на кравата” ?  

   Съгласен съм ,че Аюрведа може да е права по отношение енергетиката на този  продукт , но това важи само за сурово мляко, от наистина щастлива домашна крава, живееща до теленцето си!
 И колко хора по света обаче пият точно такова АЮРВЕДИЧНО МЛЯКО?? Дали имат и 0.1% ?
Значи  за всички останали 99.9%  това се явява една манипулация.  
  ЗА съжаление обаче , един продукт не е само енергетика..а е и материя.
 Човешко е да се греши, а щом и Аюрведа е правена от човеци, защо и тя да е безгрешна? Предубеденост е да вярваме, че само защото една система е древна – тя е безгрешна..:)
Науката ( колкото и кусури да има) все пак много напредна и това , което е било невъзможно да се види и прецени преди хилядолетия ( като причинно-следствена връзка) , сега вече е лесно.  ( „Невъзможното днес става възможно утре” – К.Циолковски, създателят на космонавтиката)  
« Последна редакция: 02-10-2013, 16:23:03 от бате Бино »
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

feliks

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 121

Съгласен съм с тебе бате Бино
Активен

iskrena

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1122

хаха, бате Бино, знаеш ли, че източникът,  на когото  най - много си наблегнал - Уолтър Файт, де факто е адвентист от седмия ден   :)
Активен

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4053
  • дипломиран рекреативен специалист

ДА! Запознах се с негови изказвания по различни горещи теми. Чудно е как е все още жив при тази смелост да изговори на висок глас неща,за които обикновено бият през пръстите :-)  Но нека да не се измества пак акцента в посока религиозна принадлежност. ( сексуалната му ориентация също не съм проучвал, не мисля,  че ще е от значение за темата :-) )
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

titan

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2318

Аюрведа казва ли колко често можем да пием мляко ? Мисля, че тук може да е ключът от палатката :)
Активен

feliks

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 121

Аюрведа казва ли колко често можем да пием мляко ? Мисля, че тук може да е ключът от палатката :)

Природата на планетата Земя казва когато и колкото ти се прииска до 3-4 години (човешка кърма ест.) и 0 пъти след това..
А ти пиеш ли мляко ? И ако пиеш, колко често.. ?
« Последна редакция: 04-10-2013, 13:03:00 от feliks »
Активен

mitran

  • New
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 3

Има и една различна гледна точка за млякото. Според аюрведа и йога, съществуват три типа храни: 1) тамастична, 2) раджастична и 3) сатвична. Търсещият духовно просвещение се смята, че трябва да яде само сатвична храна. За такава се смятат и млечните продукти, кравето масло и гхи (пречистено краве масло). Според знаменития йотин Дхирендра Брахмачари: „млякото и медът“ са единствените храни на земята, които са идеално пригодени за храненето на човека. Ще цитирам откъс от книгата „Ведическо кулинарно изкуство“ на Адирадж Дас (стр. 91): „Във ведическите писания се казва, че млякото развива фините мозъчни тъкани, които са особено важни за хармоничното духовно развитие. Във ведически времена много йоги са се хранели само с мляко. Млякото е храна и за тялото, и за духа, затова във ведическото общество то е смятано за жизнено необходим продукт“. Доста индийски йоги смятат, че за пълноценното и безпроблемно усвояване на млякото е необходимо човек да е с пречистено тяло. Някои от тях смятат, че алергиите към млякото и други продукти се дължат освен това и на два фактора, общото замърсяване на целия организъм дори на клетъчно ниво (според тях това е истинската причина за всяка форма на алергия) и съдържащите се в млякото произвеждано в западните страни (и нас ни мислят за такава) на изкуствени хормони, с които хранят животните, антибиотици, с които фермерите злоупотребяват при първия признак на неразположение, понякога и без да се консултират с ветеринар и т.н. Интересен факт е, че индийците, като цяло предпочитат панир (домашна извара) пред сиренето и изобщо не се докосват до сирена от типа на синъото „мухлясало“ сирене, или топените сирена. Често ядат панир и прясно мляко на едно ядене без други храни, защото смятат, че млякото само по себе си е сложен продукт и трябва да се консумира отделно, но киселото мляко обикновено го комбинират със зеленчучи или дал (вид супа от бобови растения)...
Активен

titan

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2318

Аз не мога да си причиня такива поражения вече с мляко и млечни, предполагам доста по-умен съм станал, глупостта остана в миналото :)
Активен

iskrena

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1122

всичко, което Бог е сътворил е добро за ядене, стига да не е "доусъвършенствано" от човека!
Титан, ако глупостта е все още с теб, ти няма как да го знаеш поради самата същност на глупостта, така че - не се превъзнасяй!   tooth
Активен

feliks

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 121

Аз не мога да си причиня такива поражения вече с мляко и млечни, предполагам доста по-умен съм станал, глупостта остана в миналото :)

Окейс, значи мислим почти еднакво.. Аз от време на време ползвам млечно масло и то се опитвам да си го подбирам
« Последна редакция: 08-10-2013, 22:39:40 от feliks »
Активен

titan

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2318

Не е еднакво феликс, аз след като спрях сиренето, кашкавала , млякото , известно време продължавах с маслото, но слузта си оставаше, вярно в по-малки количества. Освен това слуз ми образува и хяба, уж ръжен, лимец , от Слънце и Луна. Така че в един момент спрях и маслото и драстично намалих хляба по едно малко ръжено хлебче на 1-2 месеца  нещата се оправиха. Но забелязвам, че вече май достигам момента в който осъзнавам сам, че всяка термично обработена храна ми вреди, само след суровата се чувствам добре. Не зная какво ще правя с бобовите, само по празници :)
Активен

kocetoo

  • New
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1

Ще го разпечатам и занеса на 100-годишните бабички по смолянските села, да знаят че следващите 100 години нищо млечно да не хапват, а не като предишните 100, в които са яли само млечни продукти.
Активен

iskrena

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1122

хахаха, аз ти предлагам да почнеш с техните майки и баби първо!   tooth
Активен

dimo777

  • New
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 7

Благодарности за положения труд, бате Бино. Доста изчерпателна статия.
Активен

emo75

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 222
    • Разходка из Езерната градина

Приказката за стогодишните родопски бабички е един мит. Може едно време да ги е имало масово, но днес са единици.
Противно на клишето, че на чист планински въздух живеят здрави хора наскоро се убедих, че съвсем не е така! Например, в с. Ягодина - от 200 души застаряващо население, 35 са диабетици!
А това е само една малка част от болежките. Без хаповете на съвременната фармация ги пиши бегали.
ЗДравите родопчани може да ги е имало едно време - когато не са били изкушени от полуфабрикатите и химиите на цивлизацията и по цял ден са обикаляли планините със стадата си, без да си натоварват психиката с интернет и телевизия. Днешните бабички са продукт на социализма. Те не могат без достиженията на индустриалната цивилизация.
Без нейните химии, торове, ел. енергия, мобилни устройства, антибиотици и т.н.
Та, същата е работата и с млякото.
С което не вземам страна в спора. Просто отбелязвам, че приказките за столетниците дето лочат по цял ден прясно мляко из горите нещо са митология  :D
Иначе, да - виждал съм столетници, които не са спазвали никакъв специален режим в живота си. Но това им е било дадено да го  изживеят. Накрая и  те се чудят защо.  ;)
« Последна редакция: 09-10-2013, 17:54:18 от emo75 »
Активен

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4053
  • дипломиран рекреативен специалист

И аз съм на същото мнение , Емо. Има някаква логика в изказването на Коцето, но тя е така да се каже - първична, първосигнална логика..( не е обида, говоря за конкретния случай)
Нека да я развием все пак  :)
Ако някой , Коце, ти каже , че има 5 човека, които са паднали от 3-ия етаж без да се осакатят - дали можем да кажем че та са ПРАВИЛОТО - че да се скача от 3-ия етаж е безопасно или ИЗКЛЮЧЕНИЕТО от правилото ?  ;) ;)
Макар да се досещаме, ще ни трябва броят на всички паднали ( да кажем 1000 души) , броят на "лошо падналите" (995 ) и чак тогава вече ще можем да преценим тези петимата дали могат да ни бъдат ЕТАЛОН за "безопасно падане от 3ти етаж".. Нали така? ;)  


Но ако им имаш адресите и телефоните на тези столетнички , аз съм мераклия да ги прозвъня и да видя в какво здраве са - дали могат да си движат краката, дали са в колички,  и от колко години ( евентуално) са в това състояние.. И дали изобщо са пили някакви значими  количества мляко  ;)

Вече е доказано , че много малък процент хора доживяват в добро здраве, колкото и нездравословно да живеят!!                ( Важи и обратното- малък процент хора не могат да са здрави каквото и да правят! Причината е все в гените)  Аз лично, обаче, не залагам , че попадам точно  в този процент, точно както и когато чуя тропот на копита, не си представям зебри , а  коне  ;D
« Последна редакция: 09-10-2013, 19:45:03 от бате Бино »
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))
 

Страницата е създадена за 0.093 секунди с 22 запитвания.