Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Смъртоносният коктейл  (Прочетена 1215 пъти)

TodHuk

  • Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 83
  • be water..
Смъртоносният коктейл
« -: 01-05-2019, 21:24:02 »

Пускам тема за опасни комбинации. Въпреки че тук не се обсъждат лекарства, това може да бъде полезно и трябва да се внимава. Опасните комбинации могат да бъдат не само между храна и лекарства. Опасни комбинации може да има и между различни несъвместими храни, както и от дозите им. Който е запознат може да допълва ..

Грейпфрутът е много полезен плод. Чесънът - най-мощният естествен антибиотик. Зеленият чай пази от рак. Гинко билобата подсилва паметта, жълтият кантарион гони депресията, а женшенът подмладява. Но понякога и най-полезните храни и билки могат да забъркат смъртоносен коктейл с лекарствата, които вземате. И не само да саботират терапията, а и да ви убият.

Грейпфрут
Плодът на плодовете - пълен с антиоксиданти, известен с подмладяващия си ефект, върл противник на рака. За грейпфрута в интернет ще прочетете само суперлативи. Грейпфрутът е сред най-коварните храни в комбинация с лекарства. Откритието е истински шок - и идва след смъртта на британец, който комбинирал цитрусовия фреш с антикоагуланти - медикаменти за разреждане на кръвта, които се вземат при тромбоза. Фенът на грейпфрута умира в адски мъки от вътрешни кръвоизливи. Тогава фармаколозите предупреждават - не го смесвайте с лекарства. Доказа се, че потиска чернодробните ензими и нарушава лекарствения метаболизъм. Медикаментите не могат да се биотрансформират, остават в организма и можеш да предозираш, без да подозираш.Не трябва да хапвате грейпфрут, щом пиете лекарства за високо кръвно, атеросклероза, тромбоза, аритмия или сте на имуносупресори след трансплантация. Освен него е добре да избягвате и мармаладите и ликьорите с цитрусови плодове - например битер оранж.

Чаят
Митът, че чаят е най-полезната напитка също се сгромолясва когато го смесваме с лекарства. В зеления и черния се съдържат големи количества теофилин. Алкалоидът разхлабва меките мускули и също се намесва в биотрансформацията на лекарствата. Най-коварен е за хората, които гълтат цяла шепа лекарства. Черният и зеленият чай потискат едни чернодробни ензими и стимулират други. Така настъпва пълен хаос и разнобой. Най-големи са рисковете за сърдечноболните пациенти. Пийте не повече от чаша-две, литър на ден е много. Чаят за отслабване пък е още по-коварен. Обикновено съдържа разхлабващата билка сена, която нарушава усвояването на повечето лекарства още в чревния тракт.

Чесън
Българският универсален лек - чесънът, крие други рискове. Най-опасен е за диабетиците. Много от тях го вземат даже на таблетки, защото са чували, че сваля кръвната захар. Екстрактът от чесън или конската доза скилидки обаче могат да докарат диабетиците, които вземат орални медикаменти, до хипогликемия, алармира специалистът. Промишлените количества чесън понякога причиняват и натравяне - с парацетамол. Защото активните съставки в чесъна потискат ензимите, които разграждат препарата срещу висока температура.
Чесъна саботира и противовирусните препарати. Същото правят и лютите чушки - особено червените. Вярно е, че имат противотуморно действие, но, ако пиете хапчета всеки ден, внимавайте с тях.

Гинко билоба, женшен и жълт кантарион
Чудодейните билки гинко билоба, женшен и жълт кантарион - има ли нещо, което да не лекуват? Това обаче са най-опасните хранителни добавки, ако пиете лекарства за разреждане на кръвта, високо кръвно, аритмия, сърдечна недостатъчност, епилепсия или депресия - забравете за тях! Гинко билоба например предизвиква кървене при пациентите на антикоагуланти. А при хипертониците, които пият тиазидни диуретици, рязко сваля кръвното и може да доведе до кома. Хранителните добавки са нож с две остриета и преди операция. Валерианът, ехинацеята, гинко билобата и жълтият кантарион влияят на силата и продължителността на анестезията, доказват тестове на учени от Охайо. Дамите пък трябва да ги избягват, ако пият контрацептиви - защото има опасност билките да променят времето на полуживот на хапчетата. Жените да са нащрек и с хапчетата, които пият при менопауза.

Други опасни комбинации..
Антибиотиците са във "война" с млечните продукти. Особено - широкоспектърните. Причината - тетрациклините се свързват с калциевите и магнезиевите йони в сиренето и кашкавала. Резултатът - хапчетата просто не действат. Избягвайте млякото поне 2-3 часа преди и след приема на антибиотика. Само така лечението ще е ефективно.
Когато се лекувате с антибиотик, трябва да внимавате още с червеното вино. Особено - ако е от "подправеното", което се прави от гроздов екстракт и струва около 1 лв. Колбасите менте и евтини вафли с много соев протеин също са опасни - ако сте на антидепресанти. Психотропните не се спогаждат и с рибеното масло. Добавката е полезна, защото има много омега 3-мастни киселини. Но не бива да се комбинира с антибиотици или лекарства за сърце.

проф. Надка Бояджиева, Ръководител Катедрата по фармакология и токсикология в Медицинския университет в София
Активен
Когато пациента иска да оздравее, медицината е безсилна

Vov

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1102
  • Познай себе си.
Re:Смъртоносният коктейл
« Отговор #1 -: 02-05-2019, 22:01:51 »

 :Content_14:   :Content_14:
Активен
Искам да променя света - започвам от себе си.
 

Страницата е създадена за 0.096 секунди с 23 запитвания.