Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: МЛАДА ПШЕНИЦА - пълен наръчник  (Прочетена 33237 пъти)

lyubo

  • New
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 6

Тъй като предната тема за младата пшеница, противно на всякакви еволюционни закони се превзе от водорасли, публикувам тук пълен "протокол" за отглеждането, съхранението и употребата на един от чудодейните елексири на природата - листата от млада пшеница.


Младите пшеничени листа и / или сокът от тях са специална храна, която може да помогне в борбата с цяла гама от хронични заболявания - от простa анемия до левкемия; oт кожни обриви до рак на кожата, от червеи до язви. Тази храна може да се дъвче бавно или да се пие на сок.

Как да отглеждаме млада пшеница

1. Накиснете достатъчно количество пшеничени зърна (със зародиш, необработени) през нощта (до 24ч) във вода във какъвто и да е съд/контейнер (след старателното е  почистен и измит). Може да промиете семената през няколко часа, особено ако ги държите по-продължително от 1 нощ.
2. Отделете няколко саксии (за предпочитане е от 7 до 9 саксии – по една засята за всеки един ден от седмицата) и ги запълнете с обикновена почва. Не добавяйте никакви химикали или изкуствени торове. Ако е необходима тор, може да се добави малко говежда или козя тор.
3. Разстелете накиснатите пшеничени зърна по повърхността на почвата, така че зърната да се докосват едно до друго.
4. Покрийте пшеничените зърна с тънък слой почва.
5. Покрийте саксията с вестник така че да се затъмнят семената; това помага на развиването на кълнове, както и да се предпази житото от изкълваване от птици.
6. Дръжете саксията на балкона или до прозореца или на покрита веранда (на непряка слънчева светлина).
7. На следващият ден отвийте вестника,  напъскайте почвата/зърната с малко вода и отново покрийте с вестник.
8. Повтаряйте напръскването с вода и покриването с вестник (стъпка 7) всекидневно, докато не видите раззеленили се покълнеци (зелени листа) да се подават от почвата. Отвийте саксията веднага след като се появяват зелени листа.
9. Поливайте с вода ежедневно, леко но адекватно в зависимост от сезона, а също и в зависимост от използваните съдове /саксии – в зависимост от това дали те са с дупки, или – не. Красивите, зелени листа на пшеницата нарастват ежедневието.
10. Веднага след като тревата е около 20см висока (което обикновено се случва около 7 до 9-тия ден от датата на засяване) листата на пшеницата могат да се “ожънат”чрез отрязване с чиста ножица около 1.3см над повърхността на почвата.
11. Младата пшеница сега е готова за консумация – да се дъвче или пие под формата на сокове или пък може да се съхранява за известно време в хладилника.
12. Втората “реколта” от пшеница ще е готова след около 6 до 7 дни при ежедневно поливане, както преди.
13. След втората реколта от същия съд, изкарайте всичката почва от саксията върху вестник – разделете/накъсайте всички корени, натрошете и смесете почвата. Добавете малко крави тор за да се обнови почвата.
14. Почвата сега е вече готова за повторна употреба и прясно посяване на пшеница.

Избор на саксии / съдове

Глинени саксии с или без дупки могат да бъдат използвани. Пластмасови тавички около 15 до 20см дълги/широки и около 7.5см дълбоки също са идеални. Те могат да бъдат запълнени до около 6.5см с почва. Също така корита направени от дърво или пластмаса или стомана могат да бъдат използвани.

Колко пшеница да засяваме всеки ден?

За семейството от 4 здрави лица, около 100 грама могат да бъдат засявани всеки ден в нова саксия или пластмасова тавичка, така че да има наличен непрекъснат запас. От 7 до 9 саксии ще си осигурите свежа реколта всеки ден от седмицата.
За човек с нарушено здраве количеството на пшеница което трябва да бъде засято всекидневно е около 50 до 100 грама. Отново от 7 до 9 саксии житото в които да расте във всеки даден момент би осигурило ежедневен запас (тъй като отнема около 7 до 9 дни, за да се добие “реколта”).

Как може да съхранявате младата пшеница

Пшеничените листа може да се съхраняват в хладилник в пластмасов контейнер или в доброкачествена целофанова торбичка за около 3 дни. Сокът трябва да се пие веднага, след като се изцеди или най-много до 30 мин след изтискването.

Как да се изцеди сок от млада пшеница

Моля, не използвайте електрически блендъри за правене на сок тъй като бързото движение на острието предизвиква окисляване на хлорофил и прави целият процес безполезен.
Ръкъчна месомелачка може да се използва или можете да използвате всеки метод за смилане/смачкване с камък който имате у дома си за правене на chutneys/ chutnee (индийски сос от подправки и билки).
Добавете малко вода, докато смилате или смачквате, прекарайте сока през чиста кърпа и го съберете в чашата. Смелете отново като добавяте малко вода - този процес се повтаря докато останките от листа са почти бели. Не изхвърляйте остатъците от младите пшеничени листа. Сложете ги в почвата като тор(компост) за растенията.

Как да използваме младите пшеничени листа

1. За здрав човек - една обилна хапка и повече дори, ако желаете, могат да се вземат рано сутрин и се дъвчат, докато останалата плява (остатъците от листа) в устата добият почти бял цвят. Плявата може да се погълне или да се изхвърли. (препоръчва се на хората със запек да изядат/погълнат всичко, тъй като по-грубите останки в храната спомагат за по-добро движение на червата).
Ако пшеничените листа бъдат употребявани във формата на сок, здрав човек може да пие 1/4 до 1/3 чаша всекидневието. Не забравяйте, че сокът трябва да се пие веднага след изстискване.
2. За болен човек - трябва да се започне с 1/4 до 1/2 чаша сок от пшеничена трева. Ако е възможно това да се разпределят за период от 2 до 3 пъти по време на ден - важното естествено е да се пие сокът веднага след изтискване.
Количеството, трябва постепенно да се увеличи до около 8 унции на ден (около една чаша пълно).
3. Пшеничените листа може да бъдат смачкани старателно и се прилагат външно като лапа по ракови заболявания и язви.
4. Сокът от пшеница трева може да се използва като ректален имплантант за почистване и подмладяване. Използвайте спринцовка за клизма за поставяне на сок в ректума. Опитайте метода и го задържте сока за 20 минути.
5. Сокът от пшеница трева е също така ефективен, както баня за очите (с използване на чашка за око).

Как сокът от млади пшеничени листа помага нашата система

Сокът от пшеничени листа е почти като кръвопреливане. Той е прекрасен почистител и подмладително средство което означава, че помага на тялото ви да изхвърля токсини, които са се натрупали с години и спомага на тялото да замени старите мъртви клетки с нови клетки. Това са двата съществени фактора, които ако не се отсраняват причиняват болест в телата ни, и които пшеничените листа спомагат да се поправят и подобрят.

При хронични заболявания, включително рак, е възможно организма да се опитва да се освободи от натрупаните токсини, който процес би могъл да доведе до диария или повръщане. Ако се получат тези две състояния, то те трябва да бъдат ПРИВЕТСТВАНИ. Ако това се случи, намалете количеството на сокът от млади пшеничени листа на половина и го използвайте разреден. Постепенно започнете да се увеличавате количеството, като тялото започне да се справя с премахването на токсини по-деликатно.

Пшеница трева може да стане важна част от живота ни. Нека отглеждаме пшеничени растения тревата в изобилие и да направим тази чудна храна достъпна за хронично болни пациенти, особено тези, страдащи от рак, СПИН, астма и бъбречна недостатъчност.

Това е от книгата "Бъдете Вашият собствен доктор" от Аnn Wigmore – а.k.а. the Queen of Green,  една изчерпателна книга за лечителните свойства и изключителната хранителна стойност на пшеничената трева.

"В този забързан свят, твърде често се случва хората да приемат това, което обществото, членове на семейството и властите/авторитетни личности, в които никой никога изглежда не се съмнява, ги карат да вярват на това което им е казано като например това как да живеят живота си. И все пак, най-щастливите хора, които познавам са са тези, които са приели първичната отговорност за тяхното собствено духовно и физическо благосъстояние - тези, които имат вътрешна сила, смелост, решителност, здрав разум и вяра в процеса на създаване на по-балансиран и пълноценен живот за себе си." Аnn Wigmore
« Последна редакция: 01-05-2009, 13:35:33 от lyubo »
Активен
Nothing TASTES as Good, as Feeling Absolutely Healthy and Vibrant

Ками

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 303
  • Знанието се превръща в сила, когато се прилага !
Re:МЛАДА ПШЕНИЦА - пълен наръчник
« Отговор #1 -: 04-05-2009, 09:16:35 »

Благодаря за полезната информация  :)
Ще се пробвам в отгеждането  8)
Активен

Gubka

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 31
Re:МЛАДА ПШЕНИЦА - пълен наръчник
« Отговор #2 -: 17-03-2010, 09:12:37 »

 :Content_22:  Статията е страхотна. Много благодаря, пълна е с полезна информация, която възнамерявам веднага да приложа в действие. Имам само един въпрос: Притежавам машина за отглеждане на поници и филизи, напълно е автоматизирана и подлежи само на всекидневна смяна на водата, и точно в това се състои въпросът ми, машината не използва почва като основа, а единствено вода. Това би ли навредило на хранителните и здравословни приимущества на пшеничните филизчета? И ако трябва да се добавят течни хранителни в-ва във водата, откъде мога да намеря такива?  :peperudi:

« Последна редакция: 17-03-2010, 09:26:12 от Gubka »
Активен

tsvety

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 47
Re:МЛАДА ПШЕНИЦА - пълен наръчник
« Отговор #3 -: 17-03-2010, 17:37:04 »

аз отглеждам житените поници върху памук, в съд с дупки отдолу за добро оттичане
на водата. поръсвам ги с водорасли на прах веднъж, само в началото, поливам всеки ден, сутрин
(и вечер, ако е по-топло времето).
Активен

Ortodoksalen_Anorektik

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 666
  • бивш Ортодоксален Аноректик
    • http://sites.google.com/site/mahaviratrans/
Re:МЛАДА ПШЕНИЦА - пълен наръчник
« Отговор #4 -: 17-03-2010, 21:51:32 »

аз отглеждам житените поници върху памук, в съд с дупки отдолу за добро оттичане
на водата. поръсвам ги с водорасли на прах веднъж, само в началото, поливам всеки ден, сутрин
(и вечер, ако е по-топло времето).

Хм то хубаво да торим ама с тор от над 100 лв за килограм е разоряващо. Съжалявам лятото не се сетих да събера морски водорасли. Лятото бурното море ги изхвърля на брега и след 3-4 часа са сухи на пясъка.
Активен
Шивамбукалпа експерт.!
Кундалини Дестилатор, раджнишар дегустатор
जो मुझे पसंद नहीं करता है बकवास करने के लिए मुँह
Канадска ливада
---
Пловдивска ливада [/u

zzaska

  • Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 54
Re:МЛАДА ПШЕНИЦА - пълен наръчник
« Отговор #5 -: 28-07-2010, 10:03:26 »

Аз имам въпросче.. По какво пшеничните кълнове се различават от листата на младата пшеница? :)
Активен

Ortodoksalen_Anorektik

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 666
  • бивш Ортодоксален Аноректик
    • http://sites.google.com/site/mahaviratrans/
Re:МЛАДА ПШЕНИЦА - пълен наръчник
« Отговор #6 -: 30-07-2010, 22:05:17 »

Аз имам въпросче.. По какво пшеничните кълнове се различават от листата на младата пшеница? :)
В пшеничните кълнове няма хлорофил. В младите листа на пшеницата преобладава зеленият цвят.
Ако кълновете ги оставим да прорастват на светлина до 10 дена стават точно като младата пшеница.
Активен
Шивамбукалпа експерт.!
Кундалини Дестилатор, раджнишар дегустатор
जो मुझे पसंद नहीं करता है बकवास करने के लिए मुँह
Канадска ливада
---
Пловдивска ливада [/u

Томирис

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1170
  • Лунатик!
Re:МЛАДА ПШЕНИЦА - пълен наръчник
« Отговор #7 -: 31-07-2010, 07:57:01 »

Ако преди това не вкиснат, естествено. ;)
А пшеницата май няма листа, а стъбла...
Активен
"Ето добрите и праведните! Кого те ненавиждат най-вече? Оногова, който разтрошава техните скрижали на ценности, разрушителя, престъпника, а това е творецът"

marrybg

  • New
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 9
Re:МЛАДА ПШЕНИЦА - пълен наръчник
« Отговор #8 -: 26-09-2010, 08:21:46 »

Много интересна иформация за тази супер "млада" пшеница  :essen:
Имам едно въпросче във връзка с тази тема.
Съдържа ли се глутен в младата пшеница? При безглутенови диети пшеницата се изключва и се чудя дали и в зелените листа на тази полезна млада пшеница остават следи от глутен?
Активен

desi82

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1408
  • Ние сме това, което ядем!
Re:МЛАДА ПШЕНИЦА - пълен наръчник
« Отговор #9 -: 27-09-2010, 07:47:34 »

Доколкото знам при покълналата пшеница остават малки следи от глутен а в пшеничната трева няма абсолютно никакъв и може да се употребява от хора с нетолерантност към глутен.
Активен

توقف عن قتلى

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 149
Re:МЛАДА ПШЕНИЦА - пълен наръчник
« Отговор #10 -: 11-01-2012, 21:32:34 »

 А зимата къде си отглеждате тревата? Чакам я да ми порасне 3 седмици на терасата и ентусиазма ми се изпарява вече.
Активен

GALIIA

  • New
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 7
Re:МЛАДА ПШЕНИЦА - пълен наръчник
« Отговор #11 -: 12-01-2012, 17:53:23 »

Аз си я отглеждам вътре в кухнята на масата и за 10 дни е готова.Можеш да погледнеш началото на сайта,на фона на една от тортите ми има,те са точно от зимата,но миналата зима.Мисля,че отвън доста има да я почакаш.
Активен

