Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Дюла  (Прочетена 9850 пъти)

Кате

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 247
Дюла
« -: 08-06-2009, 00:10:10 »

Дюлите лекуват настинка и депресия

Навярно всички обичат аромата на дюли и го свързват с любими неща-китен двор, стара къща, есенен натюрморт с плодове. Самите дюли са не само красиви наглед, но и с изключително богат състав. Съдържат значително количество въглехидрати - главно фруктоза, целулоза, пентозани, протопектин и пектин. Много пектинови вещества се намират в кората им и точно те изпълняват съществена роля в пречисването на организма от вредните вещества и профилактиката на атеросклерозата. Заради пектините, дюлите се причисляват към групата на плодовете, които по естествен път изчистват червата. При взеимодействие с тях лошият холестерол се отделя от организма и количеството му в кръвта се снижава.
Дюлята е богата още с витамини, особено с витамин С. Съдържа и желязо, калций, мед. В нея има етерични масла, дъбилни вещества (на които се дължи стипчивият й вкус), органични киселини. Плодът съдържа и съставки, които ускоряват процеса на кръвосъсирване.
Поради значителното съдържание на слизести вещества, полезни при възпаление на дихателните пътища, дюлата се препоръчва при заболявания като туберкулоза, бронхити и простуди. При простуда е полезно да се пие чай от плода и главно от семената и семенните кутийки. Същият чай може да се втрива в корените на косата и да го оставите така за няколко часа, след което да си измиете главата с приятно топла вода. При редовно прилагане на тази рецепта косата придобива блясък и корените й се заздравяват.
Дюлята се прилага широко и в диетичното хранене при лечение на чревни заболявания, съпроводени с растройство. Препоръчва се и при кръвоизливи - особено при язвен колит. Употребява се като отвара, пе4ена или сурова във вид на пюре.
Извлек от дюлеви семки се приготвя по следния начин - една щипка дюлеви семки се поставят в една 4аша вряла/топла вода. Киснат няколко часа, след което получената слизеста течност е готова за употреба. Действа благоприятно на възпалителните процеси на белия дроб и чревната лигавица.
Сокът от дюли е средство за общо тонизиране; богат е на пектин; препоръчва се на хора, склонни към и страдащи от депресия.
Активен

Zi_pro

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 17
Re:Дюла
« Отговор #1 -: 26-02-2015, 13:08:27 »

Аз четох някъде че дюлята се храносмила и освоява адски трудно от организма и затруднява много храносмилането но ако е сварена всичко е наред но пък аз съм 100 % суровоядец и не консумирам дюли  :whistling2 - emotloader:
Активен

Div_na

  • New
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 9
Re:Дюла
« Отговор #2 -: 20-01-2018, 17:16:13 »

Когато съм настинала , или кашляща, задължително пия чай от дюли и лук. Прекрасен помощник в борбата с вируси! :Content_22:
Активен
Ти си там , където трябва да бъдеш...Просто дишай.
 

Страницата е създадена за 0.099 секунди с 23 запитвания.