Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Лимец  (Прочетена 90140 пъти)

amazonian

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 240
Re:Лимец - смесване на понятията
« Отговор #20 -: 05-01-2010, 18:17:01 »

Порових се малко в Уикипедия и открих, че Triticum monococcum се казва Einkorn wheat, а Triticum spelta е Спелта. Както и да е щом са в една група, значи са разновидности на едно и също растение.
Между другото в българия освен Спелта е познато и името Динкел. Видях го в един български онлайн магазин. Това идва от немски и става въпрос за едно и също растение.

И аз се поразрових и открих, че от всички тези разновидности, най-стара е Triticum monococcum или Einkorn wheat и е с най-голяма устойчивост против генетично модифициране, т.е. с най-нисък полиморфизъм (възможност за случайно вариране на гените). В българските сайтове някъде под лимец се разбира тази разновидност, http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0, а на друго място под лимец се разбира Triticum spelta http://zdraveya.com/kakvo-e-spelta.html. В статията на Емил Елмазов в Янтра се споменава именно спелта - може би той отглежда това. Той също споменава и Камут, което всъщност е търговска марка на Kamut International. Според Уикипедия, самата спелта е резултат от хибридизация, т.е. на Triticum monococcum с други житни разновидности и съдържа глутен, макар и по-малко от широко използваната хлебна пшеница, докато Triticum monococcum не съдържа!!!

Та бих искала да знам, какво всъщност се предлага в България? Днес проверих в магазина за здравословни храни на Лавеле 22 в София и ми казаха, че по принцип имат лимец от Германия, но в момента е свършил. Интересно, какъв точно сорт е това?

« Последна редакция: 05-01-2010, 20:06:25 от amazonian »
Активен

Ortodoksalen_Anorektik

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 666
  • бивш Ортодоксален Аноректик
    • http://sites.google.com/site/mahaviratrans/
Re:Лимец - смесване на понятията
« Отговор #21 -: 31-01-2010, 19:40:19 »

Порових се малко в Уикипедия и открих, че Triticum monococcum се казва Einkorn wheat, а Triticum spelta е Спелта. Както и да е щом са в една група, значи са разновидности на едно и също растение.
Между другото в българия освен Спелта е познато и името Динкел. Видях го в един български онлайн магазин. Това идва от немски и става въпрос за едно и също растение.

И аз се поразрових и открих, че от всички тези разновидности, най-стара е Triticum monococcum или Einkorn wheat и е с най-голяма устойчивост против генетично модифициране, т.е. с най-нисък полиморфизъм (възможност за случайно вариране на гените). В българските сайтове някъде под лимец се разбира тази разновидност, http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0, а на друго място под лимец се разбира Triticum spelta http://zdraveya.com/kakvo-e-spelta.html. В статията на Емил Елмазов в Янтра се споменава именно спелта - може би той отглежда това. Той също споменава и Камут, което всъщност е търговска марка на Kamut International. Според Уикипедия, самата спелта е резултат от хибридизация, т.е. на Triticum monococcum с други житни разновидности и съдържа глутен, макар и по-малко от широко използваната хлебна пшеница, докато Triticum monococcum не съдържа!!!

Та бих искала да знам, какво всъщност се предлага в България? Днес проверих в магазина за здравословни храни на Лавеле 22 в София и ми казаха, че по принцип имат лимец от Германия, но в момента е свършил. Интересно, какъв точно сорт е това?



