Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Сусамов тахан  (Прочетена 138444 пъти)

shofilev

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 376
Re:Сусамов тахан
« Отговор #120 -: 25-10-2013, 12:52:16 »

Звучи логично.
Активен

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4053
  • дипломиран рекреативен специалист
Re:Сусамов тахан
« Отговор #121 -: 25-10-2013, 14:57:47 »

И тримата сте точно в десятката  :Content_14: 
Същото забелязах и аз - при смилане на суров тахан в домашни условия мазнината изобщо не е в такова съотношение , както в купешкия!
Предполагам, че я добавят за да може таханът изобщо да може да се яде в готов вид! Без да се разтваря в някаква течност, защото иначе е сух и не се яде лесно.

Една моя близка, собственик на магазин за здравословни храни, беше много възмутена, когато разбрала, че в "Балчо" добавят мазнина към тахана..(Запознала се с човек, който е работел в "Балчо") Каква точно мазнина добавят - не е трудно да се досетим, след като всеки производител гони ниска цена..
Явно това е технологично нужно  за тахана, въпросът е кой какво точно добавя ..  tooth 


Спомням си, че навремето на кутиите с халва съдържанието беше: тахан,слънчогледово масло, захар.. ;)
Защо ще добавят и олио ,след като  тахана уж го съдържа в изобилие  tooth   
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

iskrena

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1122
Re:Сусамов тахан
« Отговор #122 -: 25-10-2013, 19:29:59 »

е, сега даже и "слънчогледово олио" не пише!
направо си слагат маргаринец   :)
Активен

titan

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2318
Re:Сусамов тахан
« Отговор #123 -: 26-10-2013, 12:06:29 »

Един път бях в Ямбол и си купих сусамов тахан и питах жената как се правии тя ми каза ,че за да си пусне мазнината се загрява в някакъв съд   tooth
Активен

zemen

  • New
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 5
Re:Сусамов тахан
« Отговор #124 -: 27-10-2013, 21:20:10 »

Виждал ли си кюспе? Прилича на чакъл - сухи и много твърди буци пресован слънчоглед, същото е със сусама (няма как да не е, технологията е една и съща).
Един от известните бг производители твърди:
Пълнозърнестия тахан се получава от смилането на небелен суров сусам...
Да бе да  tooth всеки който е млял сусам с кафемелачка например, може да каже че няма нищо общо по консистенция с купешкия, от кафемелачката излизат леко влажни "трици", нищо общо с купешката каша с един пръст мазнина (или вода? и аз не знам какво е)! Няма как да смелиш семена (каквито и да са) и да получиш каша. 100% добавят нещо.
Приятелю, не знам коя кауза защитаваш, но със сигурност не е производител с качествена, здравословна продукция. Наистина съм изненадан, че знаеш за тахан, в който добавят мазнина или вода (последното, разбира се, няма как да се случи, заради смесването на двете фази, което може да се получи чрез допълнителен агент, но това вече минава в друга категория храни, които смятам са извън фокуса на този дебат). Ако е така - назови производителя и някакви доказателства, все пак! Нали целта на този форум е да бъде в помощ на потребителите, да споделяме знание, за да правим по-добър избор.

Таханът, за който аз знам - този на Тръндеви - със сигурност съдържа единствено и само сусам. При това млян на каменна мелница, ако това въобще има значение за някого. Казвам го, защото съм проучвал технологията и тя наистина включва сушене до 45 градуса (съпругата ми по случайност е инженер биотехнолог и магистър по етеричните масла). Впрочем, това е най-добрият начин за извличане на мазнината, защото ако бяха сурово (без термична обработна) пресовани, тогава щеше да се получи това, за което говориш - кюспе, в най-добрият случай лепкаво.

Та, без да искам да налагам мнението си бих желал да внеса поне малко яснота в процеса на получаване на този тахан. И да, има други производители, които използват избелители, че и други, за които по-добре да не мислим, за да подобрят качествата и външния вид на кашите си. Но когато олиото вече е било продадено, като първи краен продукт, а "кюспето" се опитват да ни го пробутат за втори, се започва с химическата надпревара и иновации в областта. За щастие, семейство Тръндеви (имах възможност да ги видя лично) все още смятат за човешко да не спестяват нищо - слагат цялата получена каша в буркана, без да отнемат естествената мазнина от сусама. Това е причината и за така изглеждащия тахан - течлива, кремообразна каша с характерен сусамов вкус и аромат.

Ако все пак имаш информация за друг производител, когото харесваш и знаеш нещо от кухнята му - сподели! Вероятно ще бъде полезно не само за мен!
Активен

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4053
  • дипломиран рекреативен специалист
Re:Сусамов тахан
« Отговор #125 -: 28-10-2013, 10:24:49 »

zemen, полезни разяснения и то тъкмо навреме! :)  
Значи, аплодисменти и за нас-участниците в дискусията, които сме били прави в предположенията си - добавят масло само тези производители, които предлагат "суров тахан"! И то защото са принудени да го правят  заради самата специфика на процеса по "таханизиране" на суровия сусам.

Имам въпрос към съпругата ти, ако е удобно: При тази температура (45 градуса) , но и заради продължителността на нагряването!,  може ли да става въпрос за някакво ощетяване откъм хранителна и биологична стойност? И ако да, в каква степен?

За мен лично е супер странно обаче, защо Тръндеви работят срещу себе си..  :surpris_23: Това, което би могло да е тяхно основно предимство, всъщност в момента работи за тях като недостатък  :)  Понеже информацията на етикета на тахана им е твърде оскъдна и НЕЯСНА  ( "изсушен" !? тахан  tooth) явно никой не знае за какво става въпрос! :surpris_23: НА мен досега в здравословните магазини  "Тръндевския" тахан винаги са ми го предлагали като ПЕЧЕН ! (Интересно дали Тръндеви са запознати с това)  И аз по тази причина съм го отбягвал.. А от незнание, като мен по същия начин са процедирали още дузина потребители..А това е куриозно - даже самите собственици на тези магазини не са запознати!
Щом сте близки , можеш да им го намекнеш - да си го опишат всичко това на етикета ( че се суши на 45градуса, че това запазва хранителната ст-т ..ит.н. и че всяка различна от тази технология означава: "сусам+добавки"...  /:) )
А като им се вдигнат продажбите по този начин, да черпят бате Бино половин буркан таханец  :Appetit_17:  
« Последна редакция: 28-10-2013, 10:26:45 от бате Бино »
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

Diego de la Vege

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 348
Re:Сусамов тахан
« Отговор #126 -: 28-10-2013, 15:33:44 »

Офф, ква кауза, кви 5 лв? Просто разсъждаваме, добавя ли се нещо друго освен млени (мачкани, пресовани, друсани и т.н.) сусамови семена. Ако добавят масло, да го напишат, не да ни правят на балами, просто такава е рецептата и тва е, лошо нема! Да, ама ще звучи по-кофти, нали - "с добавено едикакво си масло (на 100 гр. - 15 мл. (например)), някак си не звучи био-мио-здравословно! Еми тва е, кофти некофти, задължително е според българското законодателство:

НАРЕДБА за изискванията за етикетирането и представянето на храните

Чл. 4. Етикетирането на храните се извършва по начин, който:
1. не заблуждава потребителя по отношение на:
а) (изм. - ДВ, бр. 100 от 2003 г.) характеристики на храната, определени от нейното естество, произход, идентичност, свойства, състав, количество, трайност, начин на производство, преработка и употреба;
б) въздействия и свойства на храната, които тя не притежава;
в) свойства на храната да предпазва, лекува или да излекува от заболявания;
2. не внушава на потребителя, че храната притежава специална характеристика, когато всички други подобни храни притежават същата характеристика.
...Чл. 6. (1) (Предишен текст на чл. 6 - ДВ, бр. 100 от 2003 г.) При етикетирането на храните се обявяват следните данни, написани на български език:
...3. количеството на определени съставки или категории съставки в случаите по чл. 23 ;

(ето го и чл. 23)

Чл. 23. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 2003 г.) (1) Количеството на съставките или категориите на съставките на храната се обявяват задължително върху етикета, когато:
1. наименованието на определена съставка или категория съставки се съдържа в наименованието на храната;
2. се подчертава наличието на дадена съставка или категория съставки в храната чрез текст или чрез картинно или графично изображение върху етикета;
3. наличието на дадена съставка или категория съставки е съществено за характеризиране на храната и отличаването й от други подобни по наименование или по външен вид храни.
(2) Количеството на съставката или на категорията съставки се обявява в проценти непосредствено до наименованието им. Посочва се количеството им в момента на производството на храната...


и т.н. Интересно четиво, препоръчай го на семейство Тръндеви.

И още нещо всеки (включително жена ти или Тръндеви или Балчови), който ми покаже нагледно, как ще получи каша, без да добави течност, при смилане (па било то и на каменна мелница от 17 век) само на сусамови семена (сурови, печени, затоплени, сушени при 45 гр. или каквито и да са), ще му дам 10 кг. тахан!
« Последна редакция: 28-10-2013, 15:42:07 от Diego de la Vege »
Активен

Ros

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 614
Re:Сусамов тахан
« Отговор #127 -: 29-10-2013, 14:50:21 »

.........НА мен досега в здравословните магазини  "Тръндевския" тахан винаги са ми го предлагали като ПЕЧЕН !

Ами да, този тахан си е ПЕЧЕН.
За да се констатира това не е необходима никаква диплома, вкусовете на печен и суров сусам са доста различни.  tooth

А що се отнася до етикета, наистина е съвсем "постен" , навярно за да си го тълкува всеки както му харесва  ;) .
« Последна редакция: 29-10-2013, 15:37:37 от Ros »
Активен

zemen

  • New
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 5
Re:Сусамов тахан
« Отговор #128 -: 30-10-2013, 23:25:03 »

Имам въпрос към съпругата ти, ако е удобно: При тази температура (45 градуса) , но и заради продължителността на нагряването!,  може ли да става въпрос за някакво ощетяване откъм хранителна и биологична стойност? И ако да, в каква степен?
Привет, бате Бино,
Знаеш, че ние, българите, сме по-скептични и без да сме видели нещо с очите си трудно можем да повярваме. Това, което съпругата ми каза в отговор на твоето питане е, че температурата, на която знаем, че Тръндеви обработват семената (40-45 градуса) е близка до телесната ни температура. Очевидно, нали?  :) Оттук можем да предположим, че това не влошава в значителна степен качествата на сусама. Ако говорехме за 80-100 градуса, положението щеше да е коренно различно, но 45 градуса е температура, при която можеш с голи ръце да пипнеш нещото, без да ти се появят мехури. Толкова може да каже по темата. Дано съм бил полезен.
Активен

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4053
  • дипломиран рекреативен специалист
Re:Сусамов тахан
« Отговор #129 -: 31-10-2013, 08:04:04 »

Благодаря за обоснованото предположение  :) 
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

ТИНА

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 33
Re:Сусамов тахан
« Отговор #130 -: 31-10-2013, 09:08:25 »

Все се каня да попитам, тъй като сусама съдържа много калций, дали може да навреди ако се прекалява с него? От около осем години открих суровия небелен сусам и с малки прекъсвания го ям всеки ден. И си мисля,че май прекалявам. Гледам да се повъздържам по малко, но не и за дълго.
Активен

zemen

  • New
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 5
Re:Сусамов тахан
« Отговор #131 -: 31-10-2013, 10:21:04 »

Все се каня да попитам, тъй като сусама съдържа много калций, дали може да навреди ако се прекалява с него? От около осем години открих суровия небелен сусам и с малки прекъсвания го ям всеки ден. И си мисля,че май прекалявам. Гледам да се повъздържам по малко, но не и за дълго.
Здравей, Тина,
Аз, лично, до момента не съм чувал противопоказания на сусама. Ние също може би прекаляваме (ядем средно по 1 буркан тахан на 2 седмици) от около 2 години. Дори смятам, че сме пристрастени :) Чувстваме се отлично, честно казано, и като цяло дори намалихме течния шоколад! :)
Активен

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4053
  • дипломиран рекреативен специалист
Re:Сусамов тахан
« Отговор #132 -: 31-10-2013, 10:46:00 »

Сусама , Тина , освен калций, съдържа и много мазнини .. ;) Нищо , че са растителни, с тях пак не бива да се прекалява. (Даже са по-опасни от животинските, ако са в същото голямо количество.)

Натуралният калций дори в по-голямо количество не е проблем за здравия организъм.(Стига да не бъде поеман с млечни и месни, които подкиселяват здраво и водят до неговото изземване)  Но за болният и зашлакованият - дори и малкото калций е проблем! Заради нарушени обменни процеси, водно-солев обмен и т.н.
В едно от предаванията на Анатоли Алексеев ( натуропат от ранга на Малахов, води предаването вече 20г. по руската ТВ) ,  пациентка се оплаква едновременно  от остеопороза (  недостиг на калций) и от вкалцяване на стави
 ( излишък от калций, който се отлага) !  :surpris_22: :surpris_22: Да, интересен куриоз. И Алексеев й даде съответните препоръки, които не биха могли да бъдат други.. :) , освен цялостно детоксикиране и още това-онова ..докато всичко се върне в заводските настройки  :)  
« Последна редакция: 31-10-2013, 10:53:02 от бате Бино »
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

ТИНА

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 33
Re:Сусамов тахан
« Отговор #133 -: 31-10-2013, 12:03:47 »

Е за това вкалцяване на стави и кости се притеснявах и аз, макар и неосъзнато. Явно ще трябва да внимавам, и аз май съм пристрастена към него.
Активен

shofilev

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 376
Re:Сусамов тахан
« Отговор #134 -: 31-10-2013, 22:16:05 »

Вкалцяването е проблем, причинен от микропаразити - нанобактерии. С тях се обяснява и атеросклерозата. Те водят до отлагането на калций там, където не трябва. Логично, ако се прочисти организма с последваща цялостна промяна на храненето и начина на живот, тези бактерии няма да имат среда, в която да се развиват.
Организмът на тази жена очевидно е бил зашлакован, защото тя се е хранила по начин, които е предизвиквал повишена киселинност на организма - остеопорозата е явен индикатор в тази посока. Оттук и развитието на нанобактериите, които калцират кръвоносни съдове, стави, гръбначен стълб.
Активен

taurus

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 131
Re:Сусамов тахан
« Отговор #135 -: 01-11-2013, 12:54:24 »

Тръндеви имат вече и орехов и фъстъчен тахан.

Искам да попитам - ясно е че цялата ядка е по-полезна, но какви са недостатъците на  смлените - тахани? Питам, понеже мисля да си взема орехов, бадемов тахан, както и фъстъчен, като източник на протеини.

Какво ви е мнението за фъстъченото масло (тахан) без добавки?

Активен

shofilev

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 376
Re:Сусамов тахан
« Отговор #136 -: 01-11-2013, 14:11:14 »

Окислява се по-лесно и гранясва с времето.
Активен

feliks

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 121
Re:Сусамов тахан
« Отговор #137 -: 02-12-2013, 22:44:18 »

Вкалцяването е проблем, причинен от микропаразити - нанобактерии. С тях се обяснява и атеросклерозата. Те водят до отлагането на калций там, където не трябва. Логично, ако се прочисти организма с последваща цялостна промяна на храненето и начина на живот, тези бактерии няма да имат среда, в която да се развиват.
Организмът на тази жена очевидно е бил зашлакован, защото тя се е хранила по начин, които е предизвиквал повишена киселинност на организма - остеопорозата е явен индикатор в тази посока. Оттук и развитието на нанобактериите, които калцират кръвоносни съдове, стави, гръбначен стълб.

Когато няма достатъчно магнезий и витамин Д също е възможно калциране на съдове.
Активен

feliks

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 121
Re:Сусамов тахан
« Отговор #138 -: 02-12-2013, 22:49:52 »

Окислява се по-лесно и гранясва с времето.

Това е вярно донякъде.
Активен

feliks

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 121
Re:Сусамов тахан
« Отговор #139 -: 07-12-2013, 00:35:12 »

бате Бино, защо според теб растителните мазнини в по-голямо количество са по-вредни от животинските ? Дисбалансът на Омега 3 : Омега 6  в растителните?
Активен
 

Страницата е създадена за 0.091 секунди с 23 запитвания.