Форум Земя назаем

Суровоядство => Досие на суровите храни => Темата е започната от: Mep в 24-01-2010, 00:55:23

Титла: Семена от живовляк - psyllium husk
Публикувано от: Mep в 24-01-2010, 00:55:23
Проблеми с газове, лениви или пък свръх активни черва? Можете да опитате с фибри от псилиум. Те имат хилядoлетна слава на незаменими пречистващи агенти на стомашно-чревния тракт или поне така твърдят лечителите от китайските и индийската традиционни медицински практики. Добрата новина е, че всичко това е потвърдено от някои съвременни колоси в научните проучвания, както и в много други и несвързани медицински лаборатории.

Индийски живовляк (Psyllium)

Какво са влакна от индийския живовляк (псилиум фибри)?

Индийският бял живолвяк (Plantago Psyllium, Plantaginaceae) e растение, познато из цяла Европа, Азия и в двете Америки, заради ценните му разтворими фибри. Причината точно това растение да стане синоним на "разтворими фибри" в световен мащаб е голямото количество влакна (10-30%), които се съдържат в семенните му снопчета при сравнително лесният му добив.

Използването на влакната от псилиум има древна история, която води началото си в централна и югоизточна и Азия. В китайската народна медицина и в индийската медицинска практика Аюрведа с фибрите на псилиума се провеждат профилактики на чревната перисталтика и се подтискат състояния като констипация (запек) и стомашно-чревни разстройства (диария).

Какво трябва да знаем за активните съставки на индийски живовляк?

Най-ценната съставка, добивана от растението, са водно разтворимите влакна, от които са изградени стените на растителните клетки на псилиума. Потопени във вода, те набъбват и образуват плътен гел. Малка част от широката публика е наясно с това, че освен разтворимите фибри, индийският живовляк съдържа и не малка порция неразтворими влакна. Заедно в контакт със водата в стомашно-чревния тракт двата вида несмилаеми въглехидрати образуват желиран клей, който не може да бъде смлян от стомашните киселини и ензими, нито пък да бъде абсорбиран през клетъчните мембрани.

За какво се използва и какви здравословни ползи носят фибрите на псилиума?

Модерната медицинска дисциплина диететика доказа ползите на водноразтворимите фибри, за правилното усвояване на храната, стомашно чревна детоксикация, подобряване на перисталтиката и др.
Доказани ползи от приема на фибри от псилиум:

    * Стомашно-чревен детоксикатор: Полуразтворимите фибри оказват както механично, така и химично действие върху натрупаните отпадни молекули из микро гънките по повърхността на тънките черва. Те се свързват конкурентно с различни активно вещества и ги "извозват" извън тялото, преди последните да се превърнат в токсични агенти, способни да преминат в тъканите на чревните клетки, а от там и в кръвообращението.
    * Създава чувство за ситост: Големият обем на набъбналите фибри създава измамно чувство за засищане. Ефект, който може да се използва в приготвянето на различни нискокалорични и засищащи ястия, както и да се добавя към бедни на фибри храни, за да повиши усвоимостта им, да намали гликемичнят им индекс и не на последно място, да предотврати изяждането на големи количества от тях.
    * Регулатор на чревната перисталтика: Спомага за забавяне или ускоряване на перисталтиката.
    * Средство против диария и констипация: В случай на диария, псилиум фибрите абсорбират излишната вода в червата, изсушават хранителната маса и така забавят пътя й. При запек желирания клей натрупва маса в изпражненията, трие се в стените на червата и така стимулира перисталтиката да ускори движението на хранителната маса.
    * Газогонно средство: Най-вече при диети богати на ястия с висок и смесен протеинов произход (яйца с млечни, млечни с месни, бобови с месни, ядки с млечни и др. рецепти) или при свръх консумация на протеини и ниска консумация на влакна.

