Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Сапунени орехчета за екологично пране  (Прочетена 12970 пъти)

Rosi

  • New
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1

http://www.matatama.com/category?key=agptYXRhdGFtYWJncg8LEghDYXRlZ29yeRixJww
  погледнете какво пише тук
а ето и още една статия




Тропическо дърво произвежда стотици килограми екологичен прах за пране годишно

Списание 8

Ако чуете някой експерт да говори за възобновяеми почистващи препарати, то със сигурност става въпрос за сапунените орехчета на дървото Sapindus mukorossi. Те идват от Изток и са популярни на Запад. Тук при нас, по средата, са все още непознати. Във външната обвивка на плода се съдържат сапонини в големи количества. Тези вещества имат ефект на перилен препарат, когато се смесят с вода.

От незапомнени времена коренните жители, обитаващи Индия и Непал, използват за пране и почистване на дома плодовете на широколистно дърво. Наричат го рита или още доадни, дода и додан на различни индийски диалекти. То спада към разред Sapindaceae и семейство Sapindeae. Само два вида от голямото семейство притежават уникалните почистващи свойства. Това са Sapindus trifoliatus, или малко сапунено орехче, и Sapindus mukorossi – голямо сапунено орехче. Основно се употребява вторият вид.

Дърветата рита растат в тропичните и субтропични пояси от Афганистан на запад до Китай на изток. В джунглите на Индия и Непал намира оптимални условия за живот – надморска височина от 200 до 1500 м, средно ниво на годишните валежи около 200 кубични см, тежки глинести почви. Дървото достига до 25 м, живее около 70 години. Цъфти в бяло, цветовете са полигамни. Преобладават мъжките, двуполовите са по-малко. Плодът е месест, сферичен, с диаметър 2-3 см. В сърцевината на всяко „сапунче“ има 1, 2 или 3 черни на цвят семки, покрити с наподобяваща кожа обвивка в жълтеникав до тъмнокафяв цвят.

Работник измерва развитието на младо сапунено дърво в разсадник.Семките и обвивките имат както медицинско, така и почистващо приложение

При изсушаване меката част се превръща в набръчкана обвивка с концентрирано количество сапонини в нея. Сапонините са вещества, които могат да се пенят, да мият, да перат, да извличат нечистотиите, мазнините, смолите. Съдържат се, макар и в не толкова концентрирани количества, и у някои родни растения предимно в корените – сапунче, иглика, плодовете на дивия кестен и др. Употребата им за пране обаче не е нито толкова лесна, нито ефективна, колкото употребата на орехчетата на Sapindus mukorossi. Поради удивителните му способности някои ботаници дават на дървото латинското наименование Sapindus detergens (детергент – който почиства – бел.ред.) В последните години дървото се превръща в едно от най-значимите за Азия.

Стотици тонове от плодовете му се изнасят ежегодно за Западна Европа, САЩ и Канада

Причините са повече от ясни. Нарушеното екологично равновесие, от една страна, и зачестяващите случаи на алергии, причинени от продуктите на битовата химия, от друга. Непоносимостта ососбено у децата към перилни препарати е правопропорционална на стандарта на дадена държава. Получава се поради наличието на химикали и добавени аромати към праховете и сапуните. Опитът показва, че

при замяната на конвенционалните почистващи средства с натурални алергиите отшумяват,

често напълно. Затова и съвременният човек с висок стандарт все повече прибягва към безвредните, без химикали плодове на дървото рита. Именно на Запад са нарекли сферичните плодчета на дървото рита сапунени орехчета, макар че става въпрос за месести образувания, които външно наподобяват орех.

100% безвредните сапунчета са подходящи за цветно и бяло пране, за всякакъв вид материи – от грубата вълна до фината коприна. Не съдържат избелващи частици, по Узрелият, но неизсушен плод има светлокафяв цвятдрехите няма следи от отровни вещества или изкуствени миризми. И природата не страда. В канализацията се излива абсолютно безвредна вода, замърсена единствено с лесно разградимата мръсотия от прането.

