Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Проблеми в коляното след хирургична интервенция  (Прочетена 15818 пъти)

Non Stop

  • New
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1

Здравейте , да започна от това , че миналият декември ми направиха артроскопия на коляното след блокаж. Установи се 2-та мениска изпаткали и скъсани предни кръстни връзки.Поизрязоха ми мениск. и казаха ми за връзките и реших да оставя връзките за след 2-3 год. Възстановяването мина бързо аз съм бил спортист цял живот пък и съм на 22 и след 6 месеца отново играех футбол с приятели.Коляното не ме болеше просто добра загрявка и това е , но преди 2 месеца докато играх се усетих в коляното все едно кокала ми излезе от става (не беше болезнено) и аз като разтрих коляното и като го размърдах ми се оправи , напоследък това усещане се зачести даже и като ходя и ако е по неражен терен или настради се чувства , не винаги де някой път няма проблем.Ако някой е имал подобен проблем след такава интервенция или някой е запознат ще съм благодарен за някой съвет.Благодаря ви!
Активен

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4053
  • дипломиран рекреативен специалист

На 22  и  "цял живот спортист" , това се казва първокласен хумор!  :Content_14: Значи ние, дето сме на два пъти по толкова живеем втори живот , а някои даже и трети   :)
Сега сериозно: Нонстопов,  питането ти е от компетентността на по-високоспециализирани кадри , защото попада в графата "следхирургични усложнения" .   Дори някой някъде да е имал същият проблем , не се знае какво е натворил при него неговият хирург. И доколко е нормално такова състояние или е лекарска некадърност.. това Зевс вероятно само може да уточни.
Мине ли веднъж хирургът с големия нож, ситуацията излиза от естествената си орбита и става строго и индивидуално специфична.  Щом не си го споделил с хирургът-извършител, значи толкова ти е доверието  в него..вероятно той и толкова заслужава.  

Преди 27 години един касапин ( специалист УНГ)  успя да ме прилъже , че ще ми излекува синузита за половин час. (Повярвах му, нали така ни учат.. да не се съмняваме в авторитетите, позитивно мислене...)  Докато се усетя ми заби  една пункция вътре в носа - една игла като голям пирон.  Изхрущя ми черепа и видях не само звезди , ами и всичките  планети.. .
Резултатът - синузитът не се махна , защото никога не го е имало, но получих такъв кръвоизлив , че се наложи да пребивавам цяла седмица в болницата, докато ми спрат кръвта. (Там разбрах, че това било съвсем рутинна процедура и на някои хора е била прилагана цели 17 пъти, защото след това синусите пак се пълнели..  и  те пак ги надупчвали да източват секретите ..)
 Пораженията: вече 27 години  в легнало положение същата, лявата ноздра се запушва и мога  да дишам само през дясната. Слава на Бога, че оня ми пощади дясната..  

На майка ми (която е доктор, доцент) навремето се наложи операция ( най-обикновена, за счупена китка)  която бе извършена от неин познат и колега - професор и ректор на Медицинския университет във Варна!  Багабонтинът взе ,че забрави маркучът за стягане цели 3 часа , и после няколко месеца ръката беше безчувствена.  Сега  ( след 17г. ) един сектор още е безчувствен , а шевът като го видиш - все едно го е правил кварталният обущар!

На бащата на моя приятел навремето са забравили в корема му марля в целофанчето..

Всеки може да разкаже дузина такива случки, изводът е , че  при операция , дори и най-баналната , е по-вероятно  да има усложнение отколкото да няма ! Когато избираме хирург ,трябва да го избираме така , като че ли ще го избираме за партньор в живота!  Всяко подценяване на ситуацията може да се окаже съдбоносно.            
« Последна редакция: 24-11-2012, 16:15:51 от бате Бино »
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

Zloqd

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1374

Имал съм подобен проблем и съм си направил извода, че след това коляното трябва да се пази.  :pensif_29:  С кой акъл си тръгнал да играеш футбол като знаеш в какво състояние са ти връзките  :Confus_3:
По-късно изкълчих и другото коляно та беше голям зор докато си намеря хлабави наколенки да си ги слагам когато ми предстои продължително ходене или натоварване. Ама докато се стигне до натоварването и ходенето изчаках да видя дали върви на подобрение...
Сега правя по няколко клякания (изправям се много внимателно)  и това с цел да не ми се разхлабват колената. Освен това ги пазя от студа - от ноември до април-май съм с наполеонки..

