Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Хомеопатия и странични ефекти  (Прочетена 157608 пъти)

emo75

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 222
    • Разходка из Езерната градина
Re:Хомеопатия и странични ефекти
« Отговор #80 -: 27-03-2013, 23:34:17 »

Поучително четиво!
Малко не по темата, но понеже Петървет го вметва в текста си... Банално е, но истината има много лица. Въпросните кортикостероиди, колкото проблеми са решили, толкова са и създали. Преди появата им леталният изход при астма  е бил рядкост, в днешно време е, за съжаление, доста по-срещано усложнение. Преди болните от астма са страдали, но не са умирали. Днес умират, но не страдат. Това е парадоксът на съвременната медицина.

Документирани са случаи в болници в СССР, когато след два курса лечебно гладуване пристъпите на астма намаляват с 90%. Гладуването също е вид стимулация на имунитета...
А че хомеопатията не е лъжица за всеки, факт.
Активен

петървет

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 16
Re:Хомеопатия и странични ефекти
« Отговор #81 -: 28-03-2013, 19:23:47 »

Потискане на дадено заболяване според моите  разбирания не е безвъзвратно понятие. Често организмът като саморегулираща се система може да неутрализира и възстанови баланса си след потискащото действие на хомеопатичният препарат.
„Ефекта на потискането” може да бъде преодолян, чрез друго правилно подбрано лекарство. По-неприятното в случая е, че ако и следващите лекарства не са подбрани правилно могат да доведат отново до потискане на болестта и възможността  заболяването да премине на по дълбоко ниво и да засегне вече жизнено важни органи. Също трябва да се има в предвид, че засягането на даден орган в следствие на потискането от хомеопатични лекарства не се получава за дни или седмица, а се манифестира след месеци или година, в зависимост от възрастта, статуса на имунната система, регенераторните способности на организма, съпътстващи заболявания  и мн. други фактори.

Затова доброто снемане на анамнезата, правилното водене на случая и адекватно подбраното лекарство е гаранция за успех. Моите наблюдения показват, че правилното подбраното лекарство може да усили клиничната картина на заболяването/напр. да излязат повече пъпки/, но на фона на добро и подобряващо се общо състояние.
Аз съм привърженик на теорията за еднократната доза лекарство във възможно най-ниската му потенция, която води до пълно оздравяване.

Ето един пример:
Правилното лечение на една пиодермия трябва да бъде свързано с „избиване на пъпки” по-тялото следващо закона на Херинг –„От вътре на вън и от горе на долу”…….т.е. започват да избиват пъпки по-главата, утре завяхват и се появяват на вътрешната страна на бедрата и така до няколко дни всички пъпки са завехнали и пациента е оздравял. Още от първият ден пациента се чувства много по-добре, вече няма оплаквания, сърбеж или някакви общи нарушения. Обратно, ако след изписването на  лекарството пациента се чувства отпаднал, замаян, неадекватен, без тонус, постоянно му се спи, не се чувства добре, вероятността за потискане на заболяването е твърде голяма. При ефекта на потискането може също да се наблюдава положителен клиничен резултат/изчезване на пъпките/, но както виждате то е съпроводено със странични негативни състояния или поява на нови оплаквания.

Един мой приятел беше лекуван от пиодермия по-класическият метод с изписване на една единствена доза лекарство. Пъпките намаляха драстично, но се появи отпадналост, безсъние, емоционална потиснатост и липса на желание за каквото и да е било. Той ми сподели, че се чувства като все едно е вечно пиян с махмурлук. За съжаление това състояние продължи повече от година.

Една пиодермия може да бъде резултат от различни етиологични фактори като адекватност на имунната система, хормонални заболявания, паразитози, хранене, хигена и т.н.  Често едно заболяване изразява себе си чрез някакъв клиничен признак/пъпка, сърбеж, екзема, бучка, болно гърло, сополи и т.н./, така че ако хомеопатичното лечение премахне възможността на болестта да изрази себе си по-някакъв начин, то тя започва да „складира” своята болестна енергия в някой орган. Затова задачата на всеки хомеопат е да „изкара” заболяването на повърхността и да му помогне да напусне тялото на болния.
Остри кризи или тежки странични явления биха могли да се отключат с по-голяма вероятност при пациенти с тежки хронични заболявания, възрастни пациенти с намален жизнен статус или при хора с наличието на автоимунни заболявания или перзистиращи инфекции/напр. херпес зостер, фокални инфекции/. Тогава всяка грешка се наказва почти мигновено и  драматично с обостряне на съществуващото заболяване или поява на ново.

Страничните реакции както и потисканията са неизмеримо многообразни, почти толкова колкото са и болестите, органите и системите в човешкият организъм. Това вече за мен е трудно предсказуемо. Въпреки, че някои лекари хомеопати с голям опит вече имат ясна престава къде и какви патологични промени ще настъпат в бъдещето при едно неправилно лечението на дадена болест.


Лекуването на първопричината при всякакъв вид болест води до пълно излекуване на пациента. Това най-често се случва чрез осъзнаване на проблема и промени свързани с начина на живот, мислене, промяна на характера, диети, практикуване на  различни лечебни практики/йога, гимнастики, позитивно мислене, медитация, духовни учители и т.н./

Моят брат Чавдар обичаше да казва, внимавайте „ Привидното много лъже” !!!
« Последна редакция: 28-03-2013, 19:40:14 от петървет »
Активен
"Получаваш от света това, което си му дал"

Роми

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 155
Re:Хомеопатия и странични ефекти
« Отговор #82 -: 28-03-2013, 23:18:23 »

Здравей, Петър :)

Интересни случаи разказваш. Някои от тях подсилват подозрението ми, че пропуските на концептуално ниво (недостатъчно разбиране на принципите) са предпоставка за грешки на емпирично ниво (странични ефекти и усложнения).

