Форум Земя назаем

Природосъобразен стил на живот => Биоземеделие => Темата е започната от: Buku в 22-02-2010, 12:01:54

Титла: Относно БИО-то...
Публикувано от: Buku в 22-02-2010, 12:01:54
Понеже в темата за какаовите продукти се разви дискусията дали и доколко продуктите с етикети "БИО" са действително такива, реших да направя отделна тема, че да не спамим тази на Крум  :whistling2 - emotloader:.
Та, моето мнение е, че някои био продукти (със сертификати, печати от ЕС и т.н.) наистина са надеждни, макар и не всички. За живеещите в София - от известно време се появи ето тая верига магазини http://www.bio-bulgaria.com/biomag (не знам за другите градове  :surpris_23:). Вие какво мислите? На мен ми изглежда наред, ама знае ли човек  :surpris_23:.
Сред био-производителите у нас най-популярни са тези http://harmonica.bg/ и тези http://gimel.bg/ (Мер вече е пуснала тема за тях).
Таз верига http://www.bioslunceluna.com/shop/ също ми се струва надеждна (после си направиха и ресторант "Слънце и луна").
Виж, така наречените "био" продукти в Била и Пикадили наистина са леееко съмнителни, но сигурно и от тях има нещо, дето да става... Вие какво мислите? И въобще, как се оправяте да си намирате качествени продукти при наличието на тооооолкова имена и фирми, ама толкова малко наистина добро качество? ???
Титла: Re:Относно БИО-то...
Публикувано от: бате Бино в 22-02-2010, 18:41:13
 Ако се помисли юнашки, просто няма как да разберем обективно, Вики, освен ако не сме усвоили махалото. (Това е единственият обективен и възможен за нас купувачите метод за проверка.)
  Иначе нещата са точно както си  го казала ти - "Струва ми се надежно- купувам.  Май не ми се струва.. - не купувам "  .
 Тъкмо да си тренираме интуицията ( ето още една полза извадихме :)   )   
Титла: Re:Относно БИО-то...
Публикувано от: Petko в 23-02-2010, 11:25:28
Ядки, семена и сушени плодове - от борсата на с. Първенец.
Зърнените - от познат човек на село(истински еко и био пшеница, ечемик, ръж и т.н.)
Мед също от няколко все познати източници.
Маслата(тиква, коноп, лен и рапица) - също от познат.
Ябълков оцет - от приятел производител.
Плодове и зеленчуци - от сергия, на която се доверявам, малко от село и от Четвъртък пазара.
Рядко пазарувам от супермаркети или здравословни магазини.
Ценно е човек да има село ;D
Както се вижда от текста по-горе, кодовата думичка е познат tooth Без връзки нищо не става tooth
От "Слънце и Луна" съм много доволен от хлебчетата, които са направени с квас, а не с мая.
За веригите като цяло, мнението ми не е никак добро. Ценовата им политика е меко казано неадекватна. Мислещ човек не би си купил тиквено семе 200 гр. за 8 лв от Германия, при положение, че ние сме производители на доста по-добро семе и цената тук е 2 лв. Всеки знае, че е силно препоръчително да се храним съобразно географията ни, т.е. с храни, добивани в нашия регион. Примери като този за тиквеното семе бол!
Кленов сироп....къде ще има стойност повече от 2 лв, щом идва от 10 000 км. Това не е техника, че да гледаме да я вземаме от по-сигурна страна. Яденето, което е около нас е с най-висока стойност - и енергийно, и витаминно, и като цяло.
Титла: Re:Относно БИО-то...
Публикувано от: бате Бино в 23-02-2010, 11:35:49
Така е , Петко- уж вече си махнахме от омразния СОЦ , но думичката "наш човек"  не е изгубила нито грам от своето значение :)
Титла: Re:Относно БИО-то...
Публикувано от: desi82 в 24-02-2010, 09:31:25
Петко, много си прав, че от познати можем да получим най-надеждни хранителни продукти. И аз имам такъв човек-почти целогодишно /8-9месеца/се снабдявам със страхотни плодове, зеленчуци и ядки. Но има продукти, които си купувам и от магазина и ако видя етикет био се доверявам напълно. Особено ако става дума за европейски печати. Живяла съм в Германия от 09.2003 до 03.2005г. и тогава беше бум на био храните. Знам, че много строго се контролират тези храни и току така не слагат тези печати. Тук визирам био чай или био какао, които си купувам. Относно българските био продукти съм пробвала био кисело мляко и беше наистина вкусно. Купувам и био домати ако видя в магазина. Сега си купих и био моркови и са вкусни. Купувам си и био елда и си покълва без проблем. От нея си правя сурови хлебчета. Досега не съм се разочаровала от био продукт. Така, че ще продължавам да си купувам, защото знам, че купувам качествен продукт, отгледан без химии и т.н.
Титла: Re:Относно БИО-то...
Публикувано от: amazonian в 28-02-2010, 21:24:33
Ивтересува ме това, което е достъпно за мен - и за момента такива магазини много биха ме улеснили. Нямам подходящи познати за съжаление - от познатите ми по-скоро може да си доставиш компютр, отколкото добра храна. Каквото и да правим, не можем да избягаме от пазара и неговите методи. Благодаря за информацията за магазина на пл. Журналист - ще го посетя  :Content_22: Не искам предварително да подхождам със скептицизъм, защото това е най-лесният начин.
Титла: Re:Относно БИО-то...
Публикувано от: Ortodoksalen_Anorektik в 09-03-2010, 19:12:39
Търсенето на познат или село е нормалната реакция за България.  Магазинният етикет нищо не означава, дирите са непроследяеми.
Купувам мед от роднина, дори не е просто познат, под мой контрол се центрофужи и пълни в тенекии.
Селските хора по някога не вдяват от новите технологии и наука.
Купувам семена от Теньо Тенев( ечемик, ръж, овес)
http://www.titbg.com/
Ядки най добре с черупката и като му дойде времето бой с чука. Калифорнийския бадем в чувалите е красив, всяка ядка е клонинг на другата но няма никакъв вкус. Любими са ми бадемите дето се чупят с ръка. Септември гладните мангали друсат дърветата и изкарват по сергиите за смешните 2 лв за килограм.
Тогава като една катерица пълня южната ми стая със всякакви ядки билки семена и тн.  Това е моят био магазин.
Зимата обаче едвам се издържа, купувам дребни. твърди домати и разчитам на мириса на свежо.
Етикет Био в България е подигравка с клиента.
Зехтин купувам обикновен студено пресован в стъклено шише.  Зимата бяха спожени 30 вида бутилки между които и такива с тройна цена и етикет БИО.  Тези с надпис био не бяха замръзнали и помътнели а обикновения екстравържин не можеше да се излее от бутилката. Имах още няколко поредни неуспешни покупки на био семена и ядки. Купих био хелас тиквени семена и не покълнаха, био овес хелас, амарант хелас. Нищо не покълна. Тръстикова захар и шоколади и какао  на италианците със справедливото отношение към работниците. Не усетих да получавам нещо различно от шарен етикет на висока цена .
(http://img708.imageshack.us/img708/1012/zextinkachestva.th.jpg) (http://img708.imageshack.us/i/zextinkachestva.jpg/)
Титла: Re:Относно БИО-то...
Публикувано от: blade в 09-03-2010, 20:42:07
Ortodoksalen_Anorel много добре си го казал. И аз имах разочарования от "еко продуктите".
А от къде купиваш от продуктите на Теньо Тенев?
Аз в София намерих само ръж в Пикадили. Нищо друго нямаше от неговите семена :( , а много бих искал да си взема от тях. Надявам се че са произведени в България...
Титла: Re:Относно БИО-то...
Публикувано от: Ortodoksalen_Anorektik в 10-03-2010, 01:29:14
Ortodoksalen_Anorel много добре си го казал. И аз имах разочарования от "еко продуктите".
А от къде купиваш от продуктите на Теньо Тенев?
Аз в София намерих само ръж в Пикадили. Нищо друго нямаше от неговите семена :( , а много бих искал да си взема от тях. Надявам се че са произведени в България...

