Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: "пшеницата - маскираният убиец"  (Прочетена 23324 пъти)

zinaida

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 200
Re:"пшеницата - маскираният убиец"
« Отговор #20 -: 28-10-2014, 20:57:13 »

Ами той alexbg я е резюмирал съвсем накратко , но малко по-разширено :  има отделена доста обширна информация относно заболявания като диабет , аутизъм и шизофрения и по-конкретно са описани случаи какво се случва при изключването на всички пшенични храни ( в случая изчезване на симпоми до пълно излекуване) и съответно при връщането обратно в менюто им -влошаване. Много подробно в книгата е обяснено какво конкретно в пшеницата има пагубно действие върху организма. Като начело е глутена и след него още редица субстанции( поне за мен като имена и механизъм на действие бяха неизвестни) . По доста интересен начин е направен паралел между наркозависивите и хората консумиращи пшеница ( под всевъзможните й форми)  , и по -точно факта че ,както при венозното поставяне на Налоксон ( антидот на хероина ) на зависим взел свръхдоза , изчезват еуфористичните ефекти , по същият начин Налоксон ,инжектиран на здрави хора, хранещи се с пшеница , намалява желанието за още и още тестени изделия и по-конкретно насладата от консумацията им , защото се свързва със същите опиоидни рецептори , с които и наркотиците и ги блокира.
Отделена е доста голяма част на болните от цьолиакия, и по-подробно е обяснено че този вид глутенова непоносимост може да се прояви на 35 на 40 и т.н години , като през това време да е протичала безсимптомно.
Има описани реални истории на хора, оплакващи се от най-различни симтоми , като единствено изключването на пшеничените изделия за дни ,води до пълно излекуване.
Това, което лично мен ме успокои е че автора е пощадил лимецът ( защото от доста време той е единствената форма на брашно , от което в къщи приготвям хляб ( с квас или сода) и пише че за него всички тези вредни въздействия са намалени до минимум или липсват. Имаше още доста неща , но това се сещам в момента.
Активен

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4053
  • дипломиран рекреативен специалист
Re:"пшеницата - маскираният убиец"
« Отговор #21 -: 29-10-2014, 00:14:02 »

Виждаш ли как се справяш  :pensif_29:

"Отделена е доста голяма част на болните от цьолиакия, и по-подробно е обяснено че този вид глутенова непоносимост може да се прояви на 35 на 40 и т.н години , като през това време да е протичала безсимптомно."  
Да, в един момент компенсаторните механизми отслабнат  и се появяват изненади, които биват приписвани на бацили , на погрешни мисловни модели , на липса на обич и т.н.  :-\

Това, което лично мен ме успокои е че автора е пощадил лимецът
Правилно, защото той е такъв, какъвто  го е  проектирала природата.
А  селектирваната , "подобряваната" и  уйдурдисвана по всякакъв човешки начин пшеница ни вреди, защото  май твърде много хора прочетоха " Изкуството да бъдеш Бог"

"Това , което земята ражда - за него тя е майка. Това , което ти садиш - за него тя е мащеха"
( http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=591.msg71986#msg71986 )
« Последна редакция: 29-10-2014, 00:15:39 от бате Бино »
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

Mitko5ko

  • New
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 6
Re:"пшеницата - маскираният убиец"
« Отговор #22 -: 25-09-2016, 21:03:35 »

Здравейте,

на всички!
Искам да изкажа някои свои мисли по повод Цьолиакията, Безглутеновото хранене и т.н.
Съгласен съм, че донякъде модифицираните от човека житни култури са променили своите свойства.
Белите брашна, маята, деминеразлизацията на всички храни и т.н. НО ! какво ми прави впечатление?!
Получава се следното: нарочват се едни храни за вредни, тръгват едни големи списъци със забранени храни.
Хора с цьолиакия почват да се записват за специални храни и се чудят какво да ядат. И то такива хора, които никога не са се задълбочавали в концепциите на естественото хранене и въобще не се замислят и вярват само на "официалното". И си казвам "абе мамка му!!, как така се нарочват толкова много храни в тия списъци, а там не попадат глутаматовите съединения, флуор, всички консерванти, захар, рафинирано олио и т.н.???"

Кое ме провокира ли ? Ами от 7-8 месеца спрях да си купувам хляб от масовите магазини, независимо какво пише в него има ли мая няма ли, черен, оранжев, с моркови.. и т.н. знаете ги, пакетиранки, много полезни и т.н. на мраморна/каменна пещ и прочие, да ама на мен все ми беше нещо зле и си викам може да е от глутена и от маята. След като гледах няколко клипчета с биохимика Катрин Райд, се замислих сериозно, че трябва действително да пробвам по някакъв начин или сам да си правя хляба или от специализирани фурни. Обикновено след житен режим карам месец и нещо без хляб и съм много добре. В един момент обаче реших само хляб с квас да си взимам, дори да не е с лимец или си правих в къщи със сода или без сода- само вода сол мед кимион, да речем. И наистина някак си се чувствам по-енергичен и не мисля и да припарвам до друг хляб, освен при някакви по-екстремни обстоятелства, в каквито не рядко попадам. Въобще се старая пакетирани храни да не употребявам. И други познати са ми са се оплаквали от хлябовете в магазините, без да са запознати в детайли, просто са ми споделяли. На скоро една позната ми сподели, че на детето й (около две год.) са й поставили диганоза цьолиакия и нещо от сорта 95 % непоносимост към глутена. И тя просто се чудеше какво да ядат, защото цялто семейство трябва да създава безглутенова среда и поръчват по специални линии болнични разни брашна и подобни и ги готви вкъщи, хляб в пекарна и всичко останало без глутен. Дори лимец не можела да дава. Аз веднага й казах независимо всичко да пробва, поне е вкусен. Започнах да извеждам тезата си, че това според мен е малко пропаганда с глутена, не че отричам непоносмиостта към глутена, напротив., но смятам, че причината е някъде другаде, в консервантите, млечните храни, остнаалите гадории, лабораторно синтезирани химии и така изреждайки споменах и ваксини и точно в този момент тя сподели: "Ами тя получи симптомите точно след една от ваксинациите"
Та, мисълта ми е, че според мен това с глутена е едновременно маркетингова пропаганда и способ да отклонят човешкото внимание от истинските причини за неразположението на много хора към казеина, глутена и т.н. и по някакъв начин ми се ще това да им повече обществен отзвук и дебат, защото много хора просто сляпо вярват на това, което "Официално" им се казва.

Благодаря! Мили хора!
Извинявам се за хаотичното писане, не претендирам и за точност в терминологията ми, но все пак ми се ще да се замислите!
Активен

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4053
  • дипломиран рекреативен специалист
Re:"пшеницата - маскираният убиец"
« Отговор #23 -: 25-09-2016, 23:38:14 »

Митко, тази книга е за вредата от пшеницата.  А за други вредни продукти  са написани други книги. 
А иначе, ти прочете ли книгата?  ;)
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

Elia

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 494
Re:"пшеницата - маскираният убиец"
« Отговор #24 -: 26-09-2016, 13:31:43 »

Митко,
и аз имам една позната,чието дете има непоносимост към глутена.И тя е изпаднала в такива затруднения - какво всъщност да консумира детето и.Тази непоносимост според мен е някакъв вид болест, с която официалната , а и неофициална медицина за момента не лекува.Царевичният грис и просото не съдържат глутен, елдата също, киноата.Но скъпи храни не всеки може да си позволи.Затова при такива страдания човек трябва да се позамисля и за други неща освен начин на хранене.Имам позната, наша съседка,чието дете няма още една година и е алергично към всички видове млека дори и майчина кърма.А от растителните млека също получава някакви проблеми с храносмилането и червата.Ето тук трябва хората да се замислят как живеят, защо им се случват тези неща, как да победят тези тежки страдания.Но докато не ти се случи трудно влизаш в положение на страдащия.Жената се чуди какво да дава на толкова малко дете, не е шега работа.А дори и лекарите се чудят.Такива деца трябва строго да спазват определена диета, иначе може да се стигне дори и до фатален край.
Аз правя хляб от покълнали житни - лимец, овес, ръж и става бързо, много вкусен е без мая.А преди години правих хлебчета  от брашно, подправки, зехтин и вода.Пекат се в предварително загрята фурна в намазнена тава/ тавата с мазнината се загрява предварително /, обръщат се, сплескват се като кюфтета.Когато изстинат се съхраняват в найлонова торбичка в хладилник.Претоплят се преди консумация, защото стават твърди.Но  трябва да имаш машинка, която да смила зърната на брашно тогава, когато ще правиш хлебчетата.Така е най - добре.Има такива машинки .
Поздрави !
Поздрави !
Активен

Mitko5ko

  • New
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 6
Re:"пшеницата - маскираният убиец"
« Отговор #25 -: 26-09-2016, 21:54:04 »

Не съм я прочел книгата. Ще я прочета. Може би не беше тук мястото за това ми "изказване". Знам, че има и други книги, но въпросът е, че това се случва на хора, които не четат и не се интересуват по принцип нито от "другите" книги, нито подобни и им се дава информация "официално". Именно защото ми се струва много сериозно и не шега, просто смятам, че някакси нещо умишлено се потулват истинските причини и тази вълна се мултиплицира по целия свят и не се говори за цялостните начини за завръщане към здравето. Знам, знам, че това е така и с други сериозни (малко или повече) заболявания и сякаш откривам топлата вода, но явно всичко ми е плод на емоциите, щото ми е гадно като видя няква група във фейса за здравословно хранене някой поства рецепта за пържена чушка бюрек, обаче е без глутен нали. Надявам се, да се открият и други алтернативи за справянето с това заболяване, особено за малките деца е много сложно положението.
Благодаря!
Поздрави!
Активен

Vov

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1102
  • Познай себе си.
Re:"пшеницата - маскираният убиец"
« Отговор #26 -: 29-09-2016, 15:15:51 »

Те са открити, дори никога не са били закрити. Необходимо е човек някак си да спре да се ръководи само от препоръките на лекарите и от "някой каза: "газ, мас и оцет"...".
За наша радост, човечеството непрекъснато успява да съхрани и развие своите древни знания - как да живее здраво.
Европеизираният/американизиран човек обичайно е в плен на разни препоръки и производители на храни, докато не пострада силно и не реши, че е време сам да се погрижи за здравето си (на децата си)... И намира отговори за всичко. НО, НЕ СТАВА с 5 изречения, нито за 3 дни.
Дерзай и ще стане.  :flower:
Активен
Искам да променя света - започвам от себе си.
 

Страницата е създадена за 0.084 секунди с 23 запитвания.