Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Камъни в бъбреците  (Прочетена 10948 пъти)

marulka

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1649
  • Зайченцето бяло на марулката марулката изяло...
Re:Камъни в бъбреците
« Отговор #20 -: 10-03-2011, 11:38:08 »

Камъните в бъбреците, не са наследствена болест,по скоро е фамилна обремененост в кухнята  ;)

Бат Бенато, тук се оказа, че не си прав, както и май никой изказал се в тази тема, но човек трябва да му опре до дупето (по-точно до бъбрека) за да се разрови здравата и да стигне до по-различни изводи. :Confus_3:

Аз вече споменах преди, че бях много зле повече от седмица, в началото се почна по-безобидно с болки при пишкане, мязаше на цистит, и ако беше преминало просто така, аз все щях да си мисля, че съм получила цистит от простудяване. В последствие се усетих, че при цистита трябва да пари (страдала съм веднъж от цистит преди много години, ама тогава пих хапчета и се оправих бързо, та много не помня), а мен определено си ме болеше. В началото имаше малко кръв в урината, после не видях повече, но след 2-3 дена, точно след като изчезнах от форума започна да ме боли и десния бъбрек... Това, което логично си помислих след като четох някои работи (аз все пак за цистит търсих инфо!) е, че понеже не се лекува както трябва възпалението се е качило от пикочния тракт в бъбреците. След което, разбира се, взех да ровя за възпаление на бъбреците и много ми беше чудно защо почти нямах другите симптоми, които описват, даже най-фрапиращото беше, че кръвното взе много да ми пада, а при възпалени бъбреци се било качвало...

Междувременно болките ставаха все по-непоносими, и който знае за какви болки става дума при бъбречна криза, сигурно много би се учудил как съм търпяла цяла седмица без да ида на лекар. То практически няма поза, в която да застанеш за да те боли по-малко, единствено затоплянето на бъбречната област облекчава и то и то не държи за дълго... Обаче аз бях твърдо решена да не се давам на лекарите, защото щяха да ми ръгнат инжекция с „коктейл” от обезболяващи в задника и да ме натъпчат с кой-знае колко хапчета, а аз тия неща определено не искам да ми се случват защото ще ми е*ат таткото на всичкия здравословен живот, дето съм се мъчила да живея...

Та продължих да си търпя болката, като междувременно взех да се усещам, че май става дума за камък (или камъни?) в бъбрека, въпреки, че никога не съм имала никакви проблеми  с тях, да не говорим, че не консумирам нищо, от тия работи, дето най-често ги причиняват. Та пробвах наред всички методи дето изнамерих и можех да намеря необходимите неща за тях, че тук ми е много сложно да намирам билки и такива работи, даже мечо грозде колко трудно открихме, пък колко ми е помогнало, не знам... А и с бира пробвах, разбира се, освен, че се понапих и ми стана по-хубаво на душата, друг ефект нямаше :Content_4 - emotloader:

В крайна сметка, това, което помогна беше все пак един турски лекар, гледахме някви филмчета за бъбреците в нета (uzman.tv), та той там обясняваше много работи за бъбреците, помеждудругото даже спомена, че бирата помага точно колкото и всяка друга течност, а това че се твърди, че помагала повече било с цел да се продава повече бира tooth та измежду всичките работи дето ги изприказва тоя лекар спомена и за натуралната минерална вода. От тая дето така си извира газирана, в България знам само на Михалково, че има и се продава в прозрачни шишета от няква евтина пластмаса, тук тази вода задължително е в тъмнозелени стъклени шишета 200 или 250мл, както едно време в Бъгария беше газираната вода си спомням... Аз всъщност сигурно нямаше да му се вържа за тая газирана вода, понеже си викам, тоя ся не рекламира бирата, щото са му платили да рекламира газираната вода :Content_4 - emotloader: , обаче добре че мъжът ми го взе насериозно и веднага отиде и ми купи 2 шишета... Пих по 1 на ден първите 2 дена и никакъв ефект, след това взехме стек от 6, че излизат на сметка tooth, та на третия ден изпих 2 шишета през деня, пак никакъв ефект, вечерта вече бях супер зле, бях си легнала с грейката върху бъбрека и едвам се надигнах да изпия още 1 шише газирана вода, след което пак си легнах върху грейката и именно това направи чудото – направо усетих как нещо избълбука и излезе от бъбрека, след което станах от леглото, разходих се насам-натам и не можех да повярвам, че вече няма абсолютно никаква болка в бъбрека... Тъй като бъбрекът беше много добре нагрят и преди и след пиенето на водата, при което каналите се бяха разширили максимално, нахлулата в бъбрека газировка най-после беше успяла да избута камъка навън... Сега тук не си мислете колко съм тъпа та не съм се сетила да пия газираната вода при нагрят бъбрек, то е лесно да се говори отстрани, а е съвсем друго като си се превил от болка и не знаеш на кой свят си... Другият път ще знам и директно ще си приложе метода, който явно действа, и вместо цяла седмица ще ми отнеме ден-два примерно...

Та като казах другия път... Навсякъде, където четох, се твърди, че след като веднъж си образувал камъни в бъбреците, почти 100% ще се случи отново (и отново). Четох разни хора, които твърдят, че промяната в начина на хранене също не им е помогнала и са продължили да си образуват камъни... Доколко са си променили начина на хранене, кой знае, но все пак някой има ли някаква идея защо АЗ образувах камъни, след като почти не съм консумирала месо в живота си, от 2 години съм веганка и до голяма степен суровоядка, пия много течности и даже без да съм знаела, всяко лято съм си правила динената диета, която се препоръчва именно за пречистване на бъбреците? Даже си мисля, ако е имало някакви дребни камъчета в бъбрека, те как не са излязли като си правих пречистването с диня това лято? Възможно ли е по-голям камък да се образува за няколкото месеца след това? Аз през това време съм яла доста готвена храна, но веганска, не бих казала, че съм прекалявала с нещо :surpris_23:

А иначе фамилната обремененост си я имам, оказва се, че тя е по-силна от това, че не се храня като баба ми и баща ми примерно и си страдам от бъбреци точно като тях :surpris_23: Аз сега съм отново 100% суровоядка и мисля повече да не се поддавам на готвената храна за да мога да направя достоверен научен експеримент и да проверя дали примерно след 2 години пак ще се образува камък и при пълно суровоядство
 :Confus_3:
« Последна редакция: 10-03-2011, 11:41:00 от marulka »
Активен
Nothing cooked tastes as good as raw feels

marulka

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1649
  • Зайченцето бяло на марулката марулката изяло...
Re:Камъни в бъбреците
« Отговор #21 -: 10-03-2011, 12:22:28 »

Ето тук хубава статия на Дар за камъните в бъбреците http://www.dar-center.com/article/?article=293 , ма кат гледам и те на няколко места са подчертали, че трябва задължително под лекарско наблюдение... Аз явно съм някаква самоубийца, и честно казано съм много щастлива от факта, че се оправих и без да ходя на лекар.

Лекарите, доколкото разбирам, ти бият конска инжекция която успокоява болката като съкращава движенията на мускулите, вероятно камъкът от цялата тази работа се понамества в бъбрека без всъщност да излезе, спира да прави проблеми на човека и той щастлив, че не го боли, а и го натъпкват с хапчета за да не стане инфекция от тоя камък и си "като нов"... След някой месец айде пак бъбречна криза, пак се повтаря историята, докато накрая камъкът стане толкова голям, че няма друго спасение освен операция или литотрипсия, все пак и за хирурзите и литотриптиците (има ли такава дума изобщо tooth) трябва да се осигури работа... Някой, който е страдал и ходил по лекари, да ме поправи ако греша, но аз от всичко, което изчетох, стигнах до горния извод - лекуват болката и евентуално ако има възпаление, казват ти да пиеш течности за да изкараш камъка, ама ако не го изкараш им е все тая, препоръчват ти да намалиш или спреш консумацията на еди-кво си, обаче примерно ако някой кат мене иде на такъв лекар, кво точно ще ми препоръчат да спра да консумирам се чудя, като аз и без друго не ги консумирам тия работи :surpris_23:

От всичките видове камъни, дето са описани, само за оксилатните май се класирам заради зеленяшите, ама аз ям рядко от силно оксилатните като спанака примерно, марулите били слабо оксилатни :D Направо не мога да намеря никакво обяснение отде се е взел тоя камък в мен :surpris_23: Ето и една статия за това как зелените нектарчета може да доведат до камъни в бъбреците http://vegetarian.lovetoknow.com/Green_Smoothie_Oxalate  ама аз и смути не пия често :surpris_23:

Вода не консумирам варовикова, общо взето я сменям и пия различна, така че се съмнявам и от това да е. Освен това според мен е по-важно количеството, отколкото качеството на водата, колкото и хубава вода да се пие, ако не се пие много и често е много по-вероятно нещо да се утаи в бъбрека и да стане на камък. Аз много обичам вода и пия много, диня много обичам и ям много, чаят от шипки, който се оказа, че бил полезен за бъбречни проблеми, ми е най-любимият чай, та си пийвах и от него често... Общо-взето както и да го мисля трябва да съм последният човек дето да има камъни в бъбреците, а то точно обратното :surpris_23:
« Последна редакция: 11-03-2011, 00:04:30 от marulka »
Активен
Nothing cooked tastes as good as raw feels

nety

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 18
Re:Камъни в бъбреците
« Отговор #22 -: 10-03-2011, 23:14:43 »

Марулче, това, което сподели е много интересно и ми напомни, че и аз имах подобно преживяване. Миналата година някъде към май месец започнах да пия всеки ден смутита - основно спанак слагах от зеленолистните.
И един ден и аз получих същите симптоми като твоите - болка при пишкане и на еднатасутрин имаше малко кръв. Помислих, че в резултат на смутитата организмът ми започва да се чисти и съответно се е повишила концентрацията на отпадъчни вещества в урината и това е довело до възпаление. Веднага започнах да пия по много, ама наистина много вода, за да мога по-лесно да се изчистя и резултатът беше положителен. За една седмица всичко се оправи. След това септември месец пак почнах със смутитата (бях ги спряла за около месец преди това) и пак същата история, но този път по-леко. Пак се оправи с пиене на много вода. На от тогава не съм спирала да си правя смутита и да пия зелени сокчета (със спанак) и не съм имала проблеми...
Чак сега след твоя пост, се замислих, че може да е свързано с бъбреците...
Активен

marulka

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1649
  • Зайченцето бяло на марулката марулката изяло...
Re:Камъни в бъбреците
« Отговор #23 -: 11-03-2011, 10:57:51 »

Вероятно си изкарала пясък от бъбреците и ти... Не знам дали е от смутитата, на мен по-скоро това, че се появява когато почваш да пиеш редовно смути ми говори за обратното - смутито не прави пясъка, а го изкарва от бъбрека. По принцип камъните са 4 вида и това, което помага за разрушаването на едните, образува другите. Даже ако прочетеш горната статия, Дар препоръчват именно да се пият сокове от пресни плодове и зеленчуци при уратни камъни, та нищо чудно да си имала такива и да си си помогнала без да искаш. Щом вече не ти прави проблеми, вероятно бъбрекът се е изчистил, а за да не вземеш да образуваш пък оксилатни камъни (че то не е една беля), сменяй зеленяшите в смутито, да не са един и същ всеки ден, магданозът бил помагал на бъбреците четох, та вероятно е най-подходящият за смути.
Активен
Nothing cooked tastes as good as raw feels

Вери

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2153
    • Магията на суровата храна
Re:Камъни в бъбреците
« Отговор #24 -: 11-03-2011, 11:55:27 »

Аз в сок изпозлвам най-често къдраво зеле (kale). След него магданоз. Сега като се замисля спанакът изобщо не участва. Него на салатка. Смутита много рядко правя. По-скоро супи, ама то май пак същото. Там слагам спанак. Последния път в смути сложих микс бейби листа.
Активен

marulka

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1649
  • Зайченцето бяло на марулката марулката изяло...
Re:Камъни в бъбреците
« Отговор #25 -: 11-03-2011, 12:51:16 »

Къдравото зеле и то е силно оксилатно като спанака, но понеже и без друго го няма в България няма особена опасност някой да прекали с него. Ако сте си със здрави бъбреци и родата ви също, едва ли биха създали някога проблем, но все пак и по други причини е добре да редувате и да консумирате различни зеленини в смутито.
Активен
Nothing cooked tastes as good as raw feels

Nelli

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 141
Re:Камъни в бъбреците
« Отговор #26 -: 11-03-2011, 23:13:30 »

Привет,
от сурова коприва също се стимулира раздвижването на песъчинки от бъбреците - лично установено.
Активен

titan

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2318
Re:Камъни в бъбреците
« Отговор #27 -: 12-03-2011, 12:52:28 »

какво значи раздвижва , вадиш или образуваш ?
Активен

benato

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1467
    • benato
Re:Камъни в бъбреците
« Отговор #28 -: 12-03-2011, 13:10:13 »

какво значи раздвижва , вадиш или образуваш ?
И двете ли дядо попе? tooth tooth
Активен


GO GREEN
"Когато човек твърди, че не иска да говори за нещо, той обикновено иска да каже, че не е в състояние да мисли за нищо друго." -Джон Стайнбек - "На изток от Рая".

titan

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2318
Re:Камъни в бъбреците
« Отговор #29 -: 12-03-2011, 13:39:45 »

 tooth  tooth
Активен

marulka

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1649
  • Зайченцето бяло на марулката марулката изяло...
Re:Камъни в бъбреците
« Отговор #30 -: 12-03-2011, 13:41:08 »

Абе, лесно ви е на вас да се смеете отстрани, ама знаете ли какво е да ви дойде до главата и да не знаете откъде ви е дошло? :) Аз все още се надявам поне бате Бино да мине през тая тема, току-виж намерил някакво обяснение отде са се взели в мене тия камъняци, след като практически не консумирам нищо, дето да образува камъни. Аз така и не мога да си намеря отговор, единственото е, че имам силна фамилна обремененост, обаче преди като се хранех зле не се е проявила по никакъв начин тази обремененост, а сега като се храня уж добре и хоп - камъни. Ще кажете докато си по-млад и организмът е бил по-здрав, та не се е проявило по-рано, ма то аз и сега не съм престаряла (или съм?) tooth

Колкото за "раздвижването", аз както я виждам тая работа, тоя бъбек така да се каже,

явно има места в които има възможност да се утаят разни работи, за които ние не подозираме, че може да се утаят, от тях се оформят миниатюрни камъчета (т.нар. пясък), които ако не бъдат "раздвижени" се уголемяват и стават големи камъняци и от там нататък ви разказах какво се случва.

Самото раздвижване как ли става, вероятно е индивидуално и според вида на камъка, според мен ако бъбрекът се пълни редовно с течност, тя би трябвало да "отмива" песъчинките след като минава навсякъде, но примерно аз и вода много лоча, и диня ям като невидяла всяко лято, а не ми е отмило нищо щом се е уголемило и е станало камък...

