Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Желязо  (Прочетена 25416 пъти)

Томирис

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1170
  • Лунатик!
Желязо
« -: 13-04-2010, 16:43:33 »

Цитат
Желязото и калцият са двата главни елемента, които най-често са дефицитни в храненето на съвременния човек, особено на жените. Едва 8% от общия прием на желязо се абсорбират и фактически проникват в кръвния поток. Възрастен човек, независимо от пола си, има около 4-4,5 грама желязо в организма си, ако тежи около 70 кг. Хемоглобинът, който изразходва по- голяма част от желязото, се рециклира и повторно се оползотворява при заместване на кръвните клетки на интервали от 120 дни. Желязото, свързано с протеин(феритин), се складира в организма подобно на желязото в тъканите(в миоглобина) в много малки количества. Дневната дажба  желязо за възрастните е 10-15 мг; до 30 мг за бременни жени.

За 30 дни жените губят почти 2 пъти повече желязо от мъжете. Медта, кобалтът, манганът и витамин С са необходими за асимилацията на желязото. Желязото от своя страна е необходимо за правилния метаболизъм на В-витамините. То подпомага растежа, увеличава съпротивителните сили на организма. Съдейства за преодоляване на умората. Особено е нужно пролетно време, когато типично явление е така наречената пролетна умора.
Железният дефицит е най-често срещаният хранителен дефицит. Железният дефицит се дължи на нисък прием на желязо, нарушено усвояване на желязото в чревния тракт, повишени потребности или значителни загуби на желязо. Най-рискови групи са кърмачетата, малките деца, юношите и бременните жени. Крайна степен на неговото развитие е желязо-дефицитната анемия. Желязо - дефицитната анемия се характеризира с ниско ниво на хемоглобин в кръвта. Недостигът на желязо е главната причина за 50% от случаите на анемия.
Недостатъчната консумация на храни, източници на желязо, е значим фактор за развитие на железен дефицит. В храните желязото се съдържа под две форми - хемово и нехемово. Хемовото е високо усвоимо и неговата резорбция в организма на човека не се влияе от други фактори. То се намира в животинските тъкани и органи, които съдържат хемоглобин и миоглобин - месо, птици, риба. Нехемовото желязо  е слабо усвоимо. Има го в яйца, плодове зеленчуци. Резорбцията на нехемовото желязо  зависи от разтворимостта му в чревния тракт и от други фактори в храните, някои от които потискат, а други - стимулират резорбцията (всмукването) му. Витамин С, както и животинските храни - месо, риба, птици, улесняват резорбцията на нехемовото желязо. Храни, които съдържат целулоза, танини, фосфати, полифеноли значително пречат за абсорбцията на желязото. Богати на вещества, потискащи усвояването на желязото, са чаят, соята, млякото (а и кафето).
Желязо може да се набави по естествен път от свински черен дроб, говежди бъбреци, червено месо, нишесте, жълтък на яйца, стриди, различни видове ядки, фасул, аспержи, овесено брашно, цитрусовите плодове (грейпфрут, портокал, лимон, мандарини), ягоди, боровинки, пъпеши, манго, киви, диня, листните зеленчуци, броколи, брюкселско зеле, карфиол, картофи, домати.
Под форма на добавки желязо може да се приема само под лекарски контрол. Деца не трябва да имат достъп до добавки от желязо по никакъв повод. Добавките от органично желязо: железен глюконат, железен фумерат, железен цитрат и железен пептонат са подходящи за прием, защото не неутрализират витамин Е. Не така стоят нещата с железния сулфат, неорганично желязо, което присъства в редица витаминни и минерални добавки. Този вид желязо може да унищожи витамин Е, поради което трябва много внимателно да се четат етикетите и стриктно да се спазват указанията на производителя и лекаря.
Някои по- нови изследвания показват, че сърдечните атаки са по-чести при хора с повишени нива на складираното в организма желязо. Хемохроматозата/ генетично обусловено заболяване/ се характеризира с повишена абсорбция на желязо. То се отлага във вътрешните органи (черен дроб, сърце, бъбреци). Нивото на желязо надвишава 5 до 50 пъти стандартното количество за индивида. Заболяването е трудно за диагностика, тъй като се проявява с нехарактерни симптоми. Не се прилагат добавки с желязо още при лица с обменни нарушения, водещи до прекомерно натрупване на желязото като: хемосидероза, при стомашно-чревни възпалителни заболявания, кървяща язва.

