Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Качествени, натурални витамини, минерали - източниците?  (Прочетена 29579 пъти)

Vov

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1102
  • Познай себе си.

Хмммм, да разбирам ли, че първо трябва да давам едни пари за вредни храни, а след това - още едни пари - за хр. добавки, водорасли, витамини и т.н...?

Нещо не ми харесва тоя начин.

Също знам, че механизмите на усвояване на витамини, ензими, соли и пр. от таблетки, водят до привикване и после организмът ни има (големи) трудности с усвояването на същите от сурови зеленчуци и плодове...
Активен
Искам да променя света - започвам от себе си.

gynecomastia

  • New
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 3

Също знам, че механизмите на усвояване на витамини, ензими, соли и пр. от таблетки, водят до привикване и после организмът ни има (големи) трудности с усвояването на същите от сурови зеленчуци и плодове...

Здравей,
Може ли да обясниш как става точно това привикване и какъв е механизмът? Ако има някакви авторитетни източници или изследвания, ще се радвам да ги линкнеш , за да ги изчета и тях.
Активен

Vov

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1102
  • Познай себе си.

Ммм, май нещо не разбирам... Привикването към всякакви видове лекарствени препарати е общоизвестно, от много отдавна. Причините са разнообразни, дългосрочните последици - също...
Предполагам мнозина са виждали повтарящото се приемане на обезболяващи за глава например. Вероятно това е най-често срещаната зависимост.
Изобщо, всяко приемано през устата (че и през кожата, очите, ушите, носа) вещество, енергия изобщо, може да доведе до зависимост при достатъчна продължителност и дозировка на приемането. Включително Мултисаностол примерно или каквото и да е друго.
Последиците от пристрастяване към горски плодове или зеленчуци са много по-желани от мен, отколкото - към лекарствени форми - каквито и да са.
Активен
Искам да променя света - започвам от себе си.

DeNiro

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 649

Също знам, че механизмите на усвояване на витамини, ензими, соли и пр. от таблетки, водят до привикване и после организмът ни има (големи) трудности с усвояването на същите от сурови зеленчуци и плодове...

Здравей,
Може ли да обясниш как става точно това привикване и какъв е механизмът? Ако има някакви авторитетни източници или изследвания, ще се радвам да ги линкнеш , за да ги изчета и тях.
Ти какво очакваш да ти каже Вов? Той е обикновен човек, не е лаборатория за изследвания! А ако чакаш някой да изследва зависимостта на човешкото тяло към вещества за които по принцип е общоприето, че не предизвикват зависимост, ще има да чакаш много десетилетия още. Кой да спонсорира едно такова изследване? Фармацевтичният бизнес например, може би по-скоро е заинтересован, а и може би се надява тайно, че никой, никога няма да проведе подобни изследвания!
Активен

Тихия

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 740
  • Болката е неизбежна. Страданието - по желание.

Според мен пристрастяването е факт. Моето обяснение е свързано с отговора на въпроса: Кой говори в нас? Във всеки чоек има паразитни същества, различни според мястото където обитават, произхода и големината си. Утопично е да искаме  тяхното изтребление. Един относително пречистен организъм ги държи под контрол и в симбиоза. Когато обаче положението е изтървано, те започват да диктуват нашите решения. Влияят директно на ментално ниво. И така, още веднъж: Кой говори в нас?
Активен
Да виждаш е събитие на съзнанието, а не зрителна реакция.

DeNiro

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 649

Най-образно казано, в нас говорят завиисимостите, а най-парадоксалното е че ние сами избираме зависимостите си. Според д-р Рой г. 90% от човешкото тяло е изградено от бактерии. http://30dumi.eu/archives/22391Същият твърди, че на практика ние сме само 10% хора и останалото от нас са бактерии. Погледнато реално и бактериите са част от телата ни. Според други изследвания, паразити могат да контролират съзнанието ни http://www.cardio.bglot.com/index.php?option=com_content&view=article&id=668:2011-12-20-15-01-12&catid=37:prevention&Itemid=83. Оказва се, че дори глупостта си има своето логично оправдание в лицето на микроорганизмите http://men.hotnews.bg/n/ucheni-otkriha-virusa-na-glupostta.24813.html.
Въпросът е че нашите зависимости контролират популациите на въпросният микросвят. И аз съм съгласен с Тихия, че е утопично да искаме да ги изтребим. На практика с гладуването можем много лесно да редуцираме техният брой. Въпросът е какво правим, когато гладуването приключи, защото връщайки се към вредните хранителни навици, започваме да развъждаме отново вредните микроорганизми. Друг е момента в който е редно да се запитаме, на практика можем ли да определим, кои са полезните и кои са вредните микроорганизми, населяващи тялото ни? Ще дам следният пример, който вероятно, ще заклеймите, като неуместен, но по този начин аз лично виждам нещата:
Динозаврите са се размножавали в период от около 160 милиона години. Лесно бих могъл да предположа, че в началото на този период те са съставлявали една малка част от планетарната фауна и са изпълнявали своята функция в симбиоза с останалата част от флората и фауната. В даден момент от тези 160 милиона години, тези симбионти са започнали да паразитират, вземайки по този начин надмощие над останалата част от планетарната флора и фауна. Лесно бих могъл да заключа също така, че този процес неминуемо е довел до нарушването на баланса в планетарната екосистема, а впоследствие и на унищоването на динозаврите. Защото аз лично вярвам, че не метеоритен сблъсък, а самият планетарен разум е унищожил динозаврите, чрез масирано активиране на вулканичната си дейност например. Науката не вярва, че планетата е способна на подобно действие, само защото разглежда същата, като парче скала, но аз вярвам, че тя е жив и мислещ организъм. Основното, което исам да покажа с този пример е, че динозаврите са се появили, като едни полезни "микроорганизми" и чак на един по-късен етап са се превърнали в "паразити", вследствие на еволюирането им като вид.
Следвайки този пример, как бихме могли да знаем, кои бактерии в телата ни са вредни, когато в определен период от живота си, същите може би са изпълнявали полезна функция? Как бихме могли да знаем, че различните настойки и екстракти, използвани за целта, ще унищожат само вредните микроорганизми? Къде е гаранцията, че същите препарати няма да унищожат и полезната част от микроорганизмите в телата ни? За себе си, по-скоро съм склонен да вярвам във втората опция, защото вредните микроорганизми са именно тези, които еволюират и показват признаци на колективен разум, тоест тези, които са изградили и добре работещи зашитни механизми. Познайте, кои остават беззащитните в случая!?
« Последна редакция: 04-01-2015, 15:51:33 от DeNiro »
Активен

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4053
  • дипломиран рекреативен специалист

ДеНиро, интересен подход, признавам..  - само с логика да се опитваш да разрешиш дилеми, които други са успели отдавна да решат с познание  ;)  Има толкова много и наука,  и практика по въпроса, само време и желание да имаш за четене :) ( ако те интересува разбира се :) )
 
Не знам  какви "настойки и препарати "  имаш ти предвид .. и защо ги слагаш всички в един кюп  :surpris_23: , но аз  отдавна си ползвам препарати, които отлично се справят с поставените от теб казуси..  :whistling2 - emotloader:
Като всеки от тях си има свой принцип на действие.
Примери ако искаш, заповядай:

1. Препарати БАКТЕРИОФАГИ, един от които е СЕКСТАФАГ . При тях специално разработени вируси се грижат да трепят точно определени патогени  ( протеус, клебсиела, стрептококи, и др патогенни чревни бацили ) , тоест - ние не си бласкаме главата , защото някой друг е достатъчно запознат с разликата м-у патогенни и условнопатогенни бацили   ;)
 
2. СТЕЛКОР и ВЕТОМ . съдържат специални бактерии - сапрофити, имащи свойството да потискат патогенни и гнилостни бактерии , като  успоредно с това активизират производството на собствен алфа-интерферон, отговорен за високият имунитет.  С други думи казано – бързо и рязко повишават имунитета, а той вече сам си знае кои бацили са добри за него и кои не са  tooth, така че няма нужда ние да си блъскаме главата  :whistling2 - emotloader: ( измежду хилядите положителни отзиви  за тези два препарата е ликвидирането на хепатит В )

И разбира се , един от най-интелигентните препарати, измисляни  някога..
 
 3.   АСД-2. ( активационна терапия )
   На него смятам да се спра по-подробно, заради твърде интересният му механизъм на действие, който обяснява ефективността му при всевъзможни патологии чак до онкология..
          
