Форум Земя назаем

Суровоядство => Рецепти => Разни => Темата е започната от: titan в 06-02-2010, 15:06:38

Титла: Покълнал нахут и смлян сусам
Публикувано от: titan в 06-02-2010, 15:06:38
Последният път , когато си правих хумус или хомос , не зная точно как се произнася и в двата варианта го употребяват арабите :)) ми се завъртя идеята за покълнъл нахут и смлян сусам ,чесън, кимион и малко зехтин , както и малко сол , дали ще стане, някой пробвал ли е ??
Титла: Re:Покълнал нахут и смлян сусам
Публикувано от: desi82 в 06-02-2010, 17:47:32
За повечето суровоядци покълналия нахут е газообразуващ и затова си правят хумос със сурова тиквичка. Аз съм си правила и е много приятен на вкус. В сайта има рецепта за такъв хумос.
Титла: Re:Покълнал нахут и смлян сусам
Публикувано от: titan в 06-02-2010, 17:51:00
Че той и вареният е газообразуващ  tooth  , или аз нещо пропускам в технологията :)) хехехехе , освен това всичките ми приятели ,които обичат хомус и си правят имат същите наблюдения , по късно ще накисна и утре ще видя какво ще стане :))
Титла: Re:Покълнал нахут и смлян сусам
Публикувано от: Petko в 06-02-2010, 18:38:29
За повечето суровоядци покълналия нахут е газообразуващ и затова си правят хумос със сурова тиквичка.
Това за мен е новина. Аз защо ли нямам газове от нахут :surpris_23: :bleh
Титла: Re:Покълнал нахут и смлян сусам
Публикувано от: desi82 в 06-02-2010, 18:41:57
Така съм чела по други форуми. Трудно го усвояват. За това предпочитат да го правят с тиквичка. Аз лично не съм го правила с покълнал нахут. Като цяло избягвам бобовите храни.
Титла: Re:Покълнал нахут и смлян сусам
Публикувано от: Petko в 06-02-2010, 18:48:05
За нахута знам, че е напълно безвреден от всякаква гледна точка. Но пък трябва да се спазват правилата по накисването му....това важи за всички кълнове. Минимум 12 часа за нахута. Аз лично гледам да има 15 часа и тогава махам водата :Appetit_17:
Титла: Re:Покълнал нахут и смлян сусам
Публикувано от: Светла в 07-02-2010, 05:17:04
Аз си правя хомус с покълнал нахут и ми харесва. По-различен е на вкус от този с варен, но ако ти допада вкуса на нахутените кълнове давай смело напред. Аз слагам повечко лимонов сок, магданоз, чесън, суров сусамов тахан, куркума, малко зехтин, може и щипка сол. Ако искаш да получиш по-гладка смес може да махнеш обвивката на вече покълналия нахут, но е голяма играчка. А иначе слагам на салати и сандвичи един прекрасен микс от нахутени, леща и други бобови кълнове (глезотийка, която си гупувам готова от магазина  :Appetit_17: ) и също не съм имала газове от тях.
Титла: Re:Покълнал нахут и смлян сусам
Публикувано от: Вери в 07-02-2010, 06:02:29
Аз също нямам газове от покълналия нахут.
Титла: Re:Покълнал нахут и смлян сусам
Публикувано от: Svetlio в 07-02-2010, 09:10:00
Аз нахута го беля винаги и за това си купувам от турския,защото нашия е много дребен.Грешка ли правя,че го ям без ципата?Тя всъщност съдържа ли нещо ценно?
Титла: Re:Покълнал нахут и смлян сусам
Публикувано от: Вери в 08-02-2010, 01:58:31
Не мисля, че правиш грешка. Със сигурност става по-мек вкуса като на обеления бадем или лешник. :)
Титла: Re:Покълнал нахут и смлян сусам
Публикувано от: Buku в 08-02-2010, 09:23:16
Аз нахута не го кълна и не го варя - просто го накисвам за една нощ и на сутринта е достатъчно омекнал за ядене. И на вкус е много по-добър от варения  :Appetit_17:. Също не съм забелязала да ми образува газове, ама то си е индивидуално  :).
Титла: Re:Покълнал нахут и смлян сусам
Публикувано от: titan в 17-02-2010, 14:26:40
Сега .... да споделя . Накиснах нахут 48 часа , после го разделих на 2 части , едната сварих и направих хомус а другата оставих да покълва. Нещо не покълна много добре за 2 дни киснене и 2 разстлан в тавичка  на тъмно само около 1-2 мм поник.  сменям водата по 4 пъти на 24 часа и имат ужасен мирис. Плакна ги добре и днес ми писна и взех че ги пасирах , добавих смлян сусам, малко вода, малко зехтин, кимион , 3-4 скилидки чесън, малко лют червен пипер и малко морска сол.Това отново с пасатора и стана някакво подобие на хомус :) Не е неприятно на вкус , просто не съм свикнал.Считам ,че допуснах някаква грешка с покълването , тъй като някой зърна имаха много кисел вкус , въпреки обстойното измиване и почистване.Не зная колко трябва да бъдат дълги пониците.. стори ми се че ако са по-дълги е по крехко зърното, но може и да е чиста заблуда. аз избягвам хляба като особено вредно произведение и затова сега го консумирах чисто , е с няколко маслини :)Пробввайте и вие и споделете.
Титла: Re:Покълнал нахут и смлян сусам
Публикувано от: marulka в 17-02-2010, 14:33:39
аз за първи път си правих хумус с варен нахут по оригиналната рецепта докато бях в Турция и останах ужасно разочарована от вкуса... почти всичко замина на болука... с покълнат нахут би станало още по-гадно, изобщо няма и да правя опити.... хумусът с тиквичка е къде-къде по-вкусен
Титла: Re:Покълнал нахут и смлян сусам
Публикувано от: Antares в 17-02-2010, 14:41:34
Аз покълвам нахут по следния начин и досега засечка не съм имала:
Накисвам нахут в чинийка, покрит с филтрирана вода, за една нощ - да речем от 10 вечерта до 8 сутринта. На сутринта изливам водата и изплаквам с чиста два пъти. Оставям го без вода да си седи на плота в кухнята, въобще не съм го затъмнявала. Ей така на открито. Изплаквам пак на обед и вечерта, за да се отмие каквото трябва и да се овлажнят зърната. Не оставям вода в чинийката, гледам да го изцедя добре. На втория ден сутринта вече се показват кълнчетата. Правя малки дози, че да заминава бързо, а и разнообразие да има :) Кълновете ги ям на втория-третия ден, около половин-един сант. са дълги, иначе някъде около четвъртия ден почват да развиват стъбълце с листенца. Веднъж чаках и за поници, ама много време отнема. А и много ми харесва вкусът на кълновете, та си го ям покълнал.
Титла: Re:Покълнал нахут и смлян сусам
Публикувано от: titan в 17-02-2010, 14:47:55
аз за първи път си правих хумус с варен нахут по оригиналната рецепта докато бях в Турция и останах ужасно разочарована от вкуса... почти всичко замина на болука... с покълнат нахут би станало още по-гадно, изобщо няма и да правя опити.... хумусът с тиквичка е къде-къде по-вкусен