توقف عن قتلى

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 149
Re:МЛАДА ПШЕНИЦА - пълен наръчник
« Отговор #12 -: 14-01-2012, 13:19:49 »

 Мерси, Галя, преместих я. Мен ме притесняваше, че вътре няма да усвои достатъчно хлорофил и за това попитах.
Активен

Daniela

  • New
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1
Re:МЛАДА ПШЕНИЦА - пълен наръчник
« Отговор #13 -: 19-11-2013, 18:08:29 »

А бихте ли ми казали откъде си купувате пшеничните семена? Благодаря! :)
Активен

route

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 42
Re:МЛАДА ПШЕНИЦА - пълен наръчник
« Отговор #14 -: 20-11-2013, 11:41:46 »

Дани, аз лично си взех чувалче от едно село - няма вид, не е поочистена, но така или иначе ще я ползвам само за тревичка. Може и с овес - листата му са по-други.
Активен

route

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 42
Re:МЛАДА ПШЕНИЦА - пълен наръчник
« Отговор #15 -: 25-11-2013, 10:40:49 »

Не взимайте хляба на народа. Не ни хлъзгайте, че можете да се преборите с това, защото е явно, че не можете. Да влезем в битка срещу хляба е безумие. Далеч по-добре е да си имаме личния избор да не ядем хляб, жито и другите неща. Борбата срещу глупостта ни превръща в глупаци. Не ни хвърляйте така леко, че ще се видите в чудо.

Какво от храните има в зърнохранилищата на страната:

фий                1 лв
грах                1 лв
нахут              2 лв
семе люцерна 10 лв...

Не са "био"(корен био - биомагазин, биотърговец).
В по-богатите има и други неща.
Какво е фий - ще дам линк с любопитна информация.
http://nanocom-bg.com/test/index.php?option=com_content&view=article&id=2016:burchak-gorchiv-fii-bitter-vetch&catid=37:bilkolechenie&Itemid=100017

Бакла: http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=2166668



Но това е за тази тема http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=7512.0
« Последна редакция: 25-11-2013, 11:15:15 от route »
Активен

Арикос92

  • New
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 3
Re:МЛАДА ПШЕНИЦА - пълен наръчник
« Отговор #16 -: 27-02-2014, 15:49:25 »

Здравейте на всички!
От около месец си правя вкъщи сок от млада пшеница. Купих си и машинка за сока - ръчната. Но имам проблем със самото им отглеждане. Постоянно мухлясват и не знам какво да правя. Сега е студено и ги гледам вкъщи. Пробвах с по-малко вода, но увяхват....с умерено количество...с много...ефекта е един и същ. Лятото бях засяла в почва и пак мухлясаха. Сега понеже ми трябва повече трева и ги правя в различни съдове върху един пласт марля, тъй като с пръстта много се цапа и нямам това време.
Много моля, някой за съвет какво да направя  :Confus_34:
Активен

salvaje

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 303
Re:МЛАДА ПШЕНИЦА - пълен наръчник
« Отговор #17 -: 27-02-2014, 20:21:22 »

Здравей :)

И аз обмислям да си купя такава машинка. Каква и откъде си е купи? И доволна ли си? :)
Активен
Now I lay me down to sleep
I pray the raw will make me freak

Арикос92

  • New
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 3
Re:МЛАДА ПШЕНИЦА - пълен наръчник
« Отговор #18 -: 28-02-2014, 11:15:41 »

Това е сайта от който си я поръчах - http://www.freshmarket.bg/fresh-machines.html?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=81&category_id=1 Тук е на най-добра цена.
Доволна съм, наистина лесно се сглобява и чисти. хубавото е, че ако имаш по-гладка повърхност върху която да мелиш, може да се застопори с вакуум. Ползвала съм я само за пшеничените листа, за сега :)
Но ми е голям проблем мухала, който се получава при отглеждането им.  ???
Относно сока е с интересен вкус...ако отрежеш листата по близко до корените там са по-сладки и даже е приятно на пиене...свежо...все едно пасеш трева хахаах :)
Активен

Ros

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 614
Re:МЛАДА ПШЕНИЦА - пълен наръчник
« Отговор #19 -: 28-02-2014, 11:39:09 »

По мои наблюдения, мухъл се получава, когато водата е в повече.
Това става, ако  температурата е по-ниска от необходимата и недостатъчно проветряване на стръковете. Добре е , последните да се излагат на умерена слънчева светлина.  :)

Машинката горе ми харесва , практична и на достъпна цена.
Аз, за сега, зеленолистните ги консумирам в натура.
« Последна редакция: 28-02-2014, 11:51:30 от Ros »
Активен
 

Страницата е създадена за 0.121 секунди с 26 запитвания.