-   Повишава до оптимални нива функционалната активност на регулаторните и защитните подсисеми на организма, подобрява синхронизацията м-у вътрешната среда на организма и факторите на външната среда, нормализира хомеостазата ( равновесието )
-   Активизира различни ферменти , като аденилатциклаза.  
-   Увеличава резервната алкалност на кръвта ( знаем колко е важно това ..)
-   Активизира фагоцитозата (Това е основен начин за изчистване на тъканите от проникнали патогени и увредени собствени клетки)
-   Нормализира количеството на В-лимфоцитите
-   Нормализира нивото на имуноглобулините
-   Възстановява взаимоотношенията в субпопулацията на Т-лимфоцитите.
-   Повишава концентрацията на пропердин . (Пропердинът е кръвен плазмен компонент, естествен протеин в човешката кръв, който участва в имунния отговор на организма, като взаимодейства със системата на комплемента).
-   Създава оптимални условия в организма за неутрализация на недоокислените свободни радикали.
-   Повишава газовият обмен в белия дроб
-   Подобрява насищането на кръвта с кислород, както и потребяването му от тъканите. Това активизара енергетичният обмен и окислителните процеси в тъканите.
-   Стимулиращо действие на биохимичните процеси , взаимосвързани с активността на сулфхидрилните групи и способност за по-висока интензивност на много аспекти от белтъчният, въглехидратният и липидният обмен.
-   Високото съдържание на холинови производни допринасят за участието му в липидния обмен и във функционалната дейност на клетъчните мамбрани.
-   Благодарение на АСД е установено повишение на нуклеиновите киселини в кръвта ( РНК ), гамаглобулините  
-    Засилва процеса на биосинтез на белтъците в организма.
-   Усилва обменните процеси в тъканите , обмена на веществата  в здравия организъм  и ги възстановява в случаите на нарушения при различни заболявания.
-   Непосредствено въздействие на микрофлората, както и повишаване бактерицидността на кръвта , засилвайки неспецифичните фактори на имунната защита
-   работи като  универсален адаптоген, въздействайки на всички нива на защита в живия организъм
-   Препятства развитието на имунопатия при стрес
-   Участва във вътреклетъчната регулация на обмена чрез въздействие върху проницаемостта на клетъчните мембрани  и на различните ферменти
-   Усилва синтеза на адреналина, РНК, белтъците,
-   Засилва поглъщането на кислорода от тъканите
-   Способства  за активирането транспорта на РНК, аминокиселини, захари, електролити и др. чрез мембраните на еритроцитите, скелетните мускули, кръвоносните съдове.
-    В умерени концентрации АСД засилва активният транспорт на йони и метаболитни вещества през клетъчните мембрани. Във високи – потиска функцията на метаболитната помпа.
-   Наличие на функционално активни сулфхидрилни групи с висока реакционна способност ( Тези групи вземат участие в ред физиологични и биохимични процеси: в нервната дейност, мускулните съкращения, делението на клетките, проницаемостта на мемраните на митохондриите, фосфорилирането. /извънредно важен процес , отгоорен за активността на ферменти, витамини, аминокиселини вътре в организма/  )
   
Тези механизми в значителна степен обясняват профилактичното и лечебното действие на препарата при много широк спектър заболявания, при това при липса на всякакви СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ!
Веднага светва лампичка – кому е изгоден такъв препарат, койтопри това е и НАТУРАЛЕН, а  на всичко отгоре и на смешна цена? Отговорът е ясен – най-малко на фармацевтиката..и затова е изваден от лекарственият справочник на Русия през 60те години на миналия век. Оттогава официално привилегията да се възполват от този чудо-препарат имат само животните .  
  
   

   

« Последна редакция: 05-01-2015, 10:54:12 от бате Бино »
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

DeNiro

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 649

Аз не споря, че съществуват средства, които трепят лошите бактерии, то това е ясно? Къде е гаранцията, че покрай лошите не умират и добрите? Представи си, че ей сега някой прати извънземни на Земята, чиято функция и мисия е да избият само едрият рогат добитък :Content_4 - emotloader:. Та в този случай, смяташ ли, че ние хората, ще се примирим с гледката и просто ще ги наблюдаваме безучастно, давайки им шанса да изпълнят успешно мисията си. Предварително ми беше ясно, че ще осмеете подхода ми за сравнение, но за мен планетата е живо същество, което е препълнено с организми, точно както и нашите тела с микроорганизми и мога да си направя доста заключения от подобно сравнение. Аз не ви убеждавам, че подобно сравнение е достатъчно надеждно, а просто споделям собствените си заключения. Още Буда е казал, че "всяка песъчинка от този свят съдържа други три хиляди свята и че всеки един от тези три хиляди свята съдържа по още три хиляди" и аз лично вярвам в това, така, че за мен примера ми е достатъчно уместен.
Поздрави
« Последна редакция: 05-01-2015, 13:24:45 от DeNiro »
Активен