Да бе , хехехе правя невероятен хомус и всичко живо около мен само ми се моли и за тях да правя :))То за мен не остава де, каквото остане по пасатора това е моята доза :))) Сега тайничко от всичко го направих и само с вас съм споделил :)) не е лош на вкус , просто трябв да усъвършенствам рецептата.
С тиквичките е гадно , собено сега, когато са с цялата Менделеева таблица и горчат - ужасно е .Такова извращение правят в Слънце и Луна и е доста скъпо. Всъщност всичко им е дост скъпо и с недобро качество, та спрях да се храня там , ами отгоре на всичко ни цакат в грамажа , винаги като си вземем за вкъщи е със 100 гр по-малко.И накрая им сложихме кръст . Никой от приятелите ми вече не ходи там.
Може би някой път трябва да ти приготвя хмус по оригинална арабска рецепта и да си кажеш мнението,а?
Титла: Re:Покълнал нахут и смлян сусам
Публикувано от: Вери в 17-02-2010, 18:26:01
Титан, мисля, че много си го киснал във вода.

Иначе хумус харесвам всякакъв. С варен нахут най-вече.

А оригиналната рецепта е /поне аз си мисля, че е/: нахут, чесън, зехтин, тахан, сол, лимон, кимион. Последното не го слагам, защото не ми харесва.
Титла: Re:Покълнал нахут и смлян сусам
Публикувано от: Svetlio в 17-02-2010, 19:10:00
А оригиналната рецепта е /поне аз си мисля, че е/: нахут, чесън, зехтин, тахан, сол, лимон, кимион. Последното не го слагам, защото не ми харесва.
Днес правих това.И аз не сложих кимион,но го направих с покълнал нахут и накрая сложих и червен пипер.Честно казано,доста тежко ястие.Едвам го изядох.  :weight_lift::essen:
Рецептата беше написана на бурканчето на тахана. :Confus_34:
Титла: Re:Покълнал нахут и смлян сусам
Публикувано от: titan в 17-02-2010, 21:14:17
Точно това е орииналната рецепта и слагайте кимион на вкус , той придава хубав аромат на ястието.
Сега като се е стегнало в хладилника за няколко часа има по приятен вкус, а може и да си въобразявам,защото съм гладен  tooth
Сега видях,че Светла ни е отгворила за положителния резултат :) Газовете си се образуват , хем омесвах всичко със слюнка .А може просто да трябва по-дълго да бъда на сурова храна, за д ами се нормализира всичко.
Титла: Re:Покълнал нахут и смлян сусам
Публикувано от: Ortodoksalen_Anorektik в 29-04-2010, 03:56:59
За нахута знам, че е напълно безвреден от всякаква гледна точка. Но пък трябва да се спазват правилата по накисването му....това важи за всички кълнове. Минимум 12 часа за нахута. Аз лично гледам да има 15 часа и тогава махам водата :Appetit_17:

Трябва ми прогноза за нахутено кисело мляко. Умишлено не искам да експериментирам със соя и избрах нахут.
След като го накисна за 12 часа или най-много 15 часа и после в блендера го направя на рядка каша и прецедя млякото. След това мисля да сложа малко лактобацили ( от скъпите ) и ще ми е жал да се проваля.
Нямам никаква идея дали да варя нахутеното мляко и като изтине да сложа бацилите за закваска или да не го варя.
Никъде в нета не намерих някой да е пробвал да подквасва нахутено кисело мляко.
Титла: Re:Покълнал нахут и смлян сусам
Публикувано от: desi82 в 29-04-2010, 07:51:24
Не съм срещала досега рецепта за сурово кисело мляко с нахут. А повярвай ми прегледала съм доста суровоядски сайтове. Защо не пробваш със слънчегледови семена или бадеми? Ако експериментираш с нахут има голяма вероятност да се провалиш според мен.
Титла: Re:Покълнал нахут и смлян сусам
Публикувано от: catalina в 31-07-2013, 12:36:09
И аз сьм си правила няколко пьти хумус с покьлнал нахут. Нахутьт (100г сух) го киснах от вечерта до сутринта, после преплакнах добре и оставих в дьлбока чиния, покрит с влажен тензух. Три дни му трябваха за мьничко кьлнче, като проплаквах по два-три пьти на ден.

После го смлях сьс сусамов тахан, зехтин, чесьн и лимонов сок. Не вкус не е сьщият като сьс сварен, но вкусьт не е неприятен, просто е различен.

Не знаех, че се подправя с кимион.