Пречистване на духа и тялото > Гладолечение и режими

Сухо гладуване

(1/102) > >>

Volna:
Иска ми се да споделя своя първи опит в сухото гладуване. За първи път тук, във форума чух за т.н. фракционно сухо гладуване, благодаря на бате Бино за информацията! Поразрових в интернет, попаднах на http://filonov.net/  Харесах си схемата 5 дни сухо гладуване : 5 дни захранване, общо два цикъла, и започнах! Днес ми е втори ден от второто сухо гладуване.
Веднага ще споделя, че сухото гладуване няма нищо общо с водното или с плодовото гладуване  :)
Жаждата при мен беше само в първия ден и то когато видя вода. Мислех, че липсата на вода ще ми е най-трудна, защото обичайно изпивам над 2 литра вода. Почти нямаше спад на килограмите, а имам много излишни поради неправилно вегитарианство повече от 1 година. Килограмите започнаха да намаляват по време на захранването! За 5 дни - минус 7 кг.
Не изпитвах глад или жажда, само петия ден ми беше малко дискомфортно, но това е заради нетърпението да започна отново да пия водичка :) Като изключим това нетърпение, нямаше никакъв дискомфорт, за разлика от водното гладуване - не ми е прилошавало, нямало е спад в енергията, ходих си нормално на работа.
След първия ден изпитах вътрешния огън, за който прочетах в русския сайт, а това не ми се вярваше, от опит знаех, че по време на глад ми е студено, а не топло :) Истинска жарава имаше в мен, до деня в който започнах да пия вода!
Имам здравословни проблеми само с очите, които не се повлияха от първия цикъл, с нетърпение очаквам да видя какво ще се случи сега.
Захранването в сайта е с животински продукти, така че го видоизмених, не съм усетила тежест или болка в стомаха от плодовете, както е споделил един човек в сайта. Не се появи обичайния след гладуване "вълчи апетит". Влечаха ме зелените храни, слушах си тялото и така успешно и с радост вчера започнах втория цикъл на сухото гладуване.  :)

Buku:
Браво! :Content_14: Поздравления! Пет дена на сухо са си наистина сериозна работа... Особено в нормалните, стресови условия...
И аз съм правила сухо гладуване - тази година две от по 5 дни и едно от 2. Засега 5 дни ми е пределът - повече вече ми става твърде дискомфортно (въпреки че с практиката се стига и до рекорди от по 18 дни, както четох  ;D). В общи линии споделям впечатленията ти  :). С тази разлика, че при мен първите 2 дни практически не се усещат, въпреки че и аз пия много вода принципно... Почва да ми се пие много чак на 3-тия-4тия ден, и то главно заради отвратителния вкус в устата  tooth. И съм абсолютно съгласна, че след сухото "вълчия глад" липсва. При мен желанието за ядене практически се изпарява, появява се дни след завършването на гладуването, и то ми се ядат само пресни, растителни храни - плодове, зеленчуци :).
Още веднъж поздравления, много успехи и keep the good work going  :flowers2:.

Antares:
Наистина браво! Напоследък и аз се замислям за сухо гладуване поне за един-два дена, защото в дните, когато съм опитвала водно, следобеда почва да ме гони почти постоянен глад и ми е много дразнещо. Само че из разни сайтове съм чела, че сухото гладуване не бива да е повече от 3 дена, а тук виждам 5? Някакви пречистващи процедури правите ли по време на гладуването, примерно клизми или нещо друго? Ще бъда благодарна, ако споделите опит и в тази насока.

Buku:
Сайтовете на български не са надеждни - информацията е оскъдна и често прочиворечива. На английски има горе-долу точна информация, но и тя трябва да се отсява... Изобщо, най-достоверна е тази на руски - както знаем, най-много от майсторите-корифеи по гладуването са руснаците (Юрий Николаев, Олга Елисеевна, Семенова, Ю. Андеев и, разбира се, неизменния Малахов). Това е плюс за тези от хората тук, които са учили руски - моето поколение определено е в по-неизгодна позиция  :whistling2 - emotloader:. Ако сте на "ти" с руския - питате Чичо Гугъл или Леля Уикипедия за "сухое голодание" и веднага ще ви изплюе изобилие от инфо. Но и на български се намира - Малахов в "Лечебното гладуване" е изписал цяла секция за сухото и каскадно гладуване и доста изчепателно е описал нещата.
Каскадното е малко по-различно. То е на етапи - първият е хранене през ден (1 ден сухо, 1 ден се храните, като стриктно спазвате указанията); вторият - през два дена; третият през три, и т.н. НЕ почвайте направо с 5 дни - това е последният етап, важно е първо да сте усвоили добре останалите 4, като препоръката е поне 1 месец да посветите на всеки. Доста време отнема и е нужно колосално търпение, но така наистина се лекували всички болести - включително рак и СПИН.
Относно продължителността - разбира се, най-добре е да се почне с малко. Нещо от порядъка 1-2 дни. Също е до индивидуална конструкция... По-слабите и дребни хора е добре да не правят повече от 3-5 дена (разбира се, в зависимост от това как се чувства човек). Тези със средно телосложение може да издържат 5-7, дори 10 дни. За хората с наднормено тегло мисля, че не е трудно да изтраят на сухо и седмици. Всичко е доста индивидуално, но рекордите, за които прочетох бяха нещо от порядъка на 20 дни. Разбира се, след като човек е натрупал опит, щото си е солиден стрес, малко или много.

