Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Предизвикателство  (Прочетена 3178 пъти)

xITSOx

  • Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 84
    • youtube
Предизвикателство
« -: 02-03-2013, 17:22:13 »

Здравейте :)
Реших да организирам едно предизвикателство за част от моите приятели. Знам, че участниците в този форум се хранят много по-добре от заобикалящата ги маса от хора, но бих желал да споделя идеята си. Направо копирам и поставям това, което съм писал на приятелите си.

"...Предполагам сте гледали(или прочели) лекцията, която ви пратих, за пристрастяващите храни и препоръката на др. Бернард да се направи 3 седмичен експериментален пост само на растителна храна. Това и ще бъде предизвикателството – 3 седмици изцяло на растителни храни с ниско съдържание на мазнини (ако има хора със специфични заболявания или проблеми да съобщят предварително или да се консултират с личния си лекар!!!) Знам, че ако се потопите на 100% в предизвикателството и изкарате 3 седмици на 100% растителна храна – 100% ще спечелите!!!
Предлагам да се запoчне на 6-ти март, тъй като ще можем да синхринизираме с лунните фази и да приключим на Мартенското пълнолуние на 27-ми. Мартенското пълнолуние е подходящ момент за чернодробни прочиствания и има няколко човека, които проявяват интерес и ще го правят, а преди прочистването се минава само на растителна харана, така ще може да се съчетае всичко перфектно.
За тези от вас, които не знаят какво е растрителна храна :) и как най-пълноценно се приготвя и консумира сега ще дам малко указания и примерни менюта.

Храните, които ще консумираме през тези 3 седмици са 5 групи:
Плодове (ябълки, киви, грейпфрут, портокали, мандарини, лимони, банани, фурми и тн)
Зеленчуци (моркови, цвекло, ряпа, целина, марули, спанак, броколи, лук и тн.)
Зърнени (ориз- кафяв или бял, пшеница, булгур, овесени ядки, просо, елда, царевица и тн)
Бобови (боб, леща червена или обикновенна, нахут, грах и тн)
Ядки и семена (орехи, бадеми, лешници, слънчоглед, сусам и тн.)

Препоръки:

Изключително важно в случая е да изхвърлим екстрахираните мазнини (маргарин, олио, дори и студено пресования зехтин) !!! Това не е храна, а 100% мазнина. Имайте в предвид, че мазнината, която ядете, е мазнината, която ще носите. Като изключим полезните и свойства на изолатор през зимата и енергиен запас за кризисни ситуции като например апокалиптичните сценарии, то другото което идва с нея ще ви тежи все едно сте нарамили пълен чувал, ще направи кръвта ви мазна и лепквам, което ще затръднява усвояването на хранителните вещества от клетките, а в случай, че е от животински произход (наситени мазнини) ще се натрупва по кръвоносните съдове и може да предизвика блокажи водещи до високо кръвно, инфракт, инсулт и други приятни последствия.
За омазняване се ползват само цели сурови храни като ядки и семена (които се накисват за няколко часа или една нощ), авокадо или маслини. Тези храни може да се добавят към салати или варива. Имайте в предвид, че мазнинните храни не се подлагат на термична обработка, защото стават канцерогенни, затова ако ги добавяте към готвена храна, това да бъде след приключване на термичната обработка!!!

Другото важно в случая е количеството на тези цели мазнинни храни да бъде ограничено. Максимум 30-50 гр. ядки или семена на ден ИЛИ ¼ авокадо/ ИЛИ 1 шепа маслини (за предпочитане обезсолени) ИЛИ комбинация и от трите вида, но в по-малки количества от споменатите.


За да постигнем по-силен очистващ ефект ще наблягаме на суровата храна и ще се стремим поне 50-60% от храната ни да е такава.

Опитайте се през този период да спрете солта или поне драстично намалите нейната консумация и за предпочитане заменете обикновенната готварска сол с химлайаска сол или калиева сол (66% калий). Първата седмица определено ще е трудно, но после рецепторите на тялото се адаптират на безсолен режим и ще ви е добре. Тогава ще може да усетите истинския вкус на храните :)
Иначе, за да не ви е съвсем безвкусно поради липсата на сол – използвайте пълна гама от подправки за овкусяване на манджите ;) А дори и понякога може да облажвате с някоя домашно приготвена зимнинка (лютеница, кисели краставички, кисело зеле, трушия...)

