Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Храни и зодии  (Прочетена 1778 пъти)

zigzag

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 237
Храни и зодии
« -: 06-11-2009, 19:22:18 »

Овен

Мантрата на този огнен знак е "колкото по-червено, толкова по-добре". Те го предпочитат горещо, пикантно и бързо. За храната става дума, де. Радват се на отличен апетит, но трябва да имат предвид някои неща, когато става въпрос за храненето. Вредните им навици се изразяват главно в хапването набързо и на крак, гълтането на храната, а не дъвченето й. Изпитват непрестанна нужда от движение и бързо губят интерес. Най-голямата опасност за тях се крие именно в този подход, който би могъл да се отрази на организма им под формата на изтощение и внезапни изблици на гняв.



Телец

Дълбоко вкоренена у представителите на тази зодия е насладата от стабилните, бавни и същевременно дълго трайни, балансирани и пълноценни удоволствия в живота. В кулинарните си предпочитания типичното теле е привлечено от богатите на аромати и тежки ястия, пикантните сосове и сочните меса. Ударението пада върху качеството – само и единствено най-доброто е в състояние да задоволи вкуса му. И както обича да се изразява един небезизвестен литературен герой, "колкото повече, толкова повече". В същото време Телците трудно се справят с битката с килограмите, така че да му мислят.



Близнаци

Представителите на този зодиакален знак не са особено придирчиви към това, което ядат. Интересите им варират в изключително голям диапазон, а любопитството им се възбужда толкова лесно, че с удоволствие приветстват шанса да научат нещо ново (без значение дали ще става въпрос за световната финансова криза или за кулинарните традиции на дадена държава). Предпочитат да хапват набързо и по малко, често загърбват някоя хранителна група или прескачат от обяд на закуска. Резултатът – изнервят се излишно много. В такива моменти помагат ядките – лешници, бадеми и орехи.



Рак

Шансът родените под този знак да са добри готвачи е доста голям, тъй като те инстинктивно усещат коя подправка с кое ястие върви. Сред кулинарните им предпочитания се нареждат пастата, крем супите, сладоледът, шейковете и ястията с картофи. Дотук всичко добре – да, ама не съвсем. Ясно изразена при тях е тенденцията да се тъпчат всеки път, когато ги избие на емоции (а в никакъв случай не бива да се хранят, когато са нещастни, защото това ще им се отрази още по-зле). Чувствителни и под влиянието на Луната, ще направят най-добре, ако научат да се хранят в хармония с нейните цикли.



Лъв

Лъвовете (които според някои астролози пазят спомени за дворцов разкош от предишни животи) са привлечени от всичко царствено и блестящо, дори в кулинарните си залитания. В същото време отговорът на типичен представител на зодията, попитан кои са любимите му храни, е следният: "Лесно е – всичко сладко, солено и мазно". В интерес на истината Лъвовете са доста ящни. Добре е да си създадат полезни навици и да наблягат на храните, полезни за сърцето. Това включва ограничаване на червеното месо за сметка на плодовете и зеленчуците. Най-подходящи за тях са топлите и целунати от слънцето храни.



Дева

Склонността им към сортиране и подреждане на всички части от цялото ги превръща в естествен талант в кулинарната сфера. Същевременно Девите най-често биват описвани като нерваци на масата. Нервността им влияе не само на способността да се наслаждават на храната, но и на възможността на организма им да я усвоява. Препоръчително е да обръщат внимание на това как, кога и къде се хранят. От голямо значение е обстановката – в идеалния случай спокойна, подредена и чистичка. Неподходящите ястия и вредните хранителни навици водят до алергии и лешници, бадеми и орехи.







Везни

Като се има предвид, че символът на знака е именно везна, е съвсем закономерна тенденцията, че сред представителите му се откриват най много жертви на йо йо ефекта. Това е така, защото начинът, по който се опитват да уцелят баланса, е, като се мятат от едната крайност в другата. Освен това си падат по тежките и най-вече сладки храни (без значение дали ще е елегантно тирамису или домашно изпечени бисквити). Злоупотребата с храна им се отразява под формата на кожни проблеми, понижаване на кръвната захар и отслабване на надбъбречната жлеза. Така че бъдете умерени, драги Везни.



