Форум Земя назаем

Суровоядство => Рецепти => Темата е започната от: TodHuk в 13-09-2016, 06:48:57

Титла: Домашен ябълков оцет
Публикувано от: TodHuk в 13-09-2016, 06:48:57
Относно рецептата за домашен ябълков оцет - в общи линии е ясна.

Въпроса ми е добре ли е да се прави с пчелен мед?
Не се ли променят/изчезват/намаляват/влошават качествата на меда след ферментацията?
Някои има ли информация в тази насока?
Титла: Re:Домашен ябълков оцет
Публикувано от: Elia в 13-09-2016, 07:18:37
Аз правя ябълковият оцет като смилам добре почистени от гнилите части ябълки на каша с машинка за мелене на месо.Ако са повече ги смиламе с домашна ярномелка.Не се почистват от семенните части, не се белят.Добавям мед при започване на ферментацията в тази ябълкова каша и след ферментацията става чудесен оцет.Той сам образува гъба и е много вкусен и полезен.Но трябва да се използват стъклени съдове за съхранение на кашата, може да се пробие от оцета някоя тенджера.Имам и такъв случай.Така,че трябва да се внимава.Ако ябълките се нарежат на тънки парченца и се залеят с вода тогава оцетът става по - разреден.Пак се слага мед и се затискат ябълките да не изплуват с капак.Трябва и в двата случая сместа с ябълки да се разбърква 2 - 3 пъти седмично за по - добра ферментация.
Поздрави !
Титла: Re:Домашен ябълков оцет
Публикувано от: TodHuk в 13-09-2016, 08:41:11
Добре, но не е ли безсмислено захарта да се заменя с мед, тъй като до пълната готовност на оцета меда е напълно разграден и изконсумиран от оцетната гъба. Или пък това, че се храни с мед е по-добре за нея?
Титла: Re:Домашен ябълков оцет
Публикувано от: Elia в 13-09-2016, 09:05:19
Tod Nuk,
захарта е изкуствен, измислен от човека продукт.А медът е естествен, натурален продукт.Няма място и за сравнение между двата продукта.Навремето рядко се е използвала захар.А сега масово само захар се използва.
Поздрави !
Титла: Re:Домашен ябълков оцет
Публикувано от: TodHuk в 26-09-2016, 20:06:54
Интересно видео за ябълковия оцет и PH-то:
http://lchf-bulgaria.com/yabulkov-ocet-otslabvane-polzi/