Самата практика. Сухото гладуване е пълно или частично. При частичното са разрешени само обливания, измивания, вани и може би изплакване на устата. При пълното организмът трябва да бъде напълно лишен от вода - няма къпане, няма миене на ръце, няма пране - нищо  :). Звучи страшничко, но зя няколко дни се изтърпява и така протича пълна регенерация на всички клетки, кожата се обновява и резултатът е невероятен. Аз съм го правила с копмпомисен вариант - като от време на време си обтривах лицето и ръцете с влажни антибактериални кърпички. Клизмите се изключват напълно.

Не е толкова страшно, колкото звучи, по няколко причини:
1. Храносмилането изисква вода --> когато не се храни човек, и нуждите от вода автоматично спадат.
2. Водата, колкото и тъпо да звучи, също отнема доволно количество енергия за усвояването си - от бъбреците, кръвоносната система и т.н. Като не хаби тази енергия организмът е облекчен и улеснен да започне прочистване на клетъчно ниво. Точно поради тази причина клизмите стават ненужди - каквото има останало в червата, постепенно се всмуква, преминава в кръвния поток и накрая се изхвърля през белите дробове под формата на лош дъх, налепи по езика и т.н. Тези явления не са приятни, но са временни - само не бива да им се плашите и стресиате, защото става по-лошо ;).
3. Когато не постъпва вода отвън, организмът си я синтезира сам, като започва да разгажда "баласта" - мазнини, паразити, нефункционални клетки, отървава се от натрупаната излишна ("мътва") вода, образно казано "домакинът разгонва наемателите". Така на ден се отделя достатъчно количество ендогенна вода, която участва в клетъчните процеси толкова пълноценно, колкото ако човек я изпие. При това положение всякакво чувство за жажда, което настъпва не е нужда на тялото, а по-скоро на ума ;).

С една дума - действайте, и не се бойте. Резултатът си струва!
Разбира се, трябва да се избягва продължително стоене на слънце или високи температури, както и дейности, изискващи много енергия.

Един съвет по въпроса с килограмите: хората, което имат да свалят, преспокойно могат да опитат едно неколкодневно сухо гладуване. Няма страшно - дори човек с нормално тегло има доста излишна вода по себе си, която първа се използва като резерв при сухо гладуване. При пълните хора тя е още повече и трябват поне 2-3-4 дни, докато бъде изразходена и организмът започне пречистване на клетъчно ниво.
Ако сте слаби и дори се боите да сваляте повече килограми (има доста такива тук, във форума  :D), но имате желание да опитате предимствата на този тип гладуване, моят съвет е - правете го един път седмично, за 1 ден. Така няма да слабеете повече, защото тялото все пак се приспособява и не сваля за толкова кратко време, и в същото време пак ще се разтоварите, ще дадете почивка на организма си и ще "изхвърлите боклука" - който може да бъде и от мръсен въздух, неприятни мисли и емоции и т.н. и дори ще се енергизирате. Едно нещо, което забелязвам поне при себе си по време на сухо гладуване е невероятния прилив на енергия, който при водното липсва.
И накрая, за тези, които все още не са убедени, че това е правилно и в главите им звучи познатото  (и донякъде пак натрапено отвън) "Не може без вода" - реално погледнато, ние всеки ден провеждаме кратко сухо гладуване - докато спим, тоест, в продължение на 5-6 до 12 часа. И през това време организмът се труди неуморно да изчисти токсините - доказателство за това е лошият дъх при събуждане, налепите по езика и т.н. Така излиза, че около 1/3 от живота си човек гладува на сухо. Ако не беше така, бихме живели с 1/3 по-малко  :).

Antares:
Много благодаря, Вики, за изчерпателния отговор :) ще взема да си припомня Малахов, че го четох преди няколко месеца и не съм запомнила за сухото гладуване какво е писал. За щастие съм от тези поколения, които са учили стабилно руски, така че може би ще успея да се оправя и в руските сайтове. Водното гладуване нещо не ми върви и смятам да опитам сухо, но първо да събера повече информация.
Още веднъж благодаря  :Content_22:

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия