Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Някои опасности и важни поуки  (Прочетена 3634 пъти)

emo75

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 222
    • Разходка из Езерната градина

Предполагам, че повечето членове на форума си го знаят, но от припомняне, както се казва: "глава не боли".... Та, думата ми е за правилното излизане от гладуването.

Има един човек на име Сурен Авакович Аракелян, който мислел да живее до 120 години, но, уви, предал Богу дух на 76! Този същият човек практикувал гладуване в продължение на повече от 20 години. Постигнал страхотни резултати, подмладил се, че дори научни дисертации по темата писал. Позволили му да докаже на практика идеите си първо с животни: в колхози из необятния СССР Сурен Авакович  приложил лечебно гладуване на около 100 хиляди застаряващи кокошки, които не снасяли отдавна. С гладуване им върнал ищаха към живота, подмладили се, че и започнали да снасят!  ;D Границата между великото и смешното е почти неосезаема, както е констатирал Наполеон...

През 1985 година Сурен Авакович Аракелян е герой на множество вестникарски статии. Цитиран е широко и от Малахов. Уви, през 2002 година, при излизане от 40-дневно гладуване човекът, който се надявал да живее 120 години, защото "знаел тайните на младостта и дълголетието" се споминал неочаквано от инфаркт. Смята се, че причина за смъртта е "неправилното" излизане от гладуването (макар че  е трудно да го повярваме - това е човек с десетки години опит в гладуването). По-простото обяснение е, че се е изтощил от прекалено често гладуване в желанието си да се подмладява... В стремежа си към рекорди е забравил, че е просто човек на 76 години.

Затова трудно ще намерите във Википедията статии за Сурен Авакович Аракелян - някак си не върви - от пример за успешно гладуване се превръща в пример на глупава злоупотреба с организма си.

Какъв е изводът, ако трябва да има такъв..."Всяка прекомерност рано или късно се заплаща". Понякога ни се иска да сме свръхчовеци, но дали наистина си струва да го искаме...?!

Наскоро срещнах един 72 годишен дядо, който има фикс-идеята да постави световен рекорд по правене на коремни преси. Безспорно, нахъсан е, енергичен е, редовните занимания с гимнастика го правят да изглежда много по-млад. И действително прави по няколкостотин коремни преси без прекъсване. Но... Оказва се, че същият човек е получил оттлепяне на ретината заради физическо пренапрягане, докато копал нивата си. Дали това не е станало, защото е свикнал да се смята „за млад и силен” – някаква илюзия покрай коремните преси. От една страна е ценно да запазиш духа си, от друга – не е ли огромна илюзия да пренебрегваш познатите закони на биологията?!
« Последна редакция: 04-05-2013, 21:55:03 от emo75 »
Активен

analizator

  • Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 94
Re:Някои опасности и важни поуки
« Отговор #1 -: 05-05-2013, 01:55:29 »

Това се редки но поучителни случаи. Подложено на анализ това са хора много самокритични към себеси. С една дума самокритичноста ги е убило.  :(
Активен
Първият признак на състаряването е да мислиш повече за миналото отколкото за бъдещето! Децата мислят за бъдещето!
"Анализатор"

titan

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2318
Re:Някои опасности и важни поуки
« Отговор #2 -: 05-05-2013, 06:56:35 »

Emo75, смятам, че е малко безсмислено да коментираш тия хорица, тъй като освен написаното в някаква статия-джудже, както обича да казва нашият бате Бино, биха могли да имат огромен набор от обстоятелства, които да обуславят тези проблеми. Не знаем точно каква храна са яли, каква вода са пили (има една много поучителна книжка- Водата и дълголетието, в нея се дава пример в Кавказ, къде обичат да похапват месо, живеят по 120-150 години благодарение на водата, която пият и обратно в някои градове в Украйна трудно минават над 70 те , отново заради водата, която пият), дали не е имало някаква отрова, неясна за никому в храната или въздуха или водата, какви дейности са извършвали, въобще никаква информация, която нашия приятел Анализатор да анализира :)
Активен

emo75

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 222
    • Разходка из Езерната градина
Re:Някои опасности и важни поуки
« Отговор #3 -: 05-05-2013, 07:59:38 »

