Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: МЕДИЦИНАТА..Поглед отвън, "отвътре" и в "задния двор" :)  (Прочетена 11556 пъти)

ivan ianev

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 133

Към бате Бино с уважение!

Днес намерих време да изчета твоята статия. За някои може да е интересна. На мен не ми казва нищо ново. Все едно чета нещо от д-р Атанас Гълъбов или някой от малкото като него. Поводът да напиша "Здравето и логиката" са именно такива четива. На пръв поглед всичко е смислено и подредено. Достоверно са посочени източниците. Дотук добре, но какво следва? Читателите цъкат с език, някои псуват докторите, други системата, трети фармацевтичната индустрия, но като цяло 99,9% продължават да си киснат в блатото, въпреки че вече са погледнали надолу и са го забелязали.
Онова, което липсва на подобни четива е именно здравата логика. Ще се обоснова. Никъде не забелязах да се споменава, че при така наличните обстоятелства резултатът не е възможно да е друг. Липсва ми и фундаментът, върху който е изградена системата. Това е вярата на хората в нея. Точно вяра, а не мисъл, логика, наука, практика или каквото и да било. Тя не се нуждае от доказателства. Култивира се от най-ранен стадий и трудно се изкоренява. Първа и най-съществена задача на медицината е да гради и поддържа вярата. За целта са впрегнати образование, наука, медии и самата система на здравеопазване. В съзнанието и подсъзнанието на хората се имплантират вредни по същество убеждения, представени като неоспорими. Такива са: докторите най-добре знаят какво е добро за нас; нашето излекуване винаги трябва да е по лекарски надзор и според официално допустимите практики; за някои състояния е по добре пациентът да не знае... да не продължавам, че са много.
Активен

ivan ianev

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 133

Към бате Бино с уважение! /продължение/

Забелязал съм, че след подобни четива хората осъзнават до някаква степен положението си на жертви, но продължават да възприемат системата като даденост, а себе си като обект, от който не зависи нищо. С времето всичко отшумява в съзванието и то отново се превзема от старите догми.
Задавам си въпроса: Какво от това? Защо да пишем като ефектът е минимален. Аз отидох малко по-далеч. Попитах се: Защо ефектът клони към нула. Отговорът ме потресе: Хората отказват да мислят!!! Може би забързани в ежедневието си или уплашени от евентуални промени. Тук причини мога да изброявам безкрай.
Реших да напиша възможно най-кратко, ясно и на разбираем език за неща, представяни умишлено като прекалено сложни. Не случайно официалният език на медицината е латинският.
Наскоро в един филм ме порази фразата /според мен страхотно попадение/: Ако запитате рибата какво й прави впечатление наоколо, последното за което ще се досети е да каже „вода”. Затова нека тръгнем от очевадните неща и да доказваме, че сме мислещи индивиди. Всеки ден! Не по поръчка.
Написах „Здравето и логиката” с идеята да провокирам мислене. Не е задължително аз да съм най-правият, но нека хората да проверят.
Поклон пред всички като бате Бино, осмелили се да повдигнат завесата на заблудите!
Активен

titan

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2318

Виж сега Иване :) по принцип глупакът си заслужава съдбата. Когато около теб има информация и ти сам не вземеш нещата в свои ръце, а оставиш друг да се разпорежда със съдбата и здравето ти единствено сам си си виновен и заслужаваш да страдаш поради глупостта си. Всеки човек, който има поне малко ум в главата търси информация, варианти и средства за решение на проблемите си. Така съществува системата от древни времена. Умният осъзнава,че не може да промени системата сам, но може да излезе от нея и да бъде страничен наблюдател.
Активен

hdeshev

  • Христо Дeшeв
  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 845
  • Един ученик на пътя...
    • може би блог

...
Задавам си въпроса: Какво от това? Защо да пишем като ефектът е минимален. Аз отидох малко по-далеч. Попитах се: Защо ефектът клони към нула. Отговорът ме потресе: Хората отказват да мислят!!!
...

Всъщност има хора, които мислят. Просто са много малък процент. Но това е нормално -- във всички области на знанието и във всички епохи от времето е било така. Не бива това да ни демотивира и да ни отказва от опитите ни да им помагаме, нали?