Пиша му мейли и ми праща с куриер. Той ми е надеждата за български продукти. Много е отракан, от години си хапва кълнове и знае какво е живи семена.
Титла: Re:Относно БИО-то...
Публикувано от: Вери в 10-03-2010, 02:52:57
амарант
Моя покълна. От България една приятелка го донесе. На тази фирма:
http://www.hope-bg.com/index.php?pp=products
Титла: Re:Относно БИО-то...
Публикувано от: amazonian в 17-03-2010, 00:16:13
Търсенето на познат или село е нормалната реакция за България.  Магазинният етикет нищо не означава, дирите са непроследяеми.

Съгласна съм напълно с теб, но не за всеки и не винаги това е достъпен вариант. Преди всичко ти добре си планирал нещата, личи си, че си изградил система. Имаш и известни ресурси от време и пространство (за складиране). За човек, който сега започва да включва в менюто си ядки, кълнове и др. подобни благинки, изграждането на такава система не става веднага. Също така нямам и кола - а този ресурс май също е важен :) Затова засега аз купувам шарлан в магазина за "био" продукти, там купувам и някои ядки, и един мармелад от сливи, за който пише, че няма никакви добавки и е обработен на 60 градуса. Зърна вземам от една фирма за интернет доставки и си покълват - не вярвам, че кълновете им не съдържат това, което биха съдържали кълновете на семена, взети от другаде. Засега това ми е практично - може би след време и аз ще изградя система  ;) Всъщност мед - наистина и аз от познати  :)
Титла: Re:Относно БИО-то...
Публикувано от: Gubka в 17-03-2010, 14:58:39
     Здравейте :peperudi:
     Аз имах две села докато растях, затова имах пряк достъп до прясна слънчева храна. И няма нищо общо със храната, която се продава във супермаркетите! Имаше един филм с Луи дьо Финес, ако си спомняте "Крилце или кълка" ...Е там лошият произвеждаше храна на конвейер, от чушки до пилета, и всичко ставаше от сдъвкана в машини пластмаса!!! Имам усещането че това буквално се е сбъднало в днешните хранителни магазини.  :(...
    
     Тъй като порастнах, нямам достъп до селата си, нито има кой да отглежда продуктите с обич. Затова си пазарувам от БИО магазини и съм много доволна. Интересувала съм се. Пазарувам обикновено от БИО МАГА на Журналист, сега отвориха и един близо до Красно село. Продуктите на Хармоника много ми харесват, малко се разочаровах, че яйцата май са от Холандия, но вярвам че хората правят всичко по силите си и ги подкрепям. Също така повечето продукти в биомагазините са от Германия, за която и от приятели (агрономи) и други източници знам че наистина са качествени, получаваш идеята, за която плащаш - чиста храна. БИО продуктите в супермаркетите, са същите както и в Био магазините, разлика няма на едни и същи фирми са, но лично аз препочитам да подкрепям с парите си малките биомагазинчета за да дръпнат напред.  :Content_22: Още една радост е че успях да приобщя майка ми, която е голям инат, към идеята да се храни с чиста храна и двете заедно на обиколка по биомагазините - някак е идилично по свой си начин.

    Скоро започвам работа в Био магазин и съм много ентусиазирана и щастлива, тъй като съм и биолог и чистите природни неща са моя страст, мисля че това е едно добро местенце за изява, а и виждам че в съграждането на тези неща се влага любов и позитивизъм. С никакви капиталистически печалбарски депресии не съм се сблъскала досега и това много ме радва.

    А за меда :). И моят е от село, селото на бивш приятел. Няма как, леглото може вече да не делим  tooth, но медът остава! Затова я харесвам България, най-интересното се случва в съседския двор, и ти винаги си поканен  8). :Confus_3:
Титла: Re:Относно БИО-то...
Публикувано от: ٠ Тео ٠ в 12-05-2010, 22:01:21
Не вярвам, всичко е медийна маркетингова заблуда,а цените са отказващи
Титла: Re:Относно БИО-то...
Публикувано от: Томирис в 12-05-2010, 22:42:37
Не вярвам, всичко е медийна маркетингова заблуда,а цените са отказващи
Баш всичко не, но доста голяма част си е точно индустрия. Да не говорим, че зад някои био търговски марки стоят големи концерни, като например Nestle. Напоследък "напипаха" къде е далаверата и се преориентираха. Лошо е, че истинските био-производители ще пострадат в известна степен.
Титла: Re:Относно БИО-то...
Публикувано от: DOT в 15-05-2010, 00:27:23
Накараха хората да избягат от селата, да забравят как се гледат градини и сега им тикат в ръцете някакви скъпотии на много високи цени. Аз само за някой неща съм склонна да пазарувам от био магазини. Даже малко тая дума "био", заедно със "еко" малко ме дразнят,- природо-съобразно си е друго нещо. Мисля, че това просто ще е новата вълна във бизнеса-по-лоша от предишната. Струва ми се тъпо да си купиш био-бисквити и разни такива. Естествено има изключения. В моя квартал има 4 био-магазинчета, и в четирите се предлага различен тип био-продукция.
Титла: Re:Относно БИО-то...
Публикувано от: mariiina в 15-05-2010, 07:15:52
 :kisss:Мдаааааааааааааааа, спи съзнанието, сън дълбок и нездравословен...не знам как се буди мечка по време на летаргия...но долу-горе си представям колко трудно е било на Левски и приятели да събудят нещо което тооооооооооолкова дълбоко заспало!!!!!!!!!!Работатае там, че когато е сред природата , ТО -съзнанието е будно, държи го будно самата природа и го води към еволюцию и развитие...но когато ТО-самото съзнание се самоизолира в доброволен затвор-град,апартамент...сред радио-телевизионите близалки-залагалки....как да чуе какво му говори Майката-природа...как да чуе птичата песен, вятъра в клоните, шума на водата....аз тази сутрин си дойдох от село...потопена в потока на живота и в пряк и преносен смисъл директно живеейки го,усетих с огромна сила огромната разлика ...Бягайте, деца, бягайте всяка минута и час, който ви се удадат...бягайте и слушайте...!!!!
Титла: Re:Относно БИО-то...
Публикувано от: бате Бино в 15-05-2010, 09:54:15
Лельо Маринче , много въздействащо! Мъдра както винаги . :)   

Аз мисля ,че на Левски му е било все пак по-лесно , защото народецът е чувстал все някакъв дискомфорт. Докато сега дискомфортът се усеща чак когато е по-късничко - когато се разболеем . Ама тогава почваме да се чудим откъде да я подхващаме , защото умен докторчо ни казва, че или е "на нервна почва" или е "наследствено"   или сме били в твърде близки отношения с дървеното си конче като деца :)