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4053
  • дипломиран рекреативен специалист

Де Ниро, инфантилно е да  тълкуваш като "присмех" инфото, което съм приложил  ( което доказва , че или не си го прочел или не си го разбрал )
 За какво да ти се присмивам, ти по същество нищо не казваш, а  говориш за динозаври и за извънземни..  :surpris_23:
Изброените от мен препарати не са АНТИСЕПТИЦИ ( като спирт или кислородна вода ) , че да се чудиш кое ще убият и кое ще пощадят..
Когато човек  няма елементарни познания по микробиология ( научна и "алтернативна" ) , отговорът на въпросът  за "гаранцията" би могъл да е прост като боб -трябва само да се сети да погледне отзивите и да прецени дали това е "неговият" препарат или не е. В крайна сметка , важен е крайният резултат , нали? А кой продукт или методика как точно го постига - това вече е второстепенен въпрос..
Нащата са елементарни - или се помага на имунитета директно  ( като избирателно се морят "лошите" бацили, както това става с препаратите бактериофаги или биорезонансно с генератора на ток ) ,  или косвено - като се побутне той сам да си свърши работата. (тук вариантите са хиляди)
От всичките варианти антибиотиците са най-тъпият - убиват всичко наред. ( За много умни глави те са донесли повече вреда отколкото полза. Но са удобни  ;) хем са скъпи , хем  човек никога не оздравява истински след тях.. тоест - ще има нужда от нови ходения до аптеката..  tooth )
« Последна редакция: 05-01-2015, 13:46:58 от бате Бино »
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

DeNiro

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 649

Не мисля, че човекът е дорасъл до нивото да контролира успешно баланса на чревната си екосистема, чрез препарати. Единствено гладуването според мен може да даде ефикасни резултати в подобно начинание. Ти самият не си решил проблема си с дисбактериозата, доколкото разбирам от предходни твои постове, въпреки че си на ТИ с микробиологията и използваш препарати.
Активен

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4053
  • дипломиран рекреативен специалист

Напротив, пак не си чел внимателно.  ;)  Дисбактериозата беше само част от патологията , която ме навести.(ще пиша в другата тема ).  Не знам какво съм правил и докъде съм стигнал във въззстановяването на цялата система, но специално стомахът ми сега май се справя по-добре от колкото преди, когато съм си мислел, че нищо ми няма..
Има една пикантна запечена бобена манджа, която я прави майка ми, и след която винаги съм изпитвал тежест в стомаха. ( даже бях й забранил да я прави, че да не се дразня ) ) Преди няколко дни обаче реших да се нагостя именно с тази манджа, нагърмях се и зачаках да видя от къде ще дойдат болките. Странно, нищо не усетих ,  :surpris_23: ( е, с изключение на малко газове , но то без тях не може след боб )    

Не те знам имаш ли деца, родители, баби .. Интересно ми е те как ще реагират на предложението ти с гладуване да си оправят коремите. А и всичко останало..  tooth . Искаш да кажеш, че те нямат право да се чувстват добре ли ?  ;) И ще ги оставиш да се гърчат без да им дадеш  препарат, билчица?   ;)
От 1000 човека на улицата , поне 999 няма никога да гладуват, това го знаем тук всички. Но и те душа носят, искат да не се мъчат..Защо да бъдем коравосърдечни, вместо да им предложим и "резервни" варианти?  :Content_22:  
« Последна редакция: 05-01-2015, 17:08:14 от бате Бино »
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

DeNiro

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 649

Преди известно време ме мъчи дисбактериоза. Пробвах какво ли не(без гладуване) и нищо не ми помогна. Накрая пробиотиците ми помогнаха и се оправих за броени дни. Само, че се сблъсках с другият проблем на по-късен етап след няколко месечна употреба. Когато се опитах да прекратя приема им се оказа, че това е мисията невъзможна, защото се проявяваха старите проблеми плюс нови. Аз лично си обяснявам това с факта, че пробиотиците държат контрола в свои ръце произвеждайки жизненонеобходими вещества за известно време. Само че, както знаем те не могат да се заселят за постоянно в червата и само след броени дни (10/15) се отмиват. Въпросът е какво точно се случва през времето на съжителстватво им с останалите милиарди бактерии. Дали съжителстват мирно или тъкмо напротив? Опасявам се, че абсолютно никой на този свят все още не може да даде отговор на този въпрос. Според това, което аз съм чел, механизмът на въздействието на пробиотичните бактерии все още не може да се обясни от научните среди.
Към момента не ги употребявам ежедневно, но трябва да си призная, че когато знам, че ме очаква тежък работен ден ги ползвам и че това много ми помага. Въпреки това смятам, че не това е правилният начин.
Активен

