Начало   Помощ Вход Регистрация  
Страници: [1]   Надолу
Изпечатай
Автор Тема: Еднозърнеста пшеница ( Triticum monococcum L )  (Прочетена 3394 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
einkorn
New
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 6


« -: 05-07-2011, 12:33:27 »

  


    За тези,които се интересуват.Продавам лимец ( Triticum monococcum L ) !
« Последна редакция: 05-07-2011, 12:46:58 от einkorn » Активен
stefan
New
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 1


« Отговор #1 -: 15-07-2011, 08:36:43 »

    Пишете каква е цената за олющен и за семе.
  Как да го взема.
Активен
бате Бино
Заместник админ
Hero Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 3972


дипломиран рекреативен специалист


« Отговор #2 -: 15-07-2011, 11:28:36 »

Добре е наистина продавачите да поотпускат по-подробна информация  за стоката си . Иначе неминуемо ще последва излишна и дълга редица постове , чрез които да се доуточни  това, което е можело  и трябвало ! да се съобщи още в началото.  В други (по-строги ) форуми такива обяви се изтриват без предупреждение.

 Да оставим  настрана , че самата обява говори достатъчно за типа търговец - доколко му пука за клиентите и за самото му отношение към нещата по принцип.
Предоставянето на изчерпателна информация за продукта се възприема от клиента като едно уважение към него . Това си е своего рода любезност. А на уважението всеки човек инстинктивно отговяря със същото  .
А "уважението" на клиента  е ясно - това е покупката на стоката. Smiley
Дори и да не купи, той може да върне жеста като съобщи на свой познат  ,който да купи..
Това са елементарни маркетингови аксиоми , които обаче кой знае защо се подценяват . Пак добре , че има кой да ги припомня ..Smiley
" Нищо не  ни струва така евтино и не се цени така скъпо както любезността. "

« Последна редакция: 15-07-2011, 11:36:10 от бате Бино » Активен

Болницата беше прочута със своите готвачи.
einkorn
New
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 6


« Отговор #3 -: 15-07-2011, 15:07:06 »


   Здравейте!
 
За лимеца вече е писано и тук и на много други места в нета,но щом е необходимо и аз ще публикувам вече известна информация.И така:
„Еднозърнестият лимец (Triticum monococcum L.) е най-древният вид от групата на покритите или несъщински пшеници, произлизащ от дивото растение (Тriticum baeoticum Boiss.), и не е променил своята генетична структура спрямо  своя  див предшественик. Има данни за произхода му от преди 17000 години..
Защо се смята, че еднозърнестият лимец превъзхожда по качества и генетична стабилност останалите видове? Смята се, че той е дошъл от там, откъдето са дошли първите хора и е останал непроменим и неизличим диплоид с първичен хромозомен набор от седем хромозомни двойки (2n=14)!Каквото е в овъглените земни пластове от Неолита, в египетските пирамиди и край стените на древната Троя, същото е в тракийските могили и в нивите днес. Богат на въглехидрати, белтъчини, мазнини, той е с висока хранителна стойност зърнена култура, 100гр. лимец осигуряват достатъчно протеини за един ден. Той съдържа два пъти повече ненаситени мазнини от пшеницата и благодарение на влакната си е много смилаем. Той съдържа много малко глутен. Съществуват сведения, че при поне 70% от хората с глутенова непоносимост не предизвиква алергични реакции, поради това има едно неправилно схващане , че лимеца не притежава никакъв глутен. Той е много богат на минерали – 4 пъти повече магнезий в сравнение с кафявия ориз, 5 пъти повече фосфор отколкото соята. Неговите протеини съдържат 8 вида амино-киселини включително и лизин, което рядко се среща в зърнени култури. Лизина е есенциална аминокиселина, забавя стареенето на костите / остеопороза/, спомага за добрата концентрация, оказва профилактично и задържащо действие срещу вируси. Според последни проучвания лимеца е добра храна при диабет. Съдържащите се в него разтворими въглехидрати-полизахариди притежават способността да укрепват имунната система.
За 100 гр.  Енергийна стойност 1580 KJ.
За 1кг.: Калий 3960 мг., Натрий 110 мг., Мазнини 2,88%, Магнезий 1320мг., Протеини 11,80%, Калций 220 мг., Въглехидрати 74,94%, Фосфор 4200 мг., Фибри 7,65%, Желязо 26 мг., Витамин В1 0,37 мг., Цинк 0,34 мг., Витамин В5 0,80 мг. Витамин PP 5,20 мг.
Има объркване между Лимец ( Triticum monococcum ) и Лимец ( Triticum spelta ). В действителност те са много различни. Спелтата както ще посоча по-долу се състои от няколко подбрани сортове. С "лимец", вие със сигурност, ще ядете автентична зърнена храна, идваща директно от Твореца без никаква генетична намеса през вековете.
    На пазара в магазините за здравословни храни се продават много от сортовете древни пшеници някои от които са наречени и лимец, затова е наложително да внесем яснота, като изясним разликите между стабилния Еднозърнест лимец (Triticum monococcum)    и останалите видове спелта (Triticum spelta L.)  двузърнестия лимец (Triticum dicoccum.)  камут (Triticum polonicum) ,динкел и др. Еднозърнестия лимец (Triticum monococcum L.) е най-древния вид от групата на покритите или несъщински пшеници.произлизащ от дивито растение (Тriticum baeoticum Boiss.),и не е променил своята генетична структора спрямо своя див предшественик.Има данни за произхода му от преди 17000 години…
   Защо се смята, че Еднозърнестия лимец превъзхожда по качества и генетична стабилност останалите видове.Той е дошъл от там, откъдето са дошли първите хора и е останал непроменим и неизличим диплоид с първичен хромозомен набор от седем хромозомни двойки (2n=14)! И толкова. Нищо друго, нищо по-различно! Каквото е в овъглените земни пластове от Неолита, в египетските пирамиди и край стените на древната Троя, същото е в тракийските могили и в нивите днес Спелтата обаче е хибрид произлизъл от фермерските ниви. Култивирана след хибридизацията на emmer или durum пшеница с див вид диплоидно житно растение (Aegilops cylindrica).Няма де се спирам на и без това добрите и качества, но не мога да не изтъкна, че Еднозърнестия лимец (Triticum monococcum L.) я превъзхожда.
    Той е жилав диплоид, расте върху бедни почви, в груб климат и не изисква торове, малко вода и никакви пестициди. Той заема 11 месеца, за да расте, засят през септември се събира през август. Производителността е ниска, тъй като не е имало изкуствена селекция (100 до 150 кг. на дектар). Зърното е с трудно отделяща се покривна люспа, отделянето и представлява сериозно предизивикателство за обикновенния фермер.Теглото на люспата е съизмеримо с теглото на самото зърно.От 100кг се получявят 45 кг. изчистен Лимец. „