Скорпион

Само Телците могат да се мерят с тях, щом става въпрос за удоволствието, което им доставя храната. Скорпионите обаче успяват да устоят на лакомията благодарение на водещия си принцип в живота – „всичко или нищо”. Повърхностните кулинарни преживявания не са нещо, което те биха одобрили (колкото са по-наситени аромати те и завъртяни вкусовите комбинации, толкова по-добре). Добре е да избягват мазните и тежки храни, но обикновено случаят не е такъв. Силите им за възстановяване са толкова големи, че дори и да се отнесат за кратко в тъмната страна на кулинарните удоволствия, не е фатално.



Стрелец

Навярно не съществува национална кухня или рядка подправка, която типичният Стрелец да не е пробвал. Опасността при представителите на зодията, управлявана от Юпитер, произтича от там, че очакват всичко в живота (особено когато става въпрос за храна и напитки) да е в огромни и щедри порции. Без ненужни и глупави (според тях) ограничения. В по-дългосрочен план подобна житейска, преминала в кулинарна философия би им се отразила доста зле на черния дроб. Най-големите ентусиасти на Зодиака компенсират това с афинитета си към физическите предизвикателства.



Козирог

Козирозите пък са най-големите традиционалисти на Зодиака, стане ли въпрос за храна (е, след Раците естествено). Добрите хранителни навици, придобити в детството, си остават с тях и в по-късните им години. Строги, но справедливи, изключително взискателни към околните и най-вече към себе си. Това полезно качество им помага да контролират всеки импулс, който ги тласне да прекалят или прескочат допустимите норми, дори когато навлязат в кулинарните дебри. От време на време ще им се отрази добре да се поотпускат малко. Най подходящи за тях са топлите и богати на желязо, магнезий и калций храни.



Водолей

Последен от триадата на въздушните знаци, Водолеят най често се свързва с всичко, което е непредвидимо, необичайно и извън границите на нормалното. По отношение на храненето чудаците на Зодиака стават истински зли, ако някой ги обрече на робията на предварително планираните менюта и редовните закуски, обеди или вечери. Рибата, храните, богати на витамин В, и тези, които стимулират циркулацията на кръвта – като чили и люти чушки например, също трябва да са неотменна част от менюто на всеки Водолей, докато мазните и пържените е най-добре да се избягват.



Риби

Представителите на този зодиакален знак са в състояние доста да ви объркат, неслучайно символът на зодията представлява две риби, плуващи в различни посоки. Един ден ще мразят броколи, на другия ден ще им е любимият зеленчук – спокойно, Рибите просто са изключително гъвкави и приспособими дори когато са на маса. Ето защо вкусовете им почти винаги се припокриват с тези на техните сътрапезници. Иначе като цяло си падат по всички видове морски дарове. Добре е да наблягат на течностите, но в никакъв случай не на тези с високо алкохолно съдържание.
Активен

zigzag

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 237
Re:Храни и зодии
« Отговор #1 -: 06-11-2009, 19:33:43 »

Зодията показва как да се храним здравословно

ОВЕН
21.03 - 19.04
По-малко тестени продукти за Овена

По-малко тестени изделия, пържени храни и майонеза. Включете във всекидневното си меню пресни салати. Пийте билкови чайове, плодови фрешове ( от грейфрут, портокал) и минерална вода. Не прекалявайте с кафето , което много обичате. От витамините наблегнете най вече на В и С, а от микроелементите - на желязо. Препоръваме ви пшеничено и овесено брашно, както и пълнозърнести тестени продукти. Овните се нуждаят от повишено количество белтъчини. Яжте птиче месо, особено пуешко и риба, млечни продукти, плодове, цитрусови и ананаси. Подобно хранене способства за формиране на характер на победителя, носи усещане за висока физическа подготовка, естествено ако редовно спортувате.

ТЕЛЕЦ
20.04 - 20.05
Храната е всичко за телеца

Храната е всичко за вас. Същинско мъчение за Телците е да спазват диета. Но тя не е абсолютно задължителна, за да притежавате стройна фигура и отлично самочувствие. Просто заменете сметаната с нискомаслено кисело мляко, а сметановите сосове - с нерафиниран зехтин и прясно изстискан сок. По-малко бира, към която явно не сте неравнодушни. И още - качествени леки вина, пилешко и пуешко месо, пълнозърнест черен хляб, сурови зеленчуци, зърнено-бобови, авокадо и ананас. Пийте липов и малинов чай и повече минерална вода. От витамините - А, С и Е, от микроелемнентите - йод и калции, от солите - натриев сулфат (спанак, цвекло, карфиол, лукови, тикви, репички). Вие обожавате да се тъпчете със сладки неща - затова ви съветваме да замените захарта, бонбоните и тортите с мед и сушени плодове. Вашите билки са - салвия(градински чай), бял равнец, кисел трън, подбел, лапад, змийско мляко.

