Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Хомеопатия и странични ефекти  (Прочетена 157602 пъти)

Роми

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 155
Re:Хомеопатия и странични ефекти
« Отговор #100 -: 04-04-2013, 10:47:05 »

Цитат
От Ros: "Поправете ме, ако греша, но сега си мисля, че  вероятността да се намери точното ХЛ е колкото вероятността да се спечели от тотото."

Петър, погледни отново горните думи. Не мислиш ли, че беше добре да се обърнеш - не към мен - а към Ros и други съфорумци, у които си оставил такива погрешни впечатления за хомеопатията?

Виж, човече, отправяш остри и обидни квалификации по адрес на колегите си на тема отговорност, като казваш: “принципно са оперирани от чувство за вина и поемане на отговорност”. Отговори си сам дали подобно изказване е израз на зрял характер, дали подхожда на истински професионалист или е безвкусна самореклама за чужда сметка...

А на мен ми отговори следното. Какво е твоето чувство за вина и отговорност, когато с думите си (волно или неволно) предизвикваш заблудата, че хомеопатията е по-скоро някаква медицинска лотария (със сигурни загуби и несигурна печалба), отколкото ефективен терапевтичен метод с предвидими резултати?

Ако аз въведа някого в такава фундаментална заблуда, най-вероятно съвестта ще ме гризе до края на дните ми.

И като стана дума за мен, нека уточня. Не съм хомеопат, не ползвам хомеопатични средства, нямам близки и приятели хомеопати и не се сещам за близък, който да се лекува с хомеопатия. Следователно нямам никакъв личен интерес да защитавам хомеопатията.

Ако се чудиш защо тогава го правя, ами... какво да ти кажа, сигурно от някаква старомодна любов към истината.
« Последна редакция: 04-04-2013, 10:57:54 от Роми »
Активен

monika

  • Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 75
Re:Хомеопатия и странични ефекти
« Отговор #101 -: 04-04-2013, 12:51:17 »

Здравей ,Роми ! :)
Винаги ме изумяваш с твоите симпатични изказвания и защо си се загрижил толкова да защитаваш хомеопати и лекари,наистина се чудя от къде ги измисляш :) .....от любов към истината

Моля те като казваш ,че нямаш нищо общо с хомеопатията(Не съм хомеопат, не ползвам хомеопатични средства, нямам близки и приятели хомеопати и не се сещам за близък, който да се лекува с хомеопатия. Следователно нямам никакъв личен интерес да защитавам хомеопатията.

Ако се чудиш защо тогава го правя, ами... какво да ти кажа, сигурно от някаква старомодна любов към истината.

Моля те обясни от къде са тези познания или как ти хрумна за това ефективно лечение на дерматит ?
Ще копирам от темата Атопичен дерматит :

Здравейте, Ицо и Тони

Сещам се за ефикасно лечение на дерматита с помощта на долните хомеопатични препарати (в случай, че не бъдат постигнати трайни резултати с други по-достъпни илачи).

1) Betula alba D2 или D3 (3 пъти дневно по 10 капки на гладно преди хранене);
2) Sulphur D3 до D6;
3) Silicea D15 до D30;

За съжаление, това лечение е трудно изпълнимо в България. Първо, защото е необходим наистина вещ хомеопат, а аз не се сещам за такъв. Което не означава, че няма. И второ, защото става дума за сериозни хомеопатични средства (от гл. т. на методите за тяхното производство), каквито у нас не се продават, поради липсата на медицински и пазарен интерес към тях. Или поне така беше допреди години. Сега не зная какво е положението.

Другият вариант е да се експериментира самостоятелно, ако човек успее да си ги купи по интернет (ако междувременно някой дистрибутор не е започнал да ги внася) или чрез познати в Германия, Швейцария, Австрия.
   
Re:Атопичен дерматит, екзема
« Отговор #6 -: 18-03-2013, 10:14:34 »
Ицe, здравей

Чудесно е, че познаваш добър хомеопат :-) Дано не се наложи да ходиш, но ако все пак го посетиш по повод на дерматита, бих ти предложил следното. Напиши на листче хартия следното: Betula alba D2/D3, след което си го прибери в джоба. Когато отидеш при лекаря, изслушай внимателно препоръките му, без да споменаваш нищо за този препарат. Ако по някаква причина той пропусне да изтъкне свойствата на брезата (Betula alba) за лечението на дерматита, тогава му покажи листчето, без да коментираш нищо. Просто го попитай за мнението му и наблюдавай реакцията.


Активен

Роми

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 155
Re:Хомеопатия и странични ефекти
« Отговор #102 -: 04-04-2013, 14:30:53 »

Цитат
Моля те обясни от къде са тези познания…

Ах, Мони, Мони, чакай да видим сега на кого ще дърпаме ушите! :pensif_29: Ето, че пак не си помислила върху това, което съм ти писал.:Dormir_13 - emotloader: Върни се назад в темата и виж Отговор № 85 от 29.03.2013, 09:55:50 ч.
Там съм отговорил на въпроса ти.

Но ако така ще ти е по-лесно, мога да ти отговоря и с една дума – любознателност.
Активен

monika

  • Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 75
Re:Хомеопатия и странични ефекти
« Отговор #103 -: 04-04-2013, 17:59:34 »

Интересни познания от любознателност  набързо и ти си натрупал Роми от тези онлайн библиотеки :) - " В Германия например има специализирани онлайн библиотеки, публикувани са купища медицински издания, научна периодика, доклади, анали, има планини от информация, където са събрани познанията на поколения успешни хомеопати с по 50 и повече години опит."