Кога най-вероятно се нуждаете от допълнителен прием на желязо:
1. Ако приемате ежедневно аспирин.
2. Ако пиете много кафе или чай. Кафето намалява абсорбцията на желязо с около 39 %, а чаят с около 64 %. Прието е, че това се дължи на танина и някои други субстанции, които образуват комплекси с желязото и блокират всмукването му от лигавицата на стомашно-чревния тракт. Добавянето на мляко към кафето още повече намалява абсорбцията на желязо.
3. При бременност , но само след консултация с лекар.
4. При употреба на противовъзпалителни лекарства / само след консултация с лекар/.
5. Ако чувствате слабост,  боли ви глава , по-раздразнителни сте от обикновено – много е възможно причините да са недостиг на желязо.
6. При жени с обилна менструална загуба на кръв.
източник:
http://www.fitnes-bg.com/

Съдържание на желязо в растителни храни:
http://www.vrg.org/nutrition/iron.htm

Сайтът със статията естествено не е вегетариански и естествено най-добър източник на усвоимо желязо според автора е месото. Само, че знам няма по-голям риск от анемия сред вегетарианците и веганите.
Вярно ли е това за нехемовото желязо като цяло (че се усвоява по-лесно с Витамин C)?
« Последна редакция: 13-04-2010, 16:46:25 от Томирис »
Активен
"Ето добрите и праведните! Кого те ненавиждат най-вече? Оногова, който разтрошава техните скрижали на ценности, разрушителя, престъпника, а това е творецът"

titan

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2318
Re:Желязо
« Отговор #1 -: 13-04-2010, 17:11:20 »

Рискът съществува ако не си чувала за коприва , спанак :)) и разни други зеленчуци :))
Активен

Томирис

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1170
  • Лунатик!
Re:Желязо
« Отговор #2 -: 13-04-2010, 17:30:21 »

Рискът съществува ако не си чувала за коприва , спанак :)) и разни други зеленчуци :))
Е, има такива които набиват само манджи с картофи и ориз и сиренце покрай тях. Те наистина могат да си докарат анемия от "вегетарианство".
Активен
"Ето добрите и праведните! Кого те ненавиждат най-вече? Оногова, който разтрошава техните скрижали на ценности, разрушителя, престъпника, а това е творецът"

Ortodoksalen_Anorektik

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 666
  • бивш Ортодоксален Аноректик
    • http://sites.google.com/site/mahaviratrans/
Re:Желязо
« Отговор #3 -: 13-04-2010, 20:59:26 »

Искам да добавя само, че ровейки кой е световен  шампион по желязо попаднах на мащерката.
Активен
Шивамбукалпа експерт.!
Кундалини Дестилатор, раджнишар дегустатор
जो मुझे पसंद नहीं करता है बकवास करने के लिए मुँह
Канадска ливада
---
Пловдивска ливада [/u

Томирис

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1170
  • Лунатик!
Re:Желязо
« Отговор #4 -: 13-04-2010, 21:00:26 »

Искам да добавя само, че ровейки кой е световен  шампион по желязо попаднах на мащерката.
Имаш ли източник?
Дали може да се консумира в прясно състояние?
Активен
"Ето добрите и праведните! Кого те ненавиждат най-вече? Оногова, който разтрошава техните скрижали на ценности, разрушителя, престъпника, а това е творецът"

ribkata

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 309
Re:Желязо
« Отговор #5 -: 13-04-2010, 21:36:56 »