Предположения и недоказани твърдения:

    * Анти-холестеролен ефект: Установен, но непряк ефект. Вероятно се дължи на намаляване на блокиране усвояването на консумирания холестерол както и на понижаването на ГИ на въглехидратите в храната приета с влакна от псилиум.

Има ли установени странични ефекти и противопоказания за прием на фибри от индийски живовляк?

Употребата на фибри и цели семена от индийски живовляк се смята за генерално безопасна. Има проведени проучвания за прием на фибри от псилиум за периоди от няколко месеца, до една-две години без да са установени патологии свързани с това. Сега-засега няма убедителни проучвания за това как приемът на фибри от псилиум влияе в дълготраен аспект.

Има установени случаи на хора развили алергия към фибрите на псилиума. Смята се, че от автоимунен отговор са заплашени най-вече работниците в цехове за производство на фибри, където праховото замърсяване е огромно, а не толкова консуматорите на влакната.
В комбинация с какво не бива да приемаме псилиум?

Няма данни за лекарствени взаимодействия. Доказана е безопасността й при прием от здрави хора. Няма данни за безопасността на въздействието, което оказва гъбата върху здравето на кърмещи жени, бременни жени и плода им.

Какви дози е нужна и как се взима?

Обичайната доза е 7,5 гр. семена или 5 гр. прах от влакна, приети веднъж или два-пъти дневно с вода, мляко или пресни сокове. Важно е фибрите да се приемат с адекватни количества течности, заради склонността им да набъбват бързо. Не приемайте топчета от фибри (прах от фибри, който е влязъл в контакт с вода), заради трудното им преглъщане и опасността им от вдишване и запушване на трахеята.
В кои спортни и здравословни добавки можем да я срещнем?

Освен в самостоятелна формула, можете да срещнете фибрите от псилиум в комбинация с други билки в спортни хранителни добавки, за ограничаване на апетита или в смес с други билки в здравословни добавки за детоксикация на стомашно-чревния тракт и профилактика на гастрити, синдром на раздразненото дебело черво, диарии, хроничен запек и др.

източник - http://www.bb-team.org/articles/3214/
Титла: Re:Семена от живовляк - psyllium husk
Публикувано от: Вери в 24-01-2010, 02:19:20
Моят мъж пи живовляк/псилиум/хуск първите 3 дена от 7 лятото, когато беше на вода. Спря го след 3-я ден, защото го запече. Иначе го взима 3 пъти на ден по 1 с.л. разтворен в чаша вода като след това изпиваше още една чаша чиста вода.

Ползвали сме го няколко пъти в суровото сладкарство за желиране/сгъстяване.
Титла: Re:Семена от живовляк - psyllium husk
Публикувано от: Mep в 24-01-2010, 02:47:13
Една моя приятелка си прави пречистване с псилиум и беше много доволна. Твърдеше, че това пречистване й донесло по-добри резултати от хидроколоно терапията.
Аз не съм го правила.
Иначе и аз го ползвам за направата на торти и мусчета. Мнооооого ми харесват с него.
Титла: Re:Семена от живовляк - psyllium husk
Публикувано от: Вери в 24-01-2010, 03:41:37
Ескориал също е правила пречистване с него в началото.