При готвене на храни се препоръчва това да става или чрез задушаване на пара или чрез варене, защото при печене на фурна, скара, грил и като цяло при високи температури въглехидратите (глюкозата от храните) се свързват с една аминокиселина на име аргинин и в резултата се получава канцерогенно съединение – акриламид. Това е вид пластмаса.Така че имайте това впредвид.

Хубаво е да накисвате предварително зърнените и бобовите храни.
При варене на бобови храни им сменяйте водата след първото завиране, и след това даобавяйте ако искате зеленчуци към гозбата, а по-добрия вариант дори е да готвите бобовите самостоятелно и след увиране ги изплаквайте и  овкусявате и гарнирате след това приготвяйте си пастети от нахут (хумос), от леща и тн.
Препоръчително е и зърнените храни да се изплакват след сваряване, за да се отмие лепкавата слуз от тях и след това да се овкусят с подправки и зеленчуци.

Когато ви се прияде сладко - яжте плодове.

Плодовете се ядат само на празен стомах и никога за десерт, за да се избегне ферментацията в стомаха.

За да избегнете копнежа за десерт е най-добре да редувате по 1-2 последователни изцяло плодови храненета и по едно „солено“ (зеленчуково + разни варива) или пък евентуално да ядете плодовете да кажем половин час преди основното ядене.

Когато си правите изцяло плодове хранене – хапвайте си стабилно,  за да си набавите достатъчно калории. Изключение правят само сушените плодове и пресните фурми, които са силно концентрирани и с тях не бива да се тъпчете, освен ако преди това не сте вършили много натоварваща и изтощителна физическа дейност (спорт или работа, прикоито сте се потнали здраво)
За предпочитане е, когато ядете плодове, те да са от един вид. Или ако комбинирате няколко вида плод имайте впредвид, че киселите (цитруси, кисели ябълки, ягоди, малини идр.) и сладките (банани, фури, суени плодове, грозде, смокини) са лоша комбинация.

Сутрин след ставане от сън пръво пийте поне половин литър вода и се движете и си вършете работата, а небързайте да се хвърляте върху храната. Хубаво е да минат поне 1-2 часа от ставането и чак тогава да закусите.

Ако вечерята ви е стабилна и включва готвено, то нека да бъде поне 2-3 часа преди да легнете да спите.

За мен идеалният вариант за дневно меню включва:
- закуска (леки и сочни плодове)
- евентуална 2-ра закуска (по-месести плодове)
- обяд (салата от сурови зеленчуци + зърнена храна и/или бебено вариво)
- следобедна закуска (плодове)
- вечеря (като обяда или като закуската)

Но всеки има различен график, режим, ангажименти и сами ще си решите как да си подреждате храненията.
Като преминете от високомазнинно на растително ниско мазнинно хранене ще усетити, че огладнявате по-бързо от преди. Имайте в предвид, че сега ядете по-ниско калорична храна в сравнение с преди и в зависимост от дневният ви енергоразход ще имате различна нужда от енергия, но ако не си набавите достатъчно калории ще преритате и ще посегнете към грешната храна. Няма да ви затормозявам с изчисляване на калории, затова си хапвайте винаги, когато сте гладни

Сега ще напиша примерни храни за съответните хранения:

Закуска:
Прясно изцедени сокове от плодове
Прясно изцедени сокове от зеленчуци
Моно ястие от един вид плодове (ябълки; киви, портокали, мандарини, грейпфрут, банани...)
Смесено ястие от  добре комбиниращи се помежду си плодове (всякакви смеси от цитруси; ябълки и банани;)
Зелено смути (пасирани зеленослистни като маруля, спанак, коприва, магданоз и тн., с малко вода и в добавка лимон и някоя друга ядка или малко авокадо)
Ако сте имали една плодова закуска и малко по-късно огладнеете, но не ви се ядат плодове - за втора закуска може да хапнете сурови зеленчуци и евентуално няколко ядки