 аз знам че когато лекар ти дава желязо предписва витамин Б9 (фолиева киселина)  0,2 mg на ден, пила съм двете с месеци, но без голям ефект... освен да се успокои народа че нещо взимам мерки за анемията. Моето желязо винаги е било доста под нормата, както и някои други като хемоглобина (леко е под винаги), мазнините, захар, а и кръвното ми е под петите. Изобщо като се гледат изследванията съм била все анемична и като да се чудиш как се справям  ::), а като забременях падна още повече и дай приказки пак, и се наложи да пия гадното желязо на таблетки.
в един момент след раждането като се прибрах реших че лекар няма да видя повече, освен педиатъра за малката като реши да дойде той да я види (и баща ми, ама той не се брои  ;D) и така, спрях и желязото и витамините. Оцелях си с една остра анемия, и кърмене и сами се гледахме.
Преди второто дете предварително се разрових за алтернативни природни средства за анемия и един готин доктор натуропат, както му казват тук, ме светна, че желязо може да си набавя по естествен път с една "пиронена" ябълка на ден, средновековна рецепта. 10 12 пирона (железни, проверете, щото има и други) се изваряват и се пронизва сочна био ябълка (аз имах лично произведени). Сокът ги обработва тези пирончета за ден, вадиш ги и си я хапваш, цяла или на сок. Продава се и готов сок по някои тукашни билкоаптеки, но прясно и лично приготвен гарантирам е по добре. Ето това е



ми ето бабешки метод и се спасих от желязо на таблетки

« Последна редакция: 13-04-2010, 21:48:20 от ribkata »
Активен

Томирис

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1170
  • Лунатик!
Re:Желязо
« Отговор #6 -: 13-04-2010, 21:49:03 »

Да, това с ябълката е рецепта на Димков.
Желязото винаги върви с фолиева киселина и витамин C е препарати, но някои хора имат абсолютна непоносимост към тях.
Винаги съм спрягана за анемична, но на кръвни тестове всичко е излизало в норма. Отдавна не съм се тествала, но не се чувствам с нещо по-зле отколкото преди. Някъде съм чела, че всяка жена има анемия в определен момент от живота си и всичко се нормализира от самосебе си. Отделен е въпросът как са определени референтните стойности на хемоглобина и желязото в кръвта и дали те са универсален показател за всеки организъм.

Добър източник на желязо е и меласата, дори се препоръчва на хора, които не могат да приемат желязо на таблетки.
Активен
"Ето добрите и праведните! Кого те ненавиждат най-вече? Оногова, който разтрошава техните скрижали на ценности, разрушителя, престъпника, а това е творецът"

Zloqd

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1374
Re:Желязо
« Отговор #7 -: 14-04-2010, 22:23:37 »

Чел съм навремето за този метод с ябълата и пироните.
Рибке, не те ли боляха зъбите, докато го прилагаше?  - имам доста лошо предчувствие, за такава ябълка
Активен
Умният човек знае как да излезе от затруднена ситуация, а мъдрият знае как да не попада в нея - даоска поговорка

Svetlio

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1133
    • MMS BULGARIA
Re:Желязо
« Отговор #8 -: 14-04-2010, 23:04:03 »

Чел съм навремето за този метод с ябълата и пироните.
Рибке, не те ли боляха зъбите, докато го прилагаше?  - имам доста лошо предчувствие, за такава ябълка
:Content_4 - emotloader: :Content_4 - emotloader: :Content_4 - emotloader:
Ами те първо се вадят пироните и тогава се яде......ШЕГИЧКА   :bleh :love_028:
Активен

titan

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2318
Re:Желязо
« Отговор #9 -: 14-04-2010, 23:19:08 »

Пироните задължително се облизват, фира не трябва да има :)
Активен

ribkata

  • Sr. Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 309
Re:Желязо
« Отговор #10 -: 15-04-2010, 10:40:32 »

 ;D нищо ми нямаше с пиронената ябълка, даже ми хареса  :essen:
и аз първо се зачудих като ми я даде натуропата, дали тази ябълкова "ръжда" не е съмнителна, но се уверих че е супер лесно и нямаше странични ефекти като с таблетките
пироните не съм облизвала, и без това е леко зловеща на вид...като за магия  tooth
аз моята след пронизването я скривам да не я гледат... иначе на вкус е добре и на последнана проверка леко се е качило желязото.
Злояд ти не опитвай ако имаш лошо предчувствие...аз с моята анемия така си намерих някакво равновесие, иначе с таблетките не ставаше, хем няма ефект, хем ми се повдигаше и ми ставаше тежко,  гаден вкус в устата часове после, запек...като бях бременна искаха да мина на инжекции заради ниското ниво; а другите лекарски съвети бяха давай освен спанак червени меса всеки ден, дроб и конски пържоли...така че пиронената ябълка за мен е супер!
а това че един природен метод се повтаря и при Димков и при италиански автори според мен е добре  :)
Активен

titan

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 2318
Re:Желязо
« Отговор #11 -: 15-04-2010, 10:58:11 »