Това дето си усетил, че кокала е излязъл е защото още не се е формирал менискус на мястото на изрязания и няма какво да фиксира ставата. И при мен беше така и обикновено след такава ситуация 3-4 дни куцах.
Това, че не усещаш болка в момента не означава, че няма проблеми - костите се трият една върху друга (а трябва да се трият върху менискуса) и нараняват ставната обвивка, която се възпалява (оттам идва болката на следващия ден). Ако получиш шипове на стари години да не се чудиш откъде са.
Активен
Умният човек знае как да излезе от затруднена ситуация, а мъдрият знае как да не попада в нея - даоска поговорка

barzaka88

  • Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 95
  • Здраве преди всичко :)

Това с докторите не е шега работа . Преди 5 г когато имах ринит носа ми беше запушен 4 месеца и само като излизах навьн ми се поотпушваше . Сума ти и препарати си изпрьсках в носа искаха да ми правят и операция но поне че деня преди операцията си направих последен консулт сьс един доктор в София че се отьрвах и накрая ми мина от само себе си  :) И с лявото коляно бях закьсал преди 1 г и аз незнам как стана сьбудих се сутринта и имах болки в  коляното . Не му обьрнах особено внимание но след седмица болките се усилиха . Отидох на иглотерапевт но за мое нещастие така ми набоде иглите че коляното взе да сьбира вода така продьлжи цяла година докато не открих No Doll американски глюкозамин  който ми оправи напьлно крака . Толкова бях закьсал че до кенефа сьм ходил скачайки  :pensif_29: Тука май сме се сьбрали група войници идващи от фронта ха  tooth . Моя сьвет е ХОРА НЕ СЕ ПОДЛАГАЙТА НА КАКВИТО И ДА БИЛО излишни интервенции дали коляно или китка , защото докторите касапи само това чакат да точат кинти от здравната каса и да ни ползват нас като мезе на  масата . Аз ако бях се сьгласил до сега на поне 5  излишни операции да са ме подложили  :surpris_23:
Активен

Zloqd

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1374

Пропуснал съм да спомена нещо важно: когато трябва да се възстанови хрущял или сухожилие трябва редовно да раздвижваме засегнатата става без натоварване и в разумна амплитуда. Движението може и да е пасивно - т.е. мускулите на тази става да си стоят отпуснати. Когато ставата се движи в нея се отделя смазка и това подхранва сухожилията и хрущялите , защото са лошо кръвоснабдени и не могат да получават достатъчно градивен материал само от кръвния поток.
Активен
Умният човек знае как да излезе от затруднена ситуация, а мъдрият знае как да не попада в нея - даоска поговорка

Тихия

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 740
  • Болката е неизбежна. Страданието - по желание.

Имам надежден спортен лекар с опит. Той е от нашите. Ако те интересува ще ти дам телефона му. Една консултация няма да ти е излишна.
Активен
Да виждаш е събитие на съзнанието, а не зрителна реакция.

shofilev

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 376

Трябва да възстановиш кръстните връзки колкото може по-скоро. Двама мои колеги правиха такива операции - единият на двата крака за 3 години, а другият - преди два месеца. Първият се възстанови напълно, другият сега се възстановява и се пази. Първият имаше силно износен хрущял (липсващ на места), заради отложена операция, та му слагаха разни импланти (два или три на различни места) на единия крак и доста бавно се възстанови. Две години по-късно скъса връзките на другия крак, но не отложи изобщо - оперираха го и се възстанови много бързо. И в двата случая скъсването беше по време на футбол.
Активен

Zavoevatelkata

  • New
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1

Нонстоп, аз имах почти същите оплаквания. Оперира ме д-р Бенкин и Стефанов във ВМА. Направиха ми пластика на предна кръстна връзка и ми зашиха мениска. Това се случи края на септември, сега се чувствам отлично и нямам никакви проблеми. Това са хората, които трябва да търсиш! Възхитена съм от тях! :-)
Активен