И аз мисля като ДОТ , нещо това "био" започва да става подозрително ..Налага се като мода.  Освен това има едно ярко противоречие , което ще ми е интересно  накъде ще се развие :  ПО принцип ( вероятно с много малки изключения)  истински симпатизиращи на БИО храните  са хора с по-скромни доходи. ( Заради съвсем различната си ценностна система )    Обаче как тези хора ще си купят биобисквити за 9 лв, биояйца 5лв за 6 бр. , биомед за 19 лв килото !! биошоколад за 8лв и т.н.  До нас откриха лъскав Биомагазин -някакъв си "Балев".. , зашеметих се като видях цените. 
Вероятно това БИО ще го наложат като поредната "привилегия" за богатите. Белег за високо социално положение. Защото е скъпо. И така потребители на биото ще се окажат хора ,които ще го потребяват само защото е скъпо и това допълнително ще ги издигне в собствените им очи , а естествено и в очите на "простолюдието" . 
Но на този тип хора трябва да припомним, че никакво Био не може да компенсира например пробойните в етично-нравствената им система.
 Със средства от по-нисък порядък не могат да се решават проблеми , зародени на нива от по-висок порядък..
 тоест - и тук йерархията трябва да се съблюдава :)   
Титла: Re:Относно БИО-то...
Публикувано от: Buku в 15-05-2010, 15:05:45
Бабо Марийо, трогателно, почти се разплаках  :surpris_25:. Аз днес пък си дойдох отново в малкия град, сред природата и близо до планината... и мигом ми премина и мигрената, и нервните кризи, и всичко - така че ми е ясно какво имаш предвид... Ех, само дето не за всички е така - ти ще се радваш на природата - други няма да обърнат и грам внимание; ти няма да посмееш и тревичка да стъпчеш - други ще си угасят цигарата в цветето, ще си облекчат нуждите отгоре му и накрая подобаващо ще парфюмират въздуха с изпаренията от ауспуха на новата кола. Тъжно, но факт.
А за Левски не знам, но лошото е, че и днес чат-пат се намират хора, опитващи да разбудят духовете за някаква кауза, но ефектът е слаб, ако изобщо го има - примери много... Протестите срещу ГМО-тата, на които имаше, меко казано, слаб наплив от доброволци, са само капка в морето от подобни случаи у нас.....
Като се замисля, за тия био продукти изглежда сте прави  :(. Може би един малък процент са читави, а останалото е добре организирана измама... Ама нали човек няма как да различи плодове, расли при специални условия, на чисто в планината, и такива, нападали от дървото току до магистралата, и за мнозина търговци е лесно да се възползват и понапълнят гушите за наша сметка... Е, излиза, че не можем да вярваме на етикети, а само/предимно на видяното и изпробвано от нас самите. Дано успеем!
Титла: Re:Относно БИО-то...
Публикувано от: hdeshev в 15-05-2010, 17:25:36
...
И аз мисля като ДОТ , нещо това "био" започва да става подозрително ..Налага се като мода.
...

И аз почвам да си мисля така. Има мода и хората събират повече пари просто защото има кой да ги даде. Има го и тънкия момент с българските комплекси, където нещо, ако не е брутално скъпо, че да се изфукаш, че си си го купил, никакъв мъж/жена не си.   :Content_14: След като парирах опита да ми сложат пармезан в ресторанта на обяд, се заговорихме се с жената, чисто като мисловен експеримент, какво би трябвало, за да успее един вегански или суровоядски ресторант в България. Мина ми през акъла, че трябва да е на адски добро централно място в София, да е супер излъскан и да "дере без надуване" с поне по 50 лв. за салатка. Ще се избият да идват и всички ще са супер доволни като споделят на приятелите си къде са били.  ;D Хеле пък, ако някой навие Тони Стораро да обяви, че е веган-суровояд... :Content_4 - emotloader: :Content_4 - emotloader: :Content_4 - emotloader:

Иначе и аз днес влязох за първи път в един био магазин - Биомаг. Спомних си как дядката на село даваше на кобилата овес и този овес, хем е бил турбобио, хем не е струвал 5 лв. и си излязох.
Титла: Re:Относно БИО-то...
Публикувано от: Томирис в 15-05-2010, 18:14:41
Никой не може да ме убеди, че разходите за производството на един органичен продукт са десет пъти по-високи от това на неорганичния. Няма фактори, които да оправдават тези прекалено високи цена.
Наскоро в един магазин за здравословни и био-храни видях следната гледка: Затлъстял, потен костюмиран, дърт чичка изсипа един куп конфитюри на касата като преди това вся голям смут в магазина и пита всички "Вие ли сте продавача". Продавачката явно разбра с какво пиленце си има работа и възкликна "Ау, ма тия конфитюри не са био, само диабетични са", оня като чу веднага ги смени с биологични и взе ей така още няколко продукта, за които първо пита "Това от биологично земеделие ли е?" без въобще да се интересува нито от състав, нито от качества на самата храна. После се вайкаше, че хартиената торбичка, която му дадоха от магазина може да се скъса и я смени с найлонова. Пълен фарс - това са хората, които могат да си позволят да пазаруват подобни продукти! Бизнесмени - парвенюта, а не пропаднали вегета като нас...
Титла: Re:Относно БИО-то...
Публикувано от: Zloqd в 15-05-2010, 18:25:54
То затова не е далече времето, когато био продуктите ще са "био" като се има впредвид кой ще ги купува. В края на краищата разбира ли ти свиня от кладенчова вода.
Титла: Re:Относно БИО-то...
Публикувано от: ribkata в 15-05-2010, 19:08:43
хей хора не се вайкайте, ще се ориентира само който е готов, а това че поголямата част все няма да е "в час" е нормално...тук в чревоугодничавия рай вече се ориентират добре, все повече хора си пазарят в биомагазините или директно от производителя както и от местата за продукти на 0 километри. а това смъкна цените...и се вижда че който е опитал и усетил разликата не се врьща на старото. В местните био можеш всякакъв тип вече да засечеш...и вегани и не. Някои може и да не стигат даже с идеята до суровоядство или веганство, но избират качествено, зеленчуци и плодове без химия расли наблизо и да са само в сезона, и изобщо продукти сьс супер контролирани процеси. Казва се tracciabilità и е на мода, от traccia тоест следа - не само етикетите да казват всичко за стоката но и да можеш да проследиш от до, къде е гледано зърното ако е брашно, къде е расла ягодата, от кой баир е маслината и колко време е минало от бруленето до първото мачкане за зехтина - това ще е...но според мен не бива така да задълбаваме. Иначе може и лесно да се разреши всичко - гладни, голи и боси и всичко е наред  ;D
Титла: Re:Относно БИО-то...
Публикувано от: mariiina в 17-05-2010, 07:51:59
 :kisss:Даааааааааа, защо, защо, защо....и другите не мислят като нас...еееее, ами ние дали винаги ТАКА сме мислили... това не може  и не става от раз ...а мноооооооооооооооооооого бавно си става цъфна...оплоди се и върза!!!Не може да се раждаме побелели и помъдрели...има ЕВОЛЮЦИЯ!!!Изграждане, надграждане не само на физическите, а най-вече на ПСИХИЧЕСКИТЕ ни качества!!!Вяра дори колкото синапено  зърно да имаш...и тя ще даде плод!!!Не се тревожете, не се косете...Бог си знае работата...той но води !!!Въпросът е и ние да се водим...един за друг, един за друг...и да не се отказваме!!!! :heart_2:
Титла: Re:Относно БИО-то...
Публикувано от: Пианистката в 05-06-2010, 03:19:13
Казва се tracciabilità и е на мода, от traccia тоест следа - не само етикетите да казват всичко за стоката но и да можеш да проследиш от до, къде е гледано зърното ако е брашно, къде е расла ягодата, от кой баир е маслината и колко време е минало от бруленето до първото мачкане за зехтина - това ще е...но според мен не бива така да задълбаваме.
А ти къде си?  Иначе, на мен ми допада идеята да знам от-до историята на продуктите. Но аз лично отдавана нямам баби, които да ме зареждат с домашна продукция и като градско чедо ми е много трудно да намеря "сигурни" източници. Много ме дразнят биопродуктите пропътували хиляди километри и отзовали се на нашия пазар на завишена цена, пакетирани в найлон или пластмасова опаковка (което е далеч от екологичното и природосъобразно). Факт е, обаче, че това, което се предлага на пазара (визирам не-биото) е с много ниско качество. Човек вече не знае какво да си купи. Аз, например, имам алергии от всякакви добавки - обривам се и за мен си е голям кошмар. Нямам и много доверие на етикетите, но често залагам на тях. В момента се опитвам да намеря сигурни български биопроизводители и да се зареждам от тях, но и това е трудно. Нямам нито кoл`a, а и самите производители, които са на такава вълна (да не пръскат и торят с изкуствени торове) са много малко. Мантилитет няма. Във Фейсбук попаднах на една снимка: стара машинария от комунистическо време пръска някакви лехи яко с пестициди или нещо подобно и под нея няколко девойки се бяха изказали колко е неправилно да се пръска и т.н. и познайте - веднаха ги оплюха и започнаха да ги обиждат колко са глупави и как това е най-доброто. Показателно за отношението на българина към земята, към храната. А и все си мисля, че всеки гледа за себе си да не е пръскано, а за продан - пръскат като за последно. Т.е. купувачът кучета го яли. Аз нямам никакви доверие на обикновените продавачи на пазара, повечето от които купуват от някоя борса гръцки и турски продукти(вторите съм с впечатление, че много ги третират). Биото е безумно скъпо. Българските биопроизводители са толкова малко, няма за момента никаква преспектива този отрасъл в България, а имаме страхотна природа, т.е. идеални условия.
Титла: Re:Относно БИО-то...
Публикувано от: Пианистката в 05-06-2010, 03:30:05
Цитат
Затова засега аз купувам шарлан в магазина за "био" продукти, там купувам и някои ядки, и един мармелад от сливи, за който пише, че няма никакви добавки и е обработен на 60 градуса.
Знам го този мармалад на българската фирма Хоуп, има линк по-напред в темата. Изяждам го наведнъж :essen:
Само имам малко съмнения, че се обривам повече от него, но като станат домашните сливи и ще видим те как ще ми се отразят. Каква е тази щадяща технология - не знам. Но преди да се напълнят бурканите не го ли правят така или иначе на пюре, т.е. сваряват го? Само гадая  :Confus_34:
Титла: Re:Относно БИО-то...
Публикувано от: ribkata в 06-06-2010, 12:46:41
А ти къде си?  Иначе, на мен ми допада идеята да знам от-до историята на продуктите. Но аз лично отдавана нямам баби, които да ме зареждат с домашна продукция и като градско чедо ми е много трудно да намеря "сигурни" източници. Много ме дразнят биопродуктите пропътували хиляди километри и отзовали се на нашия пазар на завишена цена, пакетирани в найлон или пластмасова опаковка (което е далеч от екологичното и природосъобразно). Факт е, обаче, че това, което се предлага на пазара (визирам не-биото) е с много ниско качество. Човек вече не знае какво да си купи.
аз живея в Северна Италия, град Падуа. За това да се проследява един продукт от до има го като проект и от скоро за някои единични изделия се пробва, зехтин, вино, както и за плодове, хлебни..има на стоката елкод чрез който да се проследи, както и първичната материя в случай на преработване; идеята е максимален достъп до "досието" на храната.
За плодове и зеленчуци тук освен биомагазини и пазари става с абонеране-доставка директно от кооперативата на местни производители, това се решава от семействата в блока например и така само един да си е у дома получава доставките на всички. Има доброволец да събира парите и да поддържа връзка с производителите за въпроси като разнообразяване на доставките.. продуктите освен че излизат на хубава цена, са пресни и са само сезонни, ти си знаеш че приемаш да те зареждат веднъж седмично с 5 или 10 кила смесени плодове и зеленчуци и колко ти струва за година или 6 месеца, количеството на доставката го избираш обаче в началото. качеството, разнообразието и това че са почти на нулеви километри е гарантирано, а ако не то самата кооператива ще губи клиенти.
хем се яде близкопроизведени и следователно пресни продукти, хем се подпомага местната икономика  :)
аз не мога защото сега където живеем още нямам група
Титла: Re:Относно БИО-то...
Публикувано от: Аея в 04-04-2011, 10:19:51
Тъкмо даваха по телевизията изследване на продукти - маруля и домати, закупени от обикновен пазар и такива купени от био магазин.
Изследваха количеството нитрати. Оказа се, че в марулята купена от пазара има 1200 мг/кг нитрати, а в доматите 20 мг/кг. За сравнения в био продукцията марулята бе с 2400 мг нитрати, а за доматите не запомних, но мисля, че също бяха с по-високи стойности.
Титла: Re:Относно БИО-то...
Публикувано от: бате Бино в 06-04-2011, 08:49:20
Има и куп други отрови в зарзаватите обаче. Нитратите са относително безобидни в сравнение с пестицидите например. Не е достатъчно обективно да се разглежда само една "съставка" . Ако се направи пълен анализ, може да се окаже ,че само по  нитрати биото ги "превъзхажда", а по 15 други критерия - не . Явно са избрали нитратите като достатъчно популярна категория.  Понятна е добронамереността на Папазова, но има още много по темата.
Титла: Re:Относно БИО-то...
Публикувано от: vesselin777 в 07-04-2011, 22:58:58
 Бате Бино, еваллаааааааа !!!  :Content_14:  :Content_14:  :Content_14:
 Не искам да обяснявам точно защо, по понятни причини, но и аз имам косвена вина за това предаване. Нитрати не се изследват за 10 минути. Това беше фарс. Хора, не се лъжете! В България има само една акредитирана лаборатория за подобни изследвания и това е Фитолаб. Моля, гледайте утре предаването " "На биокафе" при Гала, за да усетите разликата в професионализма.Ще бъдат точно там. Не искам да защитавам био-то точно тук, защото достатъчно съм изчел мнения, част от които попадат в целта, дори и да са базирани само на критика. Искам само да ви помоля: МИСЛЕТЕ С ГЛАВИТЕ СИ !!!
Титла: Re:Относно БИО-то...
Публикувано от: бате Бино в 08-04-2011, 09:06:02
Нищо кой знае какво , Веско, (но благодаря :)  ) .

Едно от лошите неща на света е това , че за да се ориентираш в каквото и да било, трябва да се задълбочиш яко ,което без сериозна инвестиция на време няма как да стане. И понеже е ясно ,че няма как във всичко да сме компетентни, се налага често да се консултираме.
Тук е тънкият момент - как да се ориентираме измежду "експертите". Когато имаме поне малка представа от съответната материя е по-лесно. Но често това се налага да правим по косвени признаци,тъй като изобщо не сме в материята. Там е вече цаката! :)
Титла: Re:Относно БИО-то...
Публикувано от: Ortodoksalen_Anorektik в 08-04-2011, 11:07:41
Идеята на биото в България е опорочена. Всички био етикети са внос. Гърците вземат обикновена стока от Китай, лепят етикети био и зинасят за България . Гимел внасят от Австрия, Испания и Полша обикновен зарзават и го продават на тройни цени. Така не става !   Биото трябва да е проследяемо и да мога да отида да видя лично фермата или оранжерията.
Титла: Re:Относно БИО-то...
Публикувано от: бате Бино в 08-04-2011, 12:59:11
Абсолютно! Това е така, защото няма как почти всичко останало (не само у нас) да е опорочено , а само Био-то  да е останало сухо ..  :) :) 

То все едно да си разпилееш фъстъците в локвата и да си вярваш, че някои може и да не са се изцапали :)
Титла: Re:Относно БИО-то...
Публикувано от: vesselin777 в 09-04-2011, 00:09:37
 Бате Бино, викам ти евалла, защото си успял перфектно да се ориентираш в ситуацията. Точно така е, нитратите са природни вещества и винаги ще ги има в растенията. Просто свързан азот, в конценрациите е проблема. При пестицидите е съвсем друго. В повечето случаи те са доста гаден петролен продукт.
 Орто, Гимел внасят и от Италия и Холандия, но само био зеленчуци със сертификат, а не конвенционални. Не, че съм им фен. Това за опорочените български биопродукти обаче е пълна глупост. Да не говорим за вносните етикети........ въобще не ти е ясно положението.
 Честно казано, не ми се задълбава, защото професионално се занимавам с биопродукти и не се знае кой точно влиза тук и как може да изтълкува думите ми. Само едно ще ви кажа, не може да си представите на какъв тероризъм от страна на проверки от сертифициращите органи и МЗХ са подложени българските биопроизводители. Българската биопродукция е една от най-качествените в Европа, но докато се изкупува на ниво суровина и се преопакова като готов продукт от западни фирми, те ще си прибират огромната част от добавената стойност. Най-тъпото в случая е, че дори и хора с будно съзнание като вас се поддават на тази инерция, че всичко в България е опорочено. Един пример и наистина приключвам, биолавандула има само в България и Франция от цяла Европа. Дори във Франция тя е много малко и те изкупуват българска, мешат я с тяхна и я представят като чисто френска. Ха сега познайте от какво се правят най-качествените и скъпи европейски шампоани с биоесенциални масла. Тъй наречените биошампоани. Само не очаквайте България да е опомената върху опаковките.
Докато продължава подобно отношение на потребителите в БГ към биопроизводителите, те няма да имат смелостта да останат на българскя пазар и ние ще си останем най-големия нетен донор на прекрасни суровини в Европа. Какво пък толкова, ще си хрупаме перуанска киноа  ??? ??? ???.
Толкова от мен, който разбрал - разбрал.


Титла: Re:Относно БИО-то...
Публикувано от: Вери в 09-04-2011, 00:42:35
  Честно казано, не ми се задълбава, защото професионално се занимавам с биопродукти и не се знае кой точно влиза тук и как може да изтълкува думите ми.
Във връзка с това, позволих си да дам в една тема твоето по-горно мнение и честно казано съжалявам. Вече не мога и да го изтрия.

За пореден път се убеждавам как трябва да седя на страна от куп работи и да не се правя на не знам си кво. Така е като не слушам правилните съвети, а си знам моето...
Титла: Re:Относно БИО-то...
Публикувано от: бате Бино в 09-04-2011, 10:26:42
 Аа, Веско ,така не е хубаво.:)  Нали това е идеята тук - кой където е запознат и силен,  да информира.
Мен специално в тази ниша не ме брой за опонент, нямам почти никакви наблюдения и проучвания. Сетих се понеже за "био"-бадемите за 40 лв/кг,на които попаднал Титан ( то кои бадеми не са био .. :)и някои други негови информации   и понеже Орто уж е прецизен и с научен подход (като нас) та затова яхнах вълната.. и явно съм сбъркал, защото изобщо не се съмнявам в думите ти.  Прав си - инерцията е хубава ,само когато я използваш да спестиш лев докато шофираш .(Ама то и тогава е едно спестяване..:)  )   
(Но за почти всичко друго ,че е опорочено , мога да споря аргументирано :)  Затова  силно аплодирам и патриотизма ти, който се губи напоследък из нацията . А не бива.)
Затова няма да се притесняваш , споделяй подробно , ценно е.
Титла: Re:Относно БИО-то...
Публикувано от: Ros в 09-04-2011, 11:06:05
Веско, браво на теб!Поздравления за патриотизма ти!Благодаря за ценната информация!
Титла: Re:Относно БИО-то...
Публикувано от: zigzag в 09-04-2011, 11:29:41
vesselin777,Бай Ганьо още е жив!Кажи ми,ако е по-занижен контрола към българската био продукция и ако произвеждат готов продукт,особено за вътрешно потребление,какво ще се случи?Искрено желая да ми се промени мнението,че българската продукция е по-некачествена и по-скъпа от вносната!Не ми е мъчно,че Ганчо не произвежда био-шампоан от лавандула,защото съм сигурен,че ще е с по-ниско качество,по скъп и произведен по съкратена технология от неосигурени работници с ниски заплати.
Титла: Re:Относно БИО-то...
Публикувано от: vesselin777 в 09-04-2011, 12:50:05
 Държа да съм честен с вас. Аз съм далеч от патриотизма. За мен има хора, които чувствам близки и ми е приятно да контактувам с тях и такива, с които не ми е приятно. Вторите се старая да не ги съдя и в мислите си, доколкото мога. В този ред на мисли, това че някой е българин, румънец, китаец и т.н въобще не ме впечатлява. Просто обичам територията, която населяваме българите. Обичам поговорката за господ, дето ни забравил като раздавал земя и ни дал късче от рая.
 За биобадемите - познавам лично български производител. Плантацията е в Сакар. Тази година разпродаде всичко и вече няма. Ще се чака новата реколта. Крайната цена за потребителите по магазините е около 19 лева. Колко е килограм американски бадеми, обаче по магазините, не по борсите ?
Знаете ли, че там популацията на пчелите се е сринала и ги опрашават с тирове, които докарват пчелини в периода на опрашване. Да, в най-голямата плантация в света, която е в Калифорния, няма пчели! Бате Бино, как мислиш, всички бадеми ли са био?
Титла: Re:Относно БИО-то...
Публикувано от: Ros в 09-04-2011, 15:10:16
zigzag, твоето мнение никой не може да промени, защото си "сигурен", а защо да го променя, след като не ти е "мъчно"!
Не ми е мъчно,че Ганчо не произвежда био-шампоан от лавандула,защото съм сигурен,че ще е с по-ниско качество,по скъп и произведен по съкратена технология от неосигурени работници с ниски заплати.
Титла: Re:Относно БИО-то...
Публикувано от: бате Бино в 09-04-2011, 16:46:28
Не знам , Веско, за американските бадеми. Старая се да попадам на нашенски. Нашенските поне засега няма как да не са био. Те нали не се ръсят с нищо бадемите? Не са и до пътя ,както орехите. Америка е особенна ,частна държава. Там еталоните са съвсем различни :)
Титла: Re:Относно БИО-то...
Публикувано от: benato в 09-04-2011, 20:43:18
Орто спомена за китайското био,сертифицирано от Био Хелас,това е масовото пакетирано био в България- зърнени,сушени плодове,бобови. Аз също не вярвам на китайското Био,минало през Гърция.
В България,ако може да те прекарат,ще го направят с удоволствие и без да им мигне окото.
Трябва да станат повече фермите,където да отидеш на място и да си купиш,а и да можеш по всяко време да проверяваш,как се отглежда всичко.
Може би има честни производители,но са малко.
Как ще стане био краставицата на Гимел,зимата ,без тор и пръскане?Няма такъв филм,ние сме гледали краставици по кумонизма и ми е ясно,как се процедира.
Титла: Re:Относно БИО-то...
Публикувано от: vesselin777 в 09-04-2011, 22:39:57
 Добре, пак обяснявам. Био Хелас са сертифициращ орган, който е официален за територията на България. Такива още са Лакон, Балкан Биосерт, QC&I и Серес. Общо за територията на България. са десет. Поместени са на официалния сайт на МЗХ. Обаче реално действащи са гореспоменатите пет. С изключение на Б. Биосерт, всички са клонове на чужди дружества. Например Серес е немско дружество. Това не означава, че който иска да се сертифицира при тях трябва да ходи до Германия  ;). По същия начин, не всички сертифицирани от Био Хелас стоки са внос от Гърция. Иначе знам кои продукти визираше Орто. Те наистина са китайски и са внос от Гърция. По точно става въпрос за масово разпространената елда. Аз нея ползвам и съм много доволен. Покълва сравнително лесно. Другата, която съм намирал масово по магазините е украинска, но е бланширана и не покълва. Стои малко кафеникава, затова веднага я разпознавам, дори и да не е опоменато на етикета, че е украинска.
 Бате Бино, замисли се малко. Бадемите отглеждат ли се като монокултура - да. Двудомни растения ли са - да. Могат ли да червясват- да. Ами естествено, че се пръскат. Намеквам изрично, че са двудомни, т.е. изискват по-голяма площ от еднодомните дървета, за да произведеш определено количество ядки. Смятай какво става като се зарази  едно растение на тази огромна площ, пълна само с този вид растение.
При биоземеделието се използват фитонциди, фунгициди и др. препарати, разработени на растителна и мико основа, които за щадящи човешкото здраве, но за съжаление са доста по-скъпи от конвенционалните петролни хербициди и пестициди.
Титла: Re:Относно БИО-то...
Публикувано от: Ortodoksalen_Anorektik в 10-04-2011, 13:30:14
Добре научихме интересна информация около сертифициращите органи. Как обаче това променя ориентацията на потребителя, или моята ?    Никак !
Елдата беше голямото мое разочарование. Онази зелената био сертифицирана. Няма никакъв подчертан вкус. Мой критерий за продуктите е да са вкусни и да не се развалят бързо. Ако са вкусни значи са расли в благоприятни условия а ако не се развалят бързо са устойчиви към вредители. Сертификата не променя нищо освен ненужно оскапяване на крайния продукт. Същата елда е с 2 лева по евтина, когато чувалите са заръчани от Китай и разфасовани от фирма "Здраве за вас".  Как разбирам че е същата?  :)
Я да се върнем на бадемите!  Био бадеми срещу не био бадеми. Над аксаково има изоставена бадемова градина. Дърветата дават плод през година. миналата нямаше а тази се надявам да има много и то ако не замръзне цвета. С какво един етикет с надпис БИО прави продаваните като био бадеми по вкусни? 
Всеки мима глава на раменете си  за да мисли с нея. Растенията се нуждаят от торове както хората от много витамини и минерали. На бадема не му дреме за пестицидите, тъй като е на високо и не се конкурира с други дървета за светлината на слънцето. Био е нагла измама и предполага евентуално по добро качество, след като е платена по висока-цена. 
Титла: Re:Относно БИО-то...
Публикувано от: бате Бино в 10-04-2011, 18:17:18
Точно за същата градина се сетих и аз, Орто. :)  Три пъти съм ходил, единият път натоварих, но  двата пъти само се оглеждах  :)
Помолил съм наша съфорумка, която е спец в бадемите , да даде информация. Окаквам я. 
Титла: Re:Относно БИО-то...
Публикувано от: benato в 10-04-2011, 18:59:27
Аз казвам био на това,да си набера марулката,лука и магданоза от нашата градина,да си ги измия на двора и да си направя веднага една яка салата с оцета(ябълков),който сами си правим.Сега чакам домашен зехтин от Каламата-Гърция.Градината се тори веднъж годишно с прегоряла оборска тор.Не е пръскано 10 години.
Титла: Re:Относно БИО-то...
Публикувано от: Ortodoksalen_Anorektik в 10-04-2011, 21:19:59
Днес в Спортна зала има Изложение на БИО технологиите.  Слънчеви колектори, водни решения, био храна, уреди, дрехи. Абе много интересни неща за дома и за ядене. Всякакви хапчета за гълтане и разбира се голям щанд на GIMEL.   Даже има щанд на SAHADJA YOGA.
Титла: Re:Относно БИО-то...
Публикувано от: vesselin777 в 10-04-2011, 22:02:35
 Знаех си да не започвам тук  :Confus_3:. Орто, елдата на Здраве за вас е сертифицирана също. По моите стандарти е качествена и определено покълва. Относно изоставената бадемова градина - сигурен съм че не се пръска и бадемите са супер, но какво от това ? Значи ли, че тези които са продукт на интензивното земеделие са същите. На бадемите не им пукало от пестициди, защото били на високо  :Content_4 - emotloader:. Най-пестицидния продукт в света е кафето, а доколкото знам не расте по земята. И мен  дивите ягоди ми харесват повече от биосертифицираните култивирани, но това какво общо има с темата. Естествено, че няма нищо по-вкусно и здравословно от току-що откъснати и домашно отгледани зеленчуци.
 Иначе си знаех, че ще се стигне до тук. Щом био-то е нагла лъжа, не виждам защо да продължавам да ви лъжа. Ще си спестя енергията за нещо по-конструктивно. Сори бате Бино, опитах с нормален тон да изложа моите възгледи и информацията, до която съм се докоснал. За някои други хора...... не е зле понякога човек да се съмнява и в себе си, така по трудно изпада в конфузни ситуации.
 По тази тема съм до тук. Peace  :Content_22: .
Титла: Re:Относно БИО-то...
Публикувано от: Вери в 10-04-2011, 23:45:30
Естествено, че няма нищо по-вкусно и здравословно от току-що откъснати и домашно отгледани зеленчуци.
 