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4053
  • дипломиран рекреативен специалист

Не всичко е бактерии, приятелю :)  Има толкова други причини за влошено храносмилане и усвояване. Включително и това дали си вата :) ( всички вати са със  слаби стомаси  :-\
Пробиотиците не е добре да ги взимаш постоянно , обсъждали сме го - заради принципът да се разглези системата и да й спадне ефективността  :-\  ( пък и кой знае на какви пробиотици си налетял  tooth, )
Ще те чакам да узрееш за АСД , да го попиеш и после пак ще си поговорим  tooth
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

Vov

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1102
  • Познай себе си.

Мммм, много приятно обсъждане...
Без да подценявам нищо казано, искам да обърна внимание на следното:

Една от главните хипотези за изчезване на динозаврите е ...малко смешна на пръв поглед, но според мен - изключително логична. Намерени са повредени от смачкване опашни прешлени от женски екземпляри. Накратко хипотезата гласи, че поради доминиращото си положение, те са нарастнали толкова много на размер, че са изгубили необходимата огъваемост (еластичност) на опашната част, необходима за осъществяване на размножителни действия... Повредените прешлени били от опитите на мъжките да оплодят...
Иначе има автори, твърдящи, че Земята е свероидален тетраедър, жива (Гея), със собствени способности за справяне с развъждащите се по нея организми, вкл. висши бозайници... :whistling2 - emotloader:

Моят опит и множество прочетени становища, дори цели учения, показват, че ако човек с цялото си сърце и душа се устреми към светлината, здравето, излекуването... и реши, че храненето с веществени храни не е цел/смисъл на живота му, че е готов да се откаже временно от създадените от детството представи и навици, тоест, да приеме съзнателно и без вътрешна съпротива, страх и пр. мисълта, че може да не приема храна известно време, то всички бактерии си идват на мястото - и вредни и полезни... (Т.е., ако се проведе правилно цялата работа...).  :)

Тогава въпросът за намирането на качествени естествени (още наричани натурални) витамини и минерали (също и не по-малко важният въпрос за тяхното усвояване!) + ензими, получава лесен отговор: горски плодове, надземни зеленчуци, покълнали семена, пчелен прашец, варива, плодове, подземни зеленчуци, качествени туршии, тук-там маааалки количества шоколади, кафета, 1 ден от седмицата - само вода със сода, три дни в месеца, 15 - 20 дни в годината - също на вода, добронамерена чистота, благодарност, обич към света изобщо, всекидневни упражнения  2 х 30 минути, отделно - практикуване на съзнателно дишане, апнея, дори гмуркане... извинете, размечтах се.
Тогава животът ще бъде песен, думата болест ще изчезне от езика ни, а думата щастие ще е често употребявана, дори ще станем зависими от/към него!.
« Последна редакция: 05-01-2015, 23:00:19 от Vov »
Активен
Искам да променя света - започвам от себе си.

papur72

  • Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 68

Преди известно време ме мъчи дисбактериоза. Пробвах какво ли не(без гладуване) и нищо не ми помогна. Накрая пробиотиците ми помогнаха и се оправих за броени дни. Само, че се сблъсках с другият проблем на по-късен етап след няколко месечна употреба. Когато се опитах да прекратя приема им се оказа, че това е мисията невъзможна, защото се проявяваха старите проблеми плюс нови. Аз лично си обяснявам това с факта, че пробиотиците държат контрола в свои ръце произвеждайки жизненонеобходими вещества за известно време. Само че, както знаем те не могат да се заселят за постоянно в червата и само след броени дни (10/15) се отмиват.
Възможна ли е връзката с апендикса :Специалистите смятат, че този човешки орган е своеобразно убежище за добрите бактерии, а едновременно с това и "фабрика" за възпроизводството им.
Активен

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4053
  • дипломиран рекреативен специалист

Питаш ли нещо, papur72 , или само си се впечатлил от изказване на човек, нямащ елементарна компетентност и съответно  пишещ  вълнуващи абсурди   tooth
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))
 

Страницата е създадена за 0.091 секунди с 23 запитвания.