Другото, което е, камъните са общо казано киселинни и основни, съответно на първите ако им осигуриш основна среда, а на вторите киселинна, то може да се стигне до разпадане и раздвижване, което аз предположих, че се е случило на Нети.
Активен
Nothing cooked tastes as good as raw feels

titan

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2318
Re:Камъни в бъбреците
« Отговор #31 -: 12-03-2011, 18:45:46 »

За Нети не знам , но трябва и Дони да питаме , да не и влияе по някакъв начин на бъбреците  tooth

Марулке , пробвала ли си с гореща чиста вода , сутрин и вечер ?
Активен

marulka

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1649
  • Зайченцето бяло на марулката марулката изяло...
Re:Камъни в бъбреците
« Отговор #32 -: 12-03-2011, 19:04:35 »

това много хора го правят, но мен никак не ме влече, както и всякакви други техники, дето ме ангажират да ги правя всеки ден от живота ми :Confus_3: иначе сигурно си на прав път с тази идея, защото след цяла нощ сън, през което време в бъбрека не постъпва течност и има възможност да се утаи нещо, топлата вода нахлува сутрин, разширявайки каналите с топлината си и би изчистила ако има нещо утаено... убау, убедих се, че трябва да пробвам с топла вода сутрин, ама ако пак ми се появи камък, да знаеш, че теб ще водя отговорен, титане tooth
Активен
Nothing cooked tastes as good as raw feels

petia_gol

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 310
Re:Камъни в бъбреците
« Отговор #33 -: 12-03-2011, 20:20:19 »

Преди 10 години ходих на акупунктура и ирисова диагностика в една клиника  точно на Женския пазар в София. Чувствах тежест и болка в областта на бъбреците,но отидох там за акупунктура по друг проблем. При ирисовата диагностика ми казаха, че имам песъчинки в бъбрека. Дадоха ми рецепта с полски хвощ, жълт кантарион и дилянка ( по 2 с.л. от хвоща и кантариона и 1 с.л. от дилянката) Прави се билкова отвара от 1 л. и се пие цял ден, три месеца  и после се спира. Незнам дали от отварата, но оттогава не съм имала никакви проблеми с бъбреците.

П.С. Много се извинявам, но съм забравила името на клиниката. :Confus_3:
Активен

marulka

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1649
  • Зайченцето бяло на марулката марулката изяло...
Re:Камъни в бъбреците
« Отговор #34 -: 12-03-2011, 20:34:20 »

Аз пък никога не съм чувствала ни тежест, ни някаква болка в бъбреците, затова и изненадата, че съм си имала камък беше двойно по-приятна :) Тази отвара как е на вкус, Пете, че 1 л си е бая всеки ден? Аз само мечо грозде пих по 100мл и беше голяма отврат, други билки не съм търсила, ако става хубаво на вкус, ще си ги намеря, нищо не ми пречи да ги пия както пия чай...
« Последна редакция: 12-03-2011, 20:36:07 от marulka »
Активен
Nothing cooked tastes as good as raw feels

petia_gol

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 310
Re:Камъни в бъбреците
« Отговор #35 -: 12-03-2011, 20:49:56 »

Ами, гадничко беше. Дилянката е много неприятна на вкус, горчива и натрапчива. В  нашето семейство всички имат проблеми с бъбреците, само аз оттогава съм без оплаквания. Билките купих от ул. Поп Богомил, предполагам повечето знаят за магазинчето там.
Активен

marulka

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1649
  • Зайченцето бяло на марулката марулката изяло...
Re:Камъни в бъбреците
« Отговор #36 -: 12-03-2011, 20:56:16 »

ау, как ми го рекламира на вкус :Confus_3: в България мисля, че са леснооткриваеми навсякъде тези билки, в другите страни не знам, то навсякъде предполагам растат различни треволяци и си тачат различни билки, затова някои се откриват много трудно, а други - хич
Активен
Nothing cooked tastes as good as raw feels

bebiny

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 18
Re:Камъни в бъбреците
« Отговор #37 -: 12-03-2011, 22:30:51 »

 :flowers2: ето още една билка.
Да кажа, че аз я ползвах, като я заливах с 400мл вода, да престои около 8-10 часа и така си я изпивах.
http://www.zdravnitza.com/a/nav/products/one/one/products/690/category/3
Активен
 

Страницата е създадена за 0.179 секунди с 24 запитвания.