Сигурно знаеш, че в натуропатията широко се прилага (орално!) прясно изцеден морковен сок, заради изключителните му лечебни и очистителни свойства. Хубаво, ама ако го инжектираме венозно, бихме предизвикали незабавна смърт, защото така полезната течност се превръща в отрова. Въпреки това ще бъде грешно да заключим, че натуропатията причинява смърт. :)

Давам този пример, за да илюстрирам усещането си, че продължаваме да водим разговора на безпринципна основа. А това води до объркване в понятията, лансиране на противоречиви твърдения и създаване на неверни представи за реалните измерения на проблема.

Ето виж какво казваш във вчерашния си пост (от 27 март, 20:16 ч.). В началото сам признаваш невъзможността да се докаже чия е вината в едно неуспешно хомеопатично лечение - на хомеопата, на лекарството, на пациента, диагнозата, прогреса на заболяването и т. н. А накрая изстрелваш смайващо категоричен извод: “Хомеопатията в ръцете на неукия е отрова”.

Забележително противоречие! Хем признаваш невъзможността да се докаже чия е вината, хем категорично и еднозначно сочиш вината > “Хомеопатията в ръцете на неукия”.

Може би не си обърнал внимание на непоследователната си позиция. Може да е неволно подхлъзване в коловоза на една тема поставена крайно едностранчиво и подвеждащо от самото начало. А може и да се цели търговски ефект. Не ми се ще да вярвам в последното, но когато чуя двусмислени и противоречиви изказвания, заставам нащрек.

Защото нали разбираш, ако хората трябва да избират измежду даден брой хомеопати, при равни други условия те биха предпочели този, който алармира за страничните ефекти. Очакваната реакция е да си кажат – щом този лекар е така искрен за страничните ефекти, значи той е по-компетентен от другите. Само че зад тази искреност могат да се крият и комерсиални подбуди. Разбира се, от пазарна гледна точка, няма нищо нередно. Всеки, който предлага някакви услуги срещу заплащане, опитва да привлича повече клиенти.

Но идеята на този разговор беше да си изясним в каква степен проблемът за страничните ефекти е реален и в каква степен се преекспонира и преувеличава, дотам че създава невярна представа за хомеопатията.

А иначе тази негативна кампания, както вече беше споменато, може да има и контрасугестивен ефект – вместо да предизвика доверие в хомеопатията, може да събуди страх от нея и да спечели симпатизанти на алопатията или на други спорни лечебни практики.

Прощавай, че съм малко упорит събеседник, но нали разбираш, инжектирането на морковен сок венозно просто не е натуропатия. :)
« Последна редакция: 28-03-2013, 23:24:56 от Роми »
Активен

monika

  • Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 75
Re:Хомеопатия и странични ефекти
« Отговор #83 -: 29-03-2013, 00:02:07 »

Здравейте ,д-р Дюлберски! :)

Благодаря за хубавите постове наситени с примери. Винаги съм смятала ,че един пример обяснява много по добре,по обедително и правдоподобно.

Много ми се ще колкото може повече хора и най вече майки които лекуват децата си с ХЛ без самите те някога да са ползвали такива се замислят дали тяхният хомеопат им предписва едно ХЛ  във възможно най-ниската му потенция в течна форма и изчаква реакция. Това е и което и д-р Дюлгерски е написал .

Мен лично силно и най много ме притеснява ,че голям процент от педиатрите предписват ХЛ като ОСЦИЛОКОКЦИНУМ ,капки Хустил и ВСИЧКИ подобни комбинирани ХЛ.
Също е и масова практика да се дават профилактично въпросните ХЛ от повечето майки на децата им през зимния период всяка седмица ОСЦИЛОКОКЦИНУМ включително и аз съм една от тях. И друго което ме плаши е ,че възрастните хора които съвсем не са информирани и със вероятно много заболявания са доста застрашени пак ,защото педиатърът им е решил да изпише  ХЛ като по безвредно .

Д-р Дюлгерски моля Ви да разясните за споменатите ХЛ също толкова опасни ли са колкото останалите ХЛ ,които не се изписват от педиатър?

Мисля ,че тази информация ще е доста ценна ако не сега ,по късно ,а и ми прави впечатление ,че хората които си казват аз не съм се лекувала с ХЛ изключват някак си ОСЦИЛОКОКЦИНУМ и др. подобни
 
Роми този пример със сока от моркови е абсолютно и тотално несравним със случаите за които стана въпрос.Грешки от сорта са непоставими

Роми целта тук е да се знае ,че  хомеопатията НЕ Е БЕЗВРЕДНА както се твърди .Дори хомеопати с 10г опит тепърва разбират колко грешки са направили, а и това стана ясно от постовете с потърпевши

Роми не очаквах така да реагираш , нападателно струвами се. :(

Сетих се и за масовото предписване на Шуслерови соло и то по схеми ,а те са на същия принцип като останалите ХЛ и за мен мнението на д-р Дюлгерски и примерите му са важни и показателни.

Толкова за сега ,че стана късно ,а и утрото е по мъдро от вечерта!!
Активен

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4053
  • дипломиран рекреативен специалист
Re:Хомеопатия и странични ефекти
« Отговор #84 -: 29-03-2013, 00:06:50 »

Благодаря , Петървет.
На мен лично ми е много интересно  обаче едно друго нещо - как се справя хомеопатията  в случаи , когато причината за болестта  е достатъчно "автономна" и нейното отстраняване  няма логично основание да става чрез хомеопатия..?
Давам пример - дори и най-добрият хомеопат в света няма да допусне  , че дошлият при него пациент е болен заради мощна геопатогенна зона , върху  която се намира къщата му.  В този случай може ли Х. да има дори и хипотетичен ефект? Ясно е , че няма да неутрализира зоната.. И след като не може да ликвидира истинската причина , какво ще направи в организма? Ще го оздрави ВЪПРЕКИ геопатогенното излъчване? Или точно в този случай ще направи беля , защото мишената е извън нейният обсег и защото в организма вече ще се съберат  ДВЕ въздействия - на зоната и на Х. И тази на Х. няма да може да се "изгаси" и ще избие в някой страничен ефект..?

Втори пример - силна генетична предразположеност. За диабет да кажем. Или образуване на камъни в бъбреците.  Излиза , че за да помогне, хомеопатията трябва да неутрализира влиянието на гените? Може ли да успее ВЪПРЕКИ тяхното влияние?  И въобще - ТРЯБВА ли в такива случаи да се прилага Х.? Няма ли да стане твърде объркващо за организма ? Генът не можеш да си смениш.. ??? а да го игнорираш така лесно..?  

Трети пример: болест , предизвикана от липса на минерал, да кажем - йод. ( случва се съвсем нерядко) Понеже никой хомеопат няма да те прати да си мериш йода.. И как  лекува в такъв случай Х.? Йод няма да ти добави..Компенсаторно тогава ли някак си ?   Няма ли това да маскира проблема , която ще шупне с още по-голяма сила някой ден?

- Следващ пример - възпален зъбен канал, от който може да ти пострада какво ли не..( Да оставим, че такъв зъб може да "притисне" енергиен канал и да разгърне пълна картина на някоя болест. Точно това се случи на моя познат Жуков , ученият от Киев, - цял месец ходил по доктори с ярки и типични симптоми на хипертонична криза..Оказало се , че възпаленият зъб притиска меридиана на сърцето..   :o )
-Друг пример - притиснат нерв , отговарящ за енервацията на някой орган..  

Аз подозирам , че именно в такива случаи става "манджата с грозде" :) - хомеопатията , понеже не може да се справи сама, влиза в някаква непридвидима реакция с по-силните от нея доминанти  и тогава само Горският Цар може да предвиди последиците..  
« Последна редакция: 29-03-2013, 00:24:19 от бате Бино »
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

Роми

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 155
Re:Хомеопатия и странични ефекти
« Отговор #85 -: 29-03-2013, 09:55:50 »

Абе, Мони, стига си повтаряла 6 години, 10 години опит. Щом не ти се мисли върху това, което пиша, отвори и чети специализирани издания. Извън България успешно се практикува хомеопатия от векове. В Германия например има специализирани онлайн библиотеки, публикувани са купища медицински издания, научна периодика, доклади, анали, има планини от информация, където са събрани познанията на поколения успешни хомеопати с по 50 и повече години опит.
Активен

петървет

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 16
Re:Хомеопатия и странични ефекти
« Отговор #86 -: 31-03-2013, 11:34:49 »

Допусках, че ще се стигне до парливи изказвания, но така или иначе това е част от ежедневието ни…..  Въпреки това моля за извинение, ако съм засегнал някой!

Надявах се да използваме думи като: дайте да дискутираме това, как достигна до този извод, искаш ли да ти помогна да отстраниш възможните неточности които си допуснал, знаеш ли намерих това по-темата, интересно ми е да обсъдим следното ……………. Сами разбирате, че с литературен похват няма как да бъда точен и убедителен в изказванията си, а забелязвам че при ползването на медицинска терминология явно оставам абсолютно неразбран и логично объркан за Вас. Отговорите са там в текста и няма място за противоречия, според Дънов те водят само до болести и беди….  
 
Темата тук е „Може ли Хомеопатията да бъде вредна за здравето на човека?„

Тъй като говорим за здравето на човека, практикуващите Хомеопатия  трябва да имат някаква представа от медицина, а не само понятия за хрема и температура... Обикновено  тази представа отнема около 6 години следване, цял живот практика и четене. Без да обиждам никого, но няма как да ми се обясни  „Теория на торсионните полета и  Устройство на Вселената“ при положение, че аз не мога да го напиша, ако не го копирам….  

Тъй като говорим за Хомеопатия трябва да сме наясно и да имаме представа как действа тя, на какви структури, къде, защо и какви са възможните положителни и отрицателни събития от прилагането и …… Традиционната съвременна Хомеопатия не може да даде отговор на тези въпроси, затова и хората които я практикуват са доста объркани и не продуктивни в разговорите и обсъждането на тема „Вредна ли е Хомеопатията“. Хомеопатите с дългогодишна практика неминуемо са се сблъскали със страничните явления, друг е въпросът дали могат публично да го заявят, което на един етап може да им струва практиката и заплатата.

 Въпреки, че ако се разровите внимателно в нета ще извадите хиляди публикации за противопоказания за  употребата на едно или друго ХЛ при дадени заболявания или състояния на организма. Дори само това трябва да Ви да бъде достатъчно и даде отговор на въпроса възможно ли е Хомеопатията да ни навреди !!!!!  Дори , ако погледнете самият процес на доказване на лекарствата при което честото им даване довежда до поява на клинични симптоми и оплаквания, чрез които се формира част от картината на лекарствата. Това е нагледен пример, че хомеопатичните лекарства могат да предизвикват и отключват отрицателни симптоми върху здравето на човека.  
 
Имах идеята да споделя с Вас моите виждания без да влизам в някакви излишни и емоционално обременени изказвания.

При съвременното ползване на ХЛ е почти невъзможно да се докаже негативен или позитивен  ефект от прилагането им, защото няма никаква повтаряемост.  Невъзможно е да търсим последователност в действията на Хомеопатията при положение, че в едно ХЛ от растение има в себе си събрани над 100 вида субстанции и как може да очакваме те да действат при всички пациенти по-един и същи начин. Затова при един болен ще има резултат, при друг няма да има, при трети ще прояви странично действие и т.н. Това е все едно един пациент да го лекуваш, като му дадеш една купа с 100 различни алопатични хапчета.  Ами всеки ще каже че това е лудост, която не подлежи на съмнение.  Поради тази непоследователност и обвито в мистика действие на Хомеопатията  хората са объркани и не вярват в нея,  смятат я за шарлатанство, а практикуващите за добре платени манипулатори.
ХЛ е сбор от клинични симптоми, които трябва да се припокриват с оплакванията на пациента. Но това е все едно един фармацевт да изписва лекарствата по-клинични признаци на пациентите си, звучи абсурдно, нали. Разбирате ли каква колосална по-обем информация трябва да имате в себе си за да изпишете правилно едно хомеопатично лекарство, като имате в предвид  че говорим за лекарства  надхвърлящи 5000 вида. Много труден е съвременният Хомеопатичен подход и естествено изпълнен с много вероятности за грешки.


Ако трябва да докажеш някакво действие в Хомеопатията първо трябва да работиш с моно препарати. Например – при возене на кучета в кола се наблюдават различни реакции – повръщане, лигавене, обща непоносимост, при хората и още много други симптоми.  Тези симптоми се дължат предимно на активирането на два рецептора.. мускаринов и никотинов!     Ако на кучето дадем хомеопатично лекарство направено от никотин и метоклопрамид  95% от тези пациенти няма да повръщат, да се лигавят и да се чувстват зле при возене в кола.  Тези ХЛ инхибират действието на рецепторите и водят до клинично положителен резултат.

Ако на кучета с естроген-зависима инконтиненция/незадържане на урина след кастрация поради липса на хормона естроген/ се даде Хомеопатичен Естроген,  90% от кучетата спират да се напикават. Ефектът се дължи на стимулиращото действие на ХЛ върху естрогеновият рецептор и тонизиране мускулатурата на свинктера на пикочният мехур и поява на положителен клиничен резултат след приложението на ХЛ.

И така нататък………. всички тези случаи на моно хомеопатично лекарствено въздействие върху организма дава точна и ясна представа  на каква структура от организма действаш, дава клинична възможност за  целенасочен  и очакван резултат.  Така може да достигнеш  до завидните статистическите 90% повтаряемост в Хомеопатията. Това означава, че ако познаваме добре действията на всичките субстанции в Хомеопатичните лекарства и ги прилагаме по-предназначение  можем да достигнем тези 90% повтаряемост на действията им с минимални странични явления,  а не безразборните и хипотетично очаквани резултати. Грешката от 10%  я оставям поради грешки в диагнозата, индивидуалните особености на всеки организъм и все още не достатъчните ми  научни данни за действието на ХЛ.  

Това означава, че Хомеопатията може да бъде точна и предвидима наука, но за съжаление все още е непозната в този си вид за съвременните Хомеопати. Поради тази причина ние съвсем логично се превръщаме в нейните опитните зайчета. Самата наука се развива на базата на опит грешка вече 300години и попълва своите хиляди страници на гърба на пациентите си. Нека не се заблуждаваме лечебният ефект от ХЛ  се оказва често чист хазарт. Оказва се, че хомеопатичното лекарство се предписва от хора които не са запознати с неговото действие,  физиологичният му ефект върху прицелните тъкани, не знаят за възможната модулацията на имунната система в една или друга посока,  не подозират за промяна в реактивността на  клетъчните структури след прилагане на това лекарство,  да не говорим за знания относно етиологията и патогенеза на самите болести, които задължително трябва да се имат в предвид при лечението.

Затова великите Хомеопати в света се броят на пръсти и дълбоко се съмнявам някой от тях да Ви каже, че може да предвиди с точност какъв ще бъде ефектът на лекарството върху вас и вашата болест. Ако все пак го направи той със сигурност може да сгреши…..  Аз се прекланям пред тези хора с уникални познания и опит, помогнали на стотици хиляди болни.  Аз вярвам, че еднократно приетата доза от едно лекарство наречено симилимум,  може да възстанови здравето Ви независимо от вашата болест. Но всеки, който се лекува с Хомеопатия трябва да бъде информиран и за възможността това лекарство да не подейства или да окаже негативен ефект върху здравето му.

И ако някой ме попита  може ли Хомеопатията да Ви навреди, аз ще кажа ДА!   Няма как да се примиря с факта, че Хомеопатията се тиражира като безобидна и чиста медицина с етикет “ Ако не помогне, няма да навреди“. Бъдете внимателни и не се оставяйте в ръцете на необразованите и комерсиално зависимите  хора занимаващи се с Хомеопатия,  които с цената на всичко ще се борят за оцеляването си  като популяризират идеята за безопасност и липсата на противопоказания в  Хомеопатията.  Съществуват и друга група Хомеопати, които  градят успешната си практика с знания, отговорност, висок професионализъм и споделяне на възможността за поява на странични явления при лечение с Хомеопатия.

С радост мога да споделя, че съм преживял невъобразимият възторг и еуфория от излекуването на даден нелечим пациент. Но също така с чувство на вина съм свивал душата си пред потъващия пациент след неправилно изписано лекарство, с болка съм бил свидетел на негативите и непредвидимите обстоятелства свързани с хомеопатичното лечението на даден пациент. Затова в моята практика на този етап съм избрал да лекувам само пациенти без алтернатива и безнадеждно болни поради осъзнатият факт, че все още нямам знанията и опита да лекувам по-метода на еднократната доза в търсене на симилимума. Прилагам също монопрепарати, с целенасочено и контролирано действие които познавам изключително добре като по-този начин се опитвам да спазвам правилото предимно да лекувам, без да навредя.

Към днешна дата Хомеопатията е изучена из основи, но знанието за нея остава приоритет на тесен кръг от учени. Хомеопатията е нежелана и потискана наука от векове, която ще си остане такава навярно още много дълги години……..  

Хомеопатията е най-великата наука, с  която съм се срещал и се прекланям пред неограничените възможности които ни предлага……

Благодаря на всички, това е моето мнение по-темата и се надявам да съм бил полезен!
Поздрави Петър
« Последна редакция: 31-03-2013, 11:52:27 от петървет »
Активен
"Получаваш от света това, което си му дал"

петървет

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 16
Re:Хомеопатия и странични ефекти
« Отговор #87 -: 31-03-2013, 11:56:13 »

Забравих да отговоря на въпроса за комбинираните лекарства на monika. Искам да и благодаря за смелото начинание и за предоставената възможност да си поговорим за Хомеопатията с Вас!!!   Смятам, че изброяването на субстанциите в тях са без значение, те са напълно недоказаумо понятие, затова  всеки може да напише там каквото си иска. Но за сметка на това производителите знаят  точно какво съдържат, какви са показанията им и са направени да имат почти минимални странични явления.
 
напр. Траумил действа доказано при травми от всякакво естество, като клиничният ефект от него се постига чрез потискането на няколко цитокина отговорни за възпалението. Това е експериментирано, доказано и публикувано от група учени, въпреки че производителя никъде не споменава за това. Този препарат  елиминирайки  причините за възпалението е напълно предвидим и с 95% очакван положителен клиничен резултат.                                                                      

Комбинираните препарати на някои фирми според мен са направени на високо технологично/субстанции/ и медицинско ниво, точни и прецизно създадени от специалисти с много голям опит в биохимията и патогенезата на болестите. Относно ефектите свързани с потискане на болестите са твърде възможни, защото тяхното действие се основава предимно на алопатичният принцип……, което им дава предимството да имат минимални странични ефекти.
Активен
"Получаваш от света това, което си му дал"

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4053
  • дипломиран рекреативен специалист
Re:Хомеопатия и странични ефекти
« Отговор #88 -: 31-03-2013, 15:17:45 »

Петървет, благодаря ти за старанието.
Няма пиперливост,  няма да се плашиш , просто всеки  си има стил на изказ и си е чешит в определена област..неминуемо е  tooth  ( човек си разменя "любезности" по няколко пъти дневно дори с най-скъпите му
хора, а какво остава до  общуването във форум.. )

Става много интересно обаче.. ;)
ПРОФАНЪТ без медицински и хомеопатични познания ( тоест аз ) зададе въпроси, които  СПЕЦИАЛИСТЪТ ДОКТОР и ХОМЕОПАТ не можа  да отговори.( Или поне - не поиска или не сметна за необходимо .. ;) )
Аз те моля  любезно да ми отговориш на въпроса поне от  последния ми пост. Не се чувствай неудобно , ако не можеш, - въпросът  не е лесен :)  В случай ,че не можеш, ще те помоля да ми дадеш координати на най-добрият според теб хомеопат в БГ. Ще си платя за да получа отговор. :)  
А ако се окаже , че никой хомеопат не си е блъскал главата над това , у мен ще се затвърди подозрението , че хомеопатията НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВА от истинските причини за болестта. И се опитва да ги надмогне ( да не вземе да изтърве клиента )  , дори когато това е явно неразумно ..
 А тогава за какво нейно "величие"  би могло да става дума , след като и прашясалата традиционна медицина  действа по същия тертип..  tooth
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

monika

  • Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 75
Re:Хомеопатия и странични ефекти
« Отговор #89 -: 31-03-2013, 17:45:16 »


Здравейте ,д-р Дюлгерски! :)
Аз Ви благодаря ,че се нагърбихте да ни отговаряте на въпроси!

Моля Ви да коментирате случая на моя позната на която педиатър изписва ХЛ при болки в гърлото и след няколко часа ,тя загубва вкус и обоняние,а емоционално се чувства страно и объркана.

Сетих се и за др. пример с МАСОВО предписвани ХЛ на деца(ще копирам)

Д-р Дюлгерски Хл като капки Хустил и ОСЦИЛОКОКЦИНУМ при потискане не засягат ли по важен орган както други Хл който изписват хомеопати ? Дали при потискане както при Алопатията само временно в най добрия случай въздействат на конкретния орган или не е така?
 
Ето друг пример с дете и на майка лекуваща се 15г с хомеопатия:

Здравейте,
В края на април синът ми имаше много силна суха кашлица и температура. Кашлицата беше толкова зле, че буквално нямаше и минута, в която да не кашля. Респективно едва заспиваше, а когато заспеше започваше да се буди на 2-5-10 минути от кашлицата.
Реших, че мога да му дам капки Хустил http://apteka.framar.bg/30003099/%D1%85%D1%83%D1%81%D1%82%D0%B8% … -30-%D0%BC%D0%BB- Понеже кашлицата беше наистина много зле реших, че ще му давам през 15 минути по 5 капки (той е на 3 години).
След третия прием от капките детето започна да вдига хипер рязко температура. Тресеше се... не, подскачаше в ръцете ми и плачеше, че му е студено. Никога не е бил в това състояние.
За 10 минути от 38 градуса (или малко по-малко) температурата се повиши до 40, 1, а беше пил Нурофен около час по-рано и той винаги му действа температуропонижаващо.
Никога не е бил с такава температура. Викнахме линейка.
Слава Богу в този момент престана да се тресе и аз започнах да го разсъбличам, за да охладим тялото. За около час и половина температурата му спадна обратно до 38.
Излишно е да казавам, че 4ти прием на капките нямаше. Не мога да съм сигурна, че рязкото повишаване на температурата е в следствие от тях, но не мога и да не си го помисля, ставайки толкова изведнъж и толкова непосредствено след тези капки.
Искам малко пост фактум да разбера дали действително е възможно това да е било реакция от Хустил?
Също и какво е потенция D6? Каква е разликата с CH потенциите? Влияе ли на съзнанието (а не само на физическото тяло) това разреждане?
За последното питам, защото преди да отсъства по болест от детската градина от там получих регулярния рипорт, че детето ми е супер весело, обича другите деца, видимо се чувства добре и щастливо в градината.
След като преболедува и се върна обратно на градина от там ми казаха, че той не е себе си. Че е различен. И малко едно такова не може точно да се определи в какво точно се състои разликата.
Не се усмихва, или като се усмихва/смее е не зашото е весел, а защото е направил някаква магария, малко злодейско едно такова...
На моменти е потиснат, угаснал, безрадостен и видимо не се чувства добре - така ми казаха от градината...
От както беше болен не иска да тръгва сутрин. От първия ден след това, от раз. Тръгването е супер трудно, без да има видима причина за това, а той винаги до този момент е обожавал да ходи на детска. Сутрин тичаше ухилен и доволен към колата, която го взима, за да се качи.
Има някакви моменти на "угасване" и сдухване, и някакво депресирано поведение и извън градината, причината не е в нея конкретно. И когато започне да капризничи или да се дразни, или да се държи лошо, в по-тежките му "пристъпи", тогава мога да видя, че това не е някакво детско инатене, а има нещо, което реално го измъчва отвътре! Има нещо, което го тормози, нещо, което не знам какво е и откъде е дошло и не зная как да му помогна!
Понеже се лекувам с хомеопатия от 15 години вече, лично съм установявала как хомеопатията изобщо, ама изобщо не е безвредна! Имала съм случаи с някакви лекарства, които са ме изпращали на дъното на страшни бездни и усещането никак не е приятно...
Страх ме е да се лекуват деца с хомеопатия, защото ако нещо такова се случи те няма как да ни го опишат. Нито е сигурно, че можем да поправим нещата. Опита ми показва, че лекарство понякога се намира много, много трудно....
Но ето, помислих си, че това като е комбиниран препарат може да се взима на общо основание. Комбинираните препарати обикновено се правят с ниски потенции и би трябвало да действат само на физическо ниво.
Видях тази потенция D6 и въпреки, че нищо не знам за D, не знам какво е различното от CH - не проверих в нета....
Сега се измъчвам, че тези капки да са му докарали това състояние и описах всичко това, за да получа потвърждение или разсейване на тревогата си... Евентуално и предложение за разрешение на проблема...
Благодаря на който имаше търпение да прочете дългия пост!......
:bouquet:
Активен

Крем

  • Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 58
Re:Хомеопатия и странични ефекти
« Отговор #90 -: 31-03-2013, 22:21:24 »



"Неблагоприятните ефекти от алопатичните лекарства са основният повод за това, голям процент от смъртността да се дължи на лекарска грешка, тоест на заболявания, причинени от погрешно назначено лечение. Според твърдения, публикувани в  "Списание  на Американската медицинска асоциация", лекарските грешки са третата най-значима причина за смъртността в Америка. Повече от 120 000 души годишно умират вследствие на страничните ефекти на предписаните им алопатични лекарства. (Starfield 2000).  Едно миналаогодишно изследване, базирано на резултатите от десетгодишни статистически пручвания, излезе с още по-обезсърчаващи числа. (Null, et al). Според него лекарските грешки (говори за алопат. медици) всъщност са ВОДЕЩАТА ПРИЧИНА ЗА СМЪРТНОСТТА В САЩ И СТРАНИЧНИТЕ ЕФЕКТИ ОТ ПРЕДПИСАНИТЕ ЛЕКАРСТВА СА ОТГОВОРНИ ЗА ПОВЕЧЕ ОТ 300 000 СМЪРТНИ СЛУЧАИ ГОДИШНО." :fun_096:

Брус Липтън, световноизвестен авторитет в клетъчната биология, из "Биология на убежденията"

 просто да споменем това-онова, че много преднамерено взе да става...... :whistling2 - emotloader:
Активен

петървет

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 16
Re:Хомеопатия и странични ефекти
« Отговор #91 -: 31-03-2013, 22:39:25 »

Бате Бино – не би трябвало посланието за познанията относно медицината да ги хвърляш в своята градина, ти не си човекът който би трябвало да се засяга ни най-малко……

Не успях да отговоря на въпросите ти не умишлено, те сами по-себе си са доста интересни, логически  и търсещи. Но наистина пропускам, забравям  защото съм ограничен относно свободно време и влизам и пиша от време на време. Ще се постарая да отговоря на всичките ти въпроси до колкото ми позволява моята компетентност на този етап или поне ще изкажа хипотеза. Така, че нищо лично….

В отговор на въпросите ти според мен прилагането на Хомеопатията в днешният и вариант е наистина „манджа с грозде“, дават ти лекарство и очакват, каква ще бъде реакцията на организма, ще се подобриш ли, няма ли да ти подейства  или ще се влошиш. Няма никаква информация относно това какво се случва в организма след прием на хомеопатично лекарство,  нищо освен информация за клиничната картина на даденото лекарствата което прилагаш и получените положителни резултати от практикуващите преди теб .

За да ти отговоря на въпросите ти трябва да приемеш мнението ми на доверие, защото нищо от това което си говорим в този форум не е публикувано и коментирано никъде. Затова често съм спряган за Дон Кихот от Алопатичната колегия и представлявам трън в очите на Хомеопатите.

Дали Хомеопатията може да моделира „гените“ е твърде възможно. Д-р Виджейкър е единственият  Хомеопат който предупреждава за това. Той  смята, че при потискане на дадена болест е възможно да се стигне до там, че тя да се предава вече в поколенията.

Дали Хомеопатията търси първопричината на заболяванията?                                                                        Да търси я, но не в медицинският смисъл на думата/етиология и патогенеза/, а по-скоро в анамнеза/причинно-следствената връзка/.

Дали Хомеопатията може да излекува  генетични, тежки и нелечими болести?                                                                   Появата на повечето болести зависи от състоянието и адекватността на имунната система. Според моите виждания, опит и знания определено бих казал ДА, възможно е да се случват чудеса чрез малките бяли захарни топчета. И за да не бъдат чудеса, а закономерност трябва самата Хомеопатия да се разглежда и изучава като наука, а не като емпиричен метод на терапия от заложен от преди 300години.

Дали Хомеопатия действа, като алопатичнта медицина?                                                                                     В голяма част от случаите се припокрива с нея – активира или инхибира дадени  рецептори, като по-този начин моделира поведението на на организма в различни ситуации! Но тя има и други характерни само за нея особености на въздействие, което я прави уникална и вълшебна.

А нейното ВЕЛИЧИЕ не се крие в джобовете и мозъците на Хомеопатите, а в хоризонтите които ни разкрива и методите на терапия…..

Бате Бино, надявам се да съм удовлетворил отчасти интересът ти към Хомеопатията…..

Моника - напълно е възможно комбинираните препарати да прояват "ефекта на потискането" при дадени болести и да провокират негативни клинични резултати. Пак ще повторя, аз не вярвам в етикета на никакъв комбиниран хомеопатичен препарат, защото това няма как да бъде доказано и следователно може да съдържа всичко.....
« Последна редакция: 31-03-2013, 22:49:25 от петървет »
Активен
"Получаваш от света това, което си му дал"

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4053
  • дипломиран рекреативен специалист
Re:Хомеопатия и странични ефекти
« Отговор #92 -: 01-04-2013, 08:20:35 »

Благодаря , Петървет. Ако трябва да съм съвсем открит ( какъвто съм винаги )  - прав си, "отчасти" съм удовлетворен от отговорите.  :laugh:  И се наложи да си направя изводите индиректно .. :)    Ти отговаряш малко по "свой начин".. :)  , а и  си личи , че наистина си притиснат откъм време ... Основният ми въпрос беше  - дали хомеопатията се съобразява с причината (за болестта) , която не може да неутрализира! ( както  в  изброените от мен случаи )    Но няма да те мъча вече, ти толкова сърцато и отговорно подходи към нашите потребности!  Мисля, че това е много ценно за форума.
А иначе моят интерес и  включване тук беше по две причини - заради вродената  ми потребност да си изяснявам нещата, без значение дали ще се харесвам  с тях  :)  и второ -  да се развие тема, която е важна. ( Защото без въпроси не става дискусия :) )   
 
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

петървет

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 16
Re:Хомеопатия и странични ефекти
« Отговор #93 -: 01-04-2013, 21:56:44 »

Бате Бино – ще уважа твоята упоритост,  препрочетох въпросите относно „мощната  геопатогенна зона…“ и реших да ти отговоря , за да може евентуално да ме извадиш от кавичките ….  :)

Естествено няма как  хомеопатът да промени въздействието от геопатогенната зона върху човека, чрез хомеопатичното лекарство. Но може да промени реакцията на организма спрямо тази геопатогенна зона. Например, ако геопатогенната зона предизвиква повръщане, тогава едно хомеопатично лекарство което потиска „рецепторите на повръщането” ще неутрализира повръщането. Една бременност, пътуване в автомобил, в самолет, на кораб, в тези случаи хомеопатичното лекарство ще инхибира „рецепторите на повръщането“  и ще помогне на човека да не му се гади и да не повръща. Тогава ХЛ ще действа, като алопатично и почти е малко вероятно да предизвика ефект на потискане.

Съвсем друго е, когато някакъв  „токсин“ предизвиква повръщане.  Чрез даване на Хомеопатично лекарство Вие инхибирате рецепторите  и НЕ му позволявате да се свърже с милиони повърхностни рецептори на „повръщането“. Тогава този "токсин" отива в голямо количество на по-малко на брой, но по-дълбоко разположени рецептори върху жизнено важни органи и ги разболява. И така най-грубо казано магическото "излекуване" на повръщането се превръща в заплаха за собственият ти организъм. 
Под едно безобидно „повръщане“ /разбирай сополи, гърло, пъпки, екземи… ит.н./  предписвайки грешното Хомеопатично лекарство  ти няма да позволиш на болестта  да се свърже с повърхностните структури, да изрази себе си, да излезе на повърхността, да напусне тялото и болният да оздравее….. Затова част от закона на гениалният Херинг гласи „ От вътре на вън…….“

В този аспект д-р Виджейкър е описал един случай в практиката си, който го е направил много известен в целият щат където работи. На една жена без коса е върнал окосмяването. В последствие се е оказало, че е направил грешка в лечението си и по-този повод пише  "Аз възвърнах косата и, но и отнех живота". Ето по-този начин аз разбирам т.н. „Ефект на потискане“.
Това , което трябва да Ви успокои, че потискането на една болест е доста трудно реализируемо и трябва доста и упорити хомеопатични грешки за да стане факт!


Питаш ме дали е възможно е да се съберат двете въздействия на „геопатогенната зоната” и ХЛ?                                Да възможно е,  ако Хомеопатът  даде лекарството в потенция при която  активира рецептора за „повръщане“, а не го инхибира.  Именно изборът на потенция в този случай се основава на познанието на Хомеопатът относно  въздействието на хомеопатичното лекарство върху организма. В случай на неколкократна активация на рецептора на „повръщането“  от ХЛ е възможно дори без въздействието на геопатогенната зона  човек да започне да повръща! В Хомеопатията това се нарича „ Доказване” на лекарството.

Изводът е, че ако Хомеопатът не знае коя потенция инхибира и коя активира даден рецептор  отговорен за даденото страдание, предписвайки лекарството той може вместо да подобри състоянието на човек, да го влоши. Тук ще завърша с народната мъдрост: „Един миг невнимание, цял живот страдание…….“

 

„ ХЛ няма да може да се "изгаси" и ще избие в някой страничен ефект..?“          

Според моите знания Хомеопатията не се измерва в количество подадена енергия на организма, която може да циркулира в повече. Приеми и си представи, че Хомеопатичнто лекарство е нещо като електричен импулс, който има въздействие върху организма мигновенно  и цялостно. Ефектите от ХЛ, които се получават във времето се дължат на каскадата от физиологични, тъканни или имунни събития в следтсвие на активирането или инхибирането на дадени рецептори. И тъй като тези взаимодействияявно не са известни на практикуващата Хомеопатична общност/изключвам индустрията/, някои Хомеопати дори и не предполагата за съществуването на странични действия при терапия с ХЛ.

