Форум Земя назаем

Суровоядство => Рецепти => Сосове, дресинги - сладки и солени => Темата е започната от: Nun в 04-01-2010, 19:18:10

Титла: Соев сос
Публикувано от: Nun в 04-01-2010, 19:18:10
Драги приятели, търси се рецепта за направята на соев сос. Ще ви бъда много благодарен, понеже не можах да открия нищо свързано с това, което да е изчерпателно или поне добре обяснено.  :)
Титла: Re:Соев сос
Публикувано от: vladi в 02-02-2010, 12:09:35
Нико, трудна и времеемка ми се вижда тази работа със соевия сос, пък и с ГМО. Ползваш ли го често?
Ей тук (http://www.ifood.tv/recipe/raw-faux-nama-shoyu) един младеж прави фалшив соев сос от вода, гъби и сол. :) Може да опиташ дали ще ти допадне на вкус.
Титла: Re:Соев сос
Публикувано от: Nun в 02-02-2010, 16:00:10
Не, не го ползвам често. А относно "фалшивия" соев сос, аз не харесвам гъби а освен това и тялото ми май не ги харесва. :)
Титла: Re:Соев сос
Публикувано от: Андрей в 18-02-2010, 10:08:28
Смята се, че тази вкусна и здравословна подправка задължително трябва да бъде включена в човешкото хранене, особено при хора с наднорменото тегло ....
Как се произвежда соев сос?

Именно модерната технологията на производство поставя под съмнение полезността на този привидно необходимо продукт. В идеалния случай, соевият сос се приготвя по следния начин.

Соя се попарва, смесва се с печени зърна пшеница, след това се залива с вода и се добавя малко сол. Получената смес се оставя да ферментира на слънце в специални контейнери. Тази маса достига до желаното „състояние” за не по-малко от една година.

Във висококачествения соев сос, към по-горните съставки могат да се добавят в различни комбинации натурални екстракти, като чесън, копър, и други, за промяна на вкуса.

Безспорно, такава комбинация от продукти е не само вкусна, но и много полезна. Затова все повече загрижени за собственото си здраве, европейците започват да консумират огромни количества соев сос ....

И после - класическите закони на пазара: високото търсене стимулира висока изобретателност у производителите. Желанието за печалба, уви, често е придружено от загуба на качеството.

Единственият доброкачествен начин за ускоряване на подготовката на соев сос е да се прибавят специфични микроорганизми към ферментационната маса. Това придава на соса характерния сладък привкус и ускорява неговото „узряване” с около 12 пъти.

Тези два вида се считат за най-безопасни и дори полезни. Но цените на тези сосове не всеки може да си позволи: от 3 до 9 долара за бутилка.

Много по-евтино, 1-2 долара за бутилка, струва сосът, приготвен по този начин: Соята се вари със сярна или солна киселина, а след това се прегасява. Това е всичко. Технологията е проста, времето за приготвяне е минимално. За месец работа може да се затрупат всички пазари с много евтин и бързо продаваем продукт. Повечето видове соев сос на пазара, са приготвени по такъв начин.

И още по-лесно е соев концентрат да се разрежда с вода и да се бутилира, и хайде по рафтовете. Това е евтино като в предишния метод, но поне не е опасно. За полезност не може да става въпрос.
Соев сос за стройна фигура

Соевият сос е единственият от всички соеви продукти, който в един глас препоръчват специалистите по хранене.

Той не съдържа холестерол; заменя едновременно солта, подправки, масло, майонеза; нискокалоричен е - на 100 грама - 70 ккал.

А за тези, които са на диета, трябва да изберат соев сос с ниско съдържание на натрий. Ето защо, ние трябва да се научим да правим разлика от макар и относително евтиния, но добър сос от явно фалшивия.
Как да си изберем качествен сос?

По бутилката. Всеки качествен соев сос се продава изключително в стъклени бутилки. В пластмасови - губи вкусовата и ароматната си идентичност.

По състав. Трябва да съдържа само натурални съставки, без оцветители и ароматизатори. В качествения сос има до около 8% протеини.

Обикновено почтени производители пишат върху етикета: „произведено при естествена ферментация” – нали това принадлежи към преимуществата на продукта. Тези, които разреждат соев концентрат с вода, обикновено само скромно добавят думата „изкуствено”. А производителите аматьори, които тровят хората с киселини обикновено не указват нищо на етикети, тъй като това не е в техен интерес.
Изберете соев сос по цвят

Специалистите препоръчват да се разглежда соса на светлината. Ако той е светло кафяв на цвят, то без съмнение е натурален. Изкуственият и произведеният с помощта на киселина сос обикновено има тъмно кафяв чак до черен цвят.
Титла: Re:Соев сос
Публикувано от: бате Бино в 18-02-2010, 15:03:26
Да добавя само - освен сярна или солна ,нежно и целесъобразно се добавя и натриев глутамат. :)
Титла: Re:Соев сос
Публикувано от: benato в 10-03-2010, 09:41:17
 :Appetit_17: Естествено че добавят овкусители,синдрома китайска кухня е доста разпространен при похапващите в китайските ресторанти. А колко сол има...не е истина просто :Confus_3:
Титла: Re:Соев сос
Публикувано от: kokolqja в 22-05-2012, 08:02:59
От няколко месеца се опитвам да направя соев сос.Засега още ферментира всичко.Вече има светлокафяв цвят.Мисля че ще стане нещо.Ако успея ще споделя как съм го направила.
Титла: Re:Соев сос
Публикувано от: барбаронка в 23-05-2012, 08:48:14
Привет,kokolqja ,
Много ще се радвам ако споделиш дали е станало, дано да е по-скоро от година. Иначе аз харесвам соевия сос, отказала съм се да си купувам разни боклуци от по 1-2 лева. Купих си един от Пикадили в стъклена бутилка онзи ден, за десетина лева . Пише уж естествена ферментация, не е безбожно солен, соленичък е, но аз добавям  2-3 капки към разни ястия. Някой да има впечатления от този соев сос, марката незнам, но е единствения който се продава във веригите, има със зелена и червена капачка?