А сега конкретно за моя лимец- не е олющен,жънат е с комбайн.През 2007г.мои приятели,които живеят в чужбина ме запознаха с идеята за лимеца.Преди това не бях чувал за това растение.През 2008г.чрез техни познати закупих първите семена (няколко килограма) от човек от търновския край.Той казал,че го отглеждал от много време и го ползвал за храна на козичките си .Не е знаел с какво съкровище разполага!По-късно през 2010г.разбрах,че е починал.
Нивите на които аз отглеждам моя лимец не са обработвани от 20г.,което аз считам за предимство,защото за „отпочинали” и са се изчистили от торовете и другите химически препарати, с които по  времето на ТКЗС обилно поливаха нивите.Нивата ми е на 400м.надморска височина.Първо ора нивата на дълбочина 25-30см.Втората обработка е с дискова брана с цел раздробяването на буците и насичане на повторно поникналите треви.Третата предсеитбена обработка е с култиватор за слята обработка с цел разтрошаването на останалите буци,разрохкването й и изкореняването на отново поникналите плевели и треви.Сея на ръка при норма 25кг./дка.Защото използвам семето такова,каквото излиза от комбайна,а в него неминуемо има примеси от семена на треви и плевели т.е. то не е 100% чисто.Не използвам торове и препарати за растителна защита.Нали трябва да произвеждаме еко… .При сеенето използвам влек (примитивно устройство,което засипва семената с почва) теглен от кон (не ми се плаща и за сеялка,защото и без това трите предварителни почвообработки погълнаха доста пари).Миналогодишната топла и дъждовна есен и дъждовете през тази пролет спомогнаха класовете да се „налеят”.Получих добри добиви около 110кг.дка.Имайте в предвид,че предварителната подготовка на нивата и жъненето са механизирани.
Сега нека малко да си поговорим за маркетинг 
Поради търговска тайна не мога да кажа в кой регион отглеждам лимеца,защото от кореспонденцията с хора,който искат да закупят става ясно,че много от тях искат да дойдат на място да видят как и къде стават нещата,но съгласете се,че тук става въпрос за ноу-хау,а аз не мога току-така да седна да обяснявам на всеки,защото има хора които само питат от любопитство.А на всичко отгоре си имам и други занимания.По същата логика не мога да дам скайп и телефон,това би ме ангажирало страшно много и задължило да стоя пред скайпа и да давам безплатни консултации .Тук искам дебело да отбележа,че в никакъв случай аз не съм „експерт” по отглеждането на лимец.Много по-полезен би бил добър агроном.Нещо интересно,което ми направи впечатление от кореспонденцията с други хора е,че  техните семена почти не покълвали.Според мен това се дължи на факта,че техните семена са вносни и пристигат в нашите биомагазини  олющени и съответно наранени.Друго,което би било интересно е,че не всичко,което се продава в същите магазини е лимец,но това е обяснено по-горе.
Занесох семе на Петко Ангелов и той ме увери,че е лимец.Заради това пиша,че продавам еднозърнеста пшеница (Triticum monococcum L.) или просто казано лимец,а не спелта , динкел или нещо друго.
Всеки който иска може да разбере цената,като ми пише на имейла.Отговарям на всеки интересуващ се.При евентуална поръчка използвам някоя от куриерските компании.

Дано съм бил полезен и изчерпателен!
Поздрави!!!
Активен
бате Бино
Заместник админ
Hero Member
****
Неактивен Неактивен

Пол: Мъж
Публикации: 3972


дипломиран рекреативен специалист


« Отговор #4 -: 17-07-2011, 12:03:30 »

Ее, това е вече друго. Образец!

Колега einkorn , аз лично имам следните въпроси, които може да са интересни и за други. Продуктът е специфичен и надявам се няма да решиш, че става дума за "безплатна консултация" Smiley Потребителят има право да знае всичко за продукта.

- нелющен лимец (като твоя) дали може да се насади в саксийки и да покара? Ти си г о намекнал, но все пак да питам. ( после самото растение  се прави на сок,  чудно полезен е ! )
- какъв е всъщност живота на един  стрък , колко време ще може да си хапваш от него, преди да си отиде и на негово място да насадиш друго. И вероятно целогодишно няма как да го използваш.
- за директна консумация под форма на  кълнове чух, че  не е подходящ заради дебелата люспа. Ти лично пробвал ли си ? Не е въпроса на инат да се предъвче за да се докаже , че става, а просто дали е "ядливо". (Обикновената пшеница , знаем, трудно се дъвче, особено ако стане на няколко месеца. Става едно кюспе в устата ти , трябва да го гълташ като голям хап Smiley то затова и лимецът е ценен, че когато е белен, е много по-приятен за ядене. )
Смятам редовно да консумирам .Това е от т.нар. супер-храни.
Активен

Болницата беше прочута със своите готвачи.
einkorn
New
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 6


« Отговор #5 -: 17-07-2011, 12:32:54 »

 Колега "бате Бино" отговорил съм ти лично.Надявам се,отново да съм полезен  Smiley
Активен
Страници: [1]   Нагоре
Изпечатай
Отиди на: