Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Защо понякога е трудно да убеждаваме. ( И да ни убеждават)  (Прочетена 10303 пъти)

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4053
  • дипломиран рекреативен специалист

На кого ли от нас не се е случвало да се сблъска със следния казус:  пред нас стои човек, за който сме сигурни, че е достатъчно умен и интелигентен  за да ни разбере  „и с две думи” , както се казва, и да се съгласи с нас. Каним се да му кажем нещо , което за нас е повече от понятно и елементарно, (напр. че 2+3=5 ) и не са нужни дори и аргументи..
Казваме го, но следва шок – човекът е на противоположно мнение, и дори всичките  аргументи на света се оказват  безсилни за да го убедим!  :police:  Спорът продължава цял ден без никакво изравняване в гледните точки.. А ние през цялото време се чудим: „ Може ли да е толкова несхватлив, винаги съм го имал за умен! И най-големият простак би ме разбрал..”    А после еветуално почваме да се чудим : „Защо е  така всъщност? „

ОТГОВОР: Така е , защото „Ключът от бараката” в този случай  е на място , много различно от обичайното.. :)
Така е , защото в такива случаи    нещата не опират до ум и интелект.. И до рационално мислене. Защото те отстъпват на заден план. А кое излиза на преден?  На преден план излиза едно нещо, което се нарича ПРЕДУБЕДЕНОСТ. ( Може да се изрази и по друг начин:  стереотипност в мисленето, Зацикленост. Избирателно мислене. Тенденциозен подбор на фактите, „мисловен запек”  и т.н. )
Предубедеността е  качество, което е характерно  за почти всички хора , а понеже и ние сме такива – значи и за нас самите  :-[
Какво е предубедеността? – Това е тенденция да се приема за вярна само тази информация, която потвърждава , която „пасва” на вече оформено мнение, гледна точка или  хипотеза ..  и едновременно  да се отрича , неразбира , подценява  информация , която е в разрез с всичко това.
Това е когато човек търси и намира доказателства само за това, в което вече вярва и напълно игнорира всичко, което може да разколебае тази му вяра.
Отдавна е забелязано: ако на човек му се предоставят факти и аргументи, които не се вписват в неговата вече оформена картина за света, то първата , почти инстинктивна реакция на тях е  недоверие и отхвърляне, дори да става въпрос  за нещо, което би могло да му бъде практически полезно. Защо е така ли? Просто психология: всичко ново и  непривично рязко нарушава чувството на вътрешна хармония и силно бие  по самолюбието на човека. Докато да осъзнаваш , че си прав , доставя удоволствие и добавя увереност!

Великият Лев Толстой го е казал прекрасно още през 1897 ( в есето „Какво е изкуство”?)
Знам ,че болшинството наистина много умни хора, способни да разберат с лекота  най-трудните научни, математически, философски разсъждения , много рядко могат да разберат най-простата и очевидна истина, но истина,  която да ги накара до допуснат, че тяхното ВЕРУЮ,  до което са стигнали с големи усилия,  с което се гордеят, на база което са устроили целият си живот  и са поучавали  и другите, Е ВЪЗМОЖНО  ДА СЕ ОКАЖЕ ПОГРЕШНО
„Можеш на най-несхватливият човек да обясняваш най-сложните и най-мъдрите неща, ако той не си е съставил още никакво мнение за тях. Но на най-схватливият човек не трябва да обясняваш най-простите неща ,ако той е твърдо убеден ,че е вече запознат”
Примери за предубеденост? На всяка крачка :)

Например повечето хора са убедени , че медицинската наука постоянно се развива, влага нови технологии (нанотехнологии, стволови клетки  и др.), лекарствата стават все по-ефективни и  трябва само да попаднеш на подходящия лекар ,който да реши всичките проблеми. (ако може – за няколко дни, моля :))  Но не се замислят, че ако това беше така , болестите щяха да намаляват, а лекарства – да се купуват по-малко. А на практика е точно обратното – болестите и болните се увеличават ( и влошават) лавинообразно , продадените лекарства - увеличават се също..


Или пък – по храненето.. „Полезно ли е млякото?” „О, да разбира се ,иска ли питане” „И за какво е полезно?”  „ Е как – калций, здрави кости, иначе-остеопороза..”  „ И откъде го знаете това?”  „Е как – от телевизията, от рекламите, всички го знаят, лекарят казва, аз съм бил на мляко, майка ми е била на мляко..”
   (Как се постига? Много лесно: нужни са авторитети , които постоянно да повтарят едно и също. Да набиват стереотипи  в общественото съзнание и подсъзнание. )

Ами месото? „ „Оо да -  сила,енергия, незаменими аминокиселини..без него не може, ще умрем”
А ако им кажеш, че когато в края на 19 век, когато „научният” свят е измислял тезата ( точно казано -ИЗМИСЛЯЛ)  че има едни „незаменими” аминокиселини , които трябва да дойдат в нас от месото и млякото ..,  повечето   от хората по света не са употребявали никакво месо и никакво мляко  и са били доста  по-здрави от употребяващите, тогава те те поглеждат така,  сякаш си излязъл от дъното на океана с умряла сирена под мишница ( това е от Чандлър :)  )
Това е добър пример между другото , защото специално  за тези „незаменими” аминокиселини, не само ние , обикновените хора,  но и  99.9% от научният медицински свят е на това мнение.(вкл. и Нобеловите лауреати, като напр. акад. Мечников)  И защо все пак, нали е научен свят..?  Защото казано веднъж, се препечатва от дисертация в дисертация и от монография в монография и в един момент става вече като поговорка..
Уж „учени” а явно избягват да мислят по нещо, по което някой достатъчно голям, вече е мислил и отсъдил..:)  
Иначе щяха да се запитат – след като без  „незаменимите” не може ,  и след като тях ги има само в животинската храна,  как цели племена ,хранещи се изключително само с растителна храна, са все още живи?  Значи има някакъв отговор, който явно още не е открит? Просто не му е дошло още времето.
Е, времето му дойде, - акад. Уголев го откри – „незаменимите „  не са толкова незаменими , защото се произвеждат в човека, стига за това да има необходимата суровина – свежа растителна храна. И не само те ,ами и много други витамини и минерали се произвеждат  по същия начин! И ето , пъзелът се нареди .
Остава само  и останалите хора да се запознаят с това и да се отърват поне от тази си предубеденост. Така полека лека ще се наредят и всички останали пъзели..  

Разбира се , има и комични случаи за предубеденост.Имам един приятел, когото считам за по-умен от мен  :-[. Той е инженер, абсолютен професионалист и перфекционист в областта на колите. Много го ценя. Веднъж обаче  му  похвалих  някакви руски апарати за компютърна диагностика , и той веднага отсече: „Не може да са добри! Нация , която не може да прави хубави коли, няма как да направи и добри медицински апарати!” Опитах да поспоря – напразно  :D  (Съвсем наскоро обаче каза, че някакъв руски апарат му махнал отдавнашна болка в кръста само за два сеанса   tooth  )  

Не знам за вас, някои ( като Тихия) може и да могат , но аз не мога без авторитети. Важно ми е да знам какво са казали  Уокър, Полинг, Залманов, Шаталова, Аюрведа..
Само че „авторитети” за мен лично е различно от „кумири”  ;)  Към вторите подхождаш със сляпа вяра, а тогава е най-опасно. Затово си ценя  тези, които съм разпознал за себе си като авторитети , но  винаги имам едно наум, че ако не АЗ , може пък ТЕ да са били предубедени все в нещо и така да ме направят и мен  съучастник :)  (което се е случвало нерядко.. , включително и с Аюрведа, за която мисля, че е предубедена към млякото  )
 В това отношение  точа мъдрост от  сръчните шахматисти – нито една от фигурите не приковава вниманието им дотолкова, че да не хвърлят поглед и върху останалите , за да преценят предимствата , които те им дават.  

 
« Последна редакция: 01-10-2013, 19:22:18 от бате Бино »
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

iskrena

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1122


 В това отношение  точа мъдрост от  сръчните шахматисти – нито една от фигурите не приковава вниманието им дотолкова, че да не хвърлят поглед и върху останалите , за да преценят предимствата , които те им дават.  



бравос, перфектна тактика!   :flowers2:
Активен

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4053
  • дипломиран рекреативен специалист

Моля да не обръщате форума на скайп.  За целта има "тема-чесалка". (Е не е точно като скайп , но засега , това е :) )
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

shofilev

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 376

За над 90% от хората излизането от зоната на комфорт е най-малкото трудно и нежелано, за някои - драматично. Това обяснява защо много хора макар и да осъзнават нещо, не желаят да го приемат и сами себе си убеждават, че това не е вярно, но в смисъл, че не може да е вярно. Има и друг вариант - крайно неизгодно ми е, за да е вярно. А понякога истината се отхвърля от гордост - аз, който толкова много знам, да приема аргументи на някой не особено интелигентен, който ще ме убеждава мене и ще си мисли, че много знае. Не трябва да се изключва и погрешен (или неправилно интерпретиран) опит.
Варианти всякакви.
Активен

hdeshev

  • Христо Дeшeв
  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 845
  • Един ученик на пътя...
    • може би блог

За предубежденията и зоната на комфорта съм напълно съгласен. Но има и още нещо...

Всички се мислим за образовани, умни и логични, но голата истина е съвсем съвсем друга. Емоциите ни контролират и то без изобщо да забелязваме. И най-смешното е, че ни карат сами да си измисляме логично-звучащи оправдания. Давам пример с техника: обяснявам на умни мои приятели и колеги да не си купуват продукти на Apple. Причини за тива колкото искаш: нарочно ги кастрират, за да ти продават допълнителни програми и услуги; следят те какво правиш и постоянно има скандали с изтекли данни; устройството работи, както искат Apple, а не както иска потребителя; експлоатират нечовешки китайците в заводите им (потърсете в гугъл за Apple Foxconn suicides например  :o) и т.н. Обаче, като разкажа всичкото това на някого, обратно получавам изпапагалствана маркетинг тирадата от същата компания: "ами много са удобни", "виж колко е красиво и изпипано", "айфонът е революционен продукт - другите телефони са дървени". Хората виждат красивия дизайн, звездите (като Милко Калайджиев) с айпадите и айфоните в клиповете и налапват кукичката.  :(

Това по-горе е лошата новина. Сега следва добрата: можем да се научим да използваме емоциите на другите, за да ги убедим в нещо. Разбира се, това трябва да се прави изцяло с любов към ближния, а не с цел манипулация! Важно е като обясняваме нещо, да разказваме история, която да докосне сърцето на слушателя. Да разпалим устрем или възмущение. Да осветим в розово доброто. Да осмеем лошото или лошите. По този начин с времето ще започнем да познаваме, когато някой се опитва да ни работи чрез емоциите ни: най-често лъсва в рекламни и политически изяви. И така ще спечелим играта.  ;)
Активен
Time waits for no slave!
-- Napalm Death

iskrena

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1122

"да осввтим в розово доброто" ми звучи като да му облечем розови килоти   tooth

иначе, за Апъл си напълно прав, не мога да разбера кой може да им харесва продуктите, освен промити от реклама мозъци.
аз едва мога да седна зад айпада на дъщеря ми, супер много го мразя, чувствам се ограничена отвсякъде, ако ми се налага да го правя / ако тя иска да седне за малко на моя лаптоп , за да върши нещо, дето не може на айпада :) /  
« Последна редакция: 01-10-2013, 22:50:15 от iskrena »
Активен

salvaje

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 303

Суфите са го казали доста точно...трудно е да научиш човек, който вече си мисли че знае.

Всички се мислим за образовани, умни и логични, но голата истина е съвсем съвсем друга. Емоциите ни контролират и то без изобщо да забелязваме. И най-смешното е, че ни карат сами да си измисляме логично-звучащи оправдания.

Образуванието тука няма голяма роля. Даже май то ни кара да си измисляме повече логично звучащи оправдания.
Активен
Now I lay me down to sleep
I pray the raw will make me freak

iskrena

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1122


Образуванието тука няма голяма роля. Даже май то ни кара да си измисляме повече логично звучащи оправдания.

ма, образОванието поне има някаква роля   tooth
Активен

съншине :3

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 187

Човешкият мозък е мрежа от около сто милиарда неврона. Различните преживявания създават различни неврални връзки, възпроизвеждащи различни емоции. Според това, кои неврони се стимулират някои връзки стават по-здрави и ефективни, а други може да отслабнат. Това се нарича „невропластичност“. Обучаващият се за музикант създава по-силни неврални връзки, свързващи мозъчните полукълба, за да развие музикално творчество. Чрез трениране може да се развие всякакъв талант или умение. Рационалността и емоционалната издръжливост работят по същия начин. Това са затвърдими неврални връзки. Каквото и да правите, всеки път физически мотивирате мозъка си да го прави все по-добре. И тъй като това е основен механизъм в мозъка, самоосъзнатостта може много да обогати жизнената ни опитност.

Специфични неврони и невротрансмитери като норепинефрина отключват защитно състояние, когато чувстваме, че мислите ни трябва да бъдат защитени от чуждо влияние. Ако тогава се сблъскаме с различно мнение, освободените в мозъка химикали са същите, които осигуряват оцеляването ни в опасни ситуации. В това защитно състояние по-примитивната част от мозъка се намесва в рационалното мислене и лимбичната система блокира повечето от работната ни памет, физически причинявайки ограниченост в мисленето. Наблюдаваме го в политиката на страха, в стратегията на покер играчите или просто когато някой упорито държи на своето. Колкото и ценна да е една идея, когато е в това състояние, мозъкът има проблем с обработването й.  На неврално ниво той реагира все едно сме заплашени, дори заплахата да е от безобидни мнения или факти, които иначе бихме счели за полезни и с които бихме се съгласили. Но когато изразяваме себе си и възгледите ни са оценени, защитните химикали в мозъка намаляват и допаминната невротрансмисия активира невроните на наградата. Това ни окрилява и повишава самочувствието ни. Убежденията ни имат дълбок ефект над химията на тялото ни. Затова плацебото е толкова ефективно. Самочувствието и самоувереността са свързани с невротрансмитера серотонин. Когато липсата му е значителна, това често води до депресия, саморазрушително поведение и дори самоубийство. Социалното приемане повишава нивата на допамина и серотонина в мозъка и ни позволява да се освободим от емоционални фиксации и по-лесно да станем самоосъзнати.
Активен

Тихия

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 740
  • Болката е неизбежна. Страданието - по желание.

Благодаря за интересното четиво.
Активен
Да виждаш е събитие на съзнанието, а не зрителна реакция.

Роми

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 155

Ето защо в медийния жаргон на поп-фолк звездите, думичката "химия" е издигната в ранг на универсална категория, обясняваща фундаменталния генезис на най-търгуваните тръпки в междуличностните отношения.
:whistling2 - emotloader:
Активен

Vov

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1102
  • Познай себе си.

И аз благодаря за интересното четиво.   :Content_14: :fluretaa:

Много пъти съм се срещал с хора, които идват за помощ, лечение, съвет... Те най-често са опитали всички известни им методи, професори, лекарства и лечения, дори хирургически намеси, и чак когато отчаянието почва да навлиза в съзнанието им, питат. И дори сред тях, мнозинството, като чуе за действия, настанени в мислите им като признаци на лошо, тежко, недоимък, бедност и пр., спира да възприема, влошава тона, търси всякакви свои "аргументи" и направо отрича възможността за излекуване...
В тези случаи приемам, че причината за неуспеха, неприлагане на лечение, е изцяло в мен. Не съм успял, за дадения човек, да "осветя в розово доброто", достатъчно точно да разбера още от начало, как да поднеса информацията, за да стигне до съзнанието...
Изобщо състоянието на шопа, който след  едночасово гледане на жирафа в зоопарка се обърнал, тръгнал си и високо казал "Е те такова животно нема!" е учудващо широко разпространено - сред всякакви слоеве от населението.

Така например се държи цялото човечество пред факта, че няколко човека са здрави, живеят, работят и т.н... без да се хранят.
Активен
Искам да променя света - започвам от себе си.
 

Страницата е създадена за 0.109 секунди с 23 запитвания.