А прясна коприва не ядеш ли ? Чувал съм , че тя е богата на желязо
Активен

desi82

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1408
  • Ние сме това, което ядем!
Re:Желязо
« Отговор #12 -: 15-04-2010, 14:36:04 »

Желязо има също и в магданоза и сушените плодове като смокини.
Активен

Zloqd

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 1374
Re:Желязо
« Отговор #13 -: 15-04-2010, 20:04:49 »

Пиронената ябълка ме притеснява заради електролитните процеси - пломбите стават източник на напрежение.
Активен
Умният човек знае как да излезе от затруднена ситуация, а мъдрият знае как да не попада в нея - даоска поговорка

бате Бино

  • Заместник админ
  • Hero Member
  • ****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 4053
  • дипломиран рекреативен специалист
Re:Желязо
« Отговор #14 -: 10-08-2010, 16:28:31 »

Ами , вие с амалгамените пломби да му мислите :)
Активен
Болницата беше прочута със своите готвачи.   :)))

divineflow

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 173
Re:Желязо
« Отговор #15 -: 10-09-2010, 20:02:07 »

И на мен от край време ми се влачи това. Все излизам анемична, макар че не го усещам. Чувствам си се добре, спортувам си.. нищо притеснително, особено напоследък. Обаче не мога да му хвана цаката честно казано, но то и защото много рядко си правя изследвания и не може да се прецени. Растителните източници всичките ги следя и все имам доста от тях в менюто си, животинските се подразбира - не. Ама все си е нисък хемоглобина. Макар че ми хрумват както някои грешки в храненето, така и друга причина за това, но както и да е. Само веднъж ми бяха перфектни изследванията, а тогава парадоксално не бях никак добре. Не ядях почти нищо и се чувствах много зле, но на изгледвания всичко беше чудесно, даже хемоглобина:) Те бяха правени в Германия де(за разлика от останалите) но не би трябвало да има разлика в критериите. Но не съм се отказала, този път съм по-сериозна и кафето съм спряла:) Но никак не е маловажно, майка ми е била с хемоглобин 74 и съм виждала какво значи това.  Методът с ябълката ми се струва хард и леко съмнителен(пироненото желязо да не е особено качествено хаха), но може пък и да е добър вариант.
Активен
We were drawn down long from a deep sleep, and awaken'd at dayfall by worried guardeners and made to be led thru dew wet jungle to the swift summit, o'er looking the sea...

mavina

  • New
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 8
Re:Желязо
« Отговор #16 -: 17-01-2012, 16:40:40 »

За мащерката не бях чувала...
Но за червеното цвекло ,гаранция! 8)
По една чаша прясно изцеден сок от червено цвекло...
анемията ще забрави ,че съществувате! tooth
И тъй като аз не го харесвах натурално го смесвах с някакъв плод и една лъжица захар или мед.
Половин час преди ядене...и за 1-2 месеца сте като нови  :whistling2 - emotloader:
Активен

starless

  • New
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 7
Re:Желязо
« Отговор #17 -: 22-01-2012, 20:01:37 »

Да не забравяме, че черният шоколад е може би продукта с най-високо съдържание на желязо.
Например, 40 грама от този който аз купувам (85% на Вивани) са 20% от дневната нужда.
Активен

mavina

  • New
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 8
Re:Желязо
« Отговор #18 -: 23-01-2012, 07:50:21 »

Да не забравяме, че черният шоколад е може би продукта с най-високо съдържание на желязо.
Например, 40 грама от този който аз купувам (85% на Вивани) са 20% от дневната нужда.
Аз се чудя защо толкова много наблягам на шоколада....  :Appetit_17:
Пък то какво било...лекувала съм си анемията  ;D
Сега имам оправдание за да си купувам и изяждам по един голям шоколад на ден  ;D
Активен

Theodora

  • Hero Member
  • *****
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 991
Re:Желязо
« Отговор #19 -: 23-01-2012, 10:30:29 »

За моя изненада разбрах, че черните маслини ги боядисват с железен глюконат, т.е. органична форма на желязото, който даже се продава като добавка. Не знам колко е безвреден, но ако някой знае нещо по въпроса да пише  :Confus_34:
Активен
Psychonaut
 

Страницата е създадена за 0.13 секунди с 25 запитвания.