Наистина не съм внимавала и съм забравила за този пост Роми ....
За Германия не зная ,но за БГ и ти казваш ,че не се сещаш за вещ хомеопат ....

 "За съжаление, това лечение е трудно изпълнимо в България. Първо, защото е необходим наистина вещ хомеопат, а аз не се сещам за такъв. Което не означава, че няма. И второ, защото става дума за сериозни хомеопатични средства (от гл. т. на методите за тяхното производство), каквито у нас не се продават, поради липсата на медицински и пазарен интерес към тях. Или поне така беше допреди години. Сега не зная какво е положението.

И не знам за схеми на лечение ли става въпрос или за др. методики на производство ....

Какво означава това Роми :), какви са тези методи на производство?

Ама много ми харесва твоята увереност иначе Роми за експерименти  - "Другият вариант е да се експериментира самостоятелно, ако човек успее да си ги купи по интернет (ако междувременно някой дистрибутор не е започнал да ги внася) или чрез познати в Германия, Швейцария, Австрия.
Активен

петървет

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 16
Re:Хомеопатия и странични ефекти
« Отговор #104 -: 04-04-2013, 21:00:58 »

И като стана дума за мен, нека уточня. Не съм хомеопат, не ползвам хомеопатични средства, нямам близки и приятели хомеопати и не се сещам за близък, който да се лекува с хомеопатия. Следователно нямам никакъв личен интерес да защитавам хомеопатията.

Поради тази причина в подобни теми се чете, пита се, вадят се изводи, като всичко друго е безсмислено......
Активен
"Получаваш от света това, което си му дал"

Роми

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 155
Re:Хомеопатия и странични ефекти
« Отговор #105 -: 05-04-2013, 10:24:45 »

Цитат
Нямам нищо против да направите тема за "Възможностите на Хомеопатията", където също така ревностно ще пиша дълги постове и...

Петър, ти също можеш да направиш такава тема. И ако решиш да го сториш, приеми няколко приятелски съвета. :)

Като начало, можеш да започнеш с едно уточнение къде ти е силата – в лечението на животни или в лечението на хора? Ако е първото, с какви животни имаш опит, понеже животински видове много? От досегашните ти изяви изглежда като че говориш в качеството си на ветеринар. Ако наистина това е специалността ти, аз ще те зарадвам с трайното си отсъствие от темата, понеже хабер си нямам от ветеринарна хомеопатия. :)

След това, избягвай изказвания от името на Хомеопатията като цяло. Суетно е човек да влиза в ролята на неин говорител. Има хомеопати с по 50 години практика и пак не смеят да кажат, че я познават из основи. Затова по-добре говори само от името на своя опит. Така, вместо да се правят категорични обобщения от сорта на това, че: "Хомеопатията е отрова...", че " Хомеопатията може да наврежда" и т. н., по-уместно е да се казва например: "В моята практика има и случаи на усложнения" или "Наблюдавал съм нежелани ефекти..." и пр. Това е начин за търсене на обективност по темата.

Подобен подход е по-продуктивен, понеже има връзка с редица положителни развития. :) Ето един пример. Ако допуснем (хипотетично), че след време представата ти за хомеопатията претърпи осезаемо развитие, в резултат от едно по-целенасочено задълбочаване в нейните принципи, и това развитие логично доведе до положителни промени в твоя начин на работа и респ. до устойчив контрол върху терапевтичните резултати, може да се окаже следното. Да кажем, когато след 50 години се обърнеш назад от позицията на един съвсем различен опит и познание, тогава с изненада може да откриеш, че това, което днес си смятал за хомеопатия, в много от случаите е било по-скоро някаква квази-хомеопатия - нещо което има привидност на хомеопатия, но в действителност не е... Повярвай ми, такива неща се случват в живота. :)

Но има и още нещо. Можем да направим още една стъпка в допусканията. Нека опитаме да си представим, че още сега можем да разговаряме с такъв опитен лекар, какъвто в горния пример допуснахме, че можеш да станеш и ти. Знаейки, че имаме насреща си истински вещ хомеопат, бихме го попитали какво мисли за твоето определение: "Хомеопатията в ръцете на неукия е отрова". Не се изненадвай, ако този човек перифразира твоето определение така: "Хомеопатията в ръцете на неукия просто не е хомеопатия".

По този начин, нашият хипотетичен лекар може да ни наведе на мисълта, че едно нещо е хомеопатията, друго нещо е представата на отделния лекар за нея, трето са опитите за нейното прилагане изхождайки от тази представа, четвърто са резултатите от тези опити. Има и пето – това са методите за производство на ХЛ. Шесто, седмо и осмо засега ги оставяме, понеже стана доста дълго. Тогава вероятно и ти, както и аз, ще бъдем благодарни на този човек, че ни е научил да разграничаваме тези неща. И когато после чуем, че някой говори за опасни странични ефекти от хомеопатично лечение, тогава няма да избързваме със заключението, че хомеопатията може да бъде вредна, а ще се поинтересуваме от всички подробности, за да разберем дали наистина е проведено хомеопатично лечение или е била някаква форма на псевдо-хомеопатия. :)

За съжаление, факт е, че често можем да попаднем на разни имитации на хомеопатично лечение, но това далеч не означава, че проблемът се корени в самата хомеопатия. :)
« Последна редакция: 05-04-2013, 10:32:03 от Роми »
Активен

hdeshev

  • Христо Дeшeв
  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 845
  • Един ученик на пътя...
    • може би блог
Re:Хомеопатия и странични ефекти
« Отговор #106 -: 05-04-2013, 11:53:31 »

Нещо разгорещихме темата и есенцията почна да се позагубва.  :police:

Не ми се минава пак през постовете назад, но, ако не се лъжа, д-р Дюлгерски никъде не казва, че хомеопатията трябва да се избягва или, че е категорично вредна. Други хора пуснаха (логически грешния, според мен) извод, че щом има рискове при хомеопатията, то тя не трябва да се ползва.