БЛИЗНАЦИ
21.05 - 20.06
Разнообразието привлича Близнаците

Ключовата дума за вас е разнообразие. Минимум мазнини и въглехидрати. Повече белтъчини, най-вече растителни - грах, фасул, соя, ядки, зехтин, яйца, риба, постно месо, черен дроб. Яжте повече тикви, тиквички и зелен пипер. От микроелементите - калции (млечни продукти, зеле, салати), от солите - калиев хлорид (съдържа се в граха, цвеклото, морковите, карфиола, царевицата, керевиза). В менюто на Близнаците трябва да присъстват каисии, праскови, сливи, ананас, ягоди, папая, цитрусови плодове, киви. Намалете алкохолните коктейли и газираните напитки за сметка на минерална вода.

РАК
21.06 - 22.07
Повече цитрусови плодове

Любовта ви към комфорта и кулинарните изкушения не води до нищо добро. Най-уязвимата зона на Раците са стомаха и пикочната система. Затова се придържайте към натуралните храни, като обръщате внимание на качеството на храната и на срока на годност. Пийте повече минерална вода, билкови отвари, плодови фрешове, немазни белтъчини, тъмнолистни салати и моркови. Полезно е да ядете повече цитрусови плодове, ананас, киви и ягоди. Пълнозърнест хляб и кафяв ориз.

ЛЪВ
23.07 - 22.08
Червено вино за лъва

В менюто на Лъва трябва да присъстват продукти с повишено съдържание на витамин А, желязо и белтъчини. Към всякакви диети изпитвате неподправено отвращение. Но няма да ви е трудно да минете на риба, особено червена, птиче месо и черен дроб. Яжте повече нискомаслени млечни продукти, листни зеленчуци, моркови, тиквички, цитруси. Намалете количеството на солта и мазнините, защото всичко, което знаете за холестерина, непосредствено ви засяга.На обяд - червено вино в разумни количества.

ДЕВА
23.08 - 22.09
Монодиетата не е за Девата

Никой не може да се сравнява с вашите готварски умения, като при това процесът е почти безотпаден. Минете от любимите си торти и шоколадови десерти на салати. Вярно е, че имате стройна фигура, но можете да я развалите с неправилно хранене. По-малко кафе, повече минерална вода, билкови чайове, фрешове, разредени с минерална вода. Девите трябва да се хранят разнообразно: монодиетата не е за вас. Повечето деви са привлечени от натуралното аскетично хранене, но не изпадайте в крайности и не се хранете само със сурови зеленчуци. Добавете във всекидневното си меню повече протеини, кисело мляко, продукти с високо съдържание на целулоза (ябълки) и високо съдържание на витамин С (картофи и зелен пипер), сушени плодове (сливи и фурми), ядки, семки и пълнозърнест хляб. От солите - калии и калции. Пийте чайове от мента и лайка.

ВЕЗНИ
23.09 - 23.10
Баланс между желано и необходимо за Везните

Слабото място на Везните са бъбреците, затова те трябва да намерят баланса между желаното и необходимото.Намалете алкохола! Повече минерална вода - поне по 6 чаши дневно. Другата ваша уязвима система е кръвообращението. За неговото нормално функциониране ще ви помогне витамин Е (хляб, ядки) и С (портокали, грейпфрути, папая, зелен пипер). В противовес на въглехидратите, към които Везните имат залитания, добавете във всекидневното си меню постно месо, черен дроб, яйца, сушени сливи, фурми. Сладките неща съчетавайте с картофи, царевица, ориз, зърнени-бобови. Полезни за вас са ябълките, крушите и портокалите, ядки и семки, черен дроб. С напредване на възрастта е актуален калцият - в нискомаслените млечни продукти, тъмнолистните зеленчуци, в сьомгата. Може да пиете и калциево-магнезиеви хранителни добавки.

СКОРПИОН
24.10 - 22.11
Целулозни храни за скорпиона

Обожавате калорична храна и ядете, когато ви хрумне - дори и през нощта. Прясно приготвената храна, сочна и пълна с целулоза - това е ключът към здравето на Скорпионите. Трябват ви и растителни белтъчини, колкото и презрително да се отнасяте към вегетарианството като цяло. Включете в менюто си ориз, зърнено-бобови, пълнозърнест хляб, орехи, картофи, плодове, зеленчуци, нискомаслени млечни продукти и постно месо - най вече пиле и риба. Намалете алкохола и кофеина, към които може да се каже, че сте почти пристрастени. Това ще ви избави от много проблеми. Минералната вода, зеленчуковите и плодови чайове (особено ментовия) са най-добрата алтернатива.
От микроелементите Скорпионите най-вече се нуждаят от цинк (ядки, семки, пълнозърнест хляб, мая) и селен (лук). От витамините наблегнете на витамин С.
Заменете сметаната със студено пресован зехтин и прясно изстискан лимонов сок. Не пресолявайте ястията.

СТРЕЛЕЦ
23.11 - 21.12
Диетите докарват депресия на Стрелеца

Стрелецът обича да си похапва вкусно и обилно. Затова фигурата ви, често великолепна докато сте били млади, с годините доста бързо натрупва килограми. Но не се измъчвайте със строги диети. С ограниченията ще си спечелите единствено депресия. Какво да правите? Първо, закусвайте добре, за да не се тъпчете на вечеря.Ако огладнеете между храненията, хапнете парче твърд кашкавал или малко кисело мляко, или една ябълка, или шепа сурови безсолни ядки. Ако това не помогне и продължава да ви мъчи вълчи глад, изпийте чаша вода, а не алкохол (обикновенно Стрелецът трудно устоява на това изкушение). Разреждайте алкохолните напитки с вода. И освен това не забравяйте, че освен че носи излишни килограми, алкохолът натоварва черния дроб, който е най-уязвимият орган за тази зодия. Повече зарзават, ядки,семки, банани, нискомасленни млечни продукти, постно месо, цитрусови плодове и банани.
От микроелементите най-необходим ви е калцият, а от солите - силициев двуокис (съдържа се в кожицата на плодовете, в смокините, ягодите, сушените сини сливи, овеса, кафяв ориз, вишните), от витамините - С и В.

КОЗИРОГ
22.12 - 19.01
Без “гладни” дни за Козирога

Пийте минерална вода и билкови чайове (наблегнете на ментовия и от портокалови кори), яжте супи и отвари от зърнени продукти! Много Козирози са дълголетници, може би затова човек не е трудно да ги убеди да се хранят умерено. Въобще не ви се препоръчват “гладни” дни. Яжте пресни плодове, риба (особено сьомга), птиче месо (без гъше и патешко), ябълки, ягоди, авокадо, орехи. На вас особено ви е необходим калции (млечни продукти). Никога не яжте късно вечер непосредствено преди лягане. Солта е най-лошия враг на Козирозите.

ВОДОЛЕЙ
20.01 - 18.02
Задължителна закуска за Водолея

Добре е да включите във всекидневното си меню соеви продукти, пълнозърнест хляб, орехи и нерафинирани растителни мазнини, които са ценен източник на витамини Е. За вас е полезно да ядете праскови, грейпфрути, зелени салати, които съдържат достатъчно количество витамин С. За десерт можете да ядете овесени курабийки, моркови и плодове. Препоръчваме ви млечни продукти,бадемови ядки, риба, зеленчуци с тъмни листа, особено ако водите активен начин на живот.
Задължително закусвайте - или поне изпийте един плодово-млечен коктейл.

РИБИ
19.02 - 20.03
Качествени храни за Рибите

Рибите буквално попиват всичко хубаво и лошо, което съдържа хранителният продукт. Именно за това качеството му е залог за вашето здраве.Много от вас злоупотребяват с алкохола, което с годините се отразява на черния дроб и бъбреците, да не говорим за външния вид. Пийте големи количества минерална вода. Яжте твърд кашкавал, леки млечни продукти, пълнозърнест хляб, овесени ядки, тъмнолистни зеленчуци. За намаляване на наднорменото тегло наблегнете на нерафинирани хранителни продукти. Намалете до минимум солта, мазнините, наблегнете на птичето(пуешко) и на рибата (включително сьомга), приготвени на грил - хем вкусно , хем полезно. От витамините ви трябва витамин C.                                                                                                                                   
Активен
 

Страницата е създадена за 0.078 секунди с 24 запитвания.