Давам пресен пример - този уикенд бях на една програмистка конференция, където (както обикновено) пооблъчих малко с алтернативни възгледи за храненето и здравето. Свикнал съм повечето хора да ме гледат като странен екземпляр, от който е по-добре да седиш надалеч и вече не ми пречи. За двата дни, които бях там, обаче, се срещнах и поговорих с трима наистина заинтересувани човека, които бяха наистина тръгнали по пътя на събуждането. Та... струва ли си да се правиш на маймуна пред 100+ човека, за да стигнеш до правилните трима? Да!
Активен
Time waits for no slave!
-- Napalm Death

titan

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2318

И аз така си мисля Христо, освен това има и ефект ,че след време те ще почнат да се замислят при поредния проблем. Ще се сетят за теб, няма начин :) Болката не прощава.
Активен

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4053
  • дипломиран рекреативен специалист

Благодяря , Иване. И аз споделям напълно мненията дотук.  По-образно казано, според мен форуми като нашият помагат на тези , които са "на кантар".  Но за останалите, както казва един френд - "колкото и да се мъчиш, няма да можеш да научиш кучето си да чете" .
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4053
  • дипломиран рекреативен специалист

Според мен най-добре е казано тук:

http://www4bg.dr-rath-foundation.org/articles/laws_of_the_pharmaceutical_industry.html

Законите на фармацевтичната индустрия

Основните принципи на фармацевтичния “бизнес с болести.” Фармацевтичната индустрия няма финансов интерес да предотвратява често срещани заболявания – поддържането и увеличаването на болестите е предпоставка за растеж на печалбите в тази индустрия.

1. Фармацевтичната индустрия е инвестиционна индустрия , водена от интересите на акционерите за печалба. Подобряването на човешкото здраве не е движеща сила в тази индустрия.

2. Фармацевтичната индустрия е изкуствено създадена и стратегически развивана в продължение на един век от същите инвестиционни групи, които контролират нефтохимическите и химически индустрии в световен мащаб.

3. Огромните печалби на фармацевтичната индустрия се базират на патентоване на нови лекарства. Тези патенти по същество позволяват на производителите на лекарства произволно да определят печалбите от своите продукти.

4. Пазарът на фармацевтичната индустрия е човешкото тяло, но само докато в него има болести. По този начин поддържането и увеличаването на болестите е предпоставка за растеж на печалбите от тази индустрия.

5. Ключова стратегия за постигане на тази цел е разработването на лекарства, които просто третират симптомите , а избягват лечението или елиминирането на болестта. Това обяснява защо повечето лекарства с рецепта нямат оказана ефикасност и просто целят да отстранят симптомите.

6. За да разширят още повече пазара си, компаниите непрестанно търсят ново приложение  за лекарства, които вече са на пазара. Например обезболяващият аспирин на Байер сега се приема от 50 милиона здрави американци заради илюзията, че  предпазва от инфаркт.

7. Друга ключова стратегия за разширяване на фармацевтичните пазари е предизвикване на нови болести чрез лекарства. Докато краткосрочно се прикриват симптомите, повечето лекарства по рецепта, приемани от милиони пациенти причиняват множество нови заболявания като резултат от техните известни дългосрочни странични ефекти. Например всички лекарства, които понижават холестерола повишават риска от рак, ако пациента е приемал лекарството в продължение на няколко години.

8. Известните фатални странични ефекти на предписаните лекарства са четвъртата водеща причина за смърт в развития свят, като първите три са инфаркт, рак и удар (списание на Американската медицинска асоциация, 15 април 1998). Този факт не изненадва никого, тъй като патентите основно се издават за нови синтетични молекули. Всички синтетични молекули трябва да бъдат детоксикирани и изхвърлени от тялото, но това често не се случва и резултатите са епидемия на сериозни и фатални странични ефекти.

9. С увеличаването и задълбочаването на болестите се разраства и пазара на фармацевтичните фирми. Превенцията и третиране на причината за болестта намалява дългосрочната възвръщаемост, следователно това се избягва и дори възпрепятства от тази индустрия.

10. Най-лошото от всичко е, че изкореняването на болестите в същността си е несъвместимо и диаметрално противоположно на интересите на фармацевтичната индустрия. Изкореняването на болестите ще унищожи инвестиции за милиарди долари и в крайна сметка ще елиминира цялата индустрия.