Имам камут, спелт и на Елмазов от билкарията боклучавите натрошени зърна.  Изказвам мое неангажиращо мнение. Продукта е със силно преувеличени теоретично и недоказуемо качества. Понеже е екзотичен, пазарната му цена достига над 20 лева за килограм. При допустима цена от лев - два за пшеница първо качество, целта е да се шуми с този продукт за да се създаде търсене. 
Активен
Шивамбукалпа експерт.!
Кундалини Дестилатор, раджнишар дегустатор
जो मुझे पसंद नहीं करता है बकवास करने के लिए मुँह
Канадска ливада
---
Пловдивска ливада [/u

Вери

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2153
    • Магията на суровата храна
Re:Лимец
« Отговор #22 -: 01-02-2010, 00:08:17 »

Мисля си, че проблемът по-скоро е в това, че пшеницата я генно-модифицират, докато другите 2 култури- не.
Активен

Allegra

  • New
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 3
Re:Лимец
« Отговор #23 -: 03-05-2010, 20:00:17 »

Ето тук има повече информация за Лимеца - www.bulgariansm.com
Активен

Томирис

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1170
  • Лунатик!
Re:Лимец
« Отговор #24 -: 03-05-2010, 21:16:25 »

Мисля си, че проблемът по-скоро е в това, че пшеницата я генно-модифицират, докато другите 2 култури- не.
Именно. Това му е от най-полезните свойства. Всякакви други суперлативи са просто реклама. В днешно време всичко трябва да се изкара панацея за да му обърне някой внимание. Психика на купувача.
Активен
"Ето добрите и праведните! Кого те ненавиждат най-вече? Оногова, който разтрошава техните скрижали на ценности, разрушителя, престъпника, а това е творецът"

Keit

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 105
Re:Лимец
« Отговор #25 -: 05-05-2010, 12:26:14 »

Скоро си купих "Динкел" /0.5 кг за 5.5 лв/. Скъпичък ми се видя, но реших да пробвам. Омеква по-бързо от пшеницата и се дъвче много по-лесно а и вкуса му сякаш е по-нежен.
Активен
С желание всичко се постига!

titan

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2318
Re:Лимец
« Отговор #26 -: 06-05-2010, 08:22:21 »

Важното е да е нежен
Активен

Keit

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 105
Re:Лимец
« Отговор #27 -: 06-05-2010, 13:21:25 »

Ами не е само това. :pensif_29: Усвоява се по-добре от организма, за разлика от пшеницата, а е и алкална
http://zdraveya.com/zdravoslovni-hrani-ot-spelta.html
Активен
С желание всичко се постига!

Allegra

  • New
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 3
Re:Лимец
« Отговор #28 -: 08-05-2010, 11:01:27 »

Лимец или Спелта?
Съществува известно объркване между лимец и спелта. Спелтата е хибрид между няколко зърнени вида, но лимецът е най-древният сорт жито, непроменен от 10,000 години.

И латинските наимонования са различни Triticum monococcum  (Лимец) и Triticum Spelt (Спелта)
Лимеца е с много по-ниско съдържание на глутен и с по-високи хранителни стойности.
Активен

Keit

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 105
Re:Лимец
« Отговор #29 -: 08-05-2010, 12:49:47 »

В книгата си за лимеца, Елмазов пише :"Разликите между еднозърнестия лимец и пшеницата спелта са предимно ботанически, морфологични, а показанията им като лечебни храни почти се покриват".
Затова дадох линка за спелтата...
Активен
С желание всичко се постига!

Allegra

  • New
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 3
Re:Лимец
« Отговор #30 -: 08-05-2010, 13:08:49 »

Ето една табличка за сравнение: лимецът е първата колонка, а спелтата в четвъртата...

http://www.einkorn.com/wp-content/uploads/2009/12/Grain-Nutrition-Comparison-Matrix.pdf

Далеч не се припокриват, Елмазов не случайно използва лимец, а не спелта ;) ;)

www.bulgariansm.com
Активен

Вери

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2153
    • Магията на суровата храна
Re:Лимец
« Отговор #31 -: 08-05-2010, 16:50:23 »

Лимец и спелта е едно и също. Ботаническото наименование на лимеца е triticum spelta.

Ето за einkorn wheat:
http://en.wikipedia.org/wiki/Einkorn_wheat

emmer wheat:
http://en.wikipedia.org/wiki/Emmer

spelt:
http://en.wikipedia.org/wiki/Spelt
Активен

Томирис

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1170
  • Лунатик!
Re:Лимец
« Отговор #32 -: 08-05-2010, 17:15:19 »

Възможно е да има минимални разлики между сортовете според географското положение. Все пак не говорим за култивирани растения.
Активен
"Ето добрите и праведните! Кого те ненавиждат най-вече? Оногова, който разтрошава техните скрижали на ценности, разрушителя, престъпника, а това е творецът"

mitri

  • New
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 5
Re:Лимец
« Отговор #33 -: 19-07-2010, 17:53:00 »

Лимец, спелта или динкел е едно и също. Аз съм си купувал хлебче от динкел в Германия и искам да ви кажа, че вкуса е невероятен, леко киселее и се приема от организма много по леко от останалия хляб. В Германия от динкел правят стотици неща ( хлебчета, макарони, сладки, кафе ) и каквото се сети човек. Тука малко се спекулира със спелтата все още и цените са много високи. Eто един сайт с хубаво инфо и от мен: www.nitrobg.com
 ;D
Активен

Томирис

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1170
  • Лунатик!
Re:Лимец
« Отговор #34 -: 19-07-2010, 18:51:57 »

Българското име е капладжа ако не се лъжа;)
Активен
"Ето добрите и праведните! Кого те ненавиждат най-вече? Оногова, който разтрошава техните скрижали на ценности, разрушителя, престъпника, а това е творецът"

Petko

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2359
    • facebook
Re:Лимец
« Отговор #35 -: 20-07-2010, 18:07:27 »

Лимец и спелта са различни зърна. Много близки, но спелта е с много твърда обвивка и е невъзможна за покълване, а лимецът спокойно може да се хрупа както ядки, без дори да го накисваме :Appetit_17:
Активен
“Постоянното развитие е природен закон и този, който постоянно се опитва да поддържа своите догми, за да изглежда последователен, изпада в затруднено положение.” Махатма Ганди


“Най-важното нещо при храненето е да ядеш с благодарност.” Петър Дънов

amazonian

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 240
Re:Лимец
« Отговор #36 -: 20-07-2010, 22:43:54 »

Различни са, въпреки че се говори за отглеждане на лимец в България, не съм сигурна, дали става дума за Triticum monococcum или има объркване на понятията. Спелта е Triticum aestivum var. spelta. Triticum monococcum (лимец ) е diploid, а спелтата е hexaploid, т.е първият вид има само една двойка хромозоми, вторият - три двойки. Малкият набор от хромозоми е в основата на неподатливостта към модифициране на гените, като все пак спелтата е по-близо до лимеца от съвременната твърда пшеница (Triticum durum), която има набор от 28 хромозоми.
Активен

Petko

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2359
    • facebook
Re:Лимец
« Отговор #37 -: 21-07-2010, 22:51:14 »

amazonian, благодаря ти за детайлния и интересен отговор :)
Активен
“Постоянното развитие е природен закон и този, който постоянно се опитва да поддържа своите догми, за да изглежда последователен, изпада в затруднено положение.” Махатма Ганди


“Най-важното нещо при храненето е да ядеш с благодарност.” Петър Дънов

vesselin777

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 364
  • what noone knows - nobody sees
Re:Лимец
« Отговор #38 -: 25-07-2010, 17:07:47 »

Т. monoccum - 2n=14 ; диплоид
T. spelta - 2n=28 ; хексаплоид
T. aestivum - 2n=46 ; хексаплоид
Активен
"Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве" - Дж. Кришнамурти

Petko

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2359
    • facebook
Re:Лимец
« Отговор #39 -: 15-08-2010, 13:07:34 »

Как обичате да си приготвяте лимеца?
Активен
“Постоянното развитие е природен закон и този, който постоянно се опитва да поддържа своите догми, за да изглежда последователен, изпада в затруднено положение.” Махатма Ганди


“Най-важното нещо при храненето е да ядеш с благодарност.” Петър Дънов
 

Страницата е създадена за 0.094 секунди с 23 запитвания.