Форум Земя назаем

Суровоядство => Досие на суровите храни => Темата е започната от: amazonian в 07-01-2010, 20:12:28

Титла: Кълнове
Публикувано от: amazonian в 07-01-2010, 20:12:28
Нека модераторите да изтрият тази тема, ако се повтаря - аз търсих и не намерих във форума тема за кълнове - има дискусия на сайта наистина, но тук не видях, може и моя да е грешката  :Confus_3:

Аз преди три дни сложих зърна в буркани: жито, боб мунг, леща, броколи и лен. Най-бързо покълнаха бобовите, а с лена нищо не става засега. Малко бавничко е, защото дърхим в къщи хладно, а ми се изка за ги консумирам зелени - май за една седмиа ще ми станат.

Имам следния въпрос: практически как се организирате така, че да имате непрекъснато кълнове? При положение, че стават за около седмица, значи трябва да имам примерно 4х7 буркана и да ги надписвам или пък да ги следя по степен на готовност. А също и няколко тавички. Чудя се дали ще се справя, защото съм много заета в момента, но трябва да намеря време. Ако купя уред за покълване всъщност явно ще ми трябва не един, а 4-5. Бихте ли споделили и други проблеми ако имате покрай отглеждането им?
Титла: Re:Кълнове
Публикувано от: Svetlio в 07-01-2010, 20:45:27
При мен нещата стоят горе-долу така:
Като знам приблизително за колко време стават кълновете си правя сметката,от кой вид по колко и кога да слагам,за да имам разнообразие,а и да е съобразено с това какво ще си "готвя".Имам няколко малки и два големи буркана и винаги имам поне 2 вида кълнове.Не ми отнемат време освен по 5 мин. сутрин и вечер за да ги измия.Ако видя че някой стават по-бързо от колкото ми трябват ги слагам в хладилника(това е по-скоро за през лятото).За мен единственият проблем е,че понякога не ми се ядат тези който са готови и така си остават.Особенно житото и ръжта ако се забавя да ги изям с 1-2 дни,дори и в хладилник,стават много бързо с големи кълнове и не ми харесват.
Титла: Re:Кълнове
Публикувано от: Лейла в 10-01-2010, 00:23:54
http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=142.20
не е специално само за кълнове, но се е обсъждало и ти пускам линка да си помогнеш.
Титла: Re:Кълнове
Публикувано от: amazonian в 10-01-2010, 06:39:07
Много добра информация във форума на Братството, благодаря.
Титла: Re:Кълнове-броколи
Публикувано от: amazonian в 10-10-2010, 13:21:47
Всичко друго пуска кълнове, само броколите - не  :surpris_25:(е, и с лененото семе нещата не стават, но за него се знае, че е трудно). Някой има и опит с кълнове от броколи, за да сподели?
Титла: Re:Кълнове
Публикувано от: Вери в 10-10-2010, 15:00:32
Аз нямам опит с кълнове от броколи. Дори не съм ги опитвала.
При мен кълновете от лук им трябваше 2-3 дена докато покажат малко кълнче. В крайна сметка станаха.
Титла: Re:Кълнове-броколи
Публикувано от: radosti в 10-10-2010, 21:05:44
Всичко друго пуска кълнове, само броколите - не  :surpris_25:(е, и с лененото семе нещата не стават, но за него се знае, че е трудно). Някой има и опит с кълнове от броколи, за да сподели?

Ами, аз си правила кълнове от броколи... и винаги ми стават...
Титла: Re:Кълнове-броколи
Публикувано от: amazonian в 22-10-2010, 01:32:03
Всичко друго пуска кълнове, само броколите - не  :surpris_25:(е, и с лененото семе нещата не стават, но за него се знае, че е трудно). Някой има и опит с кълнове от броколи, за да сподели?

Ами, аз си правила кълнове от броколи... и винаги ми стават...

Ще споделиш ли как точно ги правиш? Много хвалят тези кълнове в различни сайтове и ми се искаше да опитам.
Титла: Re:Кълнове
Публикувано от: radosti в 27-10-2010, 20:01:05
Ами, както всички кълнове...на опаковката на семената за покълване от броколи си пише, точно колко пъти на ден се поливат...
Титла: Re:Кълнове
Публикувано от: amazonian в 28-10-2010, 22:39:35
Аз си ги купувам от biozona.eu и нищо не пише. Гледах ги в буркан, първо 24 часа във вода, после изливам водата и ги мокря веднъж дневно. Сега реших, че ще смилам зърната, независимо дали са покълнали или не, и ще ги смесвам с разни неща за ядене.
Титла: Re:Кълнове
Публикувано от: Вери в 29-10-2010, 00:09:46
Семената на броколите са дребни семенца и веднъж дневно да се изплакват мисля, че не е достатъчно. Поне 2-3 пъти. Иначе се накисват за 5-6 часа и се оставят да покълват до 5 дена.
Титла: Re:Кълнове
Публикувано от: amazonian в 29-10-2010, 18:41:51
Благодаря, ще пробвам.
Титла: Re:Кълнове
Публикувано от: taurus в 23-01-2011, 18:36:06
Как процедирате с по-малките семена?
Титла: Re:Кълнове
Публикувано от: Вери в 23-01-2011, 19:43:10
Покълвам ги в машината за тази цел.
Титла: Re:Кълнове
Публикувано от: mariiina в 24-01-2011, 08:26:12
 :kisss:Здрастиииииииииииииии!!!Аз съм нова в покълването...едва от един месец...и съм прясна, прясна в тъз насока...Как ли...ей така...вечер заливам в два или три буркана измитите  семена, грах, леща, люцерна, голи сл. семки...от което ме се апва, сутрин преди да замина на работа ги изплаквам и ги изсипвам в стъклени тави, леко мокри, след това бам в една тъмна найлонка добре завързъни и тава върху тава и ...върху хладилника.Вечерка като се върна, изплакване, завиване и пак там...до като си покълнат...след това измити в купички и в хладилника!!!! :essen:Това в нашата северна кухня където е не-вовече от 15 градуса.
Титла: Re:Кълнове
Публикувано от: Valja в 04-04-2011, 11:53:31
Здравейте!
Аз съм от най-новите във форума, а иначе от много време ви чета и използвам опит. Мога и аз да споделя за моя опит с кълновете - от 5-6 години редовно всяка зима до април-май месец произвеждам различни кълнове и мога да кажа, че сериозно не е боледувал никой от семейството ми. Довечера ще пиша малко повече. А сега искам да попитам някой знае ли дали могат да се правят кълнове от семената на чушките? Много съм търсила в интернет, но никъде не се казва, че могат да се използват по този начин. А като знам лятото и есента колко семена се изхвърлят, ако стават за ядене покълнали, ще има за цяла година.
Титла: Re:Кълнове
Публикувано от: desi82 в 04-04-2011, 12:58:24
Здравей! До колкото съм запозната кълнове от семена на пипер не стават за консумация.
Титла: Re:Кълнове
Публикувано от: taurus в 04-04-2011, 14:41:52
Какви семена трябва да се избягват?
Защото мога от село да си набавя от житни култури, но не знам дали не трябва да преминанат през някаква обеззаразяваща процедура?

Каква е разликата на тези на чийто опаковки пише "за покълване" и една твърда пшеница (или друго) за фураж или за брашно?
Титла: Re:Кълнове
Публикувано от: Mемория в 06-04-2011, 10:08:01
Валя, ето  тук  (http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=1051.0) има тема за кълновете от чушка и защо не бива да се консумират. Споменава се същото за домата, картофа и повечето видове боб.
Титла: Re:Кълнове
Публикувано от: Mемория в 06-04-2011, 10:42:22
Taurus, ако бъдат обеззаразени с препарати, то тези препарати ще ги погълнеш и ти, а с това можеш само да си навредиш. На такава обработка ги подлагат, когато се знае, че ще бъдат засявани, а не директно консумирани.
Титла: Re:Кълнове
Публикувано от: Вери в 06-04-2011, 14:43:52
Къде се споменава в линка за повечето видове бобови? Аз не видях...
Титла: Re:Кълнове
Публикувано от: Mемория в 06-04-2011, 16:07:03
Хм, явно ще да е било в друга тема по-подробното обсъждане. Може би  тази (http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=1153.0) или  тази (http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=280.0), но в спомените ми се мярка и още една, която сега не намирам.
Титла: Re:Кълнове
Публикувано от: Вери в 06-04-2011, 17:30:45
Да, темите ги знам, защото съм ги чела и съм писала там. :)
Няма еднозначен отговор.
Едни не ги понасят бобовите покълнали, други си ги рупат. Ние сме от вторите. В момента имаме 10 вида покълнали бобови у нас. Токсични не бих ги нарекла.
Титла: Re:Кълнове
Публикувано от: taurus в 10-04-2011, 08:09:58
Хм поне с UW лъчение?! Знае ли се къде са били тези зърна преди това, а и все пак се ядат сурови.

В момента тествам киноа, но е доста дребна и се струпват, в буркан не става.
Вие с какво покълвате? Мисля си за нещо по-голямо, полу-механизирано :whistling2 - emotloader:

Чух, че ечемичените кълнове били с (най-)голямо съдържание на протеин. :sorcerer - emotloader:
Титла: Re:Кълнове
Публикувано от: Вери в 10-04-2011, 17:35:42
Киноата я покълвам в уреда за тази цел.
Титла: Re:Кълнове
Публикувано от: Valja в 11-04-2011, 08:03:34
А пък на мен киноата винаги ми се получава перфектно в буркан - от около 1/4 буркан суха киноа след 4 дни буркана просто прелива от кълнове. За разлика от амаранта - той не иска да покълва и е много твърд, просто не става за ядене без да се свари (аз не съм 100 процентов суровоядец  :))
Титла: Re:Кълнове
Публикувано от: Valja в 11-04-2011, 08:31:57
Благодаря за информацията за кълновете от чушки  :flowers2:. От доста време мислех да опитам, но добре, че не съм се излъгала.
Титла: Re:Кълнове
Публикувано от: bpa в 11-04-2011, 08:55:17
А пък на мен киноата винаги ми се получава перфектно в буркан - от около 1/4 буркан суха киноа след 4 дни буркана просто прелива от кълнове. За разлика от амаранта - той не иска да покълва и е много твърд, просто не става за ядене без да се свари (аз не съм 100 процентов суровоядец  :))

А колко големи и дълги стават кълновете от киноата?
Защото моите са мънички конци все още, и се чудя кълновете ли са това, или корените  :surpris_23:
ще  изчакам още да видя какво ще порасне.. защото предните пъти ги изяждах веднага щом се покажат...
Титла: Re:Кълнове
Публикувано от: Вери в 11-04-2011, 14:05:14
Не знам защо да не става амаранта.
Валя, ти не си първата, която споделя това. На мен първото пакетче ми беше от България и семената покълнаха. Никога не съм имала проблем с амаранта.

Бойко, кълнове са и можеш вече да я ядеш.
На много хора не им харесва вкуса на покълналата киноа. Има особен дъх.
Титла: Re:Кълнове
Публикувано от: Valja в 11-04-2011, 18:07:50
Моите кълнове от киноа ако ги оставя, стават и повече от 1 сантиметър, но наистина им се променя вкуса. Но винаги ми е много интересно как тези завити около зрънцето власинки започват да се развиват и да се удължават и понякога ги пре-покълвам. Но в комбинация със зеленийки си я изяждаме.
Титла: Re:Кълнове
Публикувано от: vesellaa в 14-04-2011, 10:41:12
Каква е дом .технология ,да си приготвя кълнове.Благодаря предварително
Титла: Re:Кълнове
Публикувано от: Valja в 14-04-2011, 11:45:01
Каква е дом .технология ,да си приготвя кълнове.Благодаря предварително
http://www.zemianazaem.com/archives/159
Титла: Re:Кълнове
Публикувано от: LaGorda в 08-06-2011, 22:54:27
Аз имам проблем с кълновете. Не мога да се сприятеля с тях много много. Единствено кълнове от мунг харесвам. Другите ми горчат, имат странен вкус и започва веднага да ме боли глава от тях. Пробвала съм леща, слънчоглед и елда, но не са ми приятни. Отначало си мислех, че аз не ги правя добре, но купешките имат същия вкус.
Титла: Re:Кълнове
Публикувано от: Ptirinha в 09-06-2011, 09:34:19
на мен купешките винаги ми приличат на престояли и овехтели.., никога не съм купувала, но моите си ми харесват

само слузообразуващите още ми се пънат малко :Content_4 - emotloader:, ама ще ги преборя и тях като позахладнее :essen:
Титла: Re:Кълнове
Публикувано от: Mемория в 09-06-2011, 10:11:13
Не вярвам за възможно от кълнове глава да боли... Макар че сега като се замисля, няколко дни след първите ми кълнове получих и първата си пречистваща криза (с висока температура), въпреки че отдавна вече бях на сурово. Болката може да е твойта форма на криза.

Колкото до вкуса, най-лесният трик е да покълваш само неща, които обичаш и непокълнали. И то само за ден-два - преди да развие корен, стебло и листа. Така лещата си има вкус на леща, слъногледът на слънчоглед... Хем пак си носи силата на кълн, хем няма какво ново, с което да свикваш.
Титла: Re:Кълнове-броколи
Публикувано от: Marto в 16-07-2011, 10:41:35
Всичко друго пуска кълнове, само броколите - не  :surpris_25:(е, и с лененото семе нещата не стават, но за него се знае, че е трудно). Някой има и опит с кълнове от броколи, за да сподели?

При мен кълновете от броколи много бавно пораснаха може би след петия ден бяха готови, но не пораснаха така както люцерната, а на вкус бяха леко пикантни :)
Титла: Re:Кълнове
Публикувано от: Marto в 16-07-2011, 10:49:05
Аз имам лек проблем с кълновете от леща поливам ги всеки ден сутрин и вечер покълват си на тъмно до третия ден, а след това като ги изкарам на светло на четвъртия ден някой от тях изглеждат като изсъхнали   :o някой може ли да помогне
Титла: Re:Кълнове
Публикувано от: kurta007 в 31-12-2011, 17:23:30
Здравейте,
нов съм в кълновете,вече си направих две дози  така да се каже,първо от леща и после от жито.
Въпроса ми е след като покълнат и са готови за дегустация чисти ли се семето от самия кълн или не понеже това е много бавен процес.Ето днес си направих 1 купичка житни кълнове на 3 ден са но са като храсти направо  :Content_4 - emotloader: кълнове + тези поници или как им се викат и съм си играл 1 час да ги очистя ?  та трябва ли да се чистят кълновете от самото семе или се яде цялото ?
Титла: Re:Кълнове
Публикувано от: lustenau в 31-12-2011, 22:09:17
Аз по принцип не оставям кълновете да стават големи Засичам ги горе долу за колко време се получават малки кълнове от порядъка на 2-3мм и ги изяждам друг е въпросът с понниците не съм си правил  но те се оставят мисля да станат няколко сантиметра  и  се почиства от зърното като за консумация остава свежият стрък  поне това смътно си спомням от книга на Атерхов мисля
Титла: Re:Кълнове
Публикувано от: bpa в 03-01-2012, 12:54:18
Аз имам лек проблем с кълновете от леща поливам ги всеки ден сутрин и вечер покълват си на тъмно до третия ден, а след това като ги изкарам на светло на четвъртия ден някой от тях изглеждат като изсъхнали   :o някой може ли да помогне

Наистина някои от кълновете леща след 3-тия ден почерняват, затова гледам да ги изяждам навреме, да не се "развалят" на външен вид...Тогава са и най-вкусни...

А що се отнася до "чистенето" - няма такава нужда, всичко се яде, като се препоръчва дъвчене докато стане на съвсем рядка кашичка в устата  :pensif_29:
Титла: Re:Кълнове
Публикувано от: vehadi в 08-02-2012, 12:01:23
Интересувам се дали водата ,която се използва за покълване на жито,може да се пие.Какъв е нейният състав? Питам,защото съм чел различни мнения.
Благодаря предварително за отговора ! Знам ,че тук има знаещи и по тази тема.
Титла: Re:Кълнове
Публикувано от: kokolqja в 27-02-2012, 22:05:47
Здравейте,могат ли да се покълват семена от коприва?
Титла: Re:Кълнове
Публикувано от: tindi4ka в 09-03-2012, 14:18:01
Здравейте,

Покълвам от доста време и сега за пръв реших да пробвам синап. Първите ги направих в буркан, естествено ги хвърлих, защото се слепиха. сега имам върху марля. хартия, после марля, после семена, после пак мокра марля и отгоре пак хартия. Плакна ги като взимам двете марли заедно със семената между тях (семената се залепиха върху марлите), плакна ги заедно и накуп и после внимателно изтисквам марлята. Тръгнаха за сега, но се опасявам, че е малко плакненето. Ако има някой, който има успешен опит със синап, моля за съвет?  :kisss: :peperudi: :kisss:
Титла: Re:Кълнове
Публикувано от: tindi4ka в 09-03-2012, 16:00:38
Здравейте,

Покълвам от доста време и сега за пръв реших да пробвам синап. Първите ги направих в буркан, естествено ги хвърлих, защото се слепиха. сега имам върху марля. хартия, после марля, после семена, после пак мокра марля и отгоре пак хартия. Плакна ги като взимам двете марли заедно със семената между тях (семената се залепиха върху марлите), плакна ги заедно и накуп и после внимателно изтисквам марлята. Тръгнаха за сега, но се опасявам, че е малко плакненето. Ако има някой, който има успешен опит със синап, моля за съвет?  :kisss: :peperudi: :kisss:

И гледам, че марлята порозовя...дали не е някаква гадина дето се размножава? :surpris_22: :surpris_23:
Титла: Re:Кълнове
Публикувано от: green flower в 09-03-2012, 16:17:52
Здрасти, аз редовно покълвам синап, но си имам уред за покълване! Никога не съм имала проблеми със синапа, а има един прекрасен пикантен вкус  :Appetit_17:
Титла: Re:Кълнове
Публикувано от: tindi4ka в 09-03-2012, 17:53:30
Здрасти, аз редовно покълвам синап, но си имам уред за покълване! Никога не съм имала проблеми със синапа, а има един прекрасен пикантен вкус  :Appetit_17:

Аааа, знам го аз вкуса...
Сигурна съм, че в уред за покълване ще си стане екстра. Ама с подръчни материали май май не.
Титла: Re:Кълнове
Публикувано от: Ros в 09-03-2012, 18:44:44
.................................................. Ама с подръчни материали май май не.

Става и с подръчни средства, но при необходимата  влажност, топлина и т.н.
Титла: Re:Кълнове
Публикувано от: tindi4ka в 09-03-2012, 19:02:53
.................................................. Ама с подръчни материали май май не.

Става и с подръчни средства, но при необходимата  влажност, топлина и т.н.

Може ли по-подробно. По-влажно, по-сухо, по-топло, по-хладно.
При мен влагата е доста и си е топличка стаята,... може и 20+ да е температурата.
Титла: Re:Кълнове
Публикувано от: Ros в 09-03-2012, 21:30:28
...
Може ли по-подробно. По-влажно, по-сухо, по-топло, по-хладно.
При мен влагата е доста и си е топличка стаята,... може и 20+ да е температурата.

Промени само едно условие/например влажност/ и виж резултата - после друго и т.н. Така ще разбереш коя е причината в твоя случай..Може би влагата да е в повече/и розовият цвят да е вид плесен/, но това са само мои предположения.
Титла: Re:Кълнове
Публикувано от: Ros в 12-03-2012, 17:05:27
tindi4ka, направих си кълнове от синап с подръчни средства.Ето ти по- подробно: 09.03.12г.  накиснах семената във вода за 4-5ч.После ги отцедих и разстелих на пласт с дебелина едно зърно в/у салфетка на дъното на чиния.Покрих с памучен плат и оставих на тъмно в шкаф при температура около 20градуса.Два дни ги плакнах по три пъти на ден с изворна вода и днес имам кълнове около 1-2 мм.
Титла: Re:Кълнове
Публикувано от: tindi4ka в 13-03-2012, 15:35:36
Ммм стана тоя синап. Това със салфетка и чиния е добра идея. На мен ми се захванаха кълнчетата за марлята и трябваше да ги режа от нея... нищо следващия път. Ето днешната салатка "Асорти пикант"  tooth

http://www.facebook.com/media/set/?set=a.1992203260260.57642.1698751527&type=1#!/photo.php?fbid=1992203860275&set=a.1992203260260.57642.1698751527&type=1&theater
Титла: Re:Кълнове
Публикувано от: vogon в 16-03-2012, 16:26:25
 Понеже темата е кълнове,тука ще кажа че според мене е задължителна процедура по премахване на плесен и може би някои бактерии(които не мисля за чак толкова опасни,но все пак) - накисване за 10 минути в някакъв разтвор от перхидрол,или повече време в колоидно сребро,или онзи екстракт от грейпфрут(дори тук самото накисване може да се направи в разтвора),или силен разтвор на сода(не знам доколко се справя содата)
Титла: Re:Кълнове
Публикувано от: Милдо в 20-07-2012, 17:24:38
Здравейте интересуваме някой покълвал ли е сусам? Преди време бях пробвал но нищо не стана, после попаднах на информация, че се полива 3-4 пъти на ден но още не съм пробвал. Ползвам:(http://www.jungleseeds.com/images/BiosnackyLargeSprouter.jpg). Уреда ми е от скоро и за сега съм успял да покълна мунг,слънчоглед. Житото и тиквените семки не станаха.. почнаха да миришат ужасно и тиквените мухлясаха...  :-\ Някакви съвети ?
Титла: Re:Кълнове
Публикувано от: shofilev в 20-07-2012, 22:10:01
Нямам личен опит, но виж информацията за "микроферма за кълнове и поници".  Виж тук http://mikroferma.com/ (http://mikroferma.com/) - ще разбереш защо мухлясват и как да го избегнеш.
Титла: Re:Кълнове
Публикувано от: Милдо в 21-07-2012, 11:32:58
Благодаря ;)
Титла: Re:Кълнове
Публикувано от: Theodora в 21-07-2012, 16:19:00
много зависи от семената - елдата и конопа никога не ми мухлясват, обаче другите не минават без кислородна вода...
Титла: Re:Кълнове
Публикувано от: kokolqja в 04-08-2012, 14:40:15
Някой правил ли е поници от семена на краставици и пъпеш?Отровни ли са?
Титла: Re:Кълнове
Публикувано от: Theodora в 05-08-2012, 07:56:59
Точно сега опитвам да поникна едни семки от пъпеш. Ако станат и мистериозно спра да пиша във форума, да знаеш, че не стават  tooth
Титла: Re:Кълнове
Публикувано от: kokolqja в 05-08-2012, 15:53:29
хаха почерпи първо някой с поници от пъпеш  ;)
Титла: Re:Кълнове
Публикувано от: Theodora в 06-08-2012, 13:48:28
http://www.appropedia.org/Edible_leaves
На кратко - ядат се листата май на почти всичко, на което ядем плода +
всички зърнени, чушки, тикви, пъпеши, бобови(техните листа били най-богати на протеин)
аз вече ще си произвеждам салата от всеки плод с повечко семки  tooth

Пъпеша ми е покълнал и днес го сложих в пръст пък да видим...
Титла: Re:Кълнове
Публикувано от: kokolqja в 06-08-2012, 16:42:48
аз открих как да не ги хвърлям чопля си ги като семки,но ако споделиш че са хубави смятам да опитам и аз,линка е полезен мерси
Титла: Re:Кълнове
Публикувано от: purelove в 06-02-2013, 12:52:57
Последно правих поници от коприва и синап. Синапените особено ми се усладиха. Вкуса им навява спомен на горчица. Много приятни на вкус  :essen:
Титла: Re:Кълнове
Публикувано от: Крем в 10-02-2013, 13:51:45
Здравейте! :Content_22: Как покълвате нахута и как го ядете? И...дали е от сем. Бобови, защото те нали не са за препоръчване..
Съжалявам, ако въпроса е олигофренски  tooth
Титла: Re:Кълнове
Публикувано от: xITSOx в 10-02-2013, 23:09:16
Здравей Крем :) Покълването, както и при другите семенца и зрънца, се прави, като предварително накиснеш нахута (за една нощ примерно), после изхвърляш водата, отмиваш го хубаво и можеш да си го оставиш в тавичка или буркан и на топло във вас. Важното е винаги да е влажен, затова поне два пъти на ден го мокриш (примерно сутрин и вечер) и след това го отцеждаш хубаво. След около 4 дена е готов. Аз лично не обичам кълнове от семейство бобови, а нахутът е от тях. Тези храни в сурово и узряло състояние са токсични за организма, затова, когато се готвят се сменя и водата 1-2 пъти и се отмиват след варене за най-добър резултат, пък дори и после зрънце по зрънце да им белиш люспите  пак се образуват газове ;) В сурово състояние съм пробвал кълнове от нахут, както на чисто така и във вид на суров хумус (хомос и аз не знам как се пише;), но не ми хареса вкуса, и стомаха ми после негодува ;) Та сега само ям готвен нахут с подходящите подправки (кимион задължително ;)
Най-добре е ти да си пробваш лично и да видиш как ще ти се отрази :)
Виж хубава статия по темата от сайта: http://www.zemianazaem.com/archives/159
Виж и това клипче: http://www.youtube.com/watch?v=9h1ADMsKQTg
показват както един вариант за покълване, така и много готина практика за домашно отглеждане на микро зеленинка :D мисля да го пробвам и да си сложа няколко саксии до прозореца, та да си има винаги зеленко под ръка :)
ПоЗдрави
Титла: Re:Кълнове
Публикувано от: Крем в 11-02-2013, 11:33:56
Ицо, благодаря  :kisss:  :thankyou:
отговорил си и на въпросите , които междувременно се зародиха в главата ми  :peperudi: :Content_22:
клипчето е страхотно и аз искааам :Appetit_17:
Титла: Re:Кълнове
Публикувано от: bori79 в 11-02-2013, 12:35:09
Еййй,

благодаря за клипчето :flowers2:
И аз ще се пробвам с кълновете от нахут, като за начало.
Титла: Re:Кълнове
Публикувано от: Jackie в 12-03-2013, 14:18:33
Здравейте на всички! И аз съм още в експериментална фаза за покълването и намирам интересни съвети във форума. Само за бобовите не се разбра много кое им е вредното в покълнал вид, хем изчетох цялата тема. Не съм стигнала още до фаза да покълвам бобови, а и имам усещането, че няма да ми харесат  :surpris_23: ,но от информативна гледна точка - този боб мунг например много се полза за покълване и той ли е вреден? Има и негов сродник, адуки, който мислех да пробвам. На опакоовката му в биомагазините пише, че става и за варене , и за покълване! Cheers! :)
Титла: Re:Кълнове
Публикувано от: zhivko в 21-10-2013, 01:45:39
Здравейте,лющено просо покълва ли :)?
Титла: Re:Кълнове
Публикувано от: Ros в 22-10-2013, 17:50:51
Олющено семе покълва/ако под олющване разбираш махане на най-външната люспа  - шушулка/. :)
Титла: Re:Кълнове
Публикувано от: Rainy в 22-01-2014, 23:25:35
Здравейте. Един съвсем зелен суровоядец на линия. Не ставам за ядене, де  ;D

Първият ми въпрос е много смешен, но не намерих никъде отговор, а прерових мрежата. Значи сигурно е доста глупав, но ще рискувам... Коя част на кълновете се яде точно? Прорастналото кълнче ли само - едно беличко, или и самото зърно?

Благодаря :)
Титла: Re:Кълнове
Публикувано от: Ros в 22-01-2014, 23:47:13
Яде се зърното и кълнчето. :)
Титла: Re:Кълнове
Публикувано от: Rainy в 23-01-2014, 00:30:31
Благодаря наистина. Такова блъскане ударих на главата си...  :Confus_3:

Купих прорастнала салата днес, а мислех че е кълн.. хаха... Блажени са неграмотните (даже направих снимка преди няколко дни - направих я умишлено да питам, но не можах да я кача :))

Сега остава и да се пробвам да ги покълна някога. Поздрав сърдечен.
Титла: Re:Кълнове
Публикувано от: nortifox в 23-01-2014, 08:47:49
Ако е поница само стеблото с листенцето....
Титла: Re:Кълнове
Публикувано от: boby888 в 29-01-2014, 18:09:46
Здравейте,
бих искал да попитам от къде се снабдявате с различните семена за кълнове? Примерно: крес, рукола, броколи, синап и др.
Благодаря :)
Титла: Re:Кълнове
Публикувано от: Newly в 06-12-2014, 12:08:39
Мен също ме интересува горния въпрос. Дано да успея да събудя темата, тъй като имам питанки. първият ми въпрос е защо след като започнат да израстват и да се видоизменят слънчогледовите ми семки започват да потъмняват. Все едно започват да се развалят, вместо да позеленяват? Разбира се рядко достигам до този етап, защото винаги доста по - рано ги изяждам, но когато направя повече съм стигала до там 2 пъти, но не ми се струва да станат зелени листенца, по - скоро потъмняват, сякаш повяхват. Дали въздух не им стига? Или друго? Какво?
2 пъти си правих и кълнове от нахут. Добре си стават, лесни са, защото са едри и се плакнат за секунди в буркана. Бързичко добиват вид, но пък се чудя за люспата. Трябва ли да се отстранява непременно. Първият път си играх и едно по едно ги белих, но не обичам "трудна" храна. Затова втория път ги ядох директно с люспите и вкуса не беше по - различен. Харесва ми, определено.
Титла: Re:Кълнове
Публикувано от: Евгени в 06-12-2014, 13:35:06
Newly, премахването на люспата на покълнал нахут си е чиста загуба на време и освен това се лишаваш от съставките, съдържащи се в нея.
Титла: Re:Кълнове
Публикувано от: zinaida в 06-12-2014, 15:57:02
Мога да споделя за кълновете защото от 6-7 месеца са част от ежедневното ни меню.
Почти всеки ден добавям към салатите кълнове от люцерна или детелина.
Кълновете ми от белен слънчоглед също потъмняват на 2ри - 3ти ден, но горе долу за толкова време са добре покълнали и ги хапваме в салатата.
Кълновете от броколи са ми много вкусни , но те стават изключително бавно и не увеличават обема си. Ако например от една супена лъжичка от люцерна покълне и след 4-5 дни се е напълнил буркана, то тези от броколи  за този период са си още на дъното.
Кълнове от боб мунг също стават бързо и лесно и могат да се хапват в салата или сготвени.
Често си правим кълнове от репичка ( обикновена, зимна ) също са много вкусни.
Покълвала съм семена от сминдух, праз лук и чесън , но не ми харесаха особено. Някак твърди и безвкусни ми се сториха..
Покълвам нахут след което го сварявам на пара и го правя на хумус или пък на кюфтенца.
Покълнала леща може да се добавя върху салата или да се сготви също.
Относно ориза мога да споделя , че кафявият ориз покълва за 3-4 дни много добре, докато ориз басмати не покълва.
Елда също покълва лесно и бързо - може да се добави в салата, може и да се сготви ( мога да дам много сполучлива рецепта за сготвяне ...)
Кълнове от лимец стават бързо и лесно за 2-3 дни.
Не успях да изкарам хубави кълнове от рукола и лен , че те образуват слуз и е по-трудно.
Иначе за всичко ползвам най-простия метод :
Вечер преди да легна слагам измитите семена в буркан, наливам воса. Сутринта изливам водата и измивам. Вечер и сутрин ги премивам и така. За 3-4 дни почти всички семена са готови.

И сега и аз да си задам въпроса : някъде из форума четох, че в кэлновете от люцерна имало фитоестрогени. За себе си не се притеснявам , но за мъж ми и детето-значи ли че ще има ограничение в консумираното дневно количество?
Ако някой и прочел достоверна информация моля да сподели .
Титла: Re:Кълнове
Публикувано от: Stefo в 06-12-2014, 16:27:06
Белен слънчоглед,елда,леща и лимец.Спрял съм се на тях,че ми стават бързо и безотказно всеки път.Вечер накисвам по две лъжици в бурканчета,а сутринта ги изплаквам и за обяд са готови за салатката и смутито.
Титла: Re:Кълнове
Публикувано от: iskrena в 07-12-2014, 01:11:02
слънчоглед защо само белен, чета, ползвате?
небеленият също става и то много добре, а после си го чоплиш за занимавка   :)
е, не е със същия вкус като печения, де  :)
Титла: Re:Кълнове
Публикувано от: Newly в 10-12-2014, 16:31:29
Слънчогледа на мен ми е любим. От няколко месеца само това ям. Какви 2 лъжички спомена някой? В един голям буркан изсипвам 2 пакетчета на Rois, т.е около 0.160кг. Първото плакнене след кисненето е голяма мъка, че доста люспи има за отделяне, лесно изпадат с водата, но понякога започват и кълнове да се изсипват с водата и трябва по-внимателно да се отлива. Страхотни са и само така да ги яде човек. Някъде бях чела, че до 100 грама на ден се хапват. И може да съм прекалила, че леко ми стана тежко, но само веднъж прекалих толкова. Мисълта ми е, че и с тях трябва умерена консумация.
Скоро опитвах белено тиквено семе да покълвам - нищо не стана. На втория - третия ден семките станаха лигави и започнаха да миришат на жаба, една странна миризма, като на тиня някак. На вкус ставаха, но мириса беше много отблъскващ. Споделете, моля, как се приготвя тиквеното семе, Много ме е яд, защото моето го изхвърлих все пак.
Друго: От къде си купувате семена за всички тези неща като броколи, репички, чесън, детелина, люцерна...?
И последно: Баба ми каза, че ако не се покълнат правилно семената могат да са отровни. Вярно ли е това, според вас?
Титла: Re:Кълнове
Публикувано от: Zloqd в 10-12-2014, 21:20:39
Мисля, че имам отговор на проблема с тиквеното семе. Когато си приготвям ориз аз го кисна предварително понякога с дни и ако пропусна да му сменя водата и да го изплакна се получава същия ефект. Трябва поне по веднъж дневно да се сменя водата и по възможност да се изплакват семките (а ако може и по два пъти дневно).
За семената - продават се на пазара, но все едно играеш лотария. Поникват растения, но не знаеш какво ще датат. Тази година си насадихме броколи, станаха високи над половин метър, но повечето от тях нямат китки или дават съвсем дребни китки. Най-добре е да вземеш семе от някой познат от село, който редовно гледа такива култури. Арпаджика също не направи големи глави, и хората на село коментират, че може да сме купили семе на повече от една година. Половината от чесъна сами си го произвеждаме и само с него няма проблеми.
Титла: Re:Кълнове
Публикувано от: zinaida в 20-12-2014, 21:54:37
Мога да споделя за кълновете защото от 6-7 месеца са част от менюто ни.

И сега и аз да си задам въпроса : някъде из форума четох, че в кълновете от люцерна имало фитоестрогени. За себе си не се притеснявам , но за мъж ми и детето-значи ли че ще има ограничение в консумираното дневно количество?  Не за друго , ами всеки ден ги консумираме в къщи
Ако някой и прочел достоверна информация моля да сподели .

Повтарям си въпроса с надежда някой запознат да сподели  :pensif_29:
Титла: Re:Кълнове
Публикувано от: Тихия в 21-12-2014, 08:37:25
Не прекалявай с кълновете. Увеличават драстично вата енергията. Огледай в семейството ти кой какво е.
Титла: Re:Кълнове
Публикувано от: Vov в 21-12-2014, 23:12:36
Току що прочетох, че в САЩ са се появили много силни съмнения в доброто действие на соевите продукти върху хората...
Титла: Re:Кълнове
Публикувано от: Евгени в 22-12-2014, 00:26:53
Володя, ако и ти като американците сега откриваш топлата вода, можеш да прочетеш нещо интересно за соята тук: http://www.yosif.net/bg/med/index15.htm
Титла: Re:Кълнове
Публикувано от: Newly в 22-12-2014, 11:20:00
Зина, от къде купуваш детелината? Някаква специална ли е за покълване? Соя не употребявам. Въпреки, че  ми е интересно соевото мляко какъв вкус има.
Титла: Re:Кълнове
Публикувано от: бате Бино в 22-12-2014, 11:53:34
Евгени, познавайки вече Володя, не смяташ ли , че той е открил много други и далеч по-съществени неща ,отколкото това за соята?  ;)  ( Колко соя консумира средният българин , ти колко соя изяде тази година ..?  tooth ) С което, обаче, Володя не парадира  ;)  , напротив - раздава се добронамерено и безвъзмездно.

Демонстрирайки превъзходство в дребните неща ,навяваме подозрението, че го губим за наистина значимите  ;)
Титла: Re:Кълнове
Публикувано от: zinaida в 22-12-2014, 19:54:21
Тихий , трудно ми е да определя едно 5 годишно дете каква вата е. Принципно в къщи всички сме слаби ( аз 42 кг , мъж ми около 70 , като и двамата свалихме за 6-7 месеца по 12-13 кг....)
Не знам какво значи прекаляване с кълнове , но ги консумираме вечер по 1-2супени лъжици върху салатата ( детелина или люцерна, боб мунг, елда, или броколи, слънчоглед.
Newly купувах ги от Зоя, а последния път поръчах от друг он лайн магазин ( където излизат 3-4 пъти по-евтино) , ще го намеря и ще го публикувам.
Соя не съм си купувала май никога.
Титла: Re:Кълнове
Публикувано от: Евгени в 23-12-2014, 00:09:36
Бояне, не разбирам за какво парадиране, превъзходство, дребни и по-съществени неща имаш предвид. Предложих на вниманието на Володя линк за информация от уважаван от мен човек. Нищо повече. Нека да не спамим темата и да не влизаме в излишни полемики. На такива хора не играя.
Титла: Re:Кълнове
Публикувано от: Vov в 23-12-2014, 00:13:03
Спокойно, хора, тук обсъждаме как да подобрим и опазим здравето си, не нашите личности и характери; няма полза от оценки колко някой е по-, а друг е - по-малко...  :) Всеки, спазвайки правилата на форума, има право на мнение, дори на становище, но предпочитам да не вазсейваме обсъжданията и споделянията...  :Content_14:

Хм, една от многото нагласи, вярвам налични у пишещите и четящите тук, е непрекъснатото съзнание, че ние сме готови, дори търсим нови знания всеки ден, за храни, напитки, съчетания, рецепти за приготвяне и пр. на уж утвърдени, познати и признати за естествени - за нашите тела - произведения на земеделието...
В този смисъл е добре да споменаваме, периодично, че например, лецитинът в шоколада (вероятно във всичкия шоколад, съдържащ лецитин), е от соя. Но, не от обикновена соя, а от мощните производители от ...САЩ. А тяхната е генномодифицирана!
Както вероятно са генномодифицирани и част от продаваните кълнове, за които на етикета не пише ясно какво има в кутията. Та става дума не само за соята в САЩ, а също за тази по целия свят и да си даваме сметка, че соеви съставки се влагат в най-неочаквани други храни, сладкиши, и кой знае още какво.

Обикновените плодове и зеленчуци не траят много - в студените мази, при поставяне в слама и подходящи температури, влажности и микроби, ябълки, грозде, круши, дюли... се хапват приблизително до края на февруари... Прекрасните туршии с трънки и круши като консерванти, също траят до тогава. (А онова световно известно племе в Тибет - хунза или хънза, има един месец пролетно време, когато пият само вода от изкиснати в нея сушени кайсии)... Т.е., има около месец време всяка пролет, когато няма пресни плодове и зеленчуци, а ние май само си мислим, че ядем плодове и зеленчуци целогодишно - много от тях се берат зелени, съхраняват се дълго, и след това ни се продават ... без да имат особена хранителна стойност.
И понеже е възможно да се опитаме да ги допълним със соеви съставки, покълнала соя... подсещам, че щом дори в държавата САЩ открито почват да посочват вредностите от соята, може би тия вредности са много по-големи, отколкото си мислим, че знаем...
Титла: Re:Кълнове
Публикувано от: DeNiro в 23-12-2014, 00:19:34
Зина, от къде купуваш детелината? Някаква специална ли е за покълване? Соя не употребявам. Въпреки, че  ми е интересно соевото мляко какъв вкус има.
Соевото мляко няма никакъв вкус, все едно вода пиеш. Ако търсиш вкусно ядково мляко пробвай бадемово или оризово. Ако е оризово препоръчвам рецептата на бате Бино, тоест първо мелиш с кафемелачка оризовите зърна. За овкусители можеш да добавиш фурми, стафиди или други сушени плодове по предпочитание.
Титла: Re:Кълнове
Публикувано от: бате Бино в 23-12-2014, 11:14:12
Евгени, извинявам се, не съм бил прав . Сега разбирам, че просто не си наясно какъв е подтекстът на израза - "да откриеш топлата вода" и затова си го използвал, явно без задна умисъл.
 Но ако искаш да си наясно за в бъдеще - това е подигравателен , фамилиарен начин  да демонстрираш,  че някой ЧАК СЕГА се е светнал за нещо, за което ти знаеш много отдавна.
Затова беше и реакцията ми. Тя би била такава и в твоя защита , ако някой друг би използвал тоя израз към теб.

Второ. Хубаво е , че знаеш името ми , но тук съм регистриран с друг ник. Ако не те затруднява чак толкова, използвай него. На "Бояне" се обръщаше към мен баща ми ( бог да го прости ) само когато ми се караше. Та затова съм чувствителен, вероятно неправилно  :-[
Титла: Re:Кълнове
Публикувано от: Newly в 24-12-2014, 11:23:08
Ако търсиш вкусно ядково мляко пробвай бадемово или оризово. Ако е оризово препоръчвам рецептата на бате Бино, тоест първо мелиш с кафемелачка оризовите зърна. За овкусители можеш да добавиш фурми, стафиди или други сушени плодове по предпочитание.

Да, непременно ще опитам. Ползвам пълнозърнест ориз на Uncle Ben's. Дали е подходящ? А с бял ориз, става ли?
Титла: Re:Кълнове
Публикувано от: DeNiro в 24-12-2014, 12:24:32
Ако търсиш вкусно ядково мляко пробвай бадемово или оризово. Ако е оризово препоръчвам рецептата на бате Бино, тоест първо мелиш с кафемелачка оризовите зърна. За овкусители можеш да добавиш фурми, стафиди или други сушени плодове по предпочитание.

Да, непременно ще опитам. Ползвам пълнозърнест ориз на Uncle Ben's. Дали е подходящ? А с бял ориз, става ли?
Става с бял, дори е най-вкусно, особено с леко накиснат и подсладен, но е по-здравословно да го употребяваш кафяв и сурово смлян, накиснат, след което го смесваш с вода в блендера. Ето тук можеш да поразгледаш http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=337.0 (http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=337.0)
Титла: Re:Кълнове
Публикувано от: Newly в 20-01-2015, 15:26:35
Пак да питам как се оправяте с дребните кълнове от люцерна. Толкова са ситни, че изпадат през всяка малка дупка. Сигурно 1/3 от първоначалното количество отиде в канала   :(
Титла: Re:Кълнове
Публикувано от: ribkata в 20-01-2015, 17:02:41
пробвай с марля когато ги миеш
Титла: Re:Кълнове
Публикувано от: zinaida в 21-01-2015, 09:06:59
Аз използвам цедка , метална , ситна и така си мия всички кълнове.
Титла: Re:Кълнове
Публикувано от: Newly в 21-01-2015, 09:43:59
И аз ползвам цедка, ама стават после много лепкави и едвам ги връщам в буркана. И някак не всички покълват, някои си остават само семенца до края. Иначе не са лоши, в салатка ги бухвам...  :essen:
Титла: Re:Кълнове
Публикувано от: Elia в 21-01-2015, 11:51:10
За приготвяне на кълнове технологията никак не е сложна.Трябва семената да са пресни.По пазарите, там където се продава храна за животни има хора от селата, които продават пресни семена и зърна.За люцерната - покълвам я в уред като накисвам семената за 12 часа.Технологията е описана в блога ми, но който желае може да погледне как става.След накисването семената заедно с водата / използвана за накисване / се изсипват в тавичките с преливници на уреда.Отново се заливат с вода, за да може семената да се разпределят равномерно.Изчаква се да се оттече всичката вода през преливниците, ако има останала тя внимателно се отцежда през ситна цедка.Семената се държат на стайна температура, на по - тъмно и покълват за няколко дни или седмица / ако искаме да получим поници /.Семената на люцерната ако са стари, повече от 1 година стават на каша / една част покълват, други - не /, пускат слуз и трябва да се изхвърли цялото количество .Могат и трябва да се използват много кълнове, всички животни се хранят със зоб.В България преди години са отгрлеждали много фий, соя и нахут за храна на хората.И никой от тях не е умрял.Питала съм навремето баба ми, нямало е диабет, хората са ядяли хляб с нахут, соя и фий.
Днес много хора изключват дадени храни, възприемат само даден режим - напр. плодове.Те обаче също са отровени от трансграничното замърсяване, повечето от тях се берат зелени, не в пълната си зрялост.
Трябва много да се внимава.
Поздрави !
Титла: Re:Кълнове
Публикувано от: Elia в 21-01-2015, 11:53:18
За да имате кълнове по всяко време трябва през два или три дни да зареждате нови семена.Аз го правя вечер, заливам ги с вода, а сутрин ги отцеждам.
Титла: Re:Кълнове
Публикувано от: Didinkka в 02-02-2015, 22:01:45
Здравейте, досега не съм отглеждала кълнове, но много искам да го направя. Моля да ме посъветвате откъде в София мога да си закупя семена? Благодаря предварително и се извинявам, ако вече е задавам такъв въпрос  :flowers2:
Титла: Re:Кълнове
Публикувано от: Newly в 03-02-2015, 11:06:40
Със сигурност е задаван и то точно тук, на предишната страница. Прочети я, ако си решила сериозно да опиташ семена. Аз лично си правя най - често суров белен слънчоглед и обожавам тези кълнове. Също леща напоследък покълвам. Темата е тази, просто върни малко назад.  :Confus_34:
Титла: Re:Кълнове
Публикувано от: Fostra в 03-03-2015, 20:55:12
Здравейте,

Може и някой да ми каже даликълнове може да се дават на бебета? Имам близнаци на 7 месеца и наскоро трябва да им въвеждам зърнена храна за вечеря.

Поздрави,

Фостра
Титла: Re:Кълнове
Публикувано от: Iveta в 24-06-2015, 11:58:56
Здравейте!
Купих си нелющен лимец за тревичка. Някакви съвети?
Накиснах за 1 ден, за още 12 часа (приблизително) се появи кълнче и на някои и коренчета и го сложих върху пръст. Мокря с пулвелизатор, но само 10-на са израстнали, а на места леко има мухъл...дано някой ми помогне. Много искам да си правя сок, но по-трудното е покълването. Покълвала съм пшеница, лющена, пак малко трудно тръгва да расте, а е топло сега...
Титла: Re:Кълнове
Публикувано от: Elia в 24-06-2015, 14:07:08
Правила съм поници от люцерна и жито.Първото условие е семената да са пресни.Накиснете ги във вода за 6 часа, да ги покрива напълно.След това отцедете напълно водата, използвайте цедка.Разстелете в тавичка или съд за покълване с преливник.Промивайте само с вода 1 път, при топло време 2 пъти дневно.Не трябва да остава никаква вода при семената . Ако използвате тавичка навлажнете семената леко и разбъркайте за да могат да се навлажнят равномерно навсякъде.Когато започнат да се образуват поници / големи кълнове, а в последствие и зелена част / трябва само да навлажнявате леко.Съдовете за кълнове са тавички с преливници, през които водата се отцежда.Не използвайте памук и почва / пръст /.Мухлясват лесно семената при топло време.По - лесният вариант е само чрез промиване с вода.По този лесен начин можете да направите и поници от слънчоглед за салати.
Поздрави !
Титла: Re:Кълнове
Публикувано от: Radostina в 11-08-2015, 20:07:58
Здравейте,

искам да попитам, за да получа поници, например от лимец (слънчоглед, сусам, ленено семе ) трябва ли зърната (семената) да са неолющени или може и с олющени (белени)? За малките кълнчета знам ,че стават и от белени (неолющени), но дали ще поникнат и поници от тях. 
Благодаря предварително за отговора.


Титла: Re:Кълнове
Публикувано от: Elia в 12-08-2015, 12:14:13
Радостина, здравей,
за да приготвиш поници е важно какви са семената и как ще ги употребиш.Семената трябва да са пресни.Ако желаеш да употребиш не само поника, но и самото зърно е хубаво семето да е белено.Това се отнася за житните и някои други семена.Аз правя поници от небелен слънчоглед, когато станат високи 15 - 20 см.леко стръсквам с ръка пониците и люспата пада.Ечемикът ,когато не е белен става за поници, но самото семе понеже е с люспата не може да се консумира.Изрязва се с ножичка само самата поница.Така, че ако искаш да консумираш и зърното / семето / си вземи белено, но прясно семе за кълнове.
Титла: Re:Кълнове
Публикувано от: Radostina в 12-08-2015, 21:35:57
Благодаря за отговора, Елиа! Значи да разбирам, че от олющения лимец, който имам ще станат поници, за да си направя сок от тях.  :)




Титла: Re:Кълнове
Публикувано от: Elia в 13-08-2015, 14:02:21
Ако е пресен лимеца ще станат хубави поници.
Титла: Re:Кълнове
Публикувано от: Iveta в 18-08-2015, 22:15:26
Elia, благодаря много   :love_026:
Ще опитам и така. Казаха ми, че е тазгодишен лимеца, но аз и си преди с лющен като съм опитвала трудно ми покулва.
Титла: Re:Кълнове
Публикувано от: suarez в 23-09-2015, 14:32:43
Здравейте, скоро се запалих по кълновете, от няколко години все повече се интересувам от здравословно хранене. Нямам конкретна причина, на 31г, в добра форма, слаб строен бил винаги, просто започнах да обръщам внимание с какво се храня защото здравето е най-ценно, всичко друго се оправя. Досега съм покълвал успешно леща, лимец, слънчоглед и тиквено семе. По най-елементарния начин, в буркан. Няколко въпроса имам към по-опитните:

Замразен грах(не Bonduelle, други фирми бих пробвал :bleh) може ли да се покълне?

Къде в София се намират не-грухани, парени и тн - жито, люцерна, овес, просо, пшеница, ръж? Зоя бг не ги харесвам, алчни, най-мразя да ми слагат нагло надценка за какъвто и да е продукт.

Чета за кълновете от леща, че подсилвали женските хормони на жени в менопауза. Някой мъж ял ли е редовно такива кълнове и имал ли е проблеми? Като растене на цици, спад в сексуалността?

Ще се радвам на изпробвани отговори 8)
Титла: Re:Кълнове
Публикувано от: Elia в 24-09-2015, 07:19:25
Здравейте,
замразеният грах не покълва.Грах, който покълва може да се закупи от големите търговски вериги и е сух грах в пакети.Но покълвайте само 1 с.л. сух грах, доста е силен и може да ви стане лошо.Леща покълвам, но нямам конкретни наблюдения за нея.Купувайте зърна за кълнове от пазарите, там където се продава зърно за храна на животните.По - евтино е и по - качествено.
Поздрави !
Титла: Re:Кълнове
Публикувано от: Poly в 05-11-2015, 21:04:38
Здравейте!След един неуспешен опит успях да си отгледам прекрасни кълнове от ръж !!!Много съм щастлива,само един въпрос:след като са готови кълновете ,със зрънцето ли се консумират или  трябва да изрежа само кълновете?   ???
Титла: Re:Кълнове
Публикувано от: suarez в 11-11-2015, 06:37:55
Благодаря, Elia

Със зрънцето, Poly :) Не знам колко си отгледала, не виждам смисъл от голямо количество, свикнах да приготвям на око за ~ 2 дена, после пак. През нощта във вода, на сутринта изливам водата, промивам и като се върна от работа са готови, в хладилника. Сутрин, вечер и преди консумация е желателно да се промиват. И на манджи отива, но за салати и айрян/таратор ми е personal favorite :heart_2:
Титла: Re:Кълнове
Публикувано от: Newly в 20-11-2015, 18:27:55
suarez, добре дошъл във форума. Ще си позволя да коментирам аватара ти с една дума - потресаващ. Поздравления за интереса ти към кълновете. Аз също редовно си хапвам кълнове от леща. По - точно от скоро ги започнах пак, но не мисля, че биха оказали силно въздействие върху моя, следователно и върху твоя организъм, по отношение на хормоните. То ако мъжете така лесно се сдобиваха с цици....  tooth Всички травестити щяха да ядат покълнала леща. По- скоро мисля, че хормоналните пилета по - биха помогнали за израстването на вторични полови белези  :surpris_22:.
Radostina, направи ли си сок? Би ли споделила какво количество поници отиват за сока и в каква машинка ги слагаш? Какъв изобщо е вкуса на този сок? Аз веднъж покълвах до трева, но беше някак доста жилава и не ми хареса особено.  ::)
Титла: Re:Кълнове
Публикувано от: beki13 в 23-11-2017, 16:54:19
Здравейте.Тъй като  съм новак за правенето на кълнове имам нужда от помощ.Купих си уред 4нива и капак.Всичко е ОК но не съвсем.На снимката е  използувано и най-горното нива.Въпроса е как ще се навлажняват семената когато на капака няма отвор.И ако сипя в него вода както е указано няма ли да е много на семената които са там.В упътването не пише че съдинките трябва да се покрият с хартия под семената.Трябва ли да сложа и вместо хартия примерно да е марля.Вече доста време уреда е като декор защото не съм наясно как се ползува. Да уточня продавачката изобщо не знае да четем упътването.Ще бъда много благодарна ако някой ми помогне зада почна да го ползувам.