А ако е диво, още по-добре. Ще е ненадминато. ;)
Но някои, включително и аз, нямаме възможност, засега, нито за градинки, нито да хващаме горите. :)
Титла: Re:Относно БИО-то...
Публикувано от: Андрей в 11-04-2011, 07:32:06
Здравейте!
Не съм запознат с Биопродуктите по българско. Рядко се появявам там и съм нямал честата да им се насладя. Нашите карат на домашно и купено от пазара. Включвам се по темата, защото на няколко места за срещнах думечките "Ганьо" и "Ганьовска работа". Та във връска с това искам на кратко да споделя опит.
От почти 2 години купувам предимно(60-70%) БИО продукти и тяхни разновидности. Тук ги делят на (ORGANIC)БИО и два вида ALL NATURAL(без химикали и с понижено съдържание на химикали(50%)).
Думата ми е за БИО-то. Повечето от нещата са добри на вкус и изглеждат естествено. Но 4 пъти вече попадам на АБСОЛЮТНИ МЕНТЕТА. Ябълки с бял прах с изразена химическа миризма и моркови с вкус на машинно масло. За размера на морковите да не казвам :surpris_22:. Това купувано от веригата магазини на един от местните кланове - Самсунг.
Седмично по новините се споменава за поне 2-3 измами в хранителния сектор(за останалите области даже не искам и да споменавам.). Вноса на Китайски или Американски боклук и представянето му за местен на 3-4 пъти по-висока цена е нещо често срещано.
Ако Корея ви се струва за некоректен пример, ще спомена, че съм работил за Швейцарци и с Американци и от опита си мога да потвърдя, че думата "Ганьовщина" не е запазена българска марка. А сега взаимно межем да се "наслаждаваме" поразиите на ХайТек аматьорите от страната на изгряващото слънце.