Сапунените орехчета са лесни за употреба. Разполовени се слагат в памучна торбичка, която обикновено се продава заедно с тях. Поставя се в пералната машина заедно с дрехите. За аромат върху орехчетата се сипват няколко капки етерично масло по избор. Нуждата от омекотител отпада поради естествените свойства на рита да придава мекота на тъканите. Използват се 2-3 от вълшебните плодчета при нормално пране и 4-5 – при силно замърсени дрехи. При температура до 60°С същата доза може да се използва втори път. За ръчна употреба първо се заливат за няколко минути в топла вода, за по-силно активиране на сапонините.

Наличието на сапонините увеличава сферата на употреба на ценните плодове. Те служат за защита на растението от паразити. Отровни са за студенокръвните животни. При човека оказват положително влияние при някои заболявания. Имат натурално антимикробно действие, което убива бактериите и намалява кожните проблеми.

В районите на тяхното естествено обитание от тях се приготвят домашни шампоани за борба с въшки

Плодът е ценен и от медицинска гледна точка. Аюрведа и тибетската медицинска система го определят като ефективен при лекуването на настинка, пъпки, епилепсия, запек, гадене и др. В малки дози се използва и като отхрачващо средство. Облекчава екземи и псориазис.

Жени в Индия перат на ръка с помощта на сапунените орехчета. Отскоро на пазара (не и у нас) се предлага противозачатъчен крем, разработен на базата на съдържащите се в плодовете на рита сапонини. Средството се нарича „Консап“ (Consap). Тестовете показват до 98,8% ефективност на действие. Продуктът е разработен от Централния институт за лекарствени проучвания в щата Утар Прадеш, Индия. В съвременната индустрия орехчетата са висококачествена суровина за биологични шампоани, почистващи препарати и др. Използват се за пречистване на замърсена почва. Бижутерите премахват с тяхна помощ тъмни петна от благородните метали.

За съжаление, както повечето хубави неща и сапунените орехчета идват у нас със закъснение. Засега можете да разчитате или на поръчка по интернет, или на приятели пътешественици, които срещу десетина лева могат да ви снабдят с екологичния перилиен препарат, достатъчен за няколко месеца. А ако се разходите до Индия или Непал, ста ва много лесно – береш и переш!
« Последна редакция: 09-11-2009, 13:00:51 от Mep »
Активен

mariiina

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1464
Re:много интересно растение
« Отговор #1 -: 05-11-2009, 12:55:29 »

 :kisss:Аз отдавна също четох за орехчо-сапунчо, даже помолих племенницата ми която живее в Германия да ми донесе, да си засея , ама много скъъъъъпи... :heart_2:
Активен
...могъщият се бори само със могъщ...

Angie

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 839
Re:много интересно растение
« Отговор #2 -: 05-11-2009, 17:45:31 »

Брей, аз нали написах отговор, защо не ми излиза...  :surpris_22: Исках да кажа, че ползвах такива орехчета за пране на ръка. За цветно пране става, но за бяло мисля, че не са достатъчно силни...
Активен

kriss

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 229
  • обичам те ... живот
Re:много интересно растение
« Отговор #3 -: 05-11-2009, 18:36:25 »

Нещо не ми перат препаратите със сапунени орехчета - два вида си бях взела ,ми бялото ми пране стана едно  :surpris_22:   
Активен

aerphis

  • Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 56
Re:Сапунени орехчета за екологично пране
« Отговор #4 -: 02-06-2010, 20:47:15 »

Върви от няколко дни някаква реклама (тип WS Teleshop) по Нова ТВ за перяща топка, която е еко заместител на перилните прахове. Ето и част от описанието, което успях да намеря:

"Перяща топка – екологично изобретение, заместващо перилните препарати и сапуните. При допира на топката с водата, започва процес на йонизация и прегрупиране на водните молекули – получава се осезаемо свежа вода, като тази на водопадите в природата.Ефектът е известен отдавна, но за пръв път новите технологии позволяват той да се приложи в един продукт подходящ за домашна употреба, на сравнително невисока цена.

При пране топките освобождават естествената способност на водата да отстранява нечистотиите, прониквайки във влакната на тъканите. След прането дрехите са чисти и свежи, без увреждане на тъканите и цветовете. Тъй като не съдържат вредни химикали, значително е намалено алергичното действие, както и замърсяването на водата. Имат антибактериално действие."

Линк: http://shop.olele.net/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=55&category_id=8&keyword=%D1%82%D0%BE%D0%BF%D0%BA%D0%B0&option=com_virtuemart&Itemid=3&vmcchk=1&Itemid=3

Някой да е чувал, пробвал и т.н.?  :Content_22:

Активен
The higher the state of the body, the thinner the sheath hiding the Self.

http://aerphis.wordpress.com

Angie

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 839
Re:Сапунени орехчета за екологично пране
« Отговор #5 -: 26-06-2010, 17:03:09 »

Аз ползвам такава топка, по-точно моите са три, от две години, и не мога да се оплача. Но дрехите ни са предимно цветни. По-замързените определено трябва на по-висока температура да се перат, или да се намаже замърсеното с крема, който върви с топките.
Активен

milenadr

  • New
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 3
Re:Сапунени орехчета за екологично пране
« Отговор #6 -: 10-11-2010, 17:53:57 »

Сапунените орехчета са подходящи за пране на бебешки дрехи, защото като напълно натурален продукт, предпазват бебешката кожа от алергии. Подходящи са също за пране на тъмни панталони, защото не оставят следи, както други препарати.
А за бяло пране - за да не посивее - използвайте избелващ препарат с кислород.
Тези неща и много други можете да намерите в новия биомагазин във Варна "Траке" на ул.Иван Аксаков 36.
Активен

taurus

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 131
Re:Сапунени орехчета за екологично пране
« Отговор #7 -: 06-03-2011, 00:41:28 »

Откъде си купувате такива орехчета и за какво пране са най-удачни?

Ще са идеални за село, където няма канализация все още.
Активен

Синева

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 141
Re:Сапунени орехчета за екологично пране
« Отговор #8 -: 06-03-2011, 00:56:49 »

Откъде си купувате такива орехчета и за какво пране са най-удачни?

Ще са идеални за село, където няма канализация все още.
http://www.matatama.com/sapuneni-yadki
За не много замърсено пране. При наличие на петна, по- добре накисвай дрехата с вода предварително и обработвай петното.
Активен

Ели

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 226
  • Beauty is in the eye of the beholder
Re:Сапунени орехчета за екологично пране
« Отговор #9 -: 02-09-2011, 21:41:40 »

Ползвам препарат на базата на сапунените орехчета. Става за цветно пране, не много замърсено, петната предварително ги махам. Скоро си взех и орехчета, да видя що за чудо е това, направих смес за миене на чинии по указанията - варих ги, цедих ги, обаче нещо не биваше работата.
Активен
Истината е една, мъдрите я наричат с различни имена.

Каквото отвътре, такова и отвън.

Mep

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 483
    • Земя назаем
Re:Сапунени орехчета за екологично пране
« Отговор #10 -: 11-09-2011, 14:23:02 »

Понеже с варенето им се получава органична вода, затова и подлежи на бързо разваляне. Трябва да се държи в хладилника или да се прави малко количество, което да се изразходва за няколко дни. Установих, че течността от сварени орехчета, не премахва лоша миризма от дрехите и поради тази причина добавям към течността етерични масла, ако ще я ползвам за пране.
Активен
Духът владее материята!

Ели

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 226
  • Beauty is in the eye of the beholder
Re:Сапунени орехчета за екологично пране
« Отговор #11 -: 18-09-2011, 13:43:52 »

Понеже с варенето им се получава органична вода, затова и подлежи на бързо разваляне.
Аз някак си очаквах да се запени тази вода, като другите препарати за чинии, което няма как да стане.  :)
Активен
Истината е една, мъдрите я наричат с различни имена.

Каквото отвътре, такова и отвън.

nadia.jordanova

  • New
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 3
Re:Сапунени орехчета за екологично пране
« Отговор #12 -: 10-11-2011, 16:17:01 »

Ето още една алтернатива за екологосъобразно пране
Активен

nadia.jordanova

  • New
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 3
Re:Сапунени орехчета за екологично пране
« Отговор #13 -: 11-11-2011, 10:10:59 »

оф аз вчера нищо не съм добавила :). Няма линк :). Ето го

http://eshop.ecomedia.bg/products/eco-produkti/polezno-za-doma/komplekt-za-eko-izpirane-Ecoballs-150-i-Ecostain
Активен
 

Страницата е създадена за 0.109 секунди с 23 запитвания.