За момент искам да обърна внимание, че рискове има навсякъде и това е част от живота. В алопатията ли ги няма? В билколечението ли? В пресичането на улицата?   :bleh

Това, което аз си "взех" от темата е, че хомеопатията е мощна, но с нея трябва да се внимава. Много хора злоупотребяват с хомеопатични лекарства тръгвайки от грешната предпоставка, че "няма как да навреди", но вече знаем, че това не е така. Не знам дали само аз имам такова чувство, но сякаш хомеопатичните лекарства станаха добър бизнес и с "правилния" маркетинг почват да оспорват титлата на антибиотиците в групата "лекарства за масите", още известни като "взимай там, за всеки случай".  :surpris_23:

От тук нататък виждам полезно поле за развитие на темата в посока конкретни лекарства и препарати. Както предсказуеми и безопасни такива, така и неизвестни и рискови. Примерно Моника няколко пъти спомена, че известният на всички ни Осцилококцинум бил вреден, но не каза защо.

Друго интересно би било нещо като наръчник за любопитните или тези, които не намират други лечения за техните проблеми. На мен например ми се въртят няколко въпроса из главата като например как да познаем възможно най-рано, че сме объркали дадено хомеопатично лекарство, както при нас, така и при близките ни (и любимците)? Или пък как да взимаме лекарство първоначално в по-малки потенции, за да сме сигурни, че това е нашето лекарство и то няма да ни навреди. Как да различим страничен ефект от объркано лекарство от лечебна криза? Как да познаем, че нещо е излекувано, а не потиснато? Как да неутрализираме "объркано" лекарство?
Активен
Time waits for no slave!
-- Napalm Death

петървет

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 16
Re:Хомеопатия и странични ефекти
« Отговор #107 -: 05-04-2013, 22:27:26 »

Роми  - не се съмнявай, че не разбирам желанието ти да бъда по-балансиран в изказванията си относно Хомеопатията. Но бъди сигурен, че за да бъда толкова краен в думите си навярно имам зад гърба си достатъчно богат  клиничен опит  и доказателства, че това е самата истина. А, Хомеопатията при животни и хора няма никаква разлика, въпреки че изказването ти преследваше друга цел ……                            

Бих те попитал следното:

 - Ако приложението на един хомеопатичен препарат при 100 пациенти разболява 99, как би го нарекъл:    "Хомеопатията в ръцете на неукия просто не е хомеопатия"  или "Хомеопатията в ръцете на неукия е отрова"

Разсъжденията ти относно заряда, който носят моите изказвания са логически и клинично обусловени с думата..ЗАЩО в досегашните ми постове. Ще повторя те нямат задачата да са милосърдни към Хомеопатията и  хората които я практикуват,  както винаги ще бъдат безмилостни особено, когато имат отношение към  нашето здраве - това на децата ни и нашите близки….

Един път завинаги трябва да се обяви публично „Хомеопатията  може да лекува, но може и да навреди“ !!! И когато това стане всеобщо медицинско достояние, такива арогантни, комерсиални и необразовани елементи практикуващи „Хомеопатия“ ще бъдат изтрити от Хомеопатичната общност, за да може един път завинаги Хомеопатията да се превърне в наука, която предимно ще ЛЕКУВА с минимална възможност  да ни навреди….. възможност граничеща с вероятността  да ти падне саксия докато се разхождаш по-квартала!


„Друго интересно би било нещо като наръчник за любопитните или тези, които не намират други лечения за техните проблеми. На мен например ми се въртят няколко въпроса из главата като например как да познаем възможно най-рано, че сме объркали дадено хомеопатично лекарство, както при нас, така и при близките ни (и любимците)? Или пък как да взимаме лекарство първоначално в по-малки потенции, за да сме сигурни, че това е нашето лекарство и то няма да ни навреди. Как да различим страничен ефект от объркано лекарство от лечебна криза? Как да познаем, че нещо е излекувано, а не потиснато? Как да неутрализираме "объркано" лекарство?“

Христо, това единствена посока в която мога да продължа дискусията и с удоволствие бих обсъждал въпроси на подобна тематика…… Стана доста късно и се надявам да оправим настроението, защото иначе човек губи стимул за писане
« Последна редакция: 05-04-2013, 22:29:29 от петървет »
Активен
"Получаваш от света това, което си му дал"

Крем

  • Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 58
Re:Хомеопатия и странични ефекти
« Отговор #108 -: 06-04-2013, 09:45:50 »



 "- Ако приложението на един хомеопатичен препарат при 100 пациенти разболява 99..."

Петър, имате ли доказателства, някакви публикации, статистики от авторитетни  източници за това меко казано, абсурдно твърдение? Или това е Вашият личен, всеобхващащ и всепроникващ опит?