 

Чакам мнение за отговора с кавичките, ако не съм те разбрал отново правилно задай въпроса отново….

Поздрави Петър
« Последна редакция: 01-04-2013, 22:16:58 от петървет »
Активен
"Получаваш от света това, което си му дал"

петървет

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 16
Re:Хомеопатия и странични ефекти
« Отговор #94 -: 02-04-2013, 10:42:48 »

Крем -  далеч съм от мисълта да сравняваме Алопатичната с Хомеопатичната медицина, естествено нямат нищо общо…. Като и не бива да смятаме, че темата е насочена против Хомеопатията. Тук единствено и само целим всички на които престои да я практикуват или да се лекуват с Хомеопатия да имат на предвид, че трябва да имат уважението на тази медицина, да я изучават из основи и да не забравят че тя освен че може да лекува, може и да навреди.

Аз съм най-добрият приятел на Хомеопатията и враг за неграмотните , които я прилагат на гърба на доверчивите си пациенти. Тук не говорим за красноречивост и харизма, а за знания и опит, чрез които предимно лекуваш без да вредиш……
Активен
"Получаваш от света това, което си му дал"

purelove

  • Гост
Активен

Ros

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 614
Re:Хомеопатия и странични ефекти
« Отговор #96 -: 02-04-2013, 17:34:52 »

Поздрави на всички, писали по тази тема  :)
До прочитането й мислех, че хомеопатичните лекарства могат само да помогнат , но не и да навредят/ползвала съм ги много отдавна и за кратко време/.
За това ви благодаря, че ми отворихте очите!

Поправете ме, ако греша, но сега си мисля, че  вероятността да се намери  точното ХЛ е колкото вероятността да се спечели от тотото  :surpris_23:
« Последна редакция: 02-04-2013, 17:42:14 от Ros »
Активен

Роми

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 155
Re:Хомеопатия и странични ефекти
« Отговор #97 -: 03-04-2013, 08:44:22 »

Цитат
Поправете ме, ако греша, но сега си мисля, че  вероятността да се намери точното ХЛ е колкото вероятността да се спечели от тотото  :surpris_23:

Права си Ros! Истински хазарт, при това смъртоносен. Нещо като руска рулетка.

Всъщност, това беше логичният извод от "компетентните доводи", изписани в подкрепа на така поставената тема.
« Последна редакция: 03-04-2013, 08:48:39 от Роми »
Активен

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4053
  • дипломиран рекреативен специалист
Re:Хомеопатия и странични ефекти
« Отговор #98 -: 03-04-2013, 18:24:59 »

Пак благодаря , Петървет. Правилно си забелязал моят отдавнашен недостатък - упоритостта ми към познание. :)
Щом кавичките те смущават  - дишай вече с двата дроба , изваждам те от тях  :love_007:
Ценя високо  твоето участие в темата.
Моето лично убеждение  е , че тази наука просто няма научаване! Но за съжаление  тук не е въпрос само на време (  Витулкас дето казва , че 10 год. хомеопатът е ученик)  а на практическа невъзможност да се вземат под внимание всички възможни фактори , имащи отношение към изборът на едничкото лекарство! И още по-малко - да се предвидят  взаимодеиствията  вътре м-у самите фактори!  
А тази наука е построена така , че за да има ефект ,без да вреди , тези фактори  са й нужни!

Винаги когато неизвестните са прекалено много, теорията и знанията отиват на втори план! НА първи план излиза експерименталното установяване - на принципа  проба-грешка! Точно така се процедира при проектирането на заглушителното гърне при автомобилите - неизвестните са толкова много, че е  абсурд  да се установят чрез изчисления и затова са създадени специални хидроакустични камери   където на принципа проба-грешка инженерите  стигат до желаната конфигурация и параметри.

Затова екипът около немецът Фол навремето са отделяли по 10-20 дни в търсене на подходящото лекарство. Никой не би имал против да си изкара надника за 2-3 часа , весто за 15  дни :)
Като епилог  се налага изводът - пациентът трябва да е наясно , че посягайки към хомеопатията , подписва доброволното си участие в експеримент. 
« Последна редакция: 03-04-2013, 18:28:59 от бате Бино »
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

петървет

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 16
Re:Хомеопатия и странични ефекти
« Отговор #99 -: 03-04-2013, 20:03:17 »

Като епилог  се налага изводът - пациентът трябва да е наясно , че посягайки към хомеопатията , подписва доброволното си участие в експеримент.  

Идеята на темата беше "Хомеопатия и странични ефекти" затова и дискусията беше насочена в тази посока. И поради факта, че голяма част от "Хомеопатите" са доста хапливи особено, когато се касае за дискредитиране на техният бизнес, принципно са оперирани от чувство за вина и поемане на  отговорност...... затова трябваше да бъда болезнено обстоятелствен за да мога да бъда полезен както на самите тях, така и на хората които ще ползват постиженията на тази наука.

Роми - Нямам нищо против да направите тема за "Възможностите на Хомеопатията", където също така ревностно ще пиша дълги постове и ще защитавам тезата , че с Хомеопатията могат да се постигнат неща за които човек не е и подозирал. Има хиляди излекувани пациенти чрез методите на Хомеопатията, но това по-никакъв случай не изключва възможността тя да Ви навреди...

За съжаление в един друг форум дълги години се опитвам да убедя Колегите си, че Хомеопатията не е измислица и шарлатанство, а има реален и то видим клиничен резултат. Прилагам анамнези, снимки, клипчета, интервюта със стопани и резултатът е същия, както темата с страничните ефекти за Хомеопатите....

Може да не вярвате, но мелниците са истински високи, цели Великани.......
« Последна редакция: 03-04-2013, 20:06:59 от петървет »
Активен
"Получаваш от света това, което си му дал"
 

Страницата е създадена за 0.141 секунди с 24 запитвания.