Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Сусамов тахан  (Прочетена 132383 пъти)

zemen

  • New
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 5
Re:Сусамов тахан
« Отговор #100 -: 28-08-2013, 20:28:25 »

Цената на един буркан сусамов тахан е 6.00 лв./бр., 12 бр. в кашон, т.е. за тахан дължите 72.00 лв.
Таксата за изпращане на един кашон по пощата е 5.50 лв.
Ако върху кашона се запише “ЧУПЛИВО”, цената се завишава с 2.50 лв. т.е. транспортните разходи ще бъдат 8.00 лв.
По бан. сметка трябва да преведете 80.00 лв. или 77.50 лв. (както Вие решите).


Здравейте,
По темата - след доста ровене в нета открих, че наистина Тръндеви са по-харесвани на вкус и качество, но тахана на Балчо е по-лесен за намиране. Цената от 77.50 лв. за 12 буркана наистина е добра (или по 6.00 лв. за брой). И все пак в този магазин (лайка.бг) цената е 6.90 лв. за буркан 700 гр. - натурален или бял (белен), коeто също ми се вижда доста приемливо: http://laika.bg/index.php?route=product/product&product_id=160
Активен

taurus

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 121
Re:Сусамов тахан
« Отговор #101 -: 28-08-2013, 22:15:38 »

Докато търсех протеин от грах, коноп, в Bulk powders ме блазни сега бадемов тахан, 10паунда (1кг), органик.
По-натам мога да поръчам, като паднат жегите, към26лв ще дойде, тук гледах в малки разфасовки обаче - двойно-тройно  :Content_14:
Активен

AdiSmile

  • Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 90
Re:Сусамов тахан
« Отговор #102 -: 29-08-2013, 11:09:38 »

Здравейте,
По темата - след доста ровене в нета открих, че наистина Тръндеви са по-харесвани на вкус и качество, но тахана на Балчо е по-лесен за намиране. Цената от 77.50 лв. за 12 буркана наистина е добра (или по 6.00 лв. за брой). И все пак в този магазин (лайка.бг) цената е 6.90 лв. за буркан 700 гр. - натурален или бял (белен), коeто също ми се вижда доста приемливо: http://laika.bg/index.php?route=product/product&product_id=160
Тахана на Тръндеви също е лесен за намиране:
ФИРМА: Тръндеви ЕООД
Адрес: гр. Харманли 6450, ул. ”Ал. Стамболийски” 27
Телефон: 0373-3770, 0897-813-172, 0899-195-863
E-mail: trandev@abv.bg   

Например обаждаш се на един от горните телефони и поръчваш. Според мен той е много по-качествен от Балчовия, да не говорим и че е по-евтин :whistling2 - emotloader:
Активен

zhivko

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 197
  • Намасте
Re:Сусамов тахан
« Отговор #103 -: 16-10-2013, 19:05:54 »

Приятели,чудя се защо просто не консумирате семената и др. благини,които Бог ни е дарил в суров,натурален вид,вместо преработени?
Активен
"Нещата, които никога няма да научим, са тези, които сме убедени, че знаем"  Джузепе Донадеи

shofilev

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 376
Re:Сусамов тахан
« Отговор #104 -: 16-10-2013, 21:48:09 »

Всеки изхожда от свои съображения, които понякога могат да изглеждат несериозни отстрани, но човекът в ситуацията да има основание за тях. Давам пример със себе си: аз мога да изям няколко лъжици сусамов тахан с мед, но не бих могъл да го направя с еквивалента на смлян сусам - ще ми дойде в повече.

Относно тахана на Тръндеви - няколко пъти съм поръчвал по един кашон (12 буркана) и всичко е било наред. Хората са много коректни, говорил съм лично с г-жа Тръндева. При това аз поръчвах от София, но с искане да го изпратят на адрес в друго населено място. Плащах по банков път по мое желание, не с наложен платеж (така ми беше по-удобно). На единия ден поръчвам, на другия ден е доставен и тъстът ми потвърждава. Така излиза много по-евтино като цена на един буркан.
Активен

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 3975
  • дипломиран рекреативен специалист
Re:Сусамов тахан
« Отговор #105 -: 20-10-2013, 10:46:07 »

Предполагам сте наясно , че таханът на "Тръндеви" не е суров продукт  ;)
« Последна редакция: 20-10-2013, 11:02:15 от бате Бино »
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.

Ros

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 615
Re:Сусамов тахан
« Отговор #106 -: 20-10-2013, 18:00:42 »

Предполагам сте наясно , че таханът на "Тръндеви" не е суров продукт  ;)


Да така е, сусамът е печен, макар , че пише на съдържанието - сушен сусам  :)

Роми

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 155
Re:Сусамов тахан
« Отговор #107 -: 20-10-2013, 18:54:12 »

Цитат
Предполагам сте наясно , че таханът на "Тръндеви" не е суров продукт ;)

А чий тахан е суров?

Питам, понеже доколкото знам, изпичането на семената си е част от технологията за производство на тахан. Дори (ако не ме лъже паметта), някъде бях чел, че и при производството на т. нар. био тахан семената също се пекат, но на по-ниска температура.
« Последна редакция: 20-10-2013, 18:55:57 от Роми »
Активен

Nelli

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 139
Re:Сусамов тахан
« Отговор #108 -: 20-10-2013, 19:03:36 »

От сирийския, поне, има 2 вида - от печен сусам и непечен такъв, аз ползвах втория, но нямам база за сравнение
Активен

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 3975
  • дипломиран рекреативен специалист
Re:Сусамов тахан
« Отговор #109 -: 20-10-2013, 22:26:41 »

Е не е точно "печен" тоя на Тръндеви, нагрявали го до 45-50 градуса. Така каза Тръндева, но дали е точно до 50 няма как да разберем лесно :) 
Суров се води на "Балчо".
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.

Ros

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 615
Re:Сусамов тахан
« Отговор #110 -: 21-10-2013, 08:38:45 »

................ нагрявали го до 45-50 градуса
 

Ами и аз да съм на нейното място, така ще казвам. ;)

Има две положения за сусама - сушен/суров и печен/НЕсуров, средно положение няма.
Някой ще каже, ами полусуров - да, но  това ми звучи, като полужив.

А иначе и аз консумирам на Тръндеви, но не е добре да ни заблуждават, това определено не ми харесва.

Вариант да сме сигурни, че е суров тахана е като си го направим сами, лесно е .


« Последна редакция: 21-10-2013, 09:14:01 от Ros »
Активен

veronika

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 129
Re:Сусамов тахан
« Отговор #111 -: 21-10-2013, 12:38:12 »

Аз напоследък си купувам от Ивайловградския тахан.
Харесва ми, но също е сушен на 40 градуса.
Стои по тъмен от този на Тръндеви.
Активен

shofilev

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 376
Re:Сусамов тахан
« Отговор #112 -: 21-10-2013, 12:43:40 »

Суров тахан в София има в арабските магазини на ул. "Цар Симеон" до Женския пазар. Не е лош, струва ми се, че е от белен сусам. И сега имам един буркан неотворен вкъщи (от евтина пластмаса).
На Тръндеви наистина не е суров, защото няма как да нагряваш няколко часа до 45-50 градуса и после да кажеш, че е студено пресован. Все пак сушенето изисква температура. Лично аз не мисля, че това е голям проблем, но зависи какво искаме да получим, като консумираме тахана - едно е да го ям за удоволствие, съвсем друго, ако целя да си набавя определни съставки, които биха се разрушили, подложени за няколко часа на такава температура.
Мислил съм си, обаче, относно рисковете при суровия тахан от арабите - като знаем каква им е хигиената, мен лично това ме притеснява (риск от паразити). Не знам дали при "Балчо" нещата са по-добре. Арабският тахан е в буркани от подозрителна пластмаса (дори доста подозрителна), а нали мазнините имат свойството да разтварят някои пластмаси - ето така става съвсем объркващо кое и доколко е полезно.
Има един био тахан на фирма "Терасана" (май холандска беше). На него си му личи, че сусамът е печен преди да е станал на тахан, но пък за сметка на това е доста по-скусен от всички други, които съм ял.

Е, всеки да избира според нуждите и нагласите си. :)
Активен

zemen

  • New
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 5
Re:Сусамов тахан
« Отговор #113 -: 21-10-2013, 15:13:24 »

На Тръндеви наистина не е суров, защото няма как да нагряваш няколко часа до 45-50 градуса и после да кажеш, че е студено пресован.

Това е много полезна информация, стига да знаем същото и за Балчо. Кое доказва техния 'суров' характер? А всъщност кой казва, че на Тръндеви е студено пресован?
Активен

titan

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2318
Re:Сусамов тахан
« Отговор #114 -: 21-10-2013, 17:11:15 »

Според мен суров тахан няма  tooth
Активен

Тихия

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 741
  • Болката е неизбежна. Страданието - по желание.
Re:Сусамов тахан
« Отговор #115 -: 21-10-2013, 17:31:02 »

Титане, ще бъдеш безмилостно съден за разбиване на илюзии. Или замени илюзията с подходяща такава, или понеси справедливото наказание...
Активен
Да виждаш е събитие на съзнанието, а не зрителна реакция.

shofilev

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 376
Re:Сусамов тахан
« Отговор #116 -: 21-10-2013, 21:58:33 »

Според мен суров тахан няма  tooth
Може и така да е, не знам. Арабите го дават за суров, но дали е така ???? Дали изобщо е възможно да се получи такъв, също не знам. Вероятно сусамът, за да стане на каша, трябва да се изсуши, или не е така?
Тръндеви не го определят като суров или несуров - тяхната технология е такава, че всеки може да го определи за себе си както му харесва. Аз пак ще се повторя, че за мен това не е от голямо значение. През годините различни хора са ми казвали, че с редовна консумация на такъв тахан са си подобрили здравето (най-вече проблеми с храносмилателната система) - явно им е свършил работа.
« Последна редакция: 21-10-2013, 22:03:41 от shofilev »
Активен

Diego de la Vege

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 348
Re:Сусамов тахан
« Отговор #117 -: 22-10-2013, 08:26:01 »

Вероятно сусамът, за да стане на каша, трябва да се изсуши, или не е така?

Тахана е "отпаден" продукт от производството на сусамено масло, семето се пресова, излиза маслото а това което остане е сухо като трици. Самото пресоване повишава температурата, не вярвам да го нагряват допълнително.
Активен

Роми

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 155
Re:Сусамов тахан
« Отговор #118 -: 22-10-2013, 11:26:59 »

Взимал съм тахан от поне пет-шест различни производители, но винаги тахановата паста е била мазна. Дори се е случвало понякога на повърхността да се отделя един пръст мазнина.

Дали след извличането на сусамовото масло, суровината наистина е суха като трици или се оставя някакъв процент масленост? От напълно сух материал тахан няма как да стане, затова ако е вярно, че сусамовото масло се извлича изцяло, то тогава остава вариантът да му добавят някаква друга мазнина - по-евтина вероятно.
Активен

Diego de la Vege

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 348
Re:Сусамов тахан
« Отговор #119 -: 25-10-2013, 12:15:40 »

Виждал ли си кюспе? Прилича на чакъл - сухи и много твърди буци пресован слънчоглед, същото е със сусама (няма как да не е, технологията е една и съща).
Един от известните бг производители твърди:
Пълнозърнестия тахан се получава от смилането на небелен суров сусам...
Да бе да  tooth всеки който е млял сусам с кафемелачка например, може да каже че няма нищо общо по консистенция с купешкия, от кафемелачката излизат леко влажни "трици", нищо общо с купешката каша с един пръст мазнина (или вода? и аз не знам какво е)! Няма как да смелиш семена (каквито и да са) и да получиш каша. 100% добавят нещо.
Активен
 

Страницата е създадена за 0.143 секунди с 24 запитвания.