Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: ДВИЖЕНИЕ, СПОРТ, ЗДРАВЕ.  (Прочетена 8359 пъти)

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4053
  • дипломиран рекреативен специалист
Re:ДВИЖЕНИЕ, СПОРТ, ЗДРАВЕ.
« Отговор #20 -: 30-11-2012, 13:11:08 »

Хубавите девойки, супер сте, но  внимавайте да не се претренирате. Има и такъв феномен  :Content_22:, при това - доста коварен. Точно когато ти се струва , че имаш енергията на киборг , в един момент сякаш някой ти дърпа шалтера и следващите няколко седмици (дори месеци!) нямаш желание почти за нищо.. "Претренирване" е съвсем различно от "преумора" !  Състоянието е характерно за силовите занимания най-вече.  Случвало ми се е  лично поне два пъти! , когато и аз бях  в двайсетте си години  и тренирах по-интензивно ( и с по-големи тежести) от колкото сега. Много кофти състояние..!
Ако се интересувате  на какво се дължи , в литературата не съм срещал обяснение, мога да ви дам моето , на база познанията ми до момента:
- При силовите занимания тялото започва да  произвежда в по-големи количества тестостерон ( безусловен факт)  основното гориво за енергията. Организмът принудително започва да се подравнява  по тези нови, високи нива ( неестествени за него , получени при неестествен физиологичен процес - многократните статични натоварвания)  , тъй като тестостеронът е силен доминантен фактор. (Нищо , че това е нашият  си тестостерон, а не този който някои "добавят" на хапченца,  той се отделя в количества по-големи от обичайните.  )
  Обаче, за съжаление, за да се произведе по-голямо количество енергия, не е достатъчен само единият тестостерон... Иска се и обезпеченост с витамини, минерали и прочие,  тоест - организмът се вкарва в режим, за който не е разчетен изначално!  И тогава  в един момент се включва защитната клапа -"претренирването" , която да те накара да поспреш , за да може организмът да се възстанови и да се върне в неговите си параметри.
 Пенебрегвайки тази защитна реакция, много профи спортисти си нанасят непоправима вреда и затова рядко има възрастен "бивш спортист" в добро здраве :)
Спаред мен факторите, влияещи  на тази претренираност са два:
1. Скоростта , с която се увеличава интензитета на натоварването- колкото по-бързо , толкова по-трудно е за организма да се преорганизира за да се напасне на новите нива. Затова постепенно е по-разумно.
2. Индивидуалният резерв от енергия! Няма много общо с хранене или запасеност с вещества. Има много общо с типа доша ,която си - ватата има малък резерв ( затова и аз се претренирвах навремето. Силовите упражнения не са препоръчителни за вата! ) , а кафа  може  да си позволи и по-необмислени постъпки, както е речено - "Бог дал , Бог взел.." :)  
« Последна редакция: 30-11-2012, 13:17:37 от бате Бино »
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

Theodora

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 991
Re:ДВИЖЕНИЕ, СПОРТ, ЗДРАВЕ.
« Отговор #21 -: 30-11-2012, 16:59:59 »

Моя организъм е създаден за скачане, катерене и тъпчене на плодове по цял ден. Това е естественото ежедневие на човекоподобните маймуни всъщност. Трябваше да се родя като Тарзан...  tooth Знам какво е претрениране и от както съм на 811 не ми се е случвало. Най много да не мога да тренирам на другия ден, но от 4-5 месеца не съм имала 2 поредни дни без спорт...
Активен
Psychonaut

ivan ianev

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 133
Re:ДВИЖЕНИЕ, СПОРТ, ЗДРАВЕ.
« Отговор #22 -: 30-11-2012, 17:12:30 »

А бе Theodora, какво беше това сравнение. Недей така, че ще ти излезе име. :surpris_25: А покрай теб и на нас! :Confus_3: Иначе скачай, катери се и се тъпчи колкото си искаш. :Appetit_4: :Cherries :Appetit_4: :Cherries
Активен

purelove

  • Гост
Re:ДВИЖЕНИЕ, СПОРТ, ЗДРАВЕ.
« Отговор #23 -: 01-12-2012, 23:50:25 »

Моя организъм е създаден за скачане, катерене и тъпчене на плодове по цял ден. Това е естественото ежедневие на човекоподобните маймуни всъщност. Трябваше да се родя като Тарзан...  tooth Знам какво е претрениране и от както съм на 811 не ми се е случвало. Най много да не мога да тренирам на другия ден, но от 4-5 месеца не съм имала 2 поредни дни без спорт...
Тита :) Обяснявам си липсата на "конфликт на интереси" при сегашния ти хранителен режим и тренировъчна програма, с това, че  процесите на синтез (анаболизъм) и разпад (катаболизъм) се намират в динамично равновесие. Добре де ... интересно ми е това "ненормално" съзнателно поглъщане на храна по цял ден ... не води ли само по себе си до побесняла обмяна на веществата, постоянно работещ стомашно-чревен тракт, постоянна хиперактивност  ??? Това не надхвърля ли физиологичните предели ? Признавам не съм чела режима да е довел до проблеми със здравето при някой от последователите му, но .. Дали е безопасно за здравето подобно пиршество ?  :Confus_3:
« Последна редакция: 01-12-2012, 23:56:33 от purelove »
Активен

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4053
  • дипломиран рекреативен специалист
Re:ДВИЖЕНИЕ, СПОРТ, ЗДРАВЕ.
« Отговор #24 -: 02-12-2012, 01:34:42 »

purelove , ако нямаш против, бих могъл да дам мнение преди Теодора.  :flowers2:
Ти прекрасно знаеш , плодовете са много лека храна и организмът изразходва за тях минимум енергия , а и много бързо ги избутва по тръбопровода. :)  
 Дори 7 пъти  да ги ядеш на ден, сумарното време в което той е ангажиран с тях, като нищо ще е много по-малко  в сравнение с  3 нормални приема на готвено. Просто  ще го прави по-често. То и затова човек бързо огладнява когато е на плодове. Освободило се е място за новия прием и идва глад .. :) Организмът сам си казва..
Ситостта идва  от това- колко време храната ще стои в жлъчката. Затова месоядният смята , че друго освен месо не го засища - защото месото стои най-дълго в стомаха. ( А пък ако е и с картофи и крем-карамел,както казва професор или вероятно вече академик Байкова - че разделно храната се усвоявала само 30%, тогава става весело ..:) )
 При спорт  на плодове , ако няма постоянен прием, значи,  че ще  тренираш гладен.  :essen:А може и да се окажеш в недостиг..
То и тревата не е кой знае колко калорична, затова кравата я яде по цял ден :)
 Според мен честото  плодоядене не се отразява на метаболизма.

А иначе  с  моята диагностика ( http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=1357.0 ) това мога да го измеря - кои хранителни режими как се отразяват на индивида. Веднага се вижда дали червата и стомаха са в хиперактивност ( това ,дето ти имаш предвид)  или само в активност.
« Последна редакция: 02-12-2012, 01:41:52 от бате Бино »
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

Theodora

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 991
Re:ДВИЖЕНИЕ, СПОРТ, ЗДРАВЕ.
« Отговор #25 -: 02-12-2012, 12:37:08 »

Чувствам се по-добре от когато и да е било през живота си и няма сила, дето да ме откаже от 811  :essen:
Преди имах чувството, че храносмилам по цял ден, дори и на сурово. Сега е половин-1 час макс след хранене. За хиперактивността - преди беше само в главата ми, сега и тялото ми може да си го позволи  :weight_lift: Все пак съм си чиста пита..."огъня" не ми дава да стоя много на едно място. Ако има негативни ефекти не се притеснявайте, обещавам да ги споделя.
Активен
Psychonaut

ivan ianev

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 133
Re:ДВИЖЕНИЕ, СПОРТ, ЗДРАВЕ.
« Отговор #26 -: 04-01-2013, 22:34:00 »

Публикувам някои мои мисли относно физическата активност, за които май не съм споменавал преди. Целта не е да предизвиквам дебати, а да проверя доколко мнението ми се различава от това на други като мен, мислещи за здравето си преди да дойдат болести, а не след това.
Анатомията на човека предполага движение, т.е. нашите органи са устроени да поддържат всекидневна физическа активност. Лишени от нея те губят качествата си и отслабват или атрофират. Това от своя страна води до влошаване качеството на живот и съответно до съкращаване на продължителността му.
След внедряването на новите технологии в производството на стоки за всеобщо потребление, настъпило през 20-ти и началото на този век, особено при производство на превозни средства, храни и при комуникациите, нуждата от физическа активност в съответните направления драстично се понижи. Потребностите на телата ни обаче са си същите както на предшествениците ни преди 100, 1 000 или 10 000 години. Мнозина не се замислят, обаче последствията се набиват на очи. Достатъчно е да се разходите по улиците на което и да е населено место. Това си е хронична пандемия.
На мен не ми е достатъчно само да направя горните констатации. Те са следствието. Мисълта ми е за причините. Иначе казано – защо всеки иска да е здрав, а пък все по-малко хора го постигат?
За да отговорим на въпроса нека изброим най-съществените предпоставки:
-   Душевен комфорт – с необходимите практики се постига и е безплатен;
-   Физическа активност – също не е задължително да се плаща за нея;
-   Здравословна храна – за хора с едно парче земя и необходимите познания разходите са минимални. Останалите се налага да заделят повече парични средства, но дори и с по-малко се постига добър резултат.
Елементарни неща, нали? А колко малко хора се стремят към тях! Защо? Защото не са оценени подобаващо, т.е. в ценностната система на обществото има други по-висшестоящи потребности, които биват задоволявани приоритетно. Кои са те? Може би ще изброите стотици. А знаете ли какво ги обединява? Те предизвикват нещо, което кара хората да посягат към тях отново и отново. Това нещо е страст – т.е. еуфория от чувства и емоции. Не става въпрос само за храни и напитки. Погледнете публиката по стадионите.
В този ред на мисли физическата активност е онази предпоставка за здраве, която наред с времето и евентуалните разходи, изисква усилия.
Дали пък не съм прекалено праволинеен от гледна точка на масовия консуматор? И да съм не ми пука! Ако поставям изисквания, то те са към мен самия.
Колко ли се онези, задаващи въпроса: Аз ли управлявам страстите си?
Активен

salvaje

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 303
Re:ДВИЖЕНИЕ, СПОРТ, ЗДРАВЕ.
« Отговор #27 -: 05-01-2013, 00:02:51 »

Напълно съм съгласен. Ще добавя, че технолигичните промени от началото на миналия век не само ограничиха физическата активност на хората, но и наложиха разбирането, че мястото за физическа активност е фитнес залата с нейния застоял въздух и измислени уреди. Аз винаги се стремя да тренирам на открито, защото вярвам, че тогава ползата от упражненията е най-голяма. Правя изключение само ако времето е наистина скапано или пък имам внезапно вдъхновение да направя някакво упражнение на момента. Тогава просто го правя в стая ми. За фитнес уредите няма какво да говоря, просто ми е смешно като чуя за бягане на лента или дърпане на скрипец.

И след като толкова уплюх фитнеса, все пак да кажа, че по-добре фитнес отколкото нищо.   :D
Активен
Now I lay me down to sleep
I pray the raw will make me freak
 

Страницата е създадена за 0.079 секунди с 22 запитвания.