Мъжът ми го пи след като си прави колониката.
Титла: Re:Семена от живовляк - psyllium husk
Публикувано от: Angie в 24-01-2010, 16:25:58
Да ви кажа, и аз останах с впечатление, че ме запича...пих го и аз май 3 последователни сутрини. Но може да опитам да го пия вечер преди лягане, да видя ще има ли разлика..
Титла: Re:Семена от живовляк - psyllium husk
Публикувано от: desi82 в 26-01-2010, 13:09:05
И аз от почти 2месеца пия живовляк, но в съчетание с други билки /алое, репей, зърнастец, карамфил, царевична свила, келп, ензими, йонни минерали, ацидофилу,с цитросови биофлаваноиди, корен от джинджифил, мате, ревен/. Много съм доволна.
Титла: Re:Семена от живовляк - psyllium husk
Публикувано от: benato в 26-01-2010, 13:54:59
Аз пък съм решил нищо да не пия,никакви добавки,ще видя как се справя тялото,какво може да синтезира и усвои от храната. Ходя си нормално по няколко пъти сутрин и един път след обед.
Изключение са само противопаразитните,но тях аз си ги правя :bleh
Титла: Re:Семена от живовляк - psyllium husk
Публикувано от: Bella в 27-01-2010, 09:55:28
Benato, възможно ли е от тези противопаразитни продукти да ми се образуват киселини и да ми дразнят лигавицата на стомаха?
Титла: Re:Семена от живовляк - psyllium husk
Публикувано от: benato в 27-01-2010, 13:50:52
Да,напълно,те се взимат първо по малко,за да свикне тялото. Ти какво пиеш?
Титла: Re:Семена от живовляк - psyllium husk
Публикувано от: Bella в 27-01-2010, 16:01:07
Ами ореховата тинктура и карамфил, купени са, а пелин не посмях, че с тези микроерозии на стомашната лигавица. Но сега спрях всичко, по добре да не ги пия, отколкото да си раздразня стомаха!
Титла: Re:Семена от живовляк - psyllium husk
Публикувано от: Petko в 29-01-2010, 01:25:32
По-добре не ги пий, докато не си стабилизираш напълно стомаха. Аз също не успях да ги понеса есента, поради подобни проблеми :)
Титла: Re:Семена от живовляк - psyllium husk
Публикувано от: Svetlio в 29-01-2010, 08:39:02
Ами ореховата тинктура и карамфил, купени са
Ореховата тинктура е за паразитното прочистване нали?От къде може да се купи?
Титла: Re:Семена от живовляк - psyllium husk
Публикувано от: Bella в 29-01-2010, 10:03:53
Прав си Петко, няма да ги пия, че вместо да изпиша вежди, мога да си избода очите! Благодаря ти за съвета, много ценя твоите съвети!

Светльо, тинктурата си я купих мисля за 9 лв от медицински център "ДАР" в София.
Титла: Re:Семена от живовляк - psyllium husk
Публикувано от: Ortodoksalen_Anorektik в 31-01-2010, 19:32:30
Ами ореховата тинктура и карамфил, купени са
Ореховата тинктура е за паразитното прочистване нали?От къде може да се купи?

Във Варна има магазин за здравословни храни  на синия пазар. Там е единственото място където срещу 12 лева ще получите 100 мл тинктура от черен орех. Да се прави разлика с нашия зелен орех.
В последно време от многото сурови неща с които се храня не съм особено добре. Подозирам че съм фрашкан с паразити от салатите и този месец ще им обявя война. Утре смятам да купя една опаковка от черната течност 
Титла: Re:Семена от живовляк - psyllium husk
Публикувано от: Angie в 01-02-2010, 10:27:28
Ортодоксален, пробвай салатата да я накисващ за 20-30 минути в купа с вода с разтворена сода бикарбонат вътре. Или избягвай да си купуваш несезонни зеленчуци- салатите са оранжерийни, а моркови, репи, цвекло издържат през зимата ;)
Титла: Re:Семена от живовляк - psyllium husk
Публикувано от: bkrassimira в 09-03-2010, 10:21:24
Една моя приятелка си прави пречистване с псилиум и беше много доволна. Твърдеше, че това пречистване й донесло по-добри резултати от хидроколоно терапията.
Аз не съм го правила.
Иначе и аз го ползвам за направата на торти и мусчета. Мнооооого ми харесват с него.

Къде мога да намеря повече информация за това пречистване.
Титла: Re:Семена от живовляк - psyllium husk
Публикувано от: Лейла в 09-03-2010, 14:09:31
http://www.doctornatura.net/bg/nashite-produkti/dr-natura-usa
до колкото си спомням за тази програма става въпрос, в сайта мисля че Мер я е споменала като ползваната от нейната приятелка, но меже и да се лъжа.