Варианти за по-стабилни закуски, които ще ви държат сити по-дълго време
- банани или бананово смути (нектар от пасирани банани с малко вода и в добавка е хубаво да се сложи канела, а за шоколадов вкус – рожково брашно)
- смути от фурми или предварително накиснати сушени плодове (пасират се пресни фурми или накиснатите сушени плодове с вода, канела, а за любителите на шоколадовия вкус добавено и рожково брашно)
- Зелено смути с месест плод (може да пробвате да пасирате различни зеленолистни с банани  и/или фурми – примерно банани или фурми с маруля, магданоз и малко вода)
- овесена каша. Много хора я обичат подсладена с плодове, което не е много лош вариант, но по този начин се получава ферментация и по-добрия вариант е овесена каша със зеленчуци и овкусена с подправки и евентуално ядки, семена или маслини.
- задушена или варена тиква с добавка на малко канела и орехи

Обяд:
Салата от сурови зеленчуци (маруля, моркови, ряпа, цвекло, целина, броколи, карфиол и тн.) За овкусяване може да ползвате сок от изцеден лимон и малко сурови предварително накиснати ядки и семена или маслини или авокадо

Може да си приготвяте кълнове от различни семена (жито, слънчоглед, люцерна...)

Задушени или варени зеленчуци (картофи, цвекло, карфиол, броколи, моркови, зеле и тн.)

Зърнени храни:
Ориз със зеленчуци без мазнина без или с малко сол и овкусен с подправки и евентуално за омазняване малко сурови предварително накиснати ядки и семена или маслини или авокадо
Овесена каша със зеленчуци без мазнина, без или с малко сол и овкусена с подправки и евентуално за омазняване малко сурови предварително накиснати ядки и семена или маслини или авокадо
жито със зеленчуци без мазнина, без или с малко сол и овкусено с подправки и евентуално за омазняване малко сурови предварително накиснати ядки и семена или маслини или авокадо
просо със зеленчуци без мазнина, без или с малко сол и овкусено с подправки и евентуално за омазняване малко сурови предварително накиснати ядки и семена или маслини или авокадо
елда със зеленчуци без мазнина, без или с малко сол и овкусена с подправки и евентуално за омазняване малко сурови предварително накиснати ядки и семена или маслини или авокадо
качамак със зеленчуци без мазнина, без или с малко сол и овкусен с подправки и евентуално за омазняване малко сурови предварително накиснати ядки и семена или маслини или авокадо
макарони/спагети със зеленчуци без мазнина, без или с малко сол и овкусени с подправки и евентуално за омазняване малко сурови предварително накиснати ядки и семена или маслини или авокадо
хляб (оптималният вариант е под формата на тънки питчици/палачинки приготвени само с вода, брашно и евентуално подправки, но без мазнина, мая и сол; иначе може и содени питки или хляб с кисел квас или правите компромис и си купувате от магазина)

Бобени варива:
боб (със зеленчуци без мазнина, без или с малко сол и овкусено с подправки и евентуално за омазняване малко сурови предварително накиснати ядки и семена или маслини или авокадо)
леща (със зеленчуци без мазнина, без или с малко сол и овкусено с подправки и евентуално за омазняване малко сурови предварително накиснати ядки и семена или маслини или авокадо)
грах (със зеленчуци без мазнина, без или с малко сол и овкусено с подправки и евентуално за омазняване малко сурови предварително накиснати ядки и семена или маслини или авокадо)
нахут (със зеленчуци без мазнина, без или с малко сол и овкусено с подправки и евентуално за омазняване малко сурови предварително накиснати ядки и семена или маслини или авокадо)
пастет от споменатите бобови храни

Може да правите комбинации между бобовите и зърнените и да си хапвате стабилно например леща с булгур; боб и ориз; леща с просо; ориз с грах и всякакви подобни.

Следобедна закуска:
Нещо, с което да си подсладите живота :) малко или много плодове :)

Вечеря:
Може да е като обяда или като някоя от закуските, в зависимост какво и колко ви се яде. Може да е само плодове, или плодове и после малко зеленчуци или пък само салата с малко ядки или салата с нещо готвено. Вие сами ще си прецените :)

ПоЗдрави на всички, забавлявайте се и на добър път!"

« Последна редакция: 02-03-2013, 17:31:18 от xITSOx »
Активен
Total Liberation

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4053
  • дипломиран рекреативен специалист
Re:Предизвикателство
« Отговор #1 -: 02-03-2013, 18:44:09 »

 Ицо прекрасно , но пишете по-съдържателно заглавие на новите теми- с две-три думи за какво ще става въпрос в тях. Така е малко като в жълт вестник - разчитат  само на заглавието , за да те накарат да прочетеш съдържанието.. :)
(А и по-обстойното заглавие е винаги по-респектиращо за автора  ;) )  
« Последна редакция: 02-03-2013, 18:46:22 от бате Бино »
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

Тихия

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 740
  • Болката е неизбежна. Страданието - по желание.
Re:Предизвикателство
« Отговор #2 -: 02-03-2013, 21:37:58 »

То аз си се храня така и без експерименти.
Апропо, предвид се пише винаги без в.
Успех в начинанието от мен.
Активен
Да виждаш е събитие на съзнанието, а не зрителна реакция.

Theodora

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 991
Re:Предизвикателство
« Отговор #3 -: 03-03-2013, 10:57:48 »

И за мен не е никакво предизвикателство  tooth Даже зърнени и ядки не я ям
Активен
Psychonaut

Ros

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 614
Re:Предизвикателство
« Отговор #4 -: 03-03-2013, 11:19:54 »

Ице, моите адмирации за твоята добронамереност!  :)
Подкрепям те, приемам и се присъединявам към предизвикателството . :)

purelove

  • Гост
Re:Предизвикателство
« Отговор #5 -: 03-03-2013, 20:27:13 »

Чудесно, но изпуснах някъде нишката с идеята в стратегията на начинанието  ???
Цитат
100% ще спечелите!!!
За кого е този хранителен "маратон"  - за сега прохождащи в здравословния lifestyle ? Облаги за такива определено ще има.  :Content_14: Но е нужен индивидуален подход ! (Много крайни залитания по идеиите на този и онзи авторитет !... ) Честно казано аз съм си "изковала" мой си хранителен план и този, който предлагаш лично моя орагнизъм ще го намери за "дефектен".   :Confus_3:
Успешна реализация на идеите ти и висока мотивация на съмишлениците ти  :Content_22:
« Последна редакция: 03-03-2013, 20:29:54 от purelove »
Активен

xITSOx

  • Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 84
    • youtube
3 Седмично веган предизвикателство
« Отговор #6 -: 03-03-2013, 23:16:59 »

Съгласен съм за заглавието :) Има нужда от от малко повече пояснение.
А идеята на начинанието е глътка свеж въздух, за една група мои приятели, които като цяло се хранят по "стандартен" начин, включващ доста животински продукти. Знам, че участниците в този форум се хранят изключително добре и това няма да е никакво предизвикателство за тях, но пуснах темата в случай, че има суфорумци вегетарианци, които биха решили да пробват за 21 дена да се откъснат от млечните продукти и яйцата. Когато подобно начинание се прави заедно с приятели, взаимната мотивация и самонадъхване са много по-силни :)
Активен
Total Liberation

rima

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 512
Re:Предизвикателство
« Отговор #7 -: 04-03-2013, 11:24:26 »

Супер е за начинаещи!  :Content_14:
И аз винаги съм искала да спретна нещо подобно за любознателни, всеядни приятели и роднини...обикновено губят интерес още в началото, свикнали да решават остри проблеми мигновено с..хапче - нямат необходимото търпение. Ще ползвам линк от време на време, харесва ми! :Content_22:
« Последна редакция: 04-03-2013, 11:40:27 от rima »
Активен

Крем

  • Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 58
Re:Предизвикателство
« Отговор #8 -: 04-03-2013, 13:30:40 »

Наистина браво, Ицо, за усилието и добронамереността ти!  :Content_14: :flowers2:

Да, темата ти очевидно не е за гурутата в този форум, но определено е силно подпомагаща за стотиците хора, които влизат тук с хиляди въпроси и намерение да намерят помощ и вдъхновение за промяна на прецакващия ги начин на живот и според мен точно това е най-благородната цел на този форум  :Content_22:
 :peperudi:
Активен

purelove

  • Гост
Re:Предизвикателство
« Отговор #9 -: 04-03-2013, 16:58:07 »

Ице, ето едно предизвикателство за неспящия поет у теб  :bleh 
http://zdravjivot.org/конкурс-моят-път-към-храненето/
Аз обмислям да се впусна стремглаво в "живата" история  :Confus_3: tooth
Активен
 

Страницата е създадена за 0.091 секунди с 25 запитвания.