Преди седмица един приятел се оплакваше от положението в България. Интересното, което каза беше "Преди хората се надяваха на ЕС. Сега не остана нищо на, което да се надяват". В този момент си помислих "Чудесно! Може би най-накрая е настъпил момента да се надяваме на себе си"
Титла: Re:Относно БИО-то...
Публикувано от: Ros в 11-04-2011, 08:46:20
В този момент си помислих "Чудесно! Може би най-накрая е настъпил момента да се надяваме на себе си" :Content_14:
Титла: Re:Относно БИО-то...
Публикувано от: zigzag в 11-04-2011, 13:13:44
Кое изисква отглеждане на био-култури в България?Повишено търсене?Презадоволяване на пазара с най-обикновена продукция?Чистосърдечна загриженост за здравето на хората?Висок стандарт обуславящ преминаване към най-качествена храна?Или....,че био-то е 5-10 пъти по-скъпо и веднъж да се извади сертификата,пей сърце.Ще има коли,чалга певици и "колко съм велик",а може и хотелче на морето!И в цялата тази схема може био-то да не био,само колите,парите и жените да ги има.Патриотизмът ми не е розови очила,които да разтварят по -широко задника ми!
Титла: Re:Относно БИО-то...
Публикувано от: desi82 в 11-04-2011, 14:08:57
В този момент си помислих "Чудесно! Може би най-накрая е настъпил момента да се надяваме на себе си".
Много правилно! И аз стигнах до този извод! Разчитам единствено на себе си да намеря подходящи източници на плодове, зеленчуци и ядки.
Титла: Re:Относно БИО-то...
Публикувано от: mariiina в 12-04-2011, 07:05:09
 :kisss:"Чудесно! Може би най-накрая е настъпил момента да се надяваме на себе си"

Дай Боже, дай Боже!!!
Титла: Re:Относно БИО-то...
Публикувано от: zlat в 13-04-2011, 14:33:58
Здравейте, малко късно се намесвам въпреки молбата на бате Бино, но бях претоварена със срочни задачи и не съм влизала тук отдавна. Та на въпроса за бадемите, не че сме големи спецове по въпроса, но всяко растение при определени условия е застрашено от разни гадинки с които трябва да се борим. Друг е въпроса дали винаги го правим. Наистина има бадемов семеяд, който е доста коварен - той си снася яйцата наесен и те напролет развиват ларви, които ядат младата новообразувана ядка. Плода изсъхва и ако се остави така на дървото, следващата година отново превзема други плодове. Напролет се пръска ако има забелязан масов летеж на какавидите. Ние предпочитаме наесен след обиране на реколтата всички сухи плодове заедно с клонките да ги съберем и изгорим, така че на следващата пролет максимално да намалим разпространението на семеяда. Но въпреки всичко имаме и бракувани ядки.  :) Това все пак е малкия кахър, по големия проблем е ако измръзне цвета при някоя късна слана, защото тогава няма нито един плод в цялата градина.
Титла: Re:Относно БИО-то...
Публикувано от: seymour_sz в 19-04-2011, 10:40:57
Здравейте, изчетох доста внимателно цялата тема и за жалост тук намирамтолкова скептицизъм и недоверие в родното ни производство, колкото сляпа вяра в чуждите, вносни продукции. Защо холандските био-продукти да са по-био от нашите, та да препочитате да ги купувате петорно по-скъпи? Казвам това именно от позицията на производител на такава продукция и ми е болно много от това, че хората просто не вярват, по исконния български принцип "всички са маскари". Ами не, не всички са маскари и мошеници, и в България също има био-продукти, които са поне толкова био, колкото и европейските. Имаме същите сертификатори (контролни органи), които сертифицират и немските продукти, примерно - ами защо тогава вярвате на немеца, а не на българина?  ???
Някъде прочетох, че Гимел примерно не стрували, защото, видите ли, купували холандски семена - ами да, аз също купувам такива.  В България няма откъде да се намерят био-сертифицирани семена от моркови, спанак, подправки и ред други култури - всички са третирани с химични препарати за растителна защита. Единствено се намират семена от домати, краставици и пипер, и то не произведени по биологичен начин (в смисъл "родителя" на тези семена е бил третиран с препарати), а просто самите семена не са третирани - което обаче за целите на сертификацията ги прави годни под въпрос.
И най-щекотливия въпрос - цените, всъщност био-продукцията винаги е била и ще бъде по-скъпа от конвенционалната по ред причини - високата цена на семената, скъпите био-торове (в пъти над цената на химичните) и не на последно място - по-ниския добив и по-непазарния вид на зеленчуците. Няма начин един домат, например, торен само и единствено с био-торове, да стане толкова едър и лъскав като домата, здраво надуван с амониева селитра, калиеви и фосфатни торове, и да дава по 20 кг от корен. Това обаче не означава, че био-продукцията всъщност е пет пъти по-скъпа от конвенционалната - тази разлика в цените вече идва от прекупвачите и търговците по веригата, които именно заради това, че е модно, надуват яко надценките си. За тези цени не са виновни производителите - подчертавам това. Точно заради тази причина и в доста градове вече се оформят т.нар. "групи солидарно земеделие", в които един или няколко производители на био-продукция доставят директно на групи купувачи от градовете продукция на съвсем поносими цени, сравними с тези на пазара, и по този начин хем купувача купува добра стока на ниска цена, хем производителя взема пак същите пари, както и когато ги продава на прекупвача - печалбата на прекупвача вече отпада в полза именно на потребителите. Такива групи има в София и Пловдив, който се интересува, даже мога да ви дам и координати на тези хора. По този начин хем ще помогнете на българските производители на био-продукция, които сега са в нокдаун, хем ще плащате на истинска храна почти толкова, колкото и за изкуствената.

Титла: Re:Относно БИО-то...
Публикувано от: Деси в 19-04-2011, 11:26:49
seymour_sz ,напълно съм съгласна с теб,аз съм много доволна от био продуктите и винаги когато имам възможност гледам да си ги купувам,още по хубаво ще е ако има и повече български такива..много искам да си купувам от бг производител плодове,зеленчуци и др.,но не мога да намеря такива или ако намеря съвсем са повяхнали по витрините...жалко че във Варна няма такава група иначче с най-голямо удоволствие щях да съм първа на опашката...разбирам че се занимаваш с био бг производство,браво и дано има повече като теб-успех  :love_026:
Титла: Re:Относно БИО-то...
Публикувано от: seymour_sz в 19-04-2011, 11:38:31
Деси, може и да има във Варна, не зная - лично познавам групата от Пловдив и от тях съм чувал и за тази в София, а ние тепърва създаваме такава и в Стара Загора. Може и във Варна да има такава, но да не я зная. Ще поразпитам и ако науча нещо, ще пиша. Принципно за Варна е възможно и ако ми остават на мен свободни количества, да пращам, тъй като там живее сестрата на съпругата ми. Мисля,
Титла: Re:Относно БИО-то...
Публикувано от: seymour_sz в 19-04-2011, 11:40:38
че тя няма да има нищо против да стане разпределител, но все пак е по-добре производителя да е някой местен - няма начин да няма такива. Мога да поразпитам в сдружението и да пиша, ако има такива.  :fluretaa:
Титла: Re:Относно БИО-то...
Публикувано от: benato в 19-04-2011, 11:46:33
Трябва да заявите ,че ви има,как да разберем? Ето тук имате трибуна,пробвайте в още няколко подобни форума.
Не вярвам на Гимел,защото съм им опитвал продукцията и защото една краставица ,няма как да е 1.60лева,дебела,повяхнала и неприличаща на нищо.
Титла: Re:Относно БИО-то...
Публикувано от: Ели в 19-04-2011, 11:51:58
Попаднах на информация за групите за солидарно земеделие тези дни, не знам вече точно как стигнах до този сайт: http://www.solidarno.com/. Идеята ми се вижда много добра.  :)
Титла: Re:Относно БИО-то...
Публикувано от: Деси в 19-04-2011, 12:22:47
че тя няма да има нищо против да стане разпределител, но все пак е по-добре производителя да е някой местен - няма начин да няма такива. Мога да поразпитам в сдружението и да пиша, ако има такива.  :fluretaa:

това ще е супер ако стане .. ;)
Титла: Re:Относно БИО-то...
Публикувано от: seymour_sz в 19-04-2011, 12:27:48
Ами аз не съм адвокат на Гимел и не смятам да ги защитавам на всяка цена, но знам, че са най-големият сертифициран производител в България и не вярвам да си позволят да произвеждат неистинска стока - още повече, доколкото знам, работят за външни пазари. Това може би обяснява и високата им цена, освен традиционната причина - прекупвачите.
А за външния вид - наистина нетретираните с химични торове краставици не са така лъскави и хубави, както добре наторените с амониева селитра  ::)
Титла: Re:Относно БИО-то...
Публикувано от: benato в 19-04-2011, 13:07:07
Аз също имам градина и знам какво е домашно производство ;)
Щом работят за износ,познай къде отива шкартото,по стара българска традиция. :laugh:
Кое ще ги спре да продават не истинска стока????????
Морала или лабораториите от време оно? Да си чул някой да го е спряла лаборатория,след обстоен анализ на продукцията?
А стоката само Био ли трябва да е или и да е вкусна?
Ти купуваш ли си био стока ,от тази която не произвеждаш,?
Не се заяждам,просто хората са сърбали попарката,на загрижените за здравето им корпорации и институции.
А за малки еко ферми като твоята(може и да е голяма) можем само да те поздравим и ще ти бъдем клиенти. Ти кажи какво произвеждате и как?
Титла: Re:Относно БИО-то...
Публикувано от: seymour_sz в 19-04-2011, 13:44:50
Ами - последно за Гимел, като работят за износ не могат да си позволят фалшива стока, защото там (за разлика от тук) проверките и изследванията са редовни и веднъж ако ги пипнат, че дават калпава стока, ще им отиде пазара завинаги и тогава какво ще ги правят тези хектари оранжерии? Все пак не знам, разбира се, това са само мои разсъждения.  :-\
Що се отнася до мен, моята ферма е скромна - за зеленчуци имам 6 дка сертифицирана площ, и за билки - 40 дка, които обаче догодина май ще ползвам за друго, че етеричните билки съвсем на загуба гледам, за съжаление, тъй като там просто няма начин да не попаднеш в ръцете на прекупвачите, които ти изкупуват килограм масло за 150 евро (при цена само на сваряването му от 200 лв, без да броим труд, транспорт и разноски по отглеждането и събирането на билките), и след това си го препродават за 600 евро  :surpris_22:
Тази година ще отглеждаме възможно най-много култури, като наблегнем на разнообразието, не толкова на количеството, така че едва ли ще ми се наложи да купувам друга продукция  :essen: За жалост, нямаме оранжерия и затова няма и ранна продукция, но предпочитам да произведа (съответно консумирам) зеленчуци, расли под слънце. Съвсем скоро ще почваме да берем салата, репички, лук и спанак. За лятото предвиждаме производство на домати, краставици, пипер, тиквички, моркови, зелен лук, след това салатно цвекло, ряпа, тикви. Всички продукти ще са от био-сертицирани семена (холандски, за съжаление, поради липсата на български такива) и само доматите, пипера, тиквичките и краставиците ще са български - от нетретирани семена. В момента сеем в саксийки за продажба и подправки - розмарин, салвия, чубрица и босилек, ще произвеждаме също и магданоз и копър, но не в саксийки (просто нямаме такива заявки), а на полето между доматите и краставиците (т.нар. съвместно отглеждане).
Начина на производство е следния: ползвам биосертифицирани семена, отглеждат се на земя, която не е била работена до миналата година повече от 7 години, но за жалост като сертификат е в "преход към биологично земеделие" поради бюрокрация - купихме я от пълномощник, а собствениците са извън страната и няма как да ни дадат декларация, че не е обработвана, а без такава декларация, макар и да е видно, че е така, сертифициращия ни орган не признава липсата на обработка. Не ползваме никакви изкуствени торове, торим единствено с био-препарати със съответните сертификати. За растителна защита също използваме само био-препарати и отвари (от чесън, коприва и прочие), както и смесеното засаждане, при което растенията се пазят едни други от определени вредители.
Надявам се бях достатъчно подробен, но ако има и други въпроси, с радост бих отговорил :-)
Титла: Re:Относно БИО-то...
Публикувано от: benato в 19-04-2011, 14:01:28
 :Content_14: :Content_14:
От Пловдив ли си? Дай координати.
Титла: Re:Относно БИО-то...
Публикувано от: seymour_sz в 19-04-2011, 16:54:15
Не съм от Пловдив, а от Стара Загора. В Пловдив има вече сформирана група, която се снабдява от един производител - Атанас Топалов. Ако проявяваш интерес, мога да ти дам на лични координати на организатора на групата.
Титла: Re:Относно БИО-то...
Публикувано от: Андрей в 20-04-2011, 06:35:48
Тези сертифициращи органи не вземат ли проби от почвата за тест на метали и остатъчна химия?!
Какво значение има колко време не е обработвана земята по конвенционален начин, ако вятъра ти носи дим с благини от съседния ТЕЦ и комшия с пръскачката, а поливната вода е фраш от химикали :surpris_23:?!
Титла: Re:Относно БИО-то...
Публикувано от: seymour_sz в 20-04-2011, 13:23:36
Андрей, био-земеделието означава спазване на определени стандарти. Моят сертифициращ орган не е вземал проби от почвата. За нуждите на био-земеделието земята не трябва да бъде обработвана с пестициди и химични торове минимум три години - вероятно това трябва да е достатъчно, за да се изчистят следите от химията. Оттам нататък аз като сертифициран производител следва да спазвам стандартите, а именно - да ползвам само и единствено разрешени и сертифицирани семена, продукти за растителна защита и торве на био-основа. Нямам право да ползвам никаква химия, с изключение на мед и сяра съдържащи препарати в определени дози (6 г на декар). След това, когато произведа нещо, то се тества и ако има наличие на пестициди - гори ми сертификата, и трябва да почна от нулата - три години преход и т.н.
Това, за което говориш - дима от ТЕЦ-овете, от колите и прочие "благинки" на цивилизацията практически няма как да бъде избегнато. Ако приемем, чисто теоретично, че био-земеделие може да се извършва само на земя, до която няма досег цивилизацията, практически това означава био-продукти да се отглеждат единствено в някои части на Африка.  :surpris_23:
Съвсем между другото, доста по-безопасно е да отглеждаш зеленчуци до оградата на ТЕЦ-а, отколкото на 50-60 километра от него поради простата причина, че отровите, изхвърлени през комина, на практика нямат никакъв шанс да паднат направо надолу, а вятъра ги разнася на 50-60 до 200 км околовръст.
Титла: Re:Относно БИО-то...
Публикувано от: Дете на Природата в 18-08-2011, 22:53:56
Та, моето мнение е, че някои био продукти (със сертификати, печати от ЕС и т.н.) наистина са надеждни, макар и не всички.
Вие какво мислите? На мен ми изглежда наред, ама знае ли човек 
Привет!
Към  Бг.пазар съм скептична. ;)
Обикновено (преди година) си закупувахме БИО продукти от БИО Ферми с доказали се продукти на пазара, в производството си на пазар Биологично ЧИСТИ продукти.  :peperudi: :peperudi: :peperudi:
Да не споменавам имената на тези ферми за да избегна реклама.

Аз лично НЕ бих разчитала или закупила каквото и да е от т.нар.Био магазини...дори и клечки за уши. tooth
Титла: Re:Относно БИО-то...
Публикувано от: savina в 20-08-2011, 14:31:24
Та, моето мнение е, че някои био продукти (със сертификати, печати от ЕС и т.н.) наистина са надеждни, макар и не всички.
Вие какво мислите? На мен ми изглежда наред, ама знае ли човек 


Аз лично НЕ бих разчитала или закупила каквото и да е от т.нар.Био магазини...дори и клечки за уши. tooth

Здравей,защо мислиш така  ??? кое не е редно в био магазините,защото аз често си пазарувам и съм доволна
Титла: Re:Относно БИО-то...
Публикувано от: bioagro в 08-10-2013, 23:00:12
... опс