"Един път завинаги трябва да се обяви публично „Хомеопатията  може да лекува, но може и да навреди“ !!! И когато това стане всеобщо медицинско достояние, такива арогантни, комерсиални и необразовани елементи практикуващи „Хомеопатия"


В България има немалко начини за хомеопатично образование, повечето от които нямат нищо общо с класическата хомеопатия. В тази връзка бихте ли споменали какво е Вашето хомеопатично образование.  Защото дотук е ясно само, че сте ветеринарен лекар.
Активен

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4053
  • дипломиран рекреативен специалист
Re:Хомеопатия и странични ефекти
« Отговор #109 -: 06-04-2013, 13:52:03 »

Крем, д-р Дюлгерски го употреби това за "100те пациента" в друг смисъл..  (Прочети го пак внимателно и ще го разбереш :) )

А като прочетох за "авторитетните източници"  и "образованието" ,реших отново (с риск да ви досадя ) да споделя моите дългогодишни наблюдения и изводи - доколко истинските способности  на един специалист се покриват с неговия    "авторитет" , "диплома",  "титли" , "високи постове" ,"известност"..  
С две думи - почти винаги зависимостта е обратнопропорционална! Тези ,които издрапват "нагоре" , най-често го постигат с "нечистоплътни" средства  и заради силно его!Такива хора най-често са просто  "бездушни".А "реномето" им почти винаги е под съмнение. Това е така и заради друга деликатна причина -колкото  по-нагоре в йерархията си , толкова по трябва да се съобразяваш с официалноприетите доктрини и да си потискаш личното мнение.. tooth ( примерите са навсякъде около нас :)  На "бисерите" на проф. Байкова не знаеш да се смееш ли , да плачеш ли.. tooth Но тя не може да си позволи да говори друго от нейната висока трибуна, съгласете се :) )  ;)
 Дори високото образованието само по себе си  не е гаранция ! ( Повече зависи на кой Господ ще се кланяш след като се образоваш.. :) )
  Ще попитате - а кое всъщност е гаранцията ..? За мен отговорът е един - душевността. ( там влизат високата нравственост, сърдечността, човещинката ..)  Аз лично се ръководя САМО от това когато се налага да направя избор на специалист. ( а и дори при най-банална покупка  -  не изследвам стоката, а преценявам самия продавач ) И досега май не съм се разочаровал.. Човекът с такива характеристики чистосърдечно ще си признае когато не може да е от полза , не скърби за пропуснатия хонорар, и без ревност ще ви насочи към някой негов колега, наистина по-добър от него.. Защото едничката му цел е да бъде полезен. От това той изпитва удовлетворение. Докато онези "другите".. те "помагат" от  съвсем други подбуди..

Защо го казвам всичко това? Защото може да ни помогне да направим правилния избор  ако не сме вещи в конкретната материя! Както в случая - хомеопатията.  Наблюдавам д-р Дюлгерски  и виждам как   не се уморява  да говори за хомеопатия, при това - с голямо въодушевление,  да не се засяга от "провокации" и "упорити въпроси"  :) , чистосърдечно да признава за рисковете от Х. ( с риск да изгуби клиенти)  и  като цяло - да ни уйдисва на потребностите от познание. При това - да не забравяме , че той стана член на форума по наша покана!  Колко други "поканени отвън" биха  се раздали  по този начин ? ( както го прави той )  А колко доктори въобще си направиха труда да общуват с нас за тези 4 години??  И да споделят безрезервно и подробно  за тънкостите в материята...  ( Въобще има ли български форум , където доктори да  споделят знания, ей така - безрезервно, без истинските си имена, като нас, заради едното "мерси" и усещането да си полезен...)
Аз лично не симпатизирам на хомеопатията по разбираеми причини - пасивна методика, невъзпитаваща промяна на вредни навици , мисловни и житейски модели, духовност.. - почти винаги явяващи се причина за повечето болести..  , но ако ако се наложи ( при малки деца, възрастни или при  особени" ситуации) вече съм решил към кого ще се обръщам за съдействие. :)
 
« Последна редакция: 06-04-2013, 14:03:53 от бате Бино »
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

петървет

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 16
Re:Хомеопатия и странични ефекти
« Отговор #110 -: 06-04-2013, 16:52:29 »

Бате Бино - приемам постта ти като подкрепа на това че всеки трябва да споделя знания и опит безкористно, въпреки че в повечето от случаите това е силно комерсиално зависимо.....

Наистина съм тук сред Вас предимно да споделя моето мнение и гледна точка, уповавайки се на клиничният ми опит и знания, без какъвто и да било ангажимент да доказвам на някого нещо, да цитирам или публикувам статии, най-малко  да убеждавам някой в нещо……дали Хомеопатията е псевдо наука, дали действа, как действа, дали съм сигурен, дали водата има памет, дали има странични явления, дали за това което говорим мастити учени са писали нещо….и т.н.

Аз съм ветеринарен лекар, не съм посещавал курсове по-хомеопатия, не практикувам Хомеопатия в съвременният и вариант, ползвам богата хомеопатична библиотека, посещавал съм доста семинари на известни индийски хомеопати, кореспондирам, дискутирам и обменям опит до ден днешен с някои от тях. Професионално съм се насочил към изучаване етиологията и патогенезата на болестите, възможностите за клетъчна терапия. Това е отговорът ми относно визитната ми картичка.....

Първоначално започнах да прилагам Класическа хомеопатия, като ползвах предписанията, знанията и опита на един хомеопат с дългогодишна практика. Аз бях човека, който прилагаше на практика ХЛ и проследяваше пациентите. За една година имахме доста положителни резултати свързани с лечението на екземи, пиодермии, отити, мастити, наранявания след различни инциденти и мн. др.

