Форум Земя назаем

Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно търсене  

Новини:

Автор Тема: Да си направим домашен сапун  (Прочетена 10753 пъти)

krishala

  • Young
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 22


Всеки път, като чета съдържанието на сапуните ,душ геловете, шампоаните и пр ,  така ме хваща яд ,че  хем даваш пари ,хем се тровим  Решението беше едно~да си го приготвя сама и да става за всичко~ коса,тяло ,дори и за бебока  Кой знае какви отрови слагат и в тяхната    козметика?                               Ето какво открих в нета и реших да го споделя и с вас:                                                                                                                                                           -палмово олио - 170гр.;
-зехтин (помаче) - 80гр.;
-тиквено олио - 40гр.;
-какаово масло - 40гр.;
-орехово олио - 30гр.;
-слънчогледово олио - 20гр.;
-сусамово олио - 10гр.;
-пчелен восък - 5гр.;
-бадемово олио - 5гр.;
-кайсиево олио- 5гр.;
-1 ч.л. захар, разтворена в малко топла вода (захарта увеличава пенливостта на сапуна, а при глицериновите сапуни се използва за постигане на прозрачност);
-вода - 124гр.;
-натриева основа - 53гр. (това количество натриева основа е така изчислено, че в крайния продукт да има 4% излишък от мазнина, което прави сапунът мек и недразнещ кожата).

Всички мазнини, без бадемовото и кайсиевото олио, се смесват и се стопяват на слаб огън. Прибавя се и разтворената в много малко вода захар. Оставят се да се охладят до около 56 градуса (не е необходим термометър, просто като пипнеш съда да ти е доста топъл). Отделно в някакъв съд, който не е алуминиев (натриевата основа реагира с алуминия) се приготвя разтворът на натриевата основа. Важно е за тази цел да се използва студена вода, т.к. реакцията между водата и натриевата основа протича с отделяне на голямо количество топлина. Другото важно нещо е да се прибавя натриевата основа (тя представлява едни бели люспи) към водата, а не обратното. В противен случай има голяма опасност от бурна реакция и изпръскване, което може да ви изгори. Ако това все пак се случи, веднага забърсвате изпръсканото място със сух парцал, после миете с вода и накрая го поливате с оцет. Оставяте разтворът на натриевата основа да се охлади до около 45-50 градуса. След това бавно смесвате разтопените мазнини и разтворът на натриевата основа (натриевата основа се прибавя към мазнините), като непрекъснато бъркате. Не се използват алуминиеви съдове (аз използвам една бехерова чаша от 1 литър). Бъркате енергично около 5 минути и след това е добре да преминете към разбъркване с пасатор (в противен случай има да бъркате поне час). Бъркате с пасатора като го включвате и изключвате докато сместта започне да оставя тънка следа (сместта има консистенцията на рядък пудинг). Палмовото масло много бързо се сапунифицира, затова достигането до състояние на следа ще ви отнеме около 5 мин с пасатор, а може и по-малко.
Сега идва момента, когато трябва да се прибавят маслата, които ще направят сапуна мек и нежен за кожата - прибавяте бадемовото и кайсиевото масло. Сега се прибавят разни оцветители, етерични масла, овесени трици, мед (не повече от 1 ч.л.) и каквото ви дойде наум. Аз си прибавям различни билки, които предварително са били накиснати в разтопената мазнина, после съм ги отцедила и ги прибавям накрая. Прибавям и различни натурални оцветители - червен пипер, какао, куркума, смляни корени от брош и др. Важно е да се накисват предварително в малко количество мазнина, иначе остават на малки бучки. В този случай могат да се накиснат в бадемовото и кайсиевото олио и заедно да се прибавят. Прибавяйте не повече от 1 ч.л. от тях. Т. к. някои от етеричните масла се сапунифицират, то след месец-два сапунът не мирише вече много, ще ви кажа кои масла съм установила, че си запазват аромата - мента, лавандула, босилек. Пробвала съм още анасоново, лимоново, камфор, борово, портокалово масло (сега не се сещам за други), но техният аромат почти не се усещаше след месец-два.
След като прибавите всичко необходимо към сместта, може вече да я излеете в калъпа. Аз използвам една пластмасова кутия, която предварително облепям от вътрешната страна с оризова хартия, защото после по-лесно се вади сапуна (става и без оризова хартия, но трябва малко опит). Покривате сапуна с дебел картон или нещо друго, завивате го в хавлиена кърпа и го оставяте да престои така поне 24 часа. Ако полюбопитствате и открехнете да видите какво става със сапуна, ще видите как средата на сапуна е по-тъмна и по-прозрачна. Не бива да се притеснявате - това означава, че сапунът преминава през фаза на гел, т.е. процесът върви както трябва. Когато се втвърди достатъчно го вадите от калъпа и си го режете с нож. Оставяте сапуните да престоят поне 4 седмици, за да падне рН-то им. После може спокойно да си ги използвате. Това е, цялата тази философия не отнема повече от 2 часа, заедно с миенето. Най-лесно се мият съдовете от пресния сапун като първо добре се избършат със салфетки. Забравих да пиша в началото, че се бърка с дървена лъжица.
Успех на тези, които решат да си правят собствени сапуни.
Активен
Здравите хора избират да имат уважение към ритъма на живота и даровете от природата.

taurus

  • Full member
  • ***
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 131
Re: Да си направим домашен сапун
« Отговор #1 -: 31-10-2022, 10:00:53 »

Гледах това клипче и се замислих дали студената обработка е по-добра? Само дето трябва да съхне повече дни.
Тъй като за класическата - едва ли бих я правил в апартамента, а по скоро на село.
Гледах това клипче и в коментарите се говори и за по-пречистена натриева основа?! :whistling2 - emotloader:
Имам кокосово масло с изтекъл срок и доста зехтин и мисля да го използвам за сапун.  :weight_lift:
 https://www.youtube.com/watch?v=BMLpHWiCNuU
Активен
 

Страницата е създадена за 0.084 секунди с 23 запитвания.