Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Съществуват ли акупунктурните меридиани  (Прочетена 1822 пъти)

protek

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 44



Този въпрос отдавна се дискутира от учените, изследващи механизмите на действие на иглотерапията. Според древната теория особена жизнена енергия обхожда в определена последователност по т.н. меридиани целия организъм. Първото по-убедително доказателство на тази оспорвана теория беше успешния експеримент, направен през 1983 г от румънски специалисти. С помощта на специална апаратура те заснеха движението на радиоактивни частици, излъчени след инжектиране на разтвор на технециев изотоп в крайната част на меридиана на пикочния мехур на един пациент. На снимката ясно се виждаше траекторията на радиоактивната субстанция, съвпадаща напълно с хода на меридиана. Интересното в този случай е, че това движение е независимо от характерните за съответната анатомична област кръвен и лимфен ток. Нещо повече, вижда се и хода на енергията с прехода към меридиана на бъбреците, точно както е описан в класическите древни източници. В тези опити пространствената ориентация е била улеснена с помощта на белези, нанесени по кожата с радиоактивен молив.
Съмненията около старата теория започнаха да намаляват и след интересните фотографии на части от тялото на пациенти, направени по метода на Кирлиан. При тази техника се използва високочестотно електрическо поле вместо светлина и на проявената фотохартия извън контурите на обекта се вижда характерен ореол от искрящо излъчване. Яркостта и размера на това „сияние” в някои акупунктурни точки се променя в зависимост от състоянието на съответния меридиан /енергиен канал/ и при недостиг на енергия /при заболяване/ е видимо по-слабо.
За същността на тази енергия има разни теории, например тази за т.н. биоплазма. Интересен е факта, че някои хора с изострена сетивност виждат това загадъчно излъчване, като вероятно използват биологичния сензор на пинеалната жлеза /третото око/. Познавах д-р Мария Цекова, пионер на българската иглотерапия и тя е споделяла с мен, че понякога вижда над известната акупунктурна точка „ХЕ-ГУ” малко белезникаво облаче. Тази уважавана от всички жена беше далече от парапсихологията и аз не се съмнявах в думите й.
В наличието на енергийните меридиани и точки са се убедили вече и ползващите различни диагностични и лечебни средства, в основата на които са измерване на биофизични свойства на точките и въздействие с игли, ел. ток, лазер, масаж, топлина и др.

Активен
 

Страницата е създадена за 0.075 секунди с 22 запитвания.