Разбира се, че не знаем подробности. Оказа се, че  и самите му последователи в Русия не знаят. И това едва ли е случайно.
Фактът си  е факт: починал е. А действително в свои интервюта се е опитвал да докаже, че би могъл да живее до 120 години и знае как да го направи.
Не оспорвам, че и на 76 да си отидеш от този свят - си е достоен завършек, особено, ако си живял пълноценно.
Идеята ми обаче беше друга: да се види, че гладуването и лечебните практики не са игра, а сериозно натоварване на организма. С гладуване са се излекували хиляди хора от различни болести. Такива случаи като на Аркелян са единични , но те са именно от хора, които са били за пример,  и затова сякаш са позабравили, че имат предел възможностите им.
Между другото, сега се сещам, че в една от книгите на Малахов бях срещнал подобен случай: 56-годишен мъж, който редовно гладувал 30 години в живота си, бил много добре изглеждащ външно, но.... изведъж си докарал си сериозни смущения в сърдечната дейност. Обяснението е, че обичал да пийва алкохол между гладуванията. Малахов коментираше, че гладуването натоварва сърцето и, ако не се съчетава с правилен живот, е нож с две остриета.
Според мен е хубаво да се знаят и тези примери. Така хората ще бъдат по-внимателни и по-малко самонадеяни.
Пол Брег е постигал великолепни резултати, но прави ли ви впечатление, че той за близо 70 години практика в гладуването рядко е гладувал повече от 20 дни. В повечето случаи препоръчва периоди от 7 до 10 дни, евентуално поредни повторения и почивки от по 10-15 дни. Явно  е бил мъдър човек и си е давал сметка, че не бива да натоварва излишно организма си.
Активен

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4053
  • дипломиран рекреативен специалист
Re:Някои опасности и важни поуки
« Отговор #4 -: 05-05-2013, 11:49:48 »

Емо , то е ясно като бял ден, че ако не спазваш  препоръките и дозировките , можеш да пукнеш от всичко! И от билка, и от закаляване , и от витамини от аптеката /има такива случаи/
 Затова  се борим тук / поне няколко човека /  - като ще се почва някаква методика - да се предшества от задълбочено проучване,  а не от жълти статийки !  
А не допускаш ли Аракелян да е имал някаква наследствена обремененост или порок на сърцето, които са могли да му докарат инфаркта на 45 ако не беше гладувал??
ПРекалено е малка извадката  за да търсим причинно - следствени връзки. / преполагам си учил статистика..?   ;) /

Да, такива дълги срокове не са препоръчителни за възрастни хора по принцип. Това го пише във всяка сериозна книжка за гладуването. Включително и в Малаховите.
« Последна редакция: 05-05-2013, 11:52:52 от бате Бино »
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

emo75

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 222
    • Разходка из Езерната градина
Re:Някои опасности и важни поуки
« Отговор #5 -: 05-05-2013, 12:13:31 »

Всичко е възможно, бате Бино. Не съм патоанатом, за да ти осигуря изчерпателна информация за конкретния случай - и, ако забелязваш, никъде не казвам, че "НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ГЛАДУВА", напротив, аз самият се стремя да го правя според ситуацията и възможностите, защото съм убеден в ползите от тази практика. Но като се говори по темата, трябва да се казва цялата истина. Защото човек като чете някои книги, остава с впечатлението единствено за безспорните ползи, ТАКИВА, РАЗБИРА СЕ, ИМА, но е добре да да имаме едно наум и за "тъмната страна" на нещата.
Аркелян трудно можем да го заподозрем в невежество. Той е гладувал редовно  близо 40 години и е давал съвети на такива като Малахов. Но, виж, отново стигаме до основния въпрос: не може всичко да предвидиш - "човек предполага, а Бог разполага". Дали е случайност, карма или нелеп инцидент, не се наемам да класифицирам подобни случаи. Самият Аркелян е излекувал хиляди хора с гладуване. Уви, животът е пълен с неочаквани обрати и парадокси.
Пък и нали  е форум - целата е да общуваме и да си говорим  ;)
« Последна редакция: 05-05-2013, 12:15:34 от emo75 »
Активен
 

Страницата е създадена за 0.049 секунди с 22 запитвания.