11. Витамините и други ефективни природни терапии, които оптимизират клетъчния метаболизъм заплашват фармацевтичния “бизнес с болести”, тъй като се целят в клетъчната причина на най-често срещаните днес болести, а тези природни вещества не могат да бъдат патентовани.

12. През повече от сто годишното съществуване на фармацевтичната индустрия витамините и другите есенциални нутриенти с определени фактори в клетъчния метаболизъм са най-жестоката конкуренция и най-голямата заплаха за дългосрочния успех на фармацевтичната индустрия.

13. Витамините и други ефективни природни терапии, които успешно предотвратяват болести се несъвместими с интересите на фармацевтичния  “бизнес с болести.”

14. За да защитят стратегическото развитие на инвестиционния си бизнес от заплахата на ефективните природни и непатентовани терапии, фармацевтичния бизнес в продължение на повече от един век използва безскрупулни методи като:
(1) Скриване на животоспасяваща информация от милиони хора. Недопустимо е днес толкова малко хора да знаят, че човешкото тяло не може да произвежда витамин C и лизин, двете ключови молекули за стабилността на съединителната тъкан и за превенцията на болестите.
(2) Дискредитиране на природните терапии. Най-срещаният метод е чрез PR кампании, организирани от фармацевтичния картел, който разпространява лъжи за измислени странични ефекти на природните вещества – молекули, използвани от природата в продължение на хилядолетия.
(3) Забраняване със закон разпространяване на информация за природните терапии. За тази цел индустрията е вкарала лобисти на ключови политически позиции на ключови пазари и страни - водещи износители на лекарства.

15. Фармацевтичният “бизнес с болести” е най-голямата измама и заблуда в човешката история. Обещаният от компаниите продукт “здраве” не се доставя на милионите пациенти. Вместо това “продуктите” най-често доставят обратното: нови болести и често смърт.

16. Оцеляването на фармацевтичната индустрия зависи от елиминирането на всяка цена на ефективните природни терапии. Тези непатентовани терапии са станали избор на милиони хора, въпреки обединената икономическа, политическа и медийна опозиция на най-голямата инвестиционна индустрия в света.

Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

Shine

  • Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 96

Сега покрай малкия ми се налагаше да ходя по-често при личния лекар за прегледи. Страхотно много хора отиват и чакат чинно да им изпишат в рецептурната книжка поредното лекарство. Ужасяващо е как не виждат, че затъват все по-навътре в болестта.
Преди време майка ми беше сменила джипито, а аз така и не разбрах къде е кабинета и след две три години пак я сменихме, тогава велики смени бяха  :)
Много ми хареса статията ти бате Бино. Тя отразява дългогодишните ми убеждения, че лекарствата не помагат.  Вече не мога да се сетя откога не съм пила, дано и занапред бъде така! Пожелавам здраве и щастие на всички!  :heart_2:
Активен

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4053
  • дипломиран рекреативен специалист

Благодаря, Shine.
Покрай теб се сетих за едно джипи и аз. Не за моето ( то е подбрано по други критерии :) ) , а за една симпатична иначе лекарка, при която ходих преди седмица по друг повод.  Тя иначе се има за "алтернативно" мислеща .. O0
Но това не й пречи да набива ваксини и да предписва самосвали с хапчета  :Appetit_17:  Позаприказвахме се  и , както е забелязал и д-р Менделсон, повечето лекари май наистина си вярват, че правят най-доброто за близките си . Та лекарката каза - " Ако не бяха лекарствата , майка ми отдавна щеше да е умряла." Майка й се случи в същия момент да е и тя там, та взе да кима в знак на съгласие и одобрение и пак похвали дъщеря си , че е велика. Питам - "И колко лекарства пие майка ти сега? "  Тя отговаря, ама с гордост - "ЦЯЛА ТОРБА!" И показва торбата, която майка й наистина носи със себе си ! Вътре някакви кутийки с капачета с номерца за да не пропусне някое от хапчетата. А аз докато се свестя,   не се сещам какво остроумно да й отговоря , зациклих, глътнах си граматиката  :)  
После поспорихме пак малко за ползата и вредата от хаповете и ваксините, опитах се да й кажа , че в нашия форум има истински хора, които почти са преодолели тежки болести само с натурални методи, например диабет, Множествена склероза и т.н., но тя ме изцака с пословицата " една птичка пролет не прави" , без да се сети , че  за да има успех с някоя "алтернативна" методика ,трябва все някой да я е пробвал  :) ,нещо като тотото - за да спечелиш, трябва поне да участваш :)
После се сетих , че във вестник "Доктор"  прочетох  интересно и за Валя Балканска - супер благодарна и вечно признателна била на докторите , които я спасили от всякакви болки и й  "ИЗЛЕКУВАЛИ"  жлъчката и щитовидната жлеза , с които имала проблеми дълги години. Можете ли да се сетите как (аджеба) са ги излекували?  :surpris_23:  Ама вие пък , както обикновено ги лекуват - изрязали ги .. :essen:  
« Последна редакция: 07-11-2012, 21:30:59 от бате Бино »
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

ivan ianev

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 133

Моето Джи Пи е гинеколог. Един сред малкото в доктори, които познавам. Беше ми подръка когато ставаха записванията. Той с учудване ме попита: Защо аз? Обясних му, че при който и да се запиша няма да ползвам услугите му за друго освен за вадене на медицинско удостоверение. Иначе един път в годината пием по бира, за да не си забравим физиономиите.
Активен

Zloqd

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1374

Операциите вече се заплащат в натура. Може и от по-рано да има такива работи, но аз чак сега разбрах.
Ето какъв е случая: една позната на майка ми ходила да се оперира в частна клиника заради проблем с панкреаса и евентуална киста на яйчник и като излязла от упойката и казали, че е останала с един бъбрек по-малко.
Активен
Умният човек знае как да излезе от затруднена ситуация, а мъдрият знае как да не попада в нея - даоска поговорка

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4053
  • дипломиран рекреативен специалист

 :o :o :o Малее, какво е това чудо, разкажи по-подробно.  Болен ли й е бил? Ама то и да е болен, нали трябва първо да я питат..
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

Zloqd

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1374

Засега информацията ми по въпроса е съвсем оскъдна а предполагам, че и потърпевшата не знае много повече. Ако разбера подробности ще пиша.
По принцип човек научава постфактум каква е цената на операцията - имаше един такъв случай преди 15-20 години с един професор по медицина:
Човека имал брадавица на лицето и останалите докторя (повечето от тях негови бивши студенти) му предложили "дай да я резнем набързо".
Като се събудил от упойката видял, че е с гипсирани крака и зашит гръден кош, а брадавицата си стояла на лицето му, защото бил алергичен към упойка и колабирал. Докато го карали към реанимацията обърнали количката-носилка и му счупили краката. Накрая му отворили гръдния кош да му правят сърдечен масаж...
Активен
Умният човек знае как да излезе от затруднена ситуация, а мъдрият знае как да не попада в нея - даоска поговорка

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4053
  • дипломиран рекреативен специалист

Тук наистина не знаеш дали да се смееш или да плачеш  ::)  :laugh:
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

shofilev

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 376

Тая работа с бъбрека може да се окаже и чиста търговийка - особено ако е в частна клиника. Ще ти вземат един бъбрек, разбира се ще ти кажат, че е бил толкова зле, че ако не са го махнали на момента, вече да си мъртъв и т.н. Пък ти иди разбери дали има и капка истина в това - как ще знаеш? Е, после може бъбрекът да замине на съответен пациент срещу съответната сума, ама то е, защото той също е бил на умиране и те просто са го спасили човечеца, не че нещо друго... Колко му е да направят преди операцията на нищо неподозиращ пациент и някои допълнителни изследвания, без той да може да се усети?! Тъй де, то можеш ли да знаеш дали всички изследвания са наистина необходими за конкретната операция?

Дано това да са само мои фантазии, но не бих изключил и такъв сценарий :(

Какво ли не вече може да се очаква! Ето, вижте и това: http://grigorsimov.blog.bg/politika/2013/02/26/kyde-otivat-placentite-pypnite-vryvi-i-kryvta-im-nasitena-s-.1058242. Не знам доколко така точно стоят нещата, но ако е така, лоша работа. >:(
Активен

Люба

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 155

Като бях на 15 ми разказаха такъв случай.Съвсем случайно,просто жената беше много потънала и искаше да сподели с някой
Активен

Zloqd

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1374

10 странни медицински процедури: http://vbox7.com/play:90ab5e9306
Активен
Умният човек знае как да излезе от затруднена ситуация, а мъдрият знае как да не попада в нея - даоска поговорка
 

Страницата е създадена за 0.144 секунди с 23 запитвания.