Но липсата на каквато и да било статистическа последователност при прилагането на лекарствата, появата на странични ефекти от някои от тях, липсата на всякакъв вид информация относно принципа на действието на ХЛ, на каквато и да било друга информация относно медицинско или научно обослувано действие на ХЛ, ме отказа напълно от „Класическото“ изучаването и практикуването на хомеопатията  - емпирично, симптоматично, базирайки се на анамнезата и предишен опит събиран от векове, основаващ се предимно на опит грешка.

 На този етап моята цел е изучаването на механизмите и принципите,  чрез които действа Хомеопатията като цяло, нейните прицелни тъкани и взаимодействия с организма. Тези знания ще ми служат за основа върху,  която смятам да се създаде статистически и научно обоснован подход при предписване на ХЛ, при който появата на странични действия ще бъде сведено до минимум.

Хомеопатията един ден ще бъде наука, която достойно ще заеме своето място в медицината!

 

Христо, страничните реакции от едно лекарство зависят от това на каква прицелна тъкан действат и как я ангажират. Например, ако ХЛ има отношение спрямо тъканите на сърцето, ефектът ще е съсредоточен върху сърдечносъдовата система. Ако имаме пациент с висок пулс  и кръвно налягане, трябва да му се предпише ХЛ лекарство, което да стабилизира и излекува оплакванията му.  В зависимост от избраното лекарство и потенция трябва да получим  желаният резултат. Вариантите :

-          Първият да се открие първопричината за оплакванията  и чрез прилагането на ХЛ да се отстранят, което естествено ще доведе до изчезване им и пълно  излекуване на пациента/най-правилният начин/.

-           Друг начин е да се предпише ХЛ в специфична потенция, при която ще се „инхибират рецепторите за кръвното и пулса“ , след което пациента ще се подобри.

-          Трети случай, ще се подбере ХЛ която избирателно „активира специфични рецептори или хормони  водещи до понижаване на кръвното и пулса“, след което  пациента ще се подобри.

-           В друг случай имайки в предвид, че организма чисто физиологично вдига кръвното посредством  калция – избирайки тогава например ХЛ /Кал.фос.-200СН/, активността на рецепторите спрямо калция ще се моделират и кръвното чудодейно ще спадне в рамките на минути.

-          В друг случай можем да използваме ХЛ което регулира активността на ендотелина/напр.Серум Ангуиларе/, като по-този начин да премахнем съдовият спазъм и да подобрим състоянието на пациента, както и да предизвикаме диуреза и нормализиране на биохимичните показатели при болен с бъбречна недостатъчност.

-          ………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

И така нататък можем да изброяваме различни ХЛ с техните специфични въздействия върху органи и системи, които в крайната сметка ще отстраняват  и елиминират оплакванията на пациента.   При всички тези лекарства ще имаме положителен резултат, но в крайна сметка КОЕ ще бъде правилното и единственото при което напълно ще се излекува болният, без да се наблюдава ефекта на потискането и ще се ограничи до минимум появата на други странични явления. Това е въпрос с повишена трудност, нали ……………. Ами ако на пациент с повишено кръвно налягане се предпише грешен препарат , който допълнително може да повиши кръвното, сами разбирате че хомеопатът ще бъде свидетел и ще се срещне с чудото  "Страничнен ефект" в Хомеопатията.


Всички изброени случаи на лечение днешната Хомеопатия познава като наименования на лекарства и тяхното симптоматично предписание, но не и като начин на действие върху организма с научно-клинично медицински обоснован и очакван терапевтичен резултат.   За някои ще припомня приказката за Аналгина……

Когато един разговор става преди всичко емоционално обвързан и обременяващ, той би трябвало да се само редуцира ….

Приятни почивни дни на всички
« Последна редакция: 06-04-2013, 17:01:04 от петървет »
Активен
"Получаваш от света това, което си му дал"

Роми

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 155
Re:Хомеопатия и странични ефекти
« Отговор #111 -: 06-04-2013, 18:28:13 »

Петър, съжалявам, че снощи съм развалил настроението ти! Но ти виждаш, че не съм ти конкурент, а само страничен наблюдател, който държи да се говори обективно и обосновано по темата. В крайна сметка, макар и от различни позиции, и двамата търсим истината за хомеопатията. :)

Целта на предходния ми пост беше да ти предложи различна гледна точка за хомеопатията. Трябваше да го прочетеш непредубедено, за да видиш, че това не е моя гледна точка. Че съдържанието на тази гледна точка не е мое хрумване, а е извлечено от същността на самата хомеопатия. Разбирам нежеланието ти да размислиш върху нея. Надявам се не е продиктувано от усещането, че твоята гледна точка е единствено правилната, и че твоят опит е достатъчно меродавен, за да направи безпредметен всеки размисъл върху алтернативни гледни точки.

Разбира се, нямаш ангажимент да доказваш това и онова, да отговаряш на въпроси и т. н. Принципно никой не е длъжен. Но виждаш ли, има изказвания, които е добре да се обосновават, защото иначе могат да поставят под въпрос компетентността на техния автор. Да не говорим, че необосновани изказвания могат да предизвикат купища въпроси, върху които да изгубим дни наред в обяснения. Ето един пример:

Цитат
Ако приложението на един хомеопатичен препарат при 100 пациенти разболява 99...

А ето и първите въпроси, които ми хрумнаха, веднага щом прочетох това изказване:
1) Ако говориш за свои пациенти, защо си чакал да се разболеят 99 пациента, а не си спрял даването на този препарат още при първите случаи на разболяване?

2) Ако говориш за чужди пациенти, имаш ли достатъчно сигурни данни, доказващи че единствено този препарат е причината за разболяването (т. е. че всички други рискови фактори са били напълно елиминирани)?

3) Ако пък се опитваш да ни убедиш, че даден хомеопатичен препарат има гарантиран болестотворен ефект, тогава на свой ред идват още куп въпроси:

По какво разбираш, че този препарат е наистина хомеопатичен, а не например псевдохомеопатичен? Знаеш ли произхода и съдържанието на препарата? Знаеш ли начина на неговото производство? Познаваш ли неговия производител дотолкова добре, че да му се доверяваш безусловно? Кое ти дава гаранции, че производителят има достатъчните познания да приготви наистина хомеопатичен препарат в пълно съзвучие с принципите на хомеопатията и т. н. и т. н.?

Благодаря за визитката. :) Целта, които си поставяш звучи интересно, дано успееш да я осъществиш. :)
Активен

петървет

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 16
Re:Хомеопатия и странични ефекти
« Отговор #112 -: 06-04-2013, 21:35:41 »

Роми – явно  не намирам думи, чрез които да мога да ти  отговоря на въпросите и интересът ти свързан с Хомеопатията. Когато се опитвам да говоря професионално не ме разбираш/естествено не си медик, нито хомеопат/, когато говоря принципно също/нямаш опит/...                   разбирам, че няма как да ме разбереш правилно или да ти разясня Хомеопатията в два поста при положение, че за нея досега са изписани стотици хиляди страници. С идеята да не те засегна, да не се правя на велик, да не подчертавам моят „ личен, всеобхващащ и всепроникващ опит“ ще те помоля да ми помогнеш от тук нататък отговорите да си ги даваш сам, а от мен ще бъдат въпросите:

 Ето, един случай на Колега, който се е опитал случайно да се прави на Хомеопат:

В кабинетът му постъпва коте и му е поставена диагноза "Котешка астма" , моля те само не ме питай от къде е бил сигурен и дали го е доказал  :)   Оплаквания котето кашля и в 95% от случаите не е животозастрашаващо заболяване и пациентът се стабилизира с една доза кортизон. В книжките пише, че астмата може да се лекува чрез прилагането на ХЛ "Псоринум".

Колегата изписва Псоринум 9СН, казал на собственика да го даде 4-5 пъти дневно през устата, също и да го сложат в водата за пиене. На третият ден каза , чесе влошило, довели са го и е починало в кабинета от астматичен пристъп. Попита ме дали може да е станало нещо нередно от предписването на ХЛ…….. отговорът ще ти бъде ясен след като прочетеш статиите по-долу!

 
Когато приемеш едно ХЛ в ниска потенция няколко пъти на ден, за няколко дни, голяма е вероятността да "Докажеш лекарството" . Това е описано тук:  http://homeohelp.eu/homeopatiya-za-studenti/roberts/166-glavaxv.html  

БЕЗРАЗБОРНОТО ПРИЕМАНЕ НА ХОМЕОПАТИЧНИ ЛЕКАРСТВА КРИЕ РИСКОВЕ …… тук: http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:BRUz93iURDQJ:chiron-med.com/index.php%3Foption%3Dcom_content%26view%3Darticle%26id%3D105:2011-01-05-13-09-42%26catid%3D39:2010-04-15-21-52-52%26Itemid%3D61+%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D1%85%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%BE+%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE&cd=3&hl=bg&ct=clnk&gl=bg

За опасността от самолечението:   http://homeopathyfor.us/index.php?catid=3&subcat=8&id=111

Ще ти помогна относно котето:  ако,  приложиш при пациент с астма неправилно едно ХЛ /в случая като потенция и честота, което при „Доказването“ му се е манифестирало с клинични признаци на астма/, то напълно е възможно по-.време на неправилното лечение да се проявят признаци на Доказване, които да влошат допълнително състоянието на болния, което да доведе дори и до фатални последици….

След като прочетеш всичко, искам да ми отговориш на въпросът, който се дискутира тук:                     -   Възможно ли е прилагането на ХЛ да доведе до поява на други нежелани клинични състояния и поява на нови заболявания?

С най-добри чувства Петър
« Последна редакция: 06-04-2013, 21:38:01 от петървет »
Активен
"Получаваш от света това, което си му дал"

Тихия

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 740
  • Болката е неизбежна. Страданието - по желание.
Re:Хомеопатия и странични ефекти
« Отговор #113 -: 07-04-2013, 07:06:01 »

Браво на всички за желанието с което се аргументирате. Най-ми допада тезата на бате Бино за душевността. Златния медал връчвам нему, както и една студена бира в горещ летен ден.
Активен
Да виждаш е събитие на съзнанието, а не зрителна реакция.

Роми

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 155
Re:Хомеопатия и странични ефекти
« Отговор #114 -: 07-04-2013, 22:14:03 »

Петър, хич не се притеснявай, че можеш да ме засегнеш. :) Нали не сме тук, за да се правим на ощипани моми. :) Виж, обаче, ето това не трябваше да го казваш:
Цитат
когато говоря принципно също /нямаш опит/
Нека правим разлика между теория и практика. :) Не е нужно да си вдигал капака на колата, за да познаваш принципа на работа на двигателя с вътрешно горене.

Още в началото видях, че с теб имаме идейни различия на теоретично ниво и затова казах ей тези неща, но ти не им обърна внимание, а побърза да свалиш разговора на практическо ниво:
Цитат
Роми: (Образованието по медицина е необходимо, но не и достатъчно условие), защото в концептуално отношение, познанието за човека, което може истински да обоснове хомеопатията, започва там където свършват познанията на конвенционалната медицина.

При желание за по-задълбочена дискусия, можем да поприказваме за неща, които отиват далеч отвъд понятията на университетската медицина.

Цитат
Роми: Някои от тях (цитираните от теб случаи) подсилват подозрението ми, че пропуските на концептуално ниво (т. е. недостатъчното разбиране на принципите) са предпоставка за грешки на емпирично ниво (странични ефекти и усложнения).

Иначе казано, приятелю, практическите резултати са в пряка зависимост от теоретичните познания. Звучи оскърбително, знам. Как може един лаик да говори така на един дипломиран лекар?! Но ето, че ако още в началото бяхме изяснили методологическите си различия, щяхме да си спестим излишни спорове. :) (Знаеш разликата между методология и методика, предполагам).

Не искам да влизам в доктринални препирни, затова приключвам с няколко изречения. В хомеопатията, както е известно, има различни школи и подходи, а лекарите-привърженици на дадена школа понякога стигат до фанатизъм в убедеността си, че тяхната школа е правилната, а колегите им друговерци грешат. Но да ги оставим тях да мислят каквото си искат. В нашия разговор (а също и в моите постинги преди твоето идване във форума) аз през цялото време изхождах от едно друго познание за човека и неговите взаимовръзки с природата (виж горе двете подсказки в първия цитат), което не се базира нито на Ханеман, нито на по-късните институционализирани школи в хомеопатията, а върху различни изследвания, посредством които са открити редица закономерности в човешката физиология и нейните връзки с живия свят, даващи възможност за изграждането на една далеч по-всеобхватна концепция за хомеопатичното лечение, в сравнение с възгледите на отделните школи в хомеопатията – класическа, клинична, комплексна, конституционална и т. н.

Обстоятелството, че в медицинската си практика се ръководиш от дадена идейна програма, не би следвало да ти затваря очите за възможностите на други идейни програми не само в хомеопатията, ами изобщо в лечебното изкуство.

В тази връзка не е правилно да се абсолютизира представата за някакво единосъщно хомеопатично лекарство, тъй като такова лекарство не съществува. Съществуват различни методи за производството на ХЛ, основаващи се на различните възгледи в хомеопатията. При дадена методика на производство, желаният терапевтичен ефект обикновено се постига с еднократен прием на ХЛ. При друга методика обаче, основана на определени познания за първопричината на дадено заболяване, могат да са необходими няколко поредни приема на съответния хомеопатичен разтвор за постигане на траен благотворен ефект.

А колкото до безразборното приемане на хомеопатични лекарства, нямаше нужда да ми даваш външни препратки, защото знаеш моя отговор - Безразборното приемане на хомеопатични лекарства просто не е хомеопатия.

И да не забравя - да ти е честит професионалният празник! Желая ти много успехи в работата! :)
« Последна редакция: 07-04-2013, 22:28:01 от Роми »
Активен

петървет

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 16
Re:Хомеопатия и странични ефекти
« Отговор #115 -: 08-04-2013, 15:46:41 »

Роми - Благодаря за пожеланията, имайки в предвид сентенцията „ Хуманната медицина лекува човека, а Ветеринарната Човечеството” мога да се включа и към празнуващите…..

 
Очаквах повече мнения и тайно се надявах да дискутираме мнението на професионално практикуващите тази наука, но забелязвам че интересът към моята личност е по-голям от  въпросите и вълненията свързани с Хомеопатията, за което все пак Благодаря!

Темата, която ни е събрала тук е различна от Петървет и неговото величие, и за да не се превърнем  в спам предлагам „Хомеопатията и странични ефекти”  да бъдат нашата опорна точка на пречупване!

 
Не е проблем, че съдържанието на моите постове са неприемливи за теб, виждам че и мнението на доказаните Хомеопати също, допускам че и всяко друго поднесено в тази посока няма да имат нужната стойност.

 
Ето приемам на доверие твоята теза, че „Безразборното приемане на хомеопатични лекарства просто не е Хомеопатия”, идва логичният въпрос:

- Какво е тогава? 
- Как да наричаме, проведено Хомеопатично лечение при което здравето на пациентът вместо да се подобри се влошава, вместо да изчезне болестта се появява нова?
« Последна редакция: 08-04-2013, 15:56:53 от петървет »
Активен
"Получаваш от света това, което си му дал"

Chamy

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 13
Re:Хомеопатия и странични ефекти
« Отговор #116 -: 09-04-2013, 15:04:29 »

Здравейте, един мейл нощес ме препрати към тази дискусия, която е интересна  както с добрия, толерантен тон (рядко срещан по интернет полетата) така и с проблематиката. Аз съм практикуващ хомеопат и заради сериозността на темата се налага да изляза от анонимност защото ще изкажа личното си мнение. Казвам се Екатерина Чамурлийска и практикувам от около 15 години класическа хомеопатия, а около 6 - системата на Усещането на Шанкаран.
Бях на семинара на П. Виджейкър преди десетина години, и тогава всички много се изплашихме от идеята за потисканията. Беше представен като Лъвът на хомеопатията и наистина го приемахме така (млади хомеопати, с малка практика - всеки велик хомеопат идваше с пиедестала си). Уверявам ви, Лъвът е един от многото Лъвове в Индия и по света. На всеки международен семиран у нас и по Европа, къдеот съм присъствала, този въпрос неизменно съществува в свободните дискусии и отговорите винаги са различни, но никой никога с такава, Виджейкърска, категоричност не каза, че хомеопатията може да увреди човека. Преди десетина години бях написала една статия за вредите от самолечението (цитирана тук в дискусията) и  в много отношения все още стоя зад нея, но не се осмелявам да твърдя, че хомеопатичното лекарство може да доведе до тежка патология или генетични промени. Трябва да си идиот да повтаряш лекарство години наред, във високи потенции, за да се предизвика лекарствена лезия. Има такива описани случаи, Кент е забранил на съпругата му да бъде даван Лахезис именно защото е била "налахезисена"   :Content_4 - emotloader: от дълго приемане на препарата. Влошаванията идват от неточно, не съвсем подобно (simile) лекарство или несъответстваща потенция. На терминално болен човек с ниска жизнена сила никога не бива да се дава висока потенция, той няма енергията да реагира на изкуствмената информационна болест, каквото всъщност е хомеопатичното лекарство и то просто ще го забие, ама това го знае всеки начинаещ. В тежка патология поначало се работи с ниски потенции, и често палиативно. Моят опит показва, че независимо какви лекарства е получавал един пациент, в момента, в който получи точното лекарство с него стават наистина фантастични неща. Но хомеопатията е толкова голяма, че често сме като слепците от приказката за слона - хванали сме се за нещо и ... до дупка. Убедена съм, че трябва да гледаме  достатъчно критично на всички школи и тенденции и да бъдем достатъчно отворени да приемем всички положителни аспекти, дори в момента да не ги разбираме или да не сме съгласни с тях. Щом помага - защо не?
Активен

Nelli

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 141
Re:Хомеопатия и странични ефекти
« Отговор #117 -: 09-04-2013, 16:34:40 »

Здравейте, много се радвам и на Вашето включване, беше ми  много интересно да прочета статиите в блога Ви, както и мненията на писалите дотук. Вие, хомеопатите, сте в материята и имате поглед върху нещата, своите съмнения и нагласи. В светлината на темата, обаче, какво да мислим ние, пациентите, при положение, че вдигнали ръце от ограничени лекари, посетили тук-там някакъв хомеопат, накрая сме били достатъчно неразумни сами да си предпишем и издирим хомеопатично лекарство...
Аз живея в Плевен. Тук хомеопатите въобще са като бели врани, но избрах една и бях очарована като начало. После ми направи впечатление изписването "на килограм" на видовете гранули, приемах по 3 вида даже, имам кутия останали. Внезапно тя рязко вдигна таксите, аз се отказах от нея, но не и от хомеопатичните възможности на тази наука. При мой сериозен проблем взех по своя преценка 2 вида ХЛ, пих ги месеци наред и сега, четейки темата, търся под вола теле.
 Никъде, освен в този форум и от вчера във Вашия блог, г-жо Чамурлийска, не съм срещала опциите за странични ефекти и вреда. При това  толкова народ се самолекува от сайтовете на д-р Михайлов и други подобни, предимно децата си...
 А сега - накъде? И как?
« Последна редакция: 09-04-2013, 16:43:18 от Nelli »
Активен

Chamy

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 13
Re:Хомеопатия и странични ефекти
« Отговор #118 -: 09-04-2013, 17:31:27 »

Нели, да ви кажа не се самолекувайте, значи да кажа и на себе си същото, при това  без ефект. Признавам, обаче, не лекувам близките си, поне тази отговорност съм снела от себе си. Като гледаме дървото, не виждаме гората. Как да си предпиша сама лекарство - не мога да се видя от страни. Ако предпиша - то ще е локално, а болестта никога не е локална. Симптомът е локален израз на цялото, но цялото може да се види от дистанция.
Като ви боли зъб, нали не се самолекувате, отивате на зъболекар, като имате съдебна делба - отивате при адвокат. Просто ако имате болежка, и може да я решите без лекарства, е най-добре. Проблемът на нас, хомеопатите, е че твърде често предписваме лекарства, дори да са правилни. И така не оставяме на жизнената сила да се справя сама, а непрекъснато бива "ръчката" отвън.
Преди две години прочетох тази невероятна (за мен, разбира се) книга на Елиф Шафак - "Любов". Разтърси ме, и сега настръхвам, после тръгнах из софийските книжарнички да търся стихове на Руми, да чета за суфизма и т.н. И още не смея да я отворя наново, а ми се иска. Знам, че след година, ако я прочета пак, ще я преоткрия и ще е още по-дълбоко въздействието й. така е и с хомеопатичното лекарство. То е като хубавата книга. Ако я прочетете след седмица или месец, ще прескачате страници или цели глави, ако я четете всяка седмица, много скоро ще ви омръзне.
Оставете организма да се справя сам, а когато не може - подкрепяйте го с ХЛ (ако си го знаете), ако не- по-добре без него. Иначе ще си правите доказвания до безкрай. Не че няма полза и от това. Ханеман е доживял до 80 и кусур защото е направил и той 70-80 доказвания, нали  ;).
Активен

Тихия

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 740
  • Болката е неизбежна. Страданието - по желание.
Re:Хомеопатия и странични ефекти
« Отговор #119 -: 09-04-2013, 19:19:08 »

"Оставете организма да се справя сам, а когато не може - подкрепяйте го с ХЛ (ако си го знаете), ако не- по-добре без него. Иначе ще си правите доказвания до безкрай. Не че няма полза и от това."
Мъдри думи, към които не мога да остана равнодушен. Аплодисменти!
Активен
Да виждаш е събитие на съзнанието, а не зрителна реакция.
 

Страницата е създадена за 0.092 секунди с 23 запитвания.