Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Биоритмология  (Прочетена 5595 пъти)

Ками

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 303
  • Знанието се превръща в сила, когато се прилага !
Биоритмология
« -: 18-05-2009, 19:19:57 »


За биоритмологията

Според науката биоритмология, която се занимава с изучаването на ритмите на активност и пасивност в организма, повечето от процесите в нашето тяло са синхронизирани с периодичните влияния на Слънцето, Луната и Земята, а така също и на космическите влияния. Руският учен Александър Чижевски, основателят на хелиокосмобиологията, пише по този повод следното:
„Ние сме обкръжени от всички страни с потоци от космическа енергия, която идва към нас от далечните мъглявини, звезди, метеоритни потоци и Слънцето. Би било съвършено погрешно да се смята, че само Слънцето е единственият създател на земния живот в неговия органичен и неорганичен план. Следва да се мисли, че в продължение на много дългото по време развитие на живата материя енергията на дадените космически тела, като звездите и мъглявините, е оказала върху еволюцията на живите вещества огромно въздействие. Развивайки се под непрекъснатия поток от космическа радиация, живото вещество е трябвало да съгласува с тях своето развитие.“
Цикличните процеси в живота на макрокосмоса /Вселената/ и микрокосмоса /човека/ и тяхната хармонизация е най-отличителният белег, характеризиращ този живот, и без тяхното познаване и правилно използване е немислимо да бъдат изградени ефективна профилактика и природолечение.



Денонощни биоритми

Учените отдавна са установили, че периодичните процеси в Природата и организма на човека са свързани тясно с обиколката на Луната около Земята, което става за 29,5 денонощия около общия център на тежестта /барицентър/ на Луната и Земята.

Първият ефект на това влияние е гравитационният. Под влиянието на тежестта на Луната повърхността на Земята се деформира - разтяга се по посока на Луната с около 50 сантиметра вертикално и с около 5 сантиметра хоризонтално. Естествено още по-силно е лунното въздействие върху водната обвивка на Земята, предизвиквайки отливи и приливи.
В резултат на това за едно денонощие през интервали се наблюдават две пълни и две малки вълни, равни по височина, а също така една пълна и една малка, без да се броят смесените. Явлението на приливи и отливи се изразява в това, че в бреговите зони на океаните водата през всеки 12 часа и 25 минути започва да приижда, образувайки приливната вълна. Това гравитационно въздействие се отразява върху поведението на атмосферата, което на свой ред влияе върху множество други метеорологични явления.
Приливно-отливни въздействия на лунното гравитационно поле изпитва и течностната среда на нашия организъм. Това особено важи за разпределението на кръвта в организма. Древната китайска медицина казва, че 12 органа, свързани със съответните енергийни канали, веднъж в денонощието изпитват двучасова вълна на активност, когато бие пулсът на даден орган, и противоположна вълна - отливна, когато органът минимално се оросява от кръвта.

Вторият ефект на лунното влияние върху Земята е също гравитационно, но механизмът на неговото действие е друг. Както вече бе казано, под действието на лунната гравитация земната повърхност се разтяга до 50 см по посока на Луната. Естествено това се отразява и върху състоянието на кристалните решетки, от които се състои веществото на земната повърхност. В тях възниква напрежение, което тясно си взаимодейства с електрическите и магнитни полета. Известно е обаче, че промяната на магнитното поле влияе върху скоростта на биохимичните процеси в организма.
Нека сега обединим двете лунни влияния - гравитационното и магнитно-електрическото. Магнитно-електрическите ефекти са най-добре изразени в среда, наситена с течни кристали и микроелементи. Такава среда е кръвта, междуклетъчната и вътрешноклетъчната течност.
По този начин там, където в дадения момент се натрупва кръв и извънклетъчна течност, се активизират магнитно-електрическите ефекти, които на свой ред предизвикват биологичната активност на ферментите в дадения участък от организма. Ето защо Луната управлява двучасовия ритъм на последователната активност на 12 органа в човешкия организъм, което е било забелязано от древните китайски мъдреци.
Сега става ясно защо вътрешните органи са активни само два часа в продължение на денонощието, а в противоположната фаза също толкова време се намират в неактивно състояние.
Така вече можем да кажем, че циркадните /денонощните/ ритми на активност на човешкия организъм са резултат от въздействието на процеси, протичащи на повърхността на Земята, които съгласуват дадената функция на организма с външно движение, а Луната на свой ред дава сила на тези процеси, изпълвайки работещия орган с хранителни вещества /посредством кръвта/ и с магнитно-електрическа енергия, която активизира биологичните процеси в дадения орган. Ето така просто се реализира в човека това най-велико Чудо на Природата.

Денонощните ритми и биологичната активност на органите

Това е китайският часовник на часовете на максимален енергиен потенциал в различните органи на организма :

Ч - черен дроб ( 1-3 ч ); Бд - бял дроб ( 3-5 ч ); Д - дебело черво ( 5-7 ч );
Ст - стомах ( 7-9 ч ); СП - слезка, панкреас ( 9-11 ч ); С - сърце ( 11-13 ч );
Т - тънко черво ( 13-15 ч ); Пм - пикочен мехур ( 15-17 ч ); Б - бъбреци ( 17-19 ч );
П - перикард ( 19-21 ч ); МТ - меридиан на трите части на тялото ( 21-23 ч ); Ж - жлъчен мехур ( 23-1 ч ).





« Последна редакция: 18-05-2009, 19:22:49 от Ками »
Активен

Valia

  • Jr. Member
  • **
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 92
Re:Биоритмология
« Отговор #1 -: 18-05-2009, 20:22:21 »

Чудесна статия,Ками.Това ми е една от любимите теми.Освен денонощна активност,органите имат и годишна активност и ако се съобразим с нея при пречистване на определен орган ще постигнем по-добър ефект от пречистването.Годишната активност на черния дроб, например,е през пролетта и затова тогава е най-благоприятният период за пречистването му,тогава е най-силен.А есента черният дроб е най-слаб и за хора които имат проблеми с него,не трябва да го прочистват през този сезон.
Активен
НЕ СЕ СТРАХУВАЙ ДА ОБИЧАШ Страхът е в основата на твоето нещастие и на твоята болест. Страхът може да бъде победен само с любов. Изпълни се с любов и няма да остане място за страха. Изпълни се с любов и няма да остане място за болестта. Прости на другите, прости на себе си и ще бъдеш свободен....

Ками

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 303
  • Знанието се превръща в сила, когато се прилага !
Re:Биоритмология
« Отговор #2 -: 18-05-2009, 22:16:10 »


Седмичните биоритми и ролята на слънцето

Слънцето излъчва във всички направления поток от заредени частици, които се наричат слънчева плазма или “слънчев вятър”. Слънчевата плазма “тегли” след себе си магнитно поле, което образува междупланетно магнитно поле. Учените са установили, че това поле, идващо от Слънцето, има секторна структура.
Така отрицателните частици под неговото въздействие се движат към Слънцето, а положителните - обратно. В резултат на това скоростта на “слънчевия вятър” и плътността на летящите от Слънцето частици системно се изменя. Тъй като Слънцето се върти около оста си за 27 дни, то Земята, средно погледнато, пресича различните сектори на междупланетното магнитно поле в продължение на 7 дни.

След всеки 7 дни Земята се оказва ту в положителния, ту в отрицателния сектор на това поле.
Всичко това се отразява върху магнитосферата на Земята, от което на свой ред се изменя времето и вътрешната среда на организма - от киселинна на алкална. Киселинната среда е свързана с активността на организма, а алкалната - с неговата пасивност.

Промяната на външното магнитно поле ориентира молекулите в организма по определен начин, което се отразява на тяхното функционално състояние. По този начин се получава, че организмът на човека в продължение на 7 дни пребивава във фаза на повишена активност. За това съдейства киселинната среда и повишеният приток на плазма от Слънцето /ЯН-период/; следващите 7 дни са в подтискаща фаза, когато преобладава алкалната среда и намаленият приток на плазма /ИН-период/.

На практика промяната на секторите в междупланетното магнитно поле се усеща в следното: една седмица имате повишено настроение, физическите и интелектуалните натоварвания се понасят добре, леко се понася и въздържането от храна в продължение на 24-48 часа. И обратно, през следващата седмица на вас ви е много трудно да се въздържате от храна, настроението ви е подтиснато и издържате трудно на физическите натоварвания.

Особено неблагоприятно действат дните, когато става самата промяна от единия сектор на междупланетното магнитно поле на друг. През тези дни, за да се помогне на организма да се пренастрои, е необходимо да се води умерен начин на живот:

физическото натоварване трябва да бъде леко, храната - не много по обем и лесно усвоима и пр.

За да може всеки самостоятелно да си подбере ритъма на активна и пасивна седмица, е необходимо внимателно да се проследи промяната в настроението, физическата и интелектуалната активност. Добре е в продължение на 1-2 месеца да се води дневник, където да се записват физическите натоварвания, промяната в настроението, половата активност и пр. След внимателния анализ на показателите, вие ще видите, че те периодично се променят.



Месечните биоритми и ролята на лунните фази

Нашият календарен месец, наброяващ 30-31 дни, не съответства на никакви периодически процеси в природата. Затова пък лунният месец с продължителност 29,5 дни е естествен период, с който са свързани цикличните изменения в природните процеси на Земята.

В течение на лунния месец се извършват приливите и отливите в моретата и океаните, като тяхната мощност нараства или намалява в зависимост от деня на лунния месец. Изменя се поведението на атмосферата, което на свой ред се отразява върху метеорологическите явления. Преминаването на Луната през магнитосферния шлейф на Земята променя параметрите на магнитосферата. Отражението на слънчевата светлина от повърхността на Луната също се изменя периодически. И всички тези промени се отразяват върху организма на растенията, животните и хората.

Съвременната наука е намерила връзките, посредством които Луната влияе върху човека.
Така поради силното гравитационно въздействие на Луната върху твърдата и водната повърхност на Земята в дните на новолуние и пълнолуние твърде силно се изменят следващите физически параметри: влажност, атмосферно налягане, температура, електрическо и магнитно поле.
И дори незначителното изменение на тези параметри оказва влияние върху човешкия организъм. Ако това става рязко и силно, а организмът на човека е затлачен с токсини, предварително е отслабнал и пр., всичко това довежда до различни заболявания.
Например рязкото колебание на атмосферното налягане нарушава стабилността на кръвотворните функции, води до хипертония, различни усложнения на сърдечно-съдовите нарушения.

Мозъкът твърде чувствително реагира на изменението на влажността, което рефлектира в неговата активност.

Но още по-изразената биоелектрическа активност на мозъка се свързва с изменението в напрежението на магнитното поле, което води до много психични нарушения.
На пръв поглед изглежда, че съвременната наука вече знае всичко за Луната, за механизмите на влиянието й върху човека и така нататък. Но ако се обърнем към различни древни източници, в които се дават конкретни препоръки за използването на лунния цикъл, ще изпаднем в “безтегловност”.
Така тибетската медицина препоръчва да се провежда профилактично лечение и други общоукрепващи процедури през първите дни на лунния месец. Посочва се, че “болестите на злите духове” /кръвоизлив в мозъка, паралич, инфаркт на миокарда, остри психични заболявания, епилепсия и др./ най-често възникват през 4-, 8-, 11-, 15-, 22-, 29-тия ден на лунния месец.

Китайската народна медицина препоръчва през първия ден на новата Луна да се прави едно изгаряне /Вж. Цзю терапия /мокса/ в раздела Масажи, книга 2/, през втория - две, и така до 14 изгаряния в средата на лунния месец. Или процедурата мокса да се извършва в точката цзу-сан-ли само през първите 8 дни на лунния месец.
Авестийската астрология утвърждава, че в новолуние прекалената физическа активност не е така опасна, както в пълнолуние. Защото в новолунието енергията е концентрирана в дълбочина на организма и трудно върви навън. В пълнолунието е обратно - тя се намира на повърхността и леко се изразходва.

Освен това в продължение на лунния цикъл има две фази /първа и трета/, през които организмът всмуква и задържа постъпващите в него вещества, течности - тогава е добре да се подхранва чрез кожата с микроелементи /разтворени например във ваната отвари от билки, преварена урина и пр./, да се правят планови операции и пр. Обратно, през втората и четвъртата фаза на Луната организмът добре отделя, изхвърля натрупаните шлаки - тогава е най-подходящо да се провеждат очистителни процедури, клизми, гладолечение.

Източните народи, особено в древността, са отделяли голямо внимание на някои дни от лунния месец
Това са дните на „екадаши“ – 11-ият и 26-ият ден от новолунието и денят на „двете тръби“ – 14-ият ден от новолунието /това е денят непосредствено преди пълнолунието/. Дните на „екадаши“ са най-мощните за очистване; тогава особено леко се понася въздържането от храна, което е и най-ефективно. Денят на „двете тръби“ символизира канализационните тръби, през които се извеждат натрупаните шлаки в организма; през този ден може не само да се гладува, но и да не се пие вода, защото според древните течностите, приети през този ден, носят замърсяване.
През лунния месец дните на преход от дадена фаза в друга се считат за неблагоприятни, рискови. Това се обяснява с факта, че организмът не може рязко да се подчини на гравитационните сили и да премине от свиване към разширяване и обратно; смяната на потоците води до резки и силни неблагоприятни последици през 8-ия, 15-ия, 22-ия и 29-ия ден.
В Китай и Индия и до днес хората живеят по фазите на лунния календар, който е внесен в гражданския календар. Езотеричната астрология утвърждава, че лунните фази са първата крачка към нейното опознаване.



Годишните биоритми

Както има денонощни, седмични и месечни биоритми, така съществуват и годишни биоритми, знанието за които позволява най-ефективно да се лекуват различни заболявания. За това е необходимо да се знаят периодите на активност на различните органи в човешкия организъм, което е добре фиксирано в източния календар.
Началото на годината сред източните народи варира от 20 януари до 20 февруари.
Според източния календар сезонната активност на органите в човешкото тяло започва с първия ден на новата година, да речем 22 януари . От тази дата се изброяват 72 дни, през което време е активен черният дроб /жлъчният мехур/ /до 3 април/. След това следват 18 дни на активност на слезката /задстомашната жлеза, стомаха/ /до 21 април/. След това броенето се повтаря: в следващите 72 дни е активно сърцето /тънките черва/ /до 2 юли/. Следват 18 дни активност на слезката /задстомашната жлеза, стомаха/ /до 20 юли/. Към тях отново се прибавят 72 дни, през които са активни белите дробове /дебелото черво/ /до 30 септември/. Следват отново 18 дни активност на слезката /задстомашната жлеза, стомаха/ /до 18 октомври/, след което 72 дни са активни бъбреците /пикочният мехур/ /до 30 декември/. И отново 18 дни активност на слезката /задстомашната жлеза, стомаха/ /до 17 януари/.
Всъщност това е и годишният ритъм: 72:18, където 18 дни през 72 дена постоянно са активни слезката, задстомашната жлеза и стомахът. Тези 18 дни са между 72 дена, през които са активни съответните органи.
Ето следните практични препоръки, които можем да извлечем от този годишен ритъм:

- Най-благоприятното време за лекуване на съответния орган е периодът на неговата най-голяма активност през годината.
- За профилактика обаче се поддържат слабите органи в противоположните по активност периоди. Например: сърцето се поддържа през зимата; бъбреците - през лятото; черният дроб - през есента; белите дробове - през пролетта.
- Очистването или възстановяването на органите се провежда в най-активния период: на черния дроб - през пролетта; на сърцето - през лятото; на бъбреците - през зимата; на белите дробове - през есента; на стомаха и слезката - между сезоните.
- Никога не стимулирайте силния от природата орган - по закона на антагонизма той ще потисне още повече противоположния слаб орган. Например стимулирането на бъбреците през зимата още повече потиска сърцето; и обратно, стимулирането на сърцето през лятото ще потисне още повече слабите бъбреци. Това се отнася и за останалите органи.
- Планираната операция, ако това се наложи, е добре да бъде в периода, когато даденият орган е в активния си период.

След тези препоръки, които имат най-общ характер, може да се състави и план за лечение на даден орган.
1. Почистване на целия организъм /с лечебно гладуване, уринотерапия, клизми по д-р Уокър или с преварена урина и др./.
2. Избиране на най-благоприятното време за лечение и възстановяване на болния орган, система в организма: избира се най-благоприятният годишен сезон, в него - лунната фаза, в нея - денят, а в деня - съответният час.


Активен

Ками

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 303
  • Знанието се превръща в сила, когато се прилага !
Re:Биоритмология
« Отговор #3 -: 19-05-2009, 21:10:35 »

Биоритми и здраве

Музиката на живото тяло е динамична и се подчинява на ритмите в нас и космоса.

Тялото се поддържа в равновесие от сложни цикли и ритми. Тези биоритми са свързващото звено между нас и общите ритми в природата. Живеейки в хармония с телесните ритми, вие преодолявате ентропията, а противопоставянето им я усилва, което води до заболяване.
Биоритмите имат непосредствено медицинско приложение. Например температурата на тялото, хормоните, кръвното налягане и пр. през деня имат различна цикличност и си взаимодействат с месечните цикли. Знае се, че

ревматоидният артрит причинява най-големи болки сутрин,

когато равнището на естествените обезболяващи в човешкото тяло са най-малко. Кръвното налягане стига своя апогей и равнището на адреналина достига своя максимум сутрин и това обяснява факта, че повечето инфаркти се случват около 9 часа.

Една от причините за успеха на природолечението се крие в това, че то отчита индивидуалните особености и ги хармонизира с природните ритми: денонощни, месечни /лунни/, годишни. Официалната медицина напоследък също открива и отчита различни закономерности, свързани с биоритмите.

Американският лекар д-р Халберг направи интересни открития за съчетаване на хирургията и химиотерапията. Например жените, които са били оперирани от рак на млечната жлеза седмица преди месечния им цикъл, имат 4 пъти повече лош шанс да получат рецидив със смъртен изход в близките 10 години. За разлика от оперираните между 7-я и 20-я ден от своя цикъл. /Това откритие е било направено в хода на изследванията в Албанския медицински център в Ню Йорк./ Учените смятат, че хормоните, които се активизират в женския организъм по време на месечния им цикъл, подтискат имунната система. В средата на цикъла обаче клетките на имунната система са силни и

могат да поразят раковите клетки, недокоснати от скалпела на хирурга.

Изследователите на Тексаския университет в Хюстън вече извършват терапия, отчитайки времето и биоритмите на човека, което помага на пациентите с рак на пикочния мехур, задстомашната жлеза и дебелото черво. Отчитайки, че дейността на раковите клетки се отличава от тази на здравите, те дават лекарствата когато раковите клетки са активни, а нормалните – не. По този начин дозировката на лекарствата значително намалява и се избягват отравянията.

Организмът на човека постоянно се поклаща върху вълните на равновесието и дисбаланса ту нагоре, ту надолу. Десетки различни функции на организма се нарушават всяка секунда. Така че моментното еднократно отчитане на стойностите, например на кръвното налягане, е далеч от цялата истина за здравословно състояние. Всички данни танцуват около точките на своето равновесие, създавайки неподражаемата музика на живото тяло.

Д-р Дийпак ЧОПРА

Активен
 

Страницата е създадена за 0.125 секунди с 22 запитвания.