Ivan_D

  • New
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1

ВНИМАНИЕ       ВНИМАНИЕ      ВНИМАНИЕ         
 WARNING            WARNING         WARNING             
За всички които плануват или Им предстои операция на коляно (атроскопска).
Темата на  този пост е само една да предупредя и предпазя пациентите от даден проблем в болница Люлин (не искам да омаскарявам никого, излагам само фактите). За себе си винаги съм се старал да не давам съвети на никой за нищо (всъщност аз търся съвети,или купувам такива), но сега казвам само едно: В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ ПОСЕЩАВАВАЙТЕ БОЛНИЦА ЛЮЛИН В ЕДНОИМЕННИЯ КВАРТАЛ. По едно (грешно мое) стечение на обстоятелствата аз попаднах там (една от най-големите ми грешки или пък знам ли!!!)  с препоръки от познати при др.Славей Веселинов ,"човек " ерудит (според моите познати) самоуверен,с доста дълъг стаж в бранша.....а в действителност "доктор" не търпящ чуждо мнение,никога не спиращ да говори,прекъсващ непрекъснато събеседника, соц.всезнайко или с една дума страшно АРОГАНТЕН тип. И така след втория преглед (първият беше на друго място) ми беше казано да направя рентген на коляното във въпросната болница (беше О.К.) и ЯМР на специално посочено място (естествено възможно най-скъпото) тъй като др. Веселинов НЕ признава това изследване ако е правено на друго място????????????????????. Резултатите показаха скъсан менискус, др.Веселинов каза: "нищо и никаква операцийка,аз не правя такива,много са ми елементарни", но екип на дадената болница бил добър и нямало да има проблем. Според него възстановяването е до 40 дни.  Приех, планувахме заедно дата и след 9 дни бях в болницата.
Купонът тогава започна за мен естествено от сутринта 08:30 дадох кръв и урина,ЕКГ, пулс , кръвно , и т.н.,,,в 09:30 ми дадоха един стол и да чакам да дойде хирурга. Не искам да отегчавам никого с тъпотиите на тази псевдо болница, но да седиш 6 часа и да чакаш хирурга (който точно тогава бил в Окръжна болница  на друга операция) не е много нормално,за 6 часа бях излъган между 50 и 70 пъти, че всеки момент идвал.
Към 15:30ч. ме поканиха да се кача (до тогава аз 70 пъти заспивах на стола,бях три пъти пред не знам какво си,и 6000 пъти препсувах всички в тази тъпа болница, и най-много мене си, на ум де)  Към 16:15ч до към 17:10ч ме оперираха. Всичко мина О.К. според др.Костадинов и др.Бухлев, а др.Веселинов през цялото време консултираше опериращите хирурзи, все пак ми е лекуваш лекар. На другия ден сутринта бях изписан и три дни всичко беше наред. След това отидох да ми свалят бинта и започнаха моите мъки!!!

Кракът ми беше подут точно толкова колкото и преди операцията, др.Веселинов каза , че това било нормално. В следващ разговор с него ми предложи някаква магическа инжекция за 600лв. , която задължително трябва да ми сложи и нещата ще тръгнат на добре. На 17-тия ден, след четвъртия преглед ми свалиха конците (коляното ми приличаше на мега патладжан) и въпросната инжекция ми бе поставена (купена от една любезна дама в същата болница). На другия ден след манипулацията и в последващите два месеца температурата не ми падна под 37 градуса, кракът ми заприлича на обиколката на Байкушевата мура. В продължение на месец и половина всяка седмица се виждах с др.Веселинов за по 5-10 минутки , но след вяло оглеждане на оперираното коляно, монолог от негова страна, аз си тръгвах с напътсвията да слагам лед и нещата щели да потръгнат. На десетия път му казах, че не издържаммм,  др.Веселинов ме прекъсна и каза: "ама ти сега какво искаш? Дай време на болното място,след шест месеца ще си О.К. " . Поредната измислица и лъжа !!! Аз взех решение и потърсих друг лекар (или по точно първият). Нещата след това се развиха доста бързо: благодарение на проявената човечност,  лекарят започна моето лечение. Изследвания, откриване и потвърждение на инфекция в коляното,  повторна операция, продължително лечение с медикаменти , започване на реахибитация и възвръщане към нормално качество на живот...., и така с две думи: благодарение на провидението попаднах на невероятен екип с главен лекар хирург, асистенти, медицински сестри и реахалибитатори,които след  дълги усилия от тяхна страна ми възвърнаха качеството на живот.

След поставената диагноза и ровене в интернет попаднах на още три случая плюс моя. Оперирани  в болница Люлин и заразени от подобна инфекция, а  след това зарязани на съдбата и провидението, без проследяване или някаква заинтересованост  за състоянието им от страна на болница Люлин, които също са потърсили последващо лечение в други болници.

 Др.Костадинов и др. Бухлев моите хирурзи: Обърнете си внимание на хигената, на инструментите във вашата болница (инфекцията, която ми лепнахте направо ме съсипа) , не зарязвайте пациентите си, и се интересувайте за състоянието Им и след напускане на болницата!!! Пари, пари май само това ви интересува! Всеки може да сгреши в работата си, човешко е, ама при Вас е друго. 

За ерудита "др." Славей Веселинов: просто съм без коментар, никога не е късно да станеш за резил човеко (ти братле отдавна и за това не ставаш).
За екипа на болница Люлин: Каквито са ви шефовете,такива сте и вие! Арогантни, не заинтересовани, слаби професионалисти с ниска култура. Нека обществото,хората,пациентите, Бог и провидението да съдят за вас според вашите дела.
За мен тази болница Люлин е само един отвратителен спомен (както и страшно лош урок!!!)! Тук и сега благодаря на Бог и провидението, че попаднах при Др. Хубенов и екипът му, съставен от истински медици и професионалисти .

При даден проблем, предстояща операция на коляно или преглед, нека всеки отиде където си поиска. В София има поне десетина ортопед-хирургий в: Света Богородица, София-Мед, Царско Село, ВМА, Дианабад, Пирогов, Токуда, Горна Баня ....всеки сам да си избере НО В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ ДА НЕ СТЪПВА В БОЛНИЦА ЛЮЛИН!!!!!!
ТАМ НЕ ИМ ПУКА ЗА ВАС!!!
Активен

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4053
  • дипломиран рекреативен специалист

Интересна е тази "птича" болница  tooth ( д-р Славей, д-р Бухлев... )  всички там ли са с птичи имена?

Иване , този пост само в нашият форум ли го пусна или и във всички останали? :)  Щото вероятността някой от нас тук да  има същият проблем с коляното , е съвсем равна  на тази и  във фотографският , риболовният  или форумът за мобилни телефони :) Сигурно си избрал този форум заради голямата посещаемост и съответно постът ти да излезе напред в търсачката и да се вдигне вероятността  птичите доктори да попаднат на  обръщението ти към тях  :)  ( не мисля, че това е начинът, но .. така си преценил  :surpris_23:)


Добре, на мен лично ми е интересно следното: След като ти прецени д-р Славей като "страшно арогантен тип", защо реши да се довериш именно на него?  ;)  Защо "провидението" не успя да проработи първият път, а чак на третият ? :)  

Трябва май обаче и познатите си да смениш.. с такива, които са малко по-запознати кога наистина се налага хирургична интервенция, и кога такава се прави  за пари..  ;)  
Ако беше решил да питаш тук първо, ( а не да се жалваш постфактум ) вероятно  щяхме да ти спестим всичките мъки ..  ;D

  И една отметка  по граматиката :  думата "доктор" се съкращава "д-р". А написано   "др."  ("др. Бухлев" ) - означава  -  "другарят Бухлев"   ;)  

 
« Последна редакция: 26-02-2018, 12:44:58 от бате Бино »
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

Elia

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 494

Уважаеми господине,
добре сте направили,че предупреждавате.В днешно време човек не знае на кого да се довери.Особено ако няма познати в тази област или случаят е спешен.Има и добри специалисти, добри лекари в своите области.Но голяма част от днешната генерация лекари не залагат на природолечението.Голяма част учат в университета само чистата химия.И за жалост има и страшно некадърни и арогантни лекари.
Имала съм и аз сблъсък и объркани диагнози и за жалост знам за какво става въпрос.Но докато човек както се казва не се опари няма и как да разбере.Обикновено хората вярват на лекарите, смятат ги за големи капацитети.Така е било в моналото, но тогава лекари са ставали най - кадърните и отлични ученици, за разлика от днес.В миналото лекари, учители и свещеници са били на голяма почит и уважение.Но са били и много кадърни, с висок морал и професионализъм.А днес за жалост не е така, нещата много са се променили и основната цел май са парите.Но все още се срещат и много кадърни лекари, много милостиви и добри специалисти.Призвани за тази трудна и нелека професия.
Добре е ,че сте се обърнали към друг лекар и екип, защото нещата е можело и още по - зле да станат.Благодарете на Бога за това.Човек не знае какво ще преживее, а е много лошо когато попаднеш не там, където трябва.
Поздрави !
Активен

Vov

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1102
  • Познай себе си.

Хммм, много неприятно.
Никой не е застрахован, пък и да е, пак може да се случи потребност от хирургична намеса. Ако е спешна необходимоста, вероятно нямаме избор.
Но, когато имаме, предпочитам да направя всичко, което зависи от мен за здравето си. Със сигурност съм късметлия, благодаря ти Господи, но от 1988 г. полагам всички достъпни за мен усилия да опазвам здравето си и не съм посещавал лекари и болници.
Няма как да знаем предварително кой екип може да ни забрави нещо при хирургична намеса и нещата да станат много лоши.
Това с коленете и менискусите, ми се струва, също може да бъде лекувано - мнооого преди да се късат, посукват, събират вода и др. Да не говорим и, че ако се намали теглото на ползвателя на коленете, ще им се улесни работата...
 :flowers2:  ;)
Активен
Искам да променя света - започвам от себе си.

асен

  • Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 73

Здравейте, т.к. съм с руптура/скъсване на ПКВ от 6 месеца, а всички ортопеди са категорични че операцията е абсолютно необходима и неизбежна и без такава не може да се получи пълно възстановяване, а отлагането й във времето води и би довело до сериозни проблеми в бъдеще. Това казват хирурзи и ортопеди. Въпреки това да питам има ли случай на възстановяван

Конкретно думите на хирург Хайвазов от МЦ бяха следните "Няма сила която да накара скъсана връзка да се събере и съедини отново". Не разчитай че от само себе си ще се оправят нещата.

Въпреки това лягането под ножа ми се струва доста рисково от една страна а също така рисково е да се отлагат нещата от друга. Какво да предприема като действия от тук нататък.
Активен

Zloqd

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1374

За 6 месеца човек с такова коляно може да си докара много усложнения - извадил си доста късмет, че те слуша. Най-напред задължително спираш с активния спорт, който включва подскоци, прикляквания и побягвания, колоезденето също не е препоръчително.
Тъканта от която е изградена кръстна връзка е една от най-бавно обновяващите се в организма. Ако скъсването е частично може и да има някакъв минимален шанс, който зависи и от възраста след мноого дълъг период на пазене от внезапни натоварвания да се стабилизира(а за спорт да имаш едно наум), но ако не е частично скъсано и краищата са разделени нещата само се усложняват и в един момент може напълно да ти отстранят остатъците от кръстната връзка и да завинтят изкуствена.

Единственото място, където е вероятно да намериш случай на пълно възстановяване е да четеш блоговете на верующи, които са се молили на някой светец за помощ.
Активен
Умният човек знае как да излезе от затруднена ситуация, а мъдрият знае как да не попада в нея - даоска поговорка

асен

  • Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 73

Прав си иска си време връзката. Има известност стабилност коляното при тестовете от ортопедите травматолози. но като играя тенис на маса си отича. Играя с наколенка и мажа с мазила.
При усукване боли. Градусите на флексия и опъванесъм ги възстановил почти напълно. При Стъпване трябва да тегна мускула на бедрото и заключа коляното за да пренеса тежеста. Стойката се измести и теж
еста върху другото коляно за компенсация. Има очевидна разлика в мускулатурата.
Ясно е едно скъсаното не се възстановява. Силата Следва да се компенсира от останали връзки и мускулатурата И никога няма да е същото. Операцията е с присадък от друго сухожилие от крака и имплант към подбедрицаи бедро..
Струва ми се че има нещо оето хирурзите спестяват т.к. се опитват да склонят за опериране задължително..
Скъсванетое следствие на нещо в организма. До това се опитвам да стигна. Няма логика ако всичко ти е в наред в организма при приземяване на тялото на един крак връзката на този крак  да не издържи и се скъса.
« Последна редакция: 10-12-2018, 22:05:21 от асен »
Активен
 

Страницата е създадена за 0.076 секунди с 22 запитвания.