Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Разсад фиданки и дръвчета Липа - Овощен Разсадник ЕЛИТ  (Прочетена 1436 пъти)

razsadnik_elit

  • New
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 7
  • Овощен Разсадник ЕЛИТ
    • Овощни Разсадници Елит

Разсад Фиданки и Дръвчета Липа Овощни Разсадници Елит

Цени на фиданки Липа:
- До   100 бр. - 10,00 лв.
- Над 100 бр. -   7,00 лв.

Наименование:  Сребролистна липа (Сребриста липа,Tilia tomentosa). Листопадно дърво достигащо 20-25 m височина. Използва се като  лечебно растение  в медицината, в парфюмерията, и за пчелна паша. Липата е едно от най-медоносните, полезни и ароматни растения. Използва се като парково дърво с мн.добър аромат по време на цъвтежа с плътна сянка...

Листата са прости, 4-12 cm дълги, 4-12 cm широки, широко сърцевидни до закръглени, към върха стеснени,назъбени. Младите листа от двете страни покрити със звездовидни власинки.
Цветовете 8-10 в съцветие, двуполови, цветната дръжка е покрита с редки прости власинки,чашелистчетата 4-5 mm дълги, 2-2,2 mm широки. Венчелистчетата 4-7 mm дълги, елиптични, на върха неправилно плитко нарязани, жълтеникави. Тичинките по-къси от венчето; стълбчето на плодника по-дълго от него.
Плодът е топчесто орехче 0,8-1 cm дълго, твърдо, с 4 ясно изразени надлъжни ребра, покрито с власинки.
Клоните полуизправени или хоризонтални, короната гъста, пирамидална.
Кореновата система е развита както в дълбочина, така и повърхностно, даваща множество издънки.
Цветовете от сребролистна липа се събират, когато повечето от половината цветове са разцъфтели, а останалите са започнали да се разтварят. Берат на  ръка заедно с присъцветния лист.Цветовете от сребристолистната липа имат потогонно, противомикробно, противоспастично, противовъзпалително, холагонно, диуретично и седативно действие.
Използват се за лечение на заболявания на пикочните пътища, а в народната медицина се препоръчва външно приолжение за гаргара при възпалителни заболявания на гърлото и устната кухина, при изгаряния, кожни обриви и др. Използват се и за приготвяне на тонизиращ чай.Препоръчва се отвара от липов цвят, под формата на бани, при изгаряния, кожни обриви, хемороиди, ставни болки, шарка.

Приготвяне на отвара за чай:

1.  Приготвя се запарка от една супена лъжица липов цвят в 250 мл вряща вода. След около 20 минути запарката се прецежда и се пие гореща.
2.  Липов цвят се накисват за 8 часа в червено вино в съотношение 1:10.Прецежда се.Прекрасна тонизираща и подпомагаща лечението на анемия напитка.
3.  Две супени лъжици от билката се заливат с 500 мл. вряла вода. Кисне се 1-1,5 часа. Пие се вместо вода при ядене по 100 мл.

Външно приложение:

Сварени с оцет, цветовете на липата са ефикасно средство срещу косопад. Пригответе липовият чай. След измиване на косата, изплакнете с хладката отвара.
Отвара от липа за маска за лице - за успокояване и избистряне на кожата. Лицето се намазва с отвара от липов чай, в който е разтворена една лъжичка пчелен мед. Маската трябва да престои около 10-15 минути. След това лицето се изплаква първо с хладка вода и след това със студена.
Липата вирее добре на дълбоки, и умерено влажни почви. Зле понася почвената и атмосферната суша. Липата расте добре и на сянка.
Размножава се чрез семена, издънки и присаждане. Семето обикновено никне на втората година от посяването. По-редките видове се размножават чрез присаждане. Липата дава лесно издънки и затова често се размножава с такива.
Активен
Овощен Разсадник ЕЛИТ - www.razsadnik-elit.com
 

Страницата е създадена